Όλοι μας έχουμε μετανιώσει για κάτι. Μια σχέση που δεν προχώρησε ή κάποια στην οποία μείναμε παραπάνω απ’ ότι μας έκανε καλό… Μια εκπαιδευτική ή επαγγελματική ευκαιρία που αγνοήσαμε, μια θυσία που αποδείχτηκε ότι δεν άξιζε… Ακόμα και οι πιο δυνατοί χαρακτήρες, αυτοί που δεν επανεξετάζουν τις αποφάσεις τους και προχωρούν εύκολα και γρήγορα μπροστά, έχουν μετανιώσει για κάτι στη ζωή τους. Με απλά λόγια, η μεταμέλεια είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη εμπειρία.

Όταν όμως μετανιώνουμε συνεχώς και για τα πάντα, τότε μετατρέπεται σε μια επίπονη διαδικασία, που πρέπει να σταματήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πριν απωλέσουμε κάθε ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό όταν βασανίζεστε από το γνωστό «τι θα είχε συμβεί αν», θέστε στον εαυτό σας τα ακόλουθα ερωτήματα. Οι απαντήσεις πιθανότατα θα σας βρουν περισσότερο συμπονετικό προς τις αποφάσεις σας και σίγουρα γεμάτο ελπίδα.

Από ποια άποψη η απόφαση μου ήταν λογική και κατανοητή με βάση τις πληροφορίες που είχα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Με το πέρασμα του χρόνου είναι ευκολότερο να ξεχνάμε τους λόγους για τους οποίους πήραμε μια απόφαση και τις συνθήκες που τη δεδομένη χρονική στιγμή συνηγόρησαν στο ίδιο αποτέλεσμα. Μπορεί μια απόφαση να υπήρξε το αποτέλεσμα οικονομικού προβληματισμού, κοινωνικών πιέσεων ή αλληλοσυγκρουόμενων στόχων. Στην πορεία έχοντας ξεχάσει όλα τα παραπάνω συνήθως εκτιμούμε μια προηγούμενη απόφαση εκ του αποτελέσματος.

Θεωρούμε δηλαδή ότι κάναμε λάθος και μετανιώνουμε βαθιά για την απόφαση που οι καταστάσεις τότε επέβαλλαν, αλλά οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να είχαμε πορευτεί διαφορετικά. Το σωστό σε κάθε περίπτωση είναι να προσεγγίζουμε την κάθε απόφαση μας με εποικοδομητική κριτική, να την αντιμετωπίζουμε σαν ένα μάθημα ζωής που θα μας πάει μπροστά κι όχι σαν ένα βαρίδι που δεν μπορούμε να αποτινάξουμε από πάνω μας όσος καιρός κι αν έχει περάσει. Η μεταμέλεια πρέπει να αποτελεί κίνητρο για αυτοβελτίωση. Ποιά θετικά αποτελέσματα προέκυψαν από την απόφαση μου και ποιές πιθανές αρνητικές εξελίξεις απεφεύχθησαν; Η μεταμέλεια μας συνήθως επικεντρώνεται στα αρνητικά που συνέβησαν και στα θετικά που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Ένας τρόπος για να μην βυθιζόμαστε σε αυτή, είναι να αντιστρέψουμε την ερώτηση. Να σκεφτούμε δηλαδή ότι καλό πετύχαμε με την απόφαση που πήραμε τη δεδομένη χρονική στιγμή και ότι άσχημο καταφέραμε να αποφύγουμε εξαιτίας της. Το πρώτο τμήμα της ερώτησης είναι πιο εύκολο. Αφορά απλά να απαριθμήσουμε τα καλά της ζωής μας σήμερα. Για παράδειγμα, «μπορεί να παντρεύτηκα νωρίς, αλλά έχω τρία υπέροχα παιδιά». Η ανακάλυψη των αρνητικών συνεπειών μπορεί να είναι πιο δύσκολη, γιατί αφορά ένα υποθετικό σενάριο, ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτη. Σαφώς και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν παραμέναμε παντρεμένοι ή αν είχαμε δεχτεί τη δουλειά που μας πρότειναν.

Μπορεί να μας οδηγούσε σε καλύτερες μέρες, μπορεί όμως και όχι. Παρότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να εξερευνήσετε όλα τα πιθανά καταστροφικά σενάρια, η αναγνώριση των πιθανών αρνητικών συνεπειών και το γεγονός ότι απεφεύχθησαν είναι αρκετή για να βάλει τις σκέψεις σας σε τάξη και τη ζωή σας στο σωστό μονοπάτι της εξέλιξης και της προόδου. Τί θα σκέφτομαι στο μέλλον για όσα πιθανότατα θα μετανιώσω που κάνω ή δεν κάνω σήμερα; Στην περίπτωση που είναι εφικτό ένας καλός τρόπος διαχείρισης της μεταμέλειας είναι να προχωρήσετε σε κάποια διορθωτική κίνηση. Να φτιάξετε δηλαδή μια σχέση που χάλασε ή να διορθώσετε ένα λάθος που κάνατε.

Πολλές φορές όμως αυτό δεν είναι δυνατόν και τότε είναι που μετανιώνουμε πιο βαθιά για ότι αποφασίσαμε στο παρελθόν. Ακόμη κι έτσι όμως υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Γιατί αυτά για τα οποία μετανιώνουμε, μας αποκαλύπτουν πράγματα που μπορούμε να διορθώσουμε σήμερα. Αν λοιπόν στο παρελθόν δεν περνούσαμε καθόλου χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τώρα το έχουμε μετανιώσει, μπορούμε εδώ και τώρα να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας. Ανάλογα μπορεί να μην κυνηγήσαμε ποτέ το όνειρο να γίνουμε μουσικοί, ωστόσο τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάνουμε κάποια μαθήματα σήμερα και ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Αποδοτικό θα ήταν επίσης να σκεφτούμε όσα κάνουμε σήμερα και ποια από αυτά θα μετανιώσει ο μελλοντικός εαυτός μας. Το δίχως άλλο δεν είναι εύκολο να τον οραματιστούμε με ακρίβεια, καθώς τον νιώθουμε μακρινό και αφηρημένο. Ωστόσο και μόνο η σκέψη πάνω στις σημερινές μας αποφάσεις υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε σοφότερα και να είμαστε πιο σίγουροι για την πορεία που ακολουθούμε. Ναι, η ζωή είναι γεμάτη μεταμέλεια για όσα συνέβησαν, γι’ αυτά που δεν έγιναν ποτέ και γι’ αυτά που ξέρουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν έξω από τα όνειρα μας.

Δίνει όμως δεύτερες ευκαιρίες, έχει χαρούμενες ανατροπές και προσφέρει νέες αρχές για όσους είναι έτοιμοι να αδράξουν τη μέρα.

 

Συγγραφέας: Juliana Breines Η Juliana Breines, Ph.D., είναι ψυχολόγος που ερευνά πως η αυτοσυμπόνια συνδέεται με το στρες, τις αλλαγές στις συμπεριφορά και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Πηγή: psychologytoday.com

https://www.omorfizoi.gr/