Ιουνίου 26, 2019

Υγεία

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφράγματος για τις γυναίκες καπνίστριες
Το θετικό που μπορεί να φέρει το τέλος της συνήθειας αυτής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα

Το κάπνισμα είναι δεδομένα επιβαρυντικό για την υγεία των ανθρώπων, με τον κίνδυνο εμφράγματος να αυξάνεται σημαντικά και για τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, αυτός είναι σημαντικά μεγαλύτερος για τις γυναίκες καπνίστριες, ιδίως όσες είναι κάτω των 50 ετών, από ό,τι για τους άνδρες καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Πάντως, αν μια γυναίκα κόψει το τσιγάρο, η μείωση του κινδύνου εμφράγματος μπορεί να είναι τόσο γρήγορη, που ακόμη και μέσα σε έναν μόνο μήνα ο κίνδυνος να είναι ανάλογος με ενός ανθρώπου που ποτέ δεν έχει καπνίσει.

Η καρδιοπάθεια είναι η Νο 1 αιτία θανάτου για γυναίκες και άνδρες παγκοσμίως και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (γνωστό ως STEMI ή σοβαρό έμφραγμα) είναι από τα πιο απειλητικά καρδιακά επεισόδια, καθώς προκαλείται από πλήρη έμφραξη στεφανιαίας αρτηρίας. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και ενοχοποιείται σχεδόν για το 50% αυτών των περιστατικών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έβερ Γκρετς του Βόρειου Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για 3.343 σοβαρά εμφράγματα. Διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μείζονος εμφράγματος περισσότερο στις γυναίκες καπνίστριες όλων των ηλικιών, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες.

Η μεγαλύτερη διαφορά κινδύνου μεταξύ των δύο φύλων αφορά την ηλικιακή ομάδα 50 έως 64 ετών, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου για τις γυναίκες αφορά την ομάδα 18 έως 49 ετών. Μια γυναίκα καπνίστρια κάτω των 50 ετών έχει κατά μέσο όρο 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με μια μη καπνίστρια, ενώ ένας άνδρας καπνιστής έως 49 ετών έχει 8,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος έναντι ενός άνδρα μη καπνιστή.

Μια αιτία γι' αυτήν τη διαφορά είναι πιθανώς ότι το κάπνισμα μειώνει στις γυναίκες τα επίπεδα των οιστρογόνων, που προστατεύουν από αθηροσκλήρωση, δηλαδή από την εναπόθεση και συσσώρευση λιπιδίων, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στο εσωτερικό των αρτηριών, περιορίζοντας έτσι ή και φράζοντας τελείως την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά.

Από την άλλη, οι άνδρες έχουν συνήθως μεγαλύτερες στεφανιαίες αρτηρίες από τις γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι η χρόνια φλεγμονή λόγω του καπνίσματος είναι πιθανότερο να προκαλέσει στένωση αρτηριών στις γυναίκες, που έχουν εξ αρχής στενότερες αρτηρίες.

.newsbeast.gr

Υγεία

Τα σκουλήκια δείχνουν τον κίνδυνο της έλλειψης βιταμίνης Β12
Πώς η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 επηρεάζει τον κίνδυνο λοιμώξεων; Οι επιστήμονες και τα εντερικά παράσιτα δίνουν την απάντηση.

Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας της οργανικής βιολογίας. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ξενιστή, της διατροφής και του μικροβιώματός του είναι κρίσιμες για τον προσδιορισμό της υγείας ενός οργανισμού. Η βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη σύνθεση του DNA και την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μεταξύ άλλων σημαντικών μεταβολικών λειτουργιών. Η ανεπάρκειά της οδηγεί σε ένα φάσμα ασθενειών.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice στις ΗΠΑ θέλησαν να μελετήσουν τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή, τη βιταμίνη Β12 και τον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων μέσα από πειράματα σε ζώα.

Περίπου το 40% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12. Ανάλογο είναι το πρόβλημα και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Ο υποσιτισμός είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό αναφορικά με λοιμώξεις και διατροφικές ανωμαλίες που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι ερευνητές εξήγησαν πρόσφατα την επίδραση της ύπαρξης μιας δίαιτας με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και του πώς αυτή βλάπτει τις ασκαρίδες, τα γνωστά παρασιτικά εντερικά σκουλήκια.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα σκουλήκια επειδή έχουν ένα κοινό περιορισμό με τους ανθρώπους, καθώς δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν από μόνα τους αρκετές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. τη βιταμίνη Β12. Σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο πληθυσμοί ασκαριδών. Ένας πληθυσμός είχε αρκετή βιταμίνη Β12 στη διατροφή του ενώ ο άλλος παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης δύο διαφορετικά στελέχη Ε. Coli, τα οποία κανονικά βρίσκονται στα έντερα των ανθρώπων. Αυτά τα στελέχη είναι τα Ε. Coli ΗΤ115 και Ε. COLI op50. Τα σκουλήκια παρακολουθήθηκαν και βαθμολογήθηκαν καθημερινά, και εκείνα που δεν αποκρίθηκαν στην επαφή βαθμολογήθηκαν ως νεκρά.

Η μελέτη διαπίστωσε μια μεγάλη μεταβολική διαφορά στη δίαιτα των σκουληκιών και από τους δύο πληθυσμούς. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι σε εκείνα που τράφηκαν με κλώνο του Ε. Coli ΗΤ115, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 δεν σχετιζόταν με το σίδηρο.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι μια δίαιτα του Ε. Coli ΗΤ115 είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης Β12 από το Ε. Coli OP50. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 λόγω κακής διατροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποικίλες ελλείψεις στην υγεία, όπως αυξημένη ευαισθησία στα βακτηριακά παθογόνα και σε στρες, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία στις μολύνσεις. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια σοβαρή βάση για μελλοντικές έρευνες σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Φωτεινή Πουρνάρα

itrofi.gr

Υγεία

Εάν έχετε πάθει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, τότε γνωρίζετε την αίσθηση του καψίματος και την αμείλικτη ανάγκη να πηγαίνετε συνέχεια στο μπάνιο. Σύμφωνα με το National Kidney Foundation, μια στις πέντε γυναίκες βιώνουν μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Και ενώ η συγκεκριμένη λοίμωξη εμφανίζεται και στα δύο φύλα, δημιουργεί πολύ συχνά πρόβλημα στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μικρότερη ουρήθρα, κάτι που καθιστά πολύ εύκολη την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Αν και το ουροποιητικό σύστημα μπορεί και καταπολεμά τα βακτήρια, ωστόσο όταν η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται, δημιουργούνται οι ουρολοιμώξεις. Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις πιο κοινές αιτίες και πώς να τις αποφύγετε.

Σεξ

Πολλές γυναίκες παθαίνουν ουρολοίμωξη και ο ένοχος είναι το σεξ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η κίνηση μπορεί να μεταφέρει τα βακτήρια από το έντερο ή τον κόλπο στην ουρήθρα. Τι μπορείτε να κάνετε; Είναι απλό, μετά από κάθε σεξουαλική επαφή να πηγαίνετε στο μπάνιο για να ουρήσετε.

Δυσκοιλιότητα

Όντας δυσκοίλιες καθιστά δύσκολο να αδειάσετε την κύστη σας, κάτι που σημαίνει ότι τα μικρόβια παγιδεύονται για πολύ χρόνο και μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη. Από την άλλη μεριά η διάρροια μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Η λύση είναι να βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος είτε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Όταν δεν πάτε τουαλέτα

Αν θέλετε να πάτε στην τουαλέτα να πάτε, μην καταπιέζεστε. Αν κρατάτε τα ούρα σας για πολλές ώρες, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ουρολοίμωξης. Μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα ενώ οδηγείτε να μην σταματήσετε για να πάτε στην τουαλέτα, όμως αν τελικά σταματήσετε θα κάνετε χάρη στον εαυτό σας και στην…ουρήθρα σας.

Αφυδάτωση

Πίνοντας άφθονο νερό σβήνει όχι μόνο η δίψα, αλλά μειώνονται και οι πιθανότητες για ουρολοίμωξη. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια, όχι απαραίτητα μόνο νερό, υγρά την ημέρα.

Γυναικεία προϊόντα

Τα ταμπόν, αλλά και τα εσώρουχα σας, μπορεί να βοηθήσουν τα βακτήρια να αναπτυχθούν πιο εύκολα, οδηγώντας σε ουρολοιμώξεις. Τι μπορείτε να κάνετε; Να αλλάζετε συχνά το ταμπόν και να διαλέγετε τα σωστά εσώρουχα, δηλαδή τα βαμβακερά. Τα βαμβακερά εσώρουχα συμβάλουν στην πρόληψη της υπερβολικής υγρασίας, που ευθύνεται για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη έχει τα θετικά της αλλά και τα αρνητικά της. Οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ο λόγος είναι η πίεση που ασκεί το έμβρυο στους ουρητήρες, που μερικές φορές προκαλεί στάση των ούρων. Επειδή στην εγκυμοσύνη η λήψη αντιβιοτικών δεν συστήνεται, καλό είναι να κάνετε μια προληπτική εξέταση ούρων περιοδικά.

Μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης

Αν έχετε διαβήτη και δεν είναι καλά ρυθμισμένος, ένα από τα πολλά συμπτώματα είναι οι ουρολοιμώξεις. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν την ιδανική τροφή για τα μικρόβια, προκαλώντας λοιμώξεις. Τη λύση δεν χρειάζεται να σας την πω: επισκεφτείτε το γιατρό σας και ρυθμίστε το διαβήτη σας.

ΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ

jenny.gr

Υγεία

Κακοσμία στόματος: Προσοχή στα βακτήρια

Η κακοσμία του στόματος (halitosis) οφείλεται στα προϊόντα βακτηριδιακής διάσπασης πρωτεϊνών, σε πτητικές θειούχες ενώσεις, όπως η μεθυλομερκαπτάνη, το υδρόθειο (όταν πρόκειται για ενδοστοματικά αίτια), και το διμεθυλοσουλφίδιο (όταν πρόκειται για εξωστοματικά αίτια). Με άλλα λόγια τα μικρόβια, που υπάρχουν στο στόμα, διασπούν τις πρωτεΐνες (από τις τροφές, σάλιο κλπ) παράγοντας βρομερές ουσίες. Η κακοσμία του στόματος κατά 80-90% οφείλεται σε ενδοστοματικά αίτια.

Οι συνήθεις ύποπτοι
1. Τα βακτήρια είναι ο νούμερο «ένα» ένοχος για να κατηγορήσει κανείς. Αυτοί οι μικροοργανισμοί καραδοκούν ανάμεσα στα δόντια και με την πρώτη ευκαιρία…σκεπάζουν τη γλώσσα. Όταν τα βακτήρια συσσωρεύονται, έχουν την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται, αφήνοντας κάθε φορά που μιλάει κανείς ή χασμουριέται μία δυσάρεστη οσμή.

2. Ανοίξτε διάπλατα το στόμα και κάντε «Ααααα». Εάν έχετε μεγάλες τρύπες στις αμυγδαλές, οι λεγόμενες κρύπτες, τότε είναι σύνηθες να «αποθηκεύονται» εκεί υπολείμματα τροφών. Στην περίπτωση αυτή, η κακοσμία είναι μαθηματικά βέβαιη. Περισσότερα για τα υπολείματα τροφών δείτε εδώ.

3. Οι τροφές με έντονη γεύση, μπορεί να ανοίγουν την όρεξη, όταν όμως ανοίγετε το στόμα τότε βγαίνουν και προς τα έξω. Το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ψάρι αποτελούν το «τρίπτυχο» της άσχημης μυρωδιάς της αναπνοής – ακόμη κι όταν ο κανόνας είναι το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά το φαγητό.

4. Κακές συνήθειες = κακοσμία του στόματος. Το κάπνισμα αφήνει στους λάτρεις του τσιγάρου μία πικρή αίσθηση στο στόμα – αντίστοιχη είναι και η μυρωδιά…

5. Το στομαχικά προβλήματα και οι χρόνιες παθήσεις είναι επίσης ένοχες για την κακοσμία του στόματος. Για παράδειγμα ασθενείς που πάσχουν από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι δυνατόν να έχουν άσχημη οσμή, η οποία με την αναπνοή βρίσκει δίοδο προς τα έξω. Η ξηροστομία που εκτός από το κάπνισμα προκαλείται και μετά την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων επίσης ευθύνεται.

Κάντε το στόμα σας να μυρίζει… άνοιξη
1. Το βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας (!) δύο φορές την ημέρα, είναι τις περισσότερες φορές αρκετό για να αποκτήσει κανείς αναπνοή για…φίλημα. Ποιος είπε όμως πως το βούρτσισμα είναι απλή υπόθεση; Εκτός από τα δόντια, «γκρίζα ζώνη» για την ανάσα αποτελεί και το πίσω μέρος της γλώσσας που χρειάζεται καθημερινό καθάρισμα. Η διαδικασία αυτή, αφαιρεί από το στόμα τα βακτήρια. Έρευνα έχει δείξει πως όσοι ακολουθούν τον χρυσό αυτό κανόνα, έχουν μειώσει κατά 70% την δυσοσμία του στόματος τους.

2. Το οδοντικό νήμα κάνει δουλειά. Πώς; Τα τρόφιμα έχουν τον τρόπο τους να κρύβονται ανάμεσα στα δόντια, συνεπώς μόνον κάτι πολύ λεπτό μπορεί να καθαρίσει τις εστίες μόλυνσης. Το νήμα όμως, έχει αποδειχτεί πως είναι και «εχθρός» της οδοντικής πλάκας (κολλώδες μείγμα βακτηρίων και των ουσιών που εκκρίνουν).

3. Οι γαργάρες με στοματικό διάλυμα είναι σημαντικός «σύμμαχος», ιδίως για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οδοντικής πλάκας. Πώς θα διαλέξετε το σωστό διάλυμα; Αναζητήστε την απάντηση από τον οδοντίατρο σας. Η πλύση με αλάτι είναι επίσης μία λύση.

4. Το νερό δεν έχει την μόνον την ιδιότητα να ξεδιψάει. Όταν κανείς στερεί το νερό από τον οργανισμό του, τότε είναι πιθανόν να υποφέρει από ξηροστομία.

5. Οι τσίχλες και οι καραμέλες επίσης αυξάνουν τη ροή του σάλιου και συνεπώς βοηθούν κατά της ξηροστομίας – άρα και της δυσοσμίας του στόματος.

6. Δροσιστείτε με γιαούρτι για πιο γλυκιά αναπνοή. Και αυτό γιατί το γιαούρτι αναπληρώνει τα καλά βακτήρια του οργανισμού και βοηθά στην καλή υγιεινή του στόματος.

7. Μία ακόμη «μαγική» τροφή είναι ο μαϊντανός. Το μάσημα μαϊντανού ανάμεσα στα γεύματα φρεσκάρει την αναπνοή, δεδομένου πως το συγκεκριμένο λαχανικό έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

8. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας. Το ραντεβού πρέπει να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, με τον καθαρισμό να είναι το ζητούμενο. Τα χαλασμένα δόντια που χρειάζονται επειγόντως σφράγισμα, είναι επίσης εστία κακοσμίας.

healthyliving.gr

Υγεία


Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πιο αποτελεσματική θεραπεία εξάλειψής τους

Τα κονδυλώματα είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή αλλιώς ιό HPV από τα αρχικά των λέξεων Human Papiloma Virus.

Υπολογίζεται πως το 70% των ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μόλις ένα μικρό ποσοστό όμως από αυτούς θα νοσήσει ενώ οι υπόλοιποι δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα και θα φέρουν τον ιό σε λανθάνουσα μορφή λόγω της ισχυρής αντίδρασης του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Τα κονδυλώματα είναι μικρές προεξοχές που μοιάζουν με κρεατοελιές και έχουν λευκό ή ροζ χρώμα και μπορεί να είναι οξυτενή ή επίπεδα.

Εντοπίζονται συνήθως στο εφηβαίο, στον πρωκτό, στα γεννητικά όργανα, στα χέρια, στον τράχηλο, στον κόλπο και στο ορθό. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν και στη στοματική κοιλότητα.

Υπάρχουν σχεδόν 120 διαφορετικοί τύποι του ιού με ορισμένους από αυτούς να ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για το λόγο αυτό επιβάλλεται η έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Με ποιον τρόπο εκδηλώνονται
Ο ιός συνήθως είναι ασυμπτωματικός και τα κονδυλώματα όταν είναι εσωτερικά δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις όπως ο έντονος κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή και η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων που μαρτυρούν την ύπαρξη λοίμωξης στην περιοχή.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Στην περίπτωση που τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά αρκεί μία απλή κλινική εξέταση. Εάν όμως είναι εσωτερικά τότε απαιτείται τεστ Παπ, κολποσκόπηση και βιοψία.

Θεραπεύονται τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα μπορούν να θεραπευτούν, αλλά καθώς χαρακτηρίζονται από μεγάλο ποσοστό υποτροπών επιβάλλεται ο περιοδικός έλεγχος από δερματολόγο και η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, ιδίως εάν δεν υπάρχει μόνιμος ερωτικός σύντροφος ή εάν ο σύντροφός σας είναι φορέας του ιού.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι είτε συντηρητικές, με ειδικά τοπικά σκευάσματα, είτε επεμβατικές όπως εξάχνωση με laser, διαθερμία ή κρυοπηξία.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία εξάλειψης των κονδυλωμάτων γίνεται μέσω του Laser CO2. Πρόκειται για μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο, με σύντομο χρόνο αποθεραπείας.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι πως μια μόνο συνεδρία αρκεί για την επιλεκτική αντιμετώπιση όλων των βλαβών.

Για περισσότερες πληροφορίες: dermability-clinics.gr

newsbeast.gr

Υγεία

Ανακαλύψαμε από τι εξαρτάται η υγεία μας και δεν είναι αυτό που νομίζετε

Όσο και αν μετράμε βήματα και παλμούς, ο παράγοντας που φαίνεται καθοριστικός για την υγεία και την ευεξία μας δεν φαίνεται να σχετίζεται με αυτά τα δεδομένα, αλλά με τον κοινωνικό μας κύκλο

Καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της υγείας μάς δίνει ο κοινωνικός μας περίγυρος και η σχέση με τους φίλους μας συγκριτικά με τις φορητές συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης. Αυτό αναφέρει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame.

«Θελήσαμε να εξετάσουμε τη σημαντικότητα του κοινωνικού κύκλου στην υγεία και την ευεξία μας», δήλωσε ο Δρ. Nitesh V. Chawla επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η γνώση της δομής του κοινωνικού μας κύκλου βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα πρόβλεψης της ευεξίας ενός ατόμου συγκριτικά με τα στοιχεία που αντλούνται από τη λήψη των δεδομένων από τις φορητές συσκευές, όπως ο αριθμός των βημάτων ή ο καρδιακός παλμός».

Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές καταγραφής δεδομένων υγείας. Επιπλέον συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και αυτοαξιολογήθηκαν σε ότι αφορά το στρες που βίωναν, καθώς και την ευτυχία και τη θετικότητα. Ο Δρ. Chawla και η ερευνητική του ομάδα ανέλυσαν τα δεδομένα χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση και αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα των συμμετεχόντων βάσει χαρακτηριστικών όπως η σύνδεση, η κοινωνική ισορροπία, η αμοιβαιότητα και η εγγύτητα με τον κοινωνικό περίγυρο. Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει μία ισχυρή σχέση μεταξύ της δομής του κοινωνικού μας κύκλου, του καρδιακού παλμού, του αριθμού των βημάτων και του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η πρόβλεψη της υγείας και της ευεξίας ενός ατόμου ήταν πιο επιτυχής με τη χρήση των δεδομένων του κοινωνικού κύκλου παρά με την απλή εξέταση των δεδομένων από τις συσκευές καταγραφής υγείας. Για παράδειγμα όταν τα στοιχεία για τον κοινωνικό ιστό συνδυάστηκαν με τα δεδομένα που αντλούνται από τις φορητές συσκευές η μηχανική μάθηση πέτυχε 65% βελτίωση στην πρόβλεψη της ευτυχίας, 54% βελτίωση στην πρόβλεψη της αυτοαξιολόγησης της υγείας, 55% βελτίωση στην πρόβλεψη θετικής συμπεριφοράς και 38% βελτίωση στην πρόβλεψη της επιτυχίας.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι χωρίς τις πληροφορίες κοινωνικού δικτύου δεν έχουμε όλα τα στοιχεία για την κατάσταση ευεξίας ενός ατόμου και για να είναι πλήρως προβλέψιμη ή για να είναι εφικτές επιτυχημένες παρεμβάσεις είναι κομβικό να γνωρίζουμε και τη δομή του κοινωνικού μας κύκλου», δήλωσε ο Δρ. Chawla.

ygeiamou.gr

Υγεία

Πιο ευαίσθητη γίνεται η καρδιά της γυναίκας αν κατά τη διάρκεια της κύησης έχει ιστορικό υπέρτασης ή προεκλαμψίας

Περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν παρουσιάσει αυξημένη αρτηριακή πίεση ή προεκλαμψία σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από  ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Πανεπιστημίου του Bristol και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας για τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις στο Μάντσεστερ.

Μελετώντας στοιχεία από σχεδόν 6,5 εκατομμύρια γυναίκες από το 1997 έως το 2015 οι ερευνητές βρήκαν ότι σε περισσότερες από 276.000 εγκυμοσύνες είχε παρουσιαστεί υψηλή αρτηριακή πίεση και σε 223.715 προεκλαμψία. Αυτός ο αρκετά μεγάλος αριθμός γυναικών μελετήθηκε για σχεδόν 20 χρόνια και ελέγχθηκε για περισσότερες από 15 διαφορετικές καρδιαγγειακές παθήσεις ή ασθένειες του κυκλοφορικού –  από έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο έως καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιομυοπάθεια.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης σοβαρών καρδιακών ή κυκλοφορικών παθήσεων αυξάνονται κατά 45% αν μία γυναίκα είχε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδόν κατά 70% για γυναίκες που είχαν βιώσει προεκλαμψία, συγκριτικά με εκείνες που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά την περίοδο της κύησης.

Για τις γυναίκες με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά την περίοδο της κύησης ο κίνδυνος να έχουν την πιο κοινή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 80% ενώ ο κίνδυνος για πιθανές θανατηφόρες καρδιομυοπάθειες διπλασιαζόταν.

Από την άλλη, το ιστορικό προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια της κύησης οδήγησε σε τριπλασιασμό του κινδύνου για έμφραγμα και υπερδιπλασιασμό του κινδύνου για καρδιομυοπάθειες, συγκριτικά με γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως όσο περισσότερες εγκυμοσύνες είχε μία γυναίκα που επηρεάζονταν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή προεκλαμψία, τόσο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για σοβαρές καρδιακές ή κυκλοφορικές επιπλοκές. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με δύο ή περισσότερες κυήσεις όπου είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με εκείνες όπου είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά την περίοδο της κύησης. Εκείνοι με δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες με προεκλαμψία ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και τρεις φορές πιο πιθανό να υποστούν έμφραγμα, συγκριτικά με γυναίκες με εγκυμοσύνες με αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Μία έγκυος γυναίκα μπορεί να ανησυχεί για πολλά πράγματα. Από το πότε θα γεννήσει, τη δουλειά της και ίσως τα άλλα παιδιά της, έτσι είναι πολύ πιθανό να αφήσει τον εαυτό της σε δεύτερη μοίρα. Είναι όμως σημαντικό οι έγκυος να συνεχίζει να προσέχει την καρδιακή και κυκλοφορική της υγεία. Παράλληλα είναι σημαντικό για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν τυχόν συμπτώματα καρδιαγγειακών ή κυκλοφορικών παθήσεων στις γυναίκες που είχαν επιπλοκές κατά τις εγκυμοσύνες τους», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Clare Oliver-Williams.

«Παρουσιάζοντας υψηλή αρτηριακή πίεση όταν είστε έγκυος θα μπορούσε να είναι μία προειδοποίηση για ένα υποβόσκον πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις αργότερα στη ζωή σας. Εξακολουθούμε να μην κατανοούμε πλήρως τι προκαλεί την προεκλαμψία και είναι απαραίτητη πολλή περισσότερη έρευνα για να μπορέσουμε να την κατανοήσουμε βελτιώνοντας τις ζωές όσων ζουν με καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις», καταλήγει ο Δρ. Metin Avkiran, μέλος του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.

ygeiamou.gr

Υγεία

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέους δρόμους για τη ριζική αντιμετώπιση της Μεσογειακής Αναιμίας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε πριν λίγες ημέρες γονιδιακή θεραπεία με αυτόλογα κύτταρα CD34+ που κωδικοποιούν το γονίδιο βΑ-Τ87Q της σφαιρίνης, ως μέθοδο θεραπείας για τη μείζονα β-θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) σε ασθενείς άνω των 12 ετών, με γονότυπο β+ (δηλαδή με ελάχιστη παραγωγή β-αλυσίδων σφαιρίνης), οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αλλά δεν διαθέτουν συμβατό συγγενή δότη.

Πρόκειται για ένα κυτταρικό προϊόν που παράγεται από τα ίδια τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του ασθενούς με θαλασσαιμία, στα οποία γίνεται εισαγωγή ενός φυσιολογικού αντιγράφου του γονιδίου της β-σφαιρίνης και τα οποία επιστρέφονται με ενδοφλέβια χορήγηση, ως γενετικά διορθωμένα πλέον, πίσω στον ασθενή, μετά από ένα μυελοκατασταλτικό σχήμα προετοιμασίας.

Όπως ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αιματολογίας (Αμστερνταμ 13-16/06/2019), οι 31 ασθενείς που υποβλήθηκαν στην συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία στις τρέχουσες διεθνείς κλινικές μελέτες φάσης 3, HGB 207 και HGB 212, που συμπεριλαμβάνουν ασθενείς με β+ γονοτύπους (εκτός της IVS-I-110 μετάλλαξης) και ασθενείς με β0 γονοτύπους ή την IVS-I-110 μετάλλαξη, αντίστοιχα, παραμένουν στην πλειονότητά τους ανεξάρτητοι μεταγγίσεων, σε διάστημα παρακολούθησης 3-22 μήνες, διατηρώντας αιμοσφαιρίνη 8.8-13.6 gr/dl.

Στην κλινική μελέτη HGB 212 συμμετέχει και η Ελλάδα (Νοσοκομείο Γ.Παπανικολάου, Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων -Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Κύρια Ερευνήτρια: Ευαγγελία Γιαννάκη) και δύο Έλληνες ασθενείς έχουν υποβληθεί στη διαδικασία.

«Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση ανοίγει νέους δρόμους για τη ριζική αντιμετώπιση της Μεσογειακής Αναιμίας», σύμφωνα με τον Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, Πρύτανη ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

yeiamou.gr

Υγεία

Η νευροεπιστήμονας Sara Lazar, από την Ιατρική Σχολή του Harvard, ξεκίνησε κατά λάθος να διερευνά το φαινόμενο του διαλογισμού. Είχε ορισμένους τραυματισμούς από την προπόνησή της στο τρέξιμο και ο φυσικοθεραπευτής της της είπε να κάνει διατάσεις. Εκείνη ξεκίνησε τη yoga.

Ο δάσκαλός της έλεγε πως η γιόγκα θα αύξανε την ενσυναίσθησή της και θα άνοιγε την καρδιά της. Αλλά εκείνη σκεφτόταν πως ήταν εκεί μόνο για τις διατάσεις. Όμως η ίδια δηλώνει πως λίγο αργότερα άρχισε να παρατηρεί πως ήταν πιο ήρεμη. Ήταν ικανή να διαχειρίζεται δυσκολότερες καταστάσεις και να δείχνει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Και τότε αποφάσισε να ψάξει την βιβλιογραφία σχετικά με τον ενσυνείδητο διαλογισμό (στον οποίο μπορεί να ανήκει και η γιόγκα). Εκεί βρήκε αποδείξεις ότι ο διαλογισμός μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος, μειώνει τον πόνο και την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Έτσι, ξεκίνησε να ερευνά από μόνη της αυτή την πρακτική μέσα από τα μάτια των νευροεπιστημών. Στην πρώτη της έρευνα, μελέτησε μακροχρόνια διαλογιστές (7-9 χρόνια εμπειρίας) συγκρίνοντάς τους με μια ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι διαλογίζονταν καιρό είχαν περισσότερη φαιά ουσία σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων του ακουστικού και αισθητικού φλοιού, όπως επίσης και στον νησιωτικό φλοιό. Κι αυτό εξηγείται, αφού ο ενσυνείδητος διαλογισμός μας κάνει να μπαίνουμε σε βραδύτερους ρυθμούς και να αποκτάμε επίγνωση στο παρόν, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών αισθήσεων, όπως η αναπνοή και οι ήχοι γύρω μας.

Ωστόσο, οι νευροεπιστήμονες επίσης βρήκαν ότι οι διαλογιστές είχαν περισσότερη φαιά ουσία σε μια άλλη εγκεφαλική περιοχή, που αυτή τη φορά συνδέεται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την εργασιακή μνήμη: στον μετωπιαίο φλοιό.

Για την ακρίβεια, αν και στους περισσότερους ανθρώπους ο φλοιός τους μικραίνει καθώς μεγαλώνουν, οι 50χρονοι διαλογιστές της έρευνες είχαν την ίδια ποσότητα φαιάς ουσίας που είχαν και οι 25χρονοι. Και αυτό είναι αξιοσημείωτη παρατήρηση.

Η Lazar και η ομάδα της θέλησαν να βεβαιωθούν ότι αυτό δεν οφειλόταν στο γεγονός ότι οι διαλογιστές μπορεί να είχαν εξαρχής περισσότερη φαιά ουσία, οπότε διεξήγαγαν μια δεύτερη έρευνα.

Σε αυτή, έβαζαν τους ανθρώπους χωρίς καμία εμπειρία στο διαλογισμό να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ενσυνειδητότητας οκτώ εβδομάδων. Τα αποτελέσματα;

Ακόμα και μόνο οκτώ εβδομάδες διαλογισμού άλλαζαν θετικά τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων. Δεν υπήρχε λέπτυνση σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού ιππόκαμπου (που σχετίζεται με τη μάθηση, τη μνήμη και την συναισθηματική ρύθμιση)• του TPJ (που εμπλέκεται στην ενσυναίσθηση και στην ικανότητα θέασης διαφορετικών οπτικών)• και ενός μέρους του εγκεφαλικού στελέχους όπου παράγονται ρυθμιστικοί νευροδιαβιβαστές.

Επιπλέον, οι εγκέφαλοι των νέων διαλογιστών είχαν μια σμίκρυνση της αμυγδαλής, μιας περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με το φόβο, το άγχος και την επιθετικότητα. Αυτή η μείωση στο μέγεθος της αμυγδαλής συνδέθηκε με τα μειωμένα επίπεδα στρες στους συμμετέχοντες.

Πόσο χρειάζεται να διαλογιζόμαστε για να δούμε τέτοια αποτελέσματα; Στην έρευνα τουλάχιστον, οι συμμετέχοντες διαλογίζονταν για 40 λεπτά την ημέρα, αλλά ο μέσος όρος κατέληξε στα 27 λεπτά την ημέρα. Διάφορες άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι αρχίζουμε να βλέπουμε αλλαγές στα 15 με 20 λεπτά την ημέρα.

enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών και διαβήτη φαίνεται πως μπορούν να προβλέψουν οι αναρτήσεις των χρηστών στο Facebook, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στις αναρτήσεις στο Facebook, μπορεί να βοηθήσει να εντοπισθούν περιπτώσεις ατόμων με διάφορες παθήσεις, όπως διαβήτη, άγχος, κατάθλιψη και ψύχωση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE. Ο τρόπος με τον οποίο γράφονται οι αναρτήσεις από τους χρήστες, θα μπορούσε να είναι δείκτης νόσου και, με τη συγκατάθεση του ασθενούς, να παρακολουθείται ακριβώς όπως τα σωματικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος χρόνου όλες τις αναρτήσεις περίπου 1.000 ατόμων (που συναίνεσαν να συσχετισθούν αυτά τα δεδομένα με το ιατρικό ιστορικό τους) και δημιούργησαν τρία μοντέλα πρόβλεψης ασθενειών. Το ένα λάμβανε αποκλειστικά πληροφορίες από το Facebook, το δεύτερο μόνο δημογραφικά στοιχεία (ηλικία, φύλο κλπ) και το τρίτο συνδύαζε και τα δύο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι και οι 21 περιπτώσεις νόσων που εξέτασε η έρευνα, είναι δυνατό να προβλεφθούν από το Facebook, μάλιστα για τις δέκα από αυτές το Facebook ήταν καλύτερος προβλεπτικός παράγοντας από τα δημογραφικά στοιχεία.

Ενδεικτικά, φάνηκε πως οι λέξεις «μπουκάλι» και «πίνω» στις αναρτήσεις συνδέονται με υπερκατανάλωση αλκοόλ, ενώ άλλες λέξεις που φανερώνουν εχθρότητα, παραπέμπουν σε κατάχρηση ναρκωτικών ή ψύχωση. Πιο απρόσμενα, η αναφορά στις λέξεις «Θεός» ή «προσευχή» είναι 15 φορές πιθανότερο να «δείχνει» ανθρώπους με διαβήτη.

«Συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εμφανείς οι επιλογές ζωής, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Τέτοιου τύπου πληροφορίες μπορούν να συμβάλουν στην παροχή επιπλέον πληροφοριών για τους παράγοντες που επιδεινώνουν ή βελτιώνουν διάφορες ασθένειες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ράινα Μέρτσαντ, διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου για την Ψηφιακή Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Πολλές είναι οι μέχρι τώρα έρευνες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης συγκεκριμένων γλωσσικών όρων και ασθενειών, όπως η γλώσσα που προβλέπει την κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό, είναι η εύρεση σχέσεων μεταξύ αυτών των ιατρικών περιπτώσεων, κάτι που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για νέες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε ο Άντριου Σβαρτς, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Πληροφορικής και Υπολογιστών στα πανεπιστήμια Πενσιλβάνια και Στόνι Μπρουκ.

Μια περυσινή μελέτη των ίδιων ερευνητών (στην οποία βασίσθηκε η νέα έρευνα) είχε δείξει ότι μέσω των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κατάθλιψη μπορεί να διαγνωσθεί ακόμα και τρεις μήνες νωρίτερα από μια κλινική διάγνωση. Τέτοια στοιχεία αφήνουν, σύμφωνα με την δρ. Μέρτσαντ, περιθώρια για τη δημιουργία ενός συστήματος στα κοινωνικά δίκτυα που θα δίνει πληροφορίες για την υγεία των ανθρώπων στους ειδικούς, με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης παροχής φροντίδας. Μένει να εξεταστεί αν η εφαρμογή αυτού του σχεδίου είναι εφικτή και κατά πόσο ο κόσμος θα δεχτεί να μοιραστεί τέτοιες πληροφορίες.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή