Φλεγμονή: είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα λευκά κύτταρα του αίματος παράγουν ουσίες που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τον οργανισμό από κάποια μόλυνση και από “ξένα σώματα”, όπως βακτηρίδια και ιούς.

Σε ορισμένες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ξένοι “εισβολείς”. Σε αυτές τις ασθένειες, που ονομάζεται αυτοάνοσες ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προκαλεί βλάβη στους δικούς του ιστούς. Το σώμα αντιδρά σαν να έχουν μολυνθεί οι κανονικοί ιστοί.

Η φλεγμονή είναι ταυτόχρονα φίλος και εχθρός της υγείας, ανάλογα με τον τύπο της.

Η επικίνδυνη μορφή φλεγμονής είναι η χρόνια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η οξεία φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στις εξωτερικές απειλές, π.χ. έγκαυμα, βακτήρια, χαμηλές θερμοκρασίες. Το σώμα αμύνεται μέσω της οξείας φλεγμονής για να προστατευτεί από τραυματισμούς και λοιμώξεις. Τα σημάδια της οξείας φλεγμονής περιλαμβάνουν οίδημα, διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ερυθρότητα, πόνο. Όταν υποχωρήσει ο κίνδυνος, υποχωρούν σταδιακά και τα συμπτώματα.

Η δεν έχει τόσο σοβαρά και εμφανή συμπτώματα, είναι όμως επικίνδυνη, καθώς συνδέεται με μια σειρά ασθενειών, από κολίτιδα, φλεβίτιδα και ρινίτιδα μέχρι άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ασθένειες του ήπατος και Αλτσχάιμερ.

Συχνά είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς αν πάσχει από χρόνια φλεγμονή, και εξαρτάται από το πού και πώς εκδηλώνεται σε κάθε άτομο.

Δείτε κάποια από αυτά τα σημάδια:

Κούραση: Η κούραση σχετίζεται πολύ συχνά με τη χρόνια φλεγμονή. Το άτομο αισθάνεται σαν να έχει σε μόνιμη βάση γρίπη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται διαρκώς κουρασμένοι, έχουν υψηλότερους δείκτες φλεγμονωδών και προφλεγμονωδών ενώσεων στον οργανισμό τους.

Πόνοι στις αρθρώσεις: Η έρευνα συνδέει τη χρόνια φλεγμονή με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ειδικότερα, στους πάσχοντες από την ασθένεια και άλλες μορφές αρθρίτιδας, το ανοσοποιητικό απελευθερώνει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που βλάπτουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας οίδημα, πόνο και άλλα συμπτώματα.

Προβλήματα πεπτικού: Φούσκωμα, διάρροιες, κράμπες στην κοιλιά και αέρια, περιλαμβάνονται στα συμπτώματα της Νόσου του Crohn, του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, των τροφικών αλλεργιών και άλλων προβλημάτων του πεπτικού που συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή. Όλοι εκδηλώνουν περιστασιακά ανάλογα συμπτώματα, όταν όμως επιμένουν, χρήζουν διερεύνησης από τον γιατρό.

Δακρύρροια και μύτη που «τρέχει»: Τα συμπτώματα αλλεργίας, όπως η φαγούρα στα μάτια και το μπούκωμα, αποτελούν συχνά ενδείξεις χρόνιας φλεγμονής.

Φαγούρα και ερεθισμένη επιδερμίδα: Η χρόνια δερματίτιδα μπορεί να υποδηλώνει χρόνια φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, η δερματίτιδα είναι φλεγμονή της επιδερμίδας. Εάν έχετε φαγούρα που δεν υποχωρεί και κόκκινο και ξηρό δέρμα, συμβουλευτείτε δερματολόγο.

Βήχας και φλέματα: Η βρογχίτιδα είναι μια αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και οίδημα των βλεννογόνων αδένων στην βρογχική δίοδο των πνευμόνων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο βήχα, πυκνή βλέννα, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος. Αυτό μπορεί να αποτελεί μια εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής.

Παθήσεις των ούλων: Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων γύρω από τον αυχένα των δοντιών.

Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή που επηρεάζει τους ιστούς και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Και οι δύο παθήσεις είναι σημάδια χρόνιας φλεγμονής. Η ουλίτιδα συνδέεται επίσης με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Το σχολαστικό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των προβλημάτων των ούλων.

Κατάθλιψη: Το άγχος και το στρες προκαλούν φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Με την κατάθλιψη έρχεται η κούραση και άλλα συμπτώματα χρόνιων παθήσεων.

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής μπορεί να ανακουφίσει κάποιους τύπους κατάθλιψης.

Λίπος στην κοιλιά: Η παχυσαρκία συνδέεται με τη χρόνια φλεγμονή και το περικοιλιακό λίπος είναι ένδειξη παχυσαρκίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα λιπώδη κύτταρα εντός της κοιλιακής χώρας εκκρίνουν μόρια που αυξάνουν τη φλεγμονή. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ του λίπους της κοιλιάς και της συστηματικής φλεγμονής.

*** Σε έναν υγιή οργανισμό, η κύρια αιτία της φλεγμoνής είναι η κακή διατροφή, η οποία αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα. Το σώμα μας αποθηκεύει αυτές τις επεξεργασμένες τροφές ως κολλώδεις ουσίες στο αίμα και στους ιστούς. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα όμως δεν αναγνωρίζει αυτές τις ουσίες και έτσι προσπαθεί να τις καταπολεμήσει σε μια προσπάθεια να τις αποβάλλει. Η προσπάθεια αυτή του οργανισμού δεν είναι άλλη από τη φλεγμονή. Και όπου υπάρχει φλεγμονή υπάρχει και πόνος.

Το σώμα μας είναι η πιο μόνιμη κατοικία που θα έχουμε για όλη μας τη ζωή. Να το σέβεστε και να το προσέχετε για να σας προσέχει και εκείνο!

www.onmed.gr , www.rd.com , www.huffingtonpost.gr

https://www.newsitamea.gr