facebook_page_plugin

Καφές, τσάϊ, ποτά με ζάχαρη: Πώς σχετίζονται με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για ενήλικες με διαβήτη

 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η κατανάλωση περισσότερων ποτών με ζάχαρη αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 25% και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά 29%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
«Ορισμένα ποτά είναι απολύτως πιο ωφέλιμα από άλλα, ανάλογα με το είδος του ροφήματος που συγκρίνετε», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη. «Βάσει της μελέτης μας θα κατατάξω τον μαύρο καφέ, το τσάι χωρίς ζάχαρη και το απλό νερό υψηλότερα από το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τους χυμούς φρούτων ή τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά», είπε. «Τα ζαχαρούχα ποτά όπως κόλα, οι χυμοί φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και το πλήρες γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου».

Περισσότερες από μία μερίδα την ημέρα ήταν υψηλή
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ, ανέλυσε τα διατροφικά δεδομένα σχεδόν 15.500 ενηλίκων με διάγνωση διαβήτη τύπου 2 που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν το 75% των ερωτηθέντων στις μελέτες ήταν γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 61 ετών. Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια για κατά μέσο όρο 18 χρόνια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση οκτώ διαφορετικών τύπων ποτών — τεχνητά ζαχαρούχα ποτά, καφέ, φρούτα χυμός, γάλα με χαμηλά λιπαρά και πλήρες , σκέτο νερό, τσάι και ποτά με ζάχαρη.

Παραδείγματα ποτών με ζάχαρη περιελάμβαναν αναψυκτικά με καφεΐνη, αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη, φρουτάκια, λεμονάδες και άλλα ποτά φρούτων. Περισσότερα από ένα τέτοιο ποτό την ημέρα θεωρήθηκαν υψηλό επίπεδο χρήσης. Η χαμηλή κατανάλωση ήταν λιγότερο από ένα ρόφημα με ζάχαρη το μήνα.

Η μελέτη όρισε την υψηλή πρόσληψη καφέ (καφεϊνέ και ντεκαφεϊνέ) ως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, το τσάι ως δύο φλιτζάνια την ημέρα, το νερό ως πέντε ποτήρια την ημέρα και το γάλα χαμηλών λιπαρών ως δύο ποτήρια την ημέρα. Μια χαμηλή ποσότητα για κάθε ρόφημα ήταν λιγότερο από ένα φλιτζάνι ή ποτήρι το μήνα.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τα περισσότερα ποτά με ζάχαρη είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα λιγότερα. Ο θάνατος από καρδιαγγειακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή, αυξήθηκε κατά 29%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξήθηκε κατά 8% για κάθε επιπλέον μερίδα την ημέρα.

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που πίνουν περισσότερο καφέ ή τσάι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καφέ, τσαγιού, νερού και γάλακτος χαμηλών λιπαρών, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με την κατανάλωση χαμηλής ποσότητας, σύμφωνα με τη μελέτη. Υπήρχε 26% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ, 21% για τσάι, 23% για σκέτο νερό και 12% για γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα δεδομένα έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ συσχετίστηκε με 18% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η κατανάλωση γάλακτος με χαμηλά λιπαρά μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων κατά 12%, διαπίστωσε η μελέτη.

Η πραγματοποίηση μιας αλλαγής βοήθησε
Υπήρχαν μερικά καλά νέα για τους ανθρώπους που έπιναν σκληρά ποτά με ζάχαρη προτού διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2. Όταν αυτά τα γλυκά ποτά αντικαταστάθηκαν με καφέ ή τεχνητά ροφήματα χωρίς θερμίδες μετά τη διάγνωση, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώθηκε σημαντικά, διαπίστωσε η μελέτη. Γλυκαντικό μηδενικών θερμίδων συνδέεται με έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μελέτη

Όταν τόσο τα ζαχαρούχα όσο και τα τεχνητά ροφήματα χωρίς θερμίδες αντικαταστάθηκαν με καφέ, τσάι, σκέτο νερό και γάλα χαμηλών λιπαρών, υπήρχε ακόμη μικρότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Δεν υπήρχαν δεδομένα για τους τύπους τσαγιού (μαύρο, πράσινο, φυτικό ή φρούτο) που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια των μελετών και δεν υπήρχαν πληροφορίες για το εάν οι συμμετέχοντες πρόσθεσαν ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι. Η έλλειψη δεδομένων για αυτό το κοινό πρόσθετο σημαίνει ότι «οι συγκριτικές επιδράσεις στην υγεία των ζεστών ροφημάτων χωρίς ζάχαρη και ζάχαρη παραμένουν ασαφείς», έγραψε η Νίτα Φορούχι, επικεφαλής προγράμματος και ερευνήτρια διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνοδευτικό άρθρο .

Η μελέτη ήταν παρατηρητική, επομένως τα ευρήματα δεν μπορούν να προβληθούν μέσα από το πρίσμα της αιτίας και του αποτελέσματος. Ωστόσο, οι συγγραφείς «πραγματοποίησαν λεπτομερή, επαναλαμβανόμενη συλλογή διατροφικών δεδομένων, παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν δύο δεκαετίες, εφάρμοσαν ολοκληρωμένες προσαρμογές για συγχυτικούς παράγοντες και διεξήγαγαν 12 διαφορετικές αναλύσεις ευαισθησίας», είπε ο Forouhi, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

https://healthmag.gr/

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.