Σε μια κοινωνία όπου το φαίνεσθαι παίζει τον πρώτο ρόλο, θα τολμούσαμε να πούμε ότι κάθε γυναίκα, από τη στιγμή που γεννιέται, είναι… καταδικασμένη. Σε τι; Στο να είναι όμορφη, να φροντίζει τον εαυτό της, να είναι επιθυμητή. Από τα παιδικά τους χρόνια, τα κορίτσια καλλωπίζονται, κοιτάζονται περισσότερο στον καθρέφτη και ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους…

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας δημιουργείται σταδιακά από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας και είναι αλληλένδετη με το οικογενειακό μας περιβάλλον, αλλά και με τις κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με το ιδανικό σώμα. Με λίγα λόγια, αρχίζουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας, αρχικά μέσα από τα μάτια των γονιών μας και στη συνέχεια μέσα από τους φίλους ή τους συνομήλικούς μας.

Kι αυτό είναι κάτι που μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Έτσι, οι γυναίκες (κυρίως) θεωρούν καθήκον τους να φροντίζουν την εμφάνισή τους, στον βαθμό που η εξωτερική τους εικόνα γίνεται πολλές φορές …βαρόμετρο για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή τους.

Ο πλαστικός χειρουργός MD CCST, κ. Απόστολος Γαϊτάνης, λέει «ναι» στη διόρθωση των ατελειών σε μια γυναίκα, όταν αυτές οι ατέλειες επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία της. «Είναι χαρακτηριστικό το χαμόγελο που συναντά ο πλαστικός χειρουργός στις γυναίκες, μετά την επέμβαση κατά την οποία έχει διορθωθεί μια μεγάλη μύτη, το μικρό στήθος, ή έχουν αντιμετωπιστεί τα ‘ψωμάκια’ από τα πόδια που τις ενοχλούν.

Άλλωστε, για να φτάσει μία γυναίκα έως το ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού, απαιτώντας τη διόρθωσή της ατέλειας, σημαίνει ότι η διόρθωση είναι για αυτήν κάτι το σημαντικό», τονίζει. «Σε πολλές περιπτώσεις, η συνδρομή του πλαστικού χειρουργού δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά και ψυχολογική. Είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνες, όπου η επέμβαση διόρθωσης μιας ατέλειας βελτίωσε συνολικά τη ζωή των ανθρώπων», καταλήγει ο κ. Γαΐτάνης.

Ακραίες περιπτώσεις

Υπάρχουν ωστόσο και… ακραίες περιπτώσεις, όπου γυναίκες ζητούν να υποβληθούν σε πολύ μικρές διορθώσεις, μεγαλοποιώντας …ανύπαρκτες σχεδόν ατέλειες. «Υπάρχουν άνθρωποι, που μεγαλοποιούν τα ελαττώματά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για άτομα με μειωμένη αυτοπεποίθηση ή για περιπτώσεις που το ελάττωμα αποτέλεσε αιτία για σχόλια ή για πειράγματα στην παιδική τους ηλικία. Μέρος της δουλειάς ενός πλαστικού χειρουργού είναι μέσα από ερωτήσεις να προσπαθήσει να καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που τον επισκέπτεται μια γυναίκα και τι ακριβώς περιμένει.

Αν δεν υπάρχει κάτι το οποίο να χρειάζεται διόρθωση, η γυναίκα ενημερώνεται ότι δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση», προσθέτει ο κ. Γαϊτάνης.

Τι μπορεί όμως να οδηγήσει ένα άτομο να μεγαλοποιεί τις ατέλειές του σε τέτοιον βαθμό; Πρόκειται για περιπτώσεις, όπου η διαταραχή της αυτο-εικόνας, οδηγεί σε εμμονική σχεδόν ενασχόληση του ατόμου με το σώμα του, εμποδίζοντάς το να διάγει μια φυσιολογική ζωή.

«Το άτομο με σωματόμορφη διαταραχή, έχει μια υπερβολικά διαστρεβλωμένη άποψη για κάποια σημεία του σώματός του. Η ενασχόληση με τα ‘υποτιθέμενα άσχημα’ σημεία είναι τέτοια, που το άτομο περνά ώρες ολόκληρες μπροστά στον καθρέπτη, προσπαθώντας να καλύψει επιμελώς το ‘άσχημο’ σημείο, για να μην γίνει αντιληπτό από τους άλλους. Η διαταραχή αυτή οδηγεί συνήθως στην αναζήτηση επεμβατικών μέσων όπως η πλαστική χειρουργική σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι ‘ατέλειες’.

Τα άτομα με κακή αυτο- εικόνα είναι επίσης επιρρεπή στην εμφάνιση κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών (π.χ. νευρικής ανορεξίας, με το άτομο να χαρακτηρίζεται από έναν συνεχή κι ακραίο φόβο ότι θα παχύνει και να μειώνει σταδιακά την πρόσληψη τροφής σε μια προσπάθεια να διατηρήσει χαμηλό το βάρος του, αλλά και νευρικής βουλιμίας, όπου το άτομο καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες τροφής και μετά λόγω των ενοχών που αισθάνεται, καταφεύγει σε π.χ. υπερβολική άσκηση, εμετό, κ.ο.κ.).

Δεν είναι σπάνιο, τα άτομα που δεν είναι ευχαριστημένα με το σώμα τους να φτάνουν στο σημείο έως και να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές, λόγω της μειονεκτικής αίσθησης που έχουν για τον εαυτό τους», τονίζει η Ψυχολόγος, PhD, κ. Μαριέττα Ρεμούνδου.

Αφορά και τους άνδρες

Κι ενώ στο παρελθόν η κακή εικόνα σώματος έτεινε να είναι σχεδόν αποκλειστικά… γυναικεία υπόθεση, πλέον βλέπουμε να επηρεάζει και τους άνδρες. «Ενώ οι άνδρες ήταν στο παρελθόν λιγότερο ευάλωτοι στην εικόνα τους, τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να δίνουν περισσότερη έμφαση στην εμφάνισή τους και στη σωματική τους διάπλαση. Έπαψε λοιπόν, να αφορά αποκλειστικά μόνο τις γυναίκες και είναι πλέον ένα θέμα που αφορά και τα δύο φύλα», σημειώνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, κ. Νίνα Καρκατζούλη.

Πώς θα αναγνωρίσετε ότι υπάρχει πρόβλημα;

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, κ. Μαίρη Μιχελή, απαριθμεί τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το άτομο ή η οικογένειά του να ‘διαγνώσουν’ αν πάσχει ή όχι από διαταραγμένη αυτό-εικόνα: «Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται κάποιος για το σώμα του, όπως ‘δεν μου αρέσει’, ‘το μισώ’, ‘με νευριάζει’, ‘θέλω να το αλλάξω’, ‘θα ήμουν πιο καλά αν ήμουν πιο αδύνατος κ.λπ.’, είναι η πιο εύκολα εντοπιζόμενη συμπεριφορά, που δείχνει ότι υπάρχει αρνητική διάθεση προς την εικόνα σώματός του.

Αυτές οι λεκτικές εκφράσεις συχνά επεκτείνονται και σε άλλες συμπεριφορές, όπως το να μπαίνει κανείς σε διαδικασία σύγκρισης του σώματός του με άλλους γύρω του ή να αφιερώνει πολύ χρόνο μπροστά από τον καθρέφτη, κριτικάροντας τα σημεία που του προκαλούν δυσφορία.

Άλλες φορές, το άτομο, λόγω της δυσαρέσκειας με το σώμα του, μπορεί να περιορίσει τις κοινωνικές του συναναστροφές, ακόμα και τη σεξουαλική του ζωή, ή να νιώθει πολύ άβολα να εκθέσει το σώμα του μπροστά σε άλλους.

Ένα άτομο με κακή εικόνα σώματος συνηθίζει τέλος να απορρίπτει κάθε είδους κομπλιμέντο από τρίτους, θεωρώντας ότι δεν αληθεύει».

Αγαπήστε το σώμα σας!

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την εξωτερική μας εικόνα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. «Η διαμόρφωση μίας υγιούς και πιο ρεαλιστικής αντίληψης για το σώμα, θα περιορίσει τη χρήση ακραίων διατροφικών σχημάτων, την εμμονή με το σωματικό βάρος και τις μη υγιείς διατροφικές συμπεριφορές.

Η αποδοχή του σώματος και των ατελειών του φαίνεται να συμβάλλει σε γρηγορότερες, ρεαλιστικότερες και καλύτερα διατηρήσιμες αλλαγές και μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση του ατόμου», σημειώνει η Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc, κ. Βούλα Κουστουράκη, ενώ η κ. Καρκατζούλη προσθέτει: «Για να επιτευχθεί η επιθυμητή βελτίωση, το άτομο πρέπει να αλλάξει το τρόπο που σκέφτεται, αντιλαμβάνεται και αισθάνεται για το σώμα του. Χρειάζεται να απενοχοποιήσει το μη ιδανικό σώμα και να θέσει πιο ρεαλιστικούς στόχους».

Πότε θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τη βοήθεια ειδικού;

Τα άτομα με διαταραγμένη εικόνα σώματος συνήθως αναζητούν επαγγελματική βοήθεια, όταν πια η καθημερινότητά τους έχει πληγεί σημαντικά. Ρόλο-κλειδί σε αυτό το σημείο παίζει η οικογένεια. Το οικογενειακό περιβάλλον είναι εκείνο που πιο άμεσα θα αναγνωρίσει την προβληματική συμπεριφορά (π.χ. υπερβολική δίαιτα, επίκριση, άγχος, απομόνωση) και θα πρέπει να κατευθύνει το άτομο στην αναζήτηση βοήθειας», καταλήγει η κυρία Ρεμούνδου.

Δεν είμαστε μήλα, αχλάδια και μπανάνες!

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει κοινό και ειδικούς και να αναδείξει τη σημασία της θετικής εικόνας σώματος, το portal διατροφής medNutrition «τρέχει» την καμπάνια «Ας αφήσουμε τους τύπους». Μέσα από την αρθρογραφία και τις δράσεις της καμπάνιας, μια ομάδα διαιτολόγων καλλιεργεί την αποδοχή ότι ένα υγιές και όμορφο σώμα δεν προσδιορίζεται από το μέγεθός του και το νούμερο που φοράει ή από το σχήμα που έχει. Η καμπάνια ξεκίνησε στη βάση ευρημάτων ότι σήμερα, το 43% των νεαρών ανδρών και το 56% των γυναικών εκφράζουν αρνητικές σκέψεις για την εμφάνισή τους. Τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα υψηλότερα όταν μιλούν για το βάρος τους (52% και 66% αντίστοιχα). Για τους περισσότερους ανθρώπους, το σώμα και το βάρος αποτελούν πλέον μια «φυσιολογική» καθημερινή ανησυχία.

lifepositive.gr