Μανιτάρι Reishi: Καταπολεμά τον Καρκίνο, Ενισχύει το Ανοσοποιητικό και Βελτιώνει την Αποτοξίνωση του Ήπατος.

Το κόκκινο μανιτάρι Reishi είναι ένας βρώσιμος τύπος φαρμακευτικού μύκητα που χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ικανότητες χιλιάδες χρόνια και είναι μια πραγματική σούπερ τροφή, γνωστή ως «βασιλιάς των μανιταριών».
Το κόκκινο μανιτάρι reishi θεωρείται προσαρμοστικό βότανο, δηλαδή βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει φλεγμονές, μειωμένα επίπεδα ενέργειας, καρδιαγγειακές καταστάσεις και ορμονικές διαταραχές. Σύμφωνα με μελέτες τα μανιτάρια Reishi έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, σε αυτοάνοσες καταστάσεις, καρδιακές παθήσεις, αλλεργίες, λοιμώξεις κ.α.

Ας δούμε για ποιους λόγους μπορούμε να προσθέσουμε το κόκκινο αυτό μανιτάρι στη διατροφή μας.

Τι είναι το μανιτάρι Reishi;

Είναι ένας τύπος μύκητα που αναπτύσσεται στην ύπαιθρο, είναι εγγενής σε πολλά μέρη της Ασίας, όπως η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία. Ενώ είναι βρώσιμα με πικρή γεύση και σκληρή υφή, συνήθως τα βρίσκουμε σε μορφή συμπληρώματος, βάμματος ή σκόνης.

Τα μανιτάρια Reishi, επίσης γνωστά με την επιστημονική τους ονομασία Ganoderma lucidum χρησιμοποιούνται, αποξηραμένα, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ως θεραπευτικό τσάι, ρόφημα, ή σούπα. Σήμερα, χρησιμοποιείται μια τεχνική επεξεργασίας όπου το μανιτάρι βράζει πολλές φορές σε υψηλή πίεση, επιτρέποντας τα δραστικά συστατικά να εξαχθούν για να σχηματίσουν βάμμα.

Οι συμπυκνωμένες ενώσεις που βρίσκονται σε αυτά τα μανιτάρια χαρίζουν πιθανά οφέλη, όπως πρόληψη καρκινογένεσης, βελτιωμένη ηπατική λειτουργία, καλύτερη καρδιακή υγεία, ενισχυμένο έλεγχο σακχάρου και μειωμένο κίνδυνο άσθματος, αλλεργιών και λοιμώξεων.

Θρεπτικές ουσίες μανιταριών Reishi

Σε μορφή συμπληρώματος, τα μανιτάρια reishi περιέχουν συνήθως λίγες ή καθόλου θερμίδες και ελάχιστη ποσότητα διαιτητικών ινών και πρωτεϊνών. Ωστόσο, τα πραγματικά οφέλη για την υγεία προέρχονται από τα συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στην ετικέτα.

Συγκεκριμένα, τα μανιτάρια Reishi είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις που ενισχύουν την υγεία όπως τα πολυσακχαρίτες και τα τριτερπένια. Αυτές οι ισχυρές ενώσεις διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Πώς λειτουργούν τα μανιτάρια Reishi στην καταπολέμηση της νόσου;

Σύμφωνα με μελέτες στην Ιαπωνία, την Κίνα, τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο τα μανιτάρια reishi προστατεύουν από πολλές καταστάσεις, όπως:

φλεγμονές
κόπωση (και χρόνια κόπωση)
συχνές λοιμώξεις (βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κ.λπ.)
ηπατική νόσο
τροφικές αλλεργίες και άσθμα
πεπτικά προβλήματα, έλκη στομάχου και σύνδρομο διαρροής
ανάπτυξη όγκου και καρκίνο
δερματικές διαταραχές
αυτοάνοσες ασθένειες
διαβήτη
ιούς, γρίπης, HIV/AIDS, ηπατίτιδας
καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη
διαταραχές ύπνου
άγχος και κατάθλιψη

Λειτουργώντας ως «ανοσοποιητής», το μανιτάρι reishi βοηθά στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, επαναφέρει το σώμα στην κατάσταση ομοιόστασης και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό, βοηθώντας στην καταπολέμηση των όγκων και των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με έρευνες τα μανιτάρια reishi δρουν ως κανονικοποιητική ουσία, ρυθμίζοντας διάφορες κυτταρικές λειτουργίες και συστήματα, όπως το ενδοκρινικό (ορμονικό), το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό, το κεντρικό νευρικό και το πεπτικό σύστημα.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των μανιταριών Reishi είναι ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, ενώ είναι πολύ λιγότερο τοξικά από τα παραδοσιακά φάρμακα. Πράγματι, οι περισσότεροι λήπτες αναφέρουν γρήγορη ανανέωση του επιπέδου ενέργειας, καλύτερη ψυχική κατάσταση, βελτιωμένη διάθεση, ανακούφιση από πόνους, αλλεργίες, πεπτικές διαταραχές και λοιμώξεις.

Το μυστικό είναι τα διάφορα δραστικά συστατικά που περιέχει το μανιτάρι reishi, όπως τα σάκχαρα γνωστά ως βήτα-γλυκάνες, φυτικές στερόλες, πολυσακχαρίτες που καταπολεμούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και όξινες ουσίες που ονομάζονται τριτερπένια και απενεργοποιούν την αντίδραση του οργανισμού σε αλλεργίες. (2)

Ας δούμε πώς τα μανιτάρια Reishi ενισχύουν την υγεία μας:

ενεργοποίηση κυτταροτοξικών υποδοχέων (NKG2D / NCR)
αναστολή πολλαπλασιασμού των κυττάρων
καταστολή του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα
αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος
ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης
μετατροπή της περίσσειας τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη:

Πλούσιο σε ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα μανιτάρια Reishi περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, β-γλυκάνες και αμινοξέα. Σύμφωνα με ερευνητές ένα από τα πιο ευεργετικά συστατικά του είναι οι πολυσακχαρίτες του, οι οποίοι είναι υδατοδιαλυτοί τύποι θρεπτικών ουσιών που απαντώνται σε τροφές με υδατάνθρακες που είναι γνωστό ότι έχουν αντικαρκινικές ικανότητες. 

Οι πολυσακχαρίτες είναι ανοσοδιαμορφωτικές ουσίες, προστατεύουν το DNA και εμποδίζουν τις μεταλλάξεις των κυττάρων διατηρώντας τα κύτταρα υγιή. Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα ιαματικά μανιτάρια συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου επειδή οι πολυσακχαρίτες έχουν σημαντικά βιολογικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, νευροπροστατευτικών, ραδιοπροστατευτικών, αντιδιαβητικών και αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων. 

Σύμφωνα με εργαστηριακές εξετάσεις τα τριτερπένια που βρίσκονται στα μανιτάρια Reishi μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Οι ενώσεις τριτερπενίου φαίνεται ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό όγκων και τις μεταστάσεις. Οι β-γλυκάνες βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του σχηματισμού καρκίνου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και αυξάνοντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με μελέτες το μανιτάρι αυτό έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την καταπολέμηση του καρκίνου των μαστών, των ωοθηκών, του προστάτη, του ήπατος και των πνευμόνων σε μελέτες in-vitro, ενίοτε και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Η έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο έχει δείξει ότι το μανιτάρι reishi ανακουφίζει από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και ενισχύει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες 

Βελτιώνει την ηπατική λειτουργία.
Το συκώτι είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση, βοηθά στην επεξεργασία, την αποθήκευση και την κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών ουσιών.

Τα μανιτάρια Reishi αποτρέπουν ηπατικές νόσους, επιτρέποντας στο σώμα να αποβάλλει αποτελεσματικότερα τις τοξίνες και τα βακτηρίδια, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
Τα τριτερπένια που βρίσκονται στο μανιτάρι Reishi καταπολεμούν την υπέρταση, μειώνουν τη χοληστερόλη, ενώ παράλληλα αποκαθιστούν την ορμονική ισορροπία.  Η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη ενδεχομένως να οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, αλλά τα μανιτάρια Reishi βοηθούν στην αποκατάσταση των βέλτιστων ορμονικών επιπέδων για την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Εκτός των άλλων, το εκχύλισμα μανιταριού Reishi μπορεί να βελτιώσει την υγεία του κυκλοφορικού, μειώνοντας τυχόν φλεγμονές που επιδεινώνουν καρδιακά προβλήματα και αποτρέπει τις φραγμένες αρτηρίες διατηρώντας τη χοληστερόλη υπό έλεγχο. 

Εξισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών.
Τα μανιτάρια Reishi βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες πιο αποτελεσματικά και ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών. Αν και η έρευνα περιορίζεται επί του παρόντος σε πειραματόζωα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα μανιταριού reishi ενδεχομένως να εξομαλύνει τα επίπεδα ορμονών με στόχο τη θεραπεία του καρκίνου. 

Σύμφωνα με άλλες μελέτες μπορεί επίσης να προστατεύσει και να επηρεάσει θετικά το ενδοκρινικό σύστημα. 

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου.
Το σάκχαρο μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως κόπωση, απώλεια βάρους και συχνοουρία. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες τα μανιτάρια Reishi διαθέτουν αντιδιαβητικές ιδιότητες, διατηρώντας το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα και βοηθούν σε μια ισορροπημένη λειτουργία της ινσουλίνης 

Καταπολεμά τις αλλεργίες και το άσθμα
Ένα από τα δραστικά συστατικά των μανιταριών reshi τα τριτερπένια, συμβάλλουν στην ανακούφιση από τις αλλεργίες, ή αντιδράσεις που σχετίζονται με το άσθμα και βελτιώνουν την ηπατική λειτουργία. (19) (20)

Προστατεύει από τις λοιμώξεις και τους ιούς
Τα μανιτάρια Reishi θεωρούνται φυσική αντιιική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή ουσία χάρη στις δραστικές ενώσεις που περιέχουν.  Τα μανιτάρια reishi βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν φλεγμονές, αντιμετωπίζουν μολύνσεις, καταπολεμούν την κόπωση και θεραπεία συμπτωμάτων και αιτιών των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, της ηπατίτιδας και ακόμη και του HIV / AIDS. 

Συνταγές με μανιτάρια Reishi.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε το reishi στη διατροφή σας. Ας δούμε μερικές απλές και εύγευστες συνταγές:

Ζωμός Ginger Reishi
Τσάι μανιταριών Reishi
Σούπα μανιταριών Reishi με καρότα
Κακάο Reishi Green Smoothie
Συμπληρώματα μανιταριών Reishi και δοσολογία

Η συνιστώμενη δόση ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του συμπληρώματος. Όταν καταναλώνεται φρέσκο, η δοσολογία κυμαίνεται μεταξύ 25-100 γραμμάρια ημερησίως. Αντίθετα, οι κάψουλες, οι σκόνες και το εκχύλισμα απαιτούν μικρότερη ποσότητα για ίδια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μελέτες 2-9 γραμμάρια σκόνη μανιταριού reishi, κάψουλες ή βάμματα είναι αρκετό για να επηρεάσει θετικά την υγεία Σε κάθε περίπτωση μελετήστε τις οδηγίες για τη δοσολογία.

Προφυλάξεις / παρενέργειες των μανιταριών Reishi

Το Reishi θεωρείται «Κλάση 1: Βότανα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια όταν χρησιμοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο». Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν ήπιες πεπτικές διαταραχές και δερματικά εξανθήματα, αλλά αυτές οι παρενέργειες απομακρύνονται και συνήθως αποτελούν απειλή μόνο σε ευαίσθητα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε. Σύμφωνα με μελέτες, το μανιτάρι Reishi φαίνεται να είναι ασφαλές για ενήλικες όταν λαμβάνεται από το στόμα σε κατάλληλες δόσεις για ένα χρονικό διάστημα. Είναι πιθανό η σκόνη reishi να είναι ισχυρότερη, ή μολυσμένη σε σπάνιες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας, οπότε χρειάζεται προσοχή όταν θα προμηθεύεστε σκόνη reishi.

Εάν παρατηρήσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες του μανιταριού Reishi, διακόψτε τη χρήση αμέσως και επισκεφτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργική αντίδραση ή τοξικές επιπτώσεις ήπατος:

ξηροστομία
ξηρότητα ή φαγούρα στο λαιμό
φαγούρα στη ρινική περιοχή
έντονη δυσπεψία, καούρα ή στομαχικές διαταραχές
αιμορραγίες
εξανθήματα
Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καλύτερα να αποφύγετε τα μανιτάρια reishi, εκτός εάν βρίσκεστε υπό ιατρική επίβλεψη.

Εάν έχετε υποστεί αιμορραγική διαταραχή, χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση, ή αν έχετε λάβει θρομβολυτικά, φάρμακα χημειοθεραπείας ή ανοσοκατασταλτικά ή πάσχετε από προβλήματα πήξης του αίματος, καλύτερα να αποφύγετε τα μανιτάρια Reishi.

Ανακεφαλαιώνοντας….

Το μανιτάρι Reishi είναι ένα ισχυρό φαρμακευτικό μανιτάρι που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.
Μερικά από τα κορυφαία οφέλη περιλαμβάνουν καλύτερη ηπατική και καρδιακή λειτουργία, προστασία από αλλεργίες, άσθμα, λοιμώξεις και πρόληψη του καρκίνου. Τα μανιτάρια Reishi βοηθούν επίσης στην ισορροπία των ορμονικών επιπέδων και να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικές τιμές.
Αν και τα μανιτάρια Reishi είναι βρώσιμα, βρίσκονται κυρίως ως συμπληρώματα με τη μορφή κάψουλας, σκόνης, εκχυλίσματος και βάμματος.
Τα μανιτάρια Reishi θεωρούνται γενικά ασφαλή, αλλά ίσως έχουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να αντενδείκνυνται με κάποια φάρμακα.
Προσθέστε τα μανιτάρια σε σούπες, ροφήματα, καφέ και ζωμούς για έναν γρήγορο και εύγεστο τρόπο ενίσχυσης των θρεπτικών συστατικών της διατροφής σας
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

naturalsoul.gr

Tags: