Αυγούστου 04, 2020

Υγεία

Κορωνοϊός: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους νέους, αν δεν τον πάρουν στα σοβαρά
Ρούλα Τσουλέα
Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν τελειώνει υποχρεωτικώς με το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Μεγάλη απειλή τα «υπολειπόμενα συμπτώματα». Μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες.


Την ώρα που ο κορωνοϊός Covid-19 έχει ανιχνευθεί σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κοστίζοντας τη ζωή περισσότερων από 690.000, οι αξιωματούχοι της Υγείας ανησυχούν για τη συμπεριφορά των νέων.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στις αρχές της πανδημίας, οι νέοι ηλικίας κάτω των 40 ετών αποτελούν πλέον την πλειονότητα των ασθενών. Είναι επίσης οι κύριοι αναμεταδότες του φονικού ιού. Αιτία το ότι συνωστίζονται σε μπαρ, κλαμπ, παραλίες και σπίτια, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προφύλαξης.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη χώρα μας. Απλώς εμείς το συνειδητοποιούμε τώρα, με τα πολλαπλά περιστατικά των τελευταίων ημερών σε γάμους, πανηγύρια και μπαρ. Ωστόσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής άρχισε να αναδύεται πριν από καιρό.

«Πολλοί νέοι δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν καμία διάθεση να φορέσουν μάσκες, να κρατήσουν αποστάσεις και να πλύνουν τα χέρια τους. Προτιμούν να ρισκάρουν να τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός», είπε στο CBS η Dr Dara Kass, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Η λογική τους είναι απλή. Αφού ως νέοι δεν κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά, ας μολυνθούν να τελειώνουν. Το πολύ-πολύ, σκέπτονται, να χρειαστούν ένα χάπι για τον πυρετό. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι διόλου όπως τα έχουν φανταστεί».

Απ' έξω υγιείς, αλλά από μέσα…
Όπως εξήγησε, τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι νέοι άνθρωποι εισάγονται ολοένα συχνότερα στα νοσοκομεία με βαριά λοίμωξη από τον νέο ιό. Επιπλέον, ολοένα περισσότερες πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν τελειώνει με το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Πολλοί ασθενείς έχουν μακροχρόνια προβλήματα εξαιτίας του. Προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο, την καρδιά, ακόμα και την ακοή ή τους μυς και τις αρθρώσεις. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να χρειασθούν εβδομάδες ή μήνες για να υποχωρήσουν.

«Μιλάμε για μία καινούργια γενιά νέων ανθρώπων με χρόνια προβλήματα υγείας», τόνισε η Dr Kass. «Προβλήματα που μπορεί να περάσουν σε κάποιους μήνες ή να συντροφεύσουν τους ασθενείς για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. Κανείς δεν το ξέρει αυτό, ούτε και θα το μάθει, αν δεν περάσουν μερικές δεκαετίες».

Όπως είπε η Dr Kass, κατ' επανάληψιν τους τελευταίους μήνες φρόντισε ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι εξωτερικά έδειχναν απολύτως υγιείς. Εσωτερικά όμως «ήταν σαν να είχαν πάρει φωτιά. Η καρδιά, οι πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία τους, οι νεφροί τους, όλα τα ζωτικά τους όργανα είχαν καταστροφική φλεγμονή».

Μία πρόσφατη βρετανική μελέτη αποκάλυψε ανησυχητικές ενδείξεις επιπλοκών στον εγκέφαλο, σε ασθενείς που νόσησαν βαριά από τον κορωνοϊό αλλά επέζησαν. Οι επιπλοκές αυτές στους ηλικιωμένους συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Στους νέους όμως συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο νοητικής σύγχυσης και νεοεμφανιζομένων ψυχιατρικών προβλημάτων.

Υπολειπόμενα συμπτώματα
Άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί οξείες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στην καρδιά. Οι αντιδράσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιολογικών προβλημάτων.

«Η φλεγμονή φαίνεται ότι έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην καρδιά. Έχουμε δει στις καρδιές ασθενών μέχρι και ουλές, οι οποίες εμφανίστηκαν μετά την ανάρρωσή τους», είπε η Dr Kass.

Τα υπολειπόμενα συμπτώματα συνήθως παρατηρούνται σε ασθενείς που πάλεψαν με την νόσο Covid-19 για εβδομάδες ή μήνες. Δυστυχώς, όμως, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει ο οργανισμός του όταν τον μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Επομένως κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν θα αρρωστήσει ήπια ή σοβαρά. Ούτε αν θα αναρρώσει εύκολα ή θα ταλαιπωρηθεί για πολύ καιρό.

«Ο κορωνοϊός άλλους τους προσβάλλει για λίγο καιρό και άλλους για πολύ», είπε η ειδικός. «Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας συγκλίνουν ότι οι σημερινοί 20άρηδες και 30άρηδες μπορεί να κληθούν να ζήσουν με τις συνέπειές του για τις επόμενες δεκαετίες».

Ραγδαία εξέλιξη
Ανάλογες απόψεις είχε εκφράσει προσφάτως και ο Dr Anthony Fauci, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ. Όπως είχε πει, οι ασθενείς ηλικίας 20-40 ετών αντιπροσωπεύουν έως και τα μισά νέα κρούσματα στις ΗΠΑ. Και καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεαρών ασθενών, οι γιατροί εντοπίζουν ακόμα περισσότερα συμπτώματα της λοίμωξης.

«Ποτέ δεν έχω ξαναδεί λοίμωξη με τόσο ευρεία γκάμα συμπτωμάτων», είπε ο Dr Fauci. «Ο κορωνοϊός "γονατίζει" αρκετούς από τους νέους που προσβάλλει. Και αυτό συμβαίνει σχετικά γρήγορα. Όσοι από αυτούς χρειασθούν νοσηλεία, θα πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό, ακόμα και ένα χρόνο ή περισσότερο, για να μάθουν αν ο κορωνοϊός τους άφησε μόνιμες βλάβες».

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) υπολόγισε ότι ένας στους τρεις νέους 18-25 ετών είναι ευάλωτοι σε σοβαρή νόσο Covid-19. Αιτία παράγοντες όπως το κάπνισμα ή προϋπάρχοντα νοσήματα. Ωστόσο ακόμα και υγιείς, μη καπνιστές νέοι αναφέρουν πως είναι άρρωστοι για μήνες, με συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Πολλοί από αυτούς έχουν μεταλοιμώδη σύνδρομα, που θυμίζουν σύνδρομο χρονίας κοπώσεως. Και αυτό διότι εκδηλώνουν νοητική διαταραχή, πόνους στους μυς και εξαντλητική έλλειψη ενέργειας.

Το μήνυμα προς τους νέους; Αν δεν θέλουν να αναλογιστούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στους γονείς και στους παππούδες τους, ας αναλογιστούν την ευθύνη που έχουν προς τον εαυτό τους, λένε οι ειδικοί. Γιατί μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, αλλά στην πραγματικότητα παίζουν ρώσικη ρουλέτα με την υγεία τους.

Υγεία

Σε ακόμη μια δραματική προειδοποίηση / πρόβλεψη προχώρησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος σημείωσε πως η έξαρση του κορονοϊού παγκοσμίως ανήκει στα είδη της καταστροφής, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαρκέσουν για πολύ καιρό στο μέλλον.

«Η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι αισθητά για δεκαετίες», δήλωσε ο Τέντρος σε συνάντηση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, σύμφωνα με σχόλια τα οποία δημοσιοποίησε ο οργανισμός.

Η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 670.000 νεκρούς αφότου εμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, ενώ έχουν διαγνωστεί 17 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Μεγάλη Βρετανία έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες από την ασθένεια COVID-19, καθώς οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν να βρουν μια αποτελεσματική απόκριση.

Οικονομίες έχουν πληγεί από τους περιορισμούς του lockdown που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του νέου κορονοϊού, ενώ πολλές περιοχές φοβούνται ένα δεύτερο κύμα.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από περίπου 150 φαρμακευτικές εταιρίες εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, αν και η πρώτη χρήση τέτοιων εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αν και η γνώση για τον νέο κορονοϊό έχει προχωρήσει, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι πληθυσμοί παραμένουν ευάλωτοι, δήλωσε σήμερα (31/07) ο Τέντρος, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα πρώτα αποτελέσματα από ορολογικές έρευνες (έρευνες αντισωμάτων) σχηματίζουν μια σταθερή εικόνα: οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν ευάλωτοι σε αυτόν τον ιό, ακόμα και σε περιοχές που έχουν βιώσει σοβαρές εξάρσεις», είπε.

«Πολλές χώρες που πίστεψαν πως είχαν περάσει τα χειρότερα παλεύουν τώρα με νέες εξάρσεις. Ορισμένες που είχαν επηρεαστεί λιγότερο τις πρώτες εβδομάδες βλέπουν τώρα αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων», συμπλήρωσε επί του θέματος ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως, περισσότερα από 292.000
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, με το σύνολό τους να αυξάνεται κατά 292.527.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με ημερήσια αναφορά. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6.812. Οι τέσσερις χώρες έχουν κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

Η προηγούμενη αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ήταν 284.196 στις 24 Ιουλίου. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 9.753 στις 24 Ιουλίου, στη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει σημειωθεί ποτέ. Οι θάνατοι ήταν κατά μέσο όρο 5.200 ημερησίως τον Ιούλιο, συγκριτικά με έναν μέσο όρο 4.600 θανάτων ημερησίως τον Ιούνιο.

Σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσια αύξηση ρεκόρ στις μολύνσεις από κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν διπλάσια από τον αριθμό που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που δείχνει μια συγκεντρωτική εικόνα της πανδημίας σε κάθε περιφέρεια του κόσμου.

Τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Βολιβία, το Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.

Την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτά που κατέγραψαν μαζί οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Οι μολύνσεις αυξάνονται στη Βραζιλία, που είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 17,4 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 675.000 θάνατοι παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

https://www.newsbeast.gr/

Υγεία

Οι απαισιόδοξοι πεθαίνουν 2 χρόνια νωρίτερα από τους αισιόδοξους σύμφωνα με επιστημονική μελέτη
Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι η ηλικία λειτουργεί υπέρ του πεσιμισμού
Βασίλης Τσακίρογλου

Δύο χρόνια κατά μέσον όρον είναι η διαφορά στη διάρκεια του βίου ανάμεσα σε αισιόδοξους και απαισιόδοξους. Οι πρώτοι ζουν περισσότερο, ενώ οι δεύτεροι απλώς δικαιώνονται, πεθαίνοντας περίπου δύο χρόνια νωρίτερα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του ινστιτούτου Γενετικής Επιδημιολογίας QIMR Berghofer στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με την απαισιόδοξη στάση ζωής από 3.000 άτομα, τα οποία έδωσαν απαντήσεις σε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο.

Η εργασία των επιστημόνων ήταν μακροχρόνια, καθώς η αρχική έρευνα διερευνήθηκε τη διετία 1993-1995 στην ηλικιακή κατηγορία των 50 ετών. Κατόπιν, το ινστιτούτο επανήλθε το 2017, ελέγχοντας τους θανάτους όσων είχαν συμμετάσχει. Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τον εθνικό δείκτη διάρκειας ζωής της Αυστραλίας, εξήχθη το συμπέρασμα ότι οι πεσιμιστές χάνουν δύο χρόνια του βίου τους κάνοντας μονίμως μαύρες σκέψεις για το αύριο, το νόημα της ζωής, τον άνθρωπο, τον κόσμο κ.ο.κ.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ινστιτούτου QIMR Berghofer, δρ. John Whitefield σχολιάζει ότι «διαπιστώσαμε πως άνθρωποι με έντονα απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον, είχαν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από καρδιακές παθήσεις και άλλες αιτίες, όχι όμως από καρκίνο. Από την άλλη, η αισιοδοξία αποδείχθηκε ότι δεν συσχετίζεται άμεσα με το θάνατο, θετικά ή αρνητικά. Επίσης, η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται να διαδραματίζει αξιοσημείωτο ρόλο στη σχέση ανάμεσα σε πεσιμισμό και θνησιμότητα».

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι η ηλικία λειτουργεί υπέρ του πεσιμισμού, καθώς παρατηρείται ότι προϊόντος του χρόνου οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο απαισιόδοξοι. Επίσης σημαντική είναι όμως και η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει διαφορά στάσης ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Ο δρ. Whitefield τονίζει, πάντως, ότι «το να κατανοήσουμε ότι η υγεία μας, μακροπρόθεσμα, μπορεί να επηρεάζεται από το εάν βλέπουμε το ποτήρι μισο-άδειο ή μισο-γεμάτο, ίσως θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την αρνητικότητα, ακόμη και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες».

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στόμα ή το στομάχι, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι επιστήμονες από το Harvard T.H. Chan School of Public Health μελέτησαν τα δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων για το χρονικό διάστημα των είκοσι ετών για να αποκαλύψουν την σύνδεση. Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι τα άτομα με ιστορικό ασθενειών των ούλων αντιμετώπιζαν 52% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου ή του στομάχου, αργότερα στη ζωή τους. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ακόμα υψηλότερος για άτομα που προηγουμένως είχαν χάσει δόντια.

Που οφείλονται οι ασθένειες των ούλων;
Σύμφωνα με το National Health Service (NHS), η κύρια αιτία ασθενειών των ούλων αποτελεί η κακή στοματική υγιεινή, που μπορεί να περιλαμβάνει το μη τακτικό ή ακόμα και το τακτικό αλλά λανθασμένο βούρτσισμα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου σε 98.459 γυναίκες και 49.685 άνδρες για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τα ευρήματα κατά τη διάρκεια 22 έως και 28 ετών παρακολούθησης, υπήρξαν 199 περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου και 238 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου. Το ιστορικό ασθενειών των ούλων συσχετίστηκε με 43% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και 52% με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος;
Για τα άτομα που είχαν χάσει δύο ή και περισσότερα δόντια ο κίνδυνος του καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου ήταν επίσης υψηλότερος. Η σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων που απαντώνται συνήθως στο στόμα και του καρκίνου του οισοφάγου ήταν γνωστή από προηγούμενες μελέτες. Παράλληλα ενδέχεται η κακή στοματική υγιεινή και η ασθένεια των ούλων να συμβάλλουν στον σχηματισμό βακτηρίων, που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Τα προαναφερθέντα δεδομένα αποδεικνύουν γιατί είναι σημαντική η καλή στοματική υγιεινή για την πρόληψη και την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου ή του οισοφάγου» καταλήγουν οι ερευνητές.

https://www.in.gr/

Υγεία

Διαβήτης: Τι να αυξήσουμε στη διατροφή μας για να τον κρατήσουμε μακριά μας
Νίκη Ψάλτη 
Αρκεί να προσθέσουμε λίγα φρούτα παραπάνω στην καθημερινή μας διατροφή και να δούμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 να μειώνεται σημαντικά υποστηρίζουν δυο πρόσφατες έρευνες
Μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο νέων πρόσφατων μελετών, μια αμερικανικής και μιας και μιας ευρωπαϊκής.

Τα ευρήματα δεν προκαλούν εντύπωση μεν, αλλά είναι αρκούντως τεκμηριωμένα δεδομένου ότι οι παρατηρήσεις βασίστηκαν σε μετρήσεις βάσει βιοδεικτών και όχι σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτά με πρόσθετα σάκχαρα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε επομένως αυξάνοντας τα φρούτα που τρώμε ημερησίως. Ας εντάξουμε λόγου χάρη μια φέτα καρπούζι στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας!

Το συμπέρασμα και των δυο ερευνών ήταν ότι μια μικρή αύξηση κατανάλωσης πιο υγιεινών τροφίμων συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η πιο υγιεινή διατροφή συνίσταται π.χ. απλά και μόνο στην κατανάλωση ενός ακόμη φρούτου την ημέρα ή ενός μπολ δημητριακών ολικής άλεσης στο πρωινό όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η μια έρευνα που εστίασε στην κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν δυο περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την εβδομάδα είχαν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν μια μερίδα την εβδομάδα.

«Μετρώντας τα επίπεδα των βιοδεικτών στο αίμα δεν χρειάστηκε να βασιστούμε στη μνήμη των συμμετεχόντων αναφορικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, επομένως ελαχιστοποιήσαμε τα σφάλματα που συνήθως συνοδεύουν με την ανάκληση στη μνήμη αυτών των πληροφοριών» εξήγησε η Δρ. Nita Forouhi από την Σχολή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge και μια εκ των συγγραφέων της έρευνας που εξέτασε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τι ακριβώς συμβαίνει όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης; Όπως εξηγεί η Δρ. Sharon Zarabi διευθύντρια του προγράμματος βαριατρικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη «πρόκειται για ένα μήνυμα που ακούμε εδώ και καιρό: ότι τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και γενικά ότι απαιτεί περισσότερο χρόνο για να γίνει η διαδικασία της πέψης, δεν προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Από την άλλη μεριά όπως εξηγεί η ίδια «ξέρουμε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κράκερ, τα τσιπς, τα κουλουράκια, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα δημητριακά με ζάχαρη, δυστυχώς προκαλούν μεγάλες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και προοδευτικά μπορεί να οδηγήσουν σε σακχαρώδη διαβήτη».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η καλύτερη πηγή πρόσληψης των βιταμινών και των θρεπτικών στοιχείων είναι τα ίδια τα φρούτα και λαχανικά και όχι συμπληρώματα διατροφής. Επισημαίνουν ακόμη ότι το μήνυμα των ερευνών δεν είναι ότι με ένα μαγικό τρόπο η κατανάλωση ενός επιπλέον φρούτου την ημέρα θα μας σώσει από τον διαβήτη, αλλά ότι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής καθώς και η ενσωμάτωση άσκησης στην καθημερινότητά μας αποτελούν μέρος της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Αυτές είναι οι τροφές που “διαλύουν” την χοληστερίνη
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Δεν είναι μυστικό ότι ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα της “κακής” (LDL) χοληστερόλης, η οποία προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και οδηγεί σε καρδιακή νόσο, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το να μειωθεί η χοληστερίνη, έχει συνδεθεί με μια “άνοστη” διατροφή. Αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αληθές. Υπάρχουν τροφές που είναι εύγεστες και ταυτόχρονα ευεργετικές για την μείωση της LDL χοληστερόλης.

Δείτε ποιες τροφές είναι αυτές και προσπαθήστε να τις επιλέγετε περισσότερο στην διάρκεια του εβδομαδιαίου διατροφικού σας προγράμματος, προκειμένου να ρίξετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Τροφές που βοηθούν να μειώσετε την χοληστερίνη
Μαύρη σοκολάτα
Περιέχει φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες) που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Απλά φροντίστε να την καταναλώνετε με μέτρο. Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σκούρα, άγλυκη σκόνη κακάο στη μαγειρική σας, για εξίσου καλά αποτελέσματα.

Αβοκάντο
Περιέχει ελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στην μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα σας. Επίσης, το έλαιο από αβοκάντο, το οποίο έχει μια λεπτή, γλυκιά γεύση, μπορεί επίσης να αντικαταστήσει άλλα έλαια στην μαγειρική.

Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μια ουσία που βρίσκεται στην κόκκινη φλούδα των σταφυλιών. Αυτή μπορεί να προστατεύσει τα αιμοφόρα αγγεία από την δημιουργία θρόμβων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την LDL χοληστερόλη.

Μαύρο και πράσινο τσάι
Τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ρίζνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Το πράσινο τσάι περιέχει συνήθως περισσότερες από αυτές τις αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς προέρχεται από φύλλα δεν έχουν υποστεί ζύμωση και είναι λιγότερο επεξεργασμένα.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Έτσι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια μπορούν να σας βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Απλά, αποφύγετε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και μην υπερβαίνετε τα 40γρ την ημέρα, επειδή οι ξηροί καρποί έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Πηγή: http://www.webmd.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Αν έχετε αυτό, τότε ακυρώνετε μόνοι σας κάθε προσπάθεια για δίαιτα
Μιχάλης Θερμόπουλος
Μέχρι τώρα, πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει για τα “καλά” και τα “κακά” λιπαρά.
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, έδειξε ότι το στρες εξαλείφει τα θετικά αποτελέσματα της επιλογής καλών λιπαρών στη διατροφή.

Στρες και διατροφή
“Η έρευνα μας έδωσε ακόμα περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το στρες παίζει ρόλο στη διατροφή”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ Jan Kiecolt-Glaser, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο. Πρόσθεσε ότι αυτή ήταν η πρώτη μελέτη, που έδειχνε πώς το στρες μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη από την κατανάλωση πιο υγιεινών λιπαρών.

Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association - ΑΗΑ) παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση λιπαρών και επισημαίνει ότι τα διαιτητικά λίπη είναι ζωτικής σημασίας για την ενέργεια του οργανισμού και την ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος. Επιπλέον, τα διαιτητικά λίπη προστατεύουν τα όργανα και διατηρούν το σώμα ζεστό.

Ωστόσο, ορισμένα λίπη είναι καλύτερα από άλλα (καλά λιπαρά). Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά είναι αυτά που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο σώμα, ενώ τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά μπορεί να τα μειώσουν.

Λίπη από τροφές, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια ανήκουν στα καλά λιπαρά. Ως γενικό κανόνα, η AHA λέει ότι τα κακά λιπαρά τείνουν να είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου (πχ βούτυρο), ενώ τα καλά λιπαρά τείνουν να είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου.

Η Kiecolt-Glaser και οι συνάδελφοί της γνώριζαν ότι η διατροφή και το στρες μπορούν να αλλάξουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, ήθελαν να εξετάσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο στρες, τη διατροφή και τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα.

Το στρες μειώνει τη δράση των καλών λιπαρών και τα κάνει σχεδόν ίδια με τα κακά λιπαρά
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 60 γυναικών, 38 εκ των οποίων είχαν ξεπεράσει επιτυχώς τον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες ήταν ηλικίας των 53 ετών κατά μέσο όρο.

Σε δύο διαφορετικές ημέρες, οι συμμετέχουσες επισκέφθηκαν το πανεπιστήμιο και τους δόθηκε με τυχαία επιλογή να φάνε ένα από τα δύο πρωινά: μπισκότα και σάλτσα με αυγά και λουκάνικα γαλοπούλας, που έγινε με κορεσμένα λίπη από φοινικέλαιο, ή ένα πανομοιότυπο πρωινό, που έγινε με μονοακόρεστο ηλιέλαιο.

Επιπλέον, οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες να καταγράψουν τι έκαναν και πώς ένιωσαν γενικά την προηγούμενη ημέρα τους, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, προκειμένου να αξιολογήσουν τα επίπεδα στρες της κάθε μίας.

Τι έδειξε η έρευνα
Διαπιστώθηκε ότι 31 από τις συμμετέχουσες είχαν τουλάχιστον μία πρόσφατη στρεσογόνο εμπειρία σε μία από τις δύο επισκέψεις στο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, 21 γυναίκες είχαν αυξημένο στρες και στις δύο επισκέψεις, ενώ μόλις 6 γυναίκες δεν είχαν αυξημένο στρες.

Μετά από αρκετές λήψεις δειγμάτων αίματος από τις γυναίκες, η ομάδα ανέλυσε τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και τους ορού αμυλοειδούς-Α, που είναι δύο δείκτες φλεγμονής του οργανισμού. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης δύο δείκτες που προβλέπουν την αυξημένη πιθανότητα της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Αφότου έλαβαν υπόψη και παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα (δείκτες αίματος πριν το πρωινό γεύμα, ηλικία, κοιλιακό λίπος, σωματική δραστηριότητα κ.α.) διαπίστωσαν ότι εκείνες οι γυναίκες που έτρωγαν το πρόγευμα με τα κορεσμένα λιπαρά (φοινικέλαιο) είχαν αυξημένους όλους τους αρνητικούς δείκτες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν το πρόγευμα με το ηλιέλαιο (καλά λιπαρά). Αυτό ήταν λογικό και αναμενόμενο.

Αλλά στις γυναίκες που είχαν αυξημένο στρες, αυτή η διαφορά εξαφανίστηκε και, ως εκ τούτου, το να τρώνε ένα γεύμα κακά λιπαρά ήταν το ίδιο ακριβώς σαν να έτρωγαν εκείνο με τα καλά λιπαρά.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ το άγχος αυξημένα επίπεδα των επιβλαβών δεικτών στο αίμα στην ομάδα ηλιέλαιο, το άγχος δεν επηρεάζουν τις ενδείξεις για τις γυναίκες που έτρωγαν κορεσμένο λίπος.

Το στρες προάγει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό
Οι ερευνητές επέλεξαν το συγκεκριμένο γεύμα για το πείραμα, επειδή “μιμείται” ένα τυπικό υψηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, fast-food γεύμα. Και τα δύο πρωινά είχαν συνολικά 930 θερμίδες και 60 γραμμάρια λίπους, το οποίο είναι πολύ παρόμοιο με ένα τυπικό γεύμα χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες.

Μία εκ των συγγραφέων της μελέτης εξήγησε ότι “ένα λιγότερο υγιεινό γεύμα πρόκειται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες της φλεγμονής, αλλά θέλαμε να δούμε τι θα έκανε το ίδιο είδος γεύματος με διαφορετικούς τύπους λίπους”.

Επισημαίνει ότι οι έρευνες δείχνουν όλο και περισσότερο πως η μείωση της φλεγμονής είναι σημαντικό όφελος από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, όπως στην μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι υψηλότερη σε ελαϊκό οξύ επειδή έχει πολύ ελαιόλαδο.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι επειδή η φλεγμονή συμβάλλει στην ασθένεια με την πάροδο του χρόνου, όταν αυξάνεται το στρες στο άτομο, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σχετικά με το τι τρώει.

Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Πώς φαίνεται αν κάποιος «κρύβει» την κατάθλιψη που περνάει
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μέσω της απόκρυψης των αληθινών συναισθημάτων είναι ο τρόπος που πολλοί από εμάς επιλέγουν να εφαρμόζουν, επειδή έτσι έχουν μάθει από μικρά παιδιά. Να μην μιλάνε δηλαδή ανοιχτά για τα συναισθήματά τους, επειδή φοβούνται την αντίδραση των γονιών τους και κατ' επέκταση των άλλων και δεν θέλουν να τους επιβαρύνουν με τα προβλήματά τους.
Ένα άτομο με κρυφή κατάθλιψη συχνά δεν θέλει να παραδεχτεί τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών συναισθημάτων του.Πιστεύει ότι αν συνεχίσει τη ζωή του “κανονικά”, η κατάθλιψη θα υποχωρήσει από μόνη της. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Αλλά, αν κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειας, περνάει κάτι σαν αυτό και προσπαθεί να το συγκαλύψει, τότε τα ακόλουθα σημάδια μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι του συμβαίνει και να τον βοηθήσετε:
Έχουν ασυνήθιστη ρουτίνα στον ύπνο και περίεργες συνήθειες στη διατροφή (φαγητό και ποτά) που διαφέρουν από εκείνες που γνωρίζετε εσείς ως τις “κανονικές” τους συνήθειες.
Έχουν πάντα ένα “χαρούμενο προσωπείο” μπροστά σας και έχουν πάντα κάποια δικαιολογία, για να αποφύγουν πολλές εκδηλώσεις , ή για να εξηγήσουν σε εσάς το “γιατί δεν φαίνονται τόσο καλά”.
Πολλά άτομα με κρυφή κατάθλιψη τείνουν να μιλούν με πολύ πιο φιλοσοφικό περιεχόμενο στις κουβέντες τους από το κανονικό.
Κάποιες στιγμές θα φτάσουν στο σημείο να κάνουν κάτι ακραίο και ασυνήθιστο, σαν να “φωνάζουν” με τον τρόπο ότι χρειάζονται βοήθεια, αλλά αμέσως μετά δικαιολογούνται και απορρίπτουν κάθε προσφορά βοήθειας.
Αντιδρούν πολύ πιο έντονα σε συναισθηματικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα σε μια ταινία στην τηλεόραση, όπου μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να κλαίνε.
Τα άτομα με κρυφή κατάθλιψη τείνουν, επίσης, να βλέπουν τα πράγματα με μια λιγότερο αισιόδοξη άποψη από το συνηθισμένο.
Πηγή: http://psychcentral.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Τι είναι;
Η ντοπαμίνη είναι μία οργανική ουσία, η οποία ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών. Δουλειά της είναι να μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο σου, όταν κάνεις γυμναστική ή καταναλώνεις καφέ ή αλκοόλ. Για το λόγο αυτό είναι γνωστή και ως ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας. Η ντοπαμίνη, όμως, δεν ευθύνεται μόνο για το αίσθημα της ανταμοιβής, που αισθάνεσαι, αλλά και για αυτό του κινήτρου, της τιμωρίας και της δημιουργικότητας. Μελετώντας τους πολυάριθμους βιολογικούς ρόλους της ντοπαμίνης, θα ανακαλύψεις ότι χωρίς αυτή δε θα μπορούσες να συντονίσεις τις κινήσεις σου και να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του σώματος σου, θα αντιμετώπιζες δυσκολία στη μνήμη και τη μάθηση, καθώς και προβλήματα ύπνου. Όταν κάνεις γυμναστική, τέλος, η ντοπαμίνη συμμετέχει στη ρύθμιση της κεντρικής κόπωσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της έντονης φυσικής δραστηριότητας.

Πώς παράγεται η ντοπαμίνη;
Από που ξεκινά;
Η σύνθεσή της ντοπαμίνης λαμβάνει χώρα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, με κυριότερες αυτές της μέλαινας ουσίας και της κοιλιακής καλυπτήριας περιοχής.

Εκτός, όμως από τον εγκέφαλο, σύνθεση της ντοπαμίνης έχουμε και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλά και στους νεφρούς. Εκεί, η ντοπαμίνη βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης και την ομοιόσταση των υγρών, μέσω της διουρητικής και νατριουρητικής της δράσης. Η διατάραξη της παραγωγής και λειτουργίας της ντοπαμίνης, στο σημείο αυτό, μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, νεφρική ανεπάρκεια, οίδημα και υπέρταση.

Από τι φτιάχνεται;
Το αμινοξύ L-τυροσίνη αποτελεί το «σημείο εκκίνησης» για την παραγωγή όλων των κατεχολαμινών. Η L-τυροσίνη περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και με τη βοήθεια ενός ενζύμου (υδροξυλάση της τυροσίνης) μετατρέπεται αρχικά σε μια πρόδρομη ουσία, που ονομάζεται λεβοντόπα (L-DOPA). Στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες η λεβοντόπα μεταβολίζεται σε ντοπαμίνη, με τη βοήθεια του ενζύμου ντόπα-δεκαρβοξυλάση. Ένα στοιχείο της διατροφής μας, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό στάδιο αυτής της μετατροπής, είναι το ασβέστιο.

Που καταλήγει;
Τα μονοπάτια σύνθεσης της ντοπαμίνης καταλήγουν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο υποθάλαμος, οι αισθητηριακοί φλοιοί κ.ά. H ντοπαμίνη, εκεί απελευθερώνεται και στη συνέχεια προσδένεται σε κάποιον υποδοχέα, όπου αναπτύσσει ηλεκτρικό δυναμικό (μεταφορά ηλεκτρικού σήματος) και στη συνέχει απομακρύνεται.

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει;
Αν δεν έχεις δει ποτέ βελούδινα φασόλια, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι υπάρχουν και μάλιστα είναι μία από τις καλύτερες διαιτητικές πηγές ντοπαμίνης! Προέρχονται από ένα τροπικό φυτό (Mucuna pruriens), γνωστό στη Αφρική και την Ασία για τις τονωτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην παραδοσιακή Ινδική Ιατρική (Αγιουρβέδα), μάλιστα, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson, λόγω του ότι αποτελείται κατά 5% από L-Dopa, που όπως ήδη αναφέραμε, είναι πρόδρομη ουσία στην παραγωγή της ντοπαμίνης.

Άλλες πηγές ντοπαμίνης αποτελούν η μπανάνα, και ιδιαίτερα η φλούδα της (700 μg/g) και το αβοκάντο (4–5 μg/g), ενώ μικρότερες ποσότητες υπάρχουν στο πορτοκάλι, το μήλο, τη μελιτζάνα, το σπανάκι, τον αρακά, τα κοινά φασόλια και τη τομάτα.

Όπως φαίνεται, κάποια από τα συνήθη τρόφιμα, που καταναλώνουμε καθημερινά, περιέχουν το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Κατά πόσο, όμως, είναι δυνατό αυτή η ουσία να μεταφερθεί από το γαστρεντιερικό μας σωλήνα στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Συνεπώς, χρειάζεται περισσότερη επιστημονική έρευνα γύρω από το θέμα μέχρι να δούμε ότι μία «ντοπαμινική» διατροφή λειτουργεί.

Πότε είναι χαμηλά τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό;
Διατροφικοί παράγοντες, ασθένειες, φάρμακα
Σε περίπτωση που δεν προσλαμβάνουμε αρκετή τυροσίνη από τη διατροφή μας, τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό μειώνονται. Το συγκεκριμένο αμινοξύ το βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως γαλακτοκομικά, καθώς και όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών φαίνεται να επηρεάζει τη δράση της ντοπαμίνης, μειώνοντας τη μετάδοση σήματος σε συγκεκριμένους υποδοχείς. Ο μηχανισμός αυτός προστατεύεται αντίστοιχα με την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωσης ασπαρτάμης είναι πιθανό να έχει νευρολογικές επιδράσεις. Η ασπαρτάμη είναι γνωστό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία των τροφίμων (διαβάστε περισσότερα για την ασπαρτάμη εδώ), η οποία έχει βρεθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα κάποιων αμινοξέων στον εγκέφαλο , όπως η φαινυλαλανίνη και το ασπαρτικό οξύ. Αυτά τα αμινοξέα με τη σειρά τους μπορεί να παρεμποδίσουν τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη.

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα παρεμποδίζουν την πρόσδεση της ντοπαμίνης στους κατάλληλους υποδοχείς και μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η δόση τόσο μεγαλύτερη είναι και η επίδραση τους αυτή. Σαν συνέπεια το άτομο εμφανίζει μειωμένο κίνητρο, αδυναμία να αισθανθεί ευχαρίστηση και απώλεια συγκέντρωσης.

Τέλος, σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ή υπέρταση, η απέκκριση ντοπαμίνης μέσω ούρων φαίνεται να είναι μειωμένη.

Ηλικία και Γενετικοί παράγοντες
Η σύνθεση ντοπαμίνης μειώνεται με την ηλικία. Επιπλέον, η εθνικότητα φαίνεται να παίζει ρόλο στα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό, αφού έχουν βρεθεί χαμηλότερα επίπεδα σε αμερικάνες γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής σε σύγκριση με αμερικάνες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής.

Μία μικρή διαφοροποίηση ενός γονιδίου (GRD2) έχει βρεθεί ότι μειώνει τη λειτουργία της ντοπαμίνης στον οργανισμό του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο δεν διαθέτει αρκετούς υποδοχείς της ντοπαμίνης και έτσι το Σύστημα Ανταπόδοσης του Εγκεφάλου αποτυγχάνει να λάβει τη φυσιολογική ποσότητα ντοπαμίνης. Οι άνθρωποι αυτοί θα ψάξουν και θα καταναλώσουν ουσίες, που επιφέρουν απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου. Μπορεί να γίνουν χρήστες κοκαΐνης ή να αποκτήσουν ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές που οδηγούν σε άκρα, όπως η παχυσαρκία ή η νευρική ανορεξία.

Πώς μπορώ να αυξήσω τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό μου, με φυσικό τρόπο;
Κατανάλωσε καφέ
Η καφεΐνη χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της ντοπαμίνης σε υψηλά επίπεδα, με έμμεσο τρόπο, κατά την παρατεταμένη άσκηση. Έτσι, ένας αθλητής που έχει καταναλώσει καφέ πριν την προπόνηση μπορεί να παρατείνει το χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι να εμφανιστεί η κόπωση. Φυσικά, η κατανάλωση καφέ θα πρέπει να γίνεται σε μία μέτρια δόση (έως 400mg/ημέρα), για την αποφυγή τοξικών επιδράσεων στην υγεία.

Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητα σου
Η άσκηση από μόνη της προκαλεί αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στο ξεκίνημα της, ενώ στη συνέχεια η αύξηση της σεροτονίνης επιφέρει μείωση των επιπέδων αυτών.

Βάλε στη διατροφή σου τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη
Η κατανάλωση πρωτεΐνης εφοδιάζει τον οργανισμό με αμινοξέα. Ένα από αυτά είναι και η τυροσίνη που όπως ήδη αναφέραμε, αποτελεί πρόδρομο μόριο για τη δημιουργία ντοπαμίνης. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο υπάρχει αρκετή ποσότητα τυροσίνης ή φαινυλαλανίνης (από την οποία προέρχεται η τυροσίνη) για να φτιάξει ο οργανισμός μας την ντοπαμίνη που χρειάζεται φυσιολογικά.

Επίλεξε τροφές που περιέχουν προβιοτικά
Φαίνεται ότι συγκεκριμένα προβιοτικά βακτήρια, που κατοικούν στον ανθρώπινο εντερικό σωλήνα, έχουν την ικανότητα να παράγουν ντοπαμίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές. Η σύνδεση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου παρουσιάζει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, με τα «ψυχοβιωτικά» βακτήρια να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή από την επιστημονική κοινότητα. Απαιτείται, σαφώς, περισσότερη έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο, που θα καταστίσει ξεκάθαρους τους μηχανισμούς δράσης και τη σχέση δόσης-αποτελέσματος.

Κοιμήσου καλά
Η στέρηση ύπνου φαίνεται να επηρεάζει την πρόσδεση της ντοπαμίνης σε συγκεκριμένους υποδοχείς. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό είναι αυξημένα την ώρα που ξυπνάμε το πρωί. Συνεπώς, η διατάραξη του ύπνου μπορεί να διαταράξει τη ρύθμιση της ντοπαμίνης στον οργανισμό.

Κατανάλωσε ποικιλία υγιεινών τροφών
Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών (όπως οι βιταμίνες D, Β-6 κ.ά.) στον οργανισμό μας επηρεάζουν τη σύνθεση και λειτουργία της ντοπαμίνης. Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι ποικίλη και να μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, ώστε αυτά να βρίσκονται σε επάρκεια και οι λειτουργίες του οργανισμού μας να επιτελούνται απρόσκοπτα.

Κάπνισμα, αλκοόλ και άλλες εξαρτήσεις
Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ενεργοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Το ίδιο συμβαίνει με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών (κρακ, κοκαΐνη, οπιοειδή), αλλά και με την κατάχρηση νικοτίνης (κάπνισμα). Αυτοί, φυσικά, δεν είναι προτεινόμενοι τρόποι αύξησης της ντοπαμίνης με φυσικό τρόπο, απεναντίας είναι συνήθειες που θα πρέπει να αποφεύγονται.

Σύστημα ντοπαμίνης και υγεία
Αρκετές ασθένειες του νευρικού συστήματος έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με δυσλειτουργίες του συστήματος ντοπαμίνης, ενώ υπάρχουν πρόσφατα δεδομένα για ασθένειες ή δυσλειτουργίες που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα και την παχυσαρκία.ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥΔιαιτολόγος - Διατροφολόγος, (MSc)

https://www.mednutrition.gr/

Υγεία

Κορονοϊός: Ολοι οι συμπτωματικοί ασθενείς έχουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα 3 συμπτώματα

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων αλλά μια νέα ανάλυση των αρχείων από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι συμπτωματικοί ασθενείς εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα τρία συμπτώματα: πυρετό, βήχα ή δύσπνοια.

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην εβδομαδιαία έκθεση του CDC για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα, έλαβε υπόψη 164 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από κορονοϊό.

Ολοι αυτοί οι ασθενείς είχαν συμπτώματα και όλοι νόσησαν μεταξύ 14 Ιανουαρίου και 4 Απριλίου.

Δεδομένου ότι η Covid-19 είναι μια νέα ασθένεια και δεδομένου ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα ήταν περιορισμένες, ειδικά σε ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευτεί, το CDC ξεκίνησε περαιτέρω έρευνα σε ασθενείς που εντοπίστηκαν από τοπικούς υγειονομικούς επικεφαλής υπαλλήλους,

Ειδικότερα, ζητήθηκε από τους ασθενείς να αναφέρουν μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων και επίσης τους ζητήθηκε να αναφέρουν τυχόν πρόσθετα συμπτώματα που δεν ήταν ευρέως αναγνωρισμένα.

Μεταξύ αυτών των ασθενών, σχεδόν όλοι - το 96% - είχαν είτε πυρετό, βήχα ή δύσπνοια και περίπου το 45% εμφάνισαν όλα τα παραπάνω.

Ο βήχας ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα: 84% των ερωτηθέντων ασθενών δήλωσαν ότι είχαν βήχα, σύμφωνα με την ομάδα του CDC και των κρατικών υπαλλήλων. Ο πυρετός ήταν το επόμενο πιο συχνό σύμπτωμα, με το 80% των ασθενών να αναφέρουν ότι είχαν πυρετό. Η δύσπνοια συσχετίστηκε συχνότερα με άτομα που νοσηλεύτηκαν.

Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης μια μεγάλη ποικιλία άλλων συμπτωμάτων, όπως μυϊκό πόνο, ρίγη, κόπωση και κεφαλαλγία. Τουλάχιστον ένα πρόβλημα στομάχου, συνήθως διάρροια, αναφέρθηκε σχεδόν από τους μισούς ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα. Μερικοί ασθενείς ανέφεραν επίσης συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία και εμετό.

Ενα υψηλότερο ποσοστό ατόμων που δεν χρειάστηκαν να πάνε στο νοσοκομείο έχασαν την αίσθηση της γεύσης ή της μυρωδιάς.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι γενικευμένα, καθώς οι δοκιμές περιορίστηκαν σε ορισμένους ασθενείς κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και οι νοσοκομειακοί ασθενείς πιθανότατα υπερεκπροσωπούνται στο δείγμα των ατόμων που ερωτήθηκαν, αλλά τα νέα δεδομένα δίνουν στους γιατρούς μια καλύτερη αίσθηση για το ποιους μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν ή ακόμη και να απομονώσουν, στην προσπάθεια να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας.

(με πληροφορίες από CNN)

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή