Γλυκοζυλίωση: Η ζάχαρη δημιουργεί ρυτίδες;

Μια χημική αντίδραση, που προκαλείται κυρίως από την κατανάλωση γλυκών, οδηγεί στη γήρανση του δέρματος και σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γνωστά ως τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης ή AGEs (advanced glycation end products), οι γλυκαντικές ουσίες και οι λευκοί υδατάνθρακες ενοχοποιούνται τόσο για τις ρυτίδες στο πρόσωπο όσο και για προβλήματα υγείας.

Μέσα από μια χημική αντίδραση που ξεκινά κάθε φορά που τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εκτοξεύονται στα ύψη -κυρίως έπειτα από κατανάλωση γλυκών-, οι ενώσεις που δημιουργούνται προσκολλώνται σε πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (υπάρχουν στο δέρμα αλλά και στο τοίχωμα των αγγείων).

Όταν η διαδικασία επαναλαμβάνεται διαρκώς και τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλά, μπορεί να προκληθεί βλάβη στους ιστούς.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της χημικής αντίδρασης μέσα από έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σαφώς, τα γλυκά δεν δημιουργούν ρυτίδες όταν καταναλώνονται σε μικρές μερίδες και όχι συχνά. Μιλάμε για καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης, φανερής και μη.

Με αυτό, καλό είναι να εντοπίσει κανείς και να διαβάσει πιο προσεκτικά τις ετικέτες αναζητώντας την κρυμμένη ζάχαρη στο ψωμί του τοστ, στη μουστάρδα και σε πολλά ακόμη σκευάσματα που δεν το περιμένει κανείς.

newwoman.gr