facebook_page_plugin

Ιώδιο: Οι πιο πλούσιες τροφές και οι ιδιότητές του

H σημασία του και οι καλύτερες διατροφικές πηγές του.

Το ιώδιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας. Τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολική του πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Στην εποχή μας, η διατροφή και η ευεξία αποτελούν προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους. Η σωστή επιλογή τροφίμων και η ενσωμάτωση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων στην καθημερινή σου διατροφή αποτελούν ζωτικής σημασίας για την συνολική μας υγεία.

Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα μάθουμε για την σημασία του ιωδίου και θα βρούμε τις καλύτερες διατροφικές πηγές του που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την υγεία αλλά και την ευεξία μας.

Ποιο ρόλο παίζει το ιώδιο στην υγεία μας; Οφέλη και ιδιότητες
Ένας από τους βασικούς ρόλους του ιωδίου είναι η συνεισφορά του στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τo θυρεοειδή αδένα.

Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού μας, την ανάπτυξη του νευρικού μας συστήματος και την υγιή λειτουργία του αναπαραγωγικού μας συστήματος.

Επιπλέον το ιώδιο είναι σημαντικό να το λαμβάνουμε απο τροφές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς η πρόσληψη του συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο.

Ενώ σίγουρα θα έχουμε ακούσει και για τις αντιβακτηριδιακές χρήσεις και ιδιότηες του ιωδίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά σε υγρή μορφή για να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη λοιμώξεων. Λειτουργεί σκοτώνοντας βακτήρια μέσα και γύρω από ήπια κοψίματα και γρατζουνιές.

Τι πρέπει να προσέξουμε για το ιώδιο σε υγρή μορφή

Το τοπικό ιώδιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε νεογέννητα μωρά. Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για βαθιά κοψίματα, δαγκώματα ζώων ή εγκαύματα.

Ας ακολουθήσουμε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία για πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία και να μην το χρησιμοποιούμε για περισσότερες από 10 ημέρες, εκτός εάν μας το υποδείξει ο γιατρός μας.

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ιωδίου
Το ιώδιο βρίσκεται φυσικά σε αρκετά τρόφιμα. Μπορούμε να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα ιωδίου που χρειαζόμαστε καταναλώνοντας απλά μια ποικιλία τροφών όπως αυτά που βρίσκονται στην ακόλουθη λίστα.

Ψάρια: Ορισμένα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες ιωδίου.
Θαλασσινά: Τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες και τα μύδια, μπορούν να συμβάλουν στην πρόσληψη ιωδίου. Ενώ τα θαλασσινά φύκια αποτελούν επίσης εξαιρετικές πηγές.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, περιέχουν επίσης ιώδιο.
Αυγά: Τα αυγά παρέχουν μικρές ποσότητες ιωδίου, αλλά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Αλάτι με προσθήκη ιωδίου: Σε ορισμένα αλάτια μπορεί να προστεθεί ιώδιο φέροντας την ένδειξη “ιωδιούχο” για να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών σου. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αλάτια στην μαγειρική μας για να αυξήσουμε την πρόσληψη ιωδίου.

Προσοχή! Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πατατάκια, κράκερς, οι σούπες σε κονσέρβες κλπ δεν περιέχουν σχεδόν ποτέ ιωδιούχο αλάτι.

Ας διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες τροφίμων να φέρουν την ένδειξη “ιωδιούχο” αλάτι.

Συμπερασματικά
Η ενσωμάτωση του ιωδίου στη διατροφή μας είναι σημαντική για την υγεία μας.

Με μια ισορροπημένη διατροφή και την επιλογή των κατάλληλων τροφίμων, μπορο’ύμε να διασφαλίσουμε ότι προσλαμβάνουμες την απαραίτητη ποσότητα ιωδίου για να υποστηρίξουμε τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Σημείωση: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Ας συμβουλευτούμε τον ιατρό ή τον διαιτολόγο μας για προσαρμοσμένες συμβουλές διατροφής και υγείας.

ΠΗΓΗ: fmh.gr

Newsroom— Huffpost Greece

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.