Ο καρκίνος των όpχεων εμφανίζεται στους όpχεις, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο όσχεο, έναν χαλαρό σάκο δέρματος κάτω από το πέοs. Οι όpχεις παράγουν τις αρσενικές σeξουαλικές ορμόνες και σπέpμα για αναπαραγωγή.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος των όpχεων είναι σπάνιος. Ωστόσο, ο καρκίνος των όpχεων είναι πολύ συνήθης στους άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών.

Ο καρκίνος των όpχεων είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος, ακόμη και όταν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον όpχι. Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου των όpχεων, μπορείτε να λάβετε μία από τις πολλές διαθέσιμες θεραπείες, ή έναν συνδυασμό τους.

Συμπτώματα

Ένα εξόγκωμα, ή μεγέθυνση σε κάποιον όpχι
Ένα αίσθημα “σαν να είναι πιο βαρύ” το όσχεο
Ένας “βουβός” πόνος στην κοιλιά, ή στην βουβωνική χώρα
Μια ξαφνική συσσώρευση υγρού στο όσχεο
Πόνος, ή δυσφορία σε όpχεις, ή όσχεο
Διεύρυνση, ή τρυφερότητα στο στή8ος (!)
Πόνος στην πλάτη
Ο εν λόγω καρκίνος συνήθως επηρεάζει μόνο τον έναν όpχι.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν εντοπίσετε πόνο, οίδημα ή εξογκώματα στους όpχεις, ή στην βουβωνική περιοχή, ειδικά εάν αυτά τα σημάδια διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Αιτίες

Δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο των όpχεων στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι εμφανίζεται όταν κάποια υγιή κύτταρα στους όpχεις, παθαίνουν κάποια μεταβολή. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται κατά τρόπο ομαλό, ώστε να διατηρείται κανονικά το σώμα σας. Αλλά μερικές φορές κάποια κύτταρα αναπτύσσουν ανωμαλίες. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται ακόμη και όταν ο οργανισμός δεν χρειάζεται νέα κύτταρα. Τα συσσωρευμένα κύτταρα σχηματίζουν μια μάζα στον όpχι.


Σχεδόν όλοι οι τύποι καρκίνου των όpχεων αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα. Αυτά είναι τα κύτταρα στους όpχεις, τα οποία παράγουν ανώριμα σπεpματοζωάρια. Αυτό που προκαλεί τα φυσιολογικά κύτταρα των γεννητικών οργάνων να γίνουν καρκινικά δεν είναι γνωστό.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όpχεων, περιλαμβάνουν:

Κρυψοpχία (ένας όpχις που δεν έχει “κατέβει” στην θέση του): Οι όpχεις σχηματίζονται στην κοιλιακή περιοχή κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνήθως κατεβαίνουν στο όσχεο πριν από τη γέννηση. Οι άνδρες που έχουν έναν όpχι, ο οποίος ποτέ δεν κατέβηκε σωστά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των όpχεων από εκείνους των οποίων οι όpχεις κατέβηκαν κανονικά. Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμη και αν ο “κρυμμένος” όpχις έχει μπει στην σωστή του θέση με χειρουργική επέμβαση στο όσχεο.

Ανώμαλη ανάπτυξη όpχεων: Οι καταστάσεις που προκαλούν μη φυσιολογική ανάπτυξη όpχεων, όπως το σύνδρομο Klinefelter, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όpχεων.

Οικογενειακό ιστορικό: Εάν μέλη της οικογένειας έχουν καρκίνο των όpχεων, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο.

Ηλικία: Ο καρκίνος των όpχεων επηρεάζει τους εφήβους και τους νεότερους άνδρες, ιδιαίτερα εκείνους ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ο καρκίνος των όpχεων.

Μερικοί γιατροί συστήνουν τακτική αυτοεξέταση των όpχεων για τον έγκαιρο εντοπισμό κάποιας ανωμαλίας σε αρχικό στάδιο. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί με αυτή την πρακτική.

πηγη: iatropedia.gr

https://www.newside.gr