Shakila Ιωάννα Μπράτη Φυσική Υγεία
Ημικρανία: Βότανα που ανακουφίζουν τα συμπτώματά της


Οι κεφαλαλγίες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εποχής μας. Η μόνιμη ένταση και το στρες προκαλούν, όχι μόνο κεφαλαλγίες, αλλά ακόμη και ημικρανία, που θεωρείται μία από τις πιο σκληρές μορφές της και ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η πρακτική διαφορά μεταξύ κεφαλαλγίας και ημικρανίας στην αίσθηση, είναι ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία στο κεφάλι – επάνω, πίσω, εμπρός – ενώ η ημικρανία περιορίζεται σε μία πλευρά της κεφαλής.

Εκτός από την ένταση, η ημικρανία μπορεί να προκληθεί από πίεση στα ιγμόρεια, ορμονικές μεταβολές, υπογλυκαιμία, κουρασμένα μάτια, προβλήματα στα αυτιά, κακό ύπνο. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και, φυσικά, να διαφέρουν σε κάθε άτομο. Η συχνότητα και αυτή εξαρτάται από το άτομο: μπορεί ένα κρούσμα ημικρανίας να εμφανίζεται μία φορά το χρόνο, έως και κάθε ημέρα.

Επίσης, η διάρκειά της μπορεί κυμαίνεται από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Το διάστημα αυτό, το άτομο νιώθει αδυναμία, ζάλη, ίλιγγο, ναυτία, φωτοφοβία και είναι αρκετά ευερέθιστο. Πολύ συχνά, η ημικρανία ξεκινά με οπτικές, κινητικές ή αισθητικές διαταραχές, που χαρακτηρίζονται ως “αύρα”.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η ημικρανία ξεκινά από ενεργειακή διαταραχή του ήπατος και της χολής, τα οποία είναι ενεργειακό ζευγάρι στην ΠΚΙ και ανήκουν στο στοιχείο του Ξύλου, σχετίζονται όμως με υπερβολική Φωτιά, όταν βρίσκονται σε παθολογία. Έτσι, χρειάζεται να αποφεύγουμε αλκοόλ και διεγερτικά ροφήματα που αυξάνουν τη Φωτιά στο σώμα, σε περιόδους που αντιμετωπίζουμε ημικρανία. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση, προσπαθήστε να αποφεύγετε τις πολύ αλμυρές, όπως και τις επεξεργασμένες τροφές. Ακόμη, σημαντικό είναι να μη φτάνετε το σώμα σας σε εξάντληση. Σεβαστείτε τα όριά σας.

Ας δούμε μερικούς πρακτικούς και εναλλακτικούς τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν να αποφύγετε τις κρίσεις ημικρανίας, αν σας ταλαιπωρούν γενικά:
– Περπάτημα στην εξοχή: Στην ΠΚΙ, το κάθε στοιχείο αντιπροσωπεύεται από ένα χρώμα, το οποίο επιδρά και εξισορροπητικά σε αυτό. Το ήπαρ και η χολή σχετίζονται με το πράσινο. Έτσι, οι χαλαρές βόλτες στην εξοχή, δρουν απελευθερωτικά στην ένταση που τείνουν να συσσωρεύουν αυτά τα εσωτερικά όργανα.

– Το νερό παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, οπότε, μην το ξεχνάτε μέσα στην ημέρα σας. Ειδικά, ένα ποτήρι χλιαρό νερό, με το που ξυπνήσετε, θα βοηθήσει πολύ.

– Ο διαλογισμός θα βοηθήσει να αφήσετε πίσω την ένταση και το άγχος – βασικές αιτίες της ημικρανίας. Δε χρειάζεται να προβείτε σε πολύπλοκες τεχνικές: απλά καθίστε σε μία άνετη για το σώμα σας στάση και παρατηρήστε την αναπνοή σας. Σε κάθε εκπνοή, νιώστε πως αφήνετε όλη την ένταση να βγει από το σώμα, διαμέσου των άκρων σας.

– Μία αναπνοή που θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με την αρμονία και να αποβάλλετε την ένταση, είναι η εξής: καθίστε άνετα, εισπνεύστε αργά και σταθερά από τη μύτη, μετρώντας έως το 5, κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας ξανά έως το 5 και εκπνεύστε χαλαρά από το στόμα, μετρώντας έως το 5. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση για 5 φορές και, όταν νιώσετε άνετα με αυτήν, μπορείτε να την αυξήσετε.

– Βάλτε στη διατροφή σας το Ginger (πιπερόριζα). Βοηθά στην καλύτερη ροή του Qi. Ακόμα, μειώνει τις φλεγμονές, καθώς έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και, συχνά, αιτία μίας ημικρανίας είναι φλεγμονές των βλεννογόνων της κεφαλής.

– Βότανα που μπορούν να βοηθήσουν είναι:

Η πασιφλόρα, ένα βότανο με ιδιαίτερα κατευναστικές, ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.

Η λεβάντα, χαλαρωτική, ηρεμιστική και αντισπασμωδική επίσης.

Η βαλεριάνα, που έχει ιδιαίτερα υπναγωγό δράση και είναι ακόμα παυσίπονη και δρα ως σπασμολυτικό του μυϊκού συστήματος.

Το μελισσόχορτο που χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και έχει αντισπασμωδικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Ο τρόπος παρασκευής για αυτά τα ροφήματα είναι ένα κουταλάκι του γλυκού από το βότανο σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό. Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα. Ο τρόπος αυτός παρασκευής εγχύματος μπορεί να λειτουργήσει για όλα τα βότανα, εκτός από τη βαλεριάνα, η οποία είναι σε μορφή ρίζας, οπότε χρειάζεται να παρασκευαστεί ως αφέψημα (τη βράζουμε δηλαδή για 2 – 5 λεπτά).


Συγγραφέας Shakila Ιωάννα Μπράτη
H Shakila Ιωάννα Μπράτη ασχολείται με τη διδασκαλία και την πρακτική Ολιστικών ενεργειακών θεραπειών για πάνω από 20 έτη. Ειδικεύεται μεταξύ άλλων στην Κρυσταλλοθεραπεία, το Βελονισμό, τη Θεραπευτική Μάλαξη, τη Βοτανοθεραπεία, την Αρωματοθεραπεία και το Σαμανισμό και την πρακτική του Access Consciousness®. Εδώ και χρόνια, καθοδηγεί κύκλους γυναικών και σειρές σεμιναρίων γύρω από τη γυναικεία φύση, με κέντρο τον Κύκλο Αυτογνωσίας Γυναικών Blossoming Goddess. Με βάση τις γνώσεις της γύρω από την Ολιστική θεραπεία, έχει εκδώσει δύο θεραπευτικά εγχειρίδια [«Κρύσταλλοι: οι Δάσκαλοι του Φωτός», Κέδρος, 2010 και «Κρυσταλλικός Βελονισμός και Ορυκτά: ένα θεραπευτικό εγχειρίδιο», Δίον, 2015] ενώ διοργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης πάνω στην Κρυσταλλοθεραπεία και τη γενικότερη πρακτική Ολιστικών ενεργειακών θεραπειών και Σαμανισμού, με στόχο την καλυτέρευση της υγείας και της ποιότητας ζωής.