Μαΐου 27, 2020

Υγεία

Η «πολύ μεγάλη πλειονότητα» των ασθενών που εμφάνισαν ήπια μορφή της Covid-19 ανέπτυξαν αντισώματα στον κορωνοϊό τα οποία μπορούν να τους χαρίσουν ανοσία για πολλές εβδομάδες, αναφέρεται σε μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία.

Το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (CHU) του Στρασβούργου στη Γαλλία είναι «ενθαρρυντικό», δεδομένου ότι ακόμη οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς ανοσίας στον νέο κορωνοϊό, ιδίως στα άτομα που δεν έχουν ασθενήσει βαριά.

«Ξέραμε ότι τα άτομα που έχουν αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου εμφανίζουν αντισώματα μέσα σε διάστημα 15 ημερών από τη στιγμή που θα έχουν τα πρώτα συμπτώματα. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό ισχύει και για εκείνους με ήπια μορφή της νόσου, μολονότι το ποσοστό αντισωμάτων είναι προφανώς μικρότερο», διαβεβαίωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Αρνό Φοντανέ του Ινστιτούτου Παστέρ.

Η μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο αντισωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, προστατεύει από μια νέα μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, για διάστημα τουλάχιστον 40 ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, πρόσθεσε ο Ολιβιέ Σουάρτς, ο υπεύθυνος του τμήματος Ιών και Ανοσίας του ίδιου Ινστιτούτου.

Σχεδόν όλοι ανέπτυξαν αντισώματα στον κορωνοϊό
Στη μελέτη συμμετείχαν 160 μέλη του προσωπικού των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Στρασβούργου που είχαν προσβληθεί από ήπια μορφή της Covid-19, νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊό. Σχεδόν όλοι (153 ή 159, ανάλογα με το είδος του τεστ που χρησιμοποιήθηκε) ανέπτυξαν αντισώματα 15 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους.

Ένα άλλο τεστ χρησιμοποιήθηκε για να διαπιστωθεί αν αυτά τα αντισώματα είχαν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό. Το συμπέρασμα ήταν πως 28 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, το 98% των ασθενών είχε αναπτύξει τέτοια αντισώματα.

Σύμφωνα με τον Σουάρτς, ο επόμενος στόχος είναι να μελετηθεί αργότερα αν αυτά τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού θα διατηρήσουν και στο μέλλον αυτήν την ιδιότητα και για πόσο διάστημα. Για τον λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις τους επόμενους μήνες.
Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία

Η υγεία του εντέρου είναι άκρως σημαντική για τη συνολική υγεία μας. Πότε όμως και πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ομαλή λειτουργία του εντέρου έχει διαταραχθεί; Διαβάστε οκτώ προειδοποιητικά σημάδια και τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση του εντέρου μας

Το έντερο αλληλεπιδρά με όλα σχεδόν τα κύτταρα του σώματος, επηρεάζοντας βασικές λειτουργίες από την πέψη έως το ανοσοποιητικό σύστημα. Υγιές έντερο σημαίνει καλύτερη υγεία συνολικά. Ωστόσο, πότε και πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ομαλή λειτουργία του εντέρου έχει διαταραχθεί;

Υπάρχουν οκτώ βασικά συμπτώματα που μας προειδοποιούν:

1. Φούσκωμα και μετεωρισμός

Πολλαπλάσια του φυσιολογικού αέρια στο έντερο σημαίνουν μεγαλύτερη συσσώρευση εντερικών βακτηρίων που τα υπερπαράγουν. Η παρουσία τους συνεπάγεται αυξημένη παραγωγή αερίων που παγιδεύονται στο έντερο δημιουργώντας πρήξιμο.

2. Διάρροια

Η οξεία και χρόνια διάρροια μαρτυρά αυξημένη παρουσία συγκεκριμένων βακτηρίων ή μόλυνση από τον μικροοργανισμό Clostridioides difficile. Επιπλέον, με τις συνεχείς κενώσεις αποβάλλονται από το έντερο και καλά βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του.

3. Δυσκοιλιότητα

Έρευνα έχει δείξει πως η λειτουργική δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (στη φάση της δυσκοιλιότητας) σχετίζονται με μη ομαλή λειτουργία του εντέρου.

4. Άγχος

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει και την ψυχική υγεία, ακόμη και το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένες ορμόνες που παράγονται στο έντερο ελέγχουν την επικοινωνία του με τον εγκέφαλο. Ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, ενδέχεται να οφείλονται στην κακή λειτουργία των εντερικών ορμονών.

5. Κακή συγκέντρωση

Δεδομένου πως το έντερο παράγει νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τη διάθεση, τη σκέψη και τη γνωστική λειτουργία, μία σημαντική ένδειξη κακής εντερικής υγείας είναι, όσο και αν αυτό μας φαίνεται παράξενο, η δυσκολία μάθησης και η κακή μνήμη. Επιπλέον, η δυσλειτουργία του εντέρου σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

6. Δερματίτιδες και ακμή

Το έντερο επηρεάζει την ομοιόσταση της επιδερμίδας και βοηθά να τη διατηρούμε καθαρή και υγιή. Η ακμή,και το έκζεμα και ψωρίαση μπορούν να σχετίζονται άμεσα με προβλήματα στο έντερο.

7. Επιθυμία για γλυκά

Το εντερικό μικροβίωμα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα είδη των τροφών που το τρέφουν και το βοηθούν να αναπτυχθεί και διαφορετικά βακτήρια αποζητούν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Επί παραδείγματι, έντονη παρουσία βακτηρίων που αυξάνουν την ανάγκη για σάκχαρα, μπορούν να διαταράξουν την εντερική λειτουργία.

8. Αύξηση βάρους

Η εντερική μικροβιακή ποικιλότητα μπορεί να επηρεάσει την αυξομείωση του βάρους. Συγκεκριμένα, επιστημονικά ευρήματα έδειξαν πως το εντερικό μικροβίωμα σε δίδυμα παιδιά με αυξημένο βάρος αποτελούταν από περιορισμένη ποικιλία βακτηρίων σε αντίθεση με τα πιο αδύνατα δίδυμα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν δείκτες κακής λειτουργίας του εντέρου καθώς, σύμφωνα με μελέτες, σε αρκετές περιπτώσεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, η πολλαπλή σκλήρυνση και η αυτοάνοση ηπατική νόσος έχουν συνδεθεί με την κακή υγεία του εντέρου.

Πώς εξασφαλίζεται η υγεία του εντέρου

Υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του εντέρου μας:

Διατροφή: Τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα συντελούν στην ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων, ενώ οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια. Οι ειδικοί συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, καλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες καθώς και τροφές με προβιοτικά όπως τα σπαράγγια και η αγκινάρα, και περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ.

Άσκηση: Η αερόβια άσκηση έχει φανεί ότι μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο και να βελτιώσει την εντερική μικροβιακή ποικιλότητα.

Ψυχική ηρεμία: Για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στην ψυχική υγεία και τη βελτίωσή της με την προσπάθεια αποβολής του άγχους, ασκήσεις διαλογισμού, άσκηση, ελεύθερο χρόνο για δραστηριότητες, καλό ύπνο και συνολικά καλή υγιεινή.

Σε περίπτωση που οι ενοχλήσεις στο έντερο δεν υποχωρούν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την εύρεση και θεραπεία του προβλήματος που βλάπτει την εντερική υγεία.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Σας προκαλούν εκνευρυσμό τα ορθογραφηκά λάθη των άλλων; Για διαβάσται αυτό…
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Μήπως ανήκετε σ' εκείνους οι οποίοι, κάθε φορά που ακούν ή βλέπουν ένα γραμματικό, ή ορθογραφικό λάθος από κάποιον άλλο, δεν μπορούν να το “αφήσουν να περάσει”, αλλά σπεύδουν να το επισημάνουν και να διορθώσουν τον... εγκληματία που το έκανε;


Αν όντως σας ενοχλούν πολύ τα γραμματικά, ή ορθογραφικά λάθη των άλλων, τότε, σύμφωνα με την επιστήμη, είστε γενικότερα λίγο... δύσκολοι χαρακτήρες.

Τι έδειξε επιστημονική έρευνα
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διεξήγαγαν μελέτη με τίτλο “If You’re House Is Still Available, Send Me an Email” (σ.σ. προσέξατε το λάθος;....) για να προσδιορίσουν το ποιοι τύποι προσωπικότητας είναι πιο “ευαίσθητοι” σε λάθη γραμματικής.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 83 ατόμων τους οποίους έβαλαν να διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με ορθογραφικά λάθη (όπως "teh" αντί για “the”), γραμματικά λάθη (όπως “your” αντί για “you 're"). Κάποια email δεν είχαν καθόλου λάθη. Μετά την ανάγνωση όλων των email, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν εάν είχαν εντοπίσει τυχόν λάθη και, αν ναι, πόσο τους ενόχλησε αυτό.

Πριν από αυτό, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της προσωπικότητάς τους. Πρόκειται για έναν τρόπο που προσδιορίζει το επίπεδο της εξωστρέφειας ενός ατόμου, την προθυμία, την ευσυνειδησία, τυχόν νευρώσεις, αλλά και το πόσο “ανοιχτό” είναι ένα άτομο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Τους ζητήθηκε επίσης να κρίνουν/βαθμολογήσουν τους συγγραφείς των email, με βάση γνωρίσματα του χαρακτήρα τους, όπως η νοημοσύνη και η φιλικότητα που έδειχναν μέσα από αυτά τα email.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν μάλλον... αναμενόμενα. Τα άτομα με προσωπικότητες που θεωρούνται “λιγότερο ευχάριστες” φάνηκε να ενοχλούνται περισσότερο από τα γραμματικά, συντακτικά και ορθογραφικά λάθη των άλλων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι “λιγότερο ανεκτικοί σε ό,τι αποκλίνει από την κανονικότητα”.

Βρήκαν επίσης ότι οι πιο “εξωστρεφείς” άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αγνοήσουν τυχόν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, ενώ οι εσωστρεφείς τείνουν να τα επισημαίνουν και να κρίνουν αρνητικά τον συγγραφέα, ή ομιλητή, που τα κάνει.
Επίσης, εκείνοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που ήταν πιο “ευσυνείδητοι”, αλλά και λιγότερο “ανοιχτοί”, επέδειξαν την μεγαλύτερη ευαισθησία στα λάθη των άλλων.

Ωστόσο, το πόσο νευρωτικός είναι κάποιος δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση στον τρόπο που εντοπίζει και κρίνει τα γραμματικά λάθη των άλλων.

Μερικοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένης της συντακτικής ομάδας του Iatropedia!...) έκριναν αυτή την έρευνα ως λίγο “προσβλητική”. Αλλά δεδομένου ότι το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό, θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να παίρνουμε τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης... τοις μετρητοίς, αφού απαιτείται μεγαλύτερη και πιο ενδελεχής έρευνα επί μεγαλύτερου δείγματος, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των ερευνητών του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν...

Πηγή: http://news.health.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Τα σημάδια της άνοιας θα πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι και να μην τα αγνοούν, καθώς υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το σύνδρομο.

Πιο συγκεκριμένα, η άνοια είναι ένα σύνδρομο με προοδευτικό χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται από την απώλεια γνωστικών λειτουργιών.

Οι γνωστικές λειτουργίες παρέχουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να θυμάται πράγματα, να σκέφτεται και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ωστόσο, η άνοια ξεπερνάει αυτό που θεωρούμε ως φυσικές συνέπειες της γήρανσης και είναι συνήθως αντίδραση σε πρωτογενείς ή δευτερογενείς ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν περίπου 47.5 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με άνοια. Κάθε χρόνο, οι γιατροί διαγιγνώσκουν 7.7 εκατομμύρια παραπάνω. Σήμερα, προκαλεί άπειρες αναπηρίες και εξάρτηση στους ηλικιωμένους.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άνοιας. Όμως, συνεχίζει να δυσκολεύει τόσο τους ασθενείς όσο και τους φροντιστές και τα μέλη της οικογενείας τους.

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι αγνοούν την ασθένεια αυτή. Παρόλο που είναι αρκετά συνηθισμένη, δεν γνωρίζουν την εξέλιξή της.

Επειδή είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ανιχνεύσετε τα συμπτώματά της, ώστε να αναλάβετε δράση νωρίς, οπότε πρέπει να γνωρίζετε τα οκτώ πρόωρα σημάδια της.

Σημάδια της άνοιας: Δυσκολία στην εύρεση λέξεων

Πρώτα απ’ όλα, ένα από τα πρόωρα σημάδια της άνοιας είναι η δυσκολία στο να βρείτε τις σωστές λέξεις για να εκφράσετε τις σκέψεις σας.

Ασθενείς που αρχίζουν να αναπτύσσουν αυτή την πάθηση, μπορεί να δαπανήσουν αρκετά λεπτά προσπαθώντας να θυμηθούν μία συγκεκριμένη λέξη. Πιθανόν να είναι και μία λέξη την οποία χρησιμοποιούν συνέχεια, αλλά δεν μπορούν να τη θυμηθούν.

Σημάδια της άνοιας: Προβλήματα κατανόησης χρόνου
Άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της διαταραχής, έχουν σοβαρή δυσκολία στο να καταλάβουν τι συνέβη στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον.

Συχνά, όταν μιλούν για τον χρόνο, δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του ή έχουν την τάση να συγχύζουν τη σειρά των γεγονότων.

Σημάδια της άνοιας: Προσωρινή απώλεια μνήμης

Τα προβλήματα της προσωρινής απώλειας μνήμης είναι πολύ κοινά. Πρόκειται, όμως, για ένα πρόωρο σημάδι φθοράς του εγκεφάλου εξαιτίας της άνοιας.

Η ανικανότητα να θυμηθείτε σημαντικά γεγονότα ή πράγματα που έχουν συμβεί ώρες ή μέρες πριν, σηματοδοτεί τυπικά πως κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας.

Όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο ένα άτομο με άνοια μπορεί να μη θυμάται τι ήθελε να κάνει εκεί εξ’ αρχής.

Σημάδια της άνοιας: Αλλαγές στη διάθεση
Εξαιτίας των αλλαγών στη χημεία του εγκεφάλου που προέρχονται από την άνοια, άνθρωποι με αυτή την ασθένεια υποφέρουν από καταθλιπτική ή ευερέθιστη διάθεση.

Ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητα ή την συμπεριφορά μπορούν να είναι σημάδι εκφυλισμού των γνωστικών σας λειτουργιών.

Σημάδια της άνοιας: Δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων

Ένα άλλο μεγάλο σύμπτωμα είναι η δυσκολία εκτέλεσης πολλών συνηθισμένων ή καθημερινών δραστηριοτήτων.

Κάποιος με ελαττωμένη γνωστική λειτουργία, ίσως να μην μπορεί να ολοκληρώσει τα καθήκοντα στη δουλειά του. Αυτό οδηγεί σε πολύ απλά λάθη ή ακόμη και λάθη στις δουλειές του σπιτιού.

Σημάδια της άνοιας: Ανικανότητα αναγνώρισης τόπων
Όσο προχωράει η άνοια, οι ασθενείς αρχίζουν να δυσκολεύονται περισσότερο στην αναγνώριση τόπων, στα οποία περνούσαν συνήθως χρόνο.

Για την ακρίβεια, μπορεί να αισθάνονται ακόμη και μπερδεμένοι ή χαμένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Το να μη θυμάστε πώς ή γιατί πήγατε σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή να μη γνωρίζετε που βρίσκεστε, είναι δυνατά σημάδια της άνοιας.

Σημάδια της άνοιας: Λήθαργος

Η απώλεια των γνωστικών λειτουργιών φέρνει μαζί της μια σειρά χημικών αντιδράσεων. Αυτές συμβαίνουν τόσο στη νοητική ικανότητα των ασθενών όσο και στη δυνατότητα διατήρησης σωματικών ικανοτήτων.

Ως συνέπεια, το άτομο αυτό αρχίζει να αισθάνεται περισσότερη κούραση κάνοντας φυσιολογικές δραστηριότητες. Χάνουν επίσης το κίνητρο που είχαν προηγουμένως.

Σημάδια της άνοιας: Δυσκολία στο γράψιμο
Όπως μπορεί να αναπτυχθούν προβλήματα με την εύρεση των σωστών λέξεων για την ομιλία, όσοι πάσχουν από άνοια δυσκολεύονται συχνά να γράψουν όπως πριν.

Οι αλλαγές στο γραπτό λόγο και η δυσκολία έκφρασης μέσω της γραφής είναι κόκκινη σημαία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια.

Παρότι- στις περισσότερες περιπτώσεις- η άνοια δεν μπορεί να προληφθεί ή να σταματήσει, είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση για τα σημάδια της και να βρείτε θεραπείες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε.

Όσο πιο σύντομα εντοπίσετε γνωστική δυσλειτουργία, τόσο πιο πιθανό είναι να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας.

ΠΗΓΗ: www.enimerotiko.gr

Υγεία

Ο πόνος που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να γίνει εξουθενωτικός. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες με καταπραϋντικές ιδιότητες που θα σας βοηθήσουν ν' ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Α

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση η οποία αναπτύσσεται εξαιτίας της πίεσης του διάμεσου νεύρου που βρίσκεται στην παλάμη του χεριού. Μπορεί να συμβεί στα δύο ή στο ένα χέρι, προκαλώντας συμπτώματα όπως αδυναμία, μυρμήγκιασμα, και πόνο.

Αν και τα συμπτώματα είναι ήπια αρχικά, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες καταπραϋντικές θεραπείες που ίσως σας βοηθήσουν ν’ ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης διαφέρουν ανάλογα με την ένταση του πόνου. Συχνά, μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Όμως, αν είναι σοβαρή η δική σας περίπτωση, ο/η γιατρός σας ίσως σκεφτεί το χειρουργείο.

Οι φυσικές θεραπείες με καταπραϋντικές ιδιότητες είναι καλές επιλογές για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Παρότι δεν αντικαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να τη συμπληρώσουν αντιμετωπίζοντας την αδυναμία και τον πόνο.

1. Υδροθεραπεία
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλεί φλεγμονή και συμπίεση των νεύρων, οδηγώντας στον πόνο και τη δυσφορία.

Η υδροθεραπεία έχει ενδιαφέρουσα επίδραση στη δυσφορία που προκαλεί η πάθηση. Καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τον πόνο και το μυρμήγκιασμα.

Τι να κάνετε

Σας προτείνουμε να εναλλάσσετε το νερό μεταξύ ζεστού και κρύου.
Πρώτα, βουτήξτε το χέρι σας σε ένα δοχείο γεμάτο με κρύο νερό.
Μετά από τρία λεπτά, βουτήξτε το σε ένα δοχείο γεμάτο με ζεστό νερό.
Επαναλάβετε τη θεραπεία έως και τρεις φορές την ημέρα για μεγαλύτερη ανακούφιση.

2. Κατάπλασμα από άργιλο
Ο άργιλος χρησιμοποιείται σε διάφορες θεραπείες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αλλά και τη βοήθεια που παρέχει στην αναπλήρωση μετάλλων, ανακουφίζει από πολλές διαφορετικές παθήσεις. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το κατάπλασμα από άργιλο για να ανακουφίσετε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τι να κάνετε

Πρώτα, αναμείξτε λίγες κουταλιές της σούπας άργιλο σε ζεστό νερό και μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Βεβαιωθείτε ότι η πάστα είναι λεία και έχει κρεμώδη υφή. Έπειτα, εφαρμόστε τη στον καρπό που πονά.
Αφήστε τη για 15 με 20 λεπτά και ξεβγάλετε.
Αν επιμένει ο πόνος, επαναλάβετε τη θεραπεία.

3. Τζίντζερ και ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Η τοπική εφαρμογή ελαίου τζίντζερ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Οι θεραπευτικές εφαρμογές του τζίντζερ είναι εκπληκτικές. Για την ακρίβεια, είναι μία από τις πιο πολυχρηστικές φυσικές θεραπείες που υπάρχουν. Περιέχει τζιντζερόλη η οποία είναι ένα αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό σύμπλεγμα που μπορεί να σας βοηθήσει ν’ ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τι να κάνετε

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του μπαχαρικού είτε σε έλαια είτε σε εγχύματα. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο, ανακατέψτε το με ένα άλλο έλαιο ως βάση (είτε ελαιόλαδο, είτε λάδι καρύδας) και κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή που πονά.
Αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το έγχυμα, μπορείτε είτε να το εφαρμόσετε τοπικά ή να το πιείτε.
Επαναλάβετε τη θεραπεία μέχρι να νιώσετε ανακούφιση.

4. Έλαιο αβοκάντο
Αβοκάντο κομμένο στη μέση
Το έλαιο αβοκάντο ενυδατώνει, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, και είναι καταπραϋντικό συστατικό. Κάνοντας μασάζ στην περιοχή με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα θα μπορέσετε να μειώσετε τον πόνο.

Επιπλέον, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει το αίσθημα ακαμψίας.

Τι να κάνετε

Πρώτα, ζεστάνετε λίγο έλαιο αβοκάντο σε ανεκτή θερμοκρασία.
Έπειτα, κάντε μασάζ στην επηρεασμένη περιοχή, εφαρμόζοντας λίγη πίεση.
Αφήστε το δέρμα σας να απορροφήσει το λάδι χωρίς να το ξεβγάλετε και, αν μπορείτε, καλύψτε τον καρπό σας με έναν επίδεσμο.
Κάντε τη θεραπεία για τρεις συνεχόμενες ημέρες μέχρι να νιώσετε ανακούφιση.

5. Αλόη βέρα
Φύλλα και ζελέ αλόη βέρα
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ζελέ από αλόη βέρα σαν βάση για τα αιθέρια έλαια με καταπραϋντικές ιδιότητες ώστε να ενισχύσετε τη δράση τους.

Η τοπική εφαρμογή ζελέ αλόη βέρα βοηθά ν’ ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και το μυρμήγκιασμα. Οι ιδιότητές του βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τη φλεγμονή.

Τι να κάνετε

Αρχικά, εξάγετε φρέσκο ζελέ από ένα φύλλο αλόη βέρα.
Έπειτα, κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή που πονά.
Αν θέλετε, μπορείτε να το συνδυάσετε με λίγο έλαιο καρύδας ή αβοκάντο για να ενισχύσετε τη δράση του.
Επαναλάβετε έως και δύο με τρεις φορές σε μια ημέρα για μεγαλύτερη ανακούφιση.
Αν επιμένουν τα συμπτώματα, κάντε τη θεραπεία για δύο με τρεις ημέρες παραπάνω.

Αν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα δε βελτιώνονται ή χειροτερεύουν όμως συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας. Εκείνος/η ίσως σας συστήσει άλλες θεραπείες...

Υγεία

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί την έκτη κατά σειρά μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, δείχνοντας μια «προτίμηση» στις γυναίκες που βρίσκονται σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο.

Όπως μας εξηγεί, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος-χειρουργός, κ. Νικόλαος Πλεύρης πρόκειται για μια ηλικιο-εξαρτώμενη πάθηση, καθώς η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνει, όσο αυξάνεται και η ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι η νόσος δίνει πρώιμα συμπτώματα, καθιστά εύκολη την έγκαιρη ανίχνευσή της σε αρχικό στάδιο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισής της.

Παράλληλα, όπως μας διευκρινίζει ο κ. Πλεύρης, χάρη στα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής, η αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου γίνεται περισσότερο ανώδυνη και ο χρόνος ανάρρωσης μειώνεται σημαντικά, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να επιστρέψουν σύντομα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.Σε κάθε περίπτωση, η σωστή επιλογή του θεράποντος ιατρού, ο οποίος πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην γυναικολογική ογκολογία, δύναται να τροποποιήσει την πρόγνωση της νόσου προς όφελος της ασθενούς.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου πόσο συχνά εμφανίζεται στο γυναικείο πληθυσμό;

Ο καρκίνος του ενδομητρίου θεωρείται μια νόσος κυρίως του Δυτικού πολιτισμού, καθώς η συχνότητα εμφάνισής της είναι διπλάσια στις ανεπτυγμένες από ότιστις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πιθανότητα να νοσήσει μια γυναίκα από καρκίνο του ενδομητρίου μέχρι την ηλικία των 75 ετών είναι 1-2%. Αποτελεί την έκτη κατά σειρά μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Αφορά κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με μέση ηλικία εμφάνισης τα 60 έτη. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι περίπου 25% των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία (έχουν κανονική περίοδο), ενώ πολύ σπάνια εμφανίζεται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών.

Λόγω των πολύ πρώιμων συμπτωμάτων που δίνει η νόσος, το 75% των ασθενών διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο (Στάδιο Ι). Η νόσος σε αυτό το στάδιο περιορίζεται στη μήτρα, γεγονός που συμβάλλει στην πολύ καλή πρόγνωση της νόσου. Περίπου 90% των ασθενών σταδίου Ι επιβιώνουν στην πενταετία μετά τη διάγνωση, ενώ ταυτόχρονα και η πιθανότητα υποτροπής της νόσου είναι πολύ μικρή.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου;

Ο καρκίνος δεν αποτελεί μια ενιαία οντότητα. Οδοί καρκινογένεσης μπορεί να επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, από λήψη φαρμάκων ακόμα και από γενετικούς παράγοντες. Κατά κανόνα η εμφάνιση καρκίνου είναι μια ηλικιο-εξαρτώμενη πάθηση. Εμφανίζεται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και στην πλειοψηφία των περιστατικών σχετίζεται με διαταραχή συγκεκριμένων ορμονών στο σώμα, της προγεστερόνης και κυρίως των οιστρογόνων. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου δεν είναι απαραίτητο ότι την προκαλούν, ή ότι όποια γυναίκα έχει αυτούς τους παράγοντες θα νοσήσει.

Παράγοντες κινδύνου:

· Ηλικία

· Πρώιμη εμμηναρχή – καθυστερημένη εμμηνόπαυση

· Διαταραχές κύκλου

· Φαρμακευτική αγωγή με συγκεκριμένα σκευάσματα (π.χ. Ταμοξιφαίνη)

· Παχυσαρκία – αντίσταση στην ινσουλίνη

· Σακχαρώδης διαβήτης

· Ατοκία

· Γενετική προδιάθεση – Κληρονομούμενα Νοσήματα

· Ιστορικό ενδομήτριας υπερπλασίας

· Ιστορικό συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

· Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζεται με κλινική εικόνα κολπικής αιμόρροιας μετά την εμμηνόπαυση ή με μηνομητρορραγία και διαταραχές περιόδου. Άλλα συμπτώματα σχετίζονται με πυελικό πόνο καθώς και στα ευρύτερα πλαίσια της νεοπλασίας ή απώλεια βάρους.

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Η διάγνωση της νόσου περιλαμβάνει την κλινική εξέταση της ασθενούς και τον απεικονιστικό έλεγχο κυρίως με την χρήση υπερήχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις κατά το διακολπικό υπερηχογράφημα αναγνωρίζεται πάχυνση/υπερπλασία του ενδομητρίου. Σπανιότερα, καρκινικά κύτταρα του ενδομητρίου μπορεί να βρεθούν στο τεστ Παπανικολάου. Η διάγνωση της νόσου προϋποθέτει ιστολογική ταυτοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι τμήμα ιστού πρέπει να αφαιρεθεί από το ενδομήτριο και να σταλεί για εξέταση. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό κυρίως μέσω Διαγνωστικής και Θεραπευτικής απόξεσης, μέσω βιοψίας pipelle αλλά και μέσω υστεροσκόπησης. Κατά την υστεροσκόπηση, ένα οπτικό σύστημα εισάγεται στην ενδομήτρια κοιλότητα μέσω του τραχήλου χωρίς τομές στο δέρμα. Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής σχετίζεται με την δυνατότητα που δίνεται στον ιατρό να πάρει στοχευμένες – κατευθυνόμενες βιοψίες από ύποπτες περιοχές του ενδομητρίου και να διασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της κοιλότητας και της αιμορραγίας.

Ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης;

Η αντιμετώπιση του καρκίνου ενδομητρίου είναι κυρίαρχα χειρουργική. Δεδομένου του αρχικού σταδίου διάγνωσης της νόσου, αφαιρούμε το όργανο στόχο και σχεδιάζουμε την έκταση του χειρουργείου βάσει των ειδικών αναγκών κάθε ασθενούς. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου απεικονίζονται με λεπτομέρεια σε μαγνητική προ-εγχειρητική απεικόνιση, ενώ απαιτείται και απεικόνιση της υπόλοιπης κοιλιάς και του θώρακα. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ολική υστερεκτομή μαζί με τα εξαρτήματα και, ανάλογα τα χαρακτηριστικά της νόσου, λεμφαδενεκτομή. Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών όπως προτείνεται και από διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς. Πέρα από την παραδοσιακή λαπαροσκόπηση, πραγματοποιείται πλέον και στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του καρκίνου ενδομητρίου μέσω ρομποτικής χειρουργικής. Ιδιαίτερα σε παχύσαρκους ασθενείς, η ρομποτική χειρουργική βοηθάει στην ταχεία ανάρρωσηκαι δίνει τη δυνατότητα σύντομης παραμονής στο νοσοκομείο, συνήθως μόνο για ένα βράδυ. Αυτό πραγματοποιείται χωρίς να διακυβεύεται το ογκολογικό αποτέλεσμα,ενώ η απώλεια αίματος και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ λιγότερος σε σχέση με τις παλαιότερες ανοικτές επεμβάσεις. Η πρόγνωση ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου είναι καλύτερη όταν αντιμετωπίζονται από γυναικολόγους με ιδιαίτερη εκπαίδευση στη γυναικολογική ογκολογία.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε στις γυναίκες σχετικά με την καλλιέργεια μιας κουλτούρας πρόληψης γύρω από τους γυναικολογικούς καρκίνους;

Η πρόληψη πάντοτε αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Ο τακτικός έλεγχος μέσω της ετήσιας επίσκεψης στον γυναικολόγο, αλλά και η αναζήτηση γνώμης ειδικού αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων (συνήθως κολπική αιμόρροια) εγγυώνται το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η αποφυγή αλόγιστης χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να νοσήσει μια γυναίκα. Τέλος, η τεχνολογική εξέλιξη δίνει στην ασθενή πολλαπλές επιλογές για την χειρουργική της θεραπεία. Ακολουθώντας τις πρακτικές που πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό, οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και ειδικότερα η ρομποτική χειρουργική, μπορούν να συμβάλουν στην γρήγορη επιστροφή της ασθενούς στις κοινωνικές της συνήθειες μετά το χειρουργείο. Μια ομάδα ειδικών με σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές μπορεί να τροποποιήσει την πρόγνωση προς όφελος της ασθενούς.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Υγεία

Μπορεί ο υπόλοιπος πλανήτης να θέλει να γίνει παγκόσμιο αγαθό το εμβόλιο, οι ΗΠΑ του Τραμπ όμως ενδιαφέρονται μόνο να εξασφαλίσουν πρώτες την προστασία από τον κοροναϊό.

Τριακόσιες εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου για τον κοροναϊό της φαρμακευτικής εταιρείας «AstraZeneca» εξασφάλισαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία σκοπεύει ένα εκατομμύριο δόσεις του πιθανού εμβολίου και ήδη οι ΗΠΑ αγόρασαν το 1/3 από αυτές καταβάλλοντας το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε επίσης: Αυτοκτόνησε γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ
Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη το εμβόλιο που μπορεί να μας προφυλάξει από τη νόσο Covid- 19, οι χώρες ανά την υφήλιο κάνουν αγώνα δρόμου για να λάβουν τις περισσότερες δόσεις.

Το εμβόλιο αυτό, που ήταν γνωστό ως «ChAdOx1 nCoV-19» και τώρα ονομάζεται «AZD1222», παρασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εγκρίθηκε ως πατέντα από την AstraZeneca.

Με βάση τη συμφωνία με την εταιρεία, οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να συμμετέχουν στη Φάση 3 της δοκιμής του εμβολίου με 30.000 εθελοντές.

Η Βρετανία έχει επίσης εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με τα πρώτα 30 εκατομμύρια από αυτές να παραδίδονται τον Σεπτέμβριο.

Μάχη για το εμβόλιο
Στο μεταξύ, και άλλοι φαρμακευτικοί κολοσσοί ανάμεσά τους η Pfizer Inc , η Johnson & Johnson και η Sanofi πατάνε γκάζι για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα προστατεύει τον οργανισμό από την νόσο Covid- 19.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη κάνει συμφωνίες με τις παραπάνω εταιρείες για να τις βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίο. Πολλοί όμως ανησυχούν ότι έτσι οι πλουσιότερες χώρες θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους πολίτες τους πρώτες.

Στις αρχές του Μαϊου, σάλος προκλήθηκε από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Sanofi ότι οι ΗΠΑ θα έπαιρναν πρώτες το εμβόλιο της εταιρείας. Λίγο αργότερα, αναγκάστηκε να ανασκευάσει.

Η AstraZeneca βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνήσεις και ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο για να αυξήσει την προσβασιμότητα και την παραγωγή του εμβολίου. Μιλάει επίσης με διάφορες οργανώσεις για το δίκαιο διαμοιρασμό του εμβολίου.

Η κατάσταση της παραγωγής των εμβολίων
Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου «AZD1222» ξεκίνησε τον περασμένο μήνα σε δείγμα πάνω από χιλίων εθελοντών, ηλικίας από 18 έως 55 ετών, σε τρία κέντρα στη Νότια Αγγλία.

Κυβερνήσεις, εταιρείες και ερευνητές εργάζονται σε 100 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίου, το οποίο μπορεί να πάρει από 12 μέχρι 18 μήνες για να αναπτυχθεί.

Μόνο λίγα εμβόλια έχουν φτάσει στη φάση δοκιμών σε ανθρώπους.

Η AstraZeneca, με ανακοίνωσή της, έχει αναγνωρίσει ότι το εμβόλιο της μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, αλλά παραμένει προσηλωμένη στην εξέλιξη του κλινικού της προγράμματος.

Την Τετάρτη, η αμερικανική Inovio ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα και αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.

Και η Moderna δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα θετικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της, καθώς ανέφερε ότι δημιούργησε αντισώματα σε μία μικρή ομάδα εθελοντών.

https://www.in.gr/

Υγεία


Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ώστε να αποφευχθεί μεταξύ άλλων η διασπορά του ιού του κορωνοιού.
Οι οδηγίες που εκπονήθηκαν από τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Τζιβανίδη Χρήστο, αφορούν κυρίως στο τι να αποφεύγουν οι πολίτες τόσο στην οικιακή χρήση όσο και στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού.
Αναλυτικά οι οδηγίες
1. Μείωση του χρόνου παραμονής του ίδιου αέρα μέσα σε ένα δωμάτιο λόγω του ότι οι ροές που προκαλούνται σε ένα κλιματιζόμενο χώρο θα μπορούσαν να μεταφέρουν μολυσμένα σταγονίδια σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.
2. Δεν συνίσταται η απενεργοποίηση των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού ως μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης του ιού αλλά προτείνεται αντ' αυτού η ορθολογιστική χρήση τους.
3. Σε κεντρικά συστήματα κλιματισμού απαιτείται αύξηση της παροχής του νωπού αέρα με ταυτόχρονη μείωση ή αν είναι δυνατό πλήρη αποφυγή της ανακυκλοφορίας του.
4. Σε κεντρικά συστήματα κλιματισμού θα πρέπει οι αεραγωγοί απόρριψης αέρα να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα σημεία απορρόφησης φρέσκου αέρα.
5. Τα κεντρικά συστήματα κλιματισμού/αερισμού θα πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
6. Οι τοπικές τερματικές μονάδες αέρος-νερού (fan coil) αλλά και οι αντλίες θερμότητας διαιρούμενου τύπου (split), επειδή τα εν λόγω συστήματα λειτουργούν αποκλειστικά με ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα θα πρέπει η λειτουργία τους να συνοδεύεται με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού (άνοιγμα παραθύρων).
7. Οι παραπάνω τοπικές μονάδες προτείνεται όπου είναι εφικτό, να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24ωρου για την αποφυγή της επαναιώρησης τυχόν μολυσμένων σωματιδίων σε επίπεδο δωματίου.
8. Σε όλα τα είδη των συστημάτων κλιματισμού είναι σημαντική η σωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων τους. Ωστόσο, η αυξημένη λειτουργία των κλιματιστικών κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση.
9. Δεν προτείνεται κάποια αλλαγή ρυθμίσεων θερμοκρασίας και υγρασίας στα συστήματα κλιματισμού αφού η ανθεκτικότητα του ιού ενδέχεται να μειωθεί μόνο σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας τιμές που απέχουν πολύ από τα επίπεδα θερμικής άνεσης που έχουν καθοριστεί.
10. Σχετικά με τα κλιματιστικά αυτοκινήτων όπου μέλη της ιδίας οικογένειας (που μένουν μαζί) χρησιμοποιούν τον κλιματισμό χωρίς τον απαραίτητο φυσικό αερισμό, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που κανένα από τα μέλη δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου.
Η γενικότερη οδηγία πάντως της αποφυγής ανακυκλοφορίας του αέρα ισχύει και σε αυτή τη περίπτωση. Πηγή: www.lifo.gr

Υγεία

Αισιόδοξα νέα για την Ελλάδα κατά την σταδιακή άρση των μέτρων – Τα λιγότερα κρούσματα από κάθε άλλη φορά
Ανακοινώθηκαν μόλις δυο περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας

Ευχάριστα είναι τα νέα στην Ελλάδα μετά από τη σταδιακή άρση των μέτρων μιας και κατεγράφησαν τα λιγότερα κρούσματα κορονοϊού από τότε που εντοπίστηκαν οι πρώτοι ασθενείς στη χώρα μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για στοιχεία που αφορούν κρούσματα μετά από την άρση των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.836, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.

 

Από αυτά, 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1473 (51.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 9 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 165 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 47 ήταν γυναίκες (28.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 131.684 κλινικά δείγματα. Την ανακοίνωση υπογράφει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό. 

https://www.newsbeast.gr/

Υγεία

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου του νεφρού στους ενήλικες, καθώς ευθύνεται για περισσότερους από 140.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
Η μελέτη CheckMate-9ER, μία πιλοτική μελέτη Φάσης 3 που αξιολόγησε τον συνδυασμό nivolumab με cabozantinib σε σύγκριση με το sunitinib στο μη προθεραπευμένο προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC), πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) στην τελική ανάλυση, καθώς και τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία της συνολικής επιβίωσης (OS) σε μια προκαθορισμένη ενδιάμεση ανάλυση και του ποσοστού αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR).

Το προφίλ ασφάλειας του συνδυασμού nivolumab με cabozantinib που παρατηρήθηκε στη μελέτη αντικατοπτρίζει το γνωστό προφίλ ασφάλειας, τόσο της ανοσοθεραπείας όσο και του αναστολέα τυροσινικής κινάσης στη θεραπεία πρώτης γραμμής του νεφροκυτταρικού καρκινώματος.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου του νεφρού στους ενήλικες, καθώς ευθύνεται για περισσότερους από 140.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) είναι περίπου δύο φορές πιο συχνό στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, με τα υψηλότερα ποσοστά της νόσου να παρατηρούνται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με μεταστατικό, ή προχωρημένο, καρκίνο του νεφρού είναι 12,1%.

«Τα αποτελέσματα από την πιλοτική μελέτη CheckMate-9ER δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο συνδυασμός cabozantinib με nivolumab προσφέρει κλινικά σημαντικό όφελος στις βασικές παραμέτρους αποτελεσματικότητας της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου και της συνολικής επιβίωσης για ασθενείς με μη προθεραπευμένο καρκίνο του νεφρού. Η προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων δείχνει ότι η δόση 40mg του συνδυασμού cabozantinib με nivolumab παρουσίασε ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Εφόσον εγκριθεί, αυτή η συνδυαστική θεραπεία θα μπορούσε να καταστεί μια σημαντική νέα επιλογή πρώτης γραμμής για τους ασθενείς με μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τα λεπτομερή αποτελέσματα σε ένα προσεχές συνέδριο», σχολιάζει ο Δρ. Toni Choueiri, Διευθυντής του Κέντρου Lank για την Ουρογεννητική Ογκολογία στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana Farber και Καθηγητής Ιατρικής στην έδρα Jerome και Nancy Kohlberg στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η μελέτη CheckMate-9ER
Η μελέτη CheckMate-9ER είναι μία ανοικτή, τυχαιοποιημένη, πολυεθνική μελέτη Φάσης 3 που αξιολογεί ασθενείς με μη προθεραπευμένο προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν ένας προς ένα για να λάβουν είτε τον συνδυασμό nivolumab με cabozantinib, είτε sunitinib. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο είναι η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS). Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία αποτελούν η συνολική επιβίωση (OS) και το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR). Η κύρια ανάλυση αποτελεσματικότητας συγκρίνει τον διπλό συνδυασμό έναντι του sunitinib στο σύνολο των τυχαιοποιημένων ασθενών.

To nivolumab είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1) ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, το nivolumab έχει καταστεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης του nivolumab περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλινικών μελετών σε όλες τις φάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Φάσης 3, σε διάφορους τύπους όγκων. Μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 35.000 ασθενείς στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του nivolumab. Οι κλινικές μελέτες του nivolumab έχουν συμβάλει στην εμβάθυνση της γνώσης σχετικά με τον πιθανό ρόλο των βιολογικών δεικτών στη φροντίδα των ασθενών, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από το nivolumab σε όλο το φάσμα έκφρασης του PD-L1.

Τον Ιούλιο του 2014, το nivolumab ήταν ο πρώτος αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου PD-1 που έλαβε κανονιστική έγκριση οπουδήποτε στον κόσμο. Σήμερα το nivolumab είναι εγκεκριμένο σε περισσότερες από 65 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Τον Οκτώβριο του 2015, το συνδυαστικό σχήμα nivolumab με ipilimumab αποτέλεσε τον πρώτο συνδυασμό στην Ανοσο-Ογκολογία που έλαβε κανονιστική έγκριση για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος και αυτή τη στιγμή διαθέτει έγκριση σε περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ΗΠΑ, το cabozantinib σε δισκία έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) και για τη θεραπεία ασθενών με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) οι οποίοι έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία με sorafenib. Το cabozantinib σε δισκία έχει επίσης λάβει ρυθμιστική έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και πρόσθετες χώρες και περιοχές παγκοσμίως.

https://ygeiamou.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή