Μαΐου 21, 2019

Υγεία

Να πώς θα γίνουμε 25% πιο ευτυχισμένοι και 40% λιγότερο στρεσαρισμένοι

Νίκη Ψάλτη

Η συνταγή για να το πετύχουμε είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί από εμάς κάτι περισσότερο από το να αφιερώσουμε τουλάχιστον οκτώ με εννιά ώρες στον εαυτό μας...

Για να κάνουμε τι, θα αναρωτηθείτε. Για να κοιμηθούμε είναι η απάντηση. Όπως αναφέρει ο μελετητής του ύπνου Richard Wiseman, από τους πλέον πρωτοπόρους ψυχολόγους της εποχής στο βιβλίο του «Night School» όσοι κοιμούνται καλά κάθε βράδυ νιώθουν:

-25% πιο ευτυχισμένοι,
-30% πιο αποτελεσματικοί στην επίτευξη των στόχων τους όπως π.χ. η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος
-και 40% λιγότερο στρεσαρισμένοι

Oι 7-8 ώρες που περνάμε στο κρεβάτι κάθε βράδυ μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφώσουν τη ζωή μας.

Σε μια εποχή που η αϋπνία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, οι τρεις στους 10 κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ και οι περισσότεροι μετράμε άγρυπνες νύχτες, ίσως είναι καλό να αναλογιστούμε πόσα πράγματα, που δεν φανταζόμαστε, εξαρτώνται από την ποιότητα του ύπνου μας και να προσπαθήσουμε, αν χρειαστεί, να την βελτιώσουμε.

Ποια είναι τα οφέλη ενός καλού ύπνου; Πολλά σύμφωνα με τον Richard Wiseman, αλλά και πλήθος διαθέσιμων ερευνών.

Ο επαρκής ύπνος και ιδιαίτερα όταν αυτός περιλαμβάνει την φάση REM της ταχείας οφθαλμικής κίνησης συσχετίζεται με υψηλά ποσοστά δημιουργικότητας και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίλυση των προβλημάτων.

Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία, μειώνοντας τα επίπεδα της ανορεξιογόνου ορμόνης λεπτίνης, και αυξάνοντας εκείνα της ορεξιογόνου γκρελίνης. Με απλά λόγια τα ξενύχτια μας «ανοίγουν» η όρεξη. Έχει υπολογιστεί από τους ερευνητές της κλινικής Mayo ότι το έλλειμμα ύπνου έστω και μιας ώρας καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση έως και 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως.

Η σχέση του ύπνου με την ψυχική υγεία είναι πολυεπίπεδη και σύνθετη. Εκτιμάται ότι περίπου το 90% των ατόμων με κατάθλιψη δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ξυπνούν στη μέση της νύχτας. Ο καλός ύπνος αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την ψυχική υγεία, τη μείωση της νευρικότητας και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Ακόμη οι επαρκείς ώρες ύπνου αποτελούν το πιο αποτελεσματικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση του στρες. Από την άλλη μεριά τα συχνά ξενύχτια μπορούν να αυξήσουν την έκκριση των ορμονών του στρες στον οργανισμό μας.

Ο καλός ύπνος θεωρείται ευεργετικός και για την θωράκιση της μνήμης καθώς περνούν τα χρόνια. Κατά τη διάρκεια του ύπνου όλες οι πληροφορίες της ημέρας «αρχειοθετούνται» στο μυαλό μας γεγονός που ενισχύει τη μάθηση και δυναμώνει την μνήμη. Αντιθέτως η έλλειψη ύπνου «σβήνει» την μνήμη.

Τέλος είναι πλέον διαπιστωμένο ότι οι λίγες ώρες ύπνου – λιγότερες από έξι – συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Επομένως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα μακροζωίας απαιτεί να πέσουμε στο κρεβάτι για ύπνο.

ygeiamou.gr

Υγεία

Τι επιβάλλεται να ξέρετε για το πιο σύνηθες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα
Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα χλαμύδια είναι το πιο κοινό και θεραπεύσιμο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ). Προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, το οποίο μεταδίδεται από τα υγρά ή τα τοιχώματα του κόλπου των μολυσμένων γυναικών και από το έκκριμα της ουρήθρας ή και το τοίχωμα του έξω στομίου της ουρήθρας των μολυσμένων ανδρών.
Τα χλαμύδια μεταδίδονται μεταξύ των ερωτικών συντρόφων αλλά και από τη μητέρα στο νεογέννητο προκαλώντας παθήσεις των ματιών (τράχωμα), των πνευμόνων και των αυτιών.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω των χεριών, για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επαφή τους με τα γεννητικά όργανα, προκαλώντας συνήθως επιπεφυκίτιδα. Το 70% περίπου των μολυσμένων ατόμων παραμένει ασυμπτωματικό, ή θεραπεύεται τυχαία, λαμβάνοντας θεραπεία με μακρολίδες (ερυθρομυκίνη, αζιθρομυκίνη) για κάποια άλλη λοίμωξη.

Στο 65% των ανδρών που εκδηλώνουν ουρηθρίτιδα, ανεξάρτητα της αιτίας, συνυπάρχουν και χλαμύδια.

Χλαμύδια: Τα συχνότερα συμπτώματα
Εκκρίσεις από το πέος, τον κόλπο, ή τον πρωκτό
Αίσθημα καύσου στην ούρηση
Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
Άλγος στην περιοχή της λεκάνης στις γυναίκες
Πόνος στους όρχεις στους άνδρες
Τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν επίσης εκτός της επιπεφυκίτιδας, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, φλεγμονές στο ορθό, επιδιδυμίτιδα στους άνδρες και σοβαρή φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στη γυναίκα, προκαλώντας ακόμα και στείρωση.

Η θεραπεία τους είναι απλή με κοινά αντιβιοτικά και, καλό θα ήταν, να ακολουθεί ένα μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας εκρίζωσης για τυχόν υποτροπές, ή σε υπογόνιμα ζευγάρια. Επίσης κατά κανόνα λαμβάνει αγωγή και ο έταιρος σεξουαλικός σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν έχει διαγνωστεί με χλαμύδια.

Σαν μέσο πρόληψης, είναι απαραίτητη η σωστή χρήση προφυλακτικού, το πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με τα γεννητικά όργανα, αλλά και η συχνή εξέταση στις εγκύους και σε όσους αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους.

iatropedia.gr

Υγεία

Έως και δέκα χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων αναγνωρίσιμων συμπτωμάτων της Νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να διαγνώσει την ασθένεια η νέα μέθοδος που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Κάνοντας μια ανασκόπηση σε αρχεία 290 ατόμων που διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες του Johns Hopkins εντόπισαν ένα μέσο επίπεδο βιολογικών και ανατομικών αλλαγών στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο και συμβαίνουν από τρία έως δέκα χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων αναγνωρίσιμων συμπτωμάτων της ασθένειας. Η έκθεση των ευρημάτων της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία που συλλέχθηκαν από 290 άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο πλαίσιο του έργου BIOCARD, μιας προσπάθειας ανάπτυξης παραγόντων πρόβλεψης της γνωσιακής παρακμής.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους 290 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με νόσο Αλτσχάιμερ, τοποθετώντας τους σε υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από το συνηθισμένο.

Στο πλαίσιο των μελετών του BIOCARD, οι επιστήμονες συγκέντρωναν εγκεφαλονωτιαίο υγρό και πραγματοποιούσαν τομογραφίες εγκεφάλου στους συμμετέχοντες κάθε δύο χρόνια μεταξύ του 1995 και του 2005. Επίσης, κάθε χρόνο από το 1995 έως το 2013, διεξήγαγαν πέντε κλασικά τεστ μνήμης, μάθησης, ανάγνωσης και προσοχής.

Καθώς όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικά επίπεδα γνωστικής λειτουργίας κατά την έναρξη της μελέτης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν διάφορα βιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ κατά τα χρόνια που οδήγησαν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μέχρι τη στιγμή του τελευταίου ραντεβού τους για το πρόγραμμα BIOCARD, οι 209 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη παρέμειναν στα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας στα οποία ξεκίνησαν, ενώ οι 81 διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Στα 81 άτομα που ανέπτυξαν γνωστικά προβλήματα ή άνοια, η ομάδα του Johns Hopkins βρήκε ανεπαίσθητες αλλαγές στις βαθμολογίες των γνωστικών εξετάσεων, από 11 έως 15 χρόνια πριν από την παρουσία σαφούς γνωστικής εξασθένησης. Βρήκαν επίσης αυξήσεις στον ρυθμό μεταβολής μιας πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό κατά μέσο όρο στα 34,4 (για την t-tau) και στα 13 χρόνια για την (τροποποιημένη έκδοσή της που ονομάζεται p-tau) πριν από την έναρξη της γνωστικής εξασθένησης. Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται Tau και εδώ και πολύ καιρό θεωρείται δείκτης της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να είναι δυνατή η χρήση της ανάλυσης του εγκεφάλου και του νωτιαίου υγρού για την εκτίμηση του κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ τουλάχιστον 10 ή περισσότερα χρόνια πριν εμφανιστούν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, όπως η ήπια γνωστική δυσλειτουργία», διευκρινίζει ο Laurent Younes, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ο Δρ. Younes προειδοποιεί, πάντως, ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο ποικίλλουν ευρέως στους ανθρώπους και ότι τα ευρήματά τους αντανακλούν ένα μέσο επίπεδο τέτοιων αλλαγών σε μια μικρή ομάδα ερευνητικών υποκειμένων. Ως αποτέλεσμα, λέει, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να τα χρησιμοποιήσουν για να εξάγουν ακριβή συμπεράσματα σχετικά με τις αλλαγές του εγκεφάλου σε μεμονωμένους ανθρώπους. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο ή άλλες παρεμβάσεις που να θεωρείται ότι επιβραδύνουν ή σταματούν τη διαδικασία της νόσου, ακόμη και αν εντοπιστεί έγκαιρα ο κίνδυνος.

Αλλά η εργασία αυτή, προσθέτει, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός τεστ για τον προσδιορισμό του σχετικού κινδύνου ενός ατόμου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και για την καθοδήγηση της εκάστοτε χρήσης των θεραπειών όταν και αν αναπτυχθούν.

ygeiamou.gr

Υγεία

Νέα θεραπευτική στρατηγική για την ρευματοειδή αρθρίτιδα ανακάλυψαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.
Νέα θεραπευτική στρατηγική για την ρευματοειδή αρθρίτιδα | in.gr

Ένα νέο βιολογικό (μοριακό) μηχανισμό που προκαλεί ρευματοειδή αρθρίτιδα και ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μελλοντικό στόχο μιας νέας θεραπευτικής αντιμετώπισης της εν λόγω πάθησης, ανακάλυψαν ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, καθώς και ξένους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και του Τόκιο.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια και προοδευτικά επιδεινούμενη φλεγμονώδης πάθηση, η οποία πλήττει τις αρθρώσεις του σώματος, προκαλώντας ένα επώδυνο πρήξιμο και, στην πορεία, τη φθορά και την παραμόρφωση των αρθρώσεων. Το 1% έως 2% του πληθυσμού πάσχει από την πάθηση, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά η εξέλιξη της νόσου μπορεί να επιβραδυνθεί στους περισσότερους ασθενείς με τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Όμως οι μοριακοί μηχανισμοί που προκαλούν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχουν σε μεγάλο βαθμό παραμείνει ακόμη άγνωστοι. Η κατανόηση αυτών των βιολογικών μηχανισμών είναι κρίσιμη και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Nature Cell Biology», φώτισε λίγο περισσότερο το «παζλ» της πάθησης, δείχνοντας ότι η «ένοχη» φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος μπορεί να πυροδοτηθεί από το γεγονός ότι μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μακροφάγα, πεθαίνουν εξαιτίας του κυτταρικού θανάτου που προκαλεί φλεγμονή.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποτρέψουν την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπλοκάροντας τον κυτταρικό θάνατο των μακροφάγων με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης (Α20).

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους για το μέλλον. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες ήδη αναπτύσσουν νέα φάρμακα που αναστέλλουν τον κυτταρικό θάνατο, πράγμα που ελπίζεται ότι θα βοηθήσει τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Στην ερευνητική ομάδα, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο ακαδημαϊκός Γιώργος Κόλλιας και η δρ Μαριέττα Αρμακά του «Φλέμινγκ», καθώς επίσης ο καθηγητής Μανώλης Πασπαράκης (επικεφαλής της μελέτης) και ο δρ Απόστολος Πολυκράτης (πρώτος συγγραφέας της επιστημονικής δημοσίευσης) του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία

Δεν είναι μόνο η ηλικία της γυναίκας καθοριστική για την γονιμότητα, αλλά και εκείνη του υποψήφιου πατέρα. Μάλιστα η ηλικία από την οποία αρχίζει να φθίνει η γονιμότητά του δεν είναι και τόσο μεγάλη...

Το βιολογικό ρολόι των ανδρών που καθυστερούν να κάνουν οικογένεια χτυπάει ακριβώς όπως στις γυναίκες, επηρεάζοντας την υγεία τόσο των συντρόφων όσο και των παιδιών τους, σύμφωνα με ερευνητές του Rutgers.

Η μελέτη, η οποία επανεξέτασε έρευνες 40 ετών σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλικίας των γονέων στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία των παιδιών, δημοσιεύθηκε στο Maturitas.

«Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στις γυναίκες μετά τα 35 μπορούν να επηρεάσουν τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, οι περισσότεροι άνδρες δεν συνειδητοποιούν ότι η προχωρημένη ηλικία τους μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Gloria Bachmann από το Ινστιτούτο Υγείας των Γυναικών της Ιατρικής Σχολής Rutgers Robert Wood Johnson.

Παρόλο που στην ιατρική δεν υπάρχει σαφώς αποδεκτός ορισμός για το πότε η ηλικία του πατέρα αρχίζει να θεωρείται προχωρημένη – μέχρι στιγμής κυμαίνεται από τα 35 έως τα 45 – τα βρέφη που γεννήθηκαν από πατέρα άνω των 45 ετών αυξήθηκαν κατά 10% στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, πιθανώς λόγω της τεχνητής γονιμοποίησης.

Η μελέτη, λοιπόν, διαπίστωσε ότι οι άνδρες 45 ετών και άνω μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη γονιμότητα και να θέσουν τις συντρόφους τους σε κίνδυνο για αυξημένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός. Επιπλέον, τα βρέφη που γεννήθηκαν από μεγαλύτερο σε ηλικία πατέρα διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης ή καθυστερημένης γέννησης, χαμηλότερης βαθμολογίας στην κλίμακα Apgar, χαμηλού βάρους γέννησης, συχνότερων νεογνικών σπασμών και γενετικών ανωμαλιών, όπως συγγενείς καρδιαγγειακές παθήσεις και στοματικές διαταραχές. Καθώς μεγάλωναν, τα παιδιά αυτά βρέθηκαν, επίσης, να έχουν αυξημένη πιθανότητα παιδικού καρκίνου, ψυχιατρικών και γνωστικών διαταραχών και αυτισμού.

Η Δρ. Bachmann αποδίδει τα περισσότερα από αυτά τα αποτελέσματα στη φυσική μείωση της τεστοστερόνης που συμβαίνει κατά τη γήρανση, καθώς και στην υποβάθμιση του αριθμού και της ποιότητας του σπέρματος. Η υποβάθμιση του σπέρματος λόγω γήρανσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και σε μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων.

Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη συσχέτιση της προχωρημένης ηλικίας του πατέρα με διαταραχές ο αυτισμό και η σχιζοφρένεια. «Παρόλο που είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα παιδιά μεγαλύτερου ηλικιακά πατέρα είναι πιο πιθανό να διαγνωσθούν με σχιζοφρένεια – ένα στα 141 βρέφη με πατέρα κάτω των 25 ετών, έναντι ενός στα 47 με πατέρα άνω των 50 ετών – ο λόγος δεν είναι απόλυτα κατανοητός», σχολίασε η συγγραφέας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνδρες αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, ακόμη και όταν η σύντροφός τους ήταν κάτω των 25 ετών.

«Ενώ οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες και μορφωμένες από τους άντρες σχετικά με την αναπαραγωγική τους υγεία, οι περισσότεροι άνδρες δεν συμβουλεύονται τους γιατρούς εκτός εάν έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή ζήτημα γονιμότητας», δήλωσε η Δρ. Bachmann.

Τέλος, η συγγραφέας της μελέτης συνιστά στους γιατρούς να συμβουλεύουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες, όπως κάνουν και στις μεγαλύτερες γυναίκες, για τις επιπτώσεις της ηλικίας τους στην σύλληψη και την γονιμότητα. Εάν οι άνδρες σκοπεύουν να καθυστερήσουν την πατρότητα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενος της τράπεζας σπέρματος πριν από το 35ο έτος – ή τουλάχιστον μέχρι το 45ο έτος – για να μειώσουν τους αυξημένους κινδύνους για την υγεία μητέρας και παιδιού.

ygeiamou.gr

Υγεία

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού

Δείτε γιατί ένα μπάνιο στη θάλασσα κάνει πολύ περισσότερο καλό στο δέρμα και τον οργανισμό σας από ό,τι νομίζατε…

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα. Οι βουτιές το καλοκαίρι είναι επιβεβλημένες, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ζέστης αλλά και για την τόνωση του οργανισμού μας και τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Πολλαπλά είναι τα οφέλη που προσφέρει το θαλασσινό νερό στον οργανισμό μας, αφού αποτελεί μία μέθοδο αποτοξίνωσης.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη του θαλασσινού νερού στο δέρμα και τον οργανισμό του ανθρώπου και την επόμενη φορά κρατήστε λίγο παραπάνω το θαλασσινό νερό πάνω σας.

Το θαλασσινό αλάτι θεωρείται ένα φυσικό καθαριστικό του αίματος

Το θαλασσινό νερό περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες και μαγνήσιο που συνεισφέρει στην δράση των αντιοξειδωτικών. Από την άλλη το αλάτι της θάλασσας αποτοξινώνει τα κύτταρα του δέρματός μας και απορροφά τη σκόνη και τα τοξικά.

Το θαλασσινό νερό κάνει πιο απαλό και υγιές το δέρμα

Το θαλασσινό αλάτι έχει την ιδιότητα να απορροφά όλες τις τοξίνες από το δέρμα μας κάνοντας το πιο απλαό και υγιές. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, όσοι κάνουν τακτικά μπάνια στην θάλασσα μπορούν να ενισχύσουν τον τόνο του δέρματος σε μεγάλο βαθμό. Το μαγνήσιο στο αλάτι μπορεί να εμποδίσει την κατακράτηση υγρών από το δέρμα σας κρατώντας το απαλό, σφριγηλό και νεανικό.

Το θαλασσινό νερό βελτιώνει τον κυτταρικό μεταβολισμό

Αντίστοιχα, το θαλασσινό αλάτι είναι πλούσιο σε ζωτικής σημασίας βιταμίνες και ανόργανα μέταλλα, τα οποία απαιτούνται για την σωστή λειτουργία των κυττάρων του δέρματος. Έτσι, γεμίζει τον οργανισμό με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες ώστε να βελτιώσουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, διατηρήσουν τους ιστούς ενυδατωμένους, ενώ ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος και να αυξάνει την αντοχή των κυτταρικών μεμβρανών.

Το θαλασσινό νερό είναι φυσικό πιλινγκ

Το θαλασσινό νερό είναι ένα φυσικό πίλινγκ, αφού το αλάτι χρησιμοποιείται κατά κόρον στις θεραπείες προσώπου γιατί βοηθά να απομακρύνεται το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας. Ακόμα, η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο βοηθάει στον βαθύ καθαρισμό των φραγμένων πόρων του δέρματος.

Πηγή: klik.gr

Υγεία

Tο σταυρόλεξο βοηθά στην τρίτη ηλικία -«Ακονίζει» το μυαλό

Οσο πιο συχνά οι μεσήλικες άνω των 50 ετών ασχολούνται με παιχνίδια αριθμών και λέξεων (π.χ. σταυρόλεξο) τόσο πιο «κοφτερό» μυαλό έχουν σε προχωρημένη ηλικία, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα.

Η βρετανική έρευνα που παρουσιάστηκε αρχικά στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για το Αλτσχάιμερ 2018 και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε με πρόσθετα στοιχεία στο διεθνές περιοδικό γηριατρικής ψυχιατρικής «International Journal of Geriatric Psychiatry», βασίζεται στη μεγαλύτερη σε εύρος διαδικτυακή έρευνα που έχει γίνει έως σήμερα σχετικά με την επίδραση των παιχνιδιών σκέψης, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του σταυρόλεξου και το πως φτάσαμε στη σημερινή μορφή του.

«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι ενήλικες σε παιχνίδια σκέψης όπως σταυρόλεξο ή σουντόκου, τόσο πιο υψηλές επιδόσεις εμφανίζουν στις μετρήσεις των νοητικών τους λειτουργιών όπως η μνήμη, η προσοχή και η λογική σκέψη», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Αν Κόρμπετ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Το σταυρόλεξο συμβάλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από υγιείς 22.000 συμμετέχοντες ηλικίας 50 έως 96 ετών. Ολοι είχαν γραφτεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Protect», η οποία δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου. Η μελέτη επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και είναι ήδη ενεργή εδώ και 25 χρόνια.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο συχνά ασχολούνταν με σταυρόλεξο και άλλα παιχνίδια σκέψης και σε δεύτερο χρόνο τους υπέβαλαν σε μια σειρά τεστ γνωστικών λειτουργιών. Αυτοί που ασχολούνταν με τέτοια παιχνίδια σε τακτική βάση, φάνηκαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις (προσοχή, λογική σκέψη, μνήμη).

Σε ορισμένους μάλιστα τομείς, όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, φάνηκε εξαιρετική βελτίωση. Οι άνθρωποι που ασχολούνται τακτικά με... σταυρόλεξο, έχουν γνωστικές ικανότητες ανθρώπου κατά μέσο όρο οκτώ ετών νεότερου. Η δρ. Κόρμπετ υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως η ενασχόληση με τέτοια έργα μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, σίγουρα όμως διατηρεί την καλή λειτουργία του εγκεφάλου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ygeia/stayrolexo-symbaloyn-stin-ygeia-ton-ilikiomenon

Υγεία

Οι γυναίκες που αποτριχώνουν την ευαίσθητη περιοχή τους είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από μακροχρόνιο πόνο γύρω από τα γεννητικά τους όργανα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lower Genital Tract Disease.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης παρακολούθησαν 434 γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών, διαπιστώνοντας ότι περίπου οι μισές από αυτές υπέφεραν από πόνο στο αιδοίο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τα ρούχα που επέλεγαν στην καθημερινότητά τους, καθώς και για τις συνήθειες σχετικά με την περιποίηση στην περιοχή του μπικίνι.

Όπως αποδείχθηκε, οι γυναίκες που έκαναν αποτρίχωση γύρω από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα ήταν 74% πιθανότερο να έχουν εξωτερικές αμυχές, σχισίματα και κοψίματα, σε σχέση με εκείνες που αποτρίχωναν μόνο τη γραμμή του μπικίνι.

Επιπλέον, η επιλογή στενών ρούχων για τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιδοιοδυνίας (ενός μακροχρόνιου και ανεξήγητου πόνου που εντοπίζεται στο εξωτερικό μέρος των γεννητικών οργάνων).

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 213 υπέφεραν από δυσφορία στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιπες 221 δεν είχαν κάποιο σύμπτωμα, πάντως οι γυναίκες που αφαιρούσαν ολόκληρο το ηβικό τρίχωμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αιδοιοδυνία, σε σχέση με τις γυναίκες που περιποιούνταν την περιοχή μόνο στη γραμμή του μπικίνι και λιγότερο από μία φορά το μήνα.

«Με την επικράτηση της αποτρίχωσης στην ηβική περιοχή, ιδιαίτερα στα έφηβα κορίτσια, οι μικροαμυχές σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή μπορεί να προδιαθέτουν σε ανοσοφλεγμονώδεις επιπλοκές στις νεαρές γυναίκες. Ομοίως, τα τζιν και τα στενά παντελόνια μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευνοεί τις λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την εκδήλωση του πόνου στο αιδοίο», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Bernard Harlow.

Ο πόνος αυτός είναι συνήθως ένας συνεχής πόνος μέσα και γύρω από τον αιδοίο, που δεν προκαλείται από τίποτα προφανές ή ορατό. Ο πόνος μπορεί να περιλαμβάνει μια αίσθηση καψίματος ή τσιμπήματος και μπορεί να επιδεινωθεί όταν αγγίζετε το σημείο ή όταν κάθεστε. Τα αίτιά του δεν είναι γνωστά, αλλά πιστεύεται ότι είναι νευρικός πόνος που μπορεί να προκληθεί από βλάβη μετά από χειρουργική επέμβαση, τοκετό ή από ένα παγιδευμένο νεύρο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η απουσία τριχών στο εφήβαιο, τάση που γίνεται όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια, αφήνει το δέρμα πιο εκτεθειμένο στις τριβές, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως το οίδημα, ενώ τα στενά ρούχα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης λοιμώξεων, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων ή η βακτηριακή κολπίτιδα.

ygeiamou.gr

Υγεία

Η εισπνοή αυτού του βοτάνου μπορεί να αυξήσει τη μνήμη έως και 75%!

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιούνται τόσο στην κουζίνα όσο και στη φυσική ιατρική.

Στην πραγματικότητα, αυτό το βότανο έχει μια παλαιά παράδοση χιλιετίας σε μαγειρικές και φυσικές ιατρικές πρακτικές σε όλο τον κόσμο.

Το δεντρολίβανο θεωρείται από τα πολύ παλιά χρόνια ως το βότανο της μνήμης. Μάλιστα, χρησιμοποιείται και ως σύμβολο μνήμης κατά τη διάρκεια γάμων, πολεμικών εορτών και κηδειών στην Ευρώπη και την Αυστραλία.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μοναδικό άρωμά του, γι’αυτό τον λόγο πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να το βάζουν σε υφασμάτινες θήκες κάτω από το μαξιλάρι τους και φυσικά για να φτιάξουν όμορφα μπουκέτα λουλουδιών. Στο παρελθόν πίστευαν ότι η χρήση του δεντρολίβανου με αυτούς τους τρόπους όχι μόνο προστατεύει από τα άσχημα όνειρα, αλλά αυξάνει και τη μνήμη.

Οι επιδράσεις του δεντρολίβανου στη μνήμη έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Σε μια μελέτη του 2003 από τους Moss, Cook, Wesnes και Duckett διαπιστώθηκε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου βελτίωσε σημαντικά την πρωτογενή και δευτερογενή μνήμη των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Σε μια έρευνα του 2012 που εξετάστηκαν οι επιπτώσεις του δεντρολίβανου στη λειτουργία της μνήμης, συμμετείχαν 28 ηλικιωμένοι (μέσης ηλικίας 75 ετών). Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η αποξηραμένη σκόνη των φύλλων δεντρολίβανου βελτίωσε τις γνωστικές επιδόσεις των συμμετεχόντων.

Μια διαφορετική μελέτη από τους Mark Moss και Lorraine Oliver στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle αποκάλυψε ότι η 1,8-cineole, μια ένωση που βρίσκεται στο δεντρολίβανο, είναι η ουσία που προκαλεί γνωστικές βελτιώσεις και θετικές αλλαγές στη διάθεση. Περαιτέρω μελέτες από την ίδια ομάδα ερευνητών διαπίστωσαν ότι η διάχυση αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση μνήμης έως και 75%.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες εξηγούν τη σχέση ανάμεσα στο άρωμα του δεντρολίβανου και τη βελτίωση της μνήμης: ‘Οι πτητικές ενώσεις (π.χ. τερπένια) μπορούν να εισέλθουν στη ροή του αίματος μέσω του βλεννογόνου της μύτης ή του πνεύμονα. Τα τερπένια είναι μικρά οργανικά μόρια που μπορούν να έχουν άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο ενεργώντας στις θέσεις υποδοχέα ή τα ενζυμικά συστήματα’.

Τα τερπένια είναι ισχυρές ουσίες των αιθέριων ελαίων που προσφέρουν μια σειρά διαφορετικών φυσικών αρωμάτων. Σύμφωνα με μελέτες η 1,8-cineole εισέρχεται στη ροή του αίματος κατά την εισπνοή ή την κατάποση.

Το δεντρολίβανο είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί και είναι αειθαλές φυτό.Έτσι λοιπόν, μπορείτε να φυτέψετε δεντρολίβανο σε 1-2 γλάστρες και να απολαμβάνετε το άρωμά του όλο τον χρόνο! Ή μπορείτε να φυτέψετε θάμνους δεντρολίβανου στον κήπο σας και να κόβετε μερικά κλαράκια κάθε φορά που θέλετε να επωφεληθείτε από τα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία.

Marva @Truelife.gr

apotis4stis5.com

Υγεία

Μήπως τρώτε πολλή ζάχαρη; Δείτε πώς αντιδρά το σώμα (video)

Η κατανάλωση ζάχαρης προσφέρει ευχαρίστηση, αν το παρακάνετε όμως, βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Ευτυχώς, το σώμα στέλνει ξεκάθαρα σημάδια όταν ξεπερνάτε τα όρια, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να σταματήσετε για να προφυλαχθείτε από προβλήματα υγείας.

Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή, αναγκάζουν τα κύτταρά σας να υποστούν περίπλοκες βιοχημικές διεργασίες που έχουν ως αποτέλεσμα μυϊκούς πόνους, δυσκαμψία των αρθρώσεων και πρήξιμο.

Καθώς τα περισσότερα γλυκά είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά, δεν προκαλούν αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πεινασμένοι ακόμα κι αν έχετε φάει μεγάλη ποσότητα γλυκών.

Όταν τρώτε γλυκά, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη για να βοηθήσει τη μεταφορά γλυκόζης στα κύτταρα, δίνοντάς σας ενέργεια.

Μόλις κλείσει όμως αυτός ο κύκλος, η ενέργεια πέφτει απότομα επειδή το σώμα θέλει περισσότερη ζάχαρη. Αυτό προκαλεί ένα φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης ζάχαρης για να έχετε ενέργεια.

Δείτε πώς αντιδρά το σώμα στην υπερκατανάλωση ζάχαρης:

- Αν δεν βουρτσίζετε συχνά και σωστά τα δόντια σας, τα υπολείμματα των τροφών προκαλούν τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια, η οποία διαβρώνει το σμάλτο και δημιουργεί κοιλότητες.

- Όταν η ζάχαρη δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο, πράγμα δύσκολο όταν τρώτε μεγάλες ποσότητες, εισέρχεται στο παχύ έντερο και παράγει βακτήρια που προκαλούν φούσκωμα.

- Ο πόνος των μυών και των αρθρώσεων μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι τρώτε πολλή ζάχαρη.

- Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη ζάχαρη ως ανταμοιβή ή απόλαυση, με αποτέλεσμα όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο περισσότερη να ζητάει.

- Αν έχετε προβληματική επιδερμίδα, με ακμή που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με θεραπεία, αλλάξτε τη διατροφή σας και αποφεύγετε την κατανάλωση ζάχαρης.

- Η αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης που προκαλεί η ζάχαρη, οδηγεί στη συγκέντρωση λίπους γύρω από τη μέση, το οποίο αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή λίπους.

- Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αλλοιώνει την αίσθηση της γεύσης, με αποτέλεσμα τα γλυκά φρούτα να μην σας φαίνονται τόσο γλυκά και να επιζητάτε διαρκώς περισσότερη ζάχαρη.

- Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια να μην επιτίθενται στους εισβολείς όταν αρρωσταίνετε.

- Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συνιστώμενη δόση ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο κουταλιές της σούπας καθημερινά.

Πηγή: Bright Side

.onmed.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή