Τα αμπελόφυλλα είναι στενά συνδεδεμένα με το υπέροχο και γευστικό αυτό ελληνικό πιάτο. Όμως τα αμπελόφυλλα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και πολλές άλλες θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες.

Τα αμπελόφυλλα λόγω της τεράστιας ποσότητας βιταμίνης Α, Κ και χαλκού, και των άλλων θρεπτικών ουσιών που περιέχουν όπως: ωμέγα-3 και ω-6 λιπαρά, βιταμίνη C, βιταμίνες Β (Β1 – θειαμίνη, Β2 – ριβοφλαβίνη, Β3 – νιασίνη, Β5 – παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ), ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, σκαρφαλώνουν στην κορυφή των τροφών με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Είναι δε, και μια ασφαλής επιλογή για τους διαβητικούς, εξαιτίας του χαμηλού τους γλυκαιμικού φορτίου, ενώ κατατάσσονται στις αντιφλεγμονώδεις τροφές λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Πέραν όμως από την τεράστια θρεπτική τους αξία έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες, όπως:

Ανακούφιση των πρησμένων ποδιών

Ενδελεχείς έρευνες αναφέρουν ότι το εκχύλισμα αμπελόφυλλων από κόκκινα σταφύλια έχει θεραπευτική δράση στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια -όταν το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει εύκολα από τα πόδια στην καρδιά- μειώνοντας το οίδημα στα πόδια. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχουν. Ειδικά τα κόκκινα αμπελόφυλλα χρησιμοποιούνταν παλιά στη λαϊκή ιατρική των μεσογειακών χωρών ως κατάπλασμα για πρησμένα πόδια, για να βελτιώσουν την αιμοκυκλοφορία και να θωρακίσουν τα τοιχώματα των αγγείων των κάτω άκρων.

https://www.infowoman.gr