Οι μισοί δεν ξέρουν ούτε ένα σύμπτωμα του καρκίνου στο αίμα: Τα συγχέουν με εκείνα της COVID-19
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Μια έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Blood Cancer UK διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να αναφέρουν ούτε ένα σύμπτωμα καρκίνου του αίματος, παρά το γεγονός ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο στην χώρα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ζήτησε από τους συμμετέχοντες να γράψουν με ποια συμπτώματα θεωρούν ότι εκδηλώνεται ο καρκίνος του αίματος:

Πάνω από το 56% δεν μπορούσαν να αναφέρουν ούτε ένα σύμπτωμα
Μόνο το 1% από τους 2.035 ερωτηθέντες ενήλικες ανέφεραν ως σύμπτωμα τον πυρετό
Το 3% ονόμασαν την δύσπνοια ως σύμπτωμα καρκίνου στο αίμα
Η επίγνωση των συμπτωμάτων καρκίνου στο αίμα φαίνεται να έχει μειωθεί από το 2018, όταν η αντίστοιχη έρευνα είχε δείξει ότι το 52% των ανθρώπων δεν ήταν σε θέση να ονομάσουν ένα σύμπτωμα του καρκίνου.

Συγχέουν τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος στο αίμα με εκείνα της COVID-19
Η φιλανθρωπική οργάνωση ανησυχεί ότι με τόσο μικρή επίγνωση των συμπτωμάτων της νόσου, τα νέα κρούσματα θα μπορούσαν να μείνουν αδιάγνωστα, αφού συχνά συγχέονται από το κοινό με τα συμπτώματα της COVID-19.

“Δυστυχώς, συμπτώματα όπως κόπωση, απώλεια βάρους και νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί μερικές φορές να υποβαθμιστούν και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό”, δήλωσε η Kate Keightley, επικεφαλής των υπηρεσιών υποστήριξης στο Blood Cancer UK.

«Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19, είδαμε πολύ λιγότερα άτομα να διαγιγνώσκονται με καρκίνο του αίματος και ένας από τους λόγους γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι ότι μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου του αίματος μπερδεύονται εύκολα με εκείνα της COVID-19. Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η τόσο χαμηλή γνώση του κοινού για τα σημάδια με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του αίματος”, πρόσθεσε η ίδια.

Καρκίνος στο αίμα: Τα βασικά συμπτώματα
Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό για τα συμπτώματα του καρκίνου στο αίμα, στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Αίματος, αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Ανεξήγητοι μώλωπες ή αιμορραγία
Εξογκώματα ή οιδήματα
Δυσκολία στην αναπνοή
Υπερβολική εφίδρωση την νύχτα
Λοιμώξεις που είναι επίμονες, υποτροπιάζουσες, ή σοβαρές
Πυρετός (38°C και πάνω) χωρίς προφανή αιτία
Ανεξήγητο εξάνθημα ή φαγούρα στο δέρμα
Πόνος στα οστά, στις αρθρώσεις ή στην κοιλιά
Κούραση που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση, ή ύπνο
Ασυνήθιστα χλωμή επιδερμίδα (ωχρότητα)
Όπως συμβαίνει με όλους τους καρκίνους, όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος στο αίμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ο ασθενής για καλύτερη έκβαση.

«Ανησυχούμε ότι η πανδημία COVID-19 έχει κάνει πολύ κόσμο να αναβάλει τακτικές επισκέψεις στον γιατρό. Αυτό έχει αντίκτυπο στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του αίματος. Εάν έχετε συμπτώματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν και είναι επίμονα, θα πρέπει να κλείσετε επειγόντως ραντεβού με τον γιατρό σας. Αν και είναι απίθανο να είναι κάτι σοβαρό, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε εξετάσεις”, είπε η Kate Keightley.

Πηγή: https://bloodcancer.org.uk (1), https://bloodcancer.org.uk (2), https://www.iflscience.com"

iefimerida.gr -