Αυγούστου 19, 2019

Υγεία

Πώς εκδηλώνεται σωματικά η κατάθλιψη: Εννέα συμπτώματα

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί επίμονο αίσθημα θλίψης και απώλειας ενδιαφέροντος. Επηρεάζει το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα.


Περισσότερο από απλά μια χρονική περίοδο μειωμένης ευδιαθεσίας, η κατάθλιψη δεν είναι αδυναμία, ούτε και κάτι που μπορεί ο ασθενής “απλά να την ξεπεράσει”. Η κατάθλιψη μπορεί να απαιτήσει μακροχρόνια θεραπεία. Αλλά μην αποθαρρύνεστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα με φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη ή και τα δύο.

Είναι, επίσης, σημαντικό, οι άνθρωποι που βρίσκονται στον στενό κύκλο κάποιου ατόμου με συμπτώματα κατάθλιψης να μπορούν να τα αναγνωρίζουν εγκαίρως, για να τον βοηθήσουν και να τον στηρίξουν όσο τον δυνατόν περισσότερο.

Δείτε ποια είναι εκείνα τα συμπτώματα της κατάθλιψης που γίνονται εύκολα αντιληπτά, αρκεί να ξέρει κανείς τι “ψάχνει” στην συμπεριφορά κάποιου:

1. Προβλήματα ύπνου

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια, αλλά μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας καθώς επίσης και το μυαλό σας. Τα προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κανείς, αλλά και τυχόν ανήσυχος ύπνος με πολλές διακοπές είναι συχνά συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να φτάσουν στο άλλο άκρο και να κοιμούνται πάρα πολλές ώρες την ημέρα.

2. Πόνος στο στήθος

Οι πόνοι στο στήθος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα προβλήματος της καρδιάς, των πνευμόνων, ή και του στομάχου. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Αυτή η ψυχική κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί.

3. Κόπωση και εξάντληση

Αν αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι, ώστε δεν έχετε ενέργεια για τις καθημερινές σας εργασίες (ακόμα και όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε πολύ), αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περισσότερο από τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεξήγητη κόπωση, ενώ τα άτομα με κόπωση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να γίνουν καταθλιπτικά.

4. Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται στενά. Η καθημερινή “πάλη” με έναν χρόνιο πόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Και η ψυχική ασθένεια η ίδια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, επειδή οι δύο παθήσεις “μοιράζονται” τους χημικούς αγγελιοφόρους που μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τρεις φορές περισσότερες πιθανό να αναπτύξουν χρόνιο πόνο.

5. Πεπτικά προβλήματα

Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα είναι στενά συνδεδεμένοι και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν στομαχόπονους ή ναυτία, όταν είναι στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα.

6. Πονοκέφαλοι

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν συχνά πονοκεφάλους. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με μείζονα κατάσταση της νόσου είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες και τα άτομα με ημικρανίες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

7. Αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάρος

Μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους, όταν αισθάνονται κατάθλιψη. Άλλοι, δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε, αφού νιώθουν ότι αυτό καταπραΰνει την απογοήτευση ή τη δυστυχία τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απότομη απώλεια ή αύξηση του βάρους και, με την απώλεια βάρους, αντίστοιχη έλλειψη ενέργειας. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, η ανορεξία και η υπερφαγία. Στις γυναίκες, η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανορεξίας ή βουλιμίας είναι πιο ισχυρή.

8. Πόνος στην πλάτη

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα. Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν πόνους στον αυχένα και την πλάτη.

9. Σεξουαλικά προβλήματα

Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αλκοόλ και άλλες ουσίες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική τους ορμή και διάθεση. Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τη θεραπεία της κατάθλιψης) μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο ενός καταθλιπτικού ατόμου.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία

Το πρώτο εμβόλιο για τα χλαμύδια των γεννητικών οργάνων που έφθασε στην αρχική φάση 1 της κλινικής δοκιμής του, άφησε ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Αυτό καθώς φαίνεται ασφαλές και «πυροδοτεί» την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Υπό δοκιμή το εμβόλιο
Τα χλαμύδια είναι η συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη βακτηριακή λοίμωξη στις ανεπτυγμένες χώρες, όμως μέχρι σήμερα έχει αποτύχει η μείωση των περιστατικών διεθνώς, παρά τα διάφορα μέτρα διάγνωσης και πρόληψης, καθώς και τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Γι' αυτό οι γιατροί αναζητούν νέα «όπλα», με πρώτο ένα εμβόλιο.

Η Γερμανία κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για την ιλαρά -Από το 2020
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έλεν Τζούελ του Ινστιτούτου Statens Serum της Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Infectious Diseases», έκαναν μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) δοκιμή σε 35 υγιείς γυναίκες. Όπως είπαν, παρά τις πρώτες θετικές ενδείξεις περί αποτελεσματικότητας του εμβολίου με το προσωρινό όνομα CTH522, θα χρειασθούν περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ότι όντως η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύει από τη λοίμωξη με χλαμύδια.

Η λοίμωξη εφήβων και νεαρών
Η νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, με περίπου 131 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως. Καθώς τρεις στις τέσσερις λοιμώξεις δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, πιθανότατα ο αριθμός των περιστατικών είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις συμβαίνουν σε εφήβους και νεαρούς ενηλίκους.

Τι προκαλούν τα χλαμύδια
Σε περίπου το ένα έκτο των γυναικών η λοίμωξη έχει ως συνέπεια να προκαλεί χρόνους πόνους, ακόμη και υπογονιμότητα ή έκτοπο κύηση. Επιπλέον, τα χλαμύδια καθιστούν τους ασθενείς ευάλωτους και σε άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ιδίως γονόρροια και ιό HIV. Η λοίμωξη εγκύου με χλαμύδια αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας και πρόωρου τοκετού.
Μια δεύτερη επιστημονική έρευνα από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ δείχνει ότι το μικροβίωμα του γυναικείου κόλπου παίζει ρόλο-κλειδί στη λοίμωξη με χλαμύδια, είτε προστατεύοντας τη γυναίκα, είτε κάνοντας την πιο ευάλωτη.
iefimerida.gr

Υγεία

Αν ρωτήσεις τους ανθρώπους πώς θα καταλάβαιναν αν κάποιος ακόμα και σε κοντινή απόσταση πνιγόταν, οι περισσότεροι θα περιέγραφαν χέρια που κοπανιούνται στο νερό, φωνές και εκκλήσεις για βοήθεια, κάποιας μορφής σαματά.

Και ίσως αυτή η λανθασμένη εντύπωση, που οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, είναι ο λόγος που τόσοι πνιγμοί συμβαίνουν σχεδόν δίπλα μας στη θάλασσα, ή ακόμα και στο πιο φυλαγμένο περιβάλλον μιας πισίνας, και όλοι αναρωτιόμαστε «μα πώς δεν το κατάλαβε κανείς».

Όπως εξηγεί ο Mario Vittone, πρώην ναυαγοσώστης και ειδικός σε θέματα πνιγμών, ασφάλειας και επιβίωσης στη θάλασσα, «ο πνιγμός δεν μοιάζει με πνιγμό», όχι τουλάχιστον έτσι όπως νομίζουμε. «O πνιγμός είναι σχεδόν πάντα ένα απατηλά ήσυχο περιστατικό» αναφέρει χαρακτηριστικά. Το άρθρο του με τον τίτλο «Ο πνιγμός δεν μοιάζει με πνιγμό» κυκλοφορεί στο ίντερνετ εδώ και εννέα χρόνια και έχει διαβαστεί από πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κι όπως φαίνεται από τα στατιστικά των πνιγμών, παραμένει τρομακτικά διαχρονικό κι επίκαιρο.

«Ο πνιγμός δεν μοιάζει με πνιγμό»
Ο καινούριος καπετάνιος πήδηξε από το κατάστρωμα με τα ρούχα και άρχισε να κολυμπάει με ταχύτητα. Πρώην ναυαγοσώστης, κρατούσε τα μάτια του πάνω στο θύμα καθώς κατευθυνόταν προς το ζευγάρι που κολυμπούσε μεταξύ του αγκυροβολημένου σκάφους και της παραλίας. «Νομίζω ότι νομίζει ότι πνίγεσαι» είπε ο άντρας στη σύζυγό του. Λίγο πριν κατάβρεχαν ο ένας τον άλλον και εκείνη είχε βάλει μια φωνή αλλά τώρα πια πάτωναν σε μία λωρίδα άμμου μέσα στη θάλασσα – το νερό τους έφτανε μέχρι το λαιμό. «Είμαστε εντάξει, τι στο καλό κάνει;» ρώτησε, λίγο ενοχλημένη. «Είμαστε εντάξει!» φώναξε ο σύζυγος, κάνοντάς του νόημα να φύγει αλλά ο καπετάνιος συνέχισε να κολυμπάει γρήγορα. «Κουνηθείτε!» φώναξε καθώς πέρασε μεταξύ των έκπληκτων ιδιοκτητών του σκάφους. Ακριβώς πίσω τους, ούτε καν στα τρία μέτρα, η εννιάχρονη κόρη τους πνιγόταν. Ασφαλής πάνω από την επιφάνεια του νερού, στα χέρια του καπετάνιου, ξέσπασε σε δάκρυα. «Μπαμπά!»

Πώς ο καπετάνιος ήξερε – από 15 μέτρα απόσταση – αυτό που ο πατέρας δεν μπορούσε να αναγνωρίσει από τα 3 μόνο; Ο πνιγμός δεν είναι η βίαιη κραυγή βοήθειας με το χτύπημα των χεριών στο νερό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ο καπετάνιος ήταν εκπαιδευμένος από ειδικούς να αναγνωρίζει τον πνιγμό και είχε μακροχρόνια εμπειρία. Ο πατέρας από την άλλη, είχε μάθει πώς μοιάζει ο πνιγμός βλέποντας τηλεόραση.

Αν περνάτε χρόνο στο νερό ή κοντά στο νερό (όπως όλοι μας) τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς, όσο και το πλήρωμά σας, γνωρίζετε τι να προσέχετε όταν κάποιος μπαίνει στο νερό. Μέχρι τη στιγμή που είπε εκείνο το γεμάτο δάκρυα «μπαμπά», το κορίτσι δεν είχε κάνει κανέναν θόρυβο. Καθώς είμαι κι εγώ πρώην ναυαγοσώστης, η ιστορία αυτή δεν με εξέπληξε καθόλου. Ο πνιγμός είναι σχεδόν πάντα ένα απατηλά ήσυχο περιστατικό. Το κούνημα των χεριών, το χτύπημα του νερού, οι φωνές και οι «εντυπωσιακές» ενδείξεις που έχουμε εκπαιδευτεί μέσω τηλεόρασης να περιμένουμε, σπάνια συναντώνται στην πραγματική ζωή.

Η Ενστικτώδης Αντίδραση Πνιγμού (Instinctive Drowning Response) – όπως ονομάστηκε από τον Francesco A. Pia, Ph.D. είναι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι για να αποφύγουν την πραγματική ή την εκλαμβανόμενη ως πραγματική ασφυξία μέσα στο νερό. Και δε μοιάζει με αυτή που περιμένουν οι περισσότεροι. Υπάρχει ελάχιστο πιτσίλισμα, καθόλου κούνημα χεριών ή φωνές ή κάλεσμα για βοήθεια οποιουδήποτε είδους. Για να πάρετε μια ιδέα από το πόσο ήσυχος και ήρεμος μπορεί να φαίνεται απ’ έξω ο πνιγμός, σκεφτείτε το εξής: Είναι η υπ’ αριθμόν δύο αιτία θανάτου από ατύχημα στα παιδιά 15 ετών και κάτω (αμέσως μετά από τα ατυχήματα με αυτοκίνητα). Από τα 750 παιδιά που θα πνιγούν μέσα στην επόμενη χρονιά, τα 375 από αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση 23 μέτρων από κάποιον γονέα ή άλλον ενήλικα. Στο 10% από αυτούς τους πνιγμούς, ο ενήλικας παρακολουθεί χωρίς να έχει ιδέα τι συμβαίνει. Ο πνιγμός δε μοιάζει με πνιγμό.

Ο Dr. Pia, σε ένα άρθρο του περιοδικού On Scene της Ακτοφυλακής, περιέγραψε την ενστικτώδη αντίδραση πνιγμού ως εξής:

-Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που πνίγονται δεν είναι σωματικά σε θέση να φωνάξουν για βοήθεια. Το αναπνευστικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για την αναπνοή. Η ομιλία είναι δευτερεύουσα λειτουργία. Πρέπει να επιτελείται η αναπνοή, πριν λάβει χώρα η ομιλία.
-Το στόμα των ανθρώπων που πνίγονται βουλιάζει και βγαίνει πάνω από την επιφάνεια του νερού εναλλάξ. Το στόμα των ανθρώπων που πνίγονται δε μένει αρκετή ώρα πάνω από το νερό ώστε να μπορέσουν να εκπνεύσουν, να εισπνεύσουν και να φωνάξουν για βοήθεια. Όταν το στόμα των ανθρώπων που πνίγονται είναι πάνω από την επιφάνεια του νερού, εκπνέουν και εισπνέουν γρήγορα ενώ το στόμα τους αρχίζει να βυθίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.
-Οι άνθρωποι που πνίγονται δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια για βοήθεια. Η φύση τους αναγκάζει ενστικτωδώς να εκτείνουν τα χέρια τους πλαγίως και να πιέσουν προς τα κάτω την επιφάνεια του νερού. Πιέζοντας προς τα κάτω την επιφάνεια του νερού χρησιμοποιούν το σώμα τους ως μοχλό ώστε να μπορέσουν να βγάλουν το στόμα τους έξω από το νερό για να αναπνεύσουν.
-Κατά τη διάρκεια της Ενστικτώδους Αντίδρασης Πνιγμού, οι άνθρωποι που πνίγονται δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις των χεριών τους. Από άποψη φυσιολογίας οι άνθρωποι που πνίγονται και αγωνίζονται στην επιφάνεια του νερού δεν μπορούν να σταματήσουν να πνίγονται και να εκτελέσουν τις κινήσεις που θα ήθελαν, όπως να κουνήσουν τα χέρια για βοήθεια, να κινηθούν προς έναν διασώστη ή να απλώσουν τα χέρια για να πιάσουν εξοπλισμό διάσωσης.
-Από την αρχή ως το τέλος της Ενστικτώδους Αντίδρασης Πνιγμού τα σώματα των ανθρώπων παραμένουν σε όρθια θέση στο νερό, χωρίς κανένα ίχνος υποστηρικτικών λακτισμάτων με τα πόδια. -Αν δεν διασωθούν από έναν εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη, οι άνθρωποι που πνίγονται μπορούν να παλέψουν στην επιφάνεια του νερού μόνο από 20 ως 60 δευτερόλεπτα πριν να βουλιάξουν.

Αυτό δε σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που φωνάζει για βοήθεια και κάνει απότομες και σπασμωδικές κινήσεις δεν αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα – βρίσκεται σε αγχώδη κατάσταση στο νερό. Χωρίς να είναι πάντα παρούσα πριν την ενστικτώδη αντίδραση πνιγμού η αγχώδης κατάσταση στο νερό δε διαρκεί πολύ – αλλά αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στον πραγματικό πνιγμό, τα θύματα αυτά είναι ακόμα σε θέση να βοηθήσουν στη διάσωσή τους. Μπορούν να πιάσουν σκοινιά διάσωσης, σωσίβια, κ.λ.π.

Δώστε επίσης προσοχή τα εξής σημάδια πνιγμού:

-Κεφάλι χαμηλά στο νερό, στόμα στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού
-Κεφάλι που γέρνει προς τα πίσω, στόμα ανοιχτό
-Βλέμμα παγωμένο και άδειο, που δεν μπορεί να εστιάσει
-Μάτια κλειστά
-Μαλλιά πάνω στο μέτωπο ή στα μάτια
-Δε χρησιμοποιούν πόδια – σε κάθετη θέση
-Ασθμαίνουν ή αγκομαχούν
-Προσπαθούν να κολυμπήσουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά δεν τα καταφέρνουν
-Προσπαθούν να γυρίσουν ανάσκελα
-Φαίνεται σαν να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν σε μία αόρατη σκάλα

Έτσι αν κάποιος από το πλήρωμα πέσει στη θάλασσα και όλα φαίνονται ΟΚ – μην είστε τόσο σίγουροι. Καμιά φορά η πιο συνηθισμένη ένδειξη ότι κάποιος πνίγεται είναι ότι δεν μοιάζει να πνίγεται. Μπορεί να φαίνεται σαν να κολυμπά όρθιος κουνώντας χέρια και πόδια κοιτάζοντας προς στο κατάστρωμα. Ένας καλός τρόπος για να σιγουρευτείτε; Ρωτήστε τον «Είσαι εντάξει;» Αν είναι σε θέση να απαντήσει, προφανώς είναι. Αν σας κοιτάξει με ένα άδειο βλέμμα, μπορεί να έχετε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα για να τον φτάσετε. Και γονείς – τα παιδιά που παίζουν στο νερό κάνουν φασαρία. Αν τυχόν ησυχάσουν, τα πλησιάζετε για να μάθετε γιατί».

https://www.newsbeast.gr

Υγεία

Η υψηλή χοληστερίνη είναι συνηθισμένη σε πολλούς ανθρώπους.

Υπάρχει όμως συγκεκριμένος τρόπος ζωής και διατροφής για να μειώσεις τα επίπεδα χοληστερίνης.

Συνήθως η αλλαγή των τροφών που προσλαμβάνουμε είναι ένα μεγάλο βήμα.

Τι είναι όμως η χοληστερίνη ακριβώς;

Είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στο αίμα. Βοηθά στο να χτίσουμε υγιή κύτταρα, ωστόσο, η υπερβολική χοληστερίνη μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρά υπολείμματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Μόνο με εξετάσεις αίματος μπορείς να δεις αν έχεις υψηλή χοληστερίνη.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να μειώσεις την «κακή» χοληστερίνη, όπως διαβάσουμε στο eatthis.com.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να πολεμήσεις την υψηλή χοληστερίνη είναι να κάνεις κάτι πολύ απλό για 15 λεπτά κάθε μέρα.

Αυτή είναι η αερόβια άσκηση.

Περπάτημα
Κολύμπι
Ποδήλατο
Τζόκινγκ

Είναι σημαντικό να μείνεις συνεπής στο πρόγραμμά σου για να δεις αποτελέσματα. Τα τριγλυκερίδια υπάρχουν στη χοληστερίνη και χρησιμοποιούνται για ενέργεια. Όταν αθλούμαστε, τα τριγλυκερίδια καίγονται και τα επίπεδα πέφτουν.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, με συχνή άσκηση cardio, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων θα πέσουν κατά 24%. Η άσκηση και μια υγιεινή διατροφή αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης.

Όταν αυτή η 15λεπτη καθημερινή συνήθεια καθιερωθεί, τρέξε λίγο πιο γρήγορα, αύξησε την ένταση της άσκησης, για να δεις περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα.

Μην ξεχνάς όμως την σωστή δίαιτα με φρούτα και λαχανικά, ώστε να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά την χοληστερίνη.

https://www.bovary.gr/

Υγεία

Πρόβλημα με τις τσούχτρες αντιμετωπίζουν ορισμένες ελληνικές παραλίες.

Μέσω πλατφόρμας που είναι διαθέσιμη μέσω Google μπορείτε να ενημερώνεστε σε ποιες παραλίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους τσούχτρες. Σύμφωνα με τον χάρτη, τσούχτρες έχουν εντοπιστεί, μεταξύ άλλων, στην παραλία Αυλάκι στο Πόρτο Ράφτη, στην Κανταρέ της Κορίνθου, σε Αναυρο, Λύρη και Κριθάρια Μαγνησίας, στην παραλία Νέοι Πόροι Πιερίας, στην παραλία Ναυάγιο Επανομής αλλά και στα Πυργαδίκια Χαλικιδικής.

Ο χάρτης με τις τσούχτρες


Ο χάρτης δείχνει τις ελληνικές παραλίες που έχουν, ήδη, εντοπιστεί τσούχτρες.

Το πρόβλημα με τις τσούχτρες σε Πατραϊκό και Κορινθιακό ήταν τεράστιο πριν από δύο χρόνια. Ενώ πέρυσι επιστήμονες πρότειναν την απαγόρευση κολύμβησης εάν οι τσούχτρες επανεμφανιστούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο ήταν άγνωστα, καθώς δεν διατίθενται επαρκή δεδομένα.

Τι να κάνετε για να προστατευτείτε από τις τσούχτρες

Απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια από το σώμα σας. Προσοχή, όμως, όχι με γυμνά χέρια, καθώς θα μεταφέρετε τον ερεθισμό εκεί.
Ξεπλύνετε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα με θαλασσινό νερό. Ποτέ μη βάζετε γλυκό νερό, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
Μην πιέζετε το σημείο του τσιμπήματος.
Τοποθετήστε κομπρέσες για να περιοριστεί ο ερεθισμός,
Βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.

Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο, καθώς μπορεί να χρειάζεστε ένεση κορτιζόνης
Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από κοτόπουλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Cancer», έδειξαν ότι οι γυναίκες που στη διάρκεια της μελέτης κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 23% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αλλωστε, το κόκκινο κρέας φαίνεται υπεύθυνο για την αύξηση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου κατά 10%.

Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών φάνηκε να μειώνει αυτή την πιθανότητα κατά 15%. Μάλιστα, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου μειώθηκε ακόμα περισσότερο και στις περιπτώσεις που τα πουλερικά χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατα του κόκκινου κρέατος.
Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφοροποιήσεις στα ευρήματα αυτά ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου της νόσου (φυλή, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, παχυσαρκία, σωματική δραστηριότητα, κατανάλωση αλκοόλ και άλλοι διατροφικοί παράγοντες).

Δεν διαπιστώθηκαν, πάντως, ούτε συσχετίσεις της νόσου με χημικά που αναπτύσσονται όταν μαγειρεύουμε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αγνωστοι οι λόγοι που το κόκκινο κρέας αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου
Η επικεφαλής ερευνήτρια Ντέιλ Σάντλερ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών για την Υγεία του Περιβάλλοντος στη Βόρεια Καρολίνα, υπογραμμίζει ότι αν και ο μηχανισμός, μέσω του οποίου το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ενώ τα πουλερικά των μειώνουν, παραμένει άγνωστος, η σημασία της παρούσας έρευνας έγκειται στο ότι η υποκατάσταση του κόκκινου κρέατος από κρέας πουλερικών συνιστά έναν τρόπο μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης αυτής της μορφής καρκίνου, που είναι η συχνότερη στις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση τροφών και τους τρόπους μαγειρέματος από 42.012 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη παρακολούθησης (follow-up) που διήρκεσε 7,5 χρόνια.

Οι έρευνες δείχνουν πως μειώνοντας το κόκκινο κρέας, μειώνεται και ο κίνδυνος
Η Σαμάνθα Χέλερ, κλινική διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Λαγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που εξέτασε τα νέα αυτά δεδομένα, υποστηρίζει ότι η μέχρι τώρα έρευνα έχει ήδη δείξει ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνου του εντέρου, καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη τύπου 2 και γενικά της θνησιμότητας. Σύμφωνα με την ίδια, είναι λογικό να μπαίνει σε αυτή τη λίστα και ο καρκίνος του μαστού.

«Αν η διατροφή μας βασίζεται περισσότερο σε φυτικές τροφές, αν ασκούμαστε τακτικά, δεν καπνίζουμε και κοιμόμαστε αρκετά, εξοπλίζουμε το σώμα μας με θρεπτικά στοιχεία τα οποία έχει ανάγκη για να διατηρήσει άριστη την υγεία τον κυττάρων του, να τα προστατεύσει και να καταπολεμήσει τις ασθένειες», καταλήγει η ίδια.
Πηγή: iefimerida.gr 

Υγεία

Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη: η κολύμβηση. Το κολύμπι καίει αρκετές παραπάνω θερμίδες, καθώς εμπλέκει όλο το σώμα, αλλά υπάρχει και κάτι περισσότερο από αυτό. Ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία ειδών γυμναστικής, το τρέξιμο και η κολύμβηση θα λέγαμε ότι φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις προτίμησης των λάτρεων της γυμναστικής. Αλλά τι είναι καλύτερο; Το τρέξιμο ή το κολύμπι;

Το τρέξιμο είναι η πιο προτιμητέα επιλογή γυμναστικής, επειδή είναι εύκολο στην προετοιμασία του· χρειάζεται τα σωστά αθλητικά, λίγη ταχύτητα, ρυθμό και ανοιχτό χώρο. Αλλά η κολύμβηση απαιτεί μια πισίνα και σίγουρα κάποια τυπική προπόνηση/εκπαίδευση. Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων που κολυμπούν συχνά είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που τρέχουν συχνά. Η κάθε μορφή γυμναστικής όμως έχει και τα οφέλη της:

Τι μας προσφέρει το τρέξιμο;
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εθίζονται στη ρουτίνα του τρεξίματος. Και πλέον υπάρχει αρκετή ενημέρωση για αυτή τη συναρπαστική μορφή άσκησης στις μέρες μας. Τι είναι αυτό που προσφέρει στο οργανισμό μας όμως;

• Ενδυναμώνει τις αρθρώσεις (κυρίως τα γόνατα) και το μυοσκελετικό σύστημα

• Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

• Εμποδίζει την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων

• Βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας κατάσταση

• Κατάλληλη για ενδυνάμωση του κορμού

• Δίνει ενέργεια στο σώμα

• Αυξάνει τη μακροβιότητα

• Ενισχύει τη μνήμη και οξύνει το πνεύμα

Τι μας προσφέρει η κολύμβηση;
Η κολύμβηση είναι μια άσκηση υψηλής έντασης που οι περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται τυφλά όσον αφορά στην καύση θερμίδων. Ας επισημάνουμε τα βασικά της οφέλη:

• Κάνει τους μύες και τις αρθρώσεις πιο ευλύγιστες και εμποδίζει τη γενική δυσκαμψία του σώματος

• Αυξάνει την ενδυνάμωση και τη μυϊκή δύναμη

• Βελτιώνει την ισορροπία και το συγχρονισμό

• Τονώνει την καρδιακή απόδοση και δυναμώνει τους καρδιακούς μύες.

• Ενισχύει τη συνολική φυσική κατάσταση

• Παρέχει καλύτερη οξυγόνωση στους ιστούς μέσω της κυκλοφορίας του αίματος

• Αναζωογονεί το σώμα

• Είναι διασκεδαστική διαδικασία και έτσι ενισχύει τη θετική διάθεση

• Βελτιώνει την ικανότητα ελέγχου και διατηρεί ένα υγιές βάρος.

Διαβάστε: Κολύμπι: 25 λόγοι που το κάνουν το καλύτερο άθλημα

Τι είναι καλύτερο;
Το κολύμπι σας προσφέρει μια συνολική εκγύμναση του σώματος και είναι ευκολότερη για τις αρθρώσεις σας από το τρέξιμο. Οι μύες του κορμού σας, οι τένοντες τω ποδιών σας, οι τετρακέφαλοι και οι γάμπες χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους ώμους και τα χέρια. Η αντίσταση του νερού και η άνωση κάνει δυσκολότερη την άσκηση του κολυμπιού. Σε αντίθεση με το τρέξιμο, το κολύμπι αποτελεί μια άσκηση ήπιας επίδρασης και έτσι είναι μια ασφαλής επιλογή για άτομα με ενοχλήσεις στις αρθρώσεις και χρόνιες παθήσεις όπως οι ηλικιωμένοι. Η προσπάθεια όμως που απαιτείται για να κολυμπήσετε την ίδια απόσταση με εκείνη που διανύετε όταν τρέχετε είναι σίγουρα μεγαλύτερη.

Αν ακολουθείτε μια σταθερή πρόσληψη θερμίδων χωρίς συχνή υπερκατανάλωση, τότε μια γυμναστική μέτριας έντασης όπως το κολύμπι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Υπολογίζετε ότι μπορείτε να κάψετε τουλάχιστον 350 θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας έντονης κολύμβησης 30 λεπτών. Όμως, μη σταματήσετε το τρέξιμο

Αν ρίξετε μια ματιά στη φυσική κατάσταση ενός δρομέα, θα παρατηρήσετε εύκολα την ευκινησία και τον καλύτερο ρυθμό του σώματος του. Το τρέξιμο περιλαμβάνει διάφορα οφέλη, αλλά αυτό που θα κάψετε με 30 λεπτά κολύμβησης, θα απαιτήσει 1 ώρα τρεξίματος για τα ίδια αποτελέσματα.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να κάνετε το τρέξιμο σας πιο αποδοτικό, προσθέτοντας ένα ελλειπτικό μηχάνημα στη ρουτίνα σας, οι πιθανότητες τραυματισμού είναι μεγαλύτερες εδώ και δεν προτείνονται για ανθρώπους που πάσχουν από μυοσκελετικά προβλήματα.
Αρκετός κόσμος απολαμβάνει την κολύμβηση, καθώς έχει γίνει πια αρκετά ψυχαγωγική μέσα από διάφορα είδη κολύμβησης. Καθώς γυμνάζει συνολικά το σώμα μας, καίει και περισσότερες θερμίδες, κρατώντας μας στο επιθυμητό βάρος, αν προσέχουμε βεβαίως και την πρόσληψη τους. εντούτοις, αν δεν έχετε πρόσβαση σε μια πισίνα, τότε μη σκάτε. Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και ξεκινήστε το τρέξιμο.

Να θυμάστε ότι κάποια μορφή (οποιαδήποτε) σωματικής αύξησης είναι αναγκαστική για μια καλή υγεία και φυσική κατάσταση. Και αν ο βασικός σας στόχος είναι η καύση θερμίδων, επιλέξτε μια γυμναστική που θα μπορείτε να κάνετε σχεδόν καθημερινά. Ένα σταθερό πρόγραμμα εκγύμνασης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διατήρησης του σωματικού μας βάρους.

https://enallaktikidrasi.com

Υγεία

Πόσο κερδισμένοι είναι οι άνω των 50 ετών που πάνε στην εκκλησία
Πολλαπλά τα οφέλη ψυχικής υγείας για τους άνω των 50 ετών που εξακολουθούν να πηγαίνουν 

Καλύτερη ψυχική υγεία έχουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που πάνε στην εκκλησία. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε Ιρλανδική Μελέτη για τη Γήρανση. Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι άνω των 50 ετών δημοσιεύθηκε στο Research on Aging.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η τακτική προσέλευση στην εκκλησία από τους συμμετέχοντες σχετιζόταν με χαμηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από το 2010 έως το 2016.

Η σχέση μεταξύ του να είναι κανείς θρήσκος και της ψυχικής υγείας ήταν περίπλοκη. Ωστόσο όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν συχνότερη προσέλευση στην εκκλησία είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ εκείνοι που έλεγαν ότι η θρησκεία ήταν αρκετά σημαντική για αυτούς αλλά δεν πήγαιναν αρκετά συχνά στην εκκλησία είχαν χειρότερη ψυχική υγεία.

Η Joanna Orr, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε πως «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η θρησκευτική πίστη σε άτομα άνω των 50 ετών στην Ιρλανδία σχετίζεται με την ψυχική ευεξία τους. Σκεπτόμενοι τη μείωση της συμμετοχής στα θρησκευτικά δρώμενα είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε πώς αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τους ανθρώπους που είναι θρήσκοι. Η συντήρηση των θρησκευτικών πρακτικών για εκείνους που είναι θρήσκοι όπως επίσης και η συντήρηση και διατήρηση των κοινωνικών ιστών και της κοινωνικής συμμετοχής είναι αρκετά σημαντικά για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας ήταν:

Η θρησκευτική προσέλευση μειώθηκε από 91 σε 89% στις γυναίκες και από 89 σε 87% στους άνδρες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν ότι η θρησκεία είναι σημαντική για αυτούς (86% γυναίκες και 76% για τους άνδρες)
Το κοινωνικό δίκτυο τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών μειώθηκε καθώς μεγάλωναν, ωστόσο οι γυναίκες και οι άνδρες που πήγαιναν συχνά στην εκκλησία είχαν μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο συγκριτικά με εκείνους που δεν πήγαιναν τόσο συχνά.
Και οι άνδρες και οι γυναίκες που πήγαιναν στην εκκλησία τακτικά είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι άνθρωποι που θεωρούσαν σημαντική τη θρησκεία τους αλλά δεν πήγαιναν τακτικά είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτή η σχέση ήταν ισχυρότερη στους άνδρες.
Η έκταση του κοινωνικού δικτύου ενός ατόμου αντιπροσωπεύει τουλάχιστον ένα μέρος της σχέσης μεταξύ της συμμετοχής σε θρησκευτικές υπηρεσίες και των χαμηλότερων καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.
«Η σημασία της συνέχισης της κοινωνικής συμμετοχής καθώς γερνάμε είναι καλά εδραιωμένη και έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας και τη μείωση της θνησιμότητας. Αν η θρησκευτική συμμετοχή διευκολύνει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν έναν μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο, τότε είναι αναγκαία καθώς εξελισσόμαστε σε μια πιο κοσμική κοινωνία», σημείωσε η Καθηγήτρια Rose Anne Kenny.

Υγεία

Νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την ήδη διαπιστωμένη απουσία συσχετισμού ανάμεσα στην πρόκληση Πολλαπλής Σκλήρυνσης και τον εμβολιασμό


H Θηρεσία Βολιώτη καταρρίπτει ένα ταμπού της Πολλαπλής Σκλήρυνσης
Καμία θετική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και της εκδήλωσης Πολλαπλής Σκλήρυνσης δεν βρήκαν οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM). Αυτό έγινε σαφές σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 12.000 ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση παρατηρώντας ότι πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου οι πάσχοντες είχαν κάνει λιγότερα εμβόλια συγκριτικά με τις ομάδες ελέγχου.

Ο καθηγητής Bernhard Hemmer, διευθυντής του τμήματος Νευρολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του TUM και η ερευνητική ομάδα με την οποία συνεργάστηκε, ανέλυσαν μία μεγάλη βάση δεδομένων αντιπροσωπευτική του γενικού πληθυσμού. Στη βάση δεδομένων περιέχονταν πληροφορίες για περισσότερα από 200.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 12.000 ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Χαμηλότερα τα ποσοστά ανάμεσα στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση είχαν κάνει λιγότερα εμβόλια συγκριτικά με όσους δεν υπέφεραν από τη νόσο, μέσα σε διάστημα πέντε ετών πριν διαγνωστούν με τη νόσο.

«Οι αιτίες εξακολουθούν να είναι ένα μυστήριο. Ενδέχεται οι άνθρωποι να αισθάνονται τη νόσο πολύ πριν αυτή διαγνωσθεί και επομένως να αποφεύγουν να προσθέσουν επιπλέον πίεση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι πως τα εμβόλια έχουν προστατευτική επίδραση αποτρέποντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο νευρικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση αναλύοντας τον μεγάλο όγκο δεδομένων, μπορούμε συμπερασματικά να πούμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι πρόσφατοι εμβολιασμοί αυξάνουν την πιθανότητα Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή την εμφάνιση της», εξήγησε ο Δρ. Alexander Hapfelmeier, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές θέλησαν επίσης να αποκλείσουν την πιθανότητα πρόκλησης άλλων νόσων από τους εμβολιασμούς και ανέλυσαν δεδομένα για ασθενείς με χρόνιες νόσους. Συγκεκριμένα ανέλυσαν δεδομένα δύο άλλων ομάδων πασχόντων: ασθενών με νόσο Crohn και με ψωρίαση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών παρατηρήθηκε ότι είχαν λάβει τον ίδιο αριθμό εμβολίων με τις υγιείς ομάδες ελέγχου. «Συνεπώς, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να σχετιστούν με τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου, αλλά μόνο με την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Γνωρίζουμε ήδη από άλλες μελέτες πως οι πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση δείχνουν ασυνήθιστη συμπεριφορά και ιατρικό ιστορικό πολύ πριν γίνει η διάγνωση. Για παράδειγμα είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχικές νόσους και επίσης τείνουν να έχουν λιγότερα παιδιά. Όλο αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση εκδηλώνεται πολύ πριν εμφανιστούν τα νευρολογικά συμπτώματα. Επιπλέον χρειάζεται να βρούμε κατάλληλους δείκτες για ταχύτερη διάγνωση της νόσου.

Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες αποστολές μας», καταλήγει ο Δρ. Bernhard Hemmer.

ygeiamou.gr

Υγεία

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιγράφουν την ουρική αρθρίτιδα ως μια από τις πιο επώδυνες καταστάσεις που έχουν ζήσει ποτέ τους. Ο πόνος είναι τόσο έντονος που το βάρος της κουβέρτας ή του σεντονιού πάνω στο πόδι προκαλεί μεγάλη δυσφορία.

Τι είναι όμως η ουρική αρθρίτιδα;

Είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις του σώματος και επηρεάζει συνήθως το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την απόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος σε μια άρθρωση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας είναι μεγαλύτερος σε παχύσαρκους ανθρώπους, σε ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και σε ανθρώπους που τρώνε πολλά ψάρια ή κρέατα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες. Επίσης, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υγείας. 

1.Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα, αλλά σπάνια εμφανίζεται σε άντρες πριν από την εφηβεία. 

Στους άνδρες, η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο σώμα αρχίζει κατά την εφηβεία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζονται συνήθως μετά από 20 έως 40 χρόνια επίμονης υπερουριχαιμίας ή αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα. Συνήθως, οι άντρες βιώνουν την πρώτη “επίθεση” από τα 30 μέχρι τα 50 τους χρόνια.

2. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα, αλλά παρατηρείται πιο σπάνια σε νεαρές γυναίκες. Pixabay Συνήθως, η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

3. Τα οιστρογόνα προστατεύουν τις γυναίκες από την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας πριν την εμμηνόπαυση, επειδή μετά μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνεται το προστατευτικό “τείχος” των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

4. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ένα άτομο έχει ουρική αρθρίτιδα. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να μην σημαίνει ότι έχετε ουρική αρθρίτιδα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου όταν σχηματίζουν κρυστάλλους, οι οποίοι κολλάνε στις αρθρώσεις μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας.

5. Τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να είναι φυσιολογικά κατά την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας.  Η συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση μιας ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχετε ουρική αρθρίτιδα και τα επίπεδα του ουρικού οξέος να είναι φυσιολογικά.

6. Πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα. 

Κάποια από αυτά τα φάρμακα είναι η ασπιρίνη, τα θειαζιδικά διουρητικά και ορισμένα αντιβιοτικά.

7. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Οποιοδήποτε είδος αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας.

8. Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης της ουρικής αρθρίτιδας είναι η αναζήτηση κρυστάλλων στο υγρό των αρθρώσεων.

Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να μην είναι πάντα ακριβείς. Έτσι, οι καλύτεροι τρόπο διάγνωσης είναι η υπολογιστική τομογραφία διπλής ενέργειας (dual energy CT-scan) και οι ακτίνες Χ.

9. Τα φαγητά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες πρέπει να αποφεύγονται.  Τέτοια φαγητά είναι τα σπαράγγια, τα φασολάκια, το σπανάκι, ο σολομός, η γαλοπούλα και τα οστρακοειδή.

10. Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα νεφρά. Pixabay Το ουρικό οξύ εκκρίνεται από τα νεφρά. Το περίσσευμα του ουρικού οξέος μπορεί να βλάψει τα νεφρά και να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Πως να αντιμετωπίσετε την ουρική αρθρίτιδα; 

Μειώστε ή κόψτε τελείως την ζάχαρη Αφαιρέστε από την διατροφή σας τα δημητριακά Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ Βγάλτε την σόδα από την διατροφή σας Καταναλώνετε καθημερινά κεράσια και φράουλες Ασκηθείτε τακτικά

tilestwra.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή