Οι αισθητικές μικροεπεμβάσεις με λέιζερ ή ενέσιμα προϊόντα για τις ρυτίδες, είναι εξαιρετικά ασφαλείς όταν διενεργούνται από εκπαιδευμένους γιατρούς, αναφέρουν ερευνητές από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας τις εκβάσεις περισσότερων από 20.000 τέτοιου είδους επεμβάσεων εντόπισαν ελάχιστες επιπλοκές, εκ των οποίων καμία δεν ήταν σοβαρή.

Βρετανοί ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «JAMA Dermatology», υποδηλώνουν πόσο σημαντική είναι η κατάλληλη, μακροχρόνια εκπαίδευση στις αισθητικές μικροεπεμβάσεις και η θέσπιση κανόνων.

Στην αμερικανική μελέτη, που διενεργήθηκε σε πολυάριθμα δερματολογικά κέντρα των ΗΠΑ, εξετάσθηκαν τα αποτελέσματα 20.399 θεραπειών με μπότοξ ή fillers για τις ρυτίδες, καθώς και με λέιζερ για σύσφιξη του δέρματος και αφαίρεση της τριχοφυΐας, των τατουάζ ή σημαδιών από το δέρμα.

Μόλις 36 από αυτές (λιγότερο από το 0,1%) είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες όμως ήταν μικρές, παροδικές και είτε υποχώρησαν μόνες τους είτε με διορθωτική μικροεπέμβαση.

Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν μώλωπες, διόγκωση, δημιουργία οζιδίων ή αλλαγή της χροιάς του δέρματος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι μικροεπεμβάσεις είναι ασφαλείς και φέρουν πολύ λιγότερους κινδύνους απ’ ό,τι οι μεγάλες αισθητικές επεμβάσεις», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Μουράντ Αλάμ,καθηγητή Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinbergτου Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά αφορούν μόνο τις θεραπείες που κάνουν οι εξειδικευμένοι και έμπειροι δερματολόγοι, συνεπώς είναι« πιθανό να υπάρχουν συχνότερα αρνητικές εκβάσεις στα χέρια λιγότερο εξειδικευμένων επαγγελματιών», έσπευσε να διευκρινίσει ο δρ Μάικλ Έντουαρντς, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ASAPS).

Πρόσθεσε ακόμα πως οι ερευνητές δεν συνέλεξαν στοιχεία για το αν οι ασθενείς ήταν ικανοποιημένοι από την εμφάνισή τους έπειτα από την θεραπεία. «Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως μώλωπες ή διογκώσεις, είναι πιθανό να μην αρέσει σε κάποιους ασθενείς το τελικό αποτέλεσμα», επισήμανε.

Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία των πλαστικών αισθητικών επεμβάσεων κατηγορείται διεθνώς για ριψοκίνδυνες επεμβάσεις, καθώς παρεισφρέουν ανειδίκευτοι άνθρωποι, ακόμα και μη γιατροί όπως αισθητικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προσφέρουν «εξειδικευμένες» υπηρεσίες.

Πέρυσι, λ.χ., ο Sir Bruce Keogh, ιατρικός διευθυντής του NHS (είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας), προειδοποίησε ότι μερικές αισθητικές παρεμβάσεις όπως τα fillers αποτελούν «μία κρίση που περιμένει να ξεσπάσει», διότι τις εφαρμόζουν ακατάλληλοι άνθρωποι - και ήδη το βρετανικό υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει όρους και προϋποθέσεις στη διενέργειά τους, σύμφωνα με το BBC.

Αντίστοιχα, η Βρετανία Εταιρεία Δερματολόγων (BAD) διενήργησε προσφάτως έρευνα στα μέλη της που έδειξε ότι το 58% είχαν περιθάλψει ασθενείς με επιπλοκές σε μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους ασθενείς είχαν προβλήματα έπειτα από εγχύσεις fillers, ενώ στο 62% των περιπτώσεων τα προβλήματα ήταν επίμονα ή μη αναστρέψιμα.

«Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι οι μικρές αισθητικές επεμβάσεις είναι ασφαλείς στα κατάλληλα χέρια», τόνισε ο δρ Νάϊτζελ Μέρσερ, αναπληρωτής πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Πλαστικών, Επανορθωτικών & Αισθητικών Χειρουργών (BAPRAS). «Είναι ασφαλείς μόνο όταν κάποιος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση - και αυτή δεν συνίσταται στην παρακολούθηση λ.χ. ενός διήμερου σεμιναρίου».


tanea.gr