Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης: Η θρόμβωση θεραπεύεται;

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης γιορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου και είναι αφιερωμένη σε μία «παρεξηγημένη» ως προς την σοβαρότητά της νόσο την θρόμβωση, και στις σοβαρές επιπτώσεις υγείας που μπορεί να μας προκαλέσει, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και αγνοήσουμε τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την εμφάνισή της.
Τι είναι η θρόμβωση;
Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σ ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) ο οποίος εμποδίζει την κυκλοφορία/ροή του αίματος.

Στην θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: η καρδιακή προσβολή/οξύ καρδιακό έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική Νόσος – ένας θρόμβος αίματος στη φλέβα του ποδιού, που μπορεί να φύγει και να καταλήξει στον πνεύμονα. Στην εποχή μας, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ενημερωμένη για την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ μικρότερος αριθμός ατόμων γνωρίζει για την φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει θέσει σαν παγκόσμιο στόχο της, την μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, κατά 25 % μέχρι το 2025. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να μειωθεί η θρόμβωση, γεγονός που απαιτεί ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, της ιατρικής κοινότητας και των αρχών.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και Πνευμονική θρομβοεμβολική νόσος τι σημαίνει;
Η δημιουργία θρόμβου αίματος σε μια εσωτερική φλέβα (κυρίως στο πόδι) ονομάζεται «Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση». Όταν ο θρόμβος αποσπασθεί από τις φλέβες και με την κυκλοφορία του αίματος φτάσει στους πνεύμονες, και εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας (με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή του αίματος από εκείνο το σημείο και μετά) ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Αυτή είναι μια δυνητικά απειλητική κατάσταση για τη ζωή και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.
Μαζί, η Εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση και η Πνευμονική Εμβολή αποτελούν την Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο ή Φλεβική Θρομβοεμβολή. Μια εξαιρετικά συχνή, δυνητικά θανατηφόρα, ασθένεια με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, η οποία αποτελεί την τρίτη αιτία καρδιαγγειακών θανάτων παγκόσμια.

Πολύ μικρός αριθμός ατόμων γνωρίζουν για την Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο και τους κινδύνους που ενέχει για την ζωή μας και πολλοί γιατροί δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματά της έγκαιρα ώστε να μπορεί να προληφθεί ή θεραπευτεί σωστά. Έτσι, πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν ενώ η νοσηρότητα και η θνησιμότητα θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος εάν και αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, παραμένει υποεκτιμημένη τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας. Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι η δυσκολία διάγνωσης καθώς δεν έχει τυπικά συμπτώματα.

Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση των ιατρών και των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια, που θα μπορούσε όμως να προληφθεί, αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Την νόσο αποτελούν η Θρόμβωση των Φλεβών και η Πνευμονική Εμβολή με 650.000 ασθενείς να πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή, στην Ευρώπη, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες.

Πρόσφατες εξαιρετικές μελέτες, έδειξαν ότι πολλοί ασθενείς που κινδυνεύουν από ΦΘΝ δεν λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη, η οποία γίνεται με χορήγηση των κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, με εφαρμογή ελαστικών καλτσών και με υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ σε πολλούς άλλους δεν υποψιαζόμαστε καν ότι μπορεί να πάσχουν από φλεβική θρόμβωση.
Ένα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης είναι ότι η Θρόμβωση προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής παγκοσμίως.