Μαΐου 26, 2020

Υγεία

Ακούμε καθημερινά για τη σημασία του πλυσίματος των χεριών προκειμένου να μην κολλήσουμε κορωνοϊό. Τώρα επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι σωστές συνήθειες υγιεινής στο σπίτι, θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη για αντιβιοτικά έως και 30%, αλλά τον κίνδυνο κοινών λοιμώξεων έως και 50%!
Όλα αυτά σύμφωνα με μια τοποθέτηση που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Infection Control στο διαδίκτυο που υπογράφεται από αρκετούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας και μπορείτε να βρείτε εδώ.

Όπως παρατηρήθηκε κατά τις πρόσφατες παγκόσμιες προσπάθειες για καθυστέρηση της εξάπλωσης του COVID-19, οι πρακτικές υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών, έχουν καταστεί ουσιαστικό μέρος της ρουτίνας όλων και θεωρούνται ως η πρώτη γραμμή άμυνας.

Το εν λόγω έγγραφο, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγιεινής (GHC), διερευνά το ρόλο της στοχευμένης υγιεινής στο σπίτι και την καθημερινή ζωή για τη μείωση της συνταγογράφησης και παρέχει αποδείξεις ότι η υγιεινής των χεριών σε σπίτια και χώρους εργασίας μπορεί να αποτρέψει λοιμώξεις και συνεπώς να μειώσει την ανάγκη για αντιβιοτικά. Το εν λόγω κείμενο αναφέρεται και σε μία μελέτη, όπου η ομάδα που χρησιμοποίησε απολυμαντικά χεριών παρουσίασε μείωση συνταγογράφησης αντιβιοτικών κατά 30% σε σύγκριση με την ομάδα που δεν το έκανε. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κάποιος ότι το 35% των κοινών λοιμώξεων που εμφανίζονται είναι ήδη ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, κάτι που οδηγεί σε θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, υπό το πρίσμα της τρέχουσας πανδημίας, είναι πιο επείγον από ποτέ για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν τον ρόλο της υγιεινής της κάθε κοινότητας για να ελαχιστοποιήσουν την εξάπλωση των λοιμώξεων, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών
Για να επιτευχθεί, δε, αυτό, καλούν σε συστράτευση και χάραξη μιας παγκόσμιας στρατηγικής, κάτι που αφορά τόσο τους ιατρικούς συλλόγους, το κράτος, τους εκπαιδευτικούς φορείς κ.λπ.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάστασή τους και την πορεία της νοσηλείας τους, όπως έδειξαν δύο κλινικές δοκιμές, μία κινεζική και μία γαλλική.

Η χλωροκίνη και η συγγενική υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, είναι ανάμεσα στα φάρμακα που δοκιμάζονται τελευταία κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορες χώρες.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία ανασκευάζει: «Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα φτάσει ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο»

Κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κορωνοϊό
Η πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κινεζική δοκιμή, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσινγκ Σίε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Νοσοκομείου Ρουιτζίν και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αφορούσε 150 ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19, από τους οποίους οι μισοί πήραν υδροξυχλωροκίνη και οι άλλοι μισοί όχι.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που πήραν υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν σημαντικά ταχύτερη βελτίωση (μόνο 4%) όσον αφορά την αναπνευστική δυσχέρεια, σε σχέση με όσους δεν πήραν αυτό το φάρμακο. Επίσης, οι πρώτοι είχαν περισσότερες παρενέργειες, κυρίως διάρροια.

Η γαλλική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματιέ Μαεβά του Νοσοκομείου Ανρί-Μοντόρ και του Πανεπιστημίου Paris-Est Creteil του Παρισιού, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, αφορούσε 180 ασθενείς, 18 έως 80 ετών, με πνευμονία Covid-19 και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, οι οποίοι αρχικά χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο αλλά όχι διασωλήνωση σε ΜΕΘ.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασής τους, εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «η υδροξυχλωροκίνη έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή ως πιθανή θεραπεία για την Covid-19 λόγω των θετικών αποτελεσμάτων σε μικρές μελέτες. Όμως, τα αποτελέσματα της δικής μας μελέτης δεν υποστηρίζουν τη χρήση της σε ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο και απαιτούν οξυγόνο».
Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία

Tο πιάτο της Γιογκακάρτα που τερμάτισε την πανούκλα – Τώρα ελπίζουν ότι θα κάνει το ίδιο και με τον κορονοϊό
Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η πανούκλα έφτασε στην Γιογκακάρτα, ο σουλτάνος διέταξε τους πολίτες να μαγειρεύουν σαγιούρ λόντε και να μείνουν σπίτι για 49 ημέρες. Και η πανούκλα τελείωσε.

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η πανούκλα ήρθε στην πόλη Γιογκακάρτα στο νησί της Ινδονησίας, στη κεντρική Ιάβα, ο σουλτάνος διέταξε τους πολίτες του να μαγειρέψουν σαγιούρ λόντε και να μείνουν στο σπίτι για 49 ημέρες. Η πανούκλα τελείωσε. Και έτσι ξεκίνησε μια πρακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το Sayur lodeh είναι ένα απλό πιάτο λαχανικών με κάρυ, που φτιάχνεται από επτά βασικά συστατικά και μια πικάντικη βάση με γάλα καρύδας. Οι διατροφολόγοι που έχουν μελετήσει το πιάτο τονίζουν τα οφέλη για την υγεία που έχουν αυτά τα συστατικά όπως το γαγγάλη, το οποίο εκτιμάται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ένα τέτοιο πιάτο, φτιαγμένο από εποχιακά συστατικά, το καθιστά ιδανικό για καραντίνα.

Αλλά αυτό που ήταν πιο σημαντικό και έκανε τον σουλτάνο να δώσει την εντολή, ήταν η ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη. Μια ολόκληρη πόλη που μαγειρεύει το ίδιο πράγμα ταυτόχρονα, δημιουργεί μια ισχυρή αίσθηση συνύπαρξης.

Το φαγητό της Ιάβας στο σύνολό του είναι πλούσιο σε συμβολισμό. Για παράδειγμα, το nasi tumpeng είναι ένα μείγμα κρέατος και λαχανικών που καλύπτεται σαν στέμμα από έναν πύργο κίτρινου ρυζιού σε σχήμα κώνου. Η παρουσίαση του πιάτου υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει τη παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό τον Θεό. Το Nasi kuning είναι ένα αρωματικό πιάτο με κίτρινο ρύζι που πιστεύεται ότι φέρνει ευλογία στα καινούργια σπίτια και τις επιχειρήσεις.

Το Sayur lodeh επεκτείνει αυτόν τον συμβολισμό γλωσσικά και αριθμολογικά. Καθένα από τα επτά βασικά συστατικά που προστίθενται στη βάση από το γάλα καρύδας - melinjo (ένα φρούτο που μοιάζει με ελιά), φύλλα melinjo, chayote (ένας τύπος κολοκυθιού), πράσινα φασόλια, μελιτζάνα, nangka και tempeh - έχουν συμβολική σημασία ότι προέρχονται από τον ήχο των συλλαβών του.

Στην τοπική γλώσσα, το wungu του terong wungu (μελιτζάνα) σημαίνει μωβ, αλλά και κάτι σαν «ξύπνημα». Ενώ το lanjar του kacang lanjar (πράσινα φασόλια) σημαίνει και «ευλογίες». Και τα επτά συστατικά μαζί είναι κάτι σαν ξόρκι.

Το τελετουργικό του μαγειρέματος του sayur lodeh είναι επίσης ένα παράδειγμα slametan, ενός είδους τελετής που ο ανθρωπολόγος Κλίφορντ Γκεερτζ αναγνωρίζει ως βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού της Ιάβας. Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του slametan είναι η μοιρολατρία. Φτιάχνεται χωρίς μεγάλη προσδοκία ότι θα πετύχει.

«Είναι μια απάντηση σε μια ατυχία που μοιάζει να ξεπερνά όλους. Είναι μια προσπάθεια μετριασμού, όσο και αποφυγής, κάτι που είναι πιθανώς αναπόφευκτο».

Για έναν ξένο, ένα από τα πιο ελκυστικά πράγματα της μαγείας που κρύβει η ιστορία του sayur lodeh είναι πόσο μη μαγικό είναι. Τα συστατικά δεν είναι σπάνια ή δυσεύρετα, τα έχει κάθε σπίτι στην Ιάβα. Η προετοιμασία του πιάτου είναι απλή: βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια την βάζετε στη φωτιά.

Όμως ο θρύλος του sayur lodeh ενισχύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1931 όταν, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλτάνου HB VIII, η Ιάβα ήρθε αντιμέτωπη με διαδοχικά κύματα πανούκλας για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ωστόσο, τα αρχεία δείχνουν επίσης ότι το sayur lodeh μαγειρεύτηκε για να ανταποκριθεί ο κόσμος στην κρίση το 1876, το 1892, το 1946, το 1948 και το 1951. Με την πάροδο του χρόνου το sayur lodeh έχει γίνει δημοφιλές σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος της Μαλαισίας.

 

Ο ιστορικός τροφίμων Κιρ Τζοχαρί αναφέρει για την ιστορία του πιάτου: «Όταν κοιτάζουμε την ιστορία του φαγητού, μοιραία προσπαθούμε να ενώσουμε κουκίδες έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια μονοκεντρική ιστορία. Αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλά κέντρα για τη δημιουργία ενός πιάτου».

«Η κινεζική κοινότητα Peranaken στη Σιγκαπούρη σερβίρει το sayur lodeh ως ένα είδος κίτρινου στιφάδου λαχανικών που τρώνε με lontong (συμπιεσμένο ρύζι)». «Ενώ στην Ιάβα το κάνουν λευκό χωρίς κουρκουμά».

Για τον Τζοχαρί, οι παραλλαγές του πιάτου ανάλογα με τους διάφορους πολιτισμούς που απαρτίζουν το Αρχιπέλαγος της Μαλαισίας, δείχνει την αλληλεπίδραση μεταξύ του φαγητού, των κοινωνικών εθίμων και του περιβάλλοντος. Ενώ οι πλούσιες γεωργικές εκτάσεις γύρω από την Γιογκακάρτα δίνουν τα συγκεκριμένα λαχανικά που επέτρεψαν στους χωρικούς να αντιμετωπίσουν την πανούκλα και τις εκρήξεις των ηφαιστείων, η περιοχή αποτελεί έναν μεγάλο θαλάσσιο κόμβο, όπου σήμαινε καραντίνα και για τους νεοαφιχθέντες ταξιδιώτες. Είναι έτσι πιθανό ότι οι ναυτικοί της Ιάβας, ήταν υπεύθυνοι για τη διάδοση του πιάτου εκτός της Γιογκακάρτα: τέτοια φαγητά είναι ιδανικά και εύκολα να φτιαχτούν σε ένα πλοίο, ειδικά σε συνθήκες καραντίνας.

Η πανδημία του κορονοϊού
Το sayur lodeh κυριάρχησε και σε αυτή την πανδημία του Covid-19. Σε διάφορες ομάδες άρχισε να κυκλοφορεί ένα μήνυμα στο WhatsApp, το οποίο υποτίθεται έστειλε ο σημερινός σουλτάνος της Γιογκακάρτα. Έτσι η πλειοψηφία των κατοίκων άρχισαν να μαγειρεύουν το πιάτο και να το μοιράζονται με τους γείτονές τους. Και αν και η Γιογκακάρτα έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, με την ταχεία κατασκευή ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και ενός νέου αεροδρομίου, η ανάγκη για την επιμονή στην παράδοση παρέμεινε αμετάβλητη. Κανείς στη Γιογκακάρτα δεν είναι σίγουρος αν τα μηνύματα στο WhatsApp προέρχονταν όντως από τον σουλτάνο. Το παλάτι το διέψευσε μέσω μιας τοπικής εφημερίδας, αλλά κανείς δεν πίστεψε αυτή τη διάψευση.

Η Γιογκακάρτα, που αποτελεί ένα αυτόνομο βασίλειο μέσα σε ένα κράτος, έχει σήμερα έναν σουλτάνο που θέλει να θεωρείται εκσυγχρονιστής και να αποστασιοποιηθεί από τις δεισιδαιμονίες που συνδέονται με αυτό το πιάτο. Και ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γιογκακάρτα εξακολουθούν να είναι λίγα, δεν θα ήταν καλό να συνδεθεί ένα πιάτο με λαχανικά ως τη βασική αντίδραση του Σουλτανάτου στην κρίση.

Όμως, οι κάτοικοι της Γιογκακάρτα αντέδρασαν και σε αυτή την κρίση με τον ίδιο τρόπο που έκαναν πάντα: μαγειρεύοντας λαχανικά. Και δεν είχε σημασία αν η εντολή προήλθε από τον σουλτάνο ή όχι. Εκείνοι έφτιαξαν τα λαχανικά τους και τώρα περιμένουν 49 ημέρες.

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η πανούκλα έφτασε στην Γιογκακάρτα, ο σουλτάνος διέταξε τους πολίτες να μαγειρεύουν σαγιούρ λόντε και να μείνουν σπίτι για 49 ημέρες. Και η πανούκλα τελείωσε.
NewsroomHuffPost Greece

 

Υγεία

«Μεγάλη» ή «μικρή»: Ποια πίεση είναι η πιο επικίνδυνη για έμφραγμα
Νίκη Ψάλτη
Εξίσου σημαντικές αναδεικνύονται και οι δύο τιμές της αρτηριακής πίεσης - η συστολική και η διαστολική - όσον αφορά την πρόβλεψη του κινδύνου εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

Και οι δυο τιμές της αρτηριακής πίεσης – η «μεγάλη» συστολική και η «μικρή» διαστολική- αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες πρόβλεψης του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης μελέτης Kaiser Permanente που περιελάμβανε περισσότερες από 36 εκατομμύρια μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine ανατρέπει δεκαετίες προηγούμενων ερευνών σύμφωνα με τις οποίες η τιμής της συστολικής και όχι της διαστολικής πίεσης είναι πιο πιθανό να αποτελεί δείκτη πρόβλεψης επικίνδυνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

«Όπως και να δούμε τα στοιχεία η συστολική και η διαστολική πίεση είναι εξίσου σημαντικές» επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Alexander C. Flint, ειδικός επί των εγκεφαλικών και ερευνητής του Τμήματος Ερευνών του Kaiser Permanente.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη ανασκόπησης του είδους σύμφωνα με τον Δρ. Flint που βασίστηκε στον έλεγχο 36 εκατομμυρίων μετρήσεων αρτηριακής πίεσης που ελήφθησαν μεταξύ του 2007 και του 2016 από 1.3 εκατομμύρια ενήλικες μέλη του Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Συστολική είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα μέσω των αρτηριών προς τα όργανα του σώματος και διαστολική όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχθεί νέο αίμα.

Δεκαετίες ερευνών έχουν δείξει ότι η υψηλή συστολική πίεση είναι πιο πιθανό να έχει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία. Ως εκ τούτου οι οδηγίες των καρδιολόγων καθώς και τα εργαλεία εκτίμησης του κινδύνου εστιάζουν στη συστολική πίεση με αρκετούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η τιμή της διαστολικής πίεσης θα μπορούσε και να αγνοηθεί, σύμφωνα με τον Δρ. Flint.

Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για πιθανούς περιοριστικούς παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η συστολική πίεση είχε μεγαλύτερη επίδραση, οι τιμές και των δύο τύπων πίεσης – συστολικής και διαστολικής – επηρέαζαν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ανεξαρτήτως του ορισμού που χρησιμοποιείτο για την υπέρταση ( 140/90 mmHg vs 130/80 mmHg).

Σύμφωνα με τον τον Δρ. Flint τα ευρήματα ότι η συστολική και η διαστολική πίεση έχουν παρόμοια επίδραση στον κίνδυνο για την υγεία ακόμη και στο χαμηλότερο όριο ορισμού της υπέρτασης (130/80) παρέχει ανεξάρτητη υποστήριξη στις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας που συνιστούσαν πιο αυστηρό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με υπέρταση.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Επιστήμονες: Πώς θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού - Τι έγινε με τις φονικές γρίπες στο παρελθόν
Γιατί ορισμένες χώρες βιάζονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και αψηφούν τις προειδοποιήσεις των αρχών δημόσιας υγείας.

Μια πανδημία ή μια επιδημία μπορεί να τελειώσει με περισσότερους από ένα τρόπο, όπως δείχνει η ιστορία, και το ερώτημα -που αφορά και την τωρινή Covid-19- είναι ποιος αποφασίζει το τέλος της κρίσης και κατά πόσο όλοι συμφωνούν σε αυτό. Οι ιστορικοί επισημαίνουν ότι συνήθως σε μια πανδημία υπάρχει είτε ένα ιατρικό είτε ένα κοινωνικό τέλος και αυτά τα δύο κατ' ανάγκη δεν συμβαδίζουν. Η συνέπεια είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στους επιστήμονες και σε ένα μέρος των πολιτών.

Το ιατρικό τέλος συμβαίνει, όταν τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι σταδιακά εξαφανίζονται χωρίς να αναζωπυρώνονται. Το κοινωνικό τέλος συμβαίνει, όταν ο φόβος της λοίμωξης εξαφανίζεται μεταξύ των ανθρώπων. Δυστυχώς, το δεύτερο μπορεί να συμβεί πριν το πρώτο. Με άλλα λόγια, ένα τέλος μπορεί να ανακηρυχθεί πρόωρα όχι επειδή πράγματι η λοιμώδης νόσος έχει εξαφανιστεί, αλλά επειδή οι άνθρωποι κουράστηκαν να ζουν φοβισμένοι και επειδή συνήθισαν να ζουν με τη νόσο.

"Όταν οι άνθρωποι ρωτάνε 'πότε επιτέλους θα τελειώσει όλο αυτό;', αναρωτιούνται για το κοινωνικό τέλος", δήλωσε στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" ο ιστορικός της ιατρικής δρ Τζέρειμ Γκριν του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Αυτό φαίνεται ήδη να συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Όπως λέει ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ 'Αλαν Μπραντ, "βλέπουμε στη διαμάχη για το άνοιγμα της οικονομίας ότι πολλά ερωτήματα σχετικά με το αποκαλούμενο τέλος δεν αφορούν ιατρικά και θέματα δημόσιας υγείας, αλλά κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες".

"Το τέλος μπορεί να είναι πολύ, πολύ ταραγμένο…Για ποιον τελειώνει μια επιδημία και ποιος θα το πει αυτό;", αναρωτήθηκε η ιστορικός του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ Ντόρα Βάργκα.

Πανώλη, ευλογιά και γρίπη
Η βουβωνική πανώλη, που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (το οποίο ζει σε ψύλλους που ζουν σε τρωκτικά) και η οποία μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων όχι μόνο μέσω μολυσμένων ζώων αλλά και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, είχε τρία μεγάλα κύματα: την εποχή του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα, τον Μεσαίωνα (14ος αιώνας) όταν έμεινε γνωστή ως "Μαύρος Θάνατος" (σκοτώνοντας σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Κίνας από όπου προήλθε, καθώς και το ένα τρίτο των κατοίκων της Ευρώπης) και την πανδημία στο τέλος του 19ου αιώνα και στην αρχή του 20ού αιώνα.

Μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο πώς δόθηκε ένα τέλος στην πανώλη. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κρύος καιρός σκότωσε τους ψύλλους ξενιστές του φονικού βακτηρίου (όμως αυτό δεν εμπόδιζε την αερογενή μετάδοση), ενώ άλλοι ότι βοήθησε κάποια βιολογική αλλαγή στα τρωκτικά. Μια τρίτη υπόθεση είναι ότι το βακτήριο εξελίχθηκε σε λιγότερο θανατηφόρο και μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα δραστικά μέτρα των ανθρώπων (π.χ. κάψιμο ολόκληρων χωριών και γειτονιών στην Ινδία) έβαλε ένα "φρένο" στην εξάπλωση του. Πάντως -ας το θυμόμαστε αυτό- η πανώλη δεν έχει εξαφανιστεί τελείως και κατά καιρούς αναφέρονται σπάνια περιστατικά μόλυνσης ανθρώπων, τα οποία θεραπεύονται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά και δεν γίνονται εστίες μετάδοσης.

Η άλλη μεγάλη "κατάρα" της ανθρωπότητας, η ευλογιά, που εμφανίστηκε σε απανωτά επιδημικά κύματα κατά τα τελευταία τουλάχιστον 3.000 χρόνια και η οποία σκότωνε περίπου το 30% των αρρώστων, είχε σαφές ιατρικό τέλος. Θεωρείται όμως μάλλον ειδική περίπτωση, επειδή υπάρχει πια αποτελεσματικό εμβόλιο που παρέχει προστασία εφ' όρου ζωής, ενώ ο ιός που την προκαλεί (Variola minor) δεν έχει ζώο ξενιστή, συνεπώς αν η νόσος εξαφανιστεί στους ανθρώπους, δεν μπορεί να βρει καταφύγιο στο ζωικό βασίλειο. Επίσης τα συμπτώματα της είναι τόσο χαρακτηριστικά, που η λοίμωξη είναι προφανής (χωρίς ασυμπτωματικούς φορείς) και άρα εύκολο να μπουν σε καραντίνα όλα τα κρούσματα και να γίνει ιχνηλάτηση επαφών. Ο τελευταίος άνθρωπος που μολύνθηκε από ευλογιά στον κόσμο, ήταν το 1977 ένας Σομαλός μάγειρας νοσοκομείου, ο οποίος πέθανε τελικά από ελονοσία το 2013.

Η "ισπανική γρίπη" εν μέσω Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία εκτιμάται ότι σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως νέους και μεσήλικες (αντίθετα με τον κορονοϊό που "προτιμά" ηλικιωμένους), είχε κυρίως κοινωνικό και όχι ιατρικό τέλος. Ο "μεγάλος πόλεμος" είχε μόλις τελειώσει, οι άνθρωποι ήθελαν να κάνουν μια νέα αρχή, μια νέα εποχή άρχιζε για την ανθρωπότητα και όλοι ήθελαν να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη τόσο των χαρακωμάτων όσο και της γρίπης. Μέσα στον 20ό αιώνα ακολούθησαν και άλλες λιγότερο σοβαρές πανδημίες γρίπης, με χειρότερη εκείνη του 1968, με επίκεντρο το Χονγκ Κονγκ, όταν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως, κυρίως άνω των 65 ετών. Εκείνος ο ιός ακόμη κυκλοφορεί ως εποχική γρίπη.

Και το τέλος της Covid-19;
Τι θα συμβεί με την Covid-19; Οι ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι θα τελειώσει κοινωνικά, προτού τελειώσει ιατρικά. Αρκετοί άνθρωποι, μπορεί να έχουν μπουχτίσει από τους περιορισμούς, ώστε θα ανακηρύξουν το τέλος της πανδημίας, παρόλο που ο κορονοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να "σιγοκαίει" μεταξύ του πληθυσμού. Και το κοινωνικό τέλος ίσως έλθει πριν καν βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο ή αντι-ιική θεραπεία.

"Νομίζω πως υπάρχει αυτό το κοινωνικό ψυχολογικό ζήτημα της εξάντλησης και της δυσφορίας. Μπορεί να φθάσουμε σε μια στιγμή που οι άνθρωποι απλώς θα πουν: Αρκετά, μου αξίζει να επιστρέψω στην κανονική ζωή μου", δήλωσε η ιστορικός Ναόμι Ρότζερς του Πανεπιστημίου Γιέηλ.

Και αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει τώρα π.χ. σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ που βιάζονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, λες και ο κορονοϊός έχει πια εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα να αψηφούν τις προειδοποιήσεις των αρχών δημόσιας υγείας ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο. Αλλά καθώς η ψυχολογική διάσταση έρχεται να "δέσει" με την οικονομική καταστροφή λόγω του lockdown, οι ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να πουν "αρκετά έως εδώ".

"Υπάρχει ένα είδος σύγκρουσης τώρα", σύμφωνα με τη Ρότζερς, καθώς οι αρχές δημόσιας υγείας και οι επιστήμονες έχουν ως στόχο ένα ιατρικό τέλος, αλλά αρκετοί πολίτες προτιμούν ένα κοινωνικό τέλος. Ο προσδιορισμός του τέλος της τωρινής πανδημίας, σύμφωνα με τον Μπραντ, "θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

https://www.thetoc.gr/

Υγεία

Η μελέτη των αιωνόβιων, των ανθρώπων δηλαδή που έχουν πλησιάσει ή φτάσει τα εκατό, μπορεί να αποκαλύψει τα μυστικά της υγιούς γήρανσης σε πολλούς τομείς, αλλά και στο πώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται και συνεχίζει να αποδίδει τόσο καλά

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η άνοια αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία, οι υγιείς εγκεφαλικά άνθρωποι που είναι κοντά στα 100 και δεν πάσχουν από αυτήν, θεωρούνται ως πρότυπα επιτυχούς γήρανσης και αντίστασης κατά της γνωστικής υποβάθμισης που σχετίζεται με την ηλικία.

Ξεκινώντας από αυτό, η ομάδα του ειδικού νευροαπεικόνισης καθηγητή Δρ. Jiyang Jiang στο αυστραλιανό ινστιτούτο Centre for Healthy Brain Ageing, έβαλε στο μικροσκόπιο 57 υπερήλικες (95-103 ετών) και τους συνέκρινε με 66 υγιείς ηλικιωμένους 76 ως 79 ετών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι αιωνόβιοι παρουσίαζαν ισχυρότερες νευρικές συνάψεις, περισσότερη ενεργοποίηση μεταξύ της αριστεράς και της πλευράς του εγκεφάλου και αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη, την προσοχή, τη μάθηση.

Τα ευρήματα υπογράμμισαν επίσης τον σημαντικό ρόλο του μετωπιαίου και του βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου σε σχέση με την προσαρμοστικότητα των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου στη γήρανση. Όταν οι νευρωνικές συνδέσεις σε αυτές τις περιοχές είναι ισχυρές, τότε το άτομο παραμένει γνωστικά ισχυρό και ακέραιο, παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει.

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα εδώ 

Υγεία

Ασφαλώς κανένας δεν διαθέτει τη μαγική κρυστάλλινη σφαίρα που δείχνει το μέλλον. Όμως Αμερικανοί επιστήμονες, θεωρώντας πολύ πιθανό ότι η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, παρουσίασαν τα τρία πιθανότερα σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα βάσισαν τις προβλέψεις τους στην εμπειρία οκτώ προηγούμενων πανδημιών γρίπης φθάνοντας έως τον 18ο αιώνα, καθώς και σε στοιχεία από την τρέχουσα πανδημία.

 

Αν και η Covid-19 δεν προκαλείται από ιό γρίπης αλλά κορωνοϊό, και οι δύο τύποι ιών πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και έχουν ομοιότητες, όπως η εξάπλωση από ασυμπτωματικούς φορείς (στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού σε βαθμό μεγαλύτερο από ό,τι οι ιοί της γρίπης).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, με δεδομένη την εύκολη εξάπλωση του SARS-CoV-2, περίπου το 60% έως 70% του πληθυσμού σε κάθε χώρα θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία («της αγέλης») και έτσι να μπει ένα «στοπ» στην πανδημία, κάτι που θα πάρει χρόνο.

Τα τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον είναι τα εξής:
Σενάριο 1 (το «άσχημο»):
Το τωρινό πρώτο κύμα της Covid-19 ακολουθείται από μια σειρά μικρότερων κυμάτων («κορυφών και κοιλάδων») στη διάρκεια ενάμισι έως δύο ετών, τα οποία βαθμιαία εξασθενούν εντός του 2021.

Σενάριο 2 (το «κακό»):
Το πρώτο κύμα της φετινής άνοιξης ακολουθείται από ένα δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων φέτος το φθινόπωρο ή το χειμώνα, όπως συνέβη με την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» το 1918. Στη συνέχεια θα υπάρξουν ένα ή περισσότερα μικρότερα κύματα μέσα στο 2021.

Σενάριο 3 (το «καλό»):

Το τωρινό πρώτο κύμα δεν ακολουθείται από κάποιο άλλο κύμα ή μια διαδοχή κυμάτων, αλλά από ένα «αργό σβήσιμο» της μετάδοσης της Covid-19 χωρίς μεγάλα «σκαμπανεβάσματα». Στη διάρκεια των επόμενων κυμάτων - εάν υπάρξουν- οι αρμόδιες αρχές πιθανώς θα χρειαστεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να παίρνουν περιοδικά νέα περιοριστικά μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και μετά να τα χαλαρώνουν ξανά, κυρίως για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγείας δεν κινδυνεύουν να κατακλυστούν από απότομη μαζική εισαγωγή ασθενών με κορωνοϊό.

Τουλάχιστον ενάμιση-δύο χρόνια ακόμη με εξάρσεις κορωνοϊού
Άσχετα με το ποιο από τα σενάρια τελικά θα επικρατήσει στην πραγματικότητα, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τουλάχιστον άλλους 18 έως 24 μήνες σημαντικής δραστηριότητας της Covid-19, με νέα επίκεντρα έξαρσης να ξεπηδούν περιοδικά σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές», συμπεραίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες. Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.

Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία

Όσοι αποφασίζουν να βγάλουν το κρέας από την διατροφή τους φαίνεται ότι απολαμβάνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα υγείας σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Ποιο είναι αυτό;
Μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από ουρική αρθρίτιδα (γνωστή και ως ποδάγρα) έχουν οι χορτοφάγοι. Αυτό κατέδειξε έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου Fu-Jen στην Ταϊβάν προσθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο στο ότι η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη μορφή αρθρίτιδας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφές χιλιάδων ενηλίκων και ανακάλυψαν πως εκείνοι οι οποίοι σταμάτησαν να τρώνε κρέας είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση. Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης πως οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα τους, παράγοντας που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την πρόκληση ουρικής αρθρίτιδας.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τα ερωτηματολόγια 13.935 εθελοντών για τη διατροφή τους, τα φαγητά που προτιμούν και τη συχνότητα κατανάλωσής τους.

Ελπίζοντας να βρουν μία σχέση μεταξύ της ουρικής αρθρίτιδας και της διατροφής, οι διατροφικές συνήθειες των εθελοντών συγκρίθηκαν με το ιστορικό υγείας των εθελοντών.

Τα δεδομένα για 4.903 εκ των συμμετεχόντων είχαν ληφθεί από μία μελέτη που είχε παρακολουθήσει και τα επίπεδα ουρικού οξέος των εθελοντών ενώ οι υπόλοιποι 9.032 είχαν λάβει μέρος σε μία άλλη μελέτη για τους χορτοφάγους.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση λαχανικών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης ουρικού οξέος είχαν οι καθαρόαιμοι χορτοφάγοι που δεν έτρωγαν ούτε αυγά ή γαλακτοκομικά, ακολουθούμενοι από τους lacto-ovo-vegan και τους κρεατοφάγους.

«Εντοπίσαμε σημαντική διαφορά μεταξύ της συγκέντρωσης ουρικού οξέος στους χορτοφάγους που τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά και στους μη χορτοφάγους, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες», ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Η χορτοφαγική διατροφή συγκρινόμενη με μία μη χορτοφαγική δίαιτα διαπιστώθηκε πως συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας».

Οι ερευνητές αιτιολόγησαν αυτό το συμπέρασμα αναφέροντας πως το κρέας και τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα πουρίνης η οποία έχει φανεί ότι αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες.

Επιπλέον η χορτοφαγική διατροφή περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λίπη και τροφές πλούσιες σε φυτοχημικά που φαίνεται ότι ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύσουν από φλεγμονές που «πυροδοτούν» την εκδήλωση ουρικής αρθρίτιδας.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Πόσο ασφαλές είναι να στείλετε λουλούδια για την ημέρα της μητέρας;
Ειδικοί μιλούν για την αγαπημένη συνήθεια και το αν ενέχει ρίσκα με αφορμή την επέτειο που πλησιάζει.
.
Η ημέρα της μητέρας (Κυριακή 10 Μαΐου) πλησιάζει και πολλοί γίνονται πολύ δημιουργικοί ψάχνοντας να βρουν τρόπους να ευχαριστήσουν και να τιμήσουν αυτό το τόσο σημαντικό πρόσωπο της ζωής τους. Είναι, ωστόσο, ασφαλές (και σε ποιο βαθμό) να στείλουμε λουλούδια στην αγαπημένη μας μητέρα με τον παραδοσιακό τρόπο;

Η HuffPost ρώτησε ειδικούς να μοιραστούν μαζί της τις σκέψεις τους σε σχέση με το κατά πόσο μπορούμε να στείλουμε λουλούδια στις μητέρες μας αυτή την ημέρα.

Να τι είπαν:
«Η ερώτηση είναι ασφαλές για ποιον; Εσένα τον αγοραστή; Τη μητέρα σου; Τον έμπορο; Τον παραγωγό;» λέει ο Τζιμ Τόμας, βοηθός καθηγητή Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνα.

«Το να παραγγέλνει κανείς online μοιάζει ... αντισηπτικό», συνεχίζει ο ίδιος. «Το μόνο που αγγίζουμε είναι το πληκτρολόγιό μας. Αλλά υπάρχουν πολλές αλληλοεπιδράσεις στην αλυσίδα προμηθειών μέχρι που να φθάσουν αυτά τα λουλούδια στη πόρτα μας», συμπληρώνει.

Ο βαθμός ασφάλειας που νιώθει κανείς με ένα ντελίβερι λουλουδιών μπορεί να έχει να κάνει με το πως αισθανόμαστε σε σχέση με άλλα ντελίβερι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κρατήστε το ανέπαφα
«Το ρίσκο να μολυνθούμε είναι μικρό αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», λέει ο Τζάγκντις Κχουμπχαντάνι, καθηγητής Επιστημών Υγείας στο Ball State University.

«Ο κίνδυνος από κάθε ντελίβερι έρχεται από την επαφή μας με το άτομο που κάνει το ντελίβερι. Το ανέπαφο ντελίβερι, που ελαχιστοποιεί την επαφή με το άτομο που κάνει το ντελίβερι, εξαφανίζει αυτό το ρίσκο», λέει ο Μπράιαν Λάμπους, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας.

Διαλέξτε ένα ανθοπωλείο που εμπιστεύεστε
Ο Κχουμπχαντάνι συμβουλεύει επίσης να λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν την «υπόληψη» του ανθοπωλείου - εταιρείας αλλά και τυχόν σχόλια που μπορεί να φέρουν οι υπηρεσίες της διαδικτυακά. Ο ίδιος μάλλον θα προτιμούσε ένα τοπικό ανθοπωλείο αφού πρώτα ρωτούσε να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται. Οι πωλητές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως όσοι κάνουν ντελίβερι φορούν μάσκες και δεν έχουν ύποπτα σημάδια γρίπης.

Σύμφωνα με το Τόμας, πάντως, ένα τοπικό ανθοπωλείο έχει μικρότερη αλυσίδα προμηθειών και συμπεριλαμβάνει λουλούδια που έχουν περάσει από λιγότερα χέρια, ωστόσο, έχει αλληλεπίδραση με περισσότερους πελάτες.

Συμβουλή στη μαμά για πλύσιμο χεριών
Μόλις η αγαπημένη σας παραλήπτρια έχει λάβει το δώρο που θα την κάνει να νιώσει ευφορία και χαρά την περίοδο του περιορισμού των κινήσεων των ηλικιωμένων, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι συνετή κι ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής πλέοντας σχολαστικά τα χέρια της.

«Συνήθως συμβουλεύουμε όσους παραλαμβάνουν κάτι από ντελίβερι να πλένουν τα χέρια τους, κι έτσι αυτό είναι ένα απλό μέτρο που μπορεί να λάβει η μητέρα σας για να προστατέψει τον εαυτό της».

Ως ένα επιπλέον μέτρο ο Κχουμπχαντάνι προτείνει η παραλήπτρια να μείνει μακριά από τα λουλούδια το λιγότερο για μια ή δυο ώρες και να φορά γάντια ή πλαστική σακκούλα καθώς ασχολείται μαζί τους.

«Δε χρειάζεται να τα αγγίζει διαρκώς ή να τα μυρίζει πριν περάσουν λίγες ώρες».

Ας γνωρίζουμε, τέλος, ότι είναι ΟΚ να παραλείψουμε τα λουλούδια φέτος
Δεν θα έπρεπε να αισθάνεσθε πίεση να παραγγείλετε μη ουσιώδη ντελίβερι αυτό τον καιρό, συμπεριλαμβανομένων και των λουλουδιών.

«Αντιλαμβάνομαι τη σημασία της έκφρασης (τω συναισθημάτων μας), αλλά η αγάπη πάει πέρα απ’ αυτό. Αν οι μητέρες της ζωής σας είναι ηλικιωμένες, ασθενείς ή απομονωμένες για κάποιο λόγο, το να αποφύγετε να τους στείλετε λουλούδια φέτος είναι ΟΚ», λέει ο Κχουμπχαντάνι.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε περισσότερο “ανοιχτά” για τις επιλογές μας και πιθανώς για αγορές ή ευγενικές πράξεις που έχουν μεγαλύτερο νόημα. Γιατί όχι μια δωρεά στο όνομά της σε ένα σκοπό για τον οποίο έχει ενδιαφέρον;» προτείνει ο Τόμας.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και α κάνετε, μην ξεχνάτε την κοινωνική αποστασιοποίηση
Ο Τόμας υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε σε ένα «ευαίσθητο σημείο» σε σχέση με την πανδημία. Και τονίζει ότι τα λουλούδια δεν συνιστούν έναν σοβαρό λόγο να ζητήσουμε απ’ όσους ανθρώπους εμπλέκονται (στη διαδικασία) να ρισκάρουν.
Εκείνοι που ζούμε κοντά στις μαμάδες μας και έχουμε συνηθίσει να στέλνουμε λουλούδια ή δώρα κι ίσως να τους προσφέρουμε ένα γεύμα ή δείπνο την ημέρα της μητέρας αλλά και να πηγαίνουν επισκέψεις με τα εγγόνια, ίσως θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να τους εκφράσουμε την αγάπη μας – προστατεύοντάς τες ιδιαίτερα αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ας φυλάξουμε τους παραδοσιακούς τρόπους για να τους εκφράσουμε την αγάπη μας του χρόνου.

ΠΗΓΗ: HuffPost US

Υγεία

Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, δηλαδή των πρωτεϊνών στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων, που κυκλοφορεί στο αίμα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες αποβάλλεται από τον οργανισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, ο μηχανισμός αποβολής του ουρικού οξέος δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα τα επίπεδά του στο αίμα να αυξάνονται.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία είναι παθολογική πρόδρομος κατάσταση της ουρικής αρθρίτιδας και ευθύνεται για το 5-10% των ουρολίθων.

Επειδή το ουρικό οξύ είναι δυσδιάλυτο στο νερό, η υπερουριχαιμία έχει ως αποτέλεσμα να εναποτίθενται κρύσταλλοι ουρικού νατρίου σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στις αρθρώσεις (ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα) αλλά και σε διάφορα όργανα, όπως στα νεφρά, όπου προκαλούνται νεφρικές βλάβες.

Η ουρική αρθρίτιδα, σε οξεία ή χρόνια μορφή, εμφανίζεται μετά την ηλικία των 35 ετών και προσβάλει κυρίως τους άνδρες.

Χαρακτηρίζεται από ξαφνικό και οξύ πόνο που συνήθως εντοπίζεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπερουριχαιμία δεν οδηγεί πάντα σε ουρική αρθρίτιδα, πάντα όμως προηγείται της ουρικής αρθρίτιδας.

Κύρια αίτια εμφάνισης του ουρικού οξέως είναι τα εξής:
-Γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες
-Υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και τροφών πλούσιων σε πουρίνες

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας και την πρόληψη των παθολογικών καταστάσεων συνίστανται:

-Απώλεια βάρους, εφόσον το συστήνει ο γιατρός.

-Πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά.

-Διατροφή χαμηλή σε πουρίνες, ύστερα από εντολή γιατρού και σε συνεργασία με το διαιτολόγο.

-Αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα μπύρας και λικέρ. Αντίθετα επιτρέπεται η λήψη 1-2 ποτηριών κρασιού την ημέρα.

-Η κατανάλωση πολλών υγρών (νερό, χυμοί) κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αποβολή του ουρικού οξέος με τα ούρα.

https://www.onmed.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή