Προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας;

 Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη D, που αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Η Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ) είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες πάνω σε θέματα διατροφής που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και ως κύριο στόχο έχει να καταγράψει τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και τα χρόνια νοσήματα του ελληνικού πληθυσμού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.

Στην παραπάνω μελέτη εντοπίστηκαν τα εξής:

Το 35% του πληθυσμού μελέτης παρουσίασε χαμηλή πρόσληψη σε σίδηρο
Tο 83% του πληθυσμού μελέτης παρουσίασε μειωμένη πρόσληψη σε φολικό οξύ
Σο 66% του πληθυσμού μελέτης παρουσίασε χαμηλή πρόσληψη σε ασβέστιο
Το 98% του πληθυσμού μελέτης παρουσίασε χαμηλή πρόσληψη σε βιταμίνη D
Το ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής οστικής μάζας, ο σίδηρος συμβάλλει στην γνωσιακή λειτουργία, η βιταμίνη D συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και το φολικό οξύ στη μείωση της κόπωσης και της κούρασης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης οδήγησαν στη ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος, που υπάρχει στην καθημερινή διατροφή όλων μας. Πρόκειται για ένα νέο, γευστικό σταρένιο ψωμί για τοστ, εμπλουτισμένο με ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και φολικό οξύ, που συμβάλλει στην πρόσληψη των απαραίτητων αυτών θρεπτικών στοιχείων

Μπορούμε, λοιπόν τώρα η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια του τοστ να γίνει πιο ωφέλιμη , αφού συμβάλλουμε στην πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων , που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά.

.diatrofi.gr/