Σεπτεμβρίου 18, 2019

Υγεία

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παράσιτα στο έντερό σας

Τα παράσιτα στο γαστρεντερικό σύστημα είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο από ό, τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων δηλητηρίασης και στομαχικών διαταραχών από αμφίβολης ποιότητας τροφές που καταναλώνουμε σε ταβέρνες και εστιατόρια, τα οποία δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Πολλές φορές αυτές οι στομαχικές διαταραχές κρύβουν μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπως παράσιτα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν και τρέφονται από έναν άλλο οργανισμό. Τα εντερικά παράσιτα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, συνήθως σκουλήκια, που τρέφονται από τις τροφές που καταναλώνετε.

Μερικά παραδείγματα από παράσιτα είναι οι ασκαρίδες, η ταινία, τα αγκυλόστομα και πολλά άλλα. Επειδή τα παράσιτα μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, μπορούν να προκαλέσουν ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας.

Μερικά καταναλώνουν τις τροφές στο στομάχι σας, αφήνοντάς σας πεινασμένους μετά από κάθε γεύμα και μπορεί να σας κάνουν να πάρετε κιλά. Άλλα τρέφονται από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια, προκαλώντας αναιμία. Μερικά γεννούν αυγά που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα), ερεθισμούς και αϋπνία.

Πώς κολλάμε παράσιτα
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κολλήσετε ένα παράσιτο. Πρώτον, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω μολυσμένων τροφών και νερού. Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο είναι ένας συχνός τρόπος που κολλάμε παράσιτα, καθώς και το μολυσμένο νερό από λίμνες ή ρυάκια. Επίσης τα ακάθαρτα ή μολυσμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να φιλοξενούν παράσιτα.

Μόλις ένα άτομο έχει μολυνθεί με κάποιο παράσιτο, είναι πολύ εύκολο να το μεταδώσει σε άλλον. Εάν για παράδειγμα έχετε ένα παράσιτο και δεν πλένετε τακτικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας, μπορείτε εύκολα να περάσετε μικροσκοπικά αυγά από το παράσιτο σε οτιδήποτε αγγίξετε, όπως το χερούλι της πόρτας, την αλατιέρα, το τηλέφωνο, ή κάποιο άλλο άτομο. Είναι επίσης πολύ εύκολο να κολλήσετε ένα παράσιτο κατά το χειρισμό των ζώων. Επίσης, τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι ένας άλλος τρόπος που επικίνδυνα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Αν έχετε καταναλώσει μολυσμένο νερό κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού σας, μπορεί να έχετε αποκτήσει ένα παράσιτο και να μην το ξέρετε.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παράσιτο στο γαστρεντερικό σας σύστημα
- Έχετε μια ανεξήγητη δυσκοιλιότητα, διάρροια ή / και αέρια.

- Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχατε επεισόδιο διάρροιας όσο ήσασταν εκεί.

- Πάθατε σε κάποια στιγμή στο παρελθόν τροφική δηλητηρίαση και από εκείνη τη στιγμή και μετά η πέψη σας δεν είναι η ίδια (έχετε προβλήματα πέψης).

- Έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε, ή ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

- Έχετε ερεθισμούς στο δέρμα ή ανεξήγητα εξανθήματα, κνίδωση (φαγούρα), ή έκζεμα.

- Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας.

- Έχετε πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις.

- Αισθάνεστε αυξημένη κούραση, εξάντληση, ή και κατάθλιψη.

- Δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι/πλήρεις μετά τα γεύματά σας και νιώθετε πως πεινάτε ακόμα.

- Έχετε διαγνωσθεί με σιδηροπενική αναιμία.

Συνήθως τα παράσιτα προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά μερικά παράσιτα είναι ικανά να αλλάξουν την ισορροπία των υγρών στο έντερο και να προκαλέσουν διάρροια. Προβλήματα ύπνου, ερεθισμοί του δέρματος, αλλαγές στη διάθεση, και πόνος των μυών μπορεί να προκαλούνται από τις τοξίνες που απελευθερώνει το παράσιτο στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτές οι τοξίνες προκαλούν συχνά στρες, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας ή να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας έχει αυξημένο στρες ακόμα και ενώ ξεκουράζεστε. Όταν αυτές οι τοξίνες αλληλεπιδρούν με νευροδιαβιβαστές ή κύτταρα του αίματος, μπορούν να προκαλέσουν μεταπτώσεις της διάθεσης ή ερεθισμό του δέρματος.

https://www.onmed.gr

Υγεία

Η σωματική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο σχετίζεται με χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, LDL και τριγλυκερίδια και γλυκόζη νηστείας, καθώς και με υψηλότερη HDL

Καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ έχουν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που γυμνάζονται στον ελεύθερο χρόνο τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Frontiers in Endocrinology.

Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα δεν φαίνεται να μπορεί να εξισορροπήσει εντελώς τις ανεπιθύμητες λιπιδαιμικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στη μελέτη ERMA (Estrogenic Regulation of Muscle Apoptosis) έλαβαν μέρος 886 γυναίκες καυκάσιας φυλετικής καταγωγής, 47-55 ετών. Επίσης αξιολογήθηκαν 193 γυναίκες καθ’ όλη την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η σωματική δραστηριότητα μετρήθηκε βάσει αυτο-αναφορών και μέσω βηματόμετρων. Τέλος, αξιολογήθηκε το λιπιδαιμικό προφίλ (ολική χοληστερόλη, LDL, HDL, τριγλυκερίδια και γλυκόζη νηστείας) για να ποσοτικοποιηθούν οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου.

Οι γυναίκες, ως γνωστόν, βιώνουν μια ταχεία αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου μετά την απαρχή της εμμηνόπαυσης. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν παράγοντες τις μεσήλικες γυναίκες που επιταχύνουν την πρόοδο της καρδιαγγειακής νοσηρότητας ανεξαρτήτως της χρονολογικής γήρανσης.

«Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση έχει οφέλη για την υγεία μας. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό η άθληση μπορεί να προλάβει ανεπιθύμητες αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ κατά την εμμηνόπαυση», λέει ο Matthew Jergenson, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Και προσθέτει ότι «η παρούσα μελέτη αξιολόγησε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την πόλη Jyväskylä της Φινλανδίας για να ερευνήσει τον ρόλο της σωματικής άσκησης κατά τον ελεύθερο χρόνο στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου».

Με τη σειρά της η Sira Karvinen από το Κέντρο Έρευνας Γηριατρικής του Πανεπιστημίου της Jyväskylä σημειώνει ότι «βάσει των ευρημάτων μας, η άθληση στον ελεύθερο χρόνο σχετίζεται με καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ. Αλλά η εμμηνοπαυσιακή περίοδος ταυτίζεται με λιγότερο υγιεινό λιπιδαιμικό προφίλ, γεγονός που σημαίνει ότι η σωματική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο δεν εξουδετερώνει πλήρως τις ανεπιθύμητες λιπιδαιμικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση».

Συγκεκριμένα, η υψηλή σωματική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο σχετίστηκε με χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, LDL και τριγλυκερίδια και γλυκόζη νηστείας, καθώς και με υψηλότερη HDL. Αλλά η εμμηνόπαυση σχετίζεται με υψηλότερη ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και LDL χοληστερόλη.

«Ωστόσο, η σωματική άσκηση μπορεί να μετριάσει τις δυσμενείς αθηρογενείς μεταβολές στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε υγιείς μεσήλικες γυναίκες», σημειώνουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι «ως εκ τούτου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα χόμπι που σχετίζονται με τον αθλητισμό στη μέση ηλικία».

https://ygeiamou.gr

Υγεία

Τι είναι το σύνδρομο «μονόπλευρης εργασίας» και τι μπορεί να πάθετε
Ο «κόμπος» που πολλές φορές έχουμε στον σβέρκο, μας εμποδίζει από τις δραστηριότητές μας

Η σωστή στάση του σώματος στο γραφείο, στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, στο σχολείο μπορεί να μας απαλλάξει από πόνους και πιασίματα που καταπονούν τη σπονδυλική στήλη.

Ο «κόμπος» που πολλές φορές έχουμε στον σβέρκο, μας εμποδίζει να συνεχίσουμε ομαλά τις δραστηριότητές μας, αφού ακόμα και η πιο απλή κίνηση του κεφαλιού προκαλεί ελαφρύ πόνο. Ειδικά όσοι χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή τηλέφωνα (σχεδόν όλοι, δηλαδή) είναι υποψήφιοι για το επονομαζόμενο σύνδρομο της μονόπλευρης εργασίας. Η ενασχόληση με αυτές τις συσκευές, που βρίσκονται συνήθως στα δεξιά ή στα αριστερά του γραφείου, προκαλούν «πιάσιμο» και πονάκια στον αυχένα και στους ώμους.

Το περίεργο σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι την ουσιαστική λύση θα τη δώσει ο εργονόμος και λιγότερο ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής.

Ο μεν γιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά ή αναλγητικά και ιατρικές συμβουλές, ο δε φυσικοθεραπευτής μπορεί να συνδράμει στην ανακούφιση του πόνου, στην επαναφορά της κινητικότητας, καθώς και στη σταθεροποιητική θεραπεία, με τη διόρθωση της στάσης και ειδικές υποστηρικτικές ασκήσεις. Επίσης με μέσα όπως laser, υπέρηχους, διαθερμίες κ Τ.λ. μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο.

«Ως φαίνεται, ο τυπικός ασθενής είναι θύμα μιας κατάστασης και όχι μιας πάθησης, που τον αναγκάζει να εργάζεται πολλές ώρες σε άβολη στάση, γέρνοντας -συχνά ασυνείδητα- το σώμα του προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση» εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής Γιώργος Γουδέβενος, Dr manual medicine σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Η λύση στο πρόβλημα, εφόσον αποκλειστεί από τον ειδικό γιατρό κάποιο παθολογικό πρόβλημα στον αυχένα ή στην ωμική ζώνη, είναι να επέμβει εργονόμος, που θα συστήσει ορισμένες διορθώσεις τόσο στον χώρο όσο και στον τρόπο εργασίας σας».

Στη βόρεια Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία δίνεται μεγάλη σημασία στη μονόπλευρη εργασία, δηλαδή αυτήν όπου κάποιος πρέπει να στρέψει το κεφάλι του ή το σώμα του από τη μία μόνο πλευρά. Στις μεγάλες εταιρείες, στα σχολεία, καθώς και στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υπάρχουν ο γιατρός εργασίας, ο φυσικοθεραπευτής και ο εργονόμος, οι οποίοι μελετούν τον χώρο και τον τρόπο εργασίας των υπαλλήλων».

Η συνήθης πρακτική είναι η αλλαγή της θέσης των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιακών μέσων, είτε εναλλάξ ανά μήνα ή εβδομάδα, αλλαγή από δεξιά στα αριστερά κ.ο.κ., είτε βρίσκοντας μια σταθερή θέση, που θεωρείται χαμηλού έως ελάχιστου κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου της μονόπλευρης εργασίας.

Οι ειδικοί προτείνουν θέσεις αποφόρτισης των σημείων, που προκαλούν τον πόνο ή τη δυσκαμψία, που, όπως είναι αυτονόητο, εάν για πολλά χρόνια στρίβετε το κεφάλι σας ή το σώμα σας προς, π.χ., μόνο τη δεξιά πλευρά, αυτό θα είναι επιβαρυντικό για αυτή την πλευρά. «Ο τρόπος επιβάρυνσης είναι διττός, δηλαδή η δεξιά π.χ. πλευρά γίνεται υπερκινητική, παρουσιάζοντας το «σύνδρομο της υπέρχρησης», η δε αριστερά γίνεται υποκινητική, παρουσιάζοντας δυσκαμψία και μείωση του εύρους κίνησης» διασαφηνίζει ο κ. Γουδέβενος.

Το αναφερόμενο «πιάσιμο στην ωμοπλάτη» οφείλεται στον χειρισμό του πληκτρολογίου και στο ύψος που βρίσκεται (συνήθως ψηλότερα από όσο πρέπει) ή στο ακουστικό του τηλεφώνου, που, κρατώντας το από τη μία πλευρά, την υποχρεώνει να ανυψώνεται και να στρίβει πλάγια, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκαμπτη και ευάλωτη.

Η συνδρομή των ειδικών στη διευθέτηση του χώρου είναι σημαντική και πολύ αποτελεσματική, ιδιαίτερα στην τήρηση ορισμένων κανόνων εργασίας, που αποτελούν το κλειδί στη λύση του προβλήματος. Η επισήμανση εστιάζεται στο να αποφεύγεται το σήκωμα των ώμων ψηλότερα και στη συγκέντρωση των αντικειμένων εργασίας (κείμενα, χειριστήρια, έγγραφα, οθόνη p/c κ Τ.λ.) σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 35 εκατοστά.

Επίσης είναι απαραίτητα τα μικρά διαλείμματα και η ενσυνείδητη χαλάρωση των μυών της ωμοπλάτης, όπως και η κατά το δυνατόν αποφυγή του στρες, που αυξάνει τόσο τη μυϊκή ένταση στον αυχένα και στην ωμοπλάτη, όσο και τον πόνο που μπορεί να προκληθεί από αυτή τη θέση. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το μυϊκό μας σύστημα είναι σφιγμένο και πιο ευάλωτο στα πιασίματα.

«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε εργονομικά σχεδιασμένες καρέκλες και γραφεία και να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο μέσα στην καρέκλα, ώστε να στηρίζεται σωστά η σπονδυλική σας στήλη από το κάθισμα. Ιδανική αντιμετώπιση θα μπορούσε να είναι η, ανάλογα με τον σωματότυπο, ηλικία, ύψος, βάρος, φύλο κ.τ.λ., διευθέτηση του χώρου εργασίας.

Αρμόδιος γι’ αυτά είναι ο ειδικός εργονόμος, του οποίου το αντικείμενο υποδηλώνει η ετυμολογία του τίτλου, δηλαδή έργο-εργασία και νόμος, με απλά λόγια, οι νόμοι της εργασίας, που με λεπτομέρειες όπως η θέση, ο φωτισμός, το ύψος και οι αποστάσεις, καθώς και οι ιδιαιτερότητες του ατόμου και του χώρου παίζουν σημαντικό ρόλο» καταλήγει ο κ. Γουδέβενος.

https://www.newsbeast.gr

Υγεία

Η περιστασιακή σιέστα, ασπίδα κατά του εμφράγματος
ΑΠΕ
:

ΛΩΖΑΝΝΗ. Η σιέστα, ακόμη και η περιστασιακή, θωρακίζει από τα εγκεφαλικά και την καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα ελβετική έρευνα. Ειδικότερα, αυτοί που παίρνουν έναν μεσημεριανό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Heart, έδειξαν ότι όσοι κοιμούνταν μία με δύο φορές την εβδομάδα, για λίγο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν τις μισές πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, όπως εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή. Οι μελετητές επιχείρησαν να βρουν τη σύνδεση ανάμεσα στη συχνότητα και στη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και την πιθανότητα θανατηφόρων ή μη θανατηφόρων επεισοδίων καρδιακών νόσων σε 3.462 κατοίκους της Λωζάννης, στην Ελβετία. Στην έρευνα «CoLaus», η οποία εξέταζε τους παράγοντες πίσω από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών, συμμετείχαν άτομα που στην αρχή της έρευνας (2003-2006) είχαν ηλικία 35 με 75 έτη. Οι πρώτες ιατρικές εξετάσεις έγιναν μεταξύ του 2009 και του 2012, αφού προηγουμένως οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει τις συνήθειες ύπνου τους της περασμένης εβδομάδας.

Η υγεία όσων έλαβαν μέρος παρακολουθήθηκε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκειά τους καταγράφηκαν 155 περιστατικά θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών καταστάσεων. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (58%) δεν είχαν κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας την προηγούμενη των εξετάσεων εβδομάδα, ένας στους πέντε (19%) είχε πάρει έναν ή δύο μεσημεριανούς ύπνους, ένας στους 10 (12%) είχε κοιμηθεί μέσα στη μέρα τρεις με πέντε φορές, ενώ το 11% δήλωσε ότι πήρε έναν μεσημεριανό υπνάκο έξι με επτά φορές. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που συνήθιζαν να κοιμούνται το μεσημέρι για πέντε έως 60 λεπτά, μία με δύο φορές την εβδομάδα, είχαν κατά 48% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, συγκριτικά με εκείνους που δεν κοιμούνταν καθόλου.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που κοιμούνταν πάνω από αυτό το επίπεδο είχαν αυξημένες πιθανότητες τέτοιων επεισοδίων και μάλιστα όσο περισσότερο (πιο συχνά) κοιμούνταν, τόσο ο κίνδυνος αυξανόταν. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι από μόνη της η ανάγκη να κοιμάται κάποιος περισσότερο ενδέχεται να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτή, όμως, η αύξηση κινδύνου, με ύψος 67%, εξαφανίστηκε όταν διερευνήθηκαν και άλλοι δυνητικά βλαβεροί παράγοντες.

Η ωφέλιμη επίδραση του μεσημεριανού ύπνου διατηρήθηκε ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, όπως το κάπνισμα ή η υψηλή χοληστερόλη. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη ηλικία (65+) και η σοβαρή άπνοια κατά τον ύπνο επηρέαζαν μερικώς τη σχέση μεσημεριανού ύπνου και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι συντάκτες της μελέτης εξηγούν ότι η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη δημόσια υγεία. «Αν και ακόμα τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις υπάρχουσες απαντήσεις, έχει έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί η σημασία του μεσημεριανού ύπνου για τις επιβαρυμένες καρδιές», τονίζουν οι ίδιοι.

https://www.kathimerini.gr

Υγεία

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να ρίξει την κακή χοληστερίνη (χοληστερόλη) LDL ακόμα και 40% μέσα σε ένα μήνα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό και δεν μπορεί να αποδοθεί με τις σημερινές γνώσεις σε συγκεκριμένα συστατικά που περιέχει το μήλο. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οφείλεται στις πολυφαινόλες του μήλου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως φάνηκε, η φύση αποδεικνύεται ισχυρότερη από τα υποκατάστατά της: μια ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα με πολυφαινόλες – το κύριο αντιοξειδωτικό που περιέχουν τα μήλα – έριξε κάπως τη χοληστερίνη αλλά όχι στον θεματικό βαθμό που παρατηρήθηκε με την κατανάλωση του φυσικού μήλου.

Μόλις ένα μήλο την ημέρα
Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από έναν όμιλο μηλοπαραγωγών και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Functional Foods», έγινε σε άτομα ηλικίας 40 ως 60 ετών, τα οποία δεν κάπνιζαν, δεν συνήθιζαν να τρώνε μήλα περισσότερες από δυο φορές τον μήνα ενώ δεν έπαιρναν και κάποιο συμπλήρωμα με πολυφαινόλες ή κάποιο άλλο φυτικό εκχύλισμα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έφαγαν ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες, εκείνοι της δεύτερης πήραν ένα συμπλήρωμα με πολυφαινόλες για το ίδιο διάστημα ενώ εκείνοι της τρίτης πήραν ένα εικονικό φάρμακο. Μετά το τέλος του πειράματος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η LDL χοληστερίνη όσων έφαγαν μήλα είχε μειωθεί έως και κατά 40%, Κάποια μείωση, αλλά αισθητά μικρότερη, εμφάνισαν και όσοι πήραν συμπληρώματα με πολυφαινόλες ενώ όσοι πήραν το εικονικό φάρμακο δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στα επίπεδα της LDL χοληστερίνης.


«Είδαμε τεράστια επίδραση στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερίνης με μόλις ένα μήλο την ημέρα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Ντι Σιλβέστρο, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Όπως υπογράμμισε, η διαφορά που διαπιστώθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται μεταξύ ανθρώπων με φυσιολογικές αρτηρίες σε σχέση με όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Μήλο και πολυφαινόλες
Μια εξήγηση για την εντυπωσιακή δράση του μήλου στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερίνης εντοπίζεται στις πολυφαινόλες, αυτή όμως δεν είναι αρκετή όπως αναφέρει ο κ. Ντι Σιλβέστρο. «Νομίζουμε ότι οι πολυφαινόλες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, προσπαθήσαμε όμως να τις απομονώσουμε χρησιμοποιώντας την ποσότητα που θα έπαιρνε κάποιος τρώγοντας ένα μήλο την ημέρα και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια» υπογράμμισε.

«Διαπιστώσαμε ότι τα εκχυλίσματα πολυφαινολών παρουσίαζαν μια μετρήσιμη επίδραση, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο αυτό καθαυτό το μήλο» πρόσθεσε ο ειδικός. «Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες ουσίες στο μήλο που συνεισφέρουν σε αυτή την επίδραση είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο ότι αυτές οι βιοδραστικές ουσίες δείχνουν να απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται από τις τροφές».

Η ομάδα του κ. Ντι Σιλβέστρο διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση μήλων είχε κάποια επίδραση και στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σάλιο, κάτι το οποίο ίσως έχει σημασία για την υγεία του στόματος και των δοντιών. Ο καθηγητής σκοπεύει να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα σε προσεχή μελέτη.

https://www.healthyliving.gr

Υγεία

Το οίδημα ή η κατακράτηση νερού είναι μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται υγρό μέσα στους ιστούς και τις κοιλότητες ή το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος. Είναι κάτι συνηθισμένο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οδηγεί σε οίδημα στα πόδια, τα πέλματα, τους αστραγάλους και τα χέρια.

Το οίδημα είναι επίσης συνηθισμένο σε άτομα που δεν είναι ιδιαιτέρως ενεργητικά, ακολουθούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, είναι κλινήρεις ή κάνουν καθιστική ζωή. Η κατακράτηση νερού δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά ίσως υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική νόσο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατακράτηση νερού μπορεί να προληφθεί, να θεραπευθεί και το πρήξιμο να μειωθεί.

Αν εντοπίσετε την αιτία του οιδήματος, θα ξέρετε και πώς να την αντιμετωπίσετε. Διαβάστε παρακάτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες κατακράτησης νερού:

1. Υπερβολική πρόσληψη νατρίου

Σε περίπτωση κατανάλωσης τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και ανεπαρκούς πρόσληψης νερού, το σώμα εισέρχεται σε «κατάσταση εφεδρείας» και αρχίζει να συγκρατεί το νερό. Έτσι, τα κύτταρα μπορεί να γίνουν 20 φορές μεγαλύτερα από το νερό με σκοπό να μειώσουν το αλμυρό περιβάλλον.

Επιπλέον, το αλάτι δεν είναι η μόνη τροφή που είναι πλούσια σε νάτριο, αλλά έχει επίσης βρεθεί ότι οι κονσέρβες λαχανικών, ορισμένα καρυκεύματα και το επεξεργασμένο κρέας περιέχουν άφθονο νάτριο. Αντιθέτως, υπάρχουν είδη αλατιού που δεν οδηγούν σε κατακράτηση νερού, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Προτιμήστε το θαλασσινό αλάτι

2. Ανεπάρκεια βιταμίνης B6
Η βιταμίνη Β6 είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του νερού στο σώμα, γι’ αυτό αν ο οργανισμός σας δεν τη διαθέτει, είναι πιθανό να υποφέρετε από κατακράτηση νερού.

Σε μια μελέτη που έγινε από το περιοδικό «Journal of Caring Sciences» διαπιστώθηκε ότι για τις γυναίκες που έπασχαν από κατακράτηση νερού λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου η πρόσληψη βιταμίνης Β6 ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι μειώνει τα συμπτώματα πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλα συμπληρώματα που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή και χρειάζονται πολλοί επιπλέον παράγοντες για να υπάρξουν αποτελέσματα. Γι’ αυτό λοιπόν, καλό είναι να τη λαμβάνετε με τη μορφή ολοκληρωμένων τροφών.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν το κοτόπουλο, τον τόνο, τη γαλοπούλα, τους ηλιόσπορους, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φιστίκια, τις μη αποφλοιωμένες πατάτες, τις μπανάνες κ.λ.π.

3. Ανεπάρκεια καλίου
Αυτό το σημαντικό μεταλλικό στοιχείο είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία των οργάνων, των ιστών και των κυττάρων του σώματος. Συγκεκριμένα, είναι ένας ηλεκτρολύτης που χρησιμεύει στην ισορροπία του νερού στο σώμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι, η υπερβολική εφίδρωση λόγω γυμναστικής και η μη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει στην ανεπάρκειά του, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία οιδήματος.

Επιπλέον, η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, κράμπες και μυϊκούς σπασμούς. Με τη μείωση των επιπέδων νατρίου και την αύξηση της παραγωγής ούρων, αυτό το μεταλλικό στοιχείο μειώνει αποτελεσματικά το οίδημα.

Το κάλιο βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φρούτα, αλλά κυρίως στο πεπόνι, το καρπούζι και το πεπόνι Κανταλούπε. Για καλύτερα αποτελέσματα, αντί να λαμβάνετε συμπληρώματα αυξήστε το ποσοστό καλίου καταναλώνοντας διάφορα φρούτα και λαχανικά.

4. Αφυδάτωση
Η ανεπαρκής ποσότητα νερού οδηγεί στην αφυδάτωση του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα αντιδρά συγκρατώντας το νερό ως μια μέθοδο επιβίωσης. Η τακτική κατανάλωση νερού και χυμών υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί να μειώσει το οίδημα και την αφυδάτωση.

Πίνετε άφθονο νερό μέχρι η κατακράτηση νερού να υποχωρήσει και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τον καφέ, διότι αφυδατώνουν επιπλέον τον οργανισμό σας.

5. Ανεπάρκεια μαγνησίου
Η κατακράτηση νερού είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου. Το μαγνήσιο χρησιμεύει σχεδόν σε κάθε λειτουργία του σώματος, κι έτσι τα χαμηλά επίπεδά του παρεμποδίζουν πολλές λειτουργίες συμβάλλοντας στην κατακράτηση νερού.
Σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη 200 mg μαγνησίου καθημερινά μείωσε την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Η αύξηση κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο ή η χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου υψηλής ποιότητας μειώνουν σημαντικά το οίδημα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν τη μαύρη σοκολάτα, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τον αρακά, το σπανάκι, το γιαούρτι και τα αποξηραμένα φρούτα.

6. Υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
Εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε νάτριο και ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης πολλά τεχνητά πρόσθετα τροφίμων που δρουν ως τοξίνες και βλάπτουν το συκώτι και τα νεφρά. Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ειδικά σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οδηγούν σε ταχεία αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης, το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε κατακράτηση νατρίου από τα κύτταρα αυξάνοντας την επαναρρόφηση από τα νεφρά.

Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πρέπει επίσης να αποτοξινώσετε το σώμα σας με χυμούς, προκειμένου να διατηρήσετε το συκώτι σας σε καλή κατάσταση και να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν εξαιρετικά ευεργετικά αποτέλεσμα σε περίπτωση κατακράτησης νερού, αφού διαθέτουν ισχυρές διουρητικές ιδιότητες. Τα βότανα αυτά είναι τα εξής:

• πολυκόμπι

• πικραλίδα

• μετάξι καλαμποκιού

• τσουκνίδα

• ιβίσκος

• σκόρδο

• μάραθος

• μαϊντανός

https://enallaktikidrasi.com

Υγεία

Η ονομασία τους δεν είναι τυχαία, αφού πράγματι… προάγουν τον βίο, ενισχύοντας την υγεία

Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα η ύπαρξή τους είναι απολύτως απαραίτητη. Η ηλικία και ο τρόπος ζωής σας (άγχος, αλκοόλ, αντιβίωση) είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον αριθμό αυτών των βακτηρίων. Ωστόσο, μπορείτε να ενισχύσετε τον πληθυσμό τους μέσω της διατροφής σας, προσλαμβάνοντας προβιοτικά.

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια, τα οποία εντοπίζονται κυρίως σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. τυρί, γιαούρτι, κεφίρ). Καταναλώνοντας τις συγκεκριμένες τροφές, τα βακτήριά τους διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό σας σύστημα για να καταλήξουν στο παχύ έντερο, όπου τελικά εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας έτσι τους ήδη υπάρχοντες μικροοργανισμούς.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών στην υγεία σας.

*Αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των «κακών» βακτηρίων

Τα «καλά» βακτήρια που εντοπίζονται στα προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα «κακά» βακτήρια, ο αριθμός των οποίων μπορεί αυξηθεί εξαιτίας κάποιας ασθένειας, της λήψης αντιβιοτικών ή της φτωχής δίαιτας. Ο γιατρός σας σάς συνιστά να τρώτε γιαούρτι πριν την αντιβίωση, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο διάρροιας, που μπορεί να προκαλέσει η χορήγηση των αντιβιοτικών.

*Βοηθούν στα προβλήματα με το έντερο

Τα προβιοτικά ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζοντας την κινητικότητά του και ανακουφίζοντας από το φούσκωμα. Για να επωφεληθείτε ακόμη περισσότερο από την ευεργετική τους δράση, φροντίστε να τα καταναλώνετε μαζί με φυτικές ίνες. Επιπλέον, συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών νόσων του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

*Μειώνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης

Ένα πρόβλημα που αφορά πολλές γυναίκες και μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη προβιοτικών, αφού τα προβιοτικά προστατεύουν τη χλωρίδα του κόλπου και παράλληλα αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο, τα οποία δυνητικά μπορούν να μεταφερθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

*Προστατεύουν από τις αλλεργίες

Τα «καλά» βακτήρια -όπως ονομάζονται τα προβιοτικά- ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να αντεπεξέρχεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η γύρη. Η μικροχλωρίδα του εντέρου εικάζεται ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων αλλεργικών παθήσεων.

*Βελτιώνουν την πέψη

Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή ο οργανισμός σας δεν μπορεί να μεταβολίσει το βασικό σάκχαρο του γάλακτος, καλό είναι να ξέρετε ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών φαίνεται να βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση της λακτόζης, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, τα αέρια, ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια.

*Κάνουν καλό στην καρδιά

Τα προβιοτικά φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, ρίχνοντας τη LDL («κακή) χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

https://www.vita.gr

Υγεία

To «χτύπημα» του τατουάζ και η παράξενη απειλή για το σώμα μας
Όσα λένε οι λεμφαδένες των ανθρώπων με πολλά τατουάζ

Αν κοιτάξεις τους λεμφαδένες ενός ανθρώπου με πολλά τατουάζ, θα παρατηρήσεις κάτι πολύ παράξενο: μια μικροσκοπική συσσώρευση μετάλλων.

Το γεγονός είναι γνωστό στην επιστήμη, ότι το «χτύπημα» καταλήγει σε μεταλλικά νανοσωματίδια στο σώμα, που κυκλοφορούν μέσα μας μέχρι να τα αρπάξει το ανοσοποιητικό σε κάποιον λεμφαδένα.

Οι γιατροί υπέθεταν μάλιστα πως αυτή η μόλυνση προερχόταν από τα μελάνια, μια νέα μελέτη αλλάζει ωστόσο το σκηνικό δραστικά.

Οι γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συγκεντρώσεις σιδήρου, νικελίου και χρωμίου που εντοπίζονται στους λεμφαδένες ανθρώπων με τατουάζ πηγάζουν από τη βελόνα, όπως μας λέει η μελέτη που δημοσιεύεται στο «Particle and Fibre Toxicology Journal».

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα στα τατουάζ απ’ όσα φαίνονται με το μάτι. Δεν είναι μόνο η καθαριότητα του χώρου, η αποστείρωση του εξοπλισμού και οι χρωστικές. Τώρα βρήκαμε πως και η βελόνα έχει επίδραση στο σώμα μας», εξηγεί ο ερευνητής Hiram Castillo.

Τα νανοσωματίδια είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας, καθώς οδηγούν σε υψηλότερες απελευθερώσεις τοξικών στοιχείων. Οι συγκεντρώσεις σιδήρου, νικελίου και χρωμίου δεν συναντώνται συνήθως στα μελάνια, κι έτσι οι ερευνητές αναζήτησαν την πηγή τους.

Η μελέτη εξηγεί γιατί κάποιες φορές το «χτύπημα» του τατουάζ επιφέρει αλλεργικές αντιδράσεις. Οι ερευνητές υποδεικνύουν μάλιστα πως οι επιπτώσεις των νανοσωματιδίων στους λεμφαδένες δεν είναι για την ώρα σαφείς και μπορεί να είναι ακόμα χειρότερες από τις υποθέσεις…

https://www.newsbeast.gr

Υγεία

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα κοντύτερα άτομα έχουν αυξημένους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, συγκριτικά με τους ψηλούς ανθρώπους
Με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται το χαμηλό ανάστημα σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Diabetologia.

Αντιθέτως τα ψηλά άτομα φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο, με κάθε 10 εκατοστά διαφορά στο ύψος να σχετίζεται με 41% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες και 33% στις γυναίκες.

«Ο αυξημένος κίνδυνος για τους έχοντες χαμηλό ανάστημα μπορεί να οφείλεται στην μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους στο σώμα και το λιγότερο ευνοϊκό προφίλ καρδιαμεταβολικών παραγόντων κινδύνου», σημειώνουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης.

Το χαμηλό ανάστημα έχει ήδη σχετιστεί με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σε πολλές μελέτες, κάνοντας μάλιστα τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι το ύψος μπορεί να είναι προγνωστικός δείκτης κινδύνου εκδήλωσης της πάθησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος είναι ευνοϊκότερα στα ψηλά άτομα. Το χαμηλό ανάστημα αντιθέτως σχετίζεται με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, που εν μέρει διαμεσολαβείται από καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σχετικούς με τον διαβήτη τύπου 2, όπως για παράδειγμα η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του αίματος και η φλεγμονή.

Στη νέα μελέτη που έγινε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke, οι ερευνητές Clemens Wittenbecher και Matthias Schulze ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη EPIC-Potsdam στην οποία είχαν λάβει μέρος 27.548 άτομα (16.644 γυναίκες 35-65 ετών και 10.904 άνδρες 40-65 ετών) από τον γενικό πληθυσμό του Potsdam, την περίοδο 1994-1998.

Στο πλαίσιο της μελέτης είχαν συλλεχθεί μια ποικιλία δεδομένων, όπως το σωματικό βάρος, το ύψος σε όρθια και καθήμενη στάση, η περίμετρος της μέσης και η αρτηριακή πίεση. Από το αρχικό δείγμα επελέγη τελικά μια υποομάδα 2.500 ατόμων, ενώ εξαιρέθηκαν όσοι είχαν ήδη διαβήτη ή δεν είχαν συμμετάσχει σε όλο το εύρος της ιατρικής παρακολούθησης. Τελικά, αξιολογήθηκαν 2.307 άτομα και προστέθηκαν 797 από το αρχικό δείγμα που εκδήλωσαν τελικά διαβήτη τύπου 2.

Όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, η μόρφωση, η περίμετρος της μέσης και παράγοντες του τρόπου ζωής προέκυψε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 ήταν χαμηλότερος κατά 41% στους άνδρες και 33% στις γυναίκες για κάθε 10 εκατοστά επιπλέον ύψους.

Η σχέση διαβήτη και αναστήματος ήταν ισχυρότερη στα άτομα με φυσιολογικό βάρος, με 86% μικρότερο κίνδυνο ανά 10 εκατοστά επιπλέον αναστήματος στους άνδρες και 76% στις γυναίκες. Στα υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα, κάθε επιπλέον 10 εκατοστά ύψους σχετίζονταν με 36% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες και 30% στις γυναίκες.

Το μεγαλύτερο μήκος των ποδιών σχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Βέβαια παρατηρήθηκε μια μικρή διαφορά μεταξύ των φύλων με τις γυναίκες να είναι πιο ευνοημένες από τους άνδρες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης σε τι έκταση η αντίστροφη σχέση ύψους και συστατικών στοιχείων του ύψους και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 εξηγείται από τον Δείκτη Λίπους στο Ήπαρ και άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Όταν τα αποτελέσματα συνεκτίμησαν και το ποσοστό του λίπους στο ήπαρ, τότε ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη για κάθε 10 εκατοστά επιπλέον αναστήματος ήταν 34% για τους άνδρες και 13% στις γυναίκες.

Άλλοι βιοδείκτες που επηρέαζαν τα αποτελέσματα ήταν: στους άνδρες η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (δείκτης του σακχάρου) και τα λιπίδια του αίματος μείωναν την διαφορά ως προς τον κίνδυνο νόσησης κατά περίπου 10%. Επιπλέον, στις γυναίκες η αδιπονεκτίνη (ορμόνη που εμπλέκεται στον έλεγχο του σακχάρου) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (δείκτης φλεγμονής) αποδυνάμωναν τον συσχετισμό ύψους και διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όλα τα παραπάνω με απλά λόγια σημαίνουν ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν λιγότερο λίπος το ήπαρ και υγιεινότερο καρδιομεταβολικό προφίλ.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα κοντύτερα άτομα έχουν αυξημένους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, συγκριτικά με τους ψηλούς ανθρώπους. Αυτό συνηγορεί με την θεωρία ότι το ύψος είναι χρήσιμος προγνωστικός δείκτης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και ότι οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου πρέπει να αξιολογούνται συχνότεροα στους κοντούς, ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους και της γενικότερης σωματικής κατανομής τους. Ειδικότερα, το ηπατικό λίπος συντελεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο στα κοντά άτομα. Και επειδή το ύψος δεν μεταβάλλεται μετά την ενηλικίωση, θα πρέπει να εστιάζουμε σε τρόπους μείωσης του ηπατικού λίπους για την μείωση του κινδύνου στους ανθρώπους με χαμηλό ανάστημα», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

https://ygeiamou.gr

Υγεία

Ένα πολύτιμο αντικαρκινικό συστατικό που προέρχεται από ένα λουλούδι που μοιάζει πολύ με τη μαργαρίτα, το Tanacetum parthenium, μελετούν οι επιστήμονες γεννώντας ελπίδες για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ έδειξαν ότι είναι δυνατό να παράξουν ένα συστατικό με αντικαρκινικές ιδιότητες κατευθείαν από το λουλούδι Tanacetum parthenium (Τανάτσετο το κοινό) οι κοινές ονομασίες του οποίου είναι: καρυοφύλλι, βαλσαμόχορτο, χρυσάνθεμο και αθανασία. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους στο MedChemComm.

Το εκχύλισμα του εν λόγω αντικαρκινικού συστατικού προήλθε από τα λουλούδια Tanacetum parthenium και τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μπορεί να εξουδετερώσει κύτταρα χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (ΧΛΛ), ένα είδος καρκίνου του αιμοποιητικού συστήματος, ενδοεργαστηριακά.

Το υπό μελέτη συστατικό ονομάζεται παρθενολίδη και έχει ήδη αναγνωριστεί για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες πριν αρκετά χρόνια. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ κατάφεραν να εφαρμόσουν μία μέθοδο η οποία όχι μόνο παρήγαγε την παρθενολίδη απευθείας από τα φυτά, αλλά και ένα τρόπο επεξεργασίας της για να παραχθεί ένας αριθμός παραγόντων που σκότωναν τα καρκινικά κύτταρα σε πειράματα που έγιναν in vitro. Οι συγκεκριμένες ιδιότητες αυτών των συστατικών δημιουργούν μεγαλύτερες προσδοκίες για την φαρμακευτική τους χρήση.

Ο παράγοντας της παρθενολίδης φαίνεται να λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα Δραστικών Μορφών Οξυγόνου στα κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν ήδη υψηλότερα επίπεδα από αυτά τα ασταθή μόρια και έτσι η επίδραση της παρθενολίδης είναι η αύξηση των επιπέδων των Δραστικών Μορφών Οξυγόνου σε ένα κομβικό σημείο προκαλώντας τον κυτταρικό θάνατο.

Την έρευνα συντονίζει ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας Δρ. Άγγελος Αγαθαγγέλου, από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο και την Γενετική που μελετά νέους τρόπους θεραπείας της ΧΛΛ, ενός τύπου καρκίνου που συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες για ΧΛΛ, αλλά μετά από λίγο καιρό η νόσος σε ορισμένους ασθενείς γίνεται ανθεκτική. Στόχος μας είναι να βρούμε και να μάθουμε περισσότερα για τις προοπτικές της παρθενολίδης. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των συνεργατών μας της Σχολής Χημείας καταφέραμε να δείξουμε ότι αυτός ο παράγοντας είναι αρκετά υποσχόμενος και θα μπορούσε να φέρει εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για τους πάσχοντες από ΧΛΛ», εξηγεί ο Δρ. Αγαθαγγέλου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής John Fossey από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου δήλωσε πως «αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί έχει καταστεί εφικτό να βελτιώσουμε τις ιδιότητες της παρθενολίδης ως προς την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων».

«Μετά από δοκιμές και σε άλλα είδη φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των Σύνθετων ή Αστεροειδών έγινε εμφανές ότι το Τανάτσετο το κοινό μπορεί να δώσει τα ιδανικά επίπεδα παρθενολίδης», προσθέτει ο κ. Lee Hale επικεφαλής του Βοτανικού Κήπου του Winterbourne.

Πολυετής πόα ύψους έως 1m, με αντίθετα, πλατιά, μικρά, οδοντωτά φύλλα και μικρά άνθη με λευκά πέταλα. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή