Όνειρο ή εφιάλτης;

Η εποχή του κορωνοϊού φαίνεται ότι εγκαινιάζει και μια νέα εποχή για τα ζευγάρια που συμβιώνουν και περνούν αναγκαστικά λόγω της καραντίνας όλο το 24 ωρο μαζί με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει . Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι αυτή η περίοδος θέλει προσοχή όχι μόνο για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από τη μετάδοση του ιού αλλά και για να προστατεύσουμε τη σχέση με τον σύντροφό μας.

Η καραντίνα σκοτώνει τον έρωτα;

Η αναγκαστική εγγύτητα είναι μία τεράστια πρόκληση για όλους, πόσω μάλλον για τα ζευγάρια ειδικά όταν –όπως φαίνεται- θα χρειαστεί να κρατήσει για περισσότερο από τις δύο εβδομάδες που προβλέπονταν αρχικά…

Γιατί μπορεί στην αρχή να ανυπομονούσαμε να είμαστε όλη μέρα με τις πιτζάμες και να βλέπουμε ταινίες τρώγοντας μαζί όμως στην πράξη τα πράγματα σίγουρα διαφέρουν για πολλά ζευγάρια.

Δεν είναι απίθανο η απομόνωση να σας κάνει να αισθανθείτε παγιδευμένοι και να εντείνει το άγχος που όλοι ήδη αναπόφευκτα νιώθουμε σε κάποιον βαθμό.

Εξάλλου, το να περνάει κανείς το ένα 24ωρο μετά το άλλο με τον σύντροφό του μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες ειδικά όταν αυτό γίνεται σε μικρότερα σπίτια όπου είναι δύσκολο ο καθένας να έχει τον δικό του χώρο έστω για λίγο μέσα στην ημέρα…

Σε μια τέτοια κατάσταση, όλες οι καθημερινές συνήθειες του συντρόφου μας που πριν ίσως βρίσκαμε «χαριτωμένες» τώρα μπορεί να μας φαίνονται τουλάχιστον ενοχλητικές. Επίσης, μπορεί να ανακαλύψετε πολλά ο ένας για τον άλλον, κάποια ίσως ευχάριστα κάποια άλλα όμως όχι και τόσο.

Οι συνήθειες ατομικής υγιεινής του συντρόφου μας μπορεί τώρα να γίνουν αιτία για καβγά επειδή ίσως μας φαίνονται ανεύθυνες ή ελλιπείς αν π.χ. δεν πλένει τα χέρια του όσο συχνά εμείς νομίζουμε πως θα έπρεπε να το κάνει δεδομένης της κατάστασης. Αιτία για τσακωμό μπορεί να γίνουν ακόμα και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, το πόσο αγχωμένος είναι ο κάθε σύντροφος για την εξάπλωση του ιού κ.λπ.

Επίσης, αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για να αποκαλύψουν όλα τα μικρά και μεγάλα πιθανά προβλήματα μιας σχέσης… Έλλειψη επικοινωνίας και κοινών ενδιαφερόντων, έλλειψη σεβασμού και κατανόησης, η αδιαφορία του συντρόφου μας να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού που παλιότερα ίσως αποδίδαμε στην κούρασή του…

Ένα πάντως είναι βέβαιο: ότι τα ζευγάρια που θα δοκιμαστούν περισσότερο είναι αυτά που δεν έχουν μια φροντισμένη σχέση.

Τα καλά νέα είναι ότι τα ζευγάρια που έχουν γερά θεμέλια, κατά πάσα πιθανότητα θα βγουν από την καραντίνα ακόμα πιο ενωμένα και δυνατά καθώς θα έχουν την ευκαιρία να ξαναανακαλύψουν όλα αυτά που τους έφεραν κοντά.

Αντιμετωπίστε το σαν ομάδα

Μια τέτοια πρωτόγνωρη δοκιμασία, σίγουρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και υπομονή από τις δύο πλευρές για να ξεπεραστεί. Τώρα είναι η ώρα να δείτε τη σχέση σας κατάματα και να προσπαθήσετε γι’ αυτήν.

Οι παρακάτω τρόποι ίσως σας βοηθήσουν

-Μοιράστε δίκαια τους χώρους. Αν έχετε π.χ. μόνο ένα υπνοδωμάτιο και ένα σαλόνι, ορίστε ποιος θα χρησιμοποιεί ποιον χώρο για τις ώρες που θέλετε να έχετε χωριστά.

- Αν εργάζεστε από το σπίτι είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να σεβαστείτε ο ένας τα ωράρια και τη φύση της εργασίας του άλλου. Μην κάνετε θόρυβο όταν ο άλλος προσπαθεί να συγκεντρωθεί, μην τον διακόπτετε χωρίς σοβαρό λόγο κ.ο.κ.

-Ενισχύστε την επικοινωνία μεταξύ σας. Ρωτήστε τον σύντροφό σας τι μπορεί να χρειάζεται από εσάς, μιλήστε για κάτι που είδατε στην τηλεόραση, μοιραστείτε ένα αστείο…

- Μοιραστείτε και τους φόβους , την ανασφάλειά σας και την αβεβαιότητά σας . Είτε αυτοί αφορούν όσα συμβαίνουν γύρω μας είτε αφορούν τη σχέση σας, μιλήστε με τον σύντροφό σας και δώστε ο ένας στον άλλον την ευκαιρία να σας καταλάβετε καλύτερα.

- Κρατήστε χρόνο για τον εαυτό σας και επιτρέψτε το ίδιο και στον σύντροφό σας. Ακόμα και το να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα που θα έχει ο καθένας για τον εαυτό του, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα.

- Μην κρατάτε πράγματα μέσα σας. Λύνετε τα προβλήματα την ώρα που τα εντοπίζετε και μην τα αφήνετε να μαζεύονται.

- Μην γίνεστε επικριτικοί.

Μη ασκείτε κριτική στο σύντροφό σας με το παραμικρό .

Αποφεύγετε να του λέτε ότι είναι υπερβολικός αν π.χ. φοβάται τον κορωνοιό ούτε ότι είναι ανεύθυνος αν έχει μια πιο χαλαρή στάση απ’ ό,τι εσείς… Γενικά αποφύγετε χαρακτηρισμούς που τώρα μπορεί να πάρουν μεγαλύτερη έκταση απ’ ό,τι συνήθως.

- Προσπαθήστε να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας.

Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που είναι μεταδοτικός αλλά και το άγχος, ο εκνευρισμός, η επιθετικότητα…

-Διαχειριστείτε τις πιθανές μεταπτώσεις στη διάθεσή σας 

Η διακοπή της κανονικότητας της ζωής σας ,το αίσθημα εγκλεισμού αλλά και ο φόβος για το άγνωστο μπορούν να σας πυροδοτήσουν διάφορα συναισθήματα θλίψη , άγχος , απελπισία , επιθετικότητα κλπ. Μην αφήνετε έξω από αυτά που αισθάνεστε το σύντροφό σας και ζητήστε τη συμπαράστασή του προσφέροντας φυσικά κι εσείς τη δική σας.

- Δείξτε κατανόηση.

Όσο δύσκολο είναι για εσάς είναι και για εκείνον. Φερθείτε του όπως θα θέλατε να κάνει και αυτός όταν λέτε και μια κουβέντα παραπάνω. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε την αξιοπρέπεια στον τρόπο με τον οποίον απευθύνεστε ο ένας στον άλλον.

- Βρείτε τρόπους να εκτονώνετε το άγχος και την έντασή σας για να μην ξεσπάτε ο ένας στον άλλον.

Από το να δείτε ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σας κωμική σειρά μέχρι να κάνετε γυμναστική ή να κλειστείτε στο δωμάτιό σας και να παίρνετε βαθιές εισπνοές ώσπου να ηρεμήσετε.

- Φανείτε δημιουργικοί.

Επιστρατεύστε τη φαντασία σας , διαβάστε βιβλία , διοργανώστε ένα τουρνουά με επιτραπέζια, κάνετε μαθήματα χορού από το διαδίκτυο ή δοκιμάστε να εκτελέσετε συνταγές μαγειρικής, κάνετε γυμναστική ,μάθετε μια ξένη γλώσσα χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή, δείτε μια θεατρική παράσταση από αυτές που προσφέρονται δωρεάν από διάφορα θέατρα, επισκεφθείτε κάποια μουσεία ή μια έκθεση ζωγραφικής από το διαδίκτυο … Αν το σκεφτείτε, οι επιλογές δεν είναι τόσο περιορισμένες. Και στο διαδίκτυο σίγουρα θα βρείτε αρκετές ακόμα ιδέες.

-Μην ξεχνάτε το σεξ!

Είναι ίσως λογικό η ερωτική σας επιθυμία να μην είναι στα ύψη όμως είναι πολύ σημαντικό να μη χάσετε αυτή την οικειότητα μεταξύ σας. Μην ξεχνάτε επίσης ότι το σεξ είναι και αγχολυτικό! Ο μόνος λόγος για να απέχετε είναι αν ο ένας από τους δύο υποψιάζεται έστω ότι μπορεί να είναι θετικός στον κορωνοϊό.

-Μην αποκλείεστε τελείως από τον έξω κόσμο.

Μιλάτε συχνά με τους φίλους σας, την υπόλοιπη οικογένειά σας, τους συναδέλφους σας , κρατήσετε και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο είχε συνηθίσει η σχέση σας όσο πιο ζωντανό γίνεται. Κανονίστε να συναντιέστε διαδικτυακά σε τακτική βάση με τους φίλους σας και να συζητάτε, να ανταλάσσετε απόψεις για βιβλία ή παραστάσεις που βλέπετε, να κάνετε μαζί γυμναστική ή να τρώτε μαζί πάλι με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο καθένας από το σπίτι του κάνοντας αστεία και περνώντας χρόνο μαζί ..

-Κάντε σχέδια για τη «μετά κορωνοϊό» εποχή.

Μην αφήνετε τη ζωή σας να βουλιάζει στη γκρίνια και την απαισιοδοξία. Σκεφτείτε που θα κάνετε την πρώτη σας μεγάλη βόλτα όταν όλα αυτά τελειώσουν ή φανείτε ακόμα πιο φιλόδοξοι και βάλτε στα πλάνα σας ένα μακρινό ταξίδι.

- Θυμηθείτε όλους τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε να είστε με αυτόν τον σύντροφό σας εξαρχής.

Μπορεί τώρα να βλέπετε πρώτα όλα όσα μπορεί να σας ενοχλούν σε αυτόν όμως είναι ακόμα ο ίδιος άνθρωπος που αγαπήσατε και όπως όλοι μπορεί να έχει τα «στραβά» του, έχει όμως και τα καλά του που σας περιμένουν να τα ξανα ανακαλύψετε.

φωτό - https://gr.pinterest.com/pin/754493743809788738/

https://www.akappatou.gr/

https://www.kappatou-psychologos.gr