ΑΠΘ: Αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης, τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 700 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η εφαρμογή δραστικών, περιοριστικών μέτρων ενόψει Δεκαπενταύγουστου, είναι το κύριο θέμα της τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό, που άρχισε στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Τα νέα μέτρα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε για μία ακόμα φορά έκκληση στους πολίτες για υπευθυνότητα.

«Δυστυχώς, η μετάδοση του ιού, παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις» δήλωσε ο κ. Κικίλιας. «Κάνω για μια ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις μέτρων από την Προεδρεία της Κυβέρνησης.»

Η απότομη άνοδος του αριθμού των νέων κρουσμάτων, τα οποία χθες ξεπέρασαν τα 200, κορυφώνει την ανησυχία των ειδικών, που προειδοποιούν για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού, τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 700 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας,από τα 5420 που έχουμε σήμερα...» τονίζει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, που συνεργάστηκε στην έρευνα. «Εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας».

«Ο ιός βρίσκεται δίπλα μας κι όσο αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα και έλλειψη ατομικής ευθύνης, μην τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες ατομικής προστασίας, πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι θα συνεχιστεί η διασπορά και θα αυξηθούν τα περιστατικά εκείνα που θα χρήζουν νοσηλείας», προειδοποεί ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία συζητούνται, είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων σε συγκεντρώσεις όπως γάμοι και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, τοπικά lockdown, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και περιορισμούς στα ωράρια νυχτερινών κέντρων και μπαρ.

https://www.huffingtonpost.gr/