Σεπτεμβρίου 22, 2020

Υγεία

Οι μελανιές του δέρματος συχνά αγνοούνται και σπάνια διερευνώνται.

Η πτώση ή άλλoς τραυματισμός, ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μώλωπες.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σύνηθες στους ηλικιωμένους, το δέρμα των οποίων είναι λεπτότερο, τα αιμοφόρα αγγεία καταστρέφονται πιο εύκολα και το δέρμα μελανιάζει.

Οι μώλωπες χρήζουν επείγουσας ιατρικής αξιολόγησης όταν υπάρχει αιμορραγία για πάνω από 10 λεπτά, όταν το δέρμα μελανιάζει συχνά χωρίς προφανή αιτία και η επούλωση απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν ακόμη και μικροτραυματισμοί προκαλούν εκτενείς ή επώδυνους μώλωπες.

Σε κάποιους η κατάσταση είναι κληρονομική. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συχνοί μώλωπες μπορεί να είναι σύμπτωμα των παρακάτω καταστάσεων και παθήσεων.

Ηπατική νόσος: Οι αλκοολικοί είναι οι πλέον επιρρεπείς σε δυσλειτουργία του ήπατος. Η ηπατική νόσος είναι η κίρρωση, η οποία εμποδίζει το συκώτι να απελευθερώνει την πρωτεΐνη που απαιτείται για την πήξη του αίματος. Το δέρμα μπορεί να γίνει κίτρινο, προκαλείται φαγούρα, τα ούρα σκουραίνουν και τα πόδια έχουν την τάση να πρήζονται.

Διαταραχές πήξης του αίματος: Πρόκειται για κληρονομικές παθήσεις που προκαλούν αργή πήξη του αίματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το αίμα δεν πήζει, κάτι που είναι εξίσου ανησυχητικό. Τέτοια είναι η νόσος Von Willebrand που οφείλεται σε γονιδιακή βλάβη που οδηγεί σε υπερβολική αιμορραγία ή και παρατεταμένης διάρκειας αιμορραγία μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

Ανεπάρκεια βιταμινών: Η έλλειψη βιταμίνης C οδηγεί σε σκορβούτο, μια κατάσταση όπου τα ούλα αιμορραγούν και τα τραύματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Η έγχυση βιταμίνης Κ βοηθά στην πήξη του αίματος με τρόπο τέτοιο που σταματά την αιμορραγία στα νεογέννητα. Οι ενήλικες με ανεπάρκεια βιταμίνης Κ αντιμετωπίζουν επίσης το ίδιο πρόβλημα, μπορούν όμως να λάβουν συμπληρώματα.

Καρκίνος: Η λευχαιμία επηρεάζει τον μυελό των οστών και τη ροή του αίματος στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων και μώλωπες.

Αγγειίτιδες: Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις παθήσεις που προκαλούνται από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Εκτός από μώλωπες, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης έλκη, λαχάνιασμα, μωβ κηλίδες και μούδιασμα των άκρων.

Αγγειακή πορφύρα του δέρματος: Πορφύρα είναι το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αιμορραγίας των τριχοειδών αγγείων. Το πορφυρικό εξάνθημα χαρακτηρίζεται από αιμορραγικές κηλίδες του δέρματος ή του βλεννογόνου με βαθυκυανέρυθρα χρώματα, μικρότερες ή μεγαλύτερες πετέχειες ή εκχυμώσεις αντίστοιχα, που οφείλονται σε μικρές εξαγγειώσεις αίματος και δεν εξαφανίζονται με την πίεση, σε αντίθεση με τα ερυθήματα, τα αγγειώματα και τις τηλαγγειεκτασίες. Οι πορφύρες διακρίνονται σε θρομβοπενικές και αγγειακές. Επηρεάζουν περίπου το 10% των ανθρώπων άνω των 50 και εμφανίζονται κυρίως στα χέρια.

Φάρμακα: Κάποια αντικαταθλιπτικά και αντιπηκτικά, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να επηρεάσουν την πήξη του αίματος και να προκαλέσουν μελανιές από το σπάσιμο των πιο εύθραυστων αγγείων

https://www.newsitamea.gr/

Υγεία

Οι βραδύποδες (sloth) αναπαριστούν την οκνηρία στη δυτική κουλτούρα λόγω της φήμης ότι κοιμούνται πολύ (αν και στην πραγματικότητα κοιμούνται λιγότερο από 10 ώρες τη νύχτα στην άγρια φύση). Πράγματι, αν το εξετάσουμε μέσα από το πρίσμα αξιών του μεσαιωνικού Καθολικισμού, αυτός ο χαριτωμένος, γούνινος φίλος πρέπει πραγματικά να είναι ένας δαίμονας που παρασέρνει τον άνθρωπο στην αιώνια καταδίκη της ανάπαυλας.

Μήπως αυτή η αντίληψη είναι όμως λανθασμένη; Εάν η νωθρότητα σημαίνει αποφυγή ευθύνης και αποτυχία επίτευξης σημαντικών στόχων, τότε πιθανότατα ναι. Αλλά αν η νωθρότητα σημαίνει ύπνο περισσότερο από 7 ώρες τη νύχτα, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε τις αξίες μας.

Μια δημοσκόπηση του 2013 διαπίστωσε ότι ο μέσος Αμερικανός κοιμάται 6,8 ώρες τη νύχτα, με το 40 τοις εκατό αυτών να μην συμπληρώνουν καν το συνιστώμενο ελάχιστο των 7 ωρών. Σύμφωνα με το Nationwide Children’s Hospital, ο μέσος έφηβος κοιμάται λίγο περισσότερο από 7 ώρες τη νύχτα, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται τουλάχιστον 9 ώρες.

Ωστόσο, η κοινωνία συνεχίζει να λειτουργεί … σαν ένα εύθραυστο, κακορυθμισμένο ρολόι. Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα του ύπνου Μάθιου Γουόκερ, «ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να επιβιώσουν με 6 ώρες ύπνου ή λιγότερο χωρίς μετρήσιμη δυσλειτουργία στρογγυλοποιείται σε έναν ολόκληρο αριθμό και είναι το μηδέν». Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου ανά διανυκτέρευση για να είναι υγιείς.

Δεν έχετε πειστεί; Για να εκτιμήσετε πραγματικά την ανθρώπινη ευαισθησία στον ύπνο, σκεφτείτε τη θερινή ώρα (DST). Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν μια ώρα ύπνου όταν τα ρολόγια «κινούνται προς τα εμπρός» την πρώτη Κυριακή του DST. Σαν ένα σκληρό πείραμα, παρακολουθούμε τις συνέπειες για την υγεία αυτής της παράξενης σταδιακής αλλαγής: καρδιακές προσβολές και ακόμη και αυτοκτονίες παρατηρείται ότι αυξάνονται την επόμενη εβδομάδα καθώς οι οργανισμοί μας δέχονται άγχος από την ξαφνική αλλαγή.

Αν και μπορεί να νιώθουμε ότι δεν κάνουμε τίποτα όταν κοιμόμαστε, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι κοιλίες γεμάτες με υγρά του εγκεφάλου ανοίγουν και επιτρέπουν την αποστράγγιση θανατηφόρων τοξινών, οι ίδιες εκείνες πλάκες αμυλοειδούς που προκαλούν τη νόσο Alzheimer.

Εκτός από την προστασία από το Αλτσχάιμερ, ο ύπνος ενισχύει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προστατεύει από τον καρκίνο. Επειδή ο καθημερινός μας κύκλος ύπνου, ή ο κιρκάδιος ρυθμός, φαίνεται να ρυθμίζει πολλές βιολογικές λειτουργίες, μια νύχτα ελαφρού ύπνου δημιουργεί εμπόδια στην διατήρηση της υγείας μας.

Επιπλέον, συχνά αποτυγχάνουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη στέρηση ύπνου τόσο σοβαρά όσο και η επήρεια από αλκοόλ, παρόλο που και οι δύο βλάπτουν αμέσως τη συμπεριφορά και τις γνωστικές μας ικανότητες. Σύμφωνα με τον Μάθιου Γουόκερ, «Μετά από 20 ώρες εγρήγορσης, είμαστε τόσο νοητικά εξαντλημένοι και αποσυντονισμένοι, όπως όταν μεθάμε».

Στον δυτικό κόσμο, αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα. Από εργοδότες έως γκουρού αυτοβοήθειας, από σχολικούς συμβούλους έως γενικά ευφυείς και επιτυχημένους ανθρώπους υποστηρίζουν ότι αν κοιμόμαστε λιγότερο, πετυχαίνουμε και περισσότερα, ενώ θα έπρεπε ξεκάθαρα να κάνουν το αντίθετο. Ακόμα και όταν δεν μας λένε ρητά να κοιμόμαστε λιγότερο, συμβουλές που συχνά «περνούν για σοφία», αφήνουν λίγο χώρο για 8 ώρες ύπνου.

Και όπως αναφέρει ο Γουόκερ, «Βρισκόμαστε με τον ύπνο εκεί όπου βρισκόμασταν με το κάπνισμα πριν από 50 χρόνια. Είχαμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την συσχέτιση με σοβαρά νοσήματα, αλλά ο κόσμος δεν το γνώριζε, κανείς δεν τους είχε γνωστοποιήσει επαρκώς την επιστήμη του καπνίσματος. Το ίδιο νομίζω ότι ισχύει για τον ύπνο αυτή τη στιγμή».

CreativityPost/ Joel Frohlich

https://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

ο ήπαρ, δηλαδή το συκώτι, βρίσκεται στο άνω τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό.

Εκτελεί σημαντικότατες λειτουργίες που σχετίζονται με την πέψη, το μεταβολισμό, την ανοσοποίηση και την αποθήκευση θρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος (ALF), ηπατική ανεπάρκεια ονομάζεται η πλήρης απώλεια λειτουργικότητας του ήπατος λόγω κίρρωσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις του ήπατος.

Συνήθη αίτια της κίρρωσης είναι τα εξής:

– Ηπατίτιδα Β & C
– Αλκοολική νόσος του ήπατος
– Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) & μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)
– Αυτοάνοση ηπατίτιδα
– Πρωτοπαθής χολική κίρρωση (PBC) και πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα
– Μεταβολικές παθήσεις, όπως αιμοχρωμάτωση, νόσος του Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση) και έλλειψη α1-αντιθρυψίνης
Η ηπατική ανεπάρκεια αποτελεί κίνδυνο για την υγεία που απαιτεί άμεση νοσηλεία. Αρκετοί ασθενείς δεν εμφανίζουν σημάδια δυσλειτουργίας στο συκώτι έως ότου οι βλάβες έχουν επεκταθεί.

Μερικά γενικά συμπτώματα της ηπατικής ανεπάρκειας λόγω κίρρωσης είναι τα εξής:

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

1- Ναυτία

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

2- Μειωμένη όρεξη

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

3- Κόπωση

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

4. Διάρροια

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

5- Ίκτερος (κιτρίνισμα στο δέρμα και τα μάτια)

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

6- Συσσώρευση υγρού και επίπονο οίδημα στα πέλματα ή την κοιλιά

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

7- Μώλωπες που σχηματίζονται με το παραμικρό χτύπημα και αιμορραγία με το παραμικρό τραύμα

www.onmed.gr

Υγεία

Tα χαρακτηριστικά των «κορωνο-ονείρων – «Τέτοιας έντασης αλλαγή δεν έχει καταγραφεί ποτέ ως τώρα, ούτε την 11η Σεπτεμβρίου»
Διαμαντής Γιάννης

Από την έναρξη της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη έχουν παρατηρήσει περίεργες αλλαγές ως προς τη φύση των νυχτερινών ονείρων τους.

Αναφέρουν ότι έχουν πιο παράξενα, πιο ανήσυχα και πιο ζωντανά όνειρα.

Ο «Ιανός» φέρνει καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Δείτε πού θα «χτυπήσει»
«Ήμουν όμηρος από έναν κακό άνθρωπο που είχε όπλο και για το μόνο για το οποίο ανησυχούσαν οι αγαπημένοι μου ήταν ότι δεν μπορούσα να τους ετοιμάσω το δείπνο».

«Ονειρεύτηκα ότι ήμουν ναυαγός στη θάλασσα με χιλιάδες αεροπλάνα να εκρήγνυνται σε έναν κατακόκκινο ουρανό και συντρίμμια να πέφτουν παντού γύρω μου».

«Ονειρεύτηκα μια περιπέτεια σε απομακρυσμένα εδάφη, εξερευνούσα και συναντούσα καινούριους ανθρώπους που δεν είχα δει ποτέ ξανά. Ξύπνησα λυπημένος που δεν θα τους ξανάβλεπα».

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που έστειλαν οι αναγνώστες της ιστοσελίδας Medical News Today όταν ερωτήθηκαν για το τι όνειρα βλέπουν από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές ένα από τα πιο ασυνήθιστα φαινόμενα που ανέφεραν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ήταν η αλλαγή της έντασης που είχαν τα όνειρά τους.

Ήδη το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει το όνομα «όνειρα καραντίνας» (quarandreams) ή κορωνο-όνειρα (corona dreams).

Η παγκόσμια έρευνα
Η Ντάιρντρε Μπάρετ, βοηθός καθηγήτρια Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προχώρησε σε έρευνα με τη συμμετοχή 3.700 ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο και από τα πρώτα ευρήματά της ήταν ότι τα όνειρα των συμμετεχόντων περιείχαν περισσότερο από το συνηθισμένο, φόβο και άγχος, τραύματα, προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων και σενάρια σκηνών αποκάλυψης ή σενάρια σχετικά με την εποχή μετά τον τερματισμό της πανδημίας.

«Ξεκάθαρα αναφέρουν ότι ανακαλούν τα όνειρά τους πολύ περισσότερο, απ΄ ό,τι πριν από την πανδημία», αναφέρει η δρ. Μπάρετ, η οποία υποστηρίζει ότι πλέον, πολλών ανθρώπων τα όνειρα φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τους φόβους και τις επιθυμίες που οξύνθηκαν μέσα στην πανδημία.

«Οι άνθρωποι ονειρεύονται ότι φοράνε μάσκες, μπαίνουν σε αεροπλάνο και σε σούπερ μάρκετ, ότι διακομίζονται στο νοσοκομείο και σε ακραίες περιπτώσεις κάποιοι ονειρεύονται ότι είναι ανίκανοι να ανασάνουν, ότι οι φίλοι και οι αγαπημένοι τους αρρωσταίνουν και πεθαίνουν», δηλώνει ο δρ. Άσπι που συμμετέχει στην έρευνα.

«Κάποια όνειρα είναι πιο προσηλωμένα στο ζήτημα της απομόνωσης και της μοναξιάς, είτε απεικονίζοντας άμεσα μέσω σεναρίων απομόνωσης σε ερημικά νησιά είτε πιο έμμεσα, όταν για παράδειγμα κάποιος βλέπει ότι χάνει τις φωτογραφίες των αγαπημένων του προσώπων», σημειώνει η Μπάρετ.

Σύμφωνα πάντως με τη συγκεκριμένη έρευνα, τα όνειρα του κορωνοϊού δεν είναι μόνο εφιάλτες, καθώς είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν για παράδειγμα ότι βρίσκουν το φάρμακο κατά της πανδημίας. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τα «ευχάριστα» αυτά όνειρα είναι λιγότερο ταραχώδη και με λιγότερη ένταση.

Ο κορωνοϊός ξεπέρασε την 11η Σεπτεμβρίου
«Αν και εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο που ονειρευόμαστε έχουν ξανα-αναφερθεί στις ΗΠΑ ύστερα από απροσδόκητα περιστατικά όπως οι επιθέσεις της 11ης Νοεμβρίου το 2001 και ο Σεισμός του Σαν Φρανσίσκο το 1989, τέτοιας έντασης αλλαγή [όπως η σημερινή] δεν έχει καταγραφεί ποτέ ως τώρα», αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, Τόρε Νίλσεν.

Τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών την επιβεβαιώνουν:

Το 29% των Αμερικανών ανακαλεί και θυμάται τα όνειρά του περισσότερο από το συνηθισμένο.

Το 37% των συμμετεχόντων είχαν όνειρα σχετικά με τον κορωνοϊό, με πολλά από αυτά να σχετίζονται με θέματα ανεπαρκούς εκπλήρωσης στόχων (π.χ. απώλεια ελέγχου ενός οχήματος ) ή άσκησης απειλών από τρίτα πρόσωπα.

Αντίστοιχες αναφορές από τη Βραζιλία καταγράφουν στα όνειρα αρκετά συχνά τις λέξεις θυμός, λύπη, μόλυνση.

Στη Φινλανδία, το 55% των ονείρων των συμμετεχόντων σε έρευνα σχετιζόταν άμεσα με την πανδημία, ενώ έρευνα σε 100 νοσηλεύτριες που φρόντισαν ασθενείς κορωνοϊού στην κινεζική Γουχάν έδειξε ότι το 45% αυτών βίωσαν τους διπλάσιους εφιάλτες από όσους βιώνουν σε όλη τους τη ζωή άνθρωποι που εξετάζονται τακτικά σε ψυχιατρικές κλινικές.

Πιθανές λύσεις
Σε όσους βιώνουν κάποιο σοβαρό τραύμα οι επιστήμονες προτείνουν να απευθυνθούν σε συμβούλους ψυχικής υγείας ενώ σε όσους χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποια σημαντική ψυχολογική δυσκολία έχουν κουραστεί από τα ταραγμένα «κορωνο-όνειρά» τους, οι ειδικοί προτείνουν την απλή τεχνική ενός καλού βιβλίου ή μιας τηλεοπτικής σειράς που θα παρασύρει τον εγκέφαλό μας, λίγο πριν κοιμηθούμε, σε κόσμους μακριά από πανδημίες και lockdown.

https://www.tovima.gr/

Υγεία

Τα χέρια μαρτυρούν την ηλικία μας, λένε, συχνά όμως και σοβαρές παθήσεις. Διαβάστε για τα συμπτώματα που φέρνει το γήρας, πότε είναι ανησυχητικά και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε
Η σχέση του γήρατος με τα χέρια είναι σκληρή και δεν αποκρύπτεται: φροντίζει μέσα από αυτά να σημάνει τον ερχομό του αφήνοντας τα σημάδια του τόσο στην όψη τους όσο και τη λειτουργικότητά τους, κάνοντάς τα πιο αδύναμα και λιγότερο ευέλικτα. Επιπλέον, κάποια από τα σημάδια τους μαρτυρούν προβλήματα υγείας.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια γήρανσης των χεριών και όχι μόνο.

1. Λαβή

Η δύναμη της λαβής εξασθενεί συνήθως με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μετά τα 65, με αποτέλεσμα τη δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Όταν η ηλικία αποτελεί την αιτία οφείλεται πιθανώς σε εύθραυστα οστά, αρθρίτιδα ή απώλεια μυικής μάζας. Εάν συμβεί ξαφνικά, μπορεί να υποδεικνύει κάποια σοβαρή πάθηση όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες ή η υπέρταση.

Πέρα από τη βοήθεια ενός επαγγελματία ή φυσιοθεραπευτή που μπορεί να ελέγξει τη δύναμη των χεριών σας και να σας βοηθήσει να την ανακτήσετε ή να τη διατηρήσετε, μπορείτε με απλές ασκήσεις στο σπίτι να φροντίσετε για την ενδυνάμωσή τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να πιέσετε μια μπάλα του τένις όσο πιο δυνατά μπορείτε για τρία έως πέντε δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να χαλαρώσετε τη λαβή σας -επαναλάβετε δέκα φορές σε κάθε χέρι. Ξεκινήστε με μία φορά την ημέρα ή μία φορά κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα με το πόσο αντέχουν τα χέρια σας.

2. Τρόμος (Τρέμουλο)

Τα τρεμάμενα χέρια μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως συμβαίνει μετά τα 50. Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιεπιληπτικά, φάρμακα για τις ημικρανίες) μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το τρέμουλο. Το άγχος, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η κόπωση ή η υπερκατανάλωση καφεΐνης αποτελούν άλλους παράγοντες που ευθύνονται για το τρέμουλο. Διακρίνεται στον τρόμο κίνησης, οποίος συμβαίνει όταν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας και τον τρόμο ηρεμίας, όταν τα χέρια είναι εντελώς χαλαρά.

Μολονότι ενοχλητικός, ο τρόμος κίνησης είναι συνήθως ακίνδυνος. Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν, όπως ο περιορισμός στην κατανάλωση καφεΐνης. Αντιθέτως, ο τρόμος ηρεμίας ενδέχεται να αποκαλύπτει κάποια σοβαρή πάθηση (π.χ. η νόσος Πάρκινσον) και πρέπει να διερευνηθεί.

3. Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και σε σημεία που είχατε κάποιο διάστρεμμα ή κατάγματα, ακόμη και μετά την αποκατάστασή τους. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, οίδημα και μειωμένη κίνηση.

Ο θεράπων ιατρός σας θα σας κατευθύνει σχετικά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, συστήνοντας ίσως αντιφλεγμονώδη ή κορτικοστεροειδή προς ανακούφιση από τον πόνο και το οίδημα για εβδομάδες ή πιθανώς μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νάρθηκες που προστατεύουν τις αρθρώσεις σας βοηθούν αποτρέποντας υπερβολική κίνηση των αρθρώσεων, ωστόσο η υπερβολή στη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυικής μάζας.

4. Επιδερμίδα

Αποκαλούνται κηλίδες γήρατος ή ηλικιακές κηλίδες. Πρόκειται για τα καφέ σημάδια στην επιδερμίδα που εμφανίζονται συνήθως μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο. Καθώς το δέρμα γερνά και ζαρώνει, γίνεται πιο δύσκολη η διατήρηση της υγρασίας με αποτέλεσμα ξηρότητα και φαγούρα. Επιπλέον, οι φλέβες γίνονται πιο διακριτές κατά τη γήρανση εξαιτίας της απώλειας μαλακού ιστού, κάτι που παρατηρείται εντονότερα στα χέρια.

Επιλέξετε μια αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 SPF ή παραπάνω για τα χέρια σας ώστε να τα προφυλάξετε από την ηλιακή ακτινοβολία. Φορέστε βαμβακερά γάντια στις δουλειές του σπιτιού ή της αυλής και προτιμήστε ένα ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό που δεν απομακρύνει από τα χέρια τα φυσικά τους έλαια. Ιδιαιτέρως ωφέλιμος για την υγεία του δέρματος και των νυχιών είναι ένας συνδυασμός χρήσης ενυδατικής κρέμας και μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Η ενδομητρίωση αποτελεί μια καλοήθης πάθηση από την οποία υποφέρει περίπου το 2-3% των γυναικών. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε άτοκες γυναίκες, που διανύουν την αναπαραγωγική τους ηλικία.

Η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιθανότερη αιτία για τη συγκεκριμένη πάθηση είναι η εμφύτευση των ενδομητρικών κυττάρων που βρίσκονται στο αίμα της περιόδου στην πύελο, ύστερα από παλινδρόμηση δια μέσω των σαλπίγγων.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να σας κινήσουν την υποψία, προκειμένου να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και να διαπιστώσετε εάν ταλαιπωρείστε από την ενδομητρίωση. Και σε αυτήν την περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται πολύ σημαντική για την κατάλληλη θεραπεία και την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής της ασθενούς.

Τα συχνότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης
Πόνος κατά την περίοδο
Έντονος πόνος στην κοιλιά, ο οποίος εμφανίζεται λίγες μέρες πριν από την έναρξη της περιόδου και συνεχίζεται ως και τις πρώτες μέρες αυτής. Ο πόνος συχνά χαρακτηρίζεται αφόρητος και κρατά το άτομα μακριά από τις καθημερινές ασχολίες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και από την εργασία του. Σε πολλές ασθενείς, η λήψη φαρμάκων δε βοηθά στην ανακούφιση από τον οξύ πόνο.

Αυξημένη διάρκεια της περιόδου και βαριά ροή
Η περίοδος μιας γυναίκας κρατά περίπου 6 μέρες αλλά στη συγκεκριμένη πάθηση η διάρκεια της περιόδου είναι μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας και το άτομο υποφέρει από πολύ έντονη αιμορραγία.

Κούραση και ναυτία
Η ασθενής πιθανόν να νιώθει μεγαλύτερη εξάντληση από το αναμενόμενο. Αισθάνεται αδύναμη να ανταπεξέλθει ακόμη και σε πολύ απλές καθημερινές δραστηριότητες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βιώνει έντονη ναυτία και τάση για εμετό.

Γαστρεντερικές ενοχλήσεις και πόνος στην ούρηση
Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με το άτομο, αλλά έχουν αναφερθεί προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και ενόχληση κατά την ούρηση.

Επώδυνη σεξουαλική επαφή
Κατά την ενδομητρίωση, ο ιστός μετατοπίζεται εκτός μήτρας και προσκολλάται σε άλλα όργανα, προκαλώντας πόνο στη σεξουαλική επαφή.

Υπογονιμότητα
Η ενδομητρίωση σχετίζεται με χαμηλή γονιμότητα, καθώς περίπου 30-40% των ασθενών αντιμετωπίζουν ζητήματα υπογονιμότητας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν για πολύ καιρό πως υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, με αποτέλεσμα να μην υποβάλλονται στις ενδεδειγμένες θεραπείες γονιμότητας.

https://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

10 πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζουμε για το Μικροβίωμα

1. Ποιός όρισε τη λέξη “μικροβίωμα” ως όρο και τι σημαίνει;

Η λέξη “μικροβίωμα” χρησιμοποιήθηκε ως όρος για πρώτη φορά από τον Joshua Lederberg το 2001. Με τον όρο αυτόν ο Lederberg περιέγραψε ένα πραγματικό “οικοσύστημα” στο έντερό μας. Ένα δηλαδή σύνολο συμβιωτικών και παθογόνων (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) βακτηρίων τα οποία μοιράζονται τον ίδιο χώρο εντός του εντέρου μας.
Αν και από τεχνικής άποψης το ανθρώπινο μικροβίωμα περιλαμβάνει τα γονίδια τόσο των κυττάρων μας όσο και των βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας που κατοικεί μέσα μας, έχει επικρατήσει να εννοείται ως “μικροβίωμα” το σύνολο των βακτηρίων που κατοικεί στο έντερό μας.

2. Είναι αλήθεια ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο οικοσύστημα – ένα κοινωνικό δίκτυο – το οποίο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς (ιούς, παράσιτα, πρωτόζωα κλπ);

Ισχύει! Το ανθρώπινο μικροβίωμα αποτελείται από 10 έως 100 τρις κύτταρα μικροοργανισμών κυρίως βακτηρίων τα οποία βρίσκονται στο έντερο. Από πλευράς αριθμού, τα βακτήρια που βρίσκονται πάνω και μέσα στο σώμα μας, είναι σχεδόν 1.5 φορά περισσότερα από τα ίδια μας τα κύτταρα. Το βάρος του μικροβιώματος αντιστοιχεί στο 1 έως 3% του συνολικού μας βάρους (ένα άτομο 60 κιλών, έχει 600 έως 1800 γραμμάρια μικροοργανισμών στο έντερό του).

3. Είναι αλήθεια ότι το ανθρώπινο σώμα δε θα μπορούσε καν να λειτουργήσει χωρίς το μικροβίωμα

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα το οποίο μέχρι πρότινος πιστεύαμε λανθασμένα ότι μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του. Στην πραγματικότητα χωρίς τα τρισεκατομμύρια των μικροβίων να βρίσκονται πάνω και μέσα στο σώμα μας, δε θα μπορούσαμε να κάνουμε πέψη και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, να λάβουμε σήματα-πληροφορίες από το εντερό μας σχετικά με τον κορεσμό ή την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

4. Είναι αλήθεια ότι μοιραζόμαστε τα ίδια γονίδια με τους άλλους ανθρώπους κάτι που δεν ισχύει για τα “μικροβιώματά” μας;

Η σύσταση του μικροβιώματος είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα. Μόνο στο μικροβίωμα του εντέρου έχουν καταγραφεί περί τα 3.300.000 γονίδια, αριθμός δυσανάλογα μεγάλος εν συγκρίσει με τα 22.000 γονίδια που υπάρχουν στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Το γονιδίωμά μας είναι κατά 99.9% ίδιο με αυτό των άλλων ανθρώπων. Αντίθετα τα μικροβιώματα 2 διαφορετικών ανθρώπων μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους κατά 80 με 90%!!!

5. Εκτός από το έντερό μας, που αλλού “κατοικεί” το μικροβίωμα;

Το μικροβίωμα “κατοικεί” σε όλα τα μέρη του σώματός μας που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον όπως το δέρμα, το στόμα, ο κόλπος, το ουρογεννητικό σύστημα, ο βλεννογόνος του αναπνευστικού συστήματος και ο πεπτικός σωλήνας.

6. Γεννιόμαστε με το μικροβίωμα;

Τα νεογέννητα είναι σε αποστειρωμένη κατάσταση. Ο πρώτος εποικισμός του εντέρου με το μικροβίωμα γίνεται με τον φυσιολογικό τοκετό και το θηλασμό. Στη συνέχεια το μικροβίωμα του εντέρου του μωρού εμπλουτίζεται κατά την επαφή του με τους γονείς, τους παππούδες, τα αδέρφια, τα κατοικίδια καθώς και από το περιβάλλον το οποίο είναι γεμάτο από μικρόβια. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία ειδών έχει το μικροβίωμα, τόσο πιο ισχυρό και λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα “χτίζει” ο οργανισμός. Κατά την ενήλικη ζωή το μικροβίωμα καθορίζεται κυρίως από τις διατροφικές συνήθειες αλλά και από το γενικότερο τρόπο ζωής.

7. Είναι αλήθεια ότι ζημιά στο μικροβίωμα συνδέεται με αλλεργίες;

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος ρυθμίζεται συνεχώς, διατηρώντας μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ επιθετικότητας και ανεκτικότητας. Ο κύριος ρυθμιστής του είναι το μικροβίωμα και πιο συγκεκριμένα η ποιοτική σύσταση του μικροβιώματος. Το μικροβίωμα “εκπαιδεύει” το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί να ξεχωρίζει τους “φίλους” από τους “εχθρούς”. Το στέλεχος Bacterioides fragilis βρέθηκε ότι ενισχύει τη δράση των Τ βοηθητικών ανοσοκυττάρων (έχουν ρυθμιστικό ρόλο). Με τον τρόπο αυτόν τα προ-φλεγμονώδη Τ ανοσοκύτταρα γίνονται λιγότερο “επιθετικά”. Το μικροβίωμα είναι αναγκαίο προκειμένου να “καθοδηγεί” το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην “χτυπάει” κύτταρα ακίνδυνα για το σώμα μας. Όταν το μικροβίωμα έχει υποστεί ζημιές λόγω του τρόπου ζωής μας, το ανοσοποιητικό “τρελαίνεται” με αποτέλεσμα να “χτυπάει” αδιάκριτα κάθε είδους κύτταρο (ακόμα και τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού). Τελική κατάληξη είναι η εμφάνιση άσθματος, αλλεργιών και αυτοάνοσων παθήσεων.

8. Γιατί αγνοούσαμε το μικροβίωμα τόσα χρόνια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο άκουσμα της λέξης “μικρόβια” αντιλαμβάνεται κάτι παθογόνο και απειλητικό για την υγεία τους. Για το λόγο αυτό, η ιατρική έρευνα επικεντρώθηκε στην καταπολέμησή τους (κυρίως μετά τα αυθαίρετα συμπεράσματα του Παστερ), αγνοώντας την ύπαρξη των ωφέλιμων βακτηρίων. Ο βιολόγος Sarkin K. Mazmanian του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, πιστεύει ότι “αυτό που μας κράτησε πίσω είναι ο ναρκισσισμός. Πιστεύαμε ότι είχαμε όλες τις απαντήσεις σχετικά με την υγεία μας” και συνεχίζει “το ότι τα μικρόβια είναι ξένα προς το σώμα μας και τα παίρνουμε καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας, δε σημαίνει ότι δεν παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη ζωή μας”.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι στο παρελθόν δεν είχαμε την κατάλληλη τεχνολογία. Οι πρώτες έρευνες για το γονιδίωμα έγιναν τέλη του 17ου αιώνα από τον Antoine von Leewenhoek, ο οποίος εντόπισε σημαντικές διαφορές μεταξύ των βακτηρίων των κοπράνων του με εκείνα του στόματός του.
Πλέον χάρη στην εξέλιξη της Μοριακής Βιολογίας φτάσαμε να μπορούμε να απομονώσουμε όλα τα βακτήρια ακόμα και τα αναερόβια (το οξυγόνο τα σκοτώνει) και να βρούμε τι είναι αυτό που μας προσφέρει το καθένα απο αυτά είτε ωφέλιμο είτε αρνητικό.

9. Πως μπορώ να προστατέψω το μικροβίωμά μου;

Η μεγαλύτερη απειλή για το μικροβίωμα είναι και παραμένει η χρήση των αντιβιωτικών. Φανταστείτε ότι κάθε κάψουλα αντιβίωσης είναι μια πυρηνική βόμβα που σκοτώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε λήψη αντιβιωτικών ακόμα και με ιατρική συνταγή. Τα αντιβιωτικά λόγω του μηχανισμού λειτουργίας τους δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τα ωφέλιμα από τα παθογόνα βακτήρια.
Μπορούμε να ενισχύσουμε το μικροβίωμά μας με τη λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες (ινουλίνη και φρουκτο-ολιγο-σακχαρίτες) όπως η μπανάνα, τα λαχανικά κλπ.

10. Είναι αλήθεια ότι ζημιά στο μικροβίωμα μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική για 2 λόγους:
α. Το φαγητό που τρώμε επηρεάζει τη σύσταση του μικροβιώματος. Η κατανάλωση γευμάτων υψηλών σε λιπαρά μειώνει τον συνολικό αριθμό των βακτηρίων του μικροβιώματος ενώ αυξάνει τον αριθμό των βακτηρίων που προωθούν τη γρήγορη αποθήκευση λίπους. Όταν σε αποστειρωμένα ποντίκια δόθηκαν βακτηριακά στελέχη που ήταν στο έντερο των παχύσαρκων ποντικών, τότε τα πρώτα ποντίκια εμφάνισαν αυξημένη ικανότητα αποθήκευσης λίπους. Το αντίθετο συνέβη όταν σε αποστειρωμένα ποντίκια χορηγήθηκαν βακτήρια από το έντερο αδύνατων ποντικών. Η ικανότητα αποθήκευσης λίπους τους μειώθηκε σημαντικά.

β. Το μικροβίωμα μας ορίζει τι θα φάμε. Τα βακτήρια του στομάχου, ειδικότερα το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) “λένε” στον εγκέφαλό μας πότε πεινάμε και πότε χορτάσαμε. Το βακτήριο αυτό εκτός από τη ρύθμιση της οξύτητας των γαστρικών υγρών, μειώνει την παραγωγή της ορμόνης γκρελίνης η οποία ρυθμίζει την όρεξή μας. Όσο πιο πολλή γκρελίνη παράγεται, τόσο πιο πεινασμένοι νιώθουμε. Όσο μειώνεται το βακτήριο Helicobacter pylori, η παραγωγή γκρελίνης αυξάνεται. Δυστυχώς το H. pylori έχει ιδιαίτερα άσχημη φήμη και έχει συνδεθεί εσφαλμένα με πεπτικό έλκος σε άτομα με ευαίσθητο στομαχικό βλεννογόνο. Η λήψη αντιβιωτικών το έχει σχεδόν εξαφανίσει από το στομάχι μας με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας. Ενδεικτικό είναι ότι 2 με 3 γενιές πίσω το Helicobacter υπήρχε στο 80% των Αμερικανών ενώ σήμερα κάτω από 6% έχει το συγκεκριμένο βακτήριο.

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc Πανεπιστημίου Αθηνών
MSc Διατροφής Ανθρώπου Γεωπ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health

https://thinkhealthy.gr/

Υγεία

Η τοξίνωση με βαρέα μέταλλα είναι από τις πιο σπουδαίες αιτίες για την εκδήλωση συμπτωμάτων κυρίως νευρολογικής φύσεως. Πολλές νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις έχουν συνδεθεί με την συσσώρευση βαρέων μετάλλων στον οργανισμό μας. Παρατίθενται τα πιο σπουδαία τοξικά βαρέα μέταλλα μαζί με τη συμπτωματολογία τους.

Αρσενικό: Κόπωση, πονοκέφαλοι, δερματίτιδα, σιελόρροια, μυική αδυναμία, απώλεια τριχών και νυχιών, αποχρωματισμός του δέρματος, αναιμία και εξανθήματα.

Κάδμιο: Απώλεια γεύσης, αναιμία, ξηροδερμία, απώλεια τριχών, υπέρταση, διαταραχές νεφρών

Μόλυβδος:
Παιδιά: νοητική υστέρηση, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς
Παιδιά και ενήλικες: κόπωση, αναιμία, μεταλλική γεύση, μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους και πονοκέφαλοι, αϋπνία, νευρικότητα, μειωμένη νευρική λειτουργία, πιθανές κινητικές διαταραχές

Υδράργυρος: μειωμένες αισθητήριες ικανότητες (όραση, γεύση, αφή, ακοή), μεταλλική γεύση, σιελόρροια, κόπωση, ανορεξία, ερεθιστικότητα, ψύχωση, μανία, αναμία, σπασμοί, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, δυσλειτουργία νεφρών

Η επιβάρυνση του οργανισμού μας με βαρέα μέταλλα οφείλεται στη γενικότερη μόλυνση του περιβάλλοντος (φυτοφάρμακα, καυσαέριο, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, ρύπανση θαλασσών). Τα οδοντικά σφραγίσματα παλαιού τύπου (υδράργυρος), το κάπνισμα (κάδμιο, μόλυβδος που έχει απορροφηθεί από τα φύλλα του καπνού) και τα μη-οικολογικά χρώματα επίπλων και τοίχων είναι από τις πιο συνηθισμένες πηγές εισόδου των βαρέων μετάλλων στο σώμα.

Η απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα γίνεται μέσω κυρίως της χυλίωσης-chelation (σχηματισμός συμπλόκου μορίου με το μέταλλο ώστε αυτό να είναι υδατοδιαλυτό και να αποβληθεί αρχικά με τη λέμφο σε κυτταρικό επίπεδο και στη συνέχεια με την ούρηση) είτε μέσω της αποθήκευσης στο λιπώδη ιστό (όταν η χυλίωση δε μπορεί να γίνει λόγω απουσίας επαρκούς ενέργειας και θρεπτικών συστατικών). Η συσσώρευση στο λιπώδη ιστό είναι μια λύση ανάγκης και προκαλεί δευτερογενώς πολλά προβλήματα μεταξύ άλλων τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους.

Μια αρκετά αξιόπιστη εξέταση για το ποσοστό τοξίνωσης από βαρέα μέταλλα είναι η ανάλυση μαλλιών σε ειδικά εργαστήρια. Στη συνέχεια ο ειδικός ιατρός ή φυσιοπαθητικός θα ορίσει την κατάλληλη προσέγγιση ώστε να διευκολυνθεί ο οργανισμός στην αποβολή των βαρέων μετάλλων και στη συνέχεια να επαναφέρει τις λειτουργίες του στο φυσιολογικό.

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc Πανεπιστημίου Αθηνών
MSc Διατροφής Ανθρώπου Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health

https://thinkhealthy.gr/

Υγεία

Σεξ: Οι ειδικοί συμβουλεύουν … καλύτερα το βράδυ!
Γιάννα Σουλάκη 
Τα περισσότερα ζευγάρια προτιμούν το σεξ το βράδυ. Έχουν ολοκληρώσει με τις υποχρεώσεις της ημέρας και είναι και οι δύο σύντροφοι πιο χαλαροί. Οι ειδικοί συμφωνούν. Σύμφωνα με μελέτες, το βραδινό σεξ έχει και ένα επιπλέον σημαντικό όφελος για την υγεία. Δείτε ποιο είναι...
Σε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, με τη συμμετοχή 460 ατόμων, από 18 έως 70 ετών, αποδείχθηκε ότι το βραδινό σεξ βελτιώνει τον ύπνο και λειτουργεί ως «αντίδοτο» στην αϋπνία.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι κοιμούνται πολύ καλύτερα το βράδυ, αφού προηγουμένως έχουν συνευρεθεί με τον/τη σύντροφό τους. Μάλιστα το σεξ ήταν πιο «αποτελεσματικό» αν είχαν καταφέρει να φτάσουν και σε οργασμό.

«Μετά τη σεξουαλική επαφή και τον οργασμό απελευθερώνεται μαζικά μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη» αναφέρει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ. Μισέλ Λαστέλλα από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Κουίνσλαντ, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τον ύπνο. «Η ορμόνη αυτή, όπως και άλλες, λειτουργεί ως ηρεμιστικό και μας βοηθά να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα».

Όχι στο κινητό πριν τον ύπνο - Προτιμότερο το σεξ
Ο Δρ. Λαστέλλα συμβουλεύει επίσης τα ζευγάρια να προτιμούν το σεξ, από το να ασχολούνται με το κινητό τους πριν κοιμηθούν –μια συνήθεια που έχουν πολλοί σήμερα– αφού το όφελος στην περίπτωση αυτή θα είναι διπλό: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ακτινοβολία από την οθόνη του κινητού δυσκολεύει τον ύπνο, ενώ αντίθετα η ωκυτοκίνη θα εξασφαλίσει χαλάρωση και ξεκούραση που όλοι χρειαζόμαστε.

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Ενώ όλος ο κόσμος περιμένει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για το νέο κορονοϊό, δύο Αμερικανοί επιστήμονες παρουσίασαν μια νέα απρόσμενη -και αναπόδεικτη προς το παρόν- θεωρία ότι οι μάσκες μπορούν να λειτουργήσουν και ως άτυπο «εμβόλιο», καθώς εκθέτουν όσους τις φορούν σε λίγο μεν αλλά αρκετό ιό, ώστε σε μερικούς τουλάχιστον ανθρώπους να πυροδοτείται μια προστατευτική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους.

Εφόσον αυτό ισχύει και η χρήση της μάσκας είναι γενικευμένη, υποτίθεται ότι θα αυξάνεται η ανοσία στον πληθυσμό, θα περιορίζεται σταδιακά η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 και η σοβαρότητα της νόσου Covid-19, ενώ ολοένα περισσότεροι άνθρωποι (έως το 80% από περίπου 40% σήμερα) θα είναι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με τους δύο λοιμωξιολόγους Μόνικα Γκάντι και Τζορτζ Ράδερφορντ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine".

Οι δύο επιστήμονες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», εμπνεύστηκαν την ιδέα τους από την παλαιά πρακτική της σκόπιμης έκθεσης των ανθρώπων σε παθογόνους μικροοργανισμούς, κάτι που ξεκίνησε με την ευλογιά, μια ριψοκίνδυνη πρακτική που τελικά εγκαταλείφθηκε, αλλά άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία των σύγχρονων εμβολίων.

Ασφαλώς οι μάσκες δεν αποτελούν υποκατάστατο ενός εμβολίου, αλλά στοιχεία από ζώα που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό δείχνουν ότι πιθανώς οι μάσκες, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των σωματιδίων του κορονοϊού που εισέρχονται στο σώμα, μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς. Από την άλλη, εφόσον αναπόφευκτα ένας μικρός αριθμός μολυσμένων με τον ιό σταγονιδίων τελικά περνούν τη μάσκα και διεισδύουν στον οργανισμό, αυτό μπορεί σταδιακά να ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αυξημένα αμυντικά κύτταρα και κύτταρα μνήμης, που θα θυμούνται τον «εισβολέα» και μπορούν να τον καταπολεμήσουν καλύτερα.

Σύμφωνα με τη δρα Γκάντι, οι μάσκες αυξάνουν τα ποσοστά των ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού και αυτό πιθανώς είναι ένας έμμεσος τρόπος εμβολιασμού του πληθυσμού. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν σημαίνει ότι κανείς πρέπει να μη φοράει πια μάσκα. «Αυτό επουδενί δεν αποτελεί σύσταση, ούτε για πάρτι του ιού», όπως είπε.

https://www.amna.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή