Ο Ταγκ κλείνει το τηλέφωνο και συνειδητοποιεί ότι το έκανε ξανά. Έπεσε στην παγίδα της και τώρα δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Ήθελε τόσο πολύ να αποκτήσει σχέση με την αποξενωμένη ενήλικη κόρη του αλλά και πάλι χτύπησε τοίχο. Τον ύψωσε εκείνη όταν του έβαλε τη γνωστή παγίδα και αυτός έπεσε πάλι μέσα. Τον έκανε δηλαδή να θυμώσει, να γίνει συναισθηματικός και του έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο με το επιχείρημα ότι είναι εκτός ελέγχου… Υπάρχουν πολλές παγίδες που σκοτώνουν μια συζήτηση. Η παθητική επιθετικότητα της κόρης του Ταγκ, η λεκτική εχθρότητα, η ασυνεννοησία και άλλες πολλές.
Ας δούμε τις βασικές παγίδες που μπορεί να βρούμε στο δρόμο μας και ας εξετάσουμε τους τρόπους αποφυγής τους…

Σκεπτικό όλα ή τίποτα
Πρόκειται για συζητήσεις που κινούνται αποκλειστικά μεταξύ άσπρου και μαύρου, χαρακτηρίζονται από την απόλυτη στάση των δύο συνομιλητών. «Πάντα αργείς». «Ποτέ δεν κάνω κάτι σωστό». «Είτε θα κάνω το δικό σου, είτε τίποτα». Πώς να το αποφύγετε Σταματήστε να δέχεστε τις δηλώσεις των άκρων και προτείνετε λύσεις που κινούνται κάπου στο μέσο των θέλω των συνομιλητών.
2. Υπεργενίκευση
Όταν με απλά λόγια μετατρέπετε ένα αρνητικό γεγονός σε παταγώδη συνολική αποτυχία. «Αυτή η παρενόχληση δεν θα τελειώσει ποτέ». «Θα είμαι σε τέλμα για πάντα». «Αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Πρέπει να εγκαταλείψω». Πώς να το αποφύγετε Κατανοήστε ότι μια αρνητική δήλωση δεν σημαίνει το τέλος ολόκληρης της συζήτησης. Δείξτε λίγη ανοχή.
3. Νοητικό φίλτρο
Όταν επικεντρώνεστε σε ένα αρνητικό σχόλιο και αγνοείτε όλα τα καλά. Πώς να το αποφύγετε Με το να μην αγνοείτε οποιαδήποτε θετική δήλωση σας γίνεται, οποιοδήποτε κομπλιμέντο ή ενθαρρυντικό σχόλιο. Αφήστε επιτέλους τα αρνητικά στην άκρη…
4. Ακυρώνετε τα θετικά
Όταν ακυρώνετε όλες σας τις επιτυχίες, οτιδήποτε καλό έχετε κάνει ή σας έχουν κάνει ως ασήμαντο. «Με αρραβωνιάστηκες από λύπη»… Πώς να το αποφύγετε Για μια ακόμα φορά επικεντρωθείτε στα θετικά και αγνοήστε τα αρνητικά.
5. Διάβασμα μυαλού Αυτό αναφέρεται στην πεποίθηση σας ότι όλοι οι άνθρωποι σκέφτονται άσχημα για εσάς
«Ξέρω ότι νομίζεις πως είμαι ηλίθια». «Πρέπει να είναι θυμωμένοι μαζί μου». Πώς να το αποφύγετε Κάντε ένα τεστ πραγματικότητας. Είπε κάποιος ότι είναι θυμωμένος μαζί σας; Αν όχι, μην συμπεραίνετε αμέσως το χειρότερο. Οι υποθέσεις σκοτώνουν την ειλικρινή επικοινωνία.
6. Μαντεύετε Όταν προβλέπετε ότι τα πράγματα θα πάνε άσχημα.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αρέσει η ιδέα μου». «Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ». Πώς να το αποφύγετε Αποφεύγοντας να σκέφτεστε συνεχώς το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα.
7. Μεγεθύνετε ή ελαχιστοποιείτε
Όταν μεγαλοποιείτε μια κατάσταση ή ελαχιστοποιείτε τη σημασία της. Με απλά λόγια όταν βλέπετε ένα βουνό, ενώ μπροστά σας είναι ένα λόφος ή όταν εσείς αντικρίζετε έναν λόφο, ενώ έχετε να ανεβείτε ολόκληρο βουνό. Πώς να το αποφύγετε Βάζοντας τα πράγματα στο σωστό πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι τα πάντα σε μια κουβέντα. Μην προσθέτετε νοήματα δίχως λόγο.
8. Λογική του συναισθήματος
Όταν σκέφτεστε βάσει του πως αισθάνεστε. «Αισθάνομαι χαζός άρα είμαι». «Αισθάνομαι ενοχή, άρα φταίω για κάτι». Πώς να το αποφύγετε Αποδεχόμενοι τα συναισθήματα σας χωρίς να τα εντάσσετε στην συζήτηση σας ή θεωρώντας υπεύθυνο για αυτά τον συνομιλητή σας.
9. Δηλώσεις «πρέπει»
Όταν κριτικάρετε τον εαυτό σας και τους άλλους με τα «πρέπει» και «δεν πρέπει». «Έπρεπε να είχα κάνει αυτό». «Πρέπει να κάνεις εκείνο». Πώς να το αποφύγετε Μην χρησιμοποιείτε τη λέξη «πρέπει» και όλα τα συναφή. Όλες αυτές οι λέξεις κουβαλούν την υπόθεση της ενοχής ή της ντροπής και μπορεί να εκληφθούν αρνητικά από τον συνομιλητή σας.
10. Βάζετε ταμπέλες
Βάζετε εύκολα ταμπέλες είτε στον εαυτό σας είτε στους άλλους όταν γίνεται κάποιο λάθος. «Είμαι μόνιμα χαμένος». «Είσαι χαζός». Πώς να το αποφύγετε Σταματήστε να βάζετε ταμπέλες. Είναι επιζήμιο συναισθηματικά και για εσάς και για τους άλλους.
11. Απόδοση ευθυνών
Όταν αποδίδετε ευθύνες στον εαυτό σας και τους άλλους, ενώ δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος. «Είναι δικό μου λάθος που παντρευτήκαμε». «Εσύ ευθύνεσαι που απέτυχε ο γάμος μας». Πώς να το αποφύγετε Αποδεχτείτε το μέρος της ευθύνης που σας αναλογεί και μην τα βάζετε με τον εαυτό σας ή τους άλλους για πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου σας/τους.......
Συγγραφέας: Christine Hammond, MS, LMHC Η Christine είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας στην πολιτεία της Φλόριντα με 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Εργαζεται κυρίως με εξουθενωμένες γυναίκες και τις οικογένειες τους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με σκοπό την εύρεση λύσεων. Είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «The Exhausted Woman’s Handbook». Πηγή: pro.psychcentral.com
https://www.omorfizoi.gr/