Μαρτίου 23, 2019

Υγεία

Ο ίλιγγος είναι η φυσική αίσθηση ότι ο κόσμος γυρνά γύρω μας ή ότι εμείς περιστρεφόμαστε γύρω από το περιβάλλον μας, ενώ εκείνο είναι σταθερό. Εκτός από αυτή την αίσθηση ζάλης, το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανίζετε ναυτία και διπλή όραση. Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν επίσης μειωμένη ικανότητα ακοής ή κουδουνίσματα στα αυτιά τους λόγω του ιλίγγου.

Εκτός κι αν είστε ακροβάτες, λάτρης των ακραίων παιχνιδιών ή επισκέπτεστε συχνά το τρενάκι του τρόμου, η σκέψη του ιλίγγου ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα είναι τρομακτική. Η διάρκειά του εξαρτάται από την αιτία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίλιγγος διαρκεί για λίγα λεπτά, αλλά υπάρχουν και αιτίες που δημιουργούν πρόβλημα για ώρες, μέρες, ακόμα κι εβδομάδες. Ωστόσο, ο καθορισμός της ακριβούς διάρκειας είναι πολύ σημαντικός. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία.

Ο ίλιγγος είναι ένα σύμπτωμα και όχι μια πάθηση
Ο ίλιγγος μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα πολλών διαφορετικών παθήσεων. Στις περισσότερες, αν όχι όλες, τις περιπτώσεις, ασχέτως της αιτίας, ο ίλιγγος είτε υποχωρεί μόνος του, είτε αντιμετωπίζεται με επιτυχία.

Πολλές από τις παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο επηρεάζουν το αιθουσαίο σύστημα. Το αιθουσαίο σύστημα αποτελεί ένα νευρωνικό μονοπάτι στο έσω αυτί που αισθάνεται την κίνηση και είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό της τοποθεσίας του σώματός μας, σε σχέση με τα αντικείμενα γύρω μας. Σε συγκεκριμένες παθήσεις, ένα λανθασμένο σήμα μπορεί να σταλεί μέσω του αιθουσαίου συστήματος σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Όταν αυτό συμβεί, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα λανθασμένα σήμερα ως κίνηση, κι εμείς, με τη σειρά μας βιώνουμε τον ίλιγγο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μάθουμε τους λόγους που εμφανίζουμε ίλιγγο. Γιατί η αντιμετώπιση μόνο αυτού του συμπτώματος δεν είναι αρκετή για να θεραπεύσει τη βασική αιτία.

Είδη ιλίγγου
Οι περισσότερες διαγνώσεις αναφέρονται σε δύο κατηγορίες – περιφερειακός ή κεντρικός ίλιγγος. Οι γιατροί επιλέγουν ανάμεσα σε αυτές τις δύο ανάλογα με το αν το πρόβλημα εντοπίζεται στο έσω αυτί (περιφερειακό) ή σχετίζεται με το νευρικό σύστημα (κεντρικός). Η πρώτη κατηγορία είναι πιο συνηθισμένη από τη δεύτερη.

Πιθανές αιτίες
Σύνδρομο Meniere
Αποτελεί μια διαταραχή, η οποία προκαλείται από συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του αυτιού και αυτό προκαλεί αλλαγή της πίεσης στο αυτί. Η διαταραχή Meniere προκαλεί έντονους ιλίγγους και κουδούνισμα στα αυτιά και μερική απώλεια ακοής.

BPPV
Αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία ιλίγγου. Μία πιθανή αιτία είναι το απόθεμα ασβεστίου στο έσω αυτί, αλλά συχνά η πηγή του συμπτώματος δεν είναι ξεκάθαρη. Το BPPV μπορεί να διαρκέσει για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά, και συχνά επαναλαμβάνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Αιθουσαία νευρωνίτιδα
Αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα στο αυτί που οφείλεται σε μόλυνση (συνήθως ιογενή). Η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί γύρω από τα νεύρα που είναι σημαντικά για τη βοήθεια της ισορροπίας.

Υγεία

 Θα έχεις ίσως ακούσει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Γνωρίζεις όμως τι συμβαίνει μετά από αυτό; Οι επιστήμονες, πλέον, υποστηρίζουν πως όλοι μας μπορούμε να αναπτύξουμε νέα εγκεφαλικά κύτταρα και πολύ μετά την ενηλικίωση. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι νευρώνες του εγκεφάλου αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Από τα εφηβικά χρόνια μέχρι τα 25 περίπου, αναπτύσσεται κυρίως ο προμετωπιαίος φλοιός -το σημείο που ρυθμίζει τον αυτοέλεγχο, τη λήψη αποφάσεων, τη συμπεριφορά και την ικανότητα να διαβάζουμε τις κοινωνικές διαθέσεις, κάτι που επηρεάζει πολύ τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.

Η νευρογένεση, όπως έχει πλέον αποδειχτεί, εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό από την υγιή λειτουργία των μιτοχονδρίων. Αν λοιπόν αυτά τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων διατηρηθούν υγιή, τότε παρατηρείται νευρογένεση ανεξαρτήτου ηλικίας! Σε αντίθεση όμως με ό,τι πιστεύαμε ως τώρα, μπορούμε να παράγουμε εγκεφαλικά κύτταρα και μετά την ενηλικίωση.

Αυτή είναι η νευρογένεση!

Ή, κοινώς, η διαδικασία κατά την οποία νευρικά βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε ώριμους νευρώνες. Τα νέα αυτά κύτταρα μπορούν να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν νευρώνες που έχουν υποστεί βλάβη από εκφυλιστικές ασθένειες ή γήρανση αλλά και να αναπτύξουν περαιτέρω την πλαστικότητα του εγκεφάλου.

Η νευρογένεση, όπως έχει πλέον αποδειχτεί, εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό από την υγιή λειτουργία των μιτοχονδρίων. Αν λοιπόν αυτά τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων διατηρηθούν υγιή, τότε παρατηρείται νευρογένεση ανεξαρτήτου ηλικίας! Τα μυστικά για υγιή μιτοχόνδρια, δε, συμπίπτουν με εκείνα που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την νευροφλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.

Για νεανικό εγκέφαλο λοιπόν, υιοθέτησε τις εξής συνήθειες:

-Υιοθέτησε μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και εξευγενισμένη ζάχαρη

Υιοθέτησε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Ε, C, Β12, B2 και B9

Υιοθέτησε μια διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε καρύδια, βραζιλιάνικα φυστίκια, λιναρόσπορο και σπόρους chia -Υιοθέτησε μια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά, σταφύλια και μούρα

Φρόντισε την καθημερινή λήψη εκχυλισμάτων κουκουτσιού σταφυλιών και tulsi

Φτιάξε ένα πρωινό ρόφημα με κουρκουμά και τζίντζερ

Πιες smoothies με μούρα, λαχανικά, μπανάνα και χαίτη του λιονταριού (μανιτάρι) -Απόλαυσε ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα καθημερινά

Δοκίμασε τη διαλειμματική νηστεία

Εξάσκησε καθημερινά το διαλογισμό/ αυτοσυγκέντρωση

Κάνε 30 λεπτά άσκησης καθημερινά

Κοιμήσου καλά!

Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου.

Αν καταφέρεις να υιοθετήσεις έστω και μερικές από τις παραπάνω συνήθειες είναι βέβαιο πως ο εγκέφαλός σου θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο και να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθημερινά!

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

Πηγή: www.lifo.gr

Υγεία

Θυροειδής αδένας | Μήπως έχεις έναν βαθύ φόβο ότι δεν ακούγεσαι;

Παρά το μικρό του μέγεθος, ο θυρεοειδής αδένας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία. Όταν δουλεύει σωστά αγνοούμε την ύπαρξή του, όταν όμως δυσλειτουργεί δυσκολεύει την καθημερινότητά μας. Ποιες είναι οι ψυχοσωματικές αιτίες απορρύθμισης του κατά τη Μεταφυσική Ανατομία;

Μήπως έχεις έναν βαθύ φόβο ότι δεν ακούγεσαι; …Ότι δεν σε καταλαβαίνει κανείς;

Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις:

Τα Όρια
Μήπως από τον φόβο αυτό δεν μιλάς και καταπίνεις τα συναισθήματα σου;
Ή αντίθετα μιλάς περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για να κρύψεις τις ανασφάλειες σου και να μην επιτεθείς λεκτικά από τους άλλους;

Νιώθεις ότι δε σου φτάνει ο χρόνος που σου δίνουν για να μιλήσεις και όλο σε διακόπτουν;

Προσπαθείς πολύ να επικοινωνήσεις για να σε κατανοήσουν και να σε καταλάβουν;

Φοβάσαι τόσο πολύ μην σε μειώσουν και σου επιτεθούν αν εκφράσεις τις προθέσεις σου ή παρερμηνευθείς;

Όταν ήσουν παιδί, ένιωθες να σε μειώνουν και να σου επιτίθενται αυτοί που θα έπρεπε να σε ακούν και να σε προστατεύουν, με αποτέλεσμα να νιώθεις μια υποσυνείδητη συνεχόμενη απειλή και ανασφάλεια μέσα στα δικά σου όρια;

Παραβίαζαν συνεχώς τα όρια σου;

Η Αγάπη και η Αναγνώριση
Έχεις φόβο ότι θα απορριφθείς από την αγάπη, στον βαθμό που φθάνεις να την αποκλείεις εσύ ο ίδιος για να μην πονέσεις;

Μήπως δεν σε αναγνώρισαν ποτέ, ή δεχόσουν επίθεση οποιαδήποτε μορφής και έγινες αόρατος για να προστατευτείς;

Θα μπορούσε όμως αυτός να είναι και ο λόγος που δε σε βλέπουν και δε σε ακούν οι άλλοι σήμερα;

Μήπως στην προσπάθεια σου να αναγνωριστείς, να σε ακούσουν, να σε υπολογίζουν έγινες περισσότερο επιθετικός;

Και η απάντηση σε αυτή την επιθετικότητα βρίσκετε τελικά στην προσπάθεια σου να σε σεβαστούν, να σε ακούσουν και να προστατευτείς;

Η Έκφραση και η Επικοινωνία
Έχεις φόβο πως αν μιλήσεις και εκφραστείς θα χειροτερέψει μια κατάσταση και τελικά θα χάσεις την ηρεμία σου;
Σκέφτηκες ποτέ ποιο είναι το τίμημα που πληρώνεις για αυτή την ψεύτικη ηρεμία;

Προκαλείς καβγά υποσυνείδητα γιατί έτσι επικοινωνούσαν οι γονείς σου, με αποτέλεσμα το υποσυνείδητό σου να έχει συσχετίσει με αυτόν τον τρόπο την επικοινωνία;

Αισθάνεσαι ότι δεν ακούγεσαι, άρα έχεις χάσει και τον έλεγχο του περιβάλλοντος σου;
Μήπως φοβάσαι τις συγκρούσεις και τελικά δεν μιλάς;
Ζεις ένα συνεχόμενο δράμα και όπου πας αυτό σε ακολουθεί;

Υπάρχει περίπτωση να είσαι θυμωμένος, αλλά είναι κακό να τον εκφράζεις τον θυμό σου, γιατί θα σου επιτεθούν;

Το Παρελθόν
Μήπως κάποιος πρόγονος σου σε περίοδο πολέμου είχε να μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα για την φυλή του και του επιτέθηκαν ή τον κακοποίησαν και δεν πρόλαβε;

Αντίστοιχα, υπάρχει περίπτωση προγονικά κάποιος κραύγαζε για βοήθεια και κανείς να μην αποκρίθηκε;

Αλήθεια, τι γινόταν στο παρελθόν όταν εξέφραζες τις απόψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου;
Ήταν κάτι το επιτρεπτό; Σε άκουγε κανείς; Αν όχι, πως σε έκανε αυτό να νιώθεις;

Τι έγινε στο παρελθόν που σε έκανε να γίνεσαι επιθετικός για να ακουστείς;

Γιατί χρειάζεσαι τον θυμό για να οριοθετηθείς;

Γιατί φοβάσαι να πεις την αλήθεια σου;

Μωρό στη Μήτρα
Τι φοβόταν η μαμά σου ή ο μπαμπάς σου όταν ήσουν στην μήτρα;

Τι σε φοβίζει στο φύλο σου;

Μήπως δεν σε αποδέχτηκαν ποτέ σαν αγόρι ή κορίτσι;
μήπως προσδοκούσαν το αντίθετο φύλο όσο ήσουν στην μήτρα;

Πολλές ερωτήσεις για να κάνεις σε εσένα και μπορεί να συσχετίζονται με την κατάσταση του θυροειδούς αδένα.

Αν σου συνηχούν, θα βρεις εκατοντάδες περισσότερες ψυχοσωματικές ασθένειες για διάφορες νόσους του θυρεοειδούς αδένα στο βιβλίο της ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ 1
Σύντομα και στα ελληνικά.

Μετάφραση – επιμέλεια: Αναστασία Κουτσουρά

Πηγή: metaphysicalanatomygreece.com

omorfizoi.gr

Υγεία

«Mε αποκαλούσαν τον παράξενο του χωριού και οι γιατροί έλεγαν ότι θα πεθάνω»

Στο 0,8% του πληθυσμού, ήτοι περίπου 80.000 άτομα, ανέρχονται οι ακόλουθοι της vegan διατροφής στην Ελλάδα, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι νεαροί, ηλικίας από 18 έως και 25 χρόνων, και παρόλο που ο βιγκανισμός (αποχή από κάθε είδους ζωϊκή πρωτεΐνη) στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, το ποσοστό όσων τον προτιμούν, έστω αργά, αυξάνει.

Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος, επικεφαλής του παραδοσιακού εργαστηρίου χειροποίητων Vegan προϊόντων «Trofeas Vegan», που γεννήθηκε προ τριετίας, με έδρα το Κιλκίς, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.

«Όταν πριν 40 χρόνια, εν έτει 1979, αποφάσισα να ξεκινήσω τη Vegan διατροφή, μπορεί να ήμουν και ο μοναδικός. Όχι μόνο δεν υπήρχε διαμορφωμένο ποσοστό βίγκαν καταναλωτών στην Ελλάδα, αλλά να φανταστείτε ότι ο επόμενος βίγκαν που γνώρισα ήταν το 1981 και αφορούσε σε έναν φοιτητή από την Σπάρτη» είπε χαρακτηριστικά ο Αβραάμ, προσθέτοντας: «με αποκαλούσαν τον παράξενο του χωριού και μάλιστα οι γιατροί έλεγαν ότι θα πεθάνω, δεδομένου ότι δεν έτρωγα καμία τροφή ζωικής προέλευσης».

Όμως, όπως επισήμανε ο Αβραάμ, «τον Απρίλιο 2019 κλείνω 40 χρόνια υγιέστατος, έχουν να λένε οι γιατροί για τους εφηβικούς δείκτες εξετάσεων μου». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι η «Ελλάδα είναι η πέμπτη κρεατοφαγική χώρα στον πλανήτη και η πρώτη στον Δυτικό κόσμο με 104 κιλά/κατά κεφαλήν κατανάλωσης ετησίως».

Επισημαίνοντας ότι ο βιγκανισμός είναι «ένα κίνημα μεν, αλλά και μια στάση ζωής, στην οποία όχι μόνο απέχεις διατροφικά από οτιδήποτε εμπεριέχει ύλες ζωικής προέλευσης, αλλά και δεν τα φοράς, είσαι ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση και χρήση των ζώων», ο Αβραάμ δηλώνει ικανοποιημένος με την αύξηση των vegans στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι ακόμη τα νούμερα δεν πλησιάζουν καν τα ποσοστά που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες, όπως Ισραήλ, όπου οι Vegans αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, Πολωνία και στην Μεγάλη Βρετανία στο 7% και Γερμανία στο 6%, στη χώρα μας είμαστε σε αυξητική τάση και ας αντιπροσωπεύουμε σήμερα μόλις το 0,8% του πληθυσμού μας. Παγκοσμίως δε οι Vegans υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 εκατ. ωστόσο το γεγονός ότι ο βιγκανισμός ακολουθείται από νεαρά άτομα, με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας».

Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, «θετικά προς την κατεύθυνση αύξησης των ποσοστών vegan καταναλωτών παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, λειτουργεί και η τοποθέτηση των γιατρών, που πλέον λένε ανοιχτά ότι ο βιγκανισμός αφορά σε μια πιο υγιεινή διατροφή». 'Αλλωστε, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φυτοφαγικός, και οτιδήποτε ζωικό μπαίνει στον οργανισμό, αυτός το αντιμετωπίζει σαν εισβολέα».

Μεταξύ άλλων, ο Αβραάμ επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν εκτιμήσεις στατιστικής αποτύπωσης της αγοράς vegan σε οικονομικό επίπεδο, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «αφού συνεχώς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ολοένα και περισσότερες vegan παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις. Πλέον στα σούπερ μάρκετ υπάρχει μεγάλη και συνεχώς αυξανομένη γκάμα vegan προϊόντων σε κατηγορίες όπως, γάλατα, τυροκομικά και κατεψυγμένα».

newsbeast.gr

Υγεία

 

Το λίπος στο συκώτι ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, ενώ αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής υψηλής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στο συκώτι εντός 6 εβδομάδων.

Επιστήμονες του German Institute of Human Nutrition έθεσαν υπό παρακολούθηση 37 ανθρώπους μεταξύ 49 και 78 ετών, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο των γευμάτων τους ώστε το βάρος τους να παραμείνει σταθερό.

Στα δυο είδη διατροφής, το 30% προερχόταν από πρωτεΐνες, το 30% από λιπαρά και το 40% από υδατάνθρακες.

Η έρευνα έδειξε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ωφελήθηκαν από τη διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη, είτε ήταν ζωική είτε φυτική.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες το λίπος στο ήπαρ μειώθηκε μέχρι 48% μετά από τις διατροφικές αλλαγές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και άλλων σχετικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν παρατηρήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στη νεφρική λειτουργία ή στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology.

Τρόφιμα που καθαρίζουν το συκώτι

Η παρακάτω λίστα επικεντρώνεται κυρίως σε τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στο να καθαρίσει το συκώτι. Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων και τον καθαρισμό του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, το να τρώτε τα παρακάτω τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το συκώτι σας υγιές.

Σκόρδο
Μόλις μια μικρή ποσότητα αυτού του πικάντικου λευκού βολβού, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να «ξεπλύνει» τις τοξίνες. Το σκόρδο έχει επίσης μεγάλες ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δύο φυσικών ενώσεων που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

Γκρέιπφρουτ
Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αυξάνει τις φυσικές διεργασίες καθαρισμού του ήπατος. Ένα μικρό ποτήρι φρέσκου χυμού γκρέιπφρουτ, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής των ενζύμων αποτοξίνωσης του ήπατος που βοηθούν στην απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών.

Παντζάρια και καρότα
Και τα δύο είναι εξαιρετικά πλούσια σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη και βοηθούν στην τόνωση και τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος. Οι τροφές θα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και να είναι ελαφρά μαγειρεμένες.

Πράσινο τσάι
Αυτό το ποτό που «αγαπάει» το συκώτι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ως κατεχίνες, ενώσεις που βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος. Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο εύγευστο, αλλά κι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η συνολική διατροφή σας.

Μήλα
Πλούσια σε πηκτίνη, τα μήλα έχουν εκείνα τα χημικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καθαρίσει και να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο για το συκώτι να χειριστεί το τοξικό φορτίο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού.

Ελαιόλαδο
Τα ψυχρής πίεσης οργανικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο κάνναβης και λιναριού, είναι ωφέλιμα για το συκώτι, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Βοηθούν το σώμα παρέχοντας μια βάση λιπιδίων που μπορεί να απορροφήσει τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνει ένα μέρος της δύσκολης δουλειάς που έχει το ήπαρ από την άποψη της τοξικής υπερφόρτωσης.

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Σιτηρά, όπως το καστανό ρύζι, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους, τη λειτουργία του ήπατος και την αποσυμφόρηση του ήπατος. Προσπαθήστε να μην τρώτε τροφές με άσπρο αλεύρι και προτιμήστε πάντα τα προϊόντα ολικής άλεσης.

πηγή: newsitamea.gr

Υγεία

Μόλις ένα λεπτό αυτής της άσκησης ισούται με 45 λεπτά τζόκινγκ, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Το τρέξιμο είναι ένα άκρως σημαντικό κομμάτι της γυμναστικής και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να νιώσεις ευεξία και να διατηρήσεις την φυσική σου κατάσταση.

Ερευνες έχουν δείξει πως βοηθάει όσους πάσχουν από διαταραχές ύπνου, μειώνει το στρες και χαρίζει μακροζωία. Το τρέξιμο είναι ένας από τους οικονομικότερους τρόπους γυμναστικής, μιας και το μόνο που χρειάζεστε είναι τα αθλητικά παπούτσια, τις φόρμες σας, ένα άλσος ή ένα πάρκο.

Το τρέξιμο είτε θα το αγαπήσεις είτε θα το μισήσεις. Eίναι μια κατεξοχήν αερόβια προπόνηση που βοηθά στη μείωση του λίπους.

Ο ανθρώπινος οργανισμός «καίει» λίπος μόνο με την αερόβια προπόνηση, όταν δηλαδή η καρδιά «δουλεύει» για αρκετή ώρα (πάνω από 20') χωρίς διάλλειμα.

Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, το πολύ έντονο τρέξιμο ( δηλαδή το σπριντ) για λιγότερο από 2 λεπτά έχει τα ίδια οφέλη για την καρδιά και τον μεταβολισμό μας με 45 λεπτά τζόκινγκ.

Ολοι έχουμε ένα λεπτό για να αφιερώσουμε στη γυμναστική. Ναι, ένα μόνο λεπτό.

Η έντονη άσκηση για ένα λεπτό αποδεικνύεται και επιστημονικά εξίσου αποτελεσματική με μια τυπική προπόνηση 45 λεπτών, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Ενός λεπτού υψηλής έντασης σπριντ, με ένα κατάλληλο ζέσταμα πιο πριν, θα εκτοξεύσει αποτελεσματικά τον μεταβολισμό σας, τονίζουν οι ειδικοί.

Οπως σημείωσαν η άσκηση υψηλής έντασης είναι περισσότερο αποτελεσματική και εκτοξεύει τον μεταβολισμό, απ’ ότι η σταθερού ρυθμού αεροβική άσκηση.

Το σπριντ θα σας βοηθήσει, αν θέλετε να βελτιώσετε τη δύναμη και την αντοχή σας, αλλά και να αναπτύξετε μυϊκή μάζα. Η άσκηση θα σας βοηθήσει επίσης να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να κάψετε λίπος.

bovary.gr

Υγεία

Γυναικεία αλωπεκία: Κι όμως υπάρχει λύση!!!

Περισσότερες από δύο στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν έντονη λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού τους και στην βρεγματική περιοχή (πάνω από το μέτωπο). Οι αλλαγές αυτές είναι χαρακτηριστικές της γυναικείου τύπου αλωπεκίας (female pattern hair loss – FPHL).

Η αλωπεκία αυτή είναι μία μορφή τριχόπτωσης η οποία μοιάζει με την ανδρογενετική αλωπεκία που οδηγεί τους άνδρες στην φαλάκρα, αλλά υπάρχουν και κάποιες διαφορές με αυτήν.

Όπως εξηγεί ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), η γυναικείου τύπου αλωπεκία αρχικά εκδηλώνεται με αυξανόμενη απώλεια των μαλλιών. Αργότερα, όμως, το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μείωση της πυκνότητας των μαλλιών και η λέπτυνσή τους. Αυτό έχει ως συνέπεια μείωση του όγκου τους, ενώ όταν η γυναίκα χτενίζεται αρχίζει να βλέπει το δέρμα του κεφαλιού της.

Ωστόσο, «σε αντίθεση με την ανδρικού τύπου αλωπεκία, η γυναικείου τύπου αλωπεκία συνήθως δεν προκαλεί φαλάκρα στους κροτάφους, γύρω από το μέτωπο ή/και στην κορυφή και στο πίσω μέρος του κρανίου», λέει. «Γι’ αυτό τον λόγο, οι γυναίκες που παρατηρούν τα προαναφερθέντα συμπτώματα πρέπει να ελέγχονται από δερματολόγο ιατρό, ούτως ώστε να αποκλεισθούν άλλες μορφές αλωπεκίας, όπως η γυροειδής ή η ουλωτική».

Οι διαφορές της ανδρικού τύπου και της γυναικείου τύπου αλωπεκίας δεν τελειώνουν εδώ.
Ουσιώδης διαφορά υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις και στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς και τα αίτια της αλωπεκίας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία στον άνδρα είναι ένα πολυπαραγοντικό, κληρονομούμενο νόσημα. Οι κύριοι παράγοντες, όμως, που ευθύνονται για την εμφάνισή της είναι τα ανδρογόνα (δηλαδή οι ορμόνες του ανδρικού φύλου) και η κληρονομικότητα.

Στις γυναίκες, επίσης υπάρχει κληρονομικότητα (από τη μητέρα ή/και τον πατέρα), αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν και ορμονικά αίτια. Και αυτό, διότι η γυναικείου τύπου αλωπεκία εκδηλώνεται συνήθως την εποχή της εμμηνόπαυσης (συνήθως μετά τα 45-50 έτη).

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η αιτία της αλωπεκίας στην εμμηνόπαυση είναι σχεδόν πάντοτε η απώλεια της ορμονικής ισορροπίας», λέει ο κ. Μιχελάκης.
«Κατά την εμμηνόπαυση μειώνεται δραστικά η παραγωγή των ορμονών του γυναικείου φύλου (οιστρογόνα και προγεστερόνη). Οι ορμόνες αυτές βοηθούν τα μαλλιά να αναπτύσσονται ταχύτερα και να παραμένουν για περισσότερο καιρό στο κεφάλι. Όταν τα επίπεδά τους μειωθούν, τα μαλλιά αναπτύσσονται πιο αργά και γίνονται πολύ πιο λεπτά».

Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής των ανδρογόνων, που φυσιολογικά παράγει σε μικρές ποσότητες ο γυναικείος οργανισμός.
«Τα ανδρογόνα συρρικνώνουν τους θυλάκους των τριχών, με συνέπεια την απώλεια των μαλλιών που είναι συνηθισμένη στα αρχικά στάδια της γυναικείου τύπου αλωπεκίας. Ταυτοχρόνως, όμως, τα ανδρογόνα μπορεί να αυξήσουν το “χνούδι” στο δέρμα του προσώπου και την τριχοφυΐα σε ορισμένα τμήματά του, όπως το πηγούνι», προσθέτει.

Εκτός από τις ορμονικές διακυμάνσεις, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην γυναικείου τύπου αλωπεκία της εμμηνόπαυσης είναι το στρες, η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών και ορισμένες παθήσεις (π.χ. του θυρεοειδούς).

«Αυτά δεν τα βλέπουμε στην ανδρικού τύπου ανδρογενετική αλωπεκία και γι’ αυτό καθιερώθηκε διεθνώς ο όρος female pattern hair loss, σε μία προσπάθεια να διαχωριστεί η γυναικείου τύπου αλωπεκία από την ανδρικού», συνεχίζει ο κ. Μιχελάκης.

Η θεραπεία
Για τις γυναίκες που έχουν αυτή την αραίωση και την λέπτυνση των μαλλιών τους, το μεγάλο ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν τα χειρότερα.
«Η γυναικείου τύπου αλωπεκία είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη κατάσταση», απαντά ο κ. Μιχελάκης. «Τα κακά νέα είναι πως όταν την αντιλαμβάνονται οι γυναίκες, έχουν ήδη χάσει πάνω από το 15% του όγκου των μαλλιών τους. Τα καλά νέα είναι πως ακόμα κι έτσι, υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να εμποδίσουν την περαιτέρω επιδείνωση και να τις βοηθήσουν να ανακτήσουν – τουλάχιστον εν μέρει – τα μαλλιά τους».

Το πρώτο βήμα της θεραπείας είναι η σωστή διάγνωση.
«Είναι σημαντικό να κάνουμε διαγνωστικές εξετάσεις για να αποκλείσουμε άλλες πιθανές αιτίες της αλωπεκίας, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι ορμονικές παθήσεις, η αναιμία, ίσως η ανεπάρκεια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να είναι τοπική, συστηματική ή/και επεμβατική.
Η τοπική και η συστηματική θεραπεία γίνονται με ειδικά φάρμακα, ανάλογα την αιτία. Μπορεί να έχουν ως στόχο τον περιορισμό της παραγωγής των ανδρογόνων και την δράση τους στους θυλάκους των τριχών.

Έτσι, ως τοπική θεραπεία μπορεί να χορηγηθούν διαλύματα με αντιανδρογόνα, με οιστραδιόλη (γυναικεία ορμόνη) και κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), σε ειδικές περιπτώσεις. Συνήθως χορηγούνται διαλύματα που περιέχουν την ουσία μινοξιδίλη. Η μινοξιδίλη είναι το κλασικό φάρμακο που χορηγείται και για την ανδρικού τύπου αλωπεκία.

Ως συστηματική αγωγή μπορεί να χορηγηθούν αντισυλληπτικά, κορτικοειδή και ειδικά φάρμακα (π.χ. σπιρονολακτόνη, φλουταμίδη, φιναστερίδη), σίγουρα σε επιλεγμένες περιπτώσεις και κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Στις επεμβατικές θεραπείες συμπεριλαμβάνονται η μεταφύτευση μαλλιών και η μεσοθεραπεία.

«Οι φαρμακευτικές θεραπείες χρειάζονται το λιγότερο 3-4 ή ακόμα και 6 μήνες έως ότου δείξουν τα αποτελέσματά τους, επομένως οι γυναίκες πρέπει να κάνουν υπομονή», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Επιπλέον, αν διακόψουν τη λήψη τους, η αλωπεκία μπορεί να υποτροπιάσει».

Επειδή, τέλος, η λέπτυνση των μαλλιών έχει σχετισθεί και με ανεπάρκειες διάφορων θρεπτικών συστατικών, η γυναίκα καλό είναι να εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη βιοτίνης, κυστεΐνης, φολικού οξέος, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης D3.

Ωστόσο καλό είναι να συμβουλευθεί πρώτα τον δερματολόγο ιατρό, ο οποίος θα επιλέξει την κατάλληλη αγωγή, ανάλογα με την περίπτωση.

ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

Υγεία

Σάλος με ντοκιμαντέρ που υποστηρίζει ότι οι... απονευρώσεις προκαλούν καρκίνο!
Νάνσυ Κουλούρα

Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ «Root Cause» που ισχυρίζεται ότι οι... απονευρώσεις στα δόντια προκαλούν καρκίνο απέσυρε με συνοπτικές διαδικασίες από την πλατφόρμα του το Netflix, εξαφανίζοντας μάλιστα όλα τα ίχνη του και από τον ιστότοπο της streaming υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, το φιλμ, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Αυστραλού κινηματογραφιστή Φρέιζερ Μπέιλι, συνδέει τις απονευρώσεις με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών και υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός τραυματισμένου ή μολυσμένου δοντιού είναι η εξαγωγή.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το Netflix ξεκίνησε να προβάλλει το φιλμ την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύντομα η πλατφόρμα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις του Αμερικανικού Οδοντριατρικού Συλλόγου (ADA), της Αμερικανικής Ένωσης Ενδοδοντολόγων (AAE) και την Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρικής Έρευνας (AADR).

Σε επιστολή που έστειλαν στο Netflix οι τρεις επαγγελματικές ενώσεις στις 29 Ιανουαρίου, επισήμαιναν ότι η συνεχιζόμενη φιλοξενία του ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα θα μπορούσε να βλάψει το κοινό που θα το παρακολουθήσει, διαδίδοντας εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με ασφαλείς ιατρικές πρακτικές, όπως οι ενδοδοντικές θεραπείες.

Παρόμοιες επιστολές εστάλησαν από τους επαγγελματίες της υγείας των δοντιών και στην Apple, την Amazon και τη Vimeo, που επίσης φιλοξενούσαν το φιλμ. Μέχρι σήμερα, η ταινία παραμένει ακόμα διαθέσιμη για αγορά ή streaming σε αυτούς τους τρεις ιστότοπους.

Οι ειδικοί επικρότησαν την απόφαση του Netflix, που έχει περίπου 58 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ, να αφαιρέσει την ταινία από την πλατφόρμα του.

«Η ταινία περιέχει σημαντική παραπληροφόρηση που δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία, και μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο φόβο στους θεατές», δήλωσε ο Τζέφρι Μ. Κόουλ, πρόεδρος της ADA.

Η Τζένιφερ Γκιμπς, διευθύντρια του Τμήματος Ενδοδοντίας στη Σχολή Οδοντιατρικής του Χάρβαρντ, επαίνεσε τη «σοφή και υπεύθυνη απόφαση» του Netflix.

Υγεία

Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την υγεία μας και μας χαρίζει ενέργεια, βοηθά στην απώλεια βάρους και γενικά είναι ένα πολύτιμο στοιχείο για τον οργανισμό μας.

Γιατί η πρωτεΐνη είναι τόσο σημαντική;

Η πρωτεΐνη είναι δομικό στοιχείο του οργανισμού, των μυών, ενισχύει τον μεταβολισμό και τη δυνατότητα καύσης λίπους. Είναι πραγματικά το καύσιμο που ενεργοποιεί και στηρίζει τον οργανισμό στην οικοδόμηση υγιών ιστών και κυττάρων.

Οι πρωτεΐνες είναι μακρές αλυσίδες αμινοξέων, τα οποία λαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Τα αμινοξέα βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά είδη τροφών, ακόμη και λαχανικά, αλλά οι υψηλότερες πηγές πρωτεΐνης βρίσκονται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια – και σε μικρότερο βαθμό σε ορισμένα τρόφιμα όπως φασόλια και σπόροι.

Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται καθημερινά για τη στήριξη του οργανισμού, από το δέρμα και τα μαλλιά μέχρι τα πεπτικά μας ένζυμα και αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ζωτικά όργανα, οι μύες, οι ιστοί ακόμη και ορισμένες ορμόνες προκύπτουν από πρωτεΐνες. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες δημιουργούν αιμοσφαιρίνη και αντισώματα. Οι πρωτεΐνες ελέγχουν σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, από το σακχάρο μέχρι την επούλωση τραυμάτων και την καταπολέμηση των βακτηριδίων.

Με απλά λόγια, χωρίς πρωτεΐνες η ζωή θα ήταν αβέβαιη!


Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά σχεδόν το μισό τους βάρος σε γραμμάρια πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι αθλητές ίσως έχουν ανάγκη από μεγαλύτερες ποσότητας.

Μήπως πάσχετε από ανεπάρκεια πρωτεΐνης;

Ο ερευνητής της κλινικής Mayo Jan van Deursen, Ph.D., ξεκινώντας μια έρευνα σχετικά με τις νεοπλασίες ανακάλυψε ότι ορισμένες πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση.

Σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα, η έλλειψη πρωτεΐνης συγκεκριμένου τύπου BubR1 οδηγούσε ταχύτερα τα πειραματόζωα σε θάνατο. Αυτή η πρωτεΐνη μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, αυτό ισχύει και για το ανθρώπινο σώμα, όπου η ανεπάρκεια πρωτεΐνης οδηγεί σε καταρράκτη, καρδιακά προβλήματα, κύφωση ή μυϊκή ατροφία – ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω συμπτώματα, όπως:

Αργός μεταβολισμός
Δυσκολία απώλειας βάρους
Δυσκολία στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας
Χαμηλά επίπεδα ενέργειας και κόπωση
Κακή συγκέντρωση και μαθησιακές δυσκολίες
Διαταραχές της διάθεσης και της διάθεσης
Μυϊκοί πόνοι, πόνοι στα οστά και τις αρθρώσεις
Αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη
Αργή επούλωση πληγών
Κακό ανοσοποιητικό σύστημα
10 σημάδια που δείχνουν ανεπάρκεια πρωτεΐνης.
Υψηλή χοληστερόλη
Η υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια δεν οφείλονται μόνο στην κατανάλωση λιπαρών τροφών – είναι επίσης αποτέλεσμα αυξημένων επιπέδων φλεγμονής, ορμονικών ανισορροπιών και κακής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εάν έχετε την τάση να αντικαθιστάτε πρωτεϊνικές τροφές με γλυκά σνακ, υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα, η χοληστερόλη σας μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται καθώς το ήπαρ και τα κύτταρα σας παύουν να επεξεργάζονται τα λιπαρά με αποτελεσματικό τρόπο. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη πρωτεΐνών μπορεί να οδηγεί και σε καρδιακές παθήσεις.

Έντονο στρες και κακή διάθεση.
Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν τη διάθεσή σας. Οι πρωτεΐνες βοηθούν τον εγκέφαλο να συνθέσει ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που δημιουργούν θετικά συναισθήματα όπως η ηρεμία, ο ενθουσιασμός και η θετική διάθεση.

Η γυμναστική σας ταλαιπωρεί.
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέας μυϊκής μάζας και για τη διατήρηση της ενέργειας. Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας (ή μυϊκή ατροφία), κόπωση ακόμη και αποθήκευση λίπους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να προπονήστε περισσότερο, αλλά ίσως έχετε λιγότερα αποτελέσματα εάν η διατροφή σας δεν επαρκεί για να υποστηρίξει την αποκατάσταση των ιστών ή τις ενεργειακές σας ανάγκες.

Κακός ύπνος.
Ο κακός ύπνος και η αϋπνία ενίοτε συνδέονται με ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αύξηση της κορτιζόλης και μείωση της παραγωγής σεροτονίνης. Οι μεταβολές του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταφέρονται στη νύχτα. Οι υδατάνθρακες απαιτούν πολύ περισσότερη ινσουλίνη από το λίπος ή την πρωτεΐνη. Η κατανάλωση τροφών με πρωτεΐνη πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τρυπτοφάνης και σεροτονίνης και επιδρούν ελάχιστα στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Υποφέρετε από «ομίχλη εγκεφάλου».
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγιή νευρολογική λειτουργία. Η ομίχλη του εγκεφάλου, η κακή συγκέντρωση, η έλλειψη κινήτρου και η δυσκολία εκμάθησης νέων πληροφοριών μπορεί να είναι ενδείξεις ότι τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών είναι χαμηλά, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, της επινεφρίνης, της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης. Οι νευροδιαβιβαστές συντίθενται στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας αμινοξέα και σύμφωνα με μελέτες η πρωτεΐνη μπορεί να ενισχύει την απόδοση της εργασίας, τη μάθηση και τις κινητικές δεξιότητες.

Δυσπεψία.
Πολλές μεταβολικές και πεπτικές λειτουργίες εξαρτώνται από την πρόσληψη αμινοξέων. Εάν νιώθετε κόπωση, ή ο οργανισμός σας είναι καταβεβλημένος γενικά λόγω έλλειψης πρωτεϊνών, ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε θέματα με την παραγωγή ενζύμων, ή να υποφέρετε από μυϊκές συσπάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα και διαταραχές πέψης, γενικά.

Στενά παντελόνια.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες προκαλούν αυξημένο κορεσμό περισσότερο από υδατάνθρακες ή λίπη, έτσι ώστε να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής και το σνακ και οι υδατάνθρακες που μας φουσκώνουν χωρίς λόγο. Οι πρωτεΐνες βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, επιτρέποντάς τη διατήρηση υγιών μυών, με καλύτερο μεταβολισμό.

Αστάθεια στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι γυναίκες υποφέρουν από ακανόνιστη περίοδο και προβλήματα δυσκολίας σύλληψης είναι μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου για το ΣΠΑ είναι η παχυσαρκία και ο προ-διαβήτης ή ο διαβήτης – στην πραγματικότητα, η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει το 50-70% όλων των γυναικών με ΣΠΑ. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη / υδατάνθρακες συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στην κόπωση, σε φλεγμονές και στην αύξηση βάρους που διαταράσσει τη λεπτή ισορροπία γυναικείων ορμονών.

Αργή επούλωση των τραυμάτων.
Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυϊκής ατροφίας, βραδείας οστικής επούλωσης, οστικής αδυναμίας, καταγμάτων και ακόμη και οστεοπόρωσης. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και βοηθά στον μεταβολισμό των οστών. Σύμφωνα με μελέτες οι ενήλικες με τις μεγαλύτερες οστικές διαταραχές είναι εκείνοι με χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, (περίπου 16-50 γραμμάρια την ημέρα). Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μια δίαιτα υψηλή σε αμινοξέα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της μυϊκής ατροφίας λόγω γήρανσης (σαρκοπενία).

Φθορές στα μαλλιά και τα νύχια.
“Η έλλειψη πρωτεϊνών συχνά αφήνει το σημάδι της στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, τα οποία κατά κύριο λόγο δημιουργούνται από πρωτεΐνες. Η αραίωση μαλλιών, η απώλεια μαλλιών (αλωπεκία) και τα εύθραυστα νύχια είναι επίσης κοινά συμπτώματα (Rushton, Godwin). Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι απίθανο να εμφανιστούν ακόμη κι αν δεν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια στα επίπεδα πρωτεΐνης.

Πόση ποσότητα πρωτεϊνών έχουμε ανάγκη;

Η απαραίτητη ποσότητα διαφέρει ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ατόμου σε πρωτεΐνες. Το σωματικό βάρος, το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας ή άσκησης καθορίζουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης, αν και οι ανάγκες ποικίλουν καθημερινά.

Σύμφωνα με μελέτες, η ελάχιστη Σ.Η.Π. πρωτεϊνών για ενήλικες με μέσο βάρος και επίπεδο δραστηριότητας είναι: 56 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 46 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες.
Ωστόσο, αυτά θεωρούνται ελάχιστα ποσά, επομένως ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλά εάν καταναλώνετε πολλή ενέργεια, βρίσκεστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή νοσείτε.
Αυτές οι ποσότητες είναι ίσες με την κατανάλωση περίπου 0,36 γραμμαρίων πρωτεΐνης για κάθε 500 γρ. του βάρους σας. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεΐνης και στοχεύουν να καταναλώνουν περίπου 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 500 γρ. βάρους.
Οπότε, μια γυναίκα που ζυγίζει περίπου 68 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 75 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα και ένας άνδρας που ζυγίζει περίπου 88 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 90 γραμμάρια.
Αν σας κουράζουν οι αριθμοί, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε περίπου το 20-30% των συνολικών σας θερμίδων από πρωτεϊνικές τροφές.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Όταν πρόκειται για πρωτεΐνες, υπάρχουν μερικές βασικές κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσετε. Κατ΄αρχάς είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς (και οι αγαπημένοι σας) πρέπει να καταναλώνετε πρωτεΐνες σε τακτική βάση. Δεύτερον, πρέπει να τρώτε τα σωστά είδη πρωτεϊνών για να έχετε τα επιθυμητά οφέλη.

Συνολικά, η κατανάλωση ενός συνδυασμού φυτικών και ζωικών επιλογών είναι η καλύτερη προσέγγιση, γι΄αυτό ονομάζεται και ευέλικτη διατροφή. Ενώ τα ζωικά προϊόντα έχουν περισσότερες πρωτεΐνες ανά θερμίδα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών ή αυγών κάθε μέρα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα και έχει τα δικά της μειονεκτήματα.

Οι φυτικές πρωτεΐνες συχνά θεωρούνται ως ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε περισσότερες ίνες, αντιοξειδωτικά, ηλεκτρολύτες και άλλα θρεπτικά συστατικά, γι ‘αυτό προσπαθήστε να τις συμπεριλάβετε στα γεύματά σας συχνά στη θέση του κρέατος.

Οι επιλογές για φυτικές πρωτεΐνες που εξακολουθούν να προσφέρουν πολλά αμινοξέα περιλαμβάνουν: όλα τα είδη φασολιών και όσπρια και φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως αμύγδαλα, λιναρόσπορος, τσάι και κάνναβη, ακατέργαστοι κόκκοι όπως βρώμη, φαγόπυρο, αμάρανθος, farro ή quinoa.
Υπάρχουν και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, όπως σπανάκι, καλαμπόκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και μανιτάρια – και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες.
Όταν πρόκειται για τη χρήση συμπληρώματος σε σκόνη, τα σκευάσματα περιλαμβάνουν πρωτεΐνη μπιζελιού, πρωτεΐνη κρίκετ και επίσης πρωτεΐνη ζωμού οστών. Υπάρχουν πολλά οφέλη στην κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, καθώς προσφέρουν κάτι παραπάνω από απλή πρωτεΐνη – για παράδειγμα, η πρωτεΐνη οστικών ζωοτροφών παρέχει επίσης κολλαγόνο και γλυκοζαμίνη, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, τις αρθρώσεις και το δέρμα.
Όσον αφορά το κρέας, οι καλύτερες μορφές πρωτεΐνης βρίσκονται στο βοδινό κρέας ελευθέρας βοσκής, στο βιολογικό κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και τον άγριο σολομό.
Οφέλη των πρωτεϊνών για την υγεία.

Η πρωτεΐνη είναι πολύ ευεργετική και τα οφέλη περιλαμβάνουν καύση λίπους, αποκατάσταση των μυών και επούλωση τραυμάτων. Είναι επίσης απαραίτητη για:

Καταπολέμηση του διαβήτη
Τη λειτουργία εγκεφάλου
Ό,τι αφορά την κατάθλιψη και θέματα του εγκεφάλου
Χοληστερόλη

Τέλος, είναι σημαντική για την αποκατάσταση των μυών. Έτσι, αν προσπαθείτε να ανακάμψετε από έναν τραυματισμό και θέλετε να βελτιώσετε τη συνολική σας ενέργεια, είναι απαραίτητο να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με πρωτεΐνες.
Εάν αγοράζετε σκευάσματα, φροντίστε να προέρχονται από οργανικές, φυσικές πηγές. Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ότι όλα τα συμβατικά εστιατόρια και παντοπωλεία δεν πωλούν φυτικές οργανικές πρωτεΐνες. Οι συμβατικές πρωτεΐνες, είναι φορτωμένες με ορμόνες, αντιβιοτικά, στεροειδή και άλλα χημικά που θα καταστρέψουν πραγματικά την υγεία σας.

Βάλτε την πρωτεΐνη στη διατροφή σας, με όποιον τρόπο θεωρείτε ότι σας ταιριάζει και δεν θα χάσετε!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Υγεία

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το είχαν θεοποιήσει. Οι εργάτες που έχτισαν τις Πυρα­μίδες έπαιρναν κάθε πρωί μια σκελίδα σκόρδο για τονωτικό και αντιση­πτικό. Για τονωτικό το έπαιρναν στην αρχαία Ελλάδα και οι αθλητές πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Εβραίοι το θεω­ρούσαν πανάκεια.

Το σκόρδο (Allium sativum) είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που χρησιµοποιείται ευρύτατα στη µαγειρική από πολλούς λαούς. Είναι επίσης ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτικά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Θεωρείται πως έχει μια ποικιλία από ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία ενώ η πιο σημαντική παρενέργεια που μπορεί να έχει είναι η αυξημένη αιμορραγία.

Τα τελευταία 10 χρόνια διερευνώνται πιο έντονα οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου. Θεωρείται ότι προάγει την υγεία αλλά οι μηχανισμοί είναι ελάχιστα κατανοητοί. Αυτό που έχει μελετηθεί περισσότερο είναι η επίδρασή του στις καρδιαγγειακές παθήσεις: στη χοληστερίνη, την υπέρταση, τη θρόμβωση και στο σάκχαρο του αίματος. Η πρόσληψη σκόρδου έχει επίσης ερευνηθεί ως προς τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου, ειδικά της γαστρεντερικής οδού (εντέρου και στομαχιού). Άλλες βιολογικές δραστικότητες που περιγράφηκαν περιλαμβάνουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιασθματική δράση. Τέλος, μπορεί να έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και πρεβιοτικά αποτελέσματα.

Το σκόρδο είναι πιο αποτελεσματικό όταν τρώγεται ωμό και σε ικανοποιητική ποσότητα -κάθε σκελίδα ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια. Τα 100 γραμμάρια ωμού σκόρδου περιέχουν 65% νερό, 24-33 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,6-6,1 γραμμάρια πρωτεΐνες και 1,5 γραμμάρια διατροφικές ίνες αποδίδοντας περί τις 150 θερμίδες. Τα κύρια ιχνοστοιχεία είναι το κάλιο (446 mg) και ο φώσφορος (136 mg).

Υπάρχουν περισσότερες από 200 χημικές ενώσεις στο σκόρδο και μερικές από αυτές περιέχουν θείο. Μια βασική ουσία είναι η αλλιίνη. Πρόκειται για ένα θειούχο αμινοξύ που υπάρχει και στο κρεμμύδι. Είναι άοσμη αλλά όταν οι σκελίδες διαταράσσονται μηχανικά (μάσημα, τεμαχισμός, σύνθλιψη), η αλλιίνη μετατρέπεται σε αλλίνη μέσω ενός ενζύμου που λέγεται αλλινάση και στη συνέχεια προκύπτει η αλισίνη η οποία αποτελεί το φυσικό προστάτη του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς, και δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου.

Τα οφέλη του σκόρδου θεωρείται ότι προέρχονται από την αλισίνη η οποία ωστόσο είναι μια ασταθής χημική ένωση. Ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος μειώνουν σημαντικά τα επίπεδά της. Επίσης δεν ανιχνεύεται στο αίμα γιατί μετατρέπεται γρήγορα σε άλλες ουσίες. Αυτό κάνει πολλούς ερευνητές να πιστεύουν ότι δεν είναι η αλισίνη που παρέχει τα πιθανά οφέλη αλλά ουσίες που προκύπτουν από αυτή. Πάντως, όταν το σκόρδο βράζεται, απενεργοποιείται, εν μέρει τουλάχιστον, το ένζυμο αλλινάση και δεν παράγεται η αλισίνη.

Χοληστερίνη
Ορισμένες μελέτες βρήκαν ότι το σκόρδο µειώνει τη ολική χοληστερίνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες είναι αντιφατικές. Ενώ υπάρχουν μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο λειτουργεί καλά για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, άλλες δεν βρήκαν το σκόρδο αποτελεσματικό.

Η πρώτη μετα-ανάλυση για το σκόρδο και τη χοληστερίνη (1993) έδειξε ότι οι χαμηλές δόσεις συμπληρωματικού σκόρδου, που αντιστοιχούν περίπου σε μισή ή μια σκελίδα την ημέρα συνδέονται με μείωση της χοληστερίνης σε άτομα με υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, κατά 9%. Οι θετικές μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων μπορούν να μειωθούν έως και 20 mg/dL στους ανθρώπους.

Μια άλλη όμως, μεταγενέστερη μετα-ανάλυση έδειξε ότι η μείωση της κακής χοληστερίνης, της LDL, ήταν ελάχιστη. Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (της “κακής” χοληστερίνης) μειώθηκαν ελάχιστα ή καθόλου, ενώ η χοληστερόλη HDL (“καλή” χοληστερόλη) δεν επηρεάστηκε από τη χορήγηση σκόρδου.

Αθηροσκλήρωση
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο μειώνει την εναπόθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες και την αθηροσκλήρωση, αν και πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα.

Το σκόρδο μπορεί να επιβραδύνει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας η οποία προκαλεί στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition το 2016. Επιστήμονες από το LA BioMed που υπάγεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 άτομα ηλικίας 40-75 ετών που είχαν μεταβολικό σύνδρομο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας των αρτηριών της καρδιάς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να καταναλώνουν κάθε μέρα εκχύλισμα σκόρδου και από τους άλλους μισούς μία εικονική ουσία. Ένα χρόνο αργότερα, βρήκαν ότι σε όσους κατανάλωναν το εκχύλισμα σκόρδου υπήρξε επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηρωματικής πλάκας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μείωση.

healthyliving.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή