Θεραπεία με βλαστικά κύτταρα αντέστρεψε την πρόωρη εμμηνόπαυση δημιουργώντας ελπίδες αποκατάστασης της γονιμότητας και εξάλειψη της ανάγκης για θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που θα παρουσιαστεί σε επιστημονικό συνέδριο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Το νέο θεραπευτικό σχήμα έχει ήδη δοκιμαστεί σε 33 ασθενείς με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια που προκαλεί εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών σε μια στις 100 γυναίκες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Αϊμαν Αλ-Χεντι, ελπίζουν να μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία της τεκνοποίησης τουλάχιστουν στις εννέα στις δέκα γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια.

«Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για τις δύσκολες περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας. Ειδικά οι γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια έχουν την ευκαιρία να παράγουν δικά τους ωάρια και δεν θα χρειάζεται να δανειστούν ωάρια από άλλες γυναίκες. Έτσι θα μπορούν να αποκτήσουν βιολογικά δικά τους τέκνα», εξηγεί ο ερευνητής.

Ο Δρ Αλ-Χεντι και συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Augusta της Τζόρτζια, πήραν δείγματα μυελού των οστών από γυναίκες και απομόνωσαν 5 ml βλαστικών κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια έγχυσαν απευθείας στην δεξιά ωοθήκη κάθε ασθενούς.

Στην πρώτη ασθενή τα επίπεδα των οιστρογόνων τετραπλασιάστηκαν με την πάροδο των μηνών ενώ εξαλείφθησαν και τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Επίσης, όλες οι γυναίκες ανέκτησαν τον εμμηνορρυσιακό τους κύκλο και ο υπερηχογραφικός έλεγχος έδειξε ότι οι ωοθήκες είχαν επανέλθει στο πρότερο μέγεθος τους.

Απώτερος στόχος των ειδικών είναι να αναπτύξουν μια θεραπεία για την γυναικεία υπογονιμότητα και να αντικαταστήσουν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, χωρίς την ανάγκη χειρουργικής αγωγής για τις γυναίκες με βαριά συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr