Φεβρουαρίου 25, 2021

Υγεία

Τα επικίνδυνα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή και εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού
Μαριάννα Σπανού
Τον τρόπο με τον οποίο η φρουκτόζη σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη και παχυσαρκίας αναλύουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη. Οι ειδικοί διερευνούν τους κινδύνους που επιφέρει η υψηλή κατανάλωση της ένωσης αυτής που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή αμυλοσιρόπιων υψηλής συγκέντρωσης φρουκτόζης που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bristol και του Ινστιτούτου Francis Crick του Λονδίνου υποδεικνύει ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να αποτρέψει την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, με τρόπους που μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει γνωστοί.

Η φρουκτόζη ως βασικό συστατικό των αμυλοσιρόπιων υψηλής συγκέντρωσης φρουκτόζης βρίσκεται συχνά στα σακχαρούχα ποτά, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται εκτενώς στην βιομηχανία παραγωγής τροφίμων. Σχετίζεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, ενώ η πρόσληψή της έχει αυξηθεί σημαντικά στον ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της φρουκτόζης στο ανοσοποιητικών σύστημα των ανθρώπων που την καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες ήταν περιορισμένες μέχρι σήμερα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, δείχνει, λοιπόν, ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα και ότι η διαδικασία αυτή παράγει περισσότερα αντιδρώντα μόρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Η φλεγμονή τέτοιου είδους, μάλιστα, μπορεί να προχωρήσει στην καταστροφή κυττάρων και ιστών και να συμβάλει στην υπολειτουργία οργάνων και συστημάτων του σώματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη παθήσεων.

Η έρευνα προσφέρει, επίσης, καλύτερη κατανόηση σχετικά με τον τρόπο που η φρουκτόζη συνδέεται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία –καθώς η χαμηλού βαθμού φλεγμονή σχετίζεται συχνά με τη δεύτερη. Προστίθεται, ακόμη στον αυξανόμενο όγκο των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι υπεύθυνοι πολιτικής της υγείας σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της κατανάλωσης υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης.

«Η έρευνα διαφορετικών στοιχείων της διατροφής μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι συνεισφέρει στη φλεγμονή και τις παθήσεις και τι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα για την βελτίωση της υγείας και της συνολικής ψυχικής και σωματικής κατάστασης των ανθρώπων», αναφέρει ο Δρ. Nick Jones από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Πανδημία: Ο κίνδυνος που απειλεί όσους είναι όλη μέρα στα social media
Η χρήση των social media αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των lockdown. Πώς επηρέασε αυτή η συμπεριφορά τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία; Διαβάστε τα αποτελέσματα νέας έρευνας που μελέτησε την ψυχοσύνθεση των χρηστών social media κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων
Μαγειρέψαμε, χορέψαμε, και μοιραστήκαμε προσωπικές μας στιγμές χρησιμοποιώντας τα social media κατά την περίοδο της καραντίνας, μα πάνω απ’ όλα προσπαθήσαμε να μη χάσουμε την επαφή από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Συνεπώς, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατακόρυφα. Τι επιπτώσεις είχε αυτό για την ψυχική υγεία; Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ουγγαρία, οι πιθανότητες να εμφανίσουν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κατάθλιψη αυξήθηκαν σχεδόν στο διπλάσιο για όσους μοιράζονταν προσωπικές τους φωτογραφίες ή φωτογραφίες των κατοικίδιών τους στους κοντινούς τους ανθρώπους σε καθημερινή βάση.

Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά αυτούς που έστελναν προσωπικές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, το ποσοστό των ατόμων που διέτρεχαν κίνδυνο κατάθλιψης ήταν 19% Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, το 40% των καθημερινών χρηστών έδειξε σημάδια κατάθλιψης» αναφέρει σχετικά η ειδικός επικοινωνίας και μέσων Alexandra Valéria Sándor, διδακτορική φοιτήτρια στη Σχολή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd της Βουδαπέστης.

Η νέα αυτή μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια χρησιμοποιώντας διαδικτυακά ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της κορύφωσης και των δύο κυμάτων στην Ουγγαρία (από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο και από τον Νοέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020). Το πρώτο ερωτηματολόγιο εξέτασε τις διαφορές της περιόδου πριν τον κορωνοϊό με το πρώτο κύμα του κορωνοϊού χρησιμοποιώντας στοιχεία από 170 συμμετέχοντες, ενώ το δεύτερο ερωτηματολόγιο εξέτασε την περίοδο μεταξύ των δύο κυμάτων και του δεύτερου κύματος με 119 συμμετέχοντες εκ των οποίων 100 σύνολα απαντήσεων αναλύθηκαν έτσι ώστε το δείγμα να αντιστοιχεί στο πρώτο με μέγιστη διαφορά 0,5% όσον αφορά το φύλο και τις ηλικιακές ομάδες.

Όσον αφορά το χρόνο που ξοδεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι προφανές, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, περίοδος που αρκετός κόσμος είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι λόγω των περιορισμών. Το 54% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι περνούσε περισσότερη ώρα στα social media σε σύγκριση με πριν την πανδημία. Ο χρόνος αυτός αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος για το 1/3 των συμμετεχόντων. Ακόμα, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown το 42% πίστευε ότι η δραστηριότητα των υπόλοιπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «είχε αυξηθεί πολύ» και το 46% είπε ότι «αυξήθηκε ελαφρώς». Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, το 15% αντιλήφθηκε μια πιο αυξημένη δραστηριότητα σε σύγκριση με το πρώτο κύμα, ενώ το 46% θεώρησε ότι ήταν «ελαφρώς αυξημένη».

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ του πρώτου κύματος και του δεύτερου είναι στις αντιδράσεις και στα likes. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν πάρει περισσότερα likes κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος σε σύγκριση με το πρώτο, ενώ μόνο το 24% έλαβε περισσότερες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία. Την άνοιξη, το 40% των συμμετεχόντων ήταν πιο γενναιόδωρο με τα likes και σχόλια από ό, τι πριν από την πανδημία και το 30% από αυτούς σχολίασε περισσότερο σε σύγκριση με το πρώτο κύμα. «Βασιλιάς» φυσικά και ήταν το Facebook, με τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν ότι περνούσαν περισσότερες από δύο ώρες σε αυτό σε σύγκριση με το 9% πριν την πανδημία. Η χρήση του μειώθηκε λίγο μεταξύ των δύο κυμάτων, όμως μετά αυξήθηκε ξανά.

Η αυτοπροβολή (οι selfies για παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν ευρέως) που μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση αυξήθηκε με την ανταλλαγή εικόνων στην εφαρμογή Messenger. Το 18% των συμμετεχόντων μοιράστηκε τέτοιο περιεχόμενο πολλές φορές τη μέρα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, ενώ μόλις το 8% ανέφερε ότι έκανε το ίδιο πριν την πανδημία.

Για να εκτιμηθεί η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, το Ερωτηματολόγιο Υγείας Ασθενών-2 (PHQ-2) περιείχε τις ακόλουθες ερωτήσεις: «Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, πόσο συχνά σας απασχόλησαν τα ακόλουθα προβλήματα;» Αυτά τα προβλήματα ήταν τα εξής: «μειωμένο ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση να κάνω πράγματα» και «αίσθημα αδυναμίας, κατάθλιψης ή απελπισίας». Οι πιθανές απαντήσεις ήταν «καθόλου» (0 βαθμοί), «κάποιες ημέρες» (1 βαθμός), «περισσότερες από τις μισές ημέρες» (2 βαθμοί) και «σχεδόν κάθε μέρα» (3 βαθμοί). Το σκόρ κυμαινόταν από 0 εώς 6. Μια βαθμολογία τουλάχιστον σε τιμή 3 δείχνει την πιθανότητα κατάθλιψης και υποδηλώνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα, όχι μόνο ο χρόνος που αφιερώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε ξανά κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, αλλά και η κοινή χρήση περιεχομένου με εγωκεντρικό χαρακτήρα έγινε επίσης πιο συχνή. Υπάρχει ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας και της αυξημένης χρήσης των κοινωνικών μέσων, η οποία εγείρει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και αξίζει περαιτέρω σε βάθος διερεύνηση», καταλήγει η Alexandra Valéria Sándor, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα σε διαδικτυακό συνέδριο στο Πρίνστον τον Ιανουάριο.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Το 90% των ερωτηθέντων ειδικών εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα καταλήξει να γίνει «ενδημικός», ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει
Επειτα από έναν χρόνο πανδημίας προκύπτει το εύλογο ερώτημα: πόσο μπορούμε να ελπίζουμε στην εξάλειψη της πανδημίας; Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σχεδόν απίθανο. Το επιστημονικό περιοδικό Nature έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα σε 100 ειδικούς που μελετούν τον κορωνοϊό. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο κορωνοϊός θα καταλήξει να γίνει «ενδημικός» – γεγονός που μεταφράζεται ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί τα επόμενα χρόνια σε διαφορετικές περιοχές της υφηλίου. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αδυναμία εξάλειψης του κορωνοϊού δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων, των νοσούντων, ή τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχιστούν στην κλίμακα που παρατηρείται σήμερα. Η μελλοντική πορεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ανοσίας που αναπτύσσεται μέσω μόλυνσης, ή εμβολιασμού και επίσης πώς θα εξελιχθεί ο ιός.

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήταν δυνατόν να εξαλειφθεί ο SARS-CoV-2 από ορισμένες περιοχές, ενώ θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε άλλες. Στις περιοχές που θα επιτευχθεί ανοσία αγέλης, θα υπάρχει κίνδυνος επιδημικών εκρήξεων, αλλά θα περιορίζονται γρήγορα λόγω του υψηλού βαθμού συλλογικής ανοσίας.

Ένα πιθανό σενάριο που προβλέπουν οι επιστήμονες για τον SARS-CoV-2 είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται, αλλά εφόσον έχει αναπτυχθεί κάποια ανοσία μέσω φυσικής μόλυνσης ή εμβολιασμού, δεν θα υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσου. Ο ιός θα θυμίζει ότι συμβαίνει τώρα με τα παιδιά που συνήθως προκαλεί ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη.

Μένει να διαπιστωθεί το πως θα εξελιχθεί η ανοσία που αναπτύσσουμε έναντι του SARS-CoV-2 και αν θα είναι παρόμοια όπως με τους ενδημικούς κορωνοϊούς (OC43, 229E, NL63 και HKU1). Αν δηλαδή παρότι δεν θα μας προφυλάσσει από επαναμόλυνση, αν θα μας προφυλάσσει από σοβαρή νόσο.

Αν οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύξουν μακροχρόνια ανοσία στον ιό, είτε μέσω φυσικής μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού, τότε δεν είναι πολύ πιθανό ο ιός να καταλήξει ενδημικός. Παρόλα αυτά η ανοσία φαίνεται να εξασθενεί μετά από ένα ή δύο χρόνια και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί και να διαφύγει της ανοσίας. Περισσότεροι από τους μισούς επιστήμονες θεωρούν ότι η εξασθένιση της ανοσίας θα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που θα καταστήσουν τον ιό ενδημικό.

Σε χώρες που έχουν αρχίσει εκτεταμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι του COVID-19 αναμένεται να παρατηρηθεί σημαντική μείωση της νόσου, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά των εμβολίων αναφορικά με τις μεταδόσεις. Δεδομένα από κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια μπορεί να αποτρέψουν τη συμπτωματική λοίμωξη αλλά, επίσης, θα μπορούσαν να περιορίσουν και τη μετάδοση του ιού.

Αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση – και εάν παραμείνουν αποτελεσματικά έναντι νεότερων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού – είναι δυνατόν να μπορεί να εξαλειφθεί ο ιός σε περιοχές που θα επιτευχθεί η ανοσία αγέλης. Ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό κατά 90% θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 55% του πληθυσμού για να επιτευχθεί προσωρινά η ανοσία αγέλης, εφόσον κάποια από τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ. Ένα εμβόλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στο 67% των ανθρώπων για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης εφόσον αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα.

Παρόμοια με την πανδημία γρίπης;

Η πανδημία της γρίπης του 1918 που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα, αποτελεί κριτήριο σύγκρισης για τις υπόλοιπες πανδημίες. Η πανδημία είχε προκληθεί από ιό γρίπης τύπου Α, ο οποίος προήλθε από πτηνά. Οι πανδημίες της γρίπης προκαλούνται όταν ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία στα νέα στελέχη του ιού. Τη στιγμή που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αναπτύξει ανοσία, ένας πανδημικός ιός θα γίνει εποχικός.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί όπως η γρίπη. Η γρίπη μεταλλάσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον SARS-CoV-2, επιτρέποντάς να διαφεύγει από το ανοσιακό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια γρίπης πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε χρόνο. Παρόμοια και ο κορωνοϊός μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που αναπτύσσεται από τη φυσική μόλυνση, και πιθανόν και τα εμβόλια.

Το 70% των ερωτηθέντων ερευνητών θεωρούν ότι η δυνατότητα διαφυγής της ανοσιακής απάντησης θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα καθορίσει αν θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ο ιός.

Το μέλλον του SARS-CoV-2 θα εξαρτηθεί, επίσης, από το αν μπορεί να δημιουργήσει δεξαμενές σε άγρια ζώα.

Συμπερασματικά, «η πορεία που θα ακολουθήσει ο SARS-CoV-2 στο μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Στο προσεχές μέλλον η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων μέχρι την επίτευξη της ανοσίας αγέλης, μπορεί να περιορίσουν τις μεταδόσεις ή τη σοβαρότητα της νόσου. Αν όμως τα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης περιοριστούν και αφήσουμε τον ιό ανεξέλεγκτο, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας», αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνει τακτικά έντομα και η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά αποτελούν πλουσιότατες πηγές αντιοξειδωτικών
Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στα εδώδιμα έντομα εξέτασαν για πρώτη φορά επιστήμονες παρατηρώντας πως είναι εξαιρετικά υψηλά.

“Τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνει τακτικά έντομα», δήλωσε ο καθηγητής Mauro Serafini, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition. “Οι υπόλοιποι από εμάς χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη ενθάρρυνση».

“Τα εδώδιμα έντομα είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μετάλλων, βιταμινών και ινών. Αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν τα συνέκρινε με τις κλασσικές τροφές όπως το ελαιόλαδο ή ο χυμός πορτοκαλιού με όρους αντιοξειδωτικής δράσης. Η αντιοξειδωτική δράση είναι αυτή που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει μία υπερτροφή – αν και αυτός ο όρος αποφεύγεται από τους ερευνητές», προσθέτει ο Δρ. Serafini.

Οι ερευνητές εξέτασαν μία ευρεία κλίμακα εδώδιμων εντόμων και ασπόνδυλων χρησιμοποιώντας διάφορες μονάδες μέτρησης αντιοξειδωτικής δράσης. Κάθε έντομο εξετάστηκε για την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά αλλά και τη δράση του.

Τα υδροδιαλυτά εκχυλίσματα των ακρίδων, των μεταξοσκώληκων και των γρύλων έδειξαν τις υψηλότερες τιμές περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά – πενταπλάσιες από το χυμό πορτοκάλι.


“Υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση: Τα φυτοφάγα έντομα έχουν αξιοσημείωτα υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκτός των πολυφαινόλων, η περιεκτικότητα των εντόμων σε αντιοξειδωτικά εξαρτάται επίσης από άλλους άγνωστους παράγοντες», προσθέτει ο Δρ. Serafini.

Τα αποτελέσματα για το λίπος των εντόμων ήταν επίσης εντυπωσιακά καθώς το “λίπος από γιγάντιους τζίτζικες και μεταξοσκώληκες ήταν διπλάσιο από την αντιοξειδωτική δράση του ελαιόλαδου».

Το κυριότερο μήνυμα της ομάδας είναι πως τα εδώδιμα έντομα όπως οι ακρίδες και οι μεταξοσκώληκες είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι: ποια είναι αυτά τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα έντομα και λειτουργούν και στους ανθρώπους;

“Η επίδραση των αντιοξειδωτικών στους ζώντες οργανισμούς είναι άκρως σχετιζόμενη με τη βιοδιαθεσιμότητα και την παρουσία του συνεχιζόμενου οξειδωτικού στρες. Εντοπίζοντας άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες στα έντομα χρειαζόμαστε ειδικά προσαρμοσμένες μελέτες για να αποσαφηνίσουμε τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις τους στους ανθρώπους».

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Το φαρμακείο της φύσης μπορεί, χωρίς αμφιβολία, να αντικαταστήσει το μικρό κουτί με τα χάπια επειγόντων, που έχετε σε ένα περίοπτο σημείο του σπιτιού για τη στιγμή της έκτακτης ανάγκης και να γλιτώσετε από τις δυσάρεστες παρενέργειες πολλών φαρμάκων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το θεραπευτικό λάδι της άρνικας προσφέρει άμεση αποτελεσματικότητα και ταχεία ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι, που οφείλουν στην άρνικα τη γρήγορη αποκατάσταση τους, μετά από έναν αθλητικό (ή χορευτικό) τραυματισμό.
Είτε είστε, λοιπόν, αθλητής, είτε χορευτής, είτε ένας απλός θνητός (όπως όλοι μας) εμπιστευθείτε τον πρησμένο αστράγαλό σας στις θεραπευτικές ιδιότητες της άρνικας και θα νιώσετε γρήγορα καλύτερα. Είτε σε μορφή κρέμας, είτε λαδιού είτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, ενημερωθείτε για τα οφέλη, αλλά και την επικινδυνότητα αυτού του τόσο ισχυρού φυτού.

Τι είναι η άρνικα;
Η άρνικα είναι ένα πολυετές φυτό με άνθη που έχουν κίτρινα πέταλα και πορτοκαλί κέντρο και ανθοφορεί σε Ευρώπη, Σιβηρία αλλά και Βόρεια Αμερική. Τα είδη του φυτού είναι πολλά, αλλά το πιο γνωστό είναι η Arnica Montana το οποίο φυτρώνει σε υψόμετρο 1000 μέτρων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε όσο πιο μεγάλο υψόμετρο βρίσκεται, τόσο πιο αρωματικό είναι. Τέλος, τα άνθη αυτής της Arnica Montana είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του αρωματικού και κιτρινωπού αιθέριου ελαίου.

Χρήσεις και οφέλη του ελαίου
Τα άνθη και οι ρίζες του φυτού της άρνικας, χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ ακόμα μια θεραπευτική προσέγγιση των φύλλων της άρνικας ήταν (τότε) να... καπνίζονται.
Πρέπει ωστόσο να προσέξουμε τη δύναμη του λαδιού της άρνικας και να μην το λάβουμε, ειδικά στην αγνή μορφή του αψήφιστα και χωρίς μέτρο.
Το αιθέριο έλαιο της άρνικας δεν χρησιμοποιείται για αρωματοθεραπεία, καθώς είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να αποδειχθεί τοξικό, αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά.
Η διαλυμένη του όμως μορφή, που είναι και ο τρόπος που το αγοράζετε κατά βάση, είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση οιδημάτων, μολύνσεων και στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Πολλοί είναι οι επαγγελματίες αθλητές που καταφεύγουν στο λάδι άρνικας για την αντιμετώπιση τραυματισμών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ή των αγώνων, ενώ πιο συγκεκριμένα οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καλύπτουν τα παρακάτω:
• Μυϊκούς πόνους, σπασμούς, τραβήγματα μυών ή ρευματικούς πόνους
• Στραμπουλήγματα, μελανιές και οιδήματα που οφείλονται σε κατάγματα
• Τσιμπήματα εντόμων και
• Τριχόπτωση (Κάντε μασάζ στο κρανίο σας με αραιωμένο διάλυμα του λαδιού άρνικας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος και την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τρίχας.)

Πώς λειτουργεί η άρνικα;
Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες της άρνικας πηγάζουν από τα παράγωγα θυμόλης που έχει στη σύστασή της. Η θυμόλη, είναι αποτελεσματική όσον αφορά την αγγειοδιαστολή, η οποία κατ’ επέκταση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και των υγρών σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, δρώντας έτσι σαν ισχυρό αντιφλεγμονώδες σε φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος.
Η άρνικα, επιπλέον, διεγείρει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στη θεραπεία και ανακούφιση από τη συσσώρευση των υγρών σε τραυματισμένες αρθρώσεις, πρησμένους μύες και μελανιασμένους ιστούς.

Είναι ασφαλές το λάδι της άρνικας;
Το λάδι της άρνικας είναι μόνο για εξωτερική χρήση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταποθεί ή να το εισπνεύσετε. Οι μορφές που κυκλοφορεί είναι πολλές, ενώ οι ταμπλέτες που περιέχουν άρνικα, έχουν τόσο μικρές ποσότητες που δεν είναι επικίνδυνες.
Το λάδι άρνικας, καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε διαλυμένη μορφή, ενώ αν έχετε το αιθέριο έλαιο στην αγνή του και αδιάλυτη μορφή, μπορείτε να το αραιώσετε σε αμυγδαλέλαιο. Τέλος, μην το αλείφετε σε ανοιχτές πληγές, καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός και κάντε πάντα ένα τεστ με λίγο βαμβάκι, για να ελέγξετε την αντίδραση του δέρματός σας σε αυτό.
Άτομα με υπερευαισθησία, οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες που θηλάζουν, καλό είναι να απέχουν από τη χρήση του τόσο ισχυρού λαδιού της άρνικας, ακόμα και στη διαλυμένη μορφή του.

clickatlife.gr

Υγεία

Η χρόνια φλεγμονή είναι σοβαρός εχθρός της υγείας. Ευτυχώς η διατροφή μας παρέχει τα μέσα να τη νικήσουμε. Ανακαλύψτε δύο βότανα με αντιφλεγμονώδη δράση και κάντε μια «καλή πράξη» για τον οργανισμό σας

Ανάμεσα στα τρόφιμα και τα μπαχαρικά που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της επικίνδυνης για την υγεία φλεγμονής, βρίσκονται και δύο βότανα που πολλοί ίσως να μην περίμεναν. Οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι το τζίνσενγκ και το δενδρολίβανο βοηθούν τον οργανισμό να παραμείνει υγιής και φαίνεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τζίνσενγκ
Το τζίνσενγκ είναι μια ρίζα με μεγάλη ιστορία…. Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πανάκεια για κάθε ασθένεια, εξού και η ελληνική ονομασία «πάναξ». Οι Κινέζοι, που το καλλιεργούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αποκαλούν «jin-chen» («σαν άνθρωπος»), επειδή η ρίζα του έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος. Τις τελευταίες δεκαετίες το τζίνσενγκ έχει κάνει την είσοδό του στη Δύση λόγω και των επιδράσεών του στην υγεία. Υπάρχουν δύο είδη τζίνσενγκ το ασιατικό και το αμερικανικό, τα οποία διαφέρουν όσον αφορά στις επιδράσεις τους και την ποσότητα των ενεργών ενώσεων που περιέχουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τζίνσενγκ έχει σχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, που οφείλονται κυρίως στις ενεργές ενώσεις τζινσενοσίδες, οι επιδράσεις των οποίων περιλαμβάνουν σημάδια μείωσης της φλεγμονής στο σώμα.

Σε μια ανάλυση εννέα μελετών που εξέτασε 420 συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη CRP στο αίμα, εκείνοι που λάμβαναν 300–4.000 mg τζίνσενγκ ημερησίως είδαν σημαντική μείωση στα επίπεδα CRP. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίνσενγκ προέρχονται από την ικανότητά του να καταστέλει τον μηχανισμό ενεργοποίησης της φλεγμονής σε επίπεδο γονιδίων στον οργανισμό.

Παρομοίως, άλλη ανάλυση επτά μελετών με 409 ανθρώπους, βρήκε ότι η λήψη 1.000–3.000 mg τζίνσενγκ ημερησίως για διάστημα 3–32 εβδομάδων μείωσε σημαντικά τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως οι IL-6 και TNF-α.

Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο είναι ένα εύγευστο, αρωματικό βότανο που εντοπίζεται στην περιοχή της Μεσογείου και έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Η θεωρία αυτή αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, ειδικά το ροσμαρινικό οξύ και το καρνοσικό οξύ.

Μια μελέτη 16 εβδομάδων σε 62 πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε ροσμαρινικό οξύ ημερησίως μείωσε σημαντικά τον πόνο και την σκληρότητα των αρθώσεων, ενώ αύξησε και την κινητικότητα στα γόνατα, συγκριτικά με την λήψη εικονικού φαρμάκου.

Αντίστοιχα, σε μελέτες σωλήνα και ζωικές μελέτες, το ροσμαρινικό οξύ μείωσε τους δείκτες της φλεγμονής σε πολλές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η οστεοαρθρίτδα, το άσθμα, η ασθένεια των ούλων, κ.α.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για ασθενείς που νοσούν με σοβαρής μορφής έκζεμα. Διαπίστωσαν έναν επικίνδυνο συσχετισμό που τους προβληματίζει

Σήμα κινδύνου για ασθενείς με σοβαρό έκζεμα εκπέμπει πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM).

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, η χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, γνωστή και ως ατοπική δερματίτιδα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορα παθολογικά αίτια έως και 62%.

Τα νέα συμπεράσματα συμφωνούν με αντίστοιχα από παλαιότερες μελέτες, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως τα παθολογικά αίτια θανάτου σχετίστηκαν κυρίως με λοιμώξεις, προβλήματα στους πνεύμονες και επιπλοκές στους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη. Συγκεκριμένα, για τους ασθενείς με σοβαρό ατοπικό έκζεμα ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε κατά 8-14% εξαιτίας μολυσματικών, πεπτικών και ουρογεννητικών αιτιών.

Η θνησιμότητα από κάθε αίτιο για ασθενείς με ήπια μορφή εκζέματος έδειξε μικρή μόνο αύξηση, ενώ ο απόλυτος κίνδυνος θανάτου ήταν μέτριος, με ποσοστά 1.496 θανάτους ανά 100.000 άτομα ετησίως έναντι 1.435 ανά 100.000 πληθυσμού για άτομα χωρίς τη νόσο.

Τα στοιχεία αναφορικά με πάνω από 500.000 ενήλικες ασθενείς με έκζεμα -35.000 εκ των οποίων με σοβαρή νόσηση- και μια ομάδα ελέγχου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς τη φλεγμονώδη πάθηση σε αντιστοιχία ηλικίας και φύλου, εξασφαλίστηκαν από το μητρώο υγειονομικής φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και τα μητρώα νοσηλειών και θανάτων της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Μολονότι στην προκείμενη μελέτη δεν αναζητήθηκε η αιτιώδης σχέση θνησιμότητας και εκζέματος, προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τους αυξημένους θανάτους με τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα ή τον κακό και ανεπαρκή ύπνο, καθώς και δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας της ίδιας της νόσου ή της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται για την αντιμετώπισή της.

Κνησμός, αϋπνία και δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ασθενών είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας που αφορά το 10% του ενήλικου πληθυσμού και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις παγκοσμίως. Περίπου το 30% των ασθενών με ατοπικό έκζεμα πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου.

«Τα νέα στοιχεία και η γνώση σχετικά με την ατοπική δερματίτιδα έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη νόσο, από την εστίαση της προσοχής στα δερματικά συμπτώματα και τις σχετιζόμενες αλλεργικές παθήσεις στη διαπίστωση σύνδεσής της με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις», εξηγεί η Δρ Sinéad Langan, Καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας στη Σχολή LSHTM, παραθέτοντας πρόσφατες ανακαλύψεις που συσχετίζουν τη φλεγμονώδη νόσο με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης και καρδιακής ανεπάρκειας.

Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί πως τα πρόσφατα εύρηματά της θα συνδράμουν πολλαπλά στη γνώση για το έκζεμα, προειδοποιώντας αφενός του ασθενείς με σοβαρή ή πιο ενεργή μορφή της νόσου ώστε να μην αμελούν πιθανές επικίνδυνες επιπλοκές στους πνεύμονες, τους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη, αφετέρου ανοίγοντας νέα μονοπάτια στους ειδικούς για χάραξη βελτιωμένων θεραπευτικών στρατηγικών.

Κάποιες αδυναμίες της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν η έλλειψη τυποποιημένων κριτηρίων για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, η οποία πραγματοποιήθηκε επί τη βάσει των νοσοκομειακών αναφορών και τη λήψη συγκεκριμένων θεραπευτικών αγωγών.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ώρχους, την Ομάδα Υποστήριξης για Φροντιστές Παιδιών με Έκζεμα του Νότιγχαμ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Γαιδουράγκαθο! Βότανο για αποτοξίνωση με εξαιρετικές ιδιότητες στην υγεία

Το γαιδουράγκαθο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στις ημέρες ημέρες μας, όμως οι ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στην υγεία το κατατάσσουν σε εξαιρετικό βότανο. Αυτό το ήξεραν καλά πριν αρκετούς αιώνες όπου το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν την υγεία των νεφρών, της χοληδόχου κύστεως και στον καθαρισμό του ήπατος. Φυτρώνει σχεδόν σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, ενώ αναπτύσσετε περισσότερο σε μεσογειακά και εύκρατα κλίματα.

Η σιλυμαρίνη, είναι ένα φλαβονοειδές με σημαντικές ιδιότητες για τον οργανισμό όπως αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης και ιντιιικη δράση και υπάρχει σε αφθονία στο γαιδουράγκαθο. Η φλαβονοειδής ουσία σιλυμαρίνη, αποτελείται από 3 στοιχεία, τη σιλιβινίνη, τη σιλικριστίνη και τη σιλιδιανίνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα 3 συστατικά περιέχονται στους σπόρους του βοτάνου και έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες και δρουν προστατευτικά στο συκώτι. Όμως η δράση της δε σταματά εδώ, καθώς, σύμφωνα με αρκετές μελέτες έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση από ηπατίτιδα και κίρρωση.

Γαιδουράγκαθο, κουφάγκαθο, σίλυβο, αγκάθι

Αυτές είναι οι πιο γνωστές ονομασίες του φυτού, ενώ υπάρχουν λιγότερο γνωστές όπως αγκάβατος, αγιάγκαθο και κάρδος. Το χαρακτηριστικό του φυτού είναι τα αγκάθια που φέρει στους βλαστούς και τα φύλλα, τα οποία υπάρχουν για να προστατεύεται από τα φυτοφάγα ζώα.

Τα μέρη του φυτού που παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία είναι οι σπόροι, που συλλέγονται προς το τέλος του καλοκαιριού για να είναι αποξηραμένοι και περιέχουν ευεργετικά συστατικά όπως οι φλαβόνες.

Η χρήση του έχει καταγραφεί αιώνες πριν, κατά τα ελληνορωμαϊκά χρόνια, όπου το χορηγούσαν για αποτοξίνωση αίματος και ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος. Τα τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα του φυτού αναγνωρίζονται από τη γερμανική φαρμακοποιία ως θεραπευτικά στις πεπτικές διαταραχές και οργανικές βλάβες που προκλήθηκαν από τοξίνες και δηλητήρια. Ενώ θεωρούνται υποστηρικτικά στη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.

Η δραστική ουσία σιλυμαρίνη

Είναι φλαβονοειδές με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθά στην αναγέννηση ιστών και κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων. Ενεργοποιεί την πρωτεϊνική σύνθεση στα ηπατικά κύτταρα, αυξάνοντας τη δραστηριότητα του DNA-RNA και παράλληλα εμποδίζει την εισχώρηση των τοξινών στα ηπατικά κύτταρα και εξουδετερώνει όσες έχουν ήδη εισχωρήσει.

Η βοτανοθεραπεία στην εποχή μας, χρησιμοποιεί το γαιδουράγκαθο ως γιατρικό στην προστασία του ήπατος από κατανάλωση αλκοόλ, χημειοθεραπείες και λοιμώξεις.

Κατάλληλο για τη θεραπεία αρκετών ασθενειών

Χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση:

Ηπατίτιδας
Ίκτερου
Κίρρωση του ήπατος
Χορηγείται σε προβλήματα της χοληδόχου κύστεως.
Αντίδοτο για δηλητηριάσεις από τοξίνες και το μύκητα Amanita.
Έχει καταπραϋντική δράση στην καταρροή, τη ψωρίαση και στη πλευρίτιδα.
Ενισχυτικό του Οργανισμού:

Αυξάνει την έκκριση και τη ροή της χολής.
Ενισχύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Μειώνει τις οργανικές βλάβες που προκαλούνται από μακροχρόνια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών και ανακουφίζει από δυσπεψία.
Ιδανικό για αποτοξίνωση του οργανισμού.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως μπορεί να εμφανίσει αντικαρκινικές και καρδιο-νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research», υποστηρίζει πως το γαιδουράγκαθο βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτή την ιδιότητα την οφείλει στην ουσία σιλυμαρίνη, που σταθεροποιεί τα επίπεδα ινσουλίνης. Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν επίσης στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης.

Κατάλληλο για αδυνάτισμα

Οι εκπληκτικές ιδιότητες στην αποτοξίνωση του ήπατος συμβάλλουν στη διάσπαση του λίπους. Αυτό το κατατάσσει ως ένα από τα βότανα που βοηθούν στο αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους. Η μόλυνση του περιβάλλοντος επιβαρύνει τον οργανισμό με βλαβερές τοξίνες. Όταν το σώμα δυσκολεύεται να αφαιρέσει τις επιβαρυντικές τοξίνες, διαταράσσει στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Αυτή η διεργασία επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα και έτσι μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού στην αποτελεσματική καύση του λίπους. Η κατανάλωση βοτάνων όπως το γαιδουράγκαθο, βοηθά στην αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του μεταβολισμού και αυξάνει την απώλεια λίπους.

Κατανάλωση

Τα περισσότερα μέρη του φυτού τρώγονται, αρκεί να είστε προσεχτικοί στο καθαρισμό και να αφαιρέσετε τα αγκάθια. Μαγειρέψτε τα φύλλα (αφού τα καθαρίσετε) ή φάτε τα ωμά όσο είναι φρέσκα. Η ρίζα και τα κοτσάνια του φυτού τρώγονται επίσης ωμά ή μαγειρεμένα και έχουν ευχάριστη γεύση με σημαντικά θρεπτικά οφέλη.

Φτιάξτε έγχυμα με τους σπόρους και πιείτε έως 2 φορές την ημέρα. Αναμείξτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, με 2 κ.γ. και αφήστε περίπου 10 λεπτά να απελευθερώσει τις δραστικές ουσίες. Σουρώστε και πιείτε!

Αντενδείξεις και παρενέργειες

Αν και σε γενικές γραμμές θεωρείται ένα ασφαλές βότανο που δεν προκαλεί παρενέργειες. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιστατικά με ήπιους στομαχόπονους ή αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση του. Σε παιδιά και εγκύους, συνίσταται να παραμείνουν στην ασφαλή πλευρά και να μην κάνουν χρήση του βοτάνου, ώστε να αποκλείσουν οποιαδήποτε παρενέργεια.

Το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον γιατρό σας. Πριν τη χρήση των βοτάνων πρέπει να ρωτήσετε έναν ειδικό. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα την πάθηση που σας ταλαιπωρεί και θα σας κατευθύνει σωστά. Όσο ενημερωμένοι και αν είστε για τα βότανα και τις ωφέλιμες ιδιότητες που παρέχουν, είναι επιβεβλημένο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση τους. Αποφύγετε την κατάχρηση και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ένας ειδικός σε θέματα υγείας.

votanonkipos.gr

https://www.diatrofi.gr/

Υγεία

Η σημασία του ψοΐτη μυ για την υγεία, τη ζωτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία μας.

Ο ψοΐτης είναι ο βαθύτερος μυς και αυτός που ευθύνεται για τη σταθερότητα του σώματος, αφού επηρεάζει την ισορροπία, το εύρος κινήσεων, την κινητικότητα των αρθρώσεων και τη λειτουργία των κοιλιακών οργάνων.

Είναι ο μόνος μυς που συνδέει τη σπονδυλική στήλη με τα πόδια, είναι υπεύθυνος για την όρθια στάση του σώματος, αλλά και για την ικανότητά μας να περπατάμε. Ένας υγιής ψοΐτης σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και παρέχει στήριξη μέσω του κορμού, παρέχοντας ταυτόχρονα μια καλή στήριξη στα κοιλιακά όργανα.

Κάποιες πρόσφατες μελέτες, θεωρούν τον ψοΐτη ένα όργανο αντίληψης που αποτελείται από βιο-ευφυείς ιστούς, οι οποίοι ενσαρκώνουν, κυριολεκτικά, τη βαθύτερη επιθυμία μας για επιβίωση και ανάπτυξη. Είναι δηλαδή, ο αγγελιοφόρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και κατά συνέπεια, των συναισθημάτων («πεταλούδες στο στομάχι»). Αυτό συμβαίνει γιατί ο ψοΐτης συνδέεται με το διάφραγμα μέσω του συνδετικού ιστού (φάσια).

Ο γρήγορος τρόπος ζωής και το άγχος παράγουν αδρεναλίνη που σε βάθος χρόνου προκαλούν ένταση στον ψοΐτη. Όταν ο μυς βρίσκεται σε διαρκή ένταση λόγω του άγχους, με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να κονταίνει και να σκληραίνει. Έτσι δυσκολεύεται η στάση του σώματος και οι λειτουργίες των οργάνων που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πόνοι στην πλάτη, οσφυαλγίες, προβλήματα στους δίσκους, εκφυλισμός του ισχίου, επώδυνες περίοδοι και πεπτικά προβλήματα.

Επιπλέον, όταν ο ψοΐτης βρίσκεται σε ένταση, στέλνει σήματα στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει στην κίνηση των υγρών του σώματος και να επηρεάζει τη διαφραγματική αναπνοή. Στην πραγματικότητα, ο ψοΐτης συμμετέχει τόσο πολύ άμεσα στις βασικές φυσικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, που όταν βρίσκεται σε χρόνια ένταση, στέλνει συνεχή μηνύματα κινδύνου στο σώμα, με αποτέλεσμα να ευθύνεται για την εξάντληση των επινεφριδίων αδένων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τη στάση του σώματος όταν καθόμαστε ή από τις καθημερινές μας συνήθειες, που μειώνουν τις φυσικές μας κινήσεις και συστέλλουν ακόμα περισσότερο το μυ.

Πολλές από τις στάσεις της yoga, για παράδειγμα, βοηθούν στην απελευθέρωση της περιττής έντασης του ψοΐτη, καθώς ένας χαλαρός μυς επιτρέπει τη ροή, το παιχνίδι με τη ζωή, την ανάπτυξη της ζωτικότητας και τη δημιουργική έκφραση.

Ένας ψοΐτης χωρίς ένταση επιτρέπει την επιμήκυνση του μπροστινού μέρους των μηρών , επιτρέποντας στα πόδια και στη λεκάνη να κινούνται πιο ομαλά και ανεξάρτητα. Βελτιώνει τη θέση της σπονδυλικής στήλης και του κορμού, με συνέπεια τη βελτίωση των λειτουργιών των κοιλιακών οργάνων, την αναπνοή και την καρδιά.

Καλλιεργώντας την υγεία του ψοΐτη αναζωπυρώνεται η ζωτική μας ενέργεια και συνδεόμαστε εκ νέου με το δημιουργικό δυναμικό μας.

Σε ορισμένες ανατολικές φιλοσοφίες, ο ψοΐτης είναι γνωστός ως «ο μυς της ψυχής», ένα κύριο ενεργειακό κέντρο του σώματος. Όσο πιο ευέλικτος και δυνατός, τόσο πιο άνετη η ροή της ζωτικής ενέργειας στο σώμα.

Ο ψοΐτης είναι ένα όργανο παροχής ενέργειας, ένας πυρήνας που μας συνδέει με τη γη, επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και ισόρροπη στήριξη από το κέντρο της λεκάνης μας. Έτσι, η σπονδυλική στήλη μακραίνει και μέσω αυτής ρέει η ζωτικότητά μας.

Πηγές:
mousikikaitherapeia
yoguifeliz

https://www.awakengr.com

Υγεία

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων. Πως εκδηλώνεται και πόσο διαρκούν τα συμπτώματά της. Τι πρέπει να κάνετε.
Η γαστρεντερίτιδα κατά κανόνα προκαλείται από:

Ιούς (ιογενής γαστρεντερίτιδα)
Τροφές ή νερό μολυσμένα από βακτήρια ή παράσιτα (βακτηριακή γαστρεντερίτιδα)
Παρενέργειες από φάρμακα
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα στην γαστρεντερίτιδα περιλαμβάνουν:

Ναυτία ή έμετος
Διάρροια
Κοιλιακές κράμπες
Χαμηλός πυρετός (μερικές φορές)
Ανάλογα με την αιτία της φλεγμονής, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μία ημέρα έως περισσότερο από μία εβδομάδα.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε γαστρεντερίτιδα:
Πιείτε υγρά, όπως αθλητικά ποτά ή νερό, για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Προσοχή όμως: αν πιείτε υγρά πολύ γρήγορα μπορεί να επιδεινώσετε τη ναυτία και τον εμετό, οπότε προσπαθήστε να πίνετε μικρές συχνές γουλιές για μερικές ώρες, αντί για μια μεγάλη ποσότητα μονομιάς.
Παρατηρήστε την ούρησή σας. Θα πρέπει να ουρείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα και τα ούρα σας πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα και διαυγή. Αν ουρείτε αραιά και τα ούρα σας έχουν σκούρο χρώμα, τότε πιθανότατα έχετε αφυδάτωση. Η ζάλη είναι επίσης σημάδι αφυδάτωσης. Εάν εκδηλώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και δεν μπορείτε να πίνετε αρκετά υγρά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Μειώστε την ποσότητα φαγητού. Προσπαθήστε να τρώτε πιο συχνά και πιο μικρές ποσότητες φαγητού εάν εμφανίσετε ναυτία. Διαφορετικά, αρχίστε σταδιακά να τρώτε ήπια, εύπεπτα τρόφιμα, όπως κράκερ, τοστ, μπανάνα, ρύζι και κοτόπουλο. Σταματήστε να τρώτε εάν επιστρέψει η ναυτία σας. Αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη, το αλκοόλ, τη νικοτίνη, τα λιπαρά και τις τροφές με πολλά καρυκεύματα για λίγες ημέρες.

Ξεκουραστείτε όσο πιο πολύ μπορείτε. Η ασθένεια και η αφυδάτωση μπορούν να σας κάνουν αδύναμους και κουρασμένους.
Γαστρεντερίτιδα: Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν:
Ο έμετος επιμένει περισσότερο από δύο ημέρες
Η διάρροια επιμένει περισσότερο από αρκετές ημέρες
Παρατηρήσετε αίμα στη διάρροια
Ο πυρετός φτάσει τους 39 °C
Σας έρχεται ζάλη ή λιποθυμία όταν στέκεστε όρθιοι
Εμφανιστεί οξύς κοιλιακός πόνος
Εάν υποψιάζεστε γαστρεντερίτιδα στο παιδί σας:
Αφήστε το παιδί να ξεκουραστεί.
Όταν σταματήσει ο εμετός του παιδιού, αρχίστε να του δίνετε μικρές ποσότητες διαλύματος επανυδάτωσης από το στόμα (προμηθευτείτε κάποιο από το φαρμακείο). Μην χρησιμοποιείτε μόνο νερό ή μόνο χυμό μήλου. Η πολύ γρήγορη κατανάλωση υγρών μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία και τον εμετό, οπότε προσπαθήστε να του δίνετε μικρές γουλιές για μερικές ώρες, αντί για μεγάλη ποσότητα μονομιάς.
Δώστε του σταδιακά ήπιες, εύπεπτες τροφές, όπως τοστ, ρύζι, μπανάνες και βραστές πατάτες. Αποφύγετε να δώσετε στο παιδί γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, όπως πλήρες γάλα και παγωτό, καθώς και ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά και γλυκά. Αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια.
Εάν θηλάζετε, αφήστε το μωρό σας να θηλάσει. Εάν το μωρό σας τρέφεται με μπιμπερό, δώστε του μια μικρή ποσότητα διαλύματος ενυδάτωσης από το στόμα.

Παρουσιάσει ασυνήθιστη υπνηλία
Κάνει συχνά εμετό ή αν προσέξετε αίμα στον εμετό του
Έχει αίμα στη διάρροια
Εμφανίσει σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, έντονη δίψα, βυθισμένα μάτια, ή κλάμα χωρίς δάκρυα. Σε ένα βρέφος, έχετε τον νου σας να μην “βυθίζεται” το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού του και να μην παραμένουν στεγνές οι πάνες του για περισσότερο από τρεις ώρες
Είναι βρέφος και έχει πυρετό
Είναι άνω των τριών μηνών και ο πυρετός φτάσει τους 39 °C
Πηγή: https://www.mayoclinic.org

 
© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.