Ιουνίου 28, 2022

Υγεία

Ευρώπη: Σημειώνεται νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού
Γεωργία Σκιτζή
Αντίστοιχα, στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας να αναφέρει ως αιτία τις υποπαραλλαγές BA.4 and BA.5, όχι μόνο για την αύξηση των μολύνσεων στην χώρα, αλλά και ανά την υφήλιο.
Ευρώπη: Νέο κύμα με χιλιάδες κρούσματα – Ποιες χώρες «πρωταγωνιστούν» Ένα νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώνεται ανά την Ευρώπη, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για την εκτόξευση των μολύνσεων το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Our World In Data, ο κυλιόμενος μέσος εβδομαδιαίος όρος των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων αυξάνεται σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία αλλά και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη The Guardian, η μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων, με τις μολύνσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων να παραμένουν κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο στις 2.043 (δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ανά την υφήλιο, αν και χαμηλότερος από τις 2.878 στις αρχές Ιουνίου), σημειώνεται στην Πορτογαλία.
Στη Γαλλία, ο αντίστοιχος αριθμός αυξήθηκε από 224 κρούσματα στις 13 Ιουνίου στα 920 μέσα σε μία εβδομάδα, εν μέσω καύσωνα. Εκτιμάται ότι, μεσοπρόθεσμα, η κατάσταση μπορεί να είναι «πολύ δύσκολη» στα νοσοκομεία της Γαλλίας.
Στη Γερμανία, ενώ είναι χαμηλότερος, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φτάνοντας τα 715 κρούσματα τη Δευτέρα, όμως αυξάνεται σταθερά από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, όταν είχαν καταγραφεί 325 μολύνσεις covid-19.
Στην Ιταλία τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα από 354 σε 549. Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο υγείας ΙSS της χώρας, ο ρυθμός μεταδοτικότητας αυξάνεται εκ νέου σε επιδημικό επίπεδο.
Επιπλέον, αν και το ποσοστό των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ μειώνεται, μόνον μία από τις 21 περιφέρειες της Ιταλίας θεωρείται ακόμη «χαμηλού κινδύνου», 14 κατατάσσονται στην κατηγορία του «μέτριου» κινδύνου και οι υπόλοιπες έξι στις «υψηλού» κινδύνου.
Αντίστοιχα, στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας να αναφέρει ως αιτία τις υποπαραλλαγές BA.4 and BA.5, όχι μόνο για την αύξηση των μολύνσεων στην χώρα, αλλά και ανά την υφήλιο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Our World in Data, ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ολλανδία αυξήθηκε από 117 σε 204 την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ερνστ Κουίπερς, κάνει λόγο για «πολύ υπαρκτό κίνδυνο» να μολυνθούν εκατομμύρια άνθρωποι έως και το φθινόπωρο.

https://www.healthweb.gr/

Υγεία

Ο κερατοειδής, το μπροστινό διάφανο μέρος του ματιού, αποτελείται κατά 65% από νερό.

Για έναν άνθρωπο που πάσχει από ξηροφθαλμία, δηλαδή στεγνώνουν τα μάτια του από δάκρυα, η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη.

Εκτός από την ενυδάτωση των ματιών, τα δάκρυα απομακρύνουν τα ξένα σώματα που επικάθονται στην επιφάνειά τους.

Επίσης, έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και προστατεύουν τα μάτια από λοιμώξεις.

Όταν τα μάτια στεγνώνουν, δεν υπάρχει το απαραίτητο προστατευτικό στρώμα και ο κερατοειδής εμφανίζει αλλοιώσεις, δηλαδή μικρές φυσαλίδες, εκδορές, κλπ.

Οι κινήσεις των βλεφάρων επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς δέρνουν την επιφάνεια του κερατοειδούς.

Αν δεν υπάρξει ιατρική αντιμετώπιση, ο κερατοειδής μπορεί να εξελκωθεί (να σχηματίσει πληγή) και να κάνει ουλή, η οποία αν και δεν γίνεται αντιληπτή, έχει επιπτώσεις στην όραση.

- Η ξηροφθαλμία πλήττει και τα δύο φύλα, εμφανίζεται όμως συχνότερα στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι το 75% των ατόμων άνω των 65 ετών θα εμφανίσει σημεία της νόσου, κυρίως ως αποτέλεσμα της γήρανσης των υπεύθυνων αδένων.

- Σημαντικός αριθμός περιστατικών οφείλονται στο σύνδρομο Sjogren, ένα αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από ξηροφθαλμία, ξηροστομία, ξηρή ρινίτιδα και λαρυγγίτιδα κ.ά. και πλήττει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας.

- Άλλη σημαντική αιτία είναι ουλές στον επιπεφυκότα λόγω εγκαυμάτων, λοιμώξεων, χειρουργικών επεμβάσεων κλπ.

- Κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιτείνουν την ξηροφθαλμία. Τέτοια είναι τα αντιϊσταμινικά, τα διουρητικά και ορισμένα αντιβιοτικά.

- Τέλος, θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άτομα που φορούν φακούς επαφής ή έχουν συχνές αλλεργίες.

Αντιμετώπιση

Η βασική θεραπεία της ξηροφθαλμίας συνίσταται στην υποκατάσταση των δακρύων με τεχνητά δάκρυα που χορηγούνται ως κολλύρια και έχουν παρόμοια σύσταση με τα φυσικά δάκρυα. Το βράδυ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενυδατική οφθαλμική αλοιφή που έχει πιο παρατεταμένη δράση, αλλά προσωρινά θολώνει την όραση.

Μια πιο επεμβατική θεραπεία συνίσταται στην απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου διαμέσου του οποίου αποχετεύονται τα δάκρυα με μικρά βύσματα σιλικόνης. Πρόκειται γα μια απλή διαδικασία που παρεμποδίζει την απομάκρυνση των δακρύων από τον οφθαλμό και έχει καλά αποτελέσματα σε ενδεδειγμένες περιπτώσεις.

https://www.onmed.gr/

Υγεία

 

“Γνωρίζουμε ότι το λίπος, ιδιαίτερα το σπλαχνικό λίπος, είναι πηγή φλεγμονωδών ουσιών, όπως οι C-αντιδρώσες πρωτεΐνες και η ιντερλευκίνη-6, αυτές που ονομάζουμε κυτοκίνες”, λέει ο δρ. Kerry J. Stewart, διευθυντής κλινικής/ερευνητικής φυσιολογίας και καθηγητής ιατρικής στο καρδιολογικό τμήμα του Johns Hopkins Medicine.

“Αυτές οι ουσίες περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και αρχίζουν να επιτίθενται στα αιμοφόρα αγγεία, ιδιαίτερα της καρδιάς, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα θρομβώσεων”.

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη (και η απώλεια λίπους στην κοιλιά μπορεί να είναι ακόμα δυσκολότερη).

Συμβουλές, που υποστηρίζονται από την επιστήμη, για να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος
Μην τρώτε όταν δεν πεινάτε πραγματικά
Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες καίτε οδηγεί σε αύξηση βάρους. Πολλοί τρώνε πολύ περισσότερο από ό,τι πραγματικά χρειάζονται. “Αν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο όταν πεινούσαν, οι περισσότεροι διαιτολόγοι θα μέναμε χωρίς δουλειά”, λέει η διαιτολόγος Joan Salge Blake. «Τρώμε για πολλούς λόγους εκτός από την πείνα. Μπορεί να φάμε λόγω κακής διάθεσης, κατάθλιψης, άγχους, κόπωσης ή, απλά επειδή βαριόμαστε. Οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να βρουν άλλους τρόπους να απελευθερώνουν αυτά τα συναισθήματα, όπως με τακτική σωματική δραστηριότητα”.

Περιορίστε τον χρόνο θέασης τηλεόρασης
Το πόσες ώρες κάθεστε κάθε μέρα μπροστά στην τηλεόραση συνδέεται στενά με το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος, σύμφωνα με μελέτες. Και γνωρίζουμε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Οπότε είναι σώφρον να μειώσουμε όσο μπορούμε τις ώρες που καθόμαστε στην TV.

Μείνετε δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Δεν αρκεί να γυμνάζεστε τακτικά. Το να παραμένετε δραστήριοι όλη την ημέρα είναι σημαντικό για την μείωση του κοιλιακού λίπους. «Είναι σημαντικό να κινούμαστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δυστυχώς, η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας πολύ καθιστική. Ακόμη και απλά πράγματα που κάναμε πριν από χρόνια, δεν τα κάνουμε πια», λέει η δρ. Blake. «Για παράδειγμα, οι άνθρωποι έπρεπε να πηγαίνουν με τα πόδια στα καταστήματα για να αγοράσουν προμήθειες. Τώρα, τα παραγγέλνουμε όλα και μας έρχονται στην πόρτα μας. Ή παίρνουμε ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες ακόμα και για έναν όροφο. Για πολλούς το να πηγαίνουν στο γυμναστήριο απλώς αντισταθμίζει τη δραστηριότητα που έχουν χάσει. Κάπου έχουμε πόσο πιο δραστήριοι ήμασταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παλιότερα”.

Ο καλός ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα
Αν δεν έχετε χρόνια προβλήματα ύπνου, απλώς βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος. “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο σύντομος ύπνος, ακόμη και σε νεαρά, υγιή και σχετικά αδύνατα άτομα, σχετίζεται με αύξηση της πρόσληψης θερμίδων, μικρή αύξηση του βάρους και σημαντική αύξηση στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά”, λέει ο δρ. Virend Somers, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής.

«Κανονικά, το λίπος εναποτίθεται κατά προτίμηση υποδορίως, ή κάτω από το δέρμα. Ωστόσο, ο ανεπαρκής ύπνος φαίνεται να ανακατευθύνει το λίπος στο πιο επικίνδυνο σπλαχνικό διαμέρισμα. Παρατηρούμε ότι, αν και κατά τη διάρκεια του ύπνου η πρόσληψη θερμίδων και το βάρος μειώθηκαν, το σπλαχνικό λίπος συνέχισε να αυξάνεται. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένα προηγουμένως μη αναγνωρισμένο έναυσμα για την εναπόθεση σπλαχνικού λίπους και ότι ο ενδιάμεσος ύπνος το μεσημέρι, δεν αναστρέφει τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Μακροπρόθεσμα, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος συμβάλλει στην παχυσαρκία, καθώς και στις καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες”.

Πηγές: https://newsnetwork.mayoclinic.org, https://www.minnpost.com, https://www.eatthis.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία


Μιχάλης Θερμόπουλος 
Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, ή εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξετε την πάθηση, δεν αρκεί να προσέχετε το τι τρώτε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι εστιάζουν μόνο στο τι τρώνε για να μειώσουν τη χοληστερόλη. Αλλά αυτά που πίνετε μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Τέσσερις προτάσεις για το τι να πίνετε, εάν υπάρχει υψηλή χοληστερόλη στην οικογένειά σας:
Πιείτε τσάι: πράσινο, μαύρο, ή oolong
Το τσάι είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως μετά από το νερό. Το πράσινο τσάι (που δεν έχει υποστεί ζύμωση), το μαύρο τσάι (πλήρης ζύμωση) και το τσάι oolong (ημιζυμωμένο) προέρχονται από το ίδιο φυτό (Camellia sinensis), το οποίο συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης και σε άλλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη του τσαγιού για την καρδιά αποδίδονται στα άφθονα φλαβονοειδή του. Τέτοια είναι και οι φλαβονο-3-όλες, φυσικές φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition αξιολόγησε τα αποτελέσματα από 37 προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια τσάι την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά περίπου 8-12%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τσάι.

Πιείτε χυμό ροδιού
Το ζωηρό κατακόκκινο χρώμα των ροδιών οφείλεται στις πολυφαινολικές χρωστικές των καρπών τους. Εκτός από τις πολυφαινόλες, τα ρόδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, λιγνάνες και τριτερπένια. Πολλές από αυτές τις ενώσεις είναι αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην μείωση των επιβλαβών επιπέδων της “κακής” LDL-χοληστερόλης. Υπάρχουν πολυάριθμες δημοσιευμένες μελέτες που δείχνουν ότι ο 100% φυσικός χυμός ροδιού βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οξειδωμένης χοληστερόλης, για να επιβραδύνει την ανάπτυξη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Πιείτε κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί (με μέτρο: 1 ποτήρι/ημέρα για τις γυναίκες, 2 ποτήρια/ημέρα για τους άνδρες) είναι γνωστό ότι κάνει καλό στην καρδιά. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κόκκινο κρασί βελτιώνει την υγεία της καρδιάς είναι αυξάνοντας τα ωφέλιμα επίπεδα “καλής” χοληστερόλης HDL και μειώνοντας τα επιβλαβή επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Αρκετές έρευνες συνδέουν τις βιοδραστικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού με τα οφέλη του στην μείωση της χοληστερόλης, όπως η ρεσβερατρόλη, η κατεχίνη, η επικατεχίνη, η κερσετίνη και η ανθοκυανίνη. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι εάν δεν πίνετε κρασί, τότε σαφώς και δεν συνιστάται να το ξεκινήσετε μόνο και μόνο για να βελτιώσετε τη χοληστερόλη σας. Όταν πρόκειται για αλκοόλ, το περισσότερο δεν σημαίνει και καλύτερο.

Πιείτε γάλα βρώμης
Έρευνες δεκαετιών αποδεικνύουν ότι η βρώμη είναι αποτελεσματική στην μείωση της χοληστερόλης. Η βρώμη είναι πλούσια σε ένα μοναδικό είδος διαλυτών φυτικών ινών (β-γλυκάνες) που βοηθά στην παγίδευση της χοληστερόλης και στην αποβολή της από το σώμα. Το γάλα βρώμης είναι μια συμπυκνωμένη πηγή β-γλυκανών και πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για την μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που πίνουν γάλα βρώμης, σε σύγκριση με άλλα ροφήματα φυτικής προέλευσης, έχουν κατά περίπου 6% χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Πηγή: https://www.eatthis.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Εάν εμφανίζετε μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας λαμβάνει ο διαβήτης, ενώ πολλές είναι και οι αδιάγνωστες περιπτώσεις ασθενών που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο οργανισμός μας δίνει πολλές φορές προειδοποιητικά σημάδια για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και στην σωστή αντιμετώπιση:

Εάν εμφανίζετε μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Κόπωση
Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν κόπωση, η οποία συνήθως συνοδεύεται από ζάλη και δεν περνά με τον ύπνο.

Θολή όραση
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την όραση και την κάνουν θολή. Η δε, νυχτερινή όραση παρεμποδίζεται και από την εμφάνιση κηλίδων.

Πονοκέφαλοι
Οι μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, όχι ιδιαίτερα δυνατούς. Αν ασκηθείτε, ενώ πονάτε και περάσει ο πονοκέφαλος, τότε μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Συχνοουρία
Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι ένα από τα πλέον γνωστά συμπτώματα του σακχάρου, το οποίο συσσωρεύεται στα νεφρά που υπερλειτουργούν.

Πολυδιψία
Η υπερβολική δίψα ή αλλιώς πολυδιψία αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να είναι πολύ υψηλά.

Υπερβολική πείνα
Μα αυξημένο σάκχαρο μπορεί να συνδέεται επίσης και η αυξημένη πείνα, Αν πεινάτε ενώ έχετε γευματίσει και δεν οφείλεται σε διατροφικές διαταραχές ή άγχος, τότε μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη.

Ξηροστομία
Η διαρκής ξηροστομία με σκασμένα χείλη, ξηρή γλώσσα, στοματικές πληγές και λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας δεν αποτελεί μόνη της ένδειξη διαβήτη. Πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα για να υποδηλώνει την ύπαρξη της νόσου.

Υψηλή αρτηριακή πίεση
Το αυξημένο σάκχαρο επηρεάζει και τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα αγγεία, τα οποία συστέλλονται περισσότερο προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης Η αυξημένη πίεση στα αγγεία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

Συχνές λοιμώξεις
Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος Έτσι, αν ταλαιπωρείστε συχνά από πνευμονίες, βρογχίτιδες, μυκητιάσεις κ.λπλ που δεν υποχωρούν ακόμη και μετά τη λήξη της θεραπείας, καλό είναι να ζητήσετε συμβουλή γιατρού.

Ξηροδερμία, φαγούρα, πληγές που δεν κλείνουν
Ξηροδερμία, φαγούρα στο δέρμα και ιδιαίτερα στα κάτω άκρα του σώματος και πληγές που αργούν να επουλωθούν μπορεί επίσης να αποτελούν ενδείξεις διαβήτη.

https://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Προσοχή στην οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε: Πρέπει να μην περιέχει αυτά τα 5 συστατικά
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα κάθε μέρα; Φυσικά, ναι! Αλλά ξέρετε τι υπάρχει ακριβώς μέσα σε αυτό το σωληνάριο; Η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένα συστατικά σε καθημερινά προϊόντα δεν έχουν ελεγχθεί διεξοδικά.
Δεδομένου ότι η οδοντόκρεμα είναι βασικό στοιχείο στην καθημερινότητά σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι βάζετε στο στόμα σας, καθώς τη χρησιμοποιείτε τόσο συχνά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε παιδιά, καθώς τα παιδιά είναι πιο πιθανό να καταπιούν οδοντόκρεμα.

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε όταν αγοράζετε οδοντόκρεμα
Χρωστικές ουσίες
Οι τεχνητές βαφές κάνουν την οδοντόκρεμα να φαίνεται πολύχρωμη, αλλά αυτό δεν την κάνει και πιο υγιεινή. Ορισμένες χρωστικές ουσίες προέρχονται από πετρέλαιο ή λιθανθρακόπισσα, συστατικά που συνδέονται με ορισμένους τύπους καρκίνου. Ποιος ξέρει ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία εάν καταπίνετε μικρές ποσότητες κάθε μέρα; Γιατί να το διακινδυνεύσουμε, εφόσον υπάρχουν οδοντόκρεμες που δεν περιέχουν τεχνητές βαφές, ή χρωστικές ουσίες;

Για να αποφύγετε τις τεχνητές βαφές, αναζητήστε φυσικά χρώματα, όπως σκόνη χυμού παντζαριού ή σκόνη κουρκουμά. Για να μάθετε εάν η οδοντόκρεμα σας περιέχει τεχνητές βαφές, ελέγξτε τη λίστα συστατικών για αυτές τις κοινές ονομασίες:

FD&C ή D&C ακολουθούμενα από ένα χρώμα και έναν αριθμό (π.χ. FD&C Red No. 40)
Blue 1 και 2
Green 3
Orange B
Citrus Red 2
Violet 2
Διαιθανολαμίνη (DEA)
Η διαιθανολαμίνη (DEA) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόκρεμας. Είναι ένα πετροχημικό παράγωγο, που προστίθεται σε διάφορα προϊόντα ως γαλακτωματοποιητής, παράγοντας αφρισμού και πυκνωτικό. Υπάρχει επίσης σε καλλυντικά, σαμπουάν και σαπούνια. Στην οδοντόκρεμα, βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πέτρας και μειώνει την πλάκα, αλλά έχει ορισμένα μειονεκτήματα.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) προτείνει την αποφυγή μιας οδοντόκρεμας που περιέχει DEA, επειδή μπορεί να αντιδράσει με άλλα συστατικά για να σχηματίσει νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο. Είναι πιθανό η διαιθανολαμίνη (DEA) να έχει καρκινογόνες επιδράσεις και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι διαταράσσει τις ορμόνες.

Λαυρυλοθειικό νάτριο (SLS)
Το λαυρυλοθειικό νάτριο είναι μια ένωση που βοηθά στην ανάμειξη νερού και λαδιού. Χρησιμοποιείται επίσης ως παράγοντας αφρισμού σε ορισμένα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως οδοντόκρεμες, σαμπουάν και σαπούνια.

Το SLS έχει αποτελέσει το επίκεντρο πολλών μελετών που το έχουν συνδέσει με ερεθισμό του δέρματος και άλλα προβλήματα υγείας. Αλλά γενικώς εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλές από τον FDA, επειδή καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει δείξει ξεκάθαρα ότι το SLS προκαλεί καρκίνο, ή άλλες σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, αυτά τα δύο συστατικά έχουν συνδεθεί με άφθες και άλλους ερεθισμούς του στόματος, επομένως είναι καλύτερο να τα αποφύγετε, αν μπορείτε.

Οξείδιο του τιτανίου
Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα κοινό συστατικό στην οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιείται για την λεύκανση των δοντιών και την μείωση της συσσώρευσης πέτρας, αλλά μπορεί επίσης να ερεθίσει τα δόντια και τα ούλα σας. Είναι επίσης συστατικό σε αντηλιακά και βαφές.

Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια, αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, γνωστό και ως titania. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μικρές ποσότητες διοξειδίου του τιτανίου προκαλούν βλάβη, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι. Είναι πιο προβληματικό αν έχετε ευαίσθητα δόντια.

Τεχνητά γλυκαντικά
Αν και δεν έχει αποδειχθεί ισχυρή σύνδεση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και καρκίνου, μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου. Έτσι, παρόλο που μπορεί να κάνουν την οδοντόκρεμα να έχει ωραία γεύση, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε σε τρόφιμα και οδοντόκρεμες.

Συμπερασματικά
Υπάρχουν πολλές μάρκες που χρησιμοποιούν αμφίβολα συστατικά. Και ενώ μπορεί να σκεφτείτε “μα βουρτσίζω τα δόντια μου τόσο γρήγορα, πώς θα μπορούσαν πραγματικά να με επηρεάσουν;” η πραγματικότητα είναι ότι εάν βουρτσίζετε κάθε μέρα με μια οδοντόκρεμα που περιέχει αμφισβητήσιμα συστατικά, θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τους από τα παιδιά.

Υπάρχουν πολλά φυσικά προϊόντα που μπορούν να έχουν τα ίδια καθαριστικά αποτελέσματα με τα αντίστοιχα χημικά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ψωνίσετε για οδοντόκρεμα, διαβάστε την ετικέτα και επιλέξτε μία με μόνο ασφαλή συστατικά.

Πηγή: https://scitechdaily.com

 

Υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κόβει χρόνο απ’ τη ζωή μας. Τι δείχνει για την Ελλάδα νέα έρευνα
Ρούλα Τσουλέα 
Τι αναφέρει νέα παγκόσμια έκθεση για την κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι τα σωματίδια που πλήττουν περισσότερο την υγεία μας. Ποια είναι τα μέσα επίπεδά τους στην Ελλάδα και τι θα κερδίζαμε αν μειώνονταν στα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια της ζωής μας, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι κατά μέσον όρο κόβει περισσότερα από δύο χρόνια από τη ζωή κάθε κατοίκου του πλανήτη.

Η μείωση αυτή είναι συγκρίσιμη με την επίπτωση που έχει το κάπνισμα. Είναι επίσης πολύ χειρότερη από εκείνη της HIV/AIDS λοίμωξης και της τρομοκρατίας, λένε οι ερευνητές.

Περισσότερο από το 97% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια, αναφέρει το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής (EPIC) του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από τη ρύπανση του αέρα εκτός σπιτιού. Αναφέρει επίσης ότι η ρύπανση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών νοσημάτων, όπως:

Η καρδιοπάθεια
Το εγκεφαλικό
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Ο καρκίνος
Η πνευμονία
Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο ΠΟΥ αναθεώρησε προς τα κάτω τις συστάσεις του για τα αποδεκτά επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρά (PM2,5). Τα σωματίδια αυτά είναι ένας από τους χειρότερους ρύπους. Εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και προκαλούν πολλά δεινά.

Πόσο κοστίζει στους Έλληνες
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συστάσεις του ΠΟΥ, τα επίπεδα των ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3) αέρα.

Ωστόσο το 97,3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα από αυτά, λένε οι επιστήμονες του EPIC. Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα υπολογίζουν πως αν μειώνονταν παγκοσμίως τα επίπεδα των PM2,5 στα 5 μg/m3, το μέσο προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν 2,2 χρόνια κατά μέσον όρο σε όλο τον πλανήτη.

Στη χώρα μας, η αντίστοιχη αύξηση θα ήταν πάνω από 7 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση Air Quality Life Index. Ο μέσος όρος των επιπέδων των PM2,5 στη χώρα μας είναι τα 11,2 μg/m3, αναφέρει.

«Τώρα που έχουμε πια κατανοήσει τις επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι αναγκαίο να θέσουν οι κυβερνήσεις ως προτεραιότητα την μείωσή της», δήλωσε η Dr. Christa Hasenkopf, διευθύντρια του Air Quality Life Index.

Οι περιοχές με τη χειρότερη ποιότητα αέρα
Οι κάτοικοι της Νότιας Ασίας χάνουν κατά μέσον όρο 5 χρόνια ζωής από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μόνο η Ινδία ευθύνεται για το 44% της αύξησης της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 2013, αναφέρει το Reuters.

Αντίστοιχα, οι Κινέζοι θα κέρδιζαν 2,6 χρόνια ζωής. Στην Κίνα η κυβέρνηση άρχισε το 2013 εντατικό πρόγραμμα κατά της ρύπανσης. Αυτό έχει οδηγήσει ήδη σε μείωση κατά 40% των επιπέδων των PM2,5.

Η νέα ανάλυση βασίσθηκε σε στοιχεία δορυφόρων για τα επίπεδα των PM2,5. Βασίσθηκε επίσης σε προγενέστερες μελέτες που είχαν δείξει πόσο μειώνει τη ζωή η συνεχής έκθεση στα υψηλά επίπεδα των σωματιδίων.https://www.iatropedia.gr/y

Υγεία

Οι θάλασσες έχουν γεμίσει μωβ μέδουσες και αν κάπου κοντά σας δεν υπάρχει κάποια θαλάσσια χελώνα (όπως ο Μάριος στη Νάξο) για να τις φάει, καλό είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Μέχρι στιγμής, οι μωβ μέδουσες έχουν εμφανιστεί στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, σε παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον κόσμο.

Το τσίμπημα από μια μωβ μέδουσα είναι ιδιαίτερα επώδυνο εξαιτίας της νευροτοξίνης, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε αν μας τσιμπήσει.

Η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες, ανέφερε ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (10.06.2022) στην εκπομπή Σήμερα, στον ΣΚΑΙ.

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», ανέφερε ο ωκεανολόγος.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.

«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.

Τόνισε ότι αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα. https://www.newsit.gr/

Υγεία

Κορονοϊός: “Τα mRNA εμβόλια απέτυχαν να εξασφαλίσουν μακροχρόνια ανοσία – Χρειαζόμαστε εμβόλια νέας γενιάς»
Γιάννα Σουλάκη

Τα εμβόλια mRNA παρότι κατάφεραν να σώσουν χιλιάδες ζωές προσφέροντας υψηλή προστασία από τη σοβαρή νόσο Covid-19 και τον θάνατο, δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν μακροχρόνια ανοσία. Την ίδια στιγμή, οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού συνεχίζουν να προκαλούν εστίες έξαρσης ανά τον κόσμο, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας γενιάς εμβολίων.

 


Είναι κοινώς αποδεκτό, πως η ανθρωπότητα χρειάζεται νέα εμβόλια για να υποτάξει οριστικά την πανδημία του κορονοϊού, καθώς η ανθρώπινη ανοσία έναντι του ιού φαίνεται να εξασθενεί, σχεδόν ακατανόητα γρήγορα, με την πάροδο του χρόνου.

Η ενδημική κατάσταση του κορονοϊού, όμως, απαιτεί να δημιουργηθούν εμβόλια τα οποία θα παρέχουν ανθεκτική προστασία έναντι του ιού που προκαλεί την Covid-19. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζονται όλο το 24ωρο χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες από 200 προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων κατά της Covid-19 επόμενης γενιάς, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Για να λύσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές προσπαθούν να διεισδύσουν ακόμη πιο βαθιά στους λόγους για τους οποίους εξασθενεί τόσο γρήγορα η ανοσία κατά της Covid-19, κάτι που αυτή τη στιγμή, παραμένει μυστήριο.

Πόσο καλά αντέχει η ανοσία μας έναντι του Covid-19 με τα mRNA εμβόλια;
Η απότομη πτώση της ανοσίας -που συμβαίνει περίπου τέσσερις έως πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό και έως και οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση– επηρεάζει δραματικά την προστασία από τη νόσηση και ευνοεί την εκδήλωση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Η προστασία από τις σοβαρές εκβάσεις, ωστόσο, (νοσηλεία και θάνατο) παραμένει υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά ακόμη και αυτή μειώνεται σε κάποιο βαθμό, ειδικά για στους ηλικιωμένους και σε όσους το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει μειωμένη απόδοση.

Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο κορονοϊός φέρει στη δομή του την πρωτεΐνη – ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα εμβόλια κατά της Covid-19, δημιουργήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγουν αντισώματα σε αυτές τις πρωτεΐνες, εμποδίζοντάς τες να μας μολύνουν .

Ωστόσο, το “δίχτυ” προστασίας μας κατά του ιού αποδείχθηκε εύθραυστο, εν μέρει επειδή ο ιός αλλάζει, “μεταμφιέζεται” και προκαλεί μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη, ώστε να γίνεται λιγότερο αναγνωρίσιμος στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα άλλο μυστήριο το οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν επειγόντως να λύσουν και αυτό είναι, το εάν η πτώση της προστασία μας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας mRNA που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των εμβολίων κατά της Covid-19, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες Moderna και Pfizer/BioNTech, οι πρώτες στον κόσμο, οι οποίες χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνολογία.

«Ορισμένα είδη εμβολίων παρέχουν πολύ υψηλό βαθμό προστασίας, αλλά η ανθεκτικότητά τους δεν έχει πολύ διάρκεια», δήλωσε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων σε συνέντευξή του στο CNN και πρόσθεσε πως η τεχνολογία mRNA μπορεί να είναι μία από αυτές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι τα mRNA εμβόλια έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την ικανότητα να προστατεύουν τους ανθρώπους από βαριές νοσηλείες και θανάτους, αλλά και την ικανότητα γρήγορου και εύκολου επανασχεδιασμού τους απέναντι στις νέες παραλλαγές, δεν εμφανίζουν ανθεκτικότητα στην προστασία.

“Αναρωτιέμαι εάν η ανθεκτικότητα απέναντι στον κορονοϊό μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει είναι καλύτερη”, δήλωσε ο Δρ. Φάουτσι ο οποίος προσέθεσε ωστόσο, πως για να είμαστε δίκαιοι δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να διαρκέσει η ανοσία των mRNA εμβολίων εάν αυτά χρησιμοποιηθούν σε κάποιον ιό, ο οποίος δεν αλλάζει τόσο πολύ και τόσο εύκολα όσο ο SARS-CoV-2.

Οι οριστικές απαντήσεις μπορεί ακόμη να βρίσκονται αρκετά μακριά.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να περιμένουμε. “Πρέπει να βελτιώσουμε τα εμβόλια αν θέλουμε να κρατήσουμε μακριά τον Covid-19. Ίσως με ανοσοενισχυτικά που μας επιτρέπουν να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην προστασία”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Τα ανοσοενισχυτικά είναι επιπλέον συστατικά στα εμβόλια, που τα βοηθούν να λειτουργούν καλύτερα.

Σύγκριση ανοσίας από τα εμβόλια και τη φυσική νόσηση
Ο Deepta Bhattacharya, διευθυντής του εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δηλώνει πως έχει συμπεράνει από τις μελέτες του πως τα εμβόλια mRNA προσφέρουν στην αρχή υψηλή προστασία, η οποία όμως φαίνεται να εξασθενεί πιο γρήγορα από την ανοσία της μόλυνσης από Covid-19.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αν συγκρίνουμε την απόδοση των εμβολίων mRNA με τα εμβόλια του αδενοϊού, αλλά και με αυτά που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, θα διαπιστώσουμε πως οι άνθρωποι αρχικά παράγουν πολύ περισσότερα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό με ένα εμβόλιο mRNA, αλλά αυτά τα επίπεδα αντισωμάτων φαίνεται να πέφτουν αρκετά απότομα, γύρω στο όριο των έξι μηνών.

Με τα εμβόλια του αδενοϊού, από την άλλη, τα επίπεδα αντισωμάτων δεν φαίνεται να ανεβαίνουν τόσο ψηλά αρχικά όσο με τα εμβόλια mRNA, αλλά φαίνεται να παραμένουν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο προστατεύοντας τον οργανισμό, έστω και σε αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα.

Η υβριδική ανοσία (εμβολιασμός και νόσηση) προσφέρει αυξημένη προστασία που είναι μεγαλύτερης διάρκειας έναντι της επαναμόλυνσης Covid-19, δείχνουν μελέτες.

Σε μια μεγάλη μελέτη με 35.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδείχθηκε πως όσοι είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου mRNA Pfizer/BioNTech, μέσα σε περίπου δυόμισι μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους, είχαν προστασία έναντι της μόλυνσης (από το 85%) στο περίπου 51%.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στην Υγεία με δύο δόσεις του εμβολίου ιικού φορέα (αδενοϊού) Astrazeneca είχαν περίπου 58% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λοίμωξη από Covid-19 όταν έκαναν το εμβόλιο, η αποτελεσματικότητα, όμως, φάνηκε να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης κατά περισσότερο από 70%, περίπου επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι εργαζόμενοι που είχαν κολλήσει Covid-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν φάνηκε να έχουν τη καλύτερη προστασία και συγκεκριμένα, περισσότερο από 90% χαμηλότερο κίνδυνο να ξανακολλήσουν Covid-19. Η συνδυασμένη προστασία παρέμεινε υψηλή κατά τη διάρκεια της μελέτης, και συγκεκριμένα περισσότερο από 9 μήνες.

Από τα στοιχεία αυτά, αλλά και από άλλες μελέτες, ο Bhattachayra, δήλωσε πως η ανοσία έναντι της Covid-19 φαίνεται να μπορεί να βελτιωθεί τεχνικά, ώστε να διαρκεί περισσότερο.

«Πιστεύω πως υπάρχει ακόμη σαφές περιθώριο βελτίωσης, επειδή υπάρχουν ορισμένα εμβόλια που εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αντοχή τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», είπε.

Τα υπό παρασκευή εμβόλια νέας γενιάς
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να διατηρήσουν την ανοσία στην κοινότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι, ο πληθυσμός να προχωρά στη λήψη μιας αναμνηστικής δόσης σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα.

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τονίζουν πως μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να γίνονται ετήσιες αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19.

Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί να κυκλοφορήσει ένα εντελώς νέο εμβόλιο.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ, η προστασία που παρείχαν οι αναμνηστικές (τρίτες) δόσεις των εμβολίων μειώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, (από το 90%) σε περίπου 66% για την προστασία από την εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, εάν και κατά πόσον αυτή η πτώση των αντισωμάτων οφείλεται στην αδυναμία της τεχνολογίας mRNA, ή στην ιδιαιτερότητα της διαφυγής ανοσίας της παραλλαγής Όμικρον.

Σε μια προσπάθεια να βρουν την απάντηση, οι ερευνητικές ομάδες εργάζονται πάνω στην παραγωγή εμβολίων «επόμενης γενιάς», δηλαδή σε εμβόλια που στοχεύουν στην πρόκληση μακροχρόνιας προστασίας και τα οποία ιδανικά θα προσφέρουν προστασία σε διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού.

Βασικός μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί, επίσης, κι ένα εμβόλιο που μπορεί να δράσει τόσο ενάντια στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, όσο και απέναντι στους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Μέχρι το φθινόπωρο οι εγκρίσεις για τα νέα βελτιωμένα εμβόλια

Τα ετήσια εμβόλια «νέας γενιάς» δεν θα προλάβουν να κυκλοφορήσουν εντός του 2022, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια με ορισμένες βελτιώσεις, ως προς την κάλυψη που θα προσφέρουν απέναντι στις μεταλλάξεις.

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και συγκεκριμένα, ο διευθυντής Στρατηγικής Βιολογικών Απειλών για την Υγεία και Εμβολίων, Marco Cavaleri, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο οργανισμός ελπίζει να εγκρίνει τα εμβόλια κατά των νέων στελεχών του κορωνοϊού μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να διασφαλιστούν τα φθινοπωρινά προγράμματα εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, είπε πως, «προτεραιότητα του Οργανισμού Φαρμάκων της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι τα νέα προσαρμοσμένα εμβόλια θα εγκριθούν πιθανώς έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο».

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα μπορούσε να είναι «έτοιμη για την ανάπτυξη νέων εκστρατειών εμβολιασμού» το φθινόπωρο και οι κατασκευαστές των εμβολίων θα μπορούν επίσης να προσαρμόσουν την παραγωγή τους, πρόσθεσε.

Ο EMA έχει εγκρίνει, ήδη, τα εμβόλια Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax και Johnson&Johnson, αλλά θα πρέπει να επανεξετάσει και να γνωμοδοτήσει εκ νέου, εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλάξουν το προϊόν τους για να είναι πιο αποτελεσματικό έναντι των νέων στελεχών.

Να σημειωθεί πως πάνω από το 72,6% του πληθυσμού της ΕΕ έχει προχωρήσει στον βασικό εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ στο 51,6% έλαβε και την αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

https://www.iatropedia.gr/

ΥγείαΤο κοκκίνισμα είναι αποτέλεσμα διαστολής ή φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην επιφάνεια του ματιού, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες.

Κοκκίνισμα ματιών: Επτά πιθανές αιτίες & τι μπορείτε να κάνετε
Ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι αρκετά συνηθισμένες και αντιμετωπίζονται εύκολα, ενώ άλλες είναι πιο σοβαρές και μπορεί να επηρεάσουν την όραση μακροπρόθεσμα.

1. Αλλεργίες
Τυπικά συμπτώματα των αλλεργιών είναι το κοκκίνισμα, η φαγούρα και η ευαισθησία των ματιών. Κοινά αλλεργιογόνα που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα είναι η σκόνη, η γύρη, τα απορρυπαντικά και το τρίχωμα των ζώων. Οι κρύες κομπρέσες επάνω στα μάτια και το πλύσιμο του προσώπου με άφθονο νερό βοηθούν ώστε να υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις. Επίσης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας συστήσει ειδικές σταγόνες για τα μάτια ή αντιισταμινική φαρμακευτική αγωγή.

bigstock 176387686
2. Επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτήριο, από ιό ή από κάποια αλλεργία και εκδηλώνεται με το κοκκίνισμα, το πρήξιμο και τη φαγούρα στα μάτια, καθώς και με την αυξημένη παραγωγή δακρύων. Η επιπεφυκίτιδα συχνά υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να χρειαστεί συγκεκριμένη θεραπεία. Πολλές φορές οι κρύες κομπρέσες αρκούν για να υποχωρήσει το κοκκίνισμα. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι το κοκκίνισμα οφείλεται πράγματι σε επιπεφυκίτιδα ή αν τα συμπτώματα επιμένουν για αρκετές ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την επιπεφυκίτιδα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ειδικά μέτρα αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, αν οφείλεται σε βακτήριο, οι αντιβιοτικές σταγόνες επισπεύδουν την ανάρρωση από τη λοίμωξη.

3. Αλκοόλ
Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, με αποτέλεσμα να περνά μέσα από αυτά περισσότερο αίμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο εντονότερο είναι και το κοκκίνισμα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το σύμπτωμα με σταγόνες για τα μάτια, ωστόσο καθώς το αλκοόλ απομακρύνεται σταδιακά από τον οργανισμό το κοκκίνισμα υποχωρεί από μόνο του.

4. Έλλειψη ύπνου
Χωρίς επαρκή ξεκούραση, μειώνεται η ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στα μάτια κι έτσι τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και τα μάτια κοκκινίζουν. Επίσης, ο λίγος ύπνος συνεπάγεται ότι τα μάτια παραμένουν ανοιχτά για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κερατοειδής χιτώνας που καλύπτει εξωτερικά το μάτι να μην ενυδατώνεται σωστά, να ξηραίνεται και να κοκκινίζει. Τα τεχνητά δάκρυα και οι κρύες κομπρέσες στα μάτια προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, όμως μόνο η επαρκής ξεκούραση μπορεί να αποτρέψει το κοκκίνισμα στο μέλλον.

bigstock Eyes Pain Beautiful Tired Unh 210185848
5. Ερεθισμός από τους φακούς επαφής
Οι φακοί επαφής αποτρέπουν την καλή οξυγόνωση του ματιού, προκαλώντας ερεθισμούς και κοκκίνισμα όταν χρησιμοποιούνται για πολλές ώρες ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή και ο καλός καθαρισμός των φακών προστατεύουν τα μάτια από ενοχλήσεις στο μέλλον. Για άμεση ανακούφιση σε περίπτωση ερεθισμού, συστήνεται η χρήση οφθαλμικών σταγόνων.

6. Υπόσφαγμα
Το υπόσφαγμα (υποσκληρίδιο αιμάτωμα) συμβαίνει όταν σπάει ένα αιμοφόρο αγγείο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ματιού και «παγιδεύεται» αίμα στο μάτι, το οποίο εμφανίζεται με τη μορφή κόκκινης κηλίδας στον σκληρό χιτώνα, δηλαδή στο λευκό μέρος του ματιού. Αν και μοιάζει σοβαρό, το υπόσφαγμα δεν είναι επίπονο ούτε επηρεάζει την όραση. Προκαλείται από καταπόνηση, για παράδειγμα λόγω υπερβολικά έντονης άσκησης ή ανύψωσης αντικειμένου με μεγάλο βάρος ή ακόμη και από ένα φτάρνισμα, τον δυνατό βήχα ή τον εμετό. Το υπόσφαγμα υποχωρεί από μόνο του χωρίς ειδική θεραπεία μέσα σε μερικές ημέρες.

7. Γλαύκωμα
Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από βλάβες στο οπτικό νεύρο, δηλαδή το νεύρο που συνδέει τον αμφιβληστροειδή με τον εγκέφαλο. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα ενός τύπου γλαυκώματος που ονομάζεται οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι το κοκκίνισμα, καθώς και η θολή όραση και ο πόνος στα μάτια. Το γλαύκωμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης, γι’ αυτό και επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Πηγή: health.com

https://www.onmed.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.