Απριλίου 22, 2019

Υγεία

Νόσος του Addison: Τα συμπτώματα της νόσου που προσβάλλει τα επινεφρίδια

Έχετε ακουστά τη νόσο του Addison;

Η νόσος του Addison είναι επίσης γνωστή ως επινεφριδική ανεπάρκεια. Συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια, οι δύο μικροί αδένες που «κάθονται» επάνω σε καθέναν από τους δύο νεφρούς, δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες ορισμένων ορμονών που εμπλέκονται στη λειτουργία διαφόρων οργάνων και συστημάτων του σώματος.

Συγκεκριμένα, η νόσος του Addison χαρακτηρίζεται από τη δυσλειτουργία του εξωτερικού φλοιού των επινεφριδίων και τη μειωμένη παραγωγή των ορμονών κορτιζόλη –η επονομαζόμενη και «ορμόνη του στρες»– και αλδοστερόνη.

Η επινεφριδική ανεπάρκεια έχει συχνά αυτοάνοσο υπόβαθρο και στην περίπτωση αυτή ονομάζεται πρωτοπαθής. Ωστόσο, μπορεί να προκύψει λόγω βλάβης στην υπόφυση του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση χαμηλής παραγωγής της αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης (ACTH). Η ACTH είναι η ορμόνη που δίνει «εντολή» στα επινεφρίδια να απελευθερώσουν κορτιζόλη και αλδοστερόνη. Η επινεφριδική ανεπάρκεια που οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία, όπως βλάβη της υπόφυσης ή λοίμωξη (π.χ. φυματίωση), ονομάζεται δευτεροπαθής.


Συμπτώματα νόσου του Addison
Δεδομένου ότι η κορτιζόλη και η αλδοστερόνη εμπλέκονται σε ευρύ φάσμα βιολογικών διεργασιών –από τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και τον μεταβολισμό μέχρι την πέψη και την ανταπόκριση στο στρες– τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος του Addison παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Συχνά τα συμπτώματα είναι αόριστα και παραπέμπουν σε άλλα προβλήματα υγείας.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που εκδηλώνονται λόγω της νόσου του Addison είναι τα εξής:

Κόπωση
Απώλεια βάρους
Μειωμένη όρεξη
Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς
Χαμηλά επίπεδα σακχάρου
Υπόταση (κυρίως ορθοστατική υπόταση)
Ναυτία
Τάση για εμετό
Διάρροια
Μυϊκοί πόνοι & πόνοι στις αρθρώσεις
Καταθλιπτική διάθεση
Σύμφωνα με τη Δρ Ζοζεφίνα Φάρρα, επίκουρη καθηγήτρια Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Μίλλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, τα τρία συμπτώματα που συνήθως ταυτοποιούν τη νόσο του Addison είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα νατρίου και τα υψηλά επίπεδα καλίου κι αυτό γιατί αυτό το τρίπτυχο συμπτωμάτων υποδεικνύει πως είναι μειωμένα τα επίπεδα αλδοστερόνης, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες αυξάνει τα επίπεδα νατρίου και μειώνει τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό.

Όπως επισημαίνει η Δρ Φάρρα, ένα ακόμη σύμπτωμα-κλειδί της νόσου του Addison είναι η υπερμελάγχρωση, όταν δηλαδή το δέρμα γίνεται πιο σκούρο. «Αυτό συμβαίνει επειδή η υπόφυση εργάζεται πολύ εντατικά στην προσπάθειά της να ενεργοποιήσει τα επινεφρίδια» εξηγεί η ειδικός «και η περίσσεια ορμόνη ACTH που παράγεται προκαλεί την αλλαγή στην απόχρωση του δέρματος».

Διάγνωση νόσου του Addison
Η διάγνωση της νόσου του Addison αποτελεί συχνά πρόκληση για τους γιατρούς, όχι μόνο των πολλών και ετερόκλητων συμπτωμάτων που τη χαρακτηρίζουν, αλλά επίσης επειδή τα συμπτώματα εκδηλώνονται σταδιακά κι έτσι δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση για τη νόσο, συχνά απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις για τη μέτρηση των επιπέδων νατρίου και καλίου στον οργανισμό.

Πιο αξιόπιστη διάγνωση δίνει η δοκιμή ενεργοποίησης της ACTH, ώστε να διαπιστωθεί αν τα επινεφρίδια θα ανταποκριθούν παράγοντας ορμόνες.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων (ορμονών) εφ’ όρου ζωής.

Πηγή: health.com

Υγεία

Η επιστήμη βρήκε την εικοσάλεπτη δραστηριότητα που καταπολεμά το στρες -Το αντίδοτο στο άγχος

Θα ήταν υπέροχο αν υπήρχε ένα μαγικό κουμπί που θα μπορούσαμε να το πατήσουμε και να μας απαλλάξει από σκέψεις που μας αγχώνουν και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας.

Δυστυχώς το στρες αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Είναι σπάνιο και πραγματικά ζηλευτό να συναντάς στις ημέρες μας ανθρώπους χαλαρούς, που δεν αγχώνονται και δεν ζουν με έντονο στρες.

Η σωματική χαλάρωση, η απόσπαση της προσοχής και ο έλεγχος των σκέψεων αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχημένης διαχείρισης του στρες που προτείνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα ωστόσο με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, η μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, που είναι η κορτιζόλη, εμφανίστηκε όταν οι εθελοντές κάθονταν ή περπατούσαν μέσα στο πράσινο επί 20-30 λεπτά.

Μια βόλτα στη φύση διάρκειας 20 λεπτών αποδεικνύεται άκρως ευεργετική στην ανάκτηση της ψυχικής υγείας μας, σημειώνουν οι επιστήμονες.

«Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η φύση μειώνει το στρες, ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν ασαφές πόσο χρόνο χρειάζεται να περνάμε στη φύση καθώς και ποιο είδος επαφής με τη φύση έχει οφέλη» ανέφερε η δρ Μέρι Κάρολ Χάντερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η δρ Μέρι Κάρολ Χάντερ τόνισε ότι χρειάζεται να περνάμε 20 ως 30 λεπτά – είτε καθιστοί είτε περπατώντας – σε ένα μέρος που μας δίνει την αίσθηση ότι ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση.

Μία εικοσάλεπτη βόλτα στη φύση αρκεί για να μας κάνει καλό και να μας χαλαρώσει.

Ο καθαρός αέρας και το πράσινο τοπίο μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ψυχική υγεία, σημειώνει η έρευνα. Μια βόλτα στη φύση είναι άκρως θεραπευτική.

Τέλος η έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο πράσινο είναι πιθανότερο να έχουν καλή γενική υγεία.

bovary.gr

Υγεία

Μαγνήσιο: Γιατί είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση – Πώς θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη

Το μαγνήσιο είναι από τα μέταλλα που απαντώνται σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα και είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία εκατοντάδων ενζύμων. Το μαγνήσιο εμπλέκεται μεταξύ άλλων στη χαλάρωση των μυών, στη διατήρηση του σταθερού καρδιακού παλμού, στην παραγωγή χημικών ουσιών που προωθούν την καλή διάθεση, στον έλεγχο της πίεσης και του σακχάρου, στην υγεία των οστών καθώς και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος του μετάλλου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στα επίπεδα των οιστρογόνων σε αυτή τη φάσης της ζωής της γυναίκας αυξάνουν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και αποδυνάμωσης των οστών. Το μαγνήσιο αποδεδειγμένα υποστηρίζει τόσο την καρδιακή όσο και τη σκελετική υγεία, ενώ βοηθά και στη διαχείριση άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως η αϋπνία και η κακή διάθεση.

Τα οφέλη του μαγνησίου στην εμμηνόπαυση
1. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος για τις γυναίκες μέσης ηλικίας και η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου. Το μαγνήσιο έχει θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να μην αυξάνεται η πίεση σε επικίνδυνο βαθμό. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με επάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό τους διατρέχουν έως και 48% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση.

2. Μικρότερος κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με βλάβες στις αρτηρίες και με τον σχηματισμό θρόμβων. Μελέτη που περιλάμβανε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους υπέδειξε ότι η αύξηση των επιπέδων μαγνησίου στο αίμα μπορεί να μειώσει κατά 30% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι μια αύξηση της διατροφικής πρόσληψης μαγνησίου της τάξης των 200 mg ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 22%.

3. Καλύτερη υγεία των οστών

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες χάνουν μέχρι και 10% της οστικής τους πυκνότητας. Το μαγνήσιο ελέγχει τη ροή ασβεστίου από και προς τα οστά, επομένως είναι απαραίτητο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης από την εμμηνόπαυση και μετά. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό τους και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

4. Καλύτερος ύπνος και καλύτερη διάθεση

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και τη διάθεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό τους. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου όχι μόνο διευκολύνει τον ύπνο αλλά βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου γενικότερα και επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως το φούσκωμα, το άγχος, η νευρικότητα και οι εναλλαγές της διάθεσης.

5. Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Το γυναικείο γαστρεντερικό σύστημα είναι ευαίσθητο στις ορμονικές διακυμάνσεις κι έτσι η εμμηνόπαυση φέρνει συχνά συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία. Το μαγνήσιο έχει καθαρτική επίδραση κι έτσι παρέχει ανακούφιση σε άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Tips για επαρκή πρόσληψη μαγνησίου
1. Καταναλώστε περισσότερα πράσινα λαχανικά και λιπαρά ψάρια (όπως τόνο, σολομό και σκουμπρί).

2. Καταναλώστε σε καθημερινή βάση ξηρούς καρπούς και σπόρους ως σνακ ή προσθέστε τους στο γιαούρτι, στις σαλάτες και στα smoothies.

3. Αντικαταστήστε το ρύζι με την κινόα ως συνοδευτικό στα πιάτα σας ώστε να αυξήσετε κατά 10% την πρόσληψη μαγνησίου.

4. Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και ζάχαρης, καθώς εξαντλούν τα αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό σας.

5. Βρείτε τρόπους να αντιμετωπίζετε το στρες (όπως η γυμναστική, η γιόγκα ή το διάβασμα), καθώς η ψυχολογική καταπόνηση αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε μαγνήσιο.

Πηγή: Get the Gloss

Υγεία

Καθημερινά γεμίζουμε το σώμα μας με τοξίνες. Είναι ευρέως γνωστό ότι η συγκέντρωση τοξινών στο σώμα ευθύνεται για ένα πλήθος από σοβαρές παθήσεις και δυσλειτουργίες, όπως κούραση, αδυναμία, πονοκεφάλους κ.ά.
Eδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι θεραπευτές της Aνατολής έχουν διαπιστώσει ότι οι τοξίνες μεταφέρονται προς το κάτω μέρος του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας και συσσωρεύονται στα πόδια.
Τα επιθέματα αποτοξίνωσης του οργανισμού, με φυσικά συστατικά, τοποθετούνται στα πέλματα και βοηθούν τον οργανισμό σας να αποβάλλει τις βλαβερές τοξίνες, κατά τη διάρκεια του βραδινού σας ύπνου, χωρίς καμία παρενέργεια.

Πως να φτιάξετε τα δικά σας επιθέματα αποτοξίνωσης; πολύ εύκολα!

1ος τρόπος:

Πάρτε ένα αλουμινόχαρτο και κόψτε ένα κομμάτι 10 x 6 εκατοστά.
Κάντε ένα μείγμα από αποξηραμένα φυτικά συστατικά (κουρκούμη, πράσινο τσάι, χαμομήλι, τσίλι σε σκόνη και σκόνη βιταμίνης C από το φαρμακείο).
Το καλύτερο είναι να τα συνθλίψετε χρησιμοποιώντας γουδοχέρι μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σκεπάζουμε το μείγμα με ένα κομμάτι γάζας και τυλίγουμε τα πόδια σας με αυτή. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα.

2ος τρόπος:

Συγκεντρώστε τις προμήθειές σας. Θα χρειαστείτε παχιά επιθέματα γάζας, διαφανή μεμβράνη από την κουζίνα.
Αποφασίστε ποια βότανα θα χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν πολλά βότανα που έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες όπως χαμομήλι, κόκκινο τριφύλλι, τσουκνίδα και λεβάντα. Αν παίρνετε κάποια φάρμακα, είστε έγκυος ή θηλάζετε, ή έχετε οποιαδήποτε άλλα ιατρικά προβλήματα, κάνετε κάποια έρευνα και μιλήσετε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τα βότανα για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για σας.
Χρησιμοποιήστε περίπου 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα ή περίπου 1 φλιτζάνι φρέσκα βότανα. Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκα, κόψτε τα για να τα βοηθήσετε να απελευθερώσουν τους χυμούς τους. Ρίχνουμε 8 ουγκιές σχεδόν βραστό νερό πάνω από τα βότανα, σκεπάζουμε με ένα σφιχτό καπάκι και αφήνουμε να καθίσει για τουλάχιστον μία ώρα.Στραγγίστε τα βότανα και κρατήστε το έγχυμα.
Ενυδατώστε τα επιθέματα γάζας στο φυτικό έγχυμα για 10 - 20 λεπτά.

Αφαιρέστε τα επιθέματα γάζας και στύψτε τόσο ώστε να μην στάζει η γάζα.
Κόψτε μια λωρίδα μεμβράνης αρκετά μεγάλη για να τυλίξετε γύρω από το πόδι σας μία φορά και να καλύψει πλήρως τη γάζα- θα πρέπει να είναι σταθερή, αλλά όχι πολύ σφιχτή
Αφήστε το για λίγες ώρες ή για μια νύχτα (εξαρτάται από τη δύναμη των βοτάνων που χρησιμοποιείτε).
Τα επιθέματα αποτοξίνωσης έχουν τις εξής ιδιότητες:

Αποτοξινώνουν το Σώμα.
Ενισχύουν το Ανοσοποιητικό.
Ανακουφίζουν από τους Πόνους.
Βοηθούν στην Αντιμετώπιση Αρθρίτιδων και Ρευματισμών
Βελτιώνουν το Κυκλοφορικό
Βοηθούν στις Αϋπνίες
Ανακουφίζουν από τους Πονοκέφαλους
ehow.com, nutrilover.com

Υγεία

Τι γνωρίζουμε για την ελκώδη κολίτιδα και πως αντιμετωπίζεται;
Σταύρος Σ. Μπεσμπέας

Tα βάσανα και οι αγωνίες που κυριαρχούν στην ψυχή του ανθρώπου, άραγε, να είναι η αιτία της σωματικής εκδήλωσης αυτής της αρρώστιας; Ο ρυθμός της ζωής, οι περιβαλλοντικές αναταραχές έχουν διασαλεύσει την ισοροπία πολλών βασικών μηχανισμών λειτουργίας συστημάτων που ρυθμίζουν την ομαλή πορεία και την ποιότητα της ζωής μας. Ότι κι αν είναι το αίτιο, η ανθρώπινη ευφυΐα το αντιμετωπίζει με τη ζυγισμένη θεραπευτική που φέρνει πάλι την αρμονία και την ειρήνη στις καθημερινές μας ασχολίες. Δοξασμένοι κανόνες μεριμνούν για το ευ ζην του ανθρώπου. Αν τους τηρήσουμε η κάθε αρρώστια υποχωρεί και δίνει τη θέση της στην πολυπόθητη ίαση.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία μορφή κολίτιδας που δεν γνωρίζουμε τι την προκαλεί και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι εξελκώσεις του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Eμφανίζεται κυρίως σε νέα άτομα και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Το κύριο ενόχλημα αυτής της πάθησης είναι διάρροια με αίμα και βλέννη στα κόπρανα και η βαρύτητά τους εξαρτάται από την έκταση της κολίτιδας στο παχύ έντερο. Στη διάρκεια της έξαρσης της αρρώστιας οι διαρροϊκές κενώσεις είναι 10-20 το 24ωρο. H κένωση είναι υδαρής, βλεννοπυώδης με μικρή ποσότητα αίματος. Στην ύφεση της κολίτιδας η διάρροια σταματά, αλλά υπάρχουν 2-4 μαλακές κενώσεις. Yπάρχει έντονος κοιλιακός πόνος κολικοειδής ή συνεχής στις οξείες εξάρσεις της κολίτιδας και οφείλεται στον περιτοναϊκό ερεθισμό.

O άρρωστος πρέπει να παρακολουθείται συνέχεια για πιθανή διάτρηση του παχέος εντέρου και περιτονίτιδα.

Aδυναμία, απώλεια βάρους, αναιμία παρατηρείατι ακόμη και στις αλαφρές μορφές της ελκώδους κολίτιδας.

Στις βαριές περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά είναι φανερά και στη διάρκεια των εξάρσεων το άτομο είναι πολύ εξασθενημένο, δεν σηκώνεται από το κρεββάτι και η απώλεια βάρους φθάνει τα 20-30 κιλά.

O πυρετός συνοδεύει τις οξείες φάσεις της κολίτιδας και η θερμοκρασία είναι περίπου 38οC εκτός από τις περιπτώσεις με σηπτικές επιπλοκές, όπως περιτονίτις, περιπρωκτικά αποστήματα κ.α. που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη.

O εργαστηριακός έλεγχος με βαριούχο υποκλυσμό, κολονοσκόπηση και λήψη ιστοτεμαχίων από το παχύ έντερο για βιοψία (μικροσκοπική εξέταση) επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας.

ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ

Xρόνια υποτροπιάζουσα στην οποία κατατάσσεται η πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Xρόνια ελκώδης κολίτιδα με συνεχή ήπια συμπτώματα και
H οξεία ελκώδης κολίτιδα με πολύ βαριά συμπτωματολογία.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ:

Tην ηλικία. Στα νεαρά άτομα η πρόγνωση είναι καλύτερη.
Tην έκταση της αρρώστιας στο παχύ έντερο. Όσο μικρότερη είναι η έκταση τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση.
Tην ταχύτητα εμφάνισης της αρρώστιας και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ:

Διάτρηση του παχέος εντέρου που απαιτεί άμεση επέμβαση.
Oξεία διάταση του παχέος εντέρου (τοξικό μεγάκολο) με μεγάλη διάταση της κοιλίας, πόνο, διανοητική σύγχυση, πυρετό και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάτρησης του παχέος εντέρου. H θεραπευτική αγωγή είναι χειρουργική.
Mεγάλη αιμορραγία που αντιμετωπίζεται με πολλές μεταγγίσεις αίματος και στη συνέχεια χειρουργικά με ολική κολεκτομή.
Kαλοήθης στένωση του αυλού του παχέος εντέρου σε χρόνιες μορφές ελκώδους κολίτιδας και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.
Φλεγμονώδεις πολύποδες που θεωρούνται εκδήλωση βαριάς μορφής ελκώδους κολίτιδας.
Pαγάς πρωκτού, περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια, ορθοκολπικά συρίγγια.
Kαρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ:
Aπό τα χρόνια που έχει ο άρρωστος την ελκώδη κολίτιδα. Όσα περισσότερα χρόνια τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου.
Aπό την έκταση του παχέος εντέρου που έχει προσβληθεί από την πάθηση. H προδιάθεση για την εμφάνιση καρκίνου αυξάνει όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της αρρώστιας και μεγαλύτερη δυσπλασία του βλεννογόνου (μικροσκοπική εξέταση του παχέος εντέρου).
H ηλικία του ατόμου στην πρώτη εμφάνιση της αρρώστιας. Όσο μικρότρη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΙΝΑΙ:

Aρθρίτις, Aγκυλωτική σπονδυλίτις.
Δερματικές αλλοιώσεις, όπως δερματίτις, οζώδες ερύθημα, γαγγραινώδες πυόδερμα.
Oφθαλμολογικές αλλοιώσεις όπως ιρίτιδα και επισκληρίτιδα.
Bλάβες του ήπατος, λιπώδης εκφύλιση, κίρρωση, χολαγγεΐτις.
Στοματίτις – Oισοφαγίτις.
Φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων.
Nεφρωσικό Σύνδρομο.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ:

A) Συντηρητική: Γίνεται συστηματική υποστήριξη με διόρθωση της αφυδάτωσης με υγρά ενδοφλέβια και βιταμίνες, της αναιμίας με μεταγγίσεις αίματος και πλάσματος, της υποπρωτεϊναιμίας, των μεταλλικών Nατριο και Kάλιο του αίματος.

Xορήγηση κορτιζόνης από το στόμα ή ενδομυϊκά, σουλφοναμιδών, αντιβίωση.

B) Xειρουργική: που μπορεί να είναι επείγουσα για να σωθεί η ζωή του πάσχοντα ή προγγραμματισμένη για την απαλλαγή του ατόμου από την αρρώστια και τους πολλούς κινδύνους για τη ζωή του και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σταύρος Σ. Μπεσμπέας

Ο Σταύρος Σ. Μπεσμπέας είναι Καθηγητής Χειρουργικής και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Υγεία

Μπορεί στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις τον κυριότερο ρόλο να τον παίζει το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό εντούτοις σημαντικό ρόλο στη διασπορά των μικροβίων φαίνεται ότι παίζουν και οι ασθενείς

Υπερανθεκτικά μικρόβια στα αντιβιοτικά έχουν στα χέρια και τα ρουθούνια τους το 14% των ασθενών μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Infectious Diseases.

Η νέα αυτή μελέτη δείχνει πως υπεύθυνοι για τη διασπορά των μικροβίων δεν είναι μόνο το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό αλλά και οι ασθενείς οι οποίοι μεταφέρουν τα μικρόβια στα δωμάτιά τους καθώς και μεταξύ τους.

Τα υπερανθεκτικά μικρόβια αποτελούν μία από τις κορυφαίες ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη δημόσια υγεία καθώς τα μη αντιμετωπίσιμα βακτήρια γίνονται όλο και περισσότερα και έχουν ήδη καταστήσει άχρηστα πολλά χορηγούμενα αντιβιοτικά.

Είναι γνωστό πως τα νοσοκομεία αποτελούν πρόσφορο έδαφος πολλαπλασιασμού των υπερανθεκτικών μικροβίων καθιστώντας το πλύσιμο των χεριών πιο σημαντικό από ποτέ για την ασφάλεια των ασθενών. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως τα νοσοκομεία πρέπει να κάνουν πολλές προσπάθειες για να κρατήσουν υπό έλεγχο τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια.

Για να καταλάβουν πώς τα «σούπερ-μικρόβια» διασπείρονταν από τους ασθενείς οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ακολούθησαν 399 ασθενείς σε δύο νοσοκομεία.

Πολύ σύντομα μετά την εισαγωγή των ασθενών, η ερευνητική ομάδα πήρε δείγμα από τα χέρια και τα ρουθούνια των ασθενών. Στο 14% των ασθενών εντοπίστηκαν βακτήρια τα οποία άντεξαν τις πολλαπλές μορφές θεραπείας ήδη από την άφιξή τους, αλλά δεν προκαλούσαν κάποια ενεργή λοίμωξη. Στο 10% των ασθενών εντοπίστηκε ότι είχαν βακτήρια στα χέρια τους, ενώ το 6% των ασθενών απέκτησε νέα βακτήρια στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Έξι ασθενείς από τους εισαχθέντες ασθενείς παρουσίασαν λοιμώξεις. Σε όλους εντοπίστηκε το υπερανθεκτικό μικρόβιο MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος), το οποίο εντοπίστηκε στα χέρια, τα ρουθούνια, και τα δωμάτια τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο συχνά οι ασθενείς είχαν στα χέρια τους τα βακτήρια VRE (ανθεκτικός στη βανκομυκίνη εντερόκοκκος) και RGNB (ανθεκτικά Gram-αρνητικά βακτήρια). Αν και το MRSA ήταν η πιο κοινή μορφή βακτηρίου, στους ασθενείς εντοπίστηκαν και τα άλλα δύο βακτήρια.

Τα κουμπιά έκτακτης ανάγκης και τα τραπέζια δίπλα στο κρεβάτι των ασθενών ήταν τα σημεία του δωματίου στα οποία οι ερευνητές εντόπισαν τα περισσότερα βακτήρια. Το ένα τρίτο των δωματίων ήταν μολυσμένα πριν οι νέοι ασθενείς εισαχθούν σε αυτά και σχεδόν το 40% των ασθενών είχε μικρόβια στα χέρια τους ακόμα και 48 ώρες μετά την άφιξή τους. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών απέκτησαν τα μικρόβια σε λιγότερες από οκτώ ώρες μετά την εισαγωγή τους.

«Ενώ το φορτίο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων βαραίνει κατά κύριο λόγο το νοσοκομειακό προσωπικό, η μελέτη μας δείχνει ότι τα χέρια των ασθενών είναι επίσης σημαντικά για τη διασπορά των μικροβίων παίζοντας κομβικό ρόλο στην μετάδοση των παθογόνων εντός του νοσοκομείου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής από τους ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίζεται και να ελέγχεται με στόχο την μείωση των περιβαλλοντικών μολύνσεων, της μετάδοσης παθογόνων και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» εξηγούν οι ερευνητές.

Υγεία

6 παρενέργειες της μη κατανάλωσης υδατανθράκων

Τζουλιάννα Καρνέζη

Όλο και πιο πολλές δίαιτες κάνουν τη εμφάνιση τους οι οποίες είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες και υπόσχονται απώλεια κιλών. Και ενώ κάποιες μπορεί να έχουν αποτελέσματα κάποιες άλλες που είναι αρκετά ακραίες δημιουργούν διάφορες παρενέργειες. Ας δούμε παρακάτω μερικές από αυτές και τι πρέπει να κάνετε.

Κεφαλαλγία. Τις πρώτες ημέρες μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί, προκειμένου να ανταλλάξει τα αγαπημένα καύσιμα, τη γλυκόζη και τα γλυκογόνα (τα οποία προέρχονται από τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες που τρώτε) σε ενώσεις που παράγονται στο ήπαρ σας με καύση λίπους. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κέτωση, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά μέρη του σώματός σας καίνε κετόνες για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Αυτό περιλαμβάνει και ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Δυσάρεστη αναπνοή. Μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες στην κέτωση είναι δυσάρεστη αναπνοή. Προκαλείται από ένα είδος κετόνης, την ακετόνη, που είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους. Τα επίπεδα ακετόνης στο αίμα είναι αυξημένα κατά την κέτωση. Ως εκ τούτου ο οργανισμός επιχειρεί να απαλλαγεί από κάποιες από αυτές μέσω της εκπνοής.

Αδυναμία ή / και κόπωση. Μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες - και πάλι αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας ψάχνει για μια πηγή καυσίμου για να αντικαταστήσει το γλυκογόνο.

Μυϊκές κράμπες. Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να οφείλονται στην αφυδάτωση, στην έλλειψη καλίου ή στην έλλειψη μαγνησίου, και έχουν να κάνουν με τις τροφές που καταναλώνετε σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Αν κόψετε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα φασόλια και τα όσπρια, κόβετε επίσης τις φυτικές ίνες - ή τουλάχιστον τις μειώνεται σημαντικά. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Δερματικό εξάνθημα. Αυτή είναι μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια χωρίς οριστική αιτία. Είναι συνήθως εμφανής σε γυναίκες ασιατικής καταγωγής

jenny.gr

Υγεία

Η αυξητική ορμόνη είναι αυτή που τελικά εμποδίζει το αδυνάτισμα επειδή στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας του οργανισμού, επομένως επιβραδύνει τον μεταβολισμό

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία ανακάλυψαν ότι η αυξητική ορμόνη, η οποία ενεργοποιεί τη σκελετική ωρίμανση και τη γραμμική ανάπτυξη των οστών και βοηθά στη διατήρηση των ιστών και των οργάνων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, δρα επίσης στον εγκέφαλο με στόχο την μείωση των μεταβολικών ρυθμών ώστε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας στην περίπτωση που το σώμα χάνει βάρος.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν τόσο για την ύπαρξη αυτής της ορμόνης όσο και για το ότι οι υποδοχείς της βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στους μύες, στους ιστούς, στο ήπαρ και στα όργανα που εμπλέκονται άμεσα στον μεταβολισμό.

«Στη μελέτη αυτή, όμως, διαπιστώσαμε ότι αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται σε αφθονία και στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τις μεταβολικές αντιδράσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας στο σώμα όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πείνας ή δίαιτας. Έτσι, μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος», σχολιάζει ο José Donato Junior, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Μέχρι τώρα, η λεπτίνη θεωρούταν υπεύθυνη για τη διατήρηση της ενέργειας σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσληψης τροφής, καθώς τα επίπεδά της στο αίμα μειώνονται όταν υπάρχει απώλεια βάρους. Η γνώση αυτή, όμως, δεν κατέστησε τους επιστήμονες ικανούς να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη διατροφή ή θεραπεία με βάση τη λεπτίνη που θα μπορούσε να επιτρέψει στα άτομα να χάσουν βάρος και να μην το επανακτήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την απάντηση σε αυτό το κενό έρχεται να δώσει η αυξητική ορμόνη, η οποία – όπως αποδεικνύεται – δρα στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με τη λεπτίνη. Ωστόσο, ενώ τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται, συμβαίνει το αντίθετο με την αυξητική ορμόνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται στην κυκλοφορία του αίματος όσο μειώνεται το βάρος του ατόμου.

Πώς λειτουργεί η αυξητική ορμόνη
Για να μπορέσουν να αποδείξουν την αποτρεπτική λειτουργία της αυξητικής ορμόνης προς την απώλεια βάρους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ομάδα γενετικά τροποποιημένων ποντικιών (AgRP GHR KO) και μια ομάδα ελέγχου για να μετρήσουν τη δαπάνη ενέργειας των ποντικών, μετά από δίαιτα με μειωμένη κατά 60% κατανάλωση τροφής.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι υποδοχείς της αυξητικής ορμόνης στον εγκέφαλο ενεργοποιούν έναν μικρό πληθυσμό νευρώνων, που ονομάζονται AgRP και σχετίζονται με το agouti-σχετιζόμενο πεπτίδιο, οι οποίοι με τη σειρά τους αυξάνουν την παραγωγή του πεπτιδίου, γεγονός που αυξάνει την όρεξη και μειώνει τον μεταβολισμό και τις καύσεις.

«Με άλλα λόγια, ανακαλύψαμε ότι η απώλεια βάρους προκαλεί αύξηση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, η οποία ενεργοποιεί τους νευρώνες AgRP, καθιστώντας την απώλεια βάρους πιο δύσκολη και εντείνοντας το αίσθημα της πείνας. Αυτή είναι ακριβώς η ίδια λειτουργία που εκτελεί και η λεπτίνη», δήλωσε ο Δρ. Donato.

Στο σημείο αυτό ο Δρ. Donato τονίζει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι τόσο σημαντική για τον οργανισμό, που κατά την εξελικτική διαδικασία ο άνθρωπος «προικίστηκε» όχι με έναν, αλλά με δύο μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας, εκ των οποίων ο ένας ενεργοποιείται από τη λεπτίνη και ο άλλος από την αναπτυξιακή ορμόνη.

«Ο ένας λειτουργεί ως αντίγραφο ασφαλείας για τον άλλο, γι ‘αυτό και οι θεραπείες απώλειας βάρους που βασίζονται αποκλειστικά στη λεπτίνη δεν λειτουργούν και πρέπει να αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα και ο μηχανισμός της αναπτυξιακής ορμόνης», κατέληξε ο Δρ. Donato.

ygeiamou.gr

Υγεία

Ποιες τροφές φέρνουν τα πάνω-κάτω στο έντερο

Νίκη Ψάλτη

Και όμως έχει σημασία τι τρώμε, γιατί μπορεί να μην παχαίνουμε αλλά η υγεία μας να χειροτερεύει

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Gut διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά – όχι όμως απαραίτητα με πολλές θερμίδες – έβλεπαν ανεπιθύμητες αλλαγές όσον αφορά τη σύνθεση της εντερικής τους μικροχλωρίδας συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούσαν διατροφή με λίγα λιπαρά.
Οι δε αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα που παρατηρήθηκαν, συνδέθηκαν με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα διεξήχθη από αμερικανούς και κινέζους επιστήμονες σε 200 νέους και υγιείς ενήλικες 18-35 ετών οι οποίοι ακολουθούσαν επί έξι μήνες είτε διατροφή με λίγα λιπαρά, είτε με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά είτε με πολλά λιπαρά. Να σημειωθεί ότι η συνολική πρόσληψη σε θερμίδες, πρωτεΐνες και ίνες ήταν ίδια για όλους τους συμμετέχοντες. Το μόνο που άλλαζε ήταν η πρόσληψη λιπαρών (20% των ημερήσιων θερμίδων για την πρώτη ομάδα, 30% για την δεύτερη ομάδα και 40% για την τρίτη).
Στο τέλος της περιόδου των έξι μηνών στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν διατροφή με λίγα λιπαρά παρατηρήθηκε αύξηση των καλών βακτηρίων (Blautia, Faecalibacterium), ενώ σε όσους ακολουθούσαν διατροφή υψηλών λιπαρών παρατηρήθηκε μείωση στα αντίστοιχα βακτήρια. Τα συγκεκριμένα βακτήρια συμβάλλουν στην παραγωγή ενός λιπαρού οξέος (του βουτανικού οξέος) που αποτελεί πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του εντέρου, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον οι ενήλικες που ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν και αυξημένα επίπεδα βακτηρίων (Bacteroides, Alistipes) που έχουν συνδεθεί με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επιπρόσθετα είχαν και αυξημένα λιπαρά μακράς αλύσου που θεωρείται ότι οδηγούν στην ανάπτυξη φλεγμονής στο σώμα. Πράγματι οι συμμετέχοντες με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών στη διατροφή τους είχαν και αυξημένους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες και στις τρεις ομάδες έχασαν βάρος – με την μεγαλύτερη απώλεια να σημειώνεται σε εκείνους που τρέφονταν με τα λιγότερα λιπαρά. Από την άλλη μεριά όμως, οι δείκτες υγείας όσων τρέφονταν με τα πολλά λιπαρά χειροτέρευσαν.
Η εν λόγω έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσους ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ακόμη και αν δεν έχουν περιττά κιλά.

ygeiamou.gr

Υγεία

Της Μeghan ΜcDοnald

Αναπτύσσοντας ένα νέο σώμα: πώς να αποκαταστήσετε την υγεία και την ευημερία σας σε οποιαδήποτε ηλικία

Ξέρατε ότι κάθε όργανο και σύστημα στο σώμα σας- από τα κόκκαλα μέχρι την καρδιά και τον εγκέφαλο και οτιδήποτε στο μεταξύ- αναγεννιούνται πλήρως πολλές φορές στην διάρκεια της ζωής σας; Αναπτύσσετε μια εντελώς νέα καρδιά κάθε 15 χρόνια, τα οστά σας είναι μόνο δύο ετών, τα πνευμόνια και το δέρμα σας είναι ηλικίας δύο με τεσσάρων εβδομάδων και τα έντερα σας έχουν αντικαταστήσει όλα τα κύτταρα τους τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, γιατί τα χρόνια προβλήματα υγείας παραμένουν για εβδομάδες, μήνες και χρόνια; Γιατί η υγεία μας συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου αντί να βελτιώνεται καθώς μεγαλώνουμε; Και ποιοι είναι αυτοί οι λίγοι τυχεροί άνθρωποι που φαίνονται να απολαμβάνουν μια χωρίς ασθένειες υγεία και μακροζωία ενώ οι υπόλοιποι όχι; Είναι κάτι που οφείλεται, στα γονίδια τους, στις διατροφικές τους συνήθειες, στην νοοτροπία τους ή πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό;

Τα μυστικά για την μακροζωία, την αναδόμηση του DNA και την βαθιά θεραπεία
Η εύρεση των απαντήσεων στις παραπάνω ερωτήσεις απαιτεί ένα ευρύ υπόβαθρο δεξιοτήτων και εμπειρίας σε διάφορους τομείς- από τις παραδοσιακές επιστήμες στην προηγμένη νευροεπιστήμη και επιγενετική, στην διαπροσωπική ψυχολογία, στην εθνοβοτανική, στην ενεργειακή ιατρική και σε πολλά άλλα- στα οποία είναι διακεκριμένος ο Alberto Villoldo.

Ως ένας σεβαστός και δημιουργικός ανθρωπολόγος που έχει περάσει σχεδόν 30 χρόνια δουλεύοντας παράλληλα με κορυφαίους γιατρούς και ερευνητές, ξοδεύοντας αντίστοιχο χρόνο στην μελέτη των αρχαίων θεραπευτικών μεθόδων και της εναλλακτικής ιατρικής των αυτοχθόνων φυλών της Αμερικής, ο Villoldo έχει μια μοναδική άποψη για τις ρίζες των ασθενειών και τα μυστικά της μακροζωίας που προκύπτουν από την ανάμειξη της επιστήμης, της ψυχολογίας και της πνευματικότητας.

Και αυτό που ανακάλυψε σε αυτό των τριάντα χρόνων ταξίδι είναι σπουδαίο- πως η μακροζωία, η γενετική ανανέωση και η θεραπεία όλων των παθήσεων ψυχικής, συναισθηματικής ή σωματικής φύσεως μπορούν να επιτευχθούν μέσα από μια διαδικασία πέντε σταδίων η οποία συνδυάζει την αρχαία αλλά και την σύγχρονη επιστήμη.

Τα 5 βήματα για να αναπτύξετε ένα νέο σώμα
Στο βιβλίο του «Grow a New Body» ο Villoldo εμβαθύνει στην επιστήμη, τα συμπληρώματα και τις καθημερινές πρακτικές που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο- μόλις εφτά ημερών, αν τηρηθούν σωστά και σταθερά.

Στο βιβλίο του αναλύει 5 βασικές φάσεις που όποιος επιδιώκει να αποκαταστήσει το σώμα του και να δημιουργήσει μια μακρόχρονη ευεξία πρέπει να ακολουθήσει.

Πρώτη φάση. Ανακαλύπτοντας τον εσωτερικό σας θεραπευτή
Σύμφωνα με τα λόγια του Alberto, η πρώτη φάση σχετίζεται με το να αναγνωρίσετε τις βασικές ρίζες της υγείας και των ασθενειών:

«Στην Δύση, δεν διαθέτουμε σύστημα που να φροντίζει την υγεία, έχουμε ένα σύστημα φροντίδας για τις ασθένειες που αναγνωρίζει χιλιάδες ασθένειες και μυριάδες θεραπείες. Οι παραδόσεις της σαμανικής ιατρικής από την άλλη, εντοπίζουν μόνο μια ασθένεια και μια θεραπεία. Η ασθένεια είναι μια αποξένωση- από τα συναισθήματα, το σώμα, την γη και το Πνεύμα μας. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι σωματικά και συναισθηματικά. Η θεραπεία είναι η εμπειρία της Ενότητας, η οποία αποκαθιστά την εσωτερική αρμονία και διευκολύνει την ανάρρωση από όλες τις ασθένειες, ανεξάρτητα από την προέλευση τους.

Όταν το μυαλό, τα συναισθήματα, οι σχέσεις ή το σώμα μας χάνουν την ισορροπία τους, τείνουμε να αγνοούμε το πρόβλημα μέχρι κάτι να πάει πολύ λάθος- μια τρομακτική διάγνωση, ένας χωρισμός, ο θάνατος ενός αγαπημένου ή απλώς η αδυναμία να λειτουργήσουμε εύκολα στην καθημερινότητα. Όταν πράγματα είναι λίγο άσχημα, διαβάζουμε ένα βιβλίο αυτό-βελτίωσης. Όταν είναι πολύ άσχημα, επισκεπτόμαστε ειδικούς για να διορθώσουμε το πρόβλημα μας- ογκολόγους για τον καρκίνο, νευρολόγους για τον εγκέφαλο, ψυχολόγους για να μας βοηθήσουν να βρούμε την γαλήνη. Ωστόσο, αυτή η κατακερματισμένη προσέγγιση της υγείας είναι απλώς μια πρόχειρη λύση. Για να θεραπευτούμε πραγματικά, πρέπει να ανακαλύψουμε την αρχική συνταγή για την ευεξία που ανακαλύφθηκε πριν από χιλιετίες: την ιατρική του πνεύματος.

Η ιατρική του πνεύματος δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευτούμε και να διατηρήσουμε την υγεία μας είναι να αναπτύσσουμε ένα νέο σώμα σε τακτική βάση. Αναγνωρίζει το σώμα ως σύστημα, όχι ως συλλογή μελών που μπορούν να θεραπευτούν ή να αντικατασταθούν όταν πάθουν κάτι. Δεν μπορείτε να γιατρέψετε την καρδιά χωρίς την συμμετοχή του εντέρου και του εγκεφάλου ή και το αντίστροφο. Και η δυτική επιστήμη μας έχει δείξει ότι μπορείτε να αναπτύξετε ένα νέο σώμα μέσα σε μόλις επτά ημέρες.»

Δεύτερη φάση. Αποβάλλοντας τις παλιές συνήθειες.
Οι παλιοί τρόποι στους οποίους αναφέρεται ο Alberto είναι οι ξεπερασμένες μέθοδοι της δυτικής «φροντίδας των ασθενειών» για χάρη της νέας ολιστικής λειτουργία της ιατρικής. Προκειμένου να πετύχουμε πραγματικά καλά επίπεδα υγείας, ευεξίας και μακροζωίας χρειάζεται κυριολεκτικά να κάνουμε επανεκκίνηση το σώμα και το μυαλό μας σε βαθύτερα επίπεδα, το οποίο απαιτεί προληπτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να υποστηρίζουμε την υγεία μας καθημερινά, όχι μόνο όταν αρρωσταίνουμε μετά από χρόνια παραμέλησης του σώματος μας.

Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία για να γίνει αυτό αποτελεσματικά σύμφωνα με την έρευνα του Alberto:

Αποτοξίνωση και αποκατάσταση του εντέρου
Ενίσχυση των γονιδίων μακροζωίας με σωστή διατροφή
Σωστά συμπληρώματα (super–foods)
Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι ένας εντελώς αναβαθμισμένος εγκέφαλος και σώμα που ξεκινούν τις γενετικές αναδομήσεις που απαιτούνται για την διατήρηση της ακμάζουσας υγείας για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Τρίτη φάση.
Η τρίτη φάση σχετίζεται με την αναδόμηση της υγείας σε κυτταρικό επίπεδο, το οποίο συχνά σχετίζεται με τα ψυχικά και συναισθηματικά επίπεδα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μάθετε να μετατρέπετε τα δυσλειτουργικά μοτίβα που βασίζονται στον θυμό και στον φόβο και το πώς μπορείτε να τα συμπληρώσετε με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την λειτουργία του εγκεφάλου σας αλλά και να διαχειριστείτε το άγχος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα βελτιώσετε επίσης τα μιτοχόνδρια σας (τα κέντρα δύναμης του σώματος) και θα αυξήσετε τον χρόνο ζωής των κυττάρων σας με την ενεργοποίηση των πρωτεϊνών μακροζωίας που ελέγχονται από τα μιτοχόνδριο τα οποία παρατείνουν την ζωή. Θα μάθετε ακριβώς τι κάνουν οι χημικές ρίζες και οι φλεγμονές στο σώμα και πώς να αντιστρέψετε τις βλάβες, και θα ανακαλύψετε τις αρχαίες τεχνικές σαμανισμού που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια οι οποίες μπορούν να αναβαθμίσουν το σώμα και τον εγκέφαλο σας. Μην ανησυχείτε, είναι πολύ λιγότερο περίπλοκο από όσο ακούγεται.

Τέταρτη φάση. Αναγέννηση εξ ολοκλήρου.
Η τέταρτη φάση σας στηρίζει στην διαδικασία της αποβολής των παλιών ανθυγιεινών τρόπων σκέψης, ώστε να μπορείτε να βιώσετε την πλήρη θεραπεία του πνεύματος και του σώματος. Θα μάθετε πώς να απομακρύνετε τις συμπεριφορές του παρελθόντος σας που δεν σας κάνουν καλό και να αγκαλιάσετε μια νέα προσωπική ιστορία που θα σας ελευθερώσει. Θα ξεπεράσετε τον φόβο της απώλειας και της αλλαγής και θα ανακαλύψετε ένα νέο σκοπό για το ταξίδι της ζωής σας.

Πέμπτη φάση. Ο τρόπος ζωής της μακροζωίας
Στην πέμπτη φάση, συνδυάζετε όλα όσα έχετε μάθει από τα προηγούμενα τέσσερα βήματα. Εκεί συμβαίνει η μαγεία- σε μόνο επτά ημέρες θα ξεκινήσετε μια ριζική διαδικασία θεραπείας του σώματος η οποία θα επιταχύνει την αναγέννηση και την επιδιόρθωση κάθε οργάνου και συστήματος στο σώμα σας με νέες, αναβαθμισμένες γενετικές πληροφορίες και σωστή λειτουργία σε βαθύτερο επίπεδο για να αποκαταστήσετε την βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του μυαλού σας.

Θα μάθετε να αλλάζετε τι και πότε πρέπει να τρώτε για να ξεκινήσετε την κέτωση ώστε να ενεργοποιήσετε περιοχές του εγκεφάλου που θα σας επιτρέψουν να βιώσετε την εμπειρία της Ενότητας. Θα μάθετε επίσης να αναγνωρίζετε τα θρεπτικά συστατικά που αποτοξινώνουν το σώμα και τον εγκέφαλο και ενεργοποιούν τα γονίδια που δημιουργούν υγεία και μακροζωία. Τέλος, θα μάθετε πώς να ανακτήσετε τα αθώα μέρη του εαυτού σας που είχαν χαθεί εξαιτίας παιδικών τραυμάτων.

Μια αποδεδειγμένη διαδικασία ανανέωσης
Το πρόγραμμα «αναπτύσσοντας ένα νέο σώμα» που περιγράφεται στο βιβλίο του Alberto είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών έρευνας και μελέτης τόσο σε εργαστήρια όσο και στην ολιστική ιατρική και εφαρμόστηκε και τελειοποιήθηκε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες ανθρώπους όλου του κόσμου.

L.C. για το awakengr.com

awakengr.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή