Ιανουαρίου 20, 2022

Υγεία

Το ασυνήθιστο σύμπτωμα επηρεάζει τους οφθαλμούς και μπορεί να είναι σημάδι της μετάλλαξης αυτής

Βρετανοί επιστήμονες, εντόπισαν ένα άγνωστο, μέχρι σήμερα, σύμπτωμα της μετάλλαξης Ομικρόν, τονίζοντας ότι έχει εμφανιστεί σε πολλούς ασθενείς που έχουν μολυνθεί με την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή.

Το ασυνήθιστο σύμπτωμα επηρεάζει τους οφθαλμούς και μπορεί να είναι σημάδι της μετάλλαξης αυτής, σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα «Εxpress».

Όταν η νόσος Covid άρχισε να εξαπλώνεται, οι γιατροί συνέστησαν στους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για τρία κλασικά συμπτώματα. Ωστόσο, νέες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων.

Ο υψηλός πυρετός, ο επίμονος βήχας και η αγευσία ή ανοσμία, αποτελούν τα παραδοσιακά συμπτώματα του κοροναϊού. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες παραλλαγές, τα συμπτώματα της Omicron γίνονται εμφανή σε διάφορα μέρη του σώματος.

Τα συμπτώματα της παραλλαγής αυτής, έχουν περιγραφεί ως ήπια και μοιάζουν περισσότερο με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, ωστόσο το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, και ενόχληση στα μάτια.

Η Βρετανίδα γενική γιατρός, δρ. Νίνα Άσλαμ, προειδοποιεί ότι, όσοι έχουν μολυνθεί από την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή, μπορεί να εμφανίσουν επιπεφυκίτιδα.

Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων.

Το σύμπτωμα αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα που βρέθηκε θετική στον Covid τον Μάρτιο του 2020. Η 29χρονη γυναίκα είχε μικρό πρόβλημα με το αναπνευστικό της, ωστόσο έπασχε από «σοβαρή επιπεφυκίτιδα».

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Νίνα Άσλαμ, η συγκεκριμένη παραλλαγή βάζει στο στόχαστρο τους οφθαλμούς: «Οι κυτταρικοί υποδοχείς μέσω των οποίων οι παραλλαγές της νόσου Covid εισέρχονται στο σώμα, βρίσκονται στους οφθαλμούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μια προκαταρκτική μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η Όμικρον μπορεί να έχει μεγαλύτερη ικανότητα να επηρεάζει τους οφθαλμούς απ΄ότι άλλες μεταλλάξεις».

Το σύμπτωμα αυτό, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που είναι ασυμπτωματικά, υπογράμμισε η Βρετανίδα επιστήμονας.

Η γενική γιατρός συστήνει στους πολίτες να φροντίζουν για την υγεία των οφθαλμών τους και, σε περίπτωση που τα μάτια τους κοκκινίσουν, να αντιμετωπίσουν γρήγορα το πρόβλημα.

Άλλα αναφερόμενα σημάδια της παραλλαγής Omicron περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, ναυτία ή έμετο, με μερικούς ανθρώπους να εμφανίζουν επίσης υπνική παράλυση όπως και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Πρόσφατα, νοσοκομείο του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι, οι λιποθυμίες μπορεί να είναι επίσης σημάδι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής.

Υγεία


Ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα δεικτών νευροεκφύλισης του εγκεφάλου σε σύγκριση με ασθενείς που πάσχουν από την επιθετικότερη μορφή άνοιας
Τσώλη Θεοδώρα

Ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών του αίματος οι οποίες είναι γνωστό ότι συνδέονται με νευρολογικές βλάβες σε σύγκριση με ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με νόσο Αλτσχάιμερ!

Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 13 Δεκεμβρίου στην επιθεώρηση «Alzheimer’s & Dementia». Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως με δεδομένο ότι η μελέτη διεξήχθη κατά το πρώτο πανδημικό διάστημα (συγκεκριμένα από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2020), απαιτούνται μακροπρόθεσμες μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί αν οι ασθενείς με COVID-19 κινδυνεύουν στο μέλλον από Αλτσχάιμερ ή αν ο εγκέφαλός τους αναρρώνει με την πάροδο του χρόνου.

Σύγκριση μεταξύ νοσηλευομένων με COVID-19

Σύμφωνα με τη μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ερευνητές της Σχολής Ιατρικής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), εντοπίστηκαν υψηλότερα επίπεδα επτά δεικτών νευροεκφύλισης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 που εμφάνιζαν νευρολογικά συμπτώματα σε σύγκριση με όσους νοσηλευόμενους με COVID-19 δεν εμφάνιζαν τέτοιου είδους συμπτώματα. Επίσης τα επίπεδα των επτά δεικτών ήταν πολύ υψηλότερα στους ασθενείς που τελικώς έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο σε σχέση με όσους κατάφεραν να πάρουν εξιτήριο.

Σύγκριση νοσηλευομένων με COVID-19 με ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Μια δεύτερη ανάλυση έδειξε ότι στους ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 ορισμένοι δείκτες νευροεκφύλισης βρίσκονταν – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα που παρουσιάζουν τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ (σε μια περίπτωση μάλιστα τα επίπεδα ήταν περισσότερο από διπλάσια).

Επίπεδα δεικτών υψηλότερα στην COVID-19 από ό,τι στο Αλτσχάιμερ

«Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 και ιδίως όσοι παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης, εμφανίζουν επίπεδα δεικτών που συνδέονται με βλάβες του εγκεφάλου τα οποία είναι εξίσου υψηλά, ή και υψηλότερα, από εκείνα που βλέπουμε σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ» ανέφερε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Τζένιφερ Φροντέρα, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone Health.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν 251 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη, οι οποίοι δεν εμφάνιζαν κανένα σύμπτωμα γνωστικής φθίσης ή άνοια πριν από τη νοσηλεία τους με COVID-19. Τα επίπεδα δεικτών νευροεκφύλισης αυτών των ασθενών συγκρίθηκαν με εκείνα 161 ατόμων (54 χωρίς γνωστικά προβλήματα, 54 με ήπια γνωστική διαταραχή και 53 με νόσο Αλτσχάιμερ) που δεν έπασχαν από COVID-19 – και τα 161 αυτά άτομα συμμετέχουν σε μακροπρόθεση μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι επτά δείκτες νευροεκφύλισης

Οι δείκτες νευροεκφύλισης που μελετήθηκαν ήταν οι: UCHL1 (ubiquitin carboxy-terminal hydrolase L1), ολική tau, ptau181 – και οι τρεις αυτοί δείκτες συνδέονται με τον θάνατο των νευρώνων, NFL (neurofilament light chain) – τα επίπεδα αυτού του δείκτη αυξάνονται όταν υπάρχει βλάβη των αξόνων, των προεκτάσεων δηλαδή των νευρώνων, GFAP (Glial fibrillary acidic protein) που αποτελεί δείκτη μέτρησης των βλαβών στα γλοιακά κύτταρα που υποστηρίζοουν τους νευρώνες. Μελετήθηκαν επίσης το αμυλοειδές β 40 και 42 – πρωτεΐνες που είναι γνωστό ότι εναποτίθενται στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Αύξηση και στους επτά δείκτες στους νοσηλευόμενους με νευρολογικά συμπτώματα

Με βάση τα ευρήματα, η μέση αύξηση των επιπέδων των επτά δεικτών σε ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 και εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα ήταν της τάξεως του 60,5% σε σύγκριση με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 που δεν είχαν νευρολογικά συμπτώματα. Μάλιστα η αύξηση ήταν της τάξεως του 124% μεταξύ των ασθενών που ανέρρωσαν από την COVID-19 και πήραν εξιτήριο σε σύγκριση με όσους υπέκυψαν σε αυτή.

Τρεις σημαντικοί δείκτες υψηλότεροι στην COVID-19

Σε ό,τι αφορά την υποανάλυση στην οποία συγκρίθηκαν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 με τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, αυτή επικεντρώθηκε σε τρεις δείκτες και συγκεκριμένα στους NFL, GFAP και UCHL1. O δείκτης NFL ήταν βραχυπρόθεσμα 179% υψηλότερος στους ασθενείς με COVID-19 σε σύγκριση με τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Ο δείκτης GFAP ήταν 65% υψηλότερος στους ασθενείς με COVID-19 ενώ ο δείκτης UCHL1 13% υψηλότερος σε σύγκριση με τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Αύξηση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ

«Οι βλάβες του εγκεφάλου που συνδέονται με αύξηση αυτών των δεικτών, δεν μεταφράζονται στο ότι οι ασθενείς με COVID-19 θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας αργότερα. Ωστόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Τόμας Βισνιέφσκι, καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Γνωστικής Νευρολογίας στο NYU Langone. «Αν αυτού του είδους η σχέση υπάρχει σε όσους επιβιώνουν από σοβαρή COVID-19 είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε επειγόντως με συνεχή παρακολούθηση αυτών των ασθενών» κατέληξε ο καθηγητής.

https://www.tovima.gr/

Υγεία

Μπορεί να θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για τα δόντια μας, αλλά συγκεντρώσουμε 9 πράγματα τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Γιατί μπορεί να ξέρουμε πώς να καθαρίσουμε σωστά τα δόντια μας με νήμα, αλλά γνωρίζουμε ότι ξοδεύουμε περίπου 24 ώρες κάθε χρόνο βουρτσίζοντάς τα;

Συγκεντρώσαμε 9 παράξενα και αληθινά γεγονότα με τη βοήθεια οδοντιάτρων, που ο καθένας έχει συνεισφέρει με τις αγαπημένες του άγνωστες αλήθειες για τα δόντια.

1. Το σμάλτο των δοντιών είναι η πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα
Ο Δρ Ντέιβιντ Ράις, ιδρυτής του IgniteDDS, μοιράστηκε μαζί μας το αγαπημένο του πράγμα για τα δόντια: Το σμάλτο που σχηματίζει το εξωτερικό στρώμα των δοντιών μας είναι η πιο ισχυρή ουσία που παράγει το σώμα μας. Ωστόσο, παρά το ισχυρό εξωτερικό τους στρώμα, τα δόντια είναι επίσης το μόνο μέρος του σώματός μας που δεν μπορεί να επισκευαστεί από μόνο του.

2. Τα δόντια μας είναι μοναδικά
Η Δρ Χάνα Κινσέλα μας εξήγησε ότι «τα δόντια είναι τόσο μοναδικά όσο το δακτυλικό μας αποτύπωμα. Δεν υπάρχουν δύο σετ που είναι ίδια». Εάν παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ εγκλημάτων, πιθανότατα θα γνωρίζουμε ότι τα αποτυπώματα των δοντιών έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες πολύ υψηλού προφίλ υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δίκης του κατά συρροή δολοφόνου Τεντ Μπάντι. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των αποτυπωμάτων των δοντιών με τους εγκληματίες θεωρείται αναξιόπιστη από ορισμένους ειδικούς, αλλά τα οδοντιατρικά αρχεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μεταθανάτια ταυτοποίηση σύμφωνα με το Dental Research Journal.

3. Περνάμε περίπου μια μέρα το χρόνο βουρτσίζοντας τα δόντια μας
Η Δρ Αλίνα Λι Λέιν συνιστά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας για τέσσερα λεπτά κάθε μέρα. «Θα πρέπει να τα βουρτσίζουμε δύο λεπτά το πρωί και δύο το βράδυ», λέει στο Live Science. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση ένα τυπικό έτος 365 ημερών, θα καταλήξουμε να ξοδεύουμε λίγο περισσότερες από 24 ώρες βουρτσίζοντας τα δόντια μας κάθε χρόνο!

4. Η ικανότητα των δοντιών μας να νιώθουν κρύο καθορίζει αν είναι ζωντανά
«Μέσα στα δόντια μας υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, που καθιστούν τα δόντια μας ”ζωντανά”. Ένα ”νεκρό δόντι” είναι αυτό στο οποίο ο νευρικός ιστός είναι κατεστραμμένος και δεν μπορεί πλέον να αισθάνεται κρύο», εξηγεί η Δρ Λέιν στο Live Science. Εάν αισθανόμαστε πόνο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για να διαπιστωθεί αν τα δόντια μας αντιδρούν στο κρύο, οι οδοντίατροι θα ρωτήσουν για τον τύπο του πόνου που νιώθουμε και συχνά θα κάνουν δοκιμές σε δόντια που μας πονάνε για να προσδιορίσουν ποιο είναι το πρόβλημα.

5. Οι αλλαγές στην οδοντίνη μπορεί να κάνουν τα δόντια να φαίνονται κίτρινα
Όταν σκεφτόμαστε τους λόγους που τα δόντια μας μπορεί να φαίνονται κίτρινα, η πρώτη μας σκέψη πιθανότατα είναι οι λεκέδες. Και ενώ τα δόντια μπορεί να λερωθούν από τρόφιμα, ποτά και άλλες ουσίες όπως ο καπνός, αυτοί οι λεκέδες δεν είναι ο μόνος λόγος που τα δόντια μας μπορεί να αλλάξουν χρώμα. Η οδοντίνη είναι το στρώμα του δοντιού που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο και μπορεί να αλλάξει χρώμα μετά από ορισμένες θεραπείες. Μόλις αλλάξει χρώμα η οδοντίνη, μπορεί να εμφανιστεί μέσα από το σμάλτο του δοντιού σας, κάνοντάς το να φαίνεται πιο σκούρο.

6. Τα δόντια μας δεν μπορούν να επισκευαστούν μόνα τους
«Ένα δόντι είναι το μόνο μέρος του σώματός μας που δεν μπορεί να αυτοθεραπευθεί», εξηγεί ο Δρ Ράις. Έτσι, ενώ το σμάλτο των δοντιών μας είναι ένα πολύ δυνατό μέρος του σώματός μας, είναι απαραίτητο να το φροντίζουμε καλά, ώστε το χαμόγελό μας να φαίνεται και να είναι υγιές μακροπρόθεσμα. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον American Family Physician αναφέρει ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι άνθρωποι πηγαίνουν σε οδοντίατρο εκτός των τακτικών ελέγχων τους, είναι η φλεγμονή του πολφού (που συχνά προκαλείται από τερηδόνα), και τα σπασμένα δόντια.

7. Τα σιδεράκια σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα
Οι ιστορικοί της ιατρικής πιστεύουν ότι ο πρωτοπόρος της οδοντιατρικής Πιέρ Φουκορντ σχεδίασε μία από τις πρώτες ορθοδοντικές συσκευές στις αρχές του 18ου αιώνα. Το «bandolet» ήταν ο πρόδρομος των σύγχρονων τεχνικών επέκτασης του τόξου. Οι συσκευές ήταν κατασκευασμένες από ασήμι ή χρυσό και μάλιστα τις συνιστούσε ο Ετιέν Μπουρντέ, οδοντίατρος στον βασιλιά της Γαλλίας εκείνη την εποχή.

8. Μπορούμε να έχουμε έως και έξι φρονιμίτες
«Οι φρονιμίτες σας είναι γνωστοί και ως ”δόντια σοφίας”. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν τέσσερις φρονιμίτες», εξηγεί η Δρ Λέιν. «Αλλά είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να έχουν 0, 1, 2, 3 ή ακόμα και 6», προσθέτει. Ανάλογα με τον αριθμό των φρονιμιτών που έχουμε, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τον χώρο που καταλαμβάνουν στο στόμα μας.

9. Η πλάκα στα δόντια μπορεί να περιέχει πάνω από 300 είδη βακτηρίων
Η πλάκα μπορεί να περιέχει 200 ​​έως 300 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Αν και δεν βλάπτουν όλα αυτά τα βακτήρια την υγεία των δοντιών μας, ένα συγκεκριμένο είδος, ο στρεπτόκοκκος, είναι η κύρια αιτία της τερηδόνας.

Πηγή: LiveScience

https://www.huffingtonpost.gr/

Υγεία

Αν είμαστε επιρρεπείς σε κρίσεις πανικού στο αεροπλάνο, η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας δίνουν πολύτιμες συμβουλές.

Caroline Bologna

Τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να μην φαίνονται σαν κάτι σημαντικό για πολλούς ανθρώπους. Αλλά για άλλους, η εμπειρία προκαλεί ιδιαίτερο άγχος. Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύσκολα συναισθήματα μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά δυνατά ώστε να οδηγήσουν σε κρίση πανικού.

«Ο φόβος της πτήσης μπορεί να θεωρηθεί ως διατομή διαφορετικών φοβιών», λέει στην HuffPost US η Μεγκ Γκίτλιν, ψυχοθεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη και η φωνή πίσω από τη θεραπευτική insight Instagram City Therapist. «Για παράδειγμα, ο φόβος κάποιου να πετάξει θα μπορούσε να έχει τις ρίζες του σε άλλες κοινές φοβίες, όπως ο φόβος για τα ύψη και ο φόβος ότι θα παγιδευτεί και δεν θα μπορέσει να ξεφύγει».

Εν τω μεταξύ, η πανδημία της COVID-19 έχει εντείνει τους φόβους για τα μικρόβια, τις ασθένειες και τη στενή επαφή με αγνώστους. Οι ανεξέλεγκτες ακυρώσεις πτήσεων και οι καθυστερήσεις αυξάνουν το άγχος, με τους ταξιδιώτες να αναρωτιούνται αν θα φτάσουν στον προορισμό τους. Και μετά υπάρχουν τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στα αεροπλάνα.

Με όλο αυτό το άγχος, δεν είναι περίεργο που μερικοί άνθρωποι αισθάνονται έντονα συναισθήματα για τα αεροπορικά ταξίδια. Και ακόμα κι αν το περιβάλλον της πτήσης δεν μας επηρεάζει, είναι ακόμα πιθανό να πάθουμε κρίση πανικού ενώ βρισκόμαστε στο αεροπλάνο.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε εάν βιώσουμε κρίση πανικού κατά τη διάρκεια μιας πτήσης; Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους για να αντιμετωπίσουμε την στιγμή και να προετοιμαστούμε για το επόμενο ταξίδι μας.

Ας επικεντρωθούμε σε μια άσκηση αναπνοής
«Τα άτομα που βιώνουν πανικό συνήθως δεν αναπνέουν από το διάφραγμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπεραερισμό», λέει ο Κέβιν Τσάπμαν, κλινικός ψυχολόγος με έδρα το Κεντάκι και ειδικεύεται σε διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος. «Η αναπνοή είναι ένα «φορητό εργαλείο» για τη μείωση του υπεραερισμού» (Σ.σ. Το σύνδρομο του υπεραερισμού εμφανίζεται όταν αναπνέουμε περισσότερο αέρα από αυτόν που χρειάζεται ο οργανισμός μας).

Συστήνει να εισπνεύσουμε αργά από τη μύτη μας για τέσσερα ή πέντε δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να εκπνεύσουμε από το στόμα μας για έξι δευτερόλεπτα.

«Φανταστείτε ότι αναπνέετε από την κοιλιά σας – εξ ου και ο όρος «κοιλιά αναπνοή» – αντί να παίρνετε πιο ρηχές αναπνοές από τους πνεύμονές σας», συμβούλεψε ο Γκίτλιν. «Η εστίαση πρέπει να είναι στην επέκταση του στομάχου και των πλευρών σας και να πηγαίνετε όσο πιο αργά γίνεται, με την εκπνοή να είναι μεγαλύτερη από την εισπνοή».

Μπορούμε να τοποθετήσουμε το χέρι μας στο στομάχι μας για να νιώσουμε την αναπνοή να μπαίνει και να βγαίνει. Ας προσπαθήσουμε να το μετρήσουμε κι ας επαναλάβουμε τον κύκλο πολλές φορές.

Εφαρμογές όπως το Headspace και το Calm προσφέρουν καθοδηγούμενες ασκήσεις αναπνοής – ορισμένες είναι ακόμη διαθέσιμες μέσω των προσφορών ψυχαγωγίας κατά την πτήση σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες.

Ας χρησιμοποιήσουμε κρύο νερό
«Ο αγαπημένος μου μηχανισμός αντιμετώπισης μιας επερχόμενης κρίσης πανικού είναι να σοκάρω το σύστημα με κρύο νερό», λέει ο είπε ο Γκίτλιν. «Αυτό ενεργοποιεί αυτό που ονομάζεται ”αντανακλαστικό κατάδυσης των θηλαστικών”. Λειτουργεί ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο διατηρεί την ενέργεια του σώματός μας και επιβραδύνει τον καρδιακό μας ρυθμό, επιτρέποντάς μας να χαλαρώσουμε σωματικά».

Ο Γκίτλιν προτείνει να ζητήσουμε από μια αεροσυνοδό ένα ποτήρι παγωμένο νερό και να βυθίσουμε μερικά δάχτυλα σε αυτό ή να τρίψουμε μια κρύα κομπρέσα στο πίσω μέρος του λαιμού μας.

«Πολλές φορές ο αποπνικτικός αέρας ή τα στενά καθίσματα ή η ζέστη σε ένα αεροπλάνο μπορεί να προκαλέσει κάποια φυσιολογική ενόχληση που σχετίζεται με μια κρίση πανικού, όπως εξάψεις, ιδρωμένες παλάμες, ταχυπαλμία», λέει η Σου Βάρμα, ψυχίατρος στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια συνιστά επίσης να απλώσουμε νερό στο λαιμό μας ή να πιούμε παγωμένο νερό για να μας βοηθήσει να δροσιστούμε γρήγορα. Το να βαδίσουμε μέχρι την τουαλέτα του αεροπλάνου και να ραντίσουμε το πρόσωπό μας με κρύο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Ας εντοπίσουμε τι βρίσκεται γύρω μας
«Η υιοθέτηση μιας στάσης που εστιάζει στο παρόν, χωρίς κριτική κατά την πτήση είναι μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα όταν βιώνουμε πανικό», λέει ο Τσάπμαν.

Συμβουλεύει να εξασκηθούμε στην συνειδητή επίγνωση, προσπαθώντας να εστιάσουμε την προσοχή στον εαυτό μας την παρούσα στιγμή που αρχίζουμε να αισθανόμαστε άβολα ― «να εστιάσουμε στο πώς ”αισθάνεται” το σώμα μου στο κάθισμα, την αναπνοή μου, τους ήχους του αεροσκάφους, τη φλυαρία κ.λπ.».

Εάν το να κάνουμε εσωτερίκευση και να εστιάζουμε στη φυσιολογική μας ύπαρξη δεν λειτουργεί, ας προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε προς τα έξω.

«Μια πρόσθετη στρατηγική είναι να μετατοπιστεί η προσοχή από την τρέχουσα αγωνία και σε μια εξωτερική ένδειξη», λέει ο Τσάπμαν. «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πλάτη του καθίσματος μπροστά μας, τους ανθρώπους γύρω μας, τις αεροσυνοδούς κ.λπ.».

Ας δημιουργήσουμε μια λίστα με κατευναστικά πράγματα (κι ας την χρησιμοποιήσουμε)
Το να διαθέτουμε τεχνικές αντιμετώπισης και να τις έχουμε αποθηκευμένες στο τηλέφωνό μας για εύκολη πρόσβαση είναι ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους και των κρίσεων πανικού.

«Αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα για κάθε άτομο και μπορεί να ακούγονται σαν, ”Μπορώ να κάνω πράγματα που φοβάμαι κι έχω επιβιώσει σε κάθε πτήση που έχω πάει”, λέει ο Γκίτλιν. «Μπορεί επίσης να υπενθυμίσουν σε ένα άτομο γιατί παίρνει αυτό το συγκεκριμένο ρίσκο – ”Παίρνω μια πτήση για να επισκεφτώ τη μητέρα μου που είναι άρρωστη. Η σχέση μας είναι πολύ σημαντική για μένα και είμαι πρόθυμος να νιώσω άβολα για να τη δω”.

Ο Τσάπμαν συμβουλεύει να βασιστούμε σε σκέψεις που έχουν να κάνουν με στοιχεία για να διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τις φαντασιώσεις που μπορεί να δημιουργήσει το μυαλό μας.

«Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό των σκέψεων που οδηγούν στον πανικό, αλλά και την αναγνώριση της αλήθειας για τον πανικό», λέει ο ίδιος. «Ο πανικός είναι άβολος αλλά όχι επικίνδυνος. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ δυσφορίας και κινδύνου».

Ορισμένες σκέψεις βασισμένες σε στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν τις αυξημένες αισθήσεις και συναισθήματα που σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού είναι, μεταξύ άλλων, και οι: «Ο προσωρινός περιορισμός δεν παγιδεύεται», «και αυτό θα περάσει», «ας καβαλήσουμε το ”κύμα”» και «αυτά τα συμπτώματα είναι άβολα αλλά όχι επικίνδυνα». Ο Τσάπμαν προτείνει να κάνουμε αυτές τις σκέψεις σε αντικειμενικό και ψυχρό τόνο στο μυαλό μας ή (να τις διατυπώσουμε λεκτικά σχετικά αθόρυβα).

Αντί για πλήρεις δηλώσεις, μπορεί επίσης να βρούμε ανακούφιση με μικρότερες λέξεις ή φράσεις.

«Μπορεί να προτιμούμε να πούμε στον εαυτό μας μια ήρεμη λέξη που έχουμε επιλέξει εκ των προτέρων», λέει η Βάρμα. «Μπορούμε να πούμε την λέξη ”σπίτι” ή την λέξη ”αναπνέω” ή ”είμαι ασφαλής”.

Ας ρωτήσουμε έναν γιατρό για τον διαλογισμό
Οι κρίσεις πανικού συχνά προέρχονται από το πουθενά. Αλλά αν είμαστε επιρρεπείς σε αυτά τα ξαφνικά επεισόδια, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσουμε με έναν επαγγελματία σχετικά με τις επιλογές φαρμάκων (που μπορεί να έχουμε).

«Πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν με μια συνταγογραφημένη δόση βενζοδιαζεπίνης βραχείας δράσης», λέει η Βάρμα. «Δεν βλάπτει ακόμα να κλείσουμε ραντεβού με έναν ψυχίατρο που μπορεί να μας βοηθήσει με αυτό εάν ταξιδεύουμε συχνά. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε όλα τα συγκεκριμένα συμπτώματά μας με τον παροχέα μας δεδομένου του ότι κι αυτό το φάρμακο έχει τους δικούς του κινδύνους και παρενέργειες, επομένως μπορεί να μην είναι για όλους».

Μπορείτε να πάρουμε φάρμακα για το άγχος πριν από την πτήση ή απλά να τα έχουμε στην διάθεσή μας σε περίπτωση που αρχίσουμε να αισθανόμαστε ότι εμφανίζεται μια κρίση πανικού. Αν και ορισμένα φάρμακα μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα παρά μόνο αφού περάσει η στιγμή, η ίδια σημειώνει ότι μπορεί ακόμα να βοηθήσει με τις επακόλουθες συνέπειες ή τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να συμβούν μετά από ένα επεισόδιο.

«Βρίσκω ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλήγουν καν να παίρνουν το φάρμακο αυτή τη στιγμή, αλλά νιώθουν ένα βαθμό άνεσης γνωρίζοντας ότι είναι εκεί αν το χρειάζονται», είπε ο Γκίτλιν.

Ας βασιστούμε σε κάτι χαλαρωτικό ή σε απόσπαση της προσοχής
Πριν ταξιδέψουμε, ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τι μπορεί να μας δημιουργήσει άνεση εάν αρχίσουμε να αισθανόμαστε πανικό κατά την διάρκεια της πτήσης.

«Υπάρχει κάτι που θα μας ηρεμούσε;» ρωτά ο Γκίτλιν. ”Ίσως αυτό να είναι να ανεβάσουμε μερικά επεισόδια της αγαπημένης μας ”ελαφριάς” τηλεοπτικής εκπομπής στο iPad μας για εύκολη πρόσβαση».

Η Βάρμα προτείνει να συσκευάσουμε ακουστικά ακύρωσης θορύβου και να κατεβάσουμε μουσική ή ταινίες που είναι αισιόδοξες και αστείες ή να έχοπυμε μαζί μας λίγο καταπραϋντικό αιθέριο έλαιο εάν αυτό μας βοηθά να χαλαρώσουμε.

«Σε γενικές γραμμές, μου αρέσει να λέω στους επιρρεπείς σε κρίσεις πανικού να πάρουν θέση στο διάδρομο, να πληρώσουν επιπλέον χώρο για τα πόδια, να φτάσουν νωρίτερα στο αεροδρόμιο, να κλείσουν πτήση κατά τις ώρες που δεν είναι αιχμής, να κάνουν ό,τι μπορούμ για να γίνει το ταξίδι τους λιγότερο αγχωτικό στο ξεκίνημα», πρόσθεσε η Βάρμα.

Ο Τσάπμαν συστήνει διάβασμα κατά τη διάρκεια της πτήσης για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να αισθανθούμε ότι ελέγχουμε περισσότερο τα συναισθήματά μας.

«Κάτι θεραπευτικό για να βοηθήσει με τον πανικό θα μπορούσε να είναι η ανάγνωση επιστημονικών άρθρων σχετικά με τη φύση και τις αιτίες του άγχους και του πανικού», λέει.

Φυσικά, είναι πιθανώς αδύνατο να πραγματοποιήσουμε κάθε πτήση χωρίς ανησυχία. Αλλά μπορούμε να μάθουμε από κάθε εμπειρία και να νιώσουμε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη.

https://www.huffingtonpost.gr/

Υγεία

Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία των γευμάτων στην αρχή της εβδομάδας είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Είναι αρκετά εύκολο λοιπόν να πέσεις στην παγίδα της συνήθειας. Να αγοράζεις δηλαδή ή να φτιάχνεις και να τρως τα ίδια φαγητά καθημερινά. Πόσο καλό είναι όμως να «κολλήσεις» στα ίδια πιάτα ακόμη και αν είναι υγιεινά ;

Μήπως πρέπει να προσπαθήσεις να εντάξεις περισσότερη ποικιλία στη διατροφή σου; Όπως τα περισσότερα πράγματα στον τομέα της διατροφής, η απάντηση δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα όταν καταναλώνεις ίδιες τροφές καθημερινά.
Δημιουργούνται πιο υγιεινές συνήθειες
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έκαναν τουλάχιστον πέντε συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής σε όλη τους τη ζωή έζησαν σχεδόν μια δεκαετία περισσότερο από εκείνους που δεν το έκαναν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μία από αυτές τις συνήθειες ήταν η υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των ημερήσιων συνιστώμενων ποσοτήτων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, πολυακόρεστων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και περιορισμός των επεξεργασμένων κρεάτων, ροφημάτων με ζάχαρη, τρανς λιπαρών καθώς και νατρίου.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πολλοί θεωρούν ότι η υγιεινή διατροφή είναι ένα αρκετά δύσκολο «έργο». «Όταν διαμορφώνεις νέες συνήθειες, είναι εύκολο να καταπιαστείς προσπαθώντας να κάνεις πάρα πολλά πράγματα (ή να φας πάρα πολλά νέα τρόφιμα) ταυτόχρονα», αναφέρει η Chelsey Amer, MS, RDN, CDN, διαιτολόγος και δημιουργός του CitNutritionally.com.

Είναι προτιμότερο λοιπόν να μάθεις πώς να ετοιμάζεις μερικά πιο υγιεινά τρόφιμα που αγαπάς και να μείνεις σε αυτά μέχρι να νιώσεις ότι είσαι σε θέση να επεκτείνεις το “ρεπερτόριό” σου.

Έρευνα μάλιστα από την American Heart Association υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία σχετίζεται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, ποτών με ζάχαρη και χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Επομένως, εάν εξακολουθείς να προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο, μπορεί να σε ωφελήσει να ξεκινήσεις επιλέγοντας μερικές συνταγές που θα φτιάχνεις με συνέπεια και σταδιακά να προσθέτεις νέα τρόφιμα.

Μπορεί να περιορίσει την θερμιδική πρόσληψη
Aν και οι θερμίδες δεν είναι το μόνο σημαντικό διατροφικό στατιστικό στοιχείο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του σωματικού βάρους. Η επανειλημμένη έκθεση στα ίδια φαγητά έχει βρεθεί ότι μειώνει τη συνολική πρόσληψη ενέργειας στις γυναίκες λόγω της συνήθειας στα ίδια τρόφιμα.

Όταν υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών προς κατανάλωση, μπορεί (άθελά σου) να καθυστερήσεις το αίσθημα πληρότητας ή ικανοποίησης από το γεύμα σου και να αυξήσεις την ποσότητα του φαγητού που τρως.

Εξοικονόμηση χρημάτων
Δεν χρειάζεται ένας επιστήμονας για να αποδείξει ότι το φαγητό στο σπίτι είναι φθηνότερο από το φαγητό σε ένα εστιατόριο. Σίγουρα όλοι συμφωνούμε ότι ένα σπιτικό πιάτο ζυμαρικών δεν κοστίζει στην πραγματικότητα 15 ευρώ όσο δηλαδή κοστίζει σε ένα ιταλικό εστιατόριο. Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι και η υγιεινή διατροφή είναι επίσης πολύ ακριβή. Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα θρεπτικά τρόφιμα κοστίζουν μόνο, περίπου 1,50 ευρώ περισσότερο την ημέρα από τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Εάν λοιπόν ανήκεις στην κατηγορία του καθημερινού delivery, θα μπορούσες να εξοικονομήσεις χρήματα αγοράζοντας υγιεινά τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ. Εάν ωστόσο μπερδεύεσαι στον διάδρομο των προϊόντων και καταλήγεις να πετάς τυχαία τρόφιμα στο καλάθι, μπορεί να πάθεις κάποιο σοκ φτάνοντας στο ταμείο. Από την άλλη, αν δεν προλαβαίνεις να φας ποτέ όλα τα προϊόντα πριν χαλάσουν τότε αυτό σημαίνει περισσότερα “πεταμένα” χρήματα.

Συνεπώς, η εστίαση σε μερικά είδη προϊόντων και η χρήση τους για τη δημιουργία γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι δεν σπαταλάς τα χρήματα σου και ότι σίγουρα κανένα από τα προϊόντα που αγοράζεις δεν θα καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων.

Μείωση άγχους
Σίγουρα θα σου έχει τύχει να κάνεις scrolling για ώρες στο Instagram αναζητώντας έμπνευση για το δείπνο, και τελικά να καταλήγεις στο αγαπημένο σου delivery. Το να πρέπει να σκέφτεσαι τι πρέπει να τρως τρεις φορές την ημέρα μπορεί να είναι κουραστικό και ταυτόχρονα αγχωτικό. Και τελικά όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη και συναισθηματική κατανάλωση φαγητού.

Εδώ λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει το να έχεις μερικά βασικά γεύματα εναλλάξ. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν μια απαιτητική καθημερινότητα και το να μη χρειάζεται να σκεφτούν τι θα φάνε μπορεί να μειώσει κάπως το άγχος της καθημερινότητας και να διευκολύνει την τήρηση υγιεινής διατροφής.

Μειονεκτήματα κατανάλωσης ίδιων τροφών
Διατροφικές ανεπάρκειες
Η κατανάλωση του ουράνιου τόξου είναι μια απλή στρατηγική που διδάσκουν οι διαιτολόγοι σε παιδιά και ενήλικες. Η κατανάλωση ποικιλίας πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών διασφαλίζει την πρόσληψη πολλών διαφορετικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σου. Αν για παράδειγμα τρως μόνο πορτοκαλί λαχανικά, όπως καρότα και γλυκοπατάτες, θα λαμβάνεις μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνης Α και C, αλλά θα χάσεις βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ που βρίσκονται σε σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο ή μπρόκολο.

Δεν είναι μόνο αυτό όμως.

Μεγαλύτερη ποικιλία υγιεινών ειδών διατροφής έχει συσχετιστεί με διαρκή απώλεια βάρους.

Η Allison Knott, MS, RDN, CSSD λέει πως της αρέσει να δίνει έμφαση σε ομάδες τροφίμων αντί για μεμονωμένα τρόφιμα. Αντί για παράδειγμα να επιλέγεις καστανό ρύζι σε κάθε γεύμα, μπορείς να εντάξεις άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Δεν είναι καλό για την υγεία του εντέρου
Ένα ενδιαφέρον κομμάτι νέας έρευνας δείχνει ότι ο περιορισμός της διατροφικής ποικιλίας μπορεί πραγματικά να είναι κακός για το έντερο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων τρέφει επιλεκτικά μεμονωμένα είδη μικροβίων στο έντερο και παρέχει «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων». Φαίνεται ότι μια πιο ποικίλη διατροφή οδηγεί σε ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο μικροβίωμα, που και τα δύο αποτελούν βασικούς δείκτες για ένα υγιές έντερο.

Τι κρατάμε από όλα αυτά;
Το να καταναλώνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα σε κάθε γεύμα κάθε μέρα δεν σε ωφελεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα σχέδιο για υγιεινά γεύματα ή να χρησιμοποιήσεις την ίδια βασική φόρμουλα γευμάτων για να κάνεις εύκολες τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η αλλαγή του μενού από εβδομάδα σε εβδομάδα δεν απαιτεί σημαντική αναθεώρηση. Ακόμα και μικρές αλλαγές στα γεύματά σου μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Αντί για παράδειγμα να επιλέγεις συνέχεια κοτόπουλο, επίλεξε θαλασσινά δύο φορές την εβδομάδα για να λαμβάνεις σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Μια άλλη απλή συμβουλή είναι να κάνεις διαφορετικές επιλογές για μεσημεριανό γεύμα και βραδινό. Στη συνέχεια μπορείς να προσθέτεις περισσότερη ποικιλία καθώς η υγιεινή διατροφή γίνεται περισσότερο συνήθεια.

Και μην ξεχνάς να τρως κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Όσο ανακατεύεις τα συστατικά που χρησιμοποιείς κάθε εβδομάδα, τρως μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών με την πάροδο του χρόνου.

Εξάλλου, η υγεία μας είναι ο μέσος όρος των επιλογών μας με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: nbcnews.com

https://www.savoirville.gr/

Υγεία

Εμβόλιο που θα ενεργοποιεί την μακροχρόνια ανοσία, ιδίως στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς αναζητούν επιστήμονες. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ήπιες πανενέργειες με κανέναν ασθενή να μην έχει νοσήσει στη διάρκεια του ελέγχου
Άννα Παπαδομαρκάκη

Ένα νέο εμβόλιο που βρίσκεται ακόμη σε κλινική μελέτη Φάσης Ι, υπόσχεται ενεργοποίηση των Τ- κυττάρων, των κυττάρων μνήμης του ανοσοποιητικού, στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Το υποψήφιο εμβόλιο CoVac-1, αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τούμπιγκεν στη Γερμανία με χρηματοδότηση του υπουργείου Έρευνας της Βάδης Βυρτεμβέργης, και περιλαμβάνει έξι πεπτίδια του κοροναϊού τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι αναγνωρίζονται από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού σε ασθενείς που έχουν περάσει τη νόσο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές, όπως δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το υποψήφιο εμβόλιο επάγει την ανοσία των Τ-κυττάρων για τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ εμφανίζει ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.

Στην κλινική δοκιμή φάσης Ι χορηγήθηκε μία μόνο υποδόρια ένεση CoVac-1 σε 36 υγιείς ενήλικες στη Γερμανία ηλικίας 18 έως 80 ετών. Μέχρι την 56η ημέρα μετά την διενέργεια του εμβολιασμού, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες
Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ένα κοκκίωμα στο σημείο της ένεσης, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο. Το κοκκίωμα παρέμεινε στο σημείο και μετά την 56η ημέρα. Επίσης, περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφερε παροδική κόπωση. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν σοβαρό τοπικό ερύθημα στο 19% των συμμετεχόντων, συνοδευόμενο από σοβαρό οίδημα στο 6% αυτών, τα οποία όμως υποχώρησαν εντός διημέρου. Επίσης το 22% των συμμετεχόντων ανέφερε διογκωμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα. Σε δύο άτομα ενεργοποιήθηκε και πάλι ο ιός της ανεμοβλογιάς – έρπη ζωστήρα και ο ιός του απλού έρπητα. Κανείς από τους εθελοντές δεν κόλλησε τον ιό μέχρι την 56η ημέρα που διήρκεσε η παρακολούθησή τους.

Αποτελεσματικότητα
Από τους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή, κανείς δεν προσβλήθηκε από κοροναϊό, στο διάστημα ελέγχου που κράτησε μέχρι 56 ημέρες.

Το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε την ανταπόκριση μιας σειράς Τ-κυττάρων, μεταξύ των οποίων και Τ-κυττάρων ιντερφερόνης-γ που διήρκεσαν 3 μήνες και ξεπέρασαν αυτά που είχαν παραχθεί είτε από την ίδια τη λοίμωξη σε ασθενείς που πέρασαν τη νόσο, είτε είχαν προκληθεί από τον εμβολιασμό με τα εγκεκριμένα εμβόλια. Σε εργαστηριακά τεστ, διαπιστώθηκε ότι μεταλλαγμένα πεπτίδια από ανησυχητικές παραλλαγές του κοροναϊού, όπως η Δέλτα, δεν επηρέασαν την ανταπόκριση των Τ-κυττάρων.

«Το CoVac-1 μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως συμπληρωματικό εμβόλιο για την πρόκληση ανοσίας των Τ-κυττάρων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα με μειωμένη ικανότητα να δημιουργούν επαρκείς ανοσολογικές αποκρίσεις μετά τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού με τα ισχύοντα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα εμβόλια», σημείωσαν οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης.

Οι ερευνητές τώρα προχωρούν σε κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση του ίδιου εμβολίου σε ασθενείς με ανεπάρκεια Β-κυττάρων.

https://www.in.gr/

Υγεία

Ανάχωμα στην «Omicron» οι εμβολιασμοί: Μόλις το 1,6% των κρουσμάτων χρήζει νοσηλείας
Παναγιώτα Καρλατήρα 
Αυτοί που χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση είναι κυρίως ανεμβολίαστοι, ή ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα -Συνολικά νοσηλεύονται 5.127 ασθενείς με covid, εκ των οποίων οι 1.129 σε Μονάδες - Πώς κινούνται οι εμβολιασμοί
Ισχυρό ανάχωμα στα νοσοκομεία της χώρας έχει δημιουργήσει πλέον ο εμβολιασμός κατά του κορωνοιού. Η αναμνηστική δόση του εμβολίου αποδεικνύεται ότι προσφέρει άμεση και ενισχυμένη προστασία συγκρατώντας τις σοβαρές λοιμώξεις και μειώνοντας δραστικά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων στις κλινικές covid του ΕΣΥ παρά τις δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις που καταγράφονται τις τελευταίες δέκα ημέρες λόγω της σαρωτικής μετάλλαξης Omicron κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα που καταγράφονταν την περασμένη άνοιξη όταν εντοπίζονταν καθημερινά περίπου 4.000 κρούσματα της “βρετανικής” μετάλλαξης.

Από τον χθεσινό απολογισμό της επιδημίας στο σύστημα υγείας προκύπτει ότι νοσηλεύονται συνολικά 5.127 ασθενείς με covid-19, εκ των οποίων οι 1.129 σε Μονάδες. Τα βαριά περιστατικά και οι διασωληνωμένοι είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι. Αλλά και από τους εμβολιασμένους, κυρίως ηλικιωμένους ή με υποκείμενα νοσήματα που έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου, τα σοβαρά περιστατικά δεν αφορούν τη μετάλλαξη Omicron.

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, ωστόσο οι γιατροί διαπιστώνουν με ανακούφιση ότι οι σχεδόν 300.000 μολύνσεις με τις οποίες έχει κάνει… ποδαρικό το πρώτο δεκαήμερο του έτους έχουν οδηγήσει σε νοσηλεία περί τα 5.000 άτομα με λοίμωξη Covid, δηλαδή το 1,6% των κρουσμάτων.

Στα προηγούμενα επιδημικά κύματα με την κυριαρχία της μετάλλαξης Αλφα (βρετανικής) και Δέλτα (ινδικής) τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονταν νοσηλεία αποτελούσαν το 10-15% των ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφονταν.

Ο μειωμένος αριθμός των ατόμων με σοβαρή νόσηση που χρειάζονται νοσηλεία αποτελεί κατά τους επιστήμονες περίτρανη απόδειξη για το τείχος προστασίας που υψώνει το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης covid στον πληθυσμό. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πλέον απο όλους ειδικά η αυξημένη προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση – σε αυτήν πιστώνεται η διαχειρίσιμη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία της χώρας τη συγκεκριμένη περίοδο κι ενώ καθημερινά εντοπίζονται από 20.000 έως και 50.000 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο αρμόδιος για την εμβολιαστική επιχείρηση “Ελευθερία”, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις πολίτες ανέρχονται σε 7.150.000 αποτελώντας το 68,1% του γενικού πληθυσμού. Από αυτούς τα 5,8 εκατομμύρια είναι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης την οποία έχει λάβει το 68,2%, σχεδόν 4 εκατ. πολίτες, που συγκροτούν και το πιο στέρεο τμήμα του τείχους ανοσίας.

Άλλοι 825.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το επόμενο διάστημα τον εμβολιασμό τους με την ενισχυτική δόση. Μάλιστα, ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το ποσοστό αυτών που έχουν ήδη κάνει την αναμνηστική δόση καθώς και εκείνων που την έχουν προγραμματίσει στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 χρόνων ανέρχεται στο 92,3%. Οι πολίτες κάτω των 60 χρόνων που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση αποτελούν το 24,8%.https://ygeiamou.gr/

 

Υγεία

Πού το αποδίδουν οι επιστήμονες


Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες με τη μικρότερη αναμενόμενη αύξηση περιστατικών άνοιας μελλοντικά, κατά «μόνο» 45% έως το 2050, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται τριπλασιασμός των περιπτώσεων άνοιας σε άτομα άνω των 40 ετών, από 57 εκατομμύρια το 2019 σε 153 εκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η σταδιακή γήρανση του – δηλαδή η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στο σύνολο – εξηγούν σε μεγάλο βαθμό αυτή την εξέλιξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έμα Νίκολς του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (ΙΗΜΕ) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «The Lancet Public Health», ανέλυσαν στοιχεία για 204 χώρες. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα διεθνή μελέτη παρατήρησης και μοντελοποίησης (χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μελίνα και Μπιλ Γκέιτς), η οποία συνδέει την άνοια με τέσσερις κυρίως παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το υψηλό σάκχαρο και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Τα περιστατικά άνοιας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν έως τα μέσα του αιώνα μας σε όλες τις χώρες του πλανήτη, με την μικρότερη ποσοστιαία αύξηση να αναμένεται στις ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού (53%) και στη Δυτική Ευρώπη (74%), ενώ τη μεγαλύτερη στη Βόρεια Αφρική -Μέση Ανατολή (367%) και στην ανατολική Υποσαχάρια Αφρική (357%).

Οι χώρες με τη μικρότερη και τη μεγαλύτερη αύξηση
Οι πέντε χώρες με την μικρότερη αύξηση στα περιστατικά άνοιας μεταξύ 2019-2050 εκτιμάται ότι θα είναι: η Ιαπωνία (27%), η Βουλγαρία (37%), η Σερβία (38%), η Λιθουανία (44%) και η Ελλάδα (45%).

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, είχε το 2019 περίπου 206.000 περιστατικά άνοιας (πιθανό εύρος 174.643 έως 240.487), ενώ το 2050 αναμένεται να έχει γύρω στα 299.000 (εύρος 237.117-371.264), κάτι που σημαίνει εκτιμώμενη αύξηση της τάξης του 45% (με πιθανό εύρος από 24% κατ’ ελάχιστον έως μέγιστο 67%). Συγκριτικά, η αύξηση των περιστατικών άνοιας της περιόδου 2019-2050 εκτιμάται σε 56% στην Ιταλία, 65% στη Γερμανία, 75% στη Βρετανία και στην Πορτογαλία, 82% στη Γαλλία, 83% στην Ισπανία, 100% στις ΗΠΑ, 145% στο Ισραήλ, 175% στην Κύπρο και 277% στην Τουρκία.

Οι πέντε χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να είναι όλες αραβικές: Κατάρ (1.926%), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1.795%), Μπαχρέιν (1.084%), Ομάν (943%) και Σαουδική Αραβία (898%).

Η άνοια – με κυριότερη μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ – είναι σήμερα η έβδομη αιτία θανάτου παγκοσμίως και μια από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας, κινητικών δυσκολιών και εξάρτησης των ηλικιωμένων από άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, έως το 40% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να επιβραδυνθούν με την αντιμετώπιση 12 παραγόντων κινδύνου: χαμηλής μόρφωσης, υπέρτασης, απώλειας ακοής, καπνίσματος, παχυσαρκίας στη μέση ηλικία, κατάθλιψης, σωματικής αδράνειας, διαβήτη, κοινωνικής απομόνωσης, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, τραυματισμών στο κεφάλι και ρύπανσης του αέρα.

Αν βελτιωθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 6,2 εκατομμύρια λιγότερα περιστατικά άνοιας μέχρι το 2050. Από την άλλη όμως, αυτή η μείωση θα μπορούσε να υπεραντισταθμισθεί (με 6,8 εκατομμύρια περισσότερα περιστατικά άνοιας) από μια μελλοντική αύξηση στην παχυσαρκία, στο υψηλό σάκχαρο και στο κάπνισμα.

Όπως τόνισε η δρ Νίκολς, «είναι ανάγκη να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη και στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου, προτού οδηγήσουν στην άνοια. Για τις περισσότερες χώρες αυτό σημαίνει προγράμματα που να υποστηρίζουν πιο υγιεινή διατροφή, περισσότερη σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες γυναίκες πάσχουν σήμερα από άνοια σε σχέση με τους άνδρες (με αναλογία 100-69), κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2050. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια και εν μέρει λόγω διαφορών φύλου στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς της άνοιας.

Πηγή: ΑΠΕ

https://www.in.gr/

Υγεία

Ρούλα Τσουλέα 26 Δεκεμβρίου 
Τι έχουν δείξει έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM). Ποιες είναι οι συστάσεις των ειδικών.
Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών επαφών. Παρότι υπάρχουν τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν την πιο αποτελεσματική και ασφαλή λύση εναντίον του ιού, η ασφάλεια κατά τις σεξουαλικές επαφές εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM) πραγματοποίησε ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας (μετανάλυση) για τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές μεσούσης της πανδημίας. Η μετανάλυση έχει τίτλο «Sexual Health Implications of COVID-19 Pandemic». Δημοσιεύθηκε στις αρχές του χρόνου στην ιατρική επιθεώρηση Sexual Medicine Review.

Η μετανάλυση αποτελεί την κωδικοποίηση των ευρημάτων ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ISSM. Αποτυπώνει επίσης τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι παροχείς υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας τα τελευταία δυο χρόνια. Τέλος, καλεί σε δράση για την αναβάθμιση των προτεραιοτήτων των κατά τόπους συστημάτων Υγείας.

Εντός νοικοκυριού…
«Αναφορικά με τους ανθρώπους που δεν έχουν σύντροφο, ο αυνανισμός είναι ασφαλής και παρουσιάζει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη όπως αποσυμπίεση και χαλάρωση», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Ασφαλές είναι επίσης το σεξ μεταξύ συντρόφων και συγκατοίκων οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγεται με όποιον βρίσκεται σε καραντίνα, επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα ύποπτο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Απαγορευτικό είναι, εξ άλλου, το σεξ με συγκάτοικο που αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα.

Αν ο/η σύντροφος βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου, η σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που και οι δυο σύντροφοι παραμένουν σε εγκλεισμό.

…και εκτός
Στην περίπτωση που οι σεξουαλικές επαφές αφορούν κάποιον εκτός του νοικοκυριού, τότε αυτές πρέπει να αποφεύγονται. Υπάρχουν τρόποι για τα ζευγάρια που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι να διατηρήσουν την ερωτική τους οικειότητα, λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, όπως:

Ερωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες
Σεξουαλικά μηνύματα
Ζωντανές βιντεοσυνομιλίες
Αποθαρρύνεται επίσης το σεξ με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους. Για όσους το προτιμούσαν πριν μπει ο κορωνοϊός στη ζωή μας, ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις είναι:

Τα ραντεβού μέσω βίντεο
Τα διαδικτυακά δωμάτια επικοινωνίας
Όσον αφορά τις σεξουαλικές πρακτικές, «τα φιλιά επιτρέπονται μόνο μεταξύ υγιών συγκατοίκων που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω των κολπικών υγρών ή του σπέρματος, επομένως η κολπική διείσδυση είναι επιτρεπτή. Η πρωκτική διείσδυση είναι επίσης αποδεκτή, όχι όμως και η πρωκτολειχία, καθώς έχει αποδειχθεί πως αποτελεί τρόπο μετάδοσης του ιού», προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Για όσους θέλουν να είναι 100% ασφαλείς, εναλλακτικές λύσεις είναι οι συνευρέσεις μέσω βίντεο, γραπτών μηνυμάτων και διαδικτυακών chat rooms.

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Γιατί τόσοι πολλοί εμβολιασμένοι μολύνονται με κορονοϊό
Υπάρχει εξήγηση και είναι απλή.
«Γιατί τόσοι πολλοί εμβολιασμένοι άνθρωποι κολλάνε κορονοϊό τον τελευταίο καιρό;» διερωτώνται κάποιοι, όχι άδικα.

Αυτό οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες, με πρώτο και κυριότερο την εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον. Η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι πιο πιθανό να μολύνει τους ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν τους κάνει να νοσούν βαριά, και η έκρηξή της συνέπεσε με την περίοδο των εορτών σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Οι άνθρωποι μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπλοκάρουν εντελώς τη μόλυνση, όμως η αλήθεια είναι ότι έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, λέει ο Λούις Μάνσκι, ερευνητής ιών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Και τα εμβόλια εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους σε αυτό το μέτωπο, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.

Δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή Moderna ή μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από σοβαρή νόσηση από την Ομικρον.

Αν και αυτές οι αρχικές δόσεις δεν είναι αρκετά ικανές για τον αποκλεισμό της λοίμωξης από την Ομικρον, οι ενισχυτικές - ιδιαίτερα με τα εμβόλια Pfizer και Moderna - αυξάνουν τα επίπεδα των αντισωμάτων, βοηθώντας στην αποτροπή της μόλυνσης.

Η Ομικρον φαίνεται να αναπαράγεται πολύ πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες παραλλαγές. Και αν τα μολυσμένα άτομα έχουν υψηλό ιικό φορτίο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να την μεταδώσουν σε άλλους, ειδικά σε μη εμβολιασμένους.

Τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται είναι πιο πιθανό να έχουν ήπια συμπτώματα, εάν έχουν, καθώς τα εμβόλια ενεργοποιούν πολλαπλές άμυνες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για την Ομικρον να τις ξεπεράσει όλες.

Οι συμβουλές για να παραμείνουμε ασφαλείς δεν έχουν αλλάξει. Οι γιατροί λένε να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, να αποφεύγουμε τα πλήθη, να εμβολιαζόμαστε και κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις.

Παρόλο τα εμβόλια δεν εμποδίζουν πάντα τον ιό, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να παραμείνουμε ζωντανοί και μακριά από το νοσοκομείο. https://www.huffingtonpost.gr/

 
© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.