Περιθωριοποιήθηκε πίσω στο μακρινό 1942, καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Μια ομάδα ερευνητών, ωστόσο, ανακάλυψε τον τρόπο να αξιοποιήσει αυτό το αντιβιοτικό από το παρελθόν, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία
ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ
Αυξανόμενο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλούν τα «υπερβακτήρια», δηλαδή τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, που σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία, δείχνουν να μετατρέπονται σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για μικρόβια ικανά να οδηγήσουν σε λοιμώξεις δύσκολες στην αντιμετώπιση και δυνητικά θανατηφόρες. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι, όσο εξελίσσονται τα φάρμακα που τα καταπολεμούν, τόσο αναπτύσσεται η αντοχή των μικροβίων, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιστημονικής προσπάθειας να βρεθεί μια λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι ένα ξεχασμένο από τη δεκαετία του 1940 αντιβιοτικό θα μπορούσε πιθανώς να καταπολεμήσει βακτήρια ανθεκτικά σε άλλα, υπάρχοντα αντιβιοτικά. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο PLOS Biology.
Ο λόγος για την νουρσεοθρικίνη (NTC), μια φυσική ουσία, που παράγεται από έναν μύκητα εδάφους και περιλαμβάνει διάφορες παραλλαγές ενός πολύπλοκου μορίου, της στρεπτοθρικίνης (STs). Η ανακάλυψή του τη δεκαετία του 1940 ενίσχυσε τις ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο κατά των βακτηρίων, που παραμένουν ανθεκτικά, χάρη στο ισχυρά προστατευτικό εξωτερικό τους περίβλημα. Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι η εν λόγω ουσία είναι επιβλαβής για τους νεφρούς, με αποτέλεσμα να διακοπεί η χρήση της.
Τα ανησυχητικά στοιχεία, ωστόσο, που κάνουν λόγο για 700.000 θανάτους ετησίως από ανθεκτικές λοιμώξεις -με τις εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2050- έφεραν ξανά στο τραπέζι της επιστημονικής συζήτησης τη χρήση της νουρσεοθρικίνης.https://www.ygeiamou.gr/