Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Eve Appeal με αφορμή τον Σεπτέμβρη -μήνα ευαισθητοποίησης για το γυναικολογικό καρκίνο-, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνον οι μισές από τις νεαρές ερωτηθείσες γυναίκες, ηλικίας 26-35 χρόνων, μπόρεσαν να προσδιορίσουν πού βρίσκεται το αιδοίο τους.

Συγκεκριμένα, γυναίκες όλων των ηλικιών βρέθηκαν μπροστά σε ένα απλό ανατομικό σχέδιο των γυναικείων γεννητικών οργάνων, όπου έπρεπε να δείξουν πού ακριβώς βρίσκονται η μήτρα, ο τράχηλος της μήτρας, οι ωοθήκες, ο κόλπος και το αιδοίο.

Πέντε «περιοχές» που μπορούν να εμφανίσουν καρκίνο. Το 80% των γυναικών από 66 ως 75 χρόνων απάντησαν σωστά στο πού είναι οι ωοθήκες και το 90% προσδιόρισαν τη μήτρα. Λιγότερο από το ¼ των γυναικών από 16 ως 25 χρόνων δήλωσαν βέβαιες πως είναι καλά ενημερωμένες για γυναικεία θέματα υγείας.

Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο νοσούν 20.000 γυναίκες από τις οποίες περίπου οι 7.600 πεθαίνουν. Στις ΗΠΑ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2013 θα νοσούσαν από καρκίνο των γεννητικών οργάνων 91.730 (!) γυναίκες με τις 28.080 να μην τα καταφέρνουν.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν σταματάει στην ενημέρωση σε θέματα ανατομίας ή σε θέματα πρόληψης. Σύμφωνα με την έρευνα του Eve Appeal το 65% νεαρών γυναικών από 16 ως 25 χρόνων έχουν πρόβλημα με τη χρήση των λέξεων κόλπος και αιδοίο, προτιμώντας να χρησιμοποιούν παρατσούκλια.

Αυτό το καλοκαίρι στην παραλία μια μητέρα δίπλα μου πήρε με το ζόρι την 5χρονη κόρη της για να της αλλάξει μαγιό μετά το μπάνιο, την ώρα που άλλες της έλεγαν ότι η κόρη της είναι πολύ μικρή για να κινδυνεύει από κάτι. Το ενδεχόμενο η μητέρα να ήθελε να περάσει την αλλαγή του βρεγμένου μαγιό ως γυναικεία συνήθεια στο παιδί της, δεν τους πέρασε από το μυαλό.

Η μικρή τσιρίζοντας ρωτούσε γιατί. Η απάντηση ήρθε ψιθυρίζοντας από την αμήχανη μητέρα...«Για να μην κρυώσει το πιπί σου, σσσσσς». Το 5 από το 16 έχει ένα διάνυσμα 11 χρόνων, πολύτιμο για να μάθουν τα νεαρά κορίτσια να λένε το σώμα τους με τις κανονικές του λέξεις και χωρίς να κοκκινίζουν.

protagon.gr

 

Tags: oo8hkes