Το μικροβίωμα έχει μέχρι σήμερα συνδεθεί με αλλεργίες, παχυσαρκία, φλεγμονές του εντέρου, Πάρκινσον, κατάθλιψη και αυτισμό ενώ παίζει ρόλο στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νature βρήκε ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών των κινητικών νεύρων.

Οι νόσοι των κινητικών νεύρων αναφέρονται σε μία ομάδα ασθενειών οι οποίες εμποδίζουν τα μηνύματα από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό να φτάσουν στους μύες. Επηρεάζουν την ικανότητα κίνησης, σίτισης ακόμα και αναπνοής. Η πιο συνήθης νόσος είναι η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από σπαστικότητα, δεσμιδώσεις και προοδευτική μυϊκή αδυναμία. Το προσδόκιμο ζωής για τους πάσχοντες είναι 2-5 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ορισμένα είδη βακτηρίων επιδρούν στην ταχύτητα εξέλιξης τέτοιων ασθενειών. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Γουάιζμαν στο Ισραήλ προτείνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει τον εγκέφαλο στον αυτισμό και στη νοσο Πάρκινσον.

healthyliving.gr