Μαΐου 09, 2021

Υγεία

Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του ανθρώπου, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή, για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, τις χημικές αντιδράσεις του ώστε όλες να γίνονται σωστά. Το νερό αποτελεί το 60% περίπου του σωματικού βάρους στους ενήλικες άνδρες και περίπου το 50-55% του σωματικού βάρους των ενήλικων γυναικών. Το μεγαλύτερο μέρος των υγρών του σώματος βρίσκεται στα κύτταρα. Αποτελεί κύριο συστατικό σε όλα τα όργανα μας όπως φαίνεται παρακάτω.

Γράφει η Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος , Λάρισα

Οι μύες και ο εγκέφαλος αποτελούνται από περίπου 75% νερό,
το αίμα και τα νεφρά από περίπου 81%,
το ήπαρ από 71%,
τα οστά από 22% περίπου και
ο λιπώδης ιστός από περίπου 20%.
Αφυδάτωση είναι η απώλεια νερού από το σώμα που υπερβαίνει την ποσότητα που καταναλώνεται. Συχνά συνοδεύεται από διαταραχές στην ισορροπία στους ηλεκτρολύτες του σώματος και ειδικά διαταραχές στις συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου. Το σώμα χάνει και πρέπει να αντικαταστήσει περίπου 2 έως 3 λίτρα νερού καθημερινά. Η αναπνοή, η ούρηση, η αφόδευση και η εφίδρωση είναι διεργασίες που προκαλούν απώλειες νερού οι οποίες πρέπει να αντικαθίστανται σε καθημερινή βάση.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της αφυδάτωσης;

Τι προκαλεί αφυδάτωση;
Η ήπια αφυδάτωση είναι συχνή και συνήθως προκαλείται από μικρή κατανάλωση υγρών κατά την διάρκεια της ημέρας. Στα παιδιά, η διάρροια είναι μια κοινή αιτία αφυδάτωσης. Τα υγρά χάνονται συνεχώς μέσω των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος, όπως η εφίδρωση, αναπνοή και ούρηση.

Οι πιο κοινές αιτίες αφυδάτωσης περιλαμβάνουν γαστρεντερική απώλεια νερού που προκαλείται από διάρροια κι έμετο, υπερβολική ούρηση, υπερβολική απώλεια νερού μέσω του δέρματος (εφίδρωση) και πνεύμονες (αναπνοή) λόγω θερμότητας ή / και υγρασίας, σωματικής δραστηριότητας και πυρετού ή εγκαυμάτων.

Διάρροια

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ένα άτομο χάνει περίσσεια νερού είναι μια λοίμωξη που προκαλεί διάρροια. Μια σημαντική ποσότητα νερού μπορεί να χαθεί με κάθε κίνηση του εντέρου (μέχρι 1 λίτρο ανά ώρα σε ακραίες περιπτώσεις). Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω αφυδάτωσης από διάρροια.

Έμετος
Η ταχεία απώλεια νερού που συμβαίνει σε σοβαρό και παρατεταμένο έμετο προκαλεί σημαντική αφυδάτωση και είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η ενυδάτωση με την κατανάλωση υγρών. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης λόγω εμέτου είναι υψηλότερος σε βρέφη και παιδιά, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με διατροφικές διαταραχές (π.χ. βουλιμία) και σε οποιονδήποτε παίρνει φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν έμετο.

Υπερβολική ούρηση
Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που αυξάνουν την ούρηση πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα (π.χ. διουρητικά) και υπάρχουν καταστάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία των νεφρών, οδηγώντας στην απώλεια του νερού του σώματος μέσω των ούρων. Τέτοιες παθολογικές καταστάσεις είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος των νεφρών.

Εφίδρωση
Η εφίδρωση είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται από το σώμα για να κρατήσει την θερμοκρασία του σώματος σταθερή σε συνθήκες θερμότητας, υγρασίας και σωματικής δραστηριότητας. Η υγρασία προκαλεί μεγαλύτερη αφυδάτωση απ’ ότι η θερμότητα .Υψηλά ποσοστά εφίδρωσης μπορούν επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του αθλητισμού ή άλλης έντονης σωματικής δραστηριότητας σε δροσερές και ξηρές συνθήκες, συμβάλλοντας στον κίνδυνο αφυδάτωσης.

αφυδατωση

Πυρετός ή εγκαύματα
Αυτές οι συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού εγκαύματος, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, απαιτώντας περισσότερα υγρά για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Σημάδια αφυδάτωσης
Τα σημάδια της αφυδάτωσης άλλοτε είναι αισθητά και άλλοτε υποκρύπτονται σε άλλα σημάδια ή συμπτώματα. Η χρόνια αφυδάτωση επηρεάζει τον καθένα που είτε δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα υγρών είτε ο οργανισμός του δεν μπορεί να απορροφήσει την ποσότητα που δέχεται (ίσως λόγω της αυξημένης διούρησης που αυξάνει τις απώλειες σε απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά και δυσκολεύει την συγκράτηση υγρών).

Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, βρίσκεται ενδοκυττάρια, δηλαδή μέσα στα κύτταρα. Για να συγκρατήσει το σώμα μας αυτό το νερό μέσα στα κύτταρα, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Να υπάρχουν επαρκή μεταλλικά στοιχεία και άλατα, βιταμίνες, ένζυμα και λιπαρά οξέα.
Να μπορεί το κύτταρο να παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να ρυθμίζει την
ενδοκυττάρια ποσότητα νερού.
Να υπάρχουν αρκετά αμινοξέα και πρωτεΐνες ώστε να είναι το σώμα μας σε θέση να δομήσει τους μηχανισμούς που διατηρούν την επαρκή ενυδάτωση.
αφυδατωση στην ασκηση

Σημεία αφυδάτωσης
1. Δέρμα
Ελέγξτε το δέρμα σας για σημάδια αφυδάτωσης όπως:

τραχύτητα ή απολέπιση
έξαψη ή ερυθρότητα
ραγισμένο δέρμα ή χείλη
κρύο ή υγρό δέρμα
σύσφιξη ή συρρίκνωση (λιγότερο παχουλό δέρμα)
2. Αναπνοή
Το στόμα και η γλώσσα σας είναι ξηρά ή κολλώδη σε περίοδο αφυδάτωσης. Εντοπίζεται άσχημη αναπνοή και λιγότερο σάλιο συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων.

3. Ούρα
Σκούρα κίτρινα έως κεχριμπαρένια ούρα σημαίνει ότι υπάρχει ήπια έως σοβαρή αφυδάτωση.

4. Δυσκοιλιότητα
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

5. Δίψα και πείνα
Η δίψα είναι σημάδι ότι το σώμα σου χρειάζεται περισσότερο νερό. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πιο πεινασμένοι όταν είστε αφυδατωμένοι.

6. Αρτηριακή πίεση
Περίπου το 60% του αίματός σου είναι υγρό. Η απώλεια νερού μπορεί να μειώσει τον όγκο του αίματός σας και σαν συνέπεια να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.

7. Κούραση
Η αφυδάτωση αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης ακόμα και σε περίοδο ξεκούρασης προκαλώντας λήθαργο και υπόταση.

8. Πονοκέφαλος
Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε ελαφρά αφυδάτωση.

9. Ναυτία
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ναυτία και ζάλη.

10. Λιποθυμία
Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία.

11. Καρδιακές επιδράσεις
Ένας γρήγορος καρδιακός παλμός και γρήγορη αναπνοή μπορεί να είναι ένα σημάδι σοβαρής αφυδάτωσης.

12. Λειτουργία εγκεφάλου
Ο εγκέφαλός σου είναι πάνω από 70% νερό. Η αφυδάτωση επιβραδύνει ορισμένους τύπους εγκεφαλικής λειτουργίας επηρεάζοντας την εγρήγορση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

13. Πόνος
Στην αφυδάτωση ο εγκέφαλος είναι πιο ευαίσθητο στον πόνο.

14. Διάθεση
Η αφυδάτωση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανήσυχοι, εκνευρισμένοι ή καταθλιπτικοί με χαμηλή διάθεση. Οι αλλαγές διάθεσης, όπως η σύγχυση ή η ευερεθιστότητα, είναι σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης.

Η αφυδάτωση συνδέεται με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και την ευεξία, αλλά η ήπια αφυδάτωση δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής. O μακροχρόνιος ήπιος περιορισμός των υγρών ήπια αφυδάτωση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι σαφώς επιζήμια για την υγεία και σχετίζεται με την καρδιαγγειακή δυσλειτουργία, τη νεφρική δυσλειτουργία, την αδυναμία και την κόπωση, καθώς και με διάφορα διάχυτα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, γενική δυσφορία και άλλες συνέπειες.

Συνέπειες αφυδάτωσης
Η απώλεια νερού του σώματος που ισοδυναμεί με περίπου 1% του σωματικού βάρους αντισταθμίζεται κανονικά εντός 24 ωρών. Η δίψα διεγείρει την κατανάλωση νερού, ώστε η πρόσληψη υγρών να αυξηθεί.

Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δίψα, κεφαλαλγία, αδυναμία, ζάλη και κόπωση και γενικά κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και ληθαργικοί. Τα συμπτώματα της μέτριας αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία, λίγα ή καθόλου ούρα, υποτονικότητα, γρήγορο καρδιακό παλμό και έλλειψη ελαστικότητας του δέρματος.

Η σοβαρή αφυδάτωση είναι μια απειλητική για τη ζωή ιατρική έκτακτη ανάγκη και χαρακτηρίζεται από ακραία δίψα, χωρίς ούρα, ταχεία αναπνοή, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση και κρύο, υγρό δέρμα.

Συμπερασματικά, η συνολική ποσότητα νερού στον ανθρώπινο οργανισμό,προσεγγιστικά φτάνει το 60% της σωματικής μάζας και συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό +3%, -3%. Η διατήρηση της κανονικής συνολικής ποσότητας νερού του σώματος είναι σημαντική, καθώς η έλλειψη σε ποσοστό μεγαλύτερο από 2% της σωματικής μάζας, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την αναπνοή και τις γνωστικές μας λειτουργίες. Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας του κάθε εργαζόμενου, ο ρουχισμός του και οι καιρικές συνθήκες είναι σημαντικοί παράγοντες για τον προσδιορισμό των αναγκών για νερό.

Τρόποι ελέγχου της κατάστασης της ενυδάτωσης μπορεί να είναι το χρώμα των ούρων, το σωματικό βάρος σε σύγκριση με την πρόσληψη υγρών, σε συνδυασμό με την υποκειμενική αίσθηση της δίψας του καθενός.

Οι απαιτήσεις για νερό ποικίλλουν σημαντικά για κάθε άτομο, αλλά συνιστώνται τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών ημερησίως. Η σωστή ενυδάτωση, αντιθέτως μπορεί να βοηθήσει ενεργά σε περιόδους έντονου στρες και άγχους να επιταχύνουν την απόδοσή τους και τα αποτελέσματα της εργασίας τους, τη συγκέντρωση, τις αριθμητικές ικανότητες και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη εν ώρα εργασίας.

Αντιμετώπιση της αφυδάτωσης
Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την υγεία. Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζεται το νερό αλλά και κάθε βασική φυσιολογική λειτουργία όπως η ρύθμιση της πίεσης του αίματος, η θερμοκρασία, η πέψη για να γίνει σωστά απαιτεί νερό.

Ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική και φυσική κατάσταση, υπάρχει μεταβλητότητα στην πρόσληψη νερού και οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σύνθεση του λίπους του σώματος του κάθε ατόμου. Οι απώλειες του ιδρώτα, και τελικά οι ανάγκες σε νερό, μπορεί να ποικίλουν ευρέως και να εξαρτώνται από την ποσότητα, τη συχνότητα και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας καθώς και από τις συνθήκες του περιβάλλοντος (π.χ. θερμοκρασία).

Τα οφέλη της σωστής ενυδάτωσης είναι πολλά για τη συνολική υγεία του ατόμου καθώς, κάθε κύτταρο του σώματός μας έχει ανάγκη τα υγρά. Η ενυδάτωση είναι παράγοντας-κλειδί στις πιο βασικές λειτουργίες του σώματος όπως του εγκεφάλου, της καρδιάς, των νεφρών, των μυών, του δέρματος, αφού ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες όπως την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος, την πέψη.

Πρόληψη
Για αποφυγή αφυδάτωσης καταναλώνουμε πολλά υγρά και τρώμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά. Αφήνοντας τη δίψα να είναι οδηγός είναι μια επαρκής καθημερινή κατευθυντήρια γραμμή για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους.

Οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν περισσότερα υγρά εάν αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως:

Έμετος ή διάρροια. Δίνουμε επιπλέον νερό ή πόσιμο διάλυμα ενυδάτωσης στα πρώτα σημάδια ασθένειας. Δεν περιμένουμε να συμβεί αφυδάτωση.
Επίπονη άσκηση. Η ενυδάτωση ξεκινά από την αρχή της άσκησης. κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αναπληρώνουμε τα υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνεχίζουμε το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά μετά την ολοκλήρωση.
Ζεστός ή κρύος καιρός. Κατανάλωση νερού σε ζεστό ή υγρό καιρό για να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματός και να αντικατασταθεί αυτό που χάνεται μέσω της εφίδρωσης. Επιπλέον χρήση νερού απαιτείται σε κρύο καιρό για να καταπολεμηθεί η απώλεια υγρασίας από ξηρό αέρα, ιδιαίτερα σε υψηλότερα υψόμετρα.
Η αρρώστια. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες συνήθως αφυδατώνονται κατά τη διάρκεια μικρών ασθενειών – όπως γρίπη, βρογχίτιδα ή λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος , Λάρισα

Αναφορές

Taylor, K., & Jones, E. B. (2020). Adult Dehydration. In StatPearls. StatPearls Publishing.

Jéquier, E., & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. European journal of clinical nutrition, 64(2), 115–123. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111

Parry, D., Oeppen, R. S., Gass, H., & Brennan, P. A. (2017). Impact of hydration and nutrition on personal performance in the clinical workplace. The British journal of oral & maxillofacial surgery, 55(10), 995–998. https://doi.org/10.1016/j.bjoms.2017.10.017

https://www.europeanhydrationinstitute.org/hydration

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086

https://www.usgs.gov/

https://www.fmh.gr/a

Υγεία

Οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμών σε παγκόσμια κλίμακα εγείρουν ανησυχίες ότι ισχυρότεροι τύποι μεταλλάξεων θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο

Οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα εγείρουν ανησυχίες ότι ισχυρότεροι τύποι μεταλλάξεων της Covid-19 θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, προτού επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού που θα μείωνε τον αντίκτυπο των παραλλαγμένων στελεχών.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν τουλάχιστον να έχει εμβολιαστεί μερικώς το 70% των ενηλίκων έως τις 4 Ιουλίου, μια κίνηση που αναμένεται να επιταχύνει την αποκλιμάκωση νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος Axios, δεδομένου ότι μόνο το 8% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται.

«Υπήρξε υπερ-επιταχυνόμενη εξέλιξη του ιού τους τελευταίους μήνες. Ο ιός ήταν κάπως σταθερός για 10 μήνες και στη συνέχεια άρχισε να εισέρχεται σε αυτήν την επιταχυνόμενη εξέλιξη. Τώρα, το πραγματικό ερώτημα είναι, υπάρχει τρόπος όλο αυτό να γίνει ακόμη χειρότερο;», σημείωσε ο διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, Έρικ Τοπόλ.

Οι ιοί αντιμετωπίζουν πιέσεις που τους κάνουν να μεταλλάσσονται προκειμένου να εξαπλωθούν στον πληθυσμό και να ξεφύγουν από την ανθρώπινη ανοσία, ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια οικολογίας και εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Σάρα Κόμπι. «Βλέπουμε και τα δύο τώρα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το CDC, επί του παρόντος ότι υπάρχουν πέντε μεταλλάξεις «ανησυχίας» και οκτώ μεταλλάξεις «ενδιαφέροντος» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερο ανησυχητικές θεωρούνται τρεις παραλλαγές: η βρετανική, η βραζιλιάνικη και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Το CDC παρακολουθεί στενά διάφορες εκδόσεις της μετάλλαξης της Ινδίας.

«Ήμασταν τυχεροί επειδή εμβολιάσαμε πριν την επίθεση της βρετανικής μετάλλαξης. Διαφορετικά θα είχαμε πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Τοπόλ. Ο Τζος Σίφερ, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, συμφωνεί ότι η μερική ανοσία της αγέλης προκαλεί μείωση του επιπέδου των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ παρά την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης. «Ελλείψει εμβολιασμού, είναι πολύ πιθανό ότι πολλά μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έμοιαζαν με την Ινδία αυτή τη στιγμή με τις νέες μεταλλάξεις» είπε.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο γρήγορος εμβολιασμός θεωρείται κρίσιμος. «Ακόμα και με μερική προστασία μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερος βαθμός ανοσίας της αγέλης», σημείωσε ο κ. Σίφερ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα «εργοστάσια» για τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων είναι περιοχές που πλήττονται με σφοδρότητα από τον ιό. «Εάν υπάρξει μια νέα φρικτή παραλλαγή –που θα κατέστρεφε το 2022 και θα μας έφερνε πίσω σε πολύ σκοτεινές εποχές- είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διεισδύσει σε μια περιοχή του κόσμου που πλήττεται τώρα με σφοδρότητα» συνέχισε.

Κατά τον κ. Τοπόλ, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, είναι να υπάρξει μια μετάλλαξη με υψηλή μεταδοτικότητα και ισχυρή ανοσοδιαφυγή. «Θα το δούμε αυτό; Δεν ξέρω. Ας ελπίσουμε ότι ποτέ δεν θα δούμε αυτό το τέρας» είπε.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», είπε από την πλευρά του ο κ. Σίφερ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η πιθανότητα να έχουμε μια παραλλαγή χειρότερη από αυτές που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πολύ υψηλότερη εάν έχουμε μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων», όπως συμβαίνει στη Λατινική Αμερική, την Ινδία και την Ασία.

Με πληροφορίες από Axios.com kathimerini.gr

Υγεία

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech αποτρέπει τη βαριά νόσο που προκαλεί η λοίμωξη από τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη 

Οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αποδείχθηκαν κατά 95% αποτελεσματικές όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης, της νοσηλείας και του θανάτου από COVID-19. Αυτό είναι το εξαιρετικά ενθαρρυντικό συμπέρασμα μελέτης που εκπονήθηκε στο Ισραήλ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Η πρώτη εμβολιαστική δόση προσφέρει κατά 58% προστασία έναντι της λοίμωξης, κατά 76% έναντι του κινδύνου νοσηλείας και κατά 77% έναντι της πιθανότητας θανάτου από κορωνοϊό. Οπως επισημαίνει ο συντάκτης της έρευνας δρ Σαρόν Αλρόι-Πράις, του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, «μέχρι σήμερα κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν κατάφερε να περιγράψει την επίδραση της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της COVID-19 στη δημόσια υγεία σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι οι εμβολιασμοί θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ολοκληρωτικά την υγειονομική κρίση».

Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine και αναλύει στοιχεία από τα εμβολιαστικά προγράμματα του Κατάρ και του Ισραήλ, δείχνει ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αποτρέπει τη βαριά νόσο που προκαλεί η λοίμωξη από τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα νέα για το άλλο εμβόλιο mRNA, που διατίθεται από τη Μoderna. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η χορήγηση μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης προκαλεί αύξηση των αντισωμάτων, ιδιαιτέρως έναντι των πιο μεταδοτικών και επικίνδυνων στελεχών.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι όλοι οι φοιτητές του θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα. Από την υποχρέωση θα εξαιρούνται μόνο θρησκευτικοί ή ιατρικοί λόγοι. Ξένοι φοιτητές και άλλοι που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια θα μπορούν να εμβολιάζονται στο πανεπιστήμιο. Πολλά από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠA (Γέιλ, Κολούμπια και Πρίνστον) έχουν επίσης κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

https://www.kathimerini.gr/

Υγεία

Μεγάλες μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο νέος κορωνοϊός έχει μία επιπλοκή που ουδείς φανταζόταν κατά την έναρξη της πανδημίας. Δημιούργησαν παγκόσμιο μητρώο για να μελετήσουν το φαινόμενο, να εντοπίσουν τις αιτίες τους και ίσως να βρουν τρόπο πρόληψης.

Ο νέος κορωνοϊός παρότι εμφανίστηκε ως ιός του αναπνευστικού, τελικά δεν αφήνει σχεδόν κανένα όργανο του σώματος αλώβητο. Ωστόσο μία από τις επιπλοκές του έχει αρχίσει να αναδύεται με ανησυχητικό ρυθμό και οι ειδικοί μιλούν πλέον για μια επαπειλούμενη δεύτερη πανδημία.

Η επιπλοκή αυτή είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Έως πρότινος γνωρίζαμε ότι ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος για τους ανθρώπους που ήδη πάσχουν από αυτόν. Ωστόσο νεότερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι μπορεί και να τον προκαλέσει σε ανθρώπους οι οποίοι ουδέποτε αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το σάκχαρό τους.

Για τους ειδικούς αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός, ο διαβήτης ήταν η μάστιγα της σύγχρονης εποχής, με:

422 εκατομμύρια πάσχοντες σε όλο τον κόσμο
1,5 εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο να οφείλονται άμεσα στον διαβήτη
2,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο να οφείλονται έμμεσα στο αυξημένο σάκχαρο (γλυκόζη)
Η προοπτική να επιδεινώνει ο κορωνοϊός τους αριθμούς αυτούς, είναι τρομακτική. «Όταν πρωτοείδα τα στοιχεία, νόμιζα ότι ήταν λάθος. Μου φαινόταν αδιανόητο να συμβαίνει αυτό», λέει στο Bloomberg ο Dr. Ziyad Al-Aly, επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας & Ανάπτυξης στο Ιατρικό Κέντρο VA του Σαιντ Λούις, στο Μισούρι. «Χρειάστηκα λίγο χρόνο για να πειστώ».


Ο Dr. Al-Aly αι οι συνεργάτες του ήταν μία από τις πρώτες επιστημονικές ομάδες που εξέτασαν τις επιπτώσεις της λοίμωξης Covid-19 στην μεταβολική υγεία. Αναλύοντας στοιχεία από αμερικανικές βάσεις δεδομένων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ξεπερνούν την Covid-19 διατρέχουν κατά 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τους επόμενους 6 μήνες.

Πόσο κινδυνεύουμε
Η αύξηση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι αναπτύσσονται:

6,5 νέα περιστατικά διαβήτη σε κάθε 1.000 ασθενείς με Covid που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο
37 νέα περιστατικά διαβήτη σε κάθε 1.000 ασθενείς που χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο
Ακόμα περισσότερα περιστατικά διαβήτη στους ασθενείς με Covid που νοσηλεύθηκαν στην εντατική.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Είχε προηγηθεί άλλη μελέτη, στη Βρετανία, που εξέτασε στοιχεία από 50.000 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ο κίνδυνος να αναπτυχθεί διαβήτης αυξάνεται κατά 50% τις πρώτες 20 εβδομάδες μετά το εξιτήριο.

Αν αναλογιστεί κανείς πόσους ανθρώπους έχει ως στιγμής αρρωστήσει ο κορωνοϊός, οι προαναφερθέντες κίνδυνοι αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Ήδη τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν υπερβεί παγκοσμίως τα 155 εκατομμύρια, με περισσότερα από 19 εκατομμύρια να είναι ενεργά. Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Ορατός κίνδυνος
«Είναι ορατός ο κίνδυνος να δούμε ταυτόχρονη έξαρση δύο πανδημιών», λέει ο Dr. Francesco Rubino, επικεφαλής Μεταβολικής & Βαριατρικής Χειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου (KCL). Σε συνεργασία με τον καθηγητή Paul Zimmet, από το Πανεπιστήμιο Monash, στην Αυστραλία, ο Dr. Rubino δημιούργησε ένα παγκόσμιο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων διαβήτη που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Σχεδόν 500 γιατροί απ’ όλο τον κόσμο τροφοδοτούν ήδη με στοιχεί το μητρώο. Τα στοιχεία αφορούν:

Τους παράγοντες κινδύνου
Τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με Covid-19
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεών τους
Τις θεραπείες που έκαναν
Την πορεία της λοίμωξης που τους προκάλεσε ο κορωνοϊός
Οι γιατροί ελπίζουν ότι με τη βοήθεια του μητρώου θα μπορέσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει, καθώς και τους τρόπους πρόληψης του διαβήτη. Έως στιγμής έχουν αναφερθεί στο μητρώο 350 περιπτώσεις διαβήτη μετά από τη λοίμωξη Covid-19.

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Φιλίππου: Όλες οι σοβαρές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και από τα τρία εμβόλια
Γιάννα Σουλάκη 

Σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, έδωσε κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ, ο επ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Φιλίππου δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με τα στοιχεία που προέρχονται από διάφορες χώρες και δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα κάποιων εμβολίων.

«Τηρώ στάση αναμονής, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εάν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού, τότε ακόμα και με μικρή αποτελεσματικότητα (των εμβολίων) στις μεταλλάξεις, θεωρούμε ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και θα μπορέσει να ελεγχθεί πραγματικά αυτό το τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τους στόχους της Ελλάδας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι προσδοκούμε με 28 εκατομμύρια δόσεις που έχουμε εξασφαλίσει ως χώρα, να εμβολιάσουμε 16 εκατομμύρια πολίτες.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μπορεί να ξενίζει ο αριθμός, ο οποίος υπερβαίνει τον πληθυσμό της Ελλάδας, όμως “όταν θα φτάσουμε να εμβολιάζουμε τους τελευταίους πολίτες θα χρειαστεί να ξαναεμβολιάσουμε τους πρώτους”, τους πολίτες δηλαδή που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που δηλώθηκαν μέσω της διαδικασίας συμπλήρωσης της “κίτρινης κάρτας” στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και από τα τρία εμβόλια που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Φιλίππου, έδωσε τα εξής στοιχεία:

Έως τις 5/4 και σε σύνολο 1,8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, έγιναν 1.913 αναφορές στον ΕΟΦ μέσω “κίτρινης κάρτας”. Από αυτές, ως «σοβαρές» χαρακτηρίστηκαν οι 557 περιπτώσεις και διερευνήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα οι 400. Αυτές οι 400 περιπτώσεις δηλώθηκαν και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρενεργειών από τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Όσο για το ποια εμβόλια αφορούν αυτές οι 400 περιπτώσεις; Αναλυτικά:

65 το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca (0,02%)
334 το εμβόλιο της Pfizer (0,02%)
1 το εμβόλιο της Moderna (0,008%)
O κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν αναλογικά με τις χορηγούμενες μέχρι εκείνη την περίοδο δόσεις, καθώς το εμβόλιο της Pfizer είχε χορηγηθεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, σε σχέση π.χ. με το εμβόλιο της Moderna.

“Μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Βέβαια υπάρχει και ένας θάνατος, ο οποίος οφείλεται σε αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία, από το εμβόλιο της AstraZeneca, σε γυναίκα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα”, πρόσθεσε.

Στις λιγότερο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των τριών εμβολίων περιλαμβάνονται οι μυαλγίες, αρθραλγίες, ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η ήπια πυρετική κίνηση, η κακουχία κ.ο.κ.

«Είναι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν θεωρούνται τόσο σημαντικές και εύκολα παρέρχονται», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα
Ο κ. Δημήτρης Φιλίππου εξήγησε πως η διαδικασία της αξιολόγησης των περιστατικών παρενεργειών από τα εμβόλια είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται, αλλά και ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι εμφανίζουν πολλά προβλήματα υγείας “άρα πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί κάτι σε κάποιον που να μη σχετίζεται με το εμβόλιο”, ανέφερε.

Συνεπώς, εκτός από τις 400 περιπτώσεις που διερευνήθηκαν και αναφέρονται αναλυτικά πιο κάτω, υπάρχουν και κάποιες ακόμα που είναι υπό διερεύνηση και αφορούν περιστατικά θρόμβωσης, οξέως εμφράγματος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονική εμβολή και θρομβοπενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθεις παρενέργειες πάντως, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν διερευνηθεί και δηλωθεί επίσημα, είναι οι εξής:

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

Pfizer (0,5/100.000)
Moderna (1/100.000)
Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

AstraZeneca (1/300.000)
Πάρεση προσωπικού νεύρου

Pfizer (0,3/100.000)
Astra Zeneca (0,3/100.000)
Σύνδρομο Guillen Barre

AstraZeneca (0,3/100.000)
Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

Pfizer (0,8/100.000)
Για όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, υπήρξε αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών χρήσης των εμβολίων και προστέθηκαν και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Ακριβώς εξαιτίας της σπανιότητάς τους δεν είχαν καταγραφεί στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές κλινικές μελέτες, εξήγησε ο Καθηγητής κ. Φιλίππου.

Φιλίππου: Πολύ σπάνιες οι παρενέργειες – Αδιαπραγμάτευτη η αξία του εμβολιασμού
Παρουσιάζοντας μελέτες από το εξωτερικό, ο πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε ότι είναι “αδιαπραγμάτευτη η αξία του εμβολιασμού” καθώς 322 εκατομμύρια περιπτώσεις νόσησης από Covid θα αποφευχθούν με τον εμβολιασμό των παιδιών.

Παρουσίασε δε και στοιχεία, από τα οποία προκύπτει σαφές όφελος από τους εμβολιασμούς στις νοσηλείες και σοβαρές νοσηλείες Covid-19.

Όταν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε όλο τον πλανήτη, όπως είπε, τότε θα καταφέρουμε να αποφύγουμε 11 χιλιάδες θανάτους ηλικιωμένων ανθρώπων στην Αγγλία, αλλά και να μειωθεί το επίπεδο της θνησιμότητας στις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι χωρίς εμβόλια θα ξεπερνούσαν τα 1,2 εκατομμύρια την επόμενη διετία.

“Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έχει πολύ μεγάλη σημασία και όταν ολοκληρωθεί θα είναι τεράστιο κέρδος για τις ανθρώπινες ζωές, που είναι το πρώτο και το αδιαπραγμάτευτο, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία”, πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη 12 εμβόλια στο στάδιο των κλινικών μελετών, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι σύντομα διαθέσιμα.https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) απαντούν στις συνηθέστερες ερωτήσεις

Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι του ιού SARS-CoV-2 έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό, να εμφανίσουν τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης, και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά τα άτομα αυτά μπορούν να ξαναξεκινήσουν να κάνουν όσα απέφευγαν, για να κρατήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ασφαλείς.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) απαντούν στις συνηθέστερες ερωτήσεις, που έχουν προκύψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου όπως γνωρίζουμε η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί.

Πως ορίζεται ο πλήρης εμβολιασμός;
Η μέγιστη προστασία του εμβολίου είναι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων (Pfizer, Moderna) και δύο εβδομάδες μετά τη δόση ενός εμβολίου Johnson & Johnson. Αυτά τα δεδομένα ισχύουν για τους υγιείς, καθώς κάποιος με μειωμένο ανοσοποιητικό λόγω κάποιας νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό του.

Πρέπει να φοράω μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;
Όταν κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του τότε από τους ειδικούς θεωρείται ασφαλές να περπατάει, ή να αθλείται σε εξωτερικό χώρο, να βρίσκεται σε μικρές μαζώξεις με εμβολιασμένα ή μη άτομα, και να γευματίσει σε ένα εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Ωστόσο καλό θα ήταν να συνεχίσει να φοράει μάσκα, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, σε εκδηλώσεις με πολύ συγχρωτισμό όπως οι συναυλίες.

Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους;
Σε εσωτερικούς χώρους δυνητικά θα μπορούσε να παραλειφθεί η χρήση της μάσκας σε συναθροίσεις με πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ή σε αν οι μη εμβολιασμένοι είναι από μία μόνο οικογένεια σε ομάδες λίγων ατόμων. Για άτομα με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με λοίμωξη COVID-19 λόγω μεγάλης ηλικίας ή σοβαρών συνοσηροτήτων καλό θα ήταν να φοράνε μάσκα πάντα, όταν συναναστρέφονται με άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Επίσης, η χρήση της μάσκας συνίσταται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Εσωτερικοί δημόσιο χώροι, όπως αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ
– Συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα άτομα από διαφορετικές οικογένειες
– Μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία, τρένα, και αεροπλάνα

Είναι ασφαλές να ταξιδέψω;
Θεωρητικά οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν εντός των συνόρων της χώρας, χωρίς να κάνουν τεστ ή να μπουν σε καραντίνα επιστρέφοντας. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό στα ταξίδια να τηρούνται μέτρα προφύλαξης, όπως η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας, και η σωστή και συχνή υγιεινή των χεριών. Όσο αφορά το ταξίδι στο εξωτερικό, ανάλογα με τον προορισμό το άτομο πρέπει να ελέγξει αν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή καραντίνα στην επιστροφή, αν παραδείγματος χάρη θέλει κανείς να ταξιδέψει στις ΗΠΑ πρέπει να προσκομίσει αρνητικό τεστ εντός τριών ημερών.

Τι κάνω αν έρθω σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα;
Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν παρακολούθηση συμπτωμάτων, όπως πυρετό ή φρίκια, βήχα, δύσπνοια, κόπωση, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή διάρροια. Ειδικά αν κάποιος εκτεθεί σε θετικό κρούσμα και μένει μαζί με πολλά άτομα ιδανικά θα έπρεπε να κάνει τεστ και να απομονωθεί για 14 ημέρες ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

https://www.in.gr/

Υγεία

Μια νέα παρενέργεια αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες αρκετοί άνθρωποι που εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού – Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες σχετικά με τη σοβαρότητά τους αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκαθαρίσει ότι όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, με τις πιο συχνές να περιλαμβάνουν πόνο στο χέρι του εμβολιασμού ή μυαλγίες. Κάποιοι άνθρωποι, όμως, έχουν ισχυριστεί ότι μετά τον εμβολιασμό τους παρουσίασαν μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Μέχρι σήμερα στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 28,9 εκατομμύρια άνθρωποι με το εμβόλιο της Οξφόρδης (Astrazeneca) και της Pfizer/BioNTech για την πρώτη δόση του εμβολιασμού κατά της COVID-19, ενώ περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Μια αναφορά από το MHRA (Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας) υποστηρίζει ότι ορισμένοι άνθρωποι στη Βρετανία βίωσαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως η κόπωση και ο πονοκέφαλος (τα συχνότερα), καθώς και πόνο στο χέρι και πυρετό.

Στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, αρκετοί πολίτες έχουν ισχυριστεί ότι παρουσιάζουν έντονη μεταλλική γεύση στο στόμα για αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer, ο John Howard από τη Νότια Καρολίνα ανέφερε ότι η μεταλλική αυτή αίσθηση εμφανίστηκε μερικά λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Σε δηλώσεις του στο NBC News, ο 45χρονος κ.Howard ανέφερε ότι ενώ το σύμπτωμα δεν ήταν ενοχλητικό, δε μπορούσε να απολαύσει φυσιολογικά τον καφέ του. Ένας άλλος ασθενής, ο 52χρονος Dave Bischel δήλωσε ότι γευόταν νικέλιο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Pfizer που άφηνε αυτή την άσχημη γεύση στο στόμα των ασθενών. Ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να γευτεί μέταλλο για αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της Moderna, με τον 50χρονο Paul Wartenberg από τη Φλόριντα να δηλώσει ότι η γεύση αυτή έφυγε όταν έφαγε το βραδινό του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρενέργειες στο εμβόλιο είναι κάτι καλό. «Είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε για τις παρενέργειες και σε όλα τα εμβόλια μπορεί να υπάρχουν κάποια φαινόμενα. Όπως και με το εμβόλιο της γρίπης, έχουν υπάρξει αναφορές για κόπωση, ελαφρύ πονοκέφαλο, ξηρό βήχα και μυαλγίες.

Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε άσχημα, είναι φυσιολογικό, διαρκεί μόνο κάποιες ημέρες και είναι καλό σημάδι, καθώς δείχνει ότι το εμβόλιο λειτουργεί. Δεν σημαίνει ότι έχει νοσήσει σοβαρά, αλλά ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα πρώτα σημάδια λοίμωξης από κορωνοϊό», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ελάχιστες παρενέργειες

Οι ειδικοί της Pfizer δήλωσαν ότι οι εκτενείς δοκιμές που διενήργησαν έδειξαν ότι «ο οργανισμός γενικά αντέχει ικανοποιητικά το εμβόλιο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Οι παρενέργειες μπορούν να είναι ήπιες και ανεξάρτητα δεδομένα παρακολούθησης αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Η Ομάδα Γνώσης Εμβολίων της Βρετανίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει ότι επειδή τα εμβόλια λειτουργούν πυροδοτώντας την παραγωγή αντίδρασης από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου που μοιάζουν με τα συμπτώματα της πραγματικής λοίμωξης.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι οι πιο κοινές παρενέργειες που έχουν σχετιστεί με το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ο πόνος στο χέρι, με το 65% των ασθενών να παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα, ενώ ακολουθούν κρυάδες, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, μυαλγίες, κόπωση και πονοκέφαλος.

Σύμφωνα με αναφορά της Pfizerοι χειρότερες παρενέργειες ήταν η κόπωση και οι πονοκέφαλοι, αλλά μόνο μετά τη δεύτερη δόση. Μόλις 4% των ανθρώπων ανέφεραν κόπωση και 2% ανέφεραν πονοκέφαλο.

Συμπερασματικά, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, και στην περίπτωση του εμβολίου για τον κορωνοϊο κάποιοι ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης και άλλες παρενέργειες, ωστόσο σε γενικές γραμμές δείχνουν ήπιες.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

 

Το να λαμβάνουμε λουλούδια, εκτός από τη χαρά και την συγκίνηση που μπορεί να μας δώσει μια τέτοια κίνηση, αποδεικνύεται και εξαιρετικά επωφελής για την υγεία μας!

Σύμφωνα με μελέτες της American Society for Horticulture Science, τα λουλούδια εκτός από την πολύ ωραία μυρωδιά και την ευχάριστη αίσθηση που δίνουν σε όποιο χώρο κι αν τα βάλουμε, συμβάλλουν πολύ θετικά στη ψυχική και σωματική μας ευεξία.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για το κατά πόσο τα φυτά επιδρούν θεραπευτικά σε ασθενείς, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. 90 άνδρες και γυναίκες χωρίστηκαν σε δωμάτια, από τα οποία κάποια είχαν φυτά και κάποια όχι. Οι ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με κάποιο είδος φυλλώματος, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, χαμηλότερα επίπεδα πόνου, άγχους και κόπωσης και πιο θετικά συναισθήματα για τα δωμάτια τους από τους αντίστοιχους που παρέμειναν σε δωμάτια χωρίς φυτά. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι τα λουλούδια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «συμπληρωματικά φάρμακα» στην ανάρρωση των ασθενών.

Τα μπουκέτα λουλουδιών μπορούν επίσης να μας κάνουν να αισθανόμαστε λιγότερο άγχος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Complementary Therapies In Medicine.

Οι ερευνητές έδωσαν σε μία ομάδα νεαρών γυναικών ένα φρέσκο βάζο με τριαντάφυλλα για τα σπίτια τους και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένιωθαν πιο χαλαρές και χαρούμενες από ότι πριν.

Μήπως λοιπόν σήμερα που είναι και Πρωτομαγιά, βάλουμε το αέρινο φλοράλ φόρεμά μας, ένα ζευγάρι sneakers, ιδανικά για περπάτημα και βγούμε στη γύρα για ένα μπουκέτο από όμορφα, πολύχρωμα και ευωδιαστά λουλούδια;

Από τη Μαρία Ασλανίδη

https://www.instyle.gr/

Υγεία

Μπορεί η θεωρία να θέλει τον άνδρα το «ισχυρό φύλο», όταν μιλάμε για την COVID-19 όμως, τα πρωτεία κατέχουν οι γυναίκες – Τι λείπει από τον οργανισμό των ανδρών και τους κάνει να νοσούν σοβαρότερα;
Όπως είναι ήδη γνωστό, τα ποσοστά των γυναικών που νοσούν σοβαρά από την ασθένεια είναι περίπου τα μισά από αυτά των ανδρών, χωρίς, ωστόσο, ο λόγος να έχει γίνει σαφής μέχρι σήμερα.

Τώρα, λοιπόν, ένα τυχαίο πείραμα από ερευνητή οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Duke οδήγησε σε κάποιες νέες γνώσεις: Οι γυναίκες διαθέτουν μεγαλύτερη αφθονία από έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοκυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις στον βλεννογόνο ιστό και συσσωρεύονται στους πνεύμονες, έτοιμα να επιτεθούν στον κορωνοϊό.

«Οι γυναίκες είναι καλύτερα εφοδιασμένες με αυτά τα εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα, γι’αυτό και φαίνονται πιο εξοπλισμένες να καταπολεμήσουν κάποιες από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της COVID-19. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν δυνητικά να απειλήσουν τη ζωή του ανθρώπου», αναφέρει ο Daniel Saban, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Οφθαλμολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Duke.

Ο επιστήμονας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Med, αναφέρει ότι η έρευνα του ξεκίνησε την προηγούμενη άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της COVID-19.

«Δεν ξεκινήσαμε με μία θεωρία. Ήταν μια απόλυτα αμερόληπτη προσέγγιση, όπου καλέσαμε τους συνεργάτες μας να μας παράσχουν δείγματα αίματος και ιστών από ασθενείς με COVID-19 καθώς και από υγιείς ανθρώπους. Δεν είχαμε ιδέα τι θα βρίσκαμε, αν πράγματι βρίσκαμε κάτι», εξηγεί ο Δρ. Saban.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν γρήγορα ότι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που λέγεται «αμετάβλητα Τ κύτταρα που σχετίζονται με την βλεννογόνο» ή αλλιώς κύτταρα MAIT, κυκλοφορεί σε περισσότερη αφθονία στο αίμα των υγιών γυναικών από ό,τι στους υγιείς άνδρες. Τα κύτταρα MAIT είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια που συμβάλλουν στην ανοσολογική απόκριση των οργάνων και των ιστών της βλεννογόνου.

Στους πάσχοντες από COVID-19, όμως, υπήρχαν πολύ λίγα κύτταρα MAIT που κυκλοφορούσαν στο αίμα ακόμα και των γυναικών. Επειδή, λοιπόν, ο πληθυσμός των κυττάρων MAIT είχε μειωθεί δραστικά, οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν πού πήγαν αυτά τα κύτταρα.

Την απάντησή τους τη βρήκαν στα δείγματα ιστών από τους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19. Συνολικά, υπήρχε μια κάποια αφθονία στα κύτταρα MAIT στους ιστούς των πνευμόνων των ασθενών, αλλά έπειτα από πιο ενδελεχή παρατήρηση, διαπιστώθηκαν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

«Πρώτα βρήκαμε αυτή τη διχοτομία σε υγιές αίμα. Τα κυκλοφορούντα κύτταρα MAIT στις γυναίκες εξέφραζαν γονίδια που υποδεικνύουν ένα ισχυρό προφίλ, έτοιμο για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης, αλλά αυτό δεν ίσχυε και για τους άνδρες. Στη συνέχεια εξετάσαμε τον ιστό και καταφέραμε να βρούμε στοιχεία του ίδιου αυτού μοτίβου σύμφωνα με το φύλο», αναφέρει ο Δρ. Saban.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα διαφορών του φύλου στις ανοσολογικές αποκρίσεις στις λοιμώξεις, σημειώνοντας ότι οι διαφορές αυτές επικρατούν ήδη από την εμφάνιση της COVID-19.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα προστατευτικό προφίλ συγκεκριμένο στις γυναίκες, το οποίο δημιουργείται από αυτά τα κύτταρα MAIT και θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην ανάπτυξη θεραπειών», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Υγεία

Ελλειψη βιταμίνης Β12: Πού οφείλεται – Προσοχή στα 9 συμπτώματα
Μιχάλης Θερμόπουλος
Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη (cobalamin), είναι μια σημαντική υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA, καθώς και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Δυστυχώς, η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συνηθισμένη, ειδικά στους ηλικιωμένους. Υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας εάν δεν παίρνετε αρκετή Β12 από τη διατροφή σας. Το ίδιο ισχύει και αν δεν μπορείτε να την απορροφήσετε αποτελεσματικά από τις τροφές που καταναλώνετε.

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει με φυσικό τρόπο στις ζωικές τροφές. Τέτοιες είναι το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί και σε προϊόντα τεχνητώς εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, όπως μερικές ποικιλίες ψωμιού και το φυτικό γάλα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν από έλλειψη σε βιταμίνη Β12 είναι:
Οι ηλικιωμένοι
Εκείνοι που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος του εντέρου. Μεγάλο μέρος της απορρόφησης της Β12 γίνεται στο έντερο.
Άτομα που παίρνουν το φάρμακο μετφορμίνη για τον διαβήτη
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα
Εκείνοι που -μακροχρόνια- παίρνουν αντιόξινα φάρμακα για καούρα
Δυστυχώς, τα συμπτώματα στην έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εμφανιστούν και η διάγνωση μπορεί να είναι πολύπλοκη. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί ως ανεπάρκεια φυλλικού (ή φολικού) οξέος.

Τα χαμηλά επίπεδα B12 προκαλούν πτώση των επιπέδων του φυλλικού οξέος. Ωστόσο, εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12, η διόρθωση των χαμηλών επιπέδων του φολικού οξέος μπορεί απλά να “καμουφλάρει” την ανεπάρκεια Β12 και να αποτύχει να επιδιορθώσει το υποκείμενο πρόβλημα.

Χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα: Εάν έχετε ανεπάρκεια Β12, το δέρμα σας μπορεί να εμφανιστεί χλωμό ή με κίτρινη απόχρωση.
Αδυναμία και κόπωση: Όταν είστε ανεπαρκείς στην Β12, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, για να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι.
Αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες”: Η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μυελίνης. Είναι η ουσία, που απομονώνει τα νεύρα και είναι κρίσιμη για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ένα κοινό σημάδι πιθανής βλάβης των νεύρων από έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι η αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες” στο δέρμα.

Μεταβολές στην κινητικότητα: Οι βλάβες που προκαλούνται από μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία σας και να προκαλέσουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο περπατάτε και μετακινείστε.

Γλωσσίτιδα και στοματικά έλκη: Ένα πρώιμο σημάδι έλλειψης Β12 μπορεί να είναι μια κόκκινη και πρησμένη γλώσσα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως γλωσσίτιδα. Μπορεί, επίσης, να έχετε συχνά στοματικά έλκη, δηλαδή άφθες στο στόμα.

Ζαλάδα και αίσθηση “σαν να σας κόβεται η ανάσα”: Η αναιμία που προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο σε όλα του τα κύτταρα.
Προβλήματα όρασης: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη του νευρικού συστήματος που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει το οπτικό νεύρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή ή διαταραγμένη όραση.
Αλλαγές στη διάθεση: Μερικοί άνθρωποι με ανεπάρκεια Β12 μπορεί να παρουσιάσουν ενδείξεις καταθλιπτικής διάθεσης. Μπορεί, επίσης να αναπτύξουν μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως άνοια.
Πυρετός: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό.

Συμπέρασμα
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι κάτι αρκετά συχνό. Μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους, καθιστώντας δύσκολη την ταυτοποίησή της.

Εάν κινδυνεύετε και έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι εύκολο να αποφευχθεί, απλά εξασφαλίζοντας ότι παίρνουν αρκετή Β12 στη διατροφή τους.

Πηγή: https://www.healthline.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.