Οι λόγοι που εμφανίζεις συχνές κράμπες στα πόδια

ΦΡΑΝΣΙΣ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

Τα βράδια όταν κάθεσαι στον αναπαυτικό καναπέ σου νιώθεις την ανάγκη να ξεκουράσεις τα πόδια σου μετά από μια δύσκολη μέρα.

Μόλις όμως χαλαρώσεις και τεντώσεις τα πόδια σου, συχνά παθαίνεις κράμπες στην γάμπα και ο πόνος είναι αφόρητος για μερικά δευτερόλεπτα.

Οι κράμπες συμβαίνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα. Εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, δεν αφήνουν περιθώρια στους μυς να χαλαρώσουν.

Οι κράμπες δεν αποτελούν συνήθως αιτία ανησυχίας, συνήθως προκύπτουν μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, για αυτό εμφανίζονται συχνά στους αθλητές.

Σε γενικά πλαίσια η έντονη άσκηση, ο αθλητισμός, η γυμναστική αλλά και οι καθημερινές δουλειές που συχνά απαιτούν αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα είναι οι αιτίες που προκαλούν τις επώδυνες μυϊκές κράμπες.

Οι κράμπες είναι από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν συχνά όσοι έχουν αναιμία ή χαμηλές τιμές καλίου και νατρίου.

Γενικά εκδηλώνονται πιο συχνά σε όσους έχουν χαμηλό αιματοκρίτη καθώς δεν φθάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου στους μυς. Επίσης διαταραχές στο ασβέστιο και το μαγνήσιο μπορεί να σχετίζονται με τις μυϊκές κράμπες.

Τα άτομα που είναι άνω των 65 ετών εκδηλώνουν συχνότερα κράμπες, όμως τις περισσότερες φορές οι μυϊκές κράμπες δεν αποτελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου οι κράμπες εμφανίζονται ως σύμπτωμα του διαβήτη, του υποθυρεοειδισμού ή του αλκοολισμού.

Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν συχνές κράμπες περιλαμβάνουν:

1. Κοιμάστε με κακή στάση σώματος

2. Δεν κάνετε σωστές διατάσεις σε όλους τους μύες του ποδιού

3. Η αλλαγή του καιρού

4. Αφυδάτωση

5. Εντονη σωματική άσκηση

6. Ελλειψη θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σας

7. Ορθοστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας

8. Λήψη φαρμάκων

9. Εγκυμοσύνη

10. Γήρανση

11. Παθήσεις όπως αρθρίτιδα, διαβήτης, κατάθλιψη, υπέρταση και νευρολογικές ασθένειες

bovary.gr