Ιανουαρίου 17, 2019

Υγεία

Πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, το γιαούρτι είναι ο φύλακας άγγελος της καλής λειτουργίας του οργανισμού
Ένα τρόφιμο που βοηθά την υγεία και την ομορφιά, όχι μόνο με την κατανάλωσή τους αλλά και με την εξωτερική του χρήση.

Το γιαούρτι θεωρείται ένα φυσικό καλλυντικό με αντιγηραντική δράση, καθώς το γαλακτικό οξύ συσφίγγει την επιδερμίδα, ενώ τα προβιοτικά που διαθέτει έχουν αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση. Πέρα, όμως, από την υγεία της επιδερμίδας, το γιαούρτι αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για το σύνολο του οργανισμού.

Τα… καλά μικρόβια που βοηθούν τον οργανισμό

Τα γνωστά σε όλους προβιοτικά που ωφελούν την υγεία, δεν είναι τίποτα άλλο μικροοργανισμούς, δηλαδή «καλά μικρόβια». Το γιαούρτι περιέχει πολλούς τέτοιους μικροοργανισμούς, οι οποίοι βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, που μπορεί να προκύψει από τη λήψη αντιβίωσης (οι ουσίες της αντιβίωσης καταστρέφουν αδιακρίτως τόσο τα κακά όσο και τα καλά βακτήρια του βλεννογόνου) και ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, δυσπεψία και ναυτία.

Η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι γιαούρτι πρόβειο ή αγελάδος, θα πρέπει, όμως, να συμβουλευτείτε τον γιατρό μας για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα στην λήψη του φαρμάκου και την κατανάλωση του γιαουρτιού γιατί ορισμένες ουσίες (π.χ. οι τετρακυκλίνες) δεν απορροφώνται από τον οργανισμό όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με γιαούρτι.

Όμως, τα καλά μικρόβια που υπάρχουν στο γιαούρτι δεν είναι απαραίτητα μόνο κατά τη λήψη αντιβίωσης, αλλά και για την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών από τον οργανισμό μας. Το γιαούρτι βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας στην μικροβιακή χλωρίδα του εντερικού βλεννογόνου και αποτρέπει την εμφάνιση δυσάρεστων πεπτικών ενοχλήσεων, καταστρέφοντας την ανάπτυξη των επιβλαβών μικροβίων.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος. Ιδανική επιλογή είναι το γνήσιο παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα, επειδή έχει πυτιά που περιέχει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς ζύμωσης (τους γαλακτοβάκιλους).

Στηρίζει την καλή υγεία, μειώνει τους κινδύνους

Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού, όπως το ασβέστιο, το φώσφορο, το κάλιο, η βιταμίνη Α και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και στη διατήρηση γερών οστών, ενώ η συστηματική κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την μακροζωία. Επιπλέον, το επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension δημοσίευσε μία μελέτη η οποία συνδέει την αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στους πάσχοντες από υπέρταση.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν ότι η συχνή πρόσληψή του (πέντε φορές την εβδομάδα) σχετίζεται με μείωση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης σε γυναίκες, ενώ στο πλαίσιο μιας γενικότερα προσεγμένης διατροφής ο κίνδυνος αυτός μειώνεται κατά 31%.

Υγεία

Νέα έρευνα του American Cancer Society δείχνει πως οι θάνατοι από καρκίνο μειώθηκαν κατά 27% τα τελευταία 25 χρόνια, με αποτέλεσμα 2,6 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους σε αυτήν την περίοδο.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι γενικοί θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν, κυρίως από άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Αλλά από το 1991, η αιτία θανάτου από καρκίνο μειώνεται σταθερά κατά 1,5% ετησίως έως το 2016, κυρίως λόγω των μακροχρόνιων προσπαθειών και δράσεων για τη μείωση του καπνίσματος, καθώς και στην πρόοδο που σημειώθηκε στην ανίχνευση και θεραπεία καρκίνου σε προγενέστερα στάδια.

«Αυτά είναι καλά νέα, δήλωσε ο Noel Weiss, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει η WSJ.

«Υπάρχει όπως ακόμα πολύς δρόμος. Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των Αμερικανών».

Παρά τη σταθερή μείωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας, οι ερευνητές προέβλεπαν επίσης ότι το 2019 αναμένουν 1,76 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και σχεδόν 607.000 θανάτους από καρκίνο στις Η.Π.Α.

Οι άνδρες πεθαίνουν κυρίως από καρκίνο σε πνεύμονα, προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ οι γυναίκες πεθαίνουν κυρίως από τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επίσης σημείωσε διαφορές στον καρκίνο συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας μεταξύ των φύλων.

Οι άνδρες είχαν συνολική μείωση 34% στη θνησιμότητα από καρκίνο, σε σύγκριση με 24% για τις γυναίκες, που έχουν χαμηλότερη στο κάπνισμα.

Η επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται δύο φορές πιο γρήγορα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Electra D. Paskett, καθηγήτρια έρευνας καρκίνου στο Πανεπιστημιακό Αντικαρκινικό Κέντρο στο Οχάιο, τόνισε πως ο αριθμός των υποθέσεων προσπαθεί να εξηγήσει τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου και μπορεί να ποικίλει ανάλογα τον καρκίνο.

Εν μέσω των καλών ειδήσεων σχετικά με τη μείωση του συνόλου του ποσοστού θνησιμότητας, υπάρχουν και κάποιες ενοχλητικές ενδείξεις, στις οποίες οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο καρκίνος της μήτρας έχει αυξηθεί και ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων - περίπου το 60% - αποδίδεται στην παχυσαρκία, σύμφωνα με την Rebecca Siegel, διευθύντρια στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου
και επικεφαλής της έκθεσης.

«Μάλλον βλέπουμε μόνο την άκρη του παγόβουνου σχετικά με την επίδραση της επιδημίας της παχυσαρκίας
στα ποσοστά καρκίνου», δήλωσε η κυρία Siegel, ενώ οι τάσεις στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι «ανησυχητικές, ειδικά εάν συνεχίζουν καθώς οι άνθρωποι γερνούν».

Τα ποσοστά εμφάνισης σε καρκίνους όπως το μελάνωμα, το ήπαρ, ο θυρεοειδής, η μήτρα και το πάγκρεας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Υγεία

H γανοθεραπεία είναι μία εναλλακτική - συμπληρωματική θεραπεία, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ανατολική ιατρική και βασίζεται στο Γανόδερμα, ένα εξαιρετικό προσαρμογόνο βότανο (πρόσφατος ιατρικός όρος, ο οποίος εισήχθη για πρώτη φορά το 1947 από τον Pώσο τοξικολόγο Nikolay Vasilievich Lazarev).

Στο Γανόδερμα αναφέρονται πολλές πηγές (ιατρικές & μη) διότι:

α. συμβάλει σημαντικά σε πολλές σωματικές διαταραχές και παθήσεις γιατί αποτοξινώνει τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο

β. εξισορροπεί τις λειτουργίες των επί μέρους οργάνων γιατί μας εφοδιάζει με 400 θρεπτικά συστατικά εκ των οποίων 150 αντιοξειδωτικά

γ. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

δ. αλκαλοποιεί το pH του σώματος γιατί είναι ιδιαίτερα αλκαλική τροφή

ε. βοηθάει στο αδυνάτισμα γιατί αυξάνει τις καύσεις και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς ενεργεί το Γανόδερμα - τα 5 στάδια

- Στον οργανισμό, όλα τα ενεργά στοιχεία του Γανοδέρματος δρουν συνεργικά (συντονισμός) για να επαναφέρουν τη συνολική υγεία, το οποίο είναι και η βάση της γανοθεραπείας.

- Το Γανόδερμα, όταν καταναλώνεται συχνά, φθάνει σε όλα τα κύτταρα του σώματος λόγω της μοναδικής του ιδιότητας να είναι προσαρμογόνο. Κατόπιν, πέντε στάδια για την βελτίωση της υγείας λαμβάνουν χώρα

A. Σάρωση

1. Αυτό είναι απλώς ένα διαγνωστικό στάδιο που συμβαίνει μέσα σε 6 εβδομάδες από την έναρξη της γανοθεραπείας και διαρκεί 5 με 7 ημέρες

2. τα κύτταρα ελέγχονται για τοξίνες και αδράνεια. Οι περισσότερες από τις κυτταρικές βλάβες υποδεικνύονται από ενδείξεις σε εξωτερικά και εσωτερικά όργανα π.χ. μάτια, ούρα κτλ

3. το RG βοηθάει στο ανίχνευση κρυμμένων ασθενειών και προχωράει στη εξισορρόπηση των σωματικών λειτουργιών

4. από τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο σώμα, μπορούμε να εντοπίσουμε την περιοχή που χρειάζεται θεραπεία. Αυτό είναι γνωστό ως «αποτέλεσμα της σάρωσης» του RG

5. To RG έχει το ευρύτερο πεδίο σάρωσης γιατί περιέχει όλα τα φυσικά στοιχεία που έχει το Γανόδερμα (υδατοδιάλυτα, οργανικά διαλυτά και πτητικά )

Β. Καθαρισμός - Αποτοξίνωση (1 έως 30 εβδομάδες)

1. Το σώμα μέσω του απεκκριτικού συστήματος, το οποίο ενεργοποιείται από το Γανόδερμα, απομακρύνει τα ανεπιθύμητα και βλαβερά τοξίνες (ουρικό οξύ, αυξημένη χοληστερόλη - λίπος και συσσώρευση χημικών). Μεταξύ των βοτάνων, το RG έχει την ισχυρότερη επίδραση στην αφαίρεση αυτών των τοξινών

2. οι τοξίνες απομακρύνονται από το σώμα μας με:

α. την εφίδρωση

β. την ούρηση και τα κόπρανα

γ. Πύον, εξανθήματα, φλέγμα και αποβολή βλέννας

Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, ίσως νιώσετε δίψα και ότι το σώμα σας είναι ζεστό. Αυτό είναι σημάδι ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο νερό για την απομάκρυνση των τοξινών

Γ. Ρύθμιση (1 έως 12 μήνες)

1. Εξισορροπητικό αποτέλεσμα για να αποκατασταθεί η λειτουργία τους σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα

2. πολλές αντιδράσεις μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Μην ανησυχείτε γιατί αυτό είναι σημάδι ότι το σώμα αποθεραπεύεται

3. συνεχίστε να καταναλώνετε το γανόδερμα

4. Έαν η αντίδραση είναι πολύ έντονη, μειώστε τη δοσολογία

5. μετά το πέρας της αντίδρασης, επαναφέρετε την κανονική δοσολογία

6. εάν η αντίδραση επανέλθει, συνεχίστε με την ίδια δοσολογία, μην ελαττώσετε.

Δ. Αναδόμηση (6 έως 24 μήνες)

1. Σε αυτήν την φάση, τα μέρη του σώματος που έχουν υποστεί τραυματισμούς ή ζημιές, επουλώνονται και αναδομούνται.

2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της σωματικής δύναμης, και της ψυχικής ηρεμίας.

3. Eφοδιασμός του σώματος με βασικά στοιχεία π.χ. τριτερπενοειδή για την αποκατάσταση της λειτουργίας του.

Ε. Αναζωογόνηση - ανάπλαση (1 έως 3 έτη)

1. αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της κατανάλωσης του γανοδέρματος.

2. είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο το οποίο έχει αναζωογονητική επίδραση (αποκατάσταση της νεανικής εμφάνισης, σωματικής δύναμης και ηρεμίας του νου).

3. Η οξείδωση των κυττάρων εμποδίζεται και η γήρανση των κυττάρων καθυστερείται. Το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται σε όλα τα επίπεδα.

https://www.gano-therapy.gr/

Υγεία

Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας;

Η παιδική αμνησία όπως την αποκαλούν είναι ένα θέμα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο αυτό. Να μην θυμόμαστε δηλαδή καθόλου, τα πρώτα χρόνια της ζωής μας

Ο πρώτος που προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό ήταν ο Sigmund Freud. Ο Freud μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες επεξήγησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας επειδή εκείνες οι εμπειρίες είναι τρομακτικές για ένα πλασματάκι που μόλις έχει γεννηθεί και ο εγκέφαλος του αν και τις καταγράφει, τις καταχωνιάζει και δεν τις ανασύρει ποτέ.

Αργότερα και όταν η ιατρική προχώρησε οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ανατομικός είναι ο λόγος που δεν θυμόμαστε την πρώιμη παιδική μας ηλικία καθώς το νευρικό σύστημα ενός μωρού δεν είναι ακόμη πλήρως αναπτυγμένο για να μπορεί να δέχεται και να αφομοιώνει μνήμες και ερεθίσματα.

Τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συνειδητή μνήμη, όπως ο Ιππόκαμπος και ο Προμετωπιαίος λωβός, δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένα πριν το 3ο ή 4ο έτος.

Η τελευταία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development έγινε πριν από 3 χρόνια. Εκατόν πενήντα παιδιά από 3 μέχρι 13 ετών έπρεπε να περιγράψουν τις 3 παλαιότερες αναμνήσεις που είχαν στο μυαλό τους. Στη συνέχεια οι γονείς επιβεβαίωσαν τα γεγονότα. Πέρασαν 2 χρόνια και τα ίδια παιδιά που είχαν μεγαλώσει κλήθηκαν πάλι να απαντήσουν στο ίδιο ερώτημα. Οι απαντήσεις τους όμως διέφεραν από τις αρχικές.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα μικρότερα από τα παιδιά (που τώρα είχαν γίνει 5 ετών) μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία από τα μεγαλύτερα να ανακαλέσουν τις αναμνήσεις τους από την πρώιμη παιδική ηλικία. Όσο μεγαλύτερα ήταν τα παιδιά τόσο πιο δύσκολα θυμόνταν. Το συμπέρασμα ήταν ότι η μνήμη είναι κάτι το ζωντανό που αλλάζει και αυξάνεται όσο το παιδί μεγαλώνει.

Οι επιστήμονες επίσης συμφώνησαν ότι αν και δεν θυμούνται την πρώιμη ηλικία τους, τα παιδιά την έχουν καταγεγραμμένη σε ασυνείδητο επίπεδο

 enallaktikidrasi.com

Υγεία

Ερευνα του Χάρβαρντ για την μακροζωία: Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που μας χαρίζουν χρόνια ζωής
Πάντα ψάχνουμε τρόπους που θα μας προσφέρουν μια μακριά και υγιή ζωή.

Η ζωή τρέχει με μεγάλες ταχύτητες.

Προσπερνάμε στιγμές, αφήνουμε το στρες να ροκανίζει τις μέρες μας, εξαντλούμαστε από υποχρεώσεις και τα «πρέπει» παραγκωνίζουν τα «θέλω». Η ποιότητα στην καθημερινότητά μας δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων, όσο θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων.

Μικρές συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας και να δώσουν άλλη πνοή στη διάθεσή μας.

Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που εξασφαλίζουν την αιωνιότητα. Είναι γεγονός ότι η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη υγεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για μακροζωία.

Οταν τα επίπεδα ενέργειας είναι υψηλά, μπορούμε να αντέξουμε τα πάντα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μερικές, απλές συνήθειες της καθημερινότητάς μας μπορούν να αυξήσουν τα χρόνια ζωής μας, θωρακίζοντας την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία μας.

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ βρήκε ποιες 5 συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τα χρόνια της ζωής μας. 14 για τις γυναίκες και 12 για τους άνδρες.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Χου μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 79.000 γυναίκες και 44.400 άνδρες σε βάθος περίπου 30ετίας.

Οι ερευνητές εστίασαν σε πέντε παράγοντες: χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, αποχή από το κάπνισμα, τουλάχιστον 30 λεπτά άσκηση ή και περισσότερο την ημέρα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και υγιεινή διατροφή.

1. Μην καπνίζεις

2. Μην είσαι παχύσαρκος

Κανονικό σωματικό βάρος σημαίνει δείκτης μάζας σώματος μεταξύ του 18,5 και του 25.

3. Γυμνάσου καθημερινά για 30 λεπτά

30 λεπτά κίνηση την ημέρα, έστω και απλό περπάτημα.

4. Μην πίνεις πολύ αλκοόλ

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σημαίνει ένα ποτήρι του κρασιού την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

5. Ακολούθησε σωστή διατροφή

Σωστή διατροφή σημαίνει πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες.

bovary.gr

Υγεία

Ηλικιωμένοι: Γιατί τους απειλεί η υποθερμία και ΜΕΣΑ στο σπίτι – πως να προστατευτούν
Από Ρούλα Τσουλέα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες απειλούν τους ηλικιωμένους ακόμα κι όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Ευτυχώς μπορούν να λάβουν πολλά μέτρα προστασίας.
Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν υποθερμία, ακόμα κι όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι τους, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι χάνουν γρήγορα θερμότητα και συχνά δεν το συνειδητοποιούν. Έτσι, κινδυνεύουν να υποστούν υποθερμία πριν το καταλάβουν.

Η υποθερμία είναι η επικίνδυνη μείωση της σωματικής θερμοκρασίας. Αναπτύσσεται όταν κάνει κρύο και ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει αρκετή θερμότητα. Ακόμα και η σύντομη έκθεση στο κρύο μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.

Για έναν ηλικιωμένο, η μείωση της σωματικής θερμοκρασίας στους 35 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα, αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, πρόβλημα στους νεφρούς, βλάβη στο ήπαρ κ.λπ.

Τα ύποπτα συμπτώματα
Σύμφωνα με το NIA, τα προειδοποιητικά συμπτώματα της υποθερμίας είναι:

* Αργή ή μπερδεμένη ομιλία

* Υπνηλία ή νοητική σύγχυση

* Ρίγη ή δυσκαμψία στα χέρια και στα πόδια

* Φτωχός έλεγχος των κινήσεων του σώματος

* Αργές αντιδράσεις

* Αδύναμος καρδιακός παλμός

* Σωματική θερμοκρασία 35 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη.

Τι να προσέξετε στο σπίτι
Το ΝΙΑ τονίζει στην ανακοίνωσή του πως οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν από υποθερμία ακόμα κι όταν η θερμοκρασία στο σπίτι τους είναι 16-18 βαθμούς Κελσίου. Και αυτό, διότι μπορεί το σπίτι να μην είναι αρκετά ζεστό ώστε να είναι ασφαλείς.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για όσους ζουν μόνοι, διότι δεν υπάρχει κάποιος που θα τους προειδοποιήσει ότι το σπίτι τους είναι παγωμένο.

Για να αποφύγετε αυτή την παγίδα, πρέπει να κάνετε τα εξής:

* Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 20-21 βαθμούς Κελσίου. Για να μην κάνετε σπατάλη στη θερμότητα, κλείστε τη θέρμανση στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε και κλειδώστε τις πόρτες τους. Να έχετε επίσης κλειστές τις πόρτες για το υπόγειο.

* Βάλτε πετσέτες τυλιγμένες σε ρολό στο κάτω μέρος κάθε πόρτας απ’ όπου μπαίνει ρεύμα αέρα.

* Ελέγξτε όλα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, για να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας δεν χάνει θερμότητα από αυτά. Να έχετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες κλειστές για να εμποδίζετε τη διέλευση του αέρα. Αν νιώθετε ότι από κάπου μπαίνει παγωμένος αέρας, χρησιμοποιήστε ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες για να κλείσετε το κενό.

* Να ντύνεστε ζεστά, παρότι βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Ρίξτε μια κουβέρτα στα πόδια σας. Να φοράτε κάλτσες και ζεστές παντόφλες.

* Όταν μπαίνετε για ύπνο, να φοράτε μακριά εσώρουχα κάτω από το νυχτικό ή την πιτζάμα σας. Να σκεπάζεστε με έξτρα κουβέρτες πάνω από το πάπλωμα. Να φοράτε σκούφο.

Η διατροφή σας
* Να τρώτε καλά για να μην χάνετε βάρος. Αν δεν τρέφεστε σωστά, μπορεί να έχετε λιγότερο λίπος κάτω από το δέρμα σας, αλλά το υποδόριο λίπος σάς είναι απαραίτητο για να είστε ζεστοί.

* Φροντίστε σε κάθε γεύμα να καταναλώνετε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα. Πρωτεΐνες περιέχουν τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα κρέατα, τα πουλερικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Υδατάνθρακες κυρίως τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα δημητριακά, τα φρούτα, οι φρυγανιές, τα αρτοσκευάσματα κ.λπ.

* Μην πίνετε αλκοόλ. Αν σας είναι απαραίτητο, περιορισθείτε σε ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα. Να θυμάστε ότι το αλκοόλ διεγείρει την αποβολή θερμότητας από το σώμα.

Επικοινωνία και συσκευές θέρμανσης
* Να επικοινωνείτε καθημερινά με συγγενείς και φίλους. Αν στο σπίτι σας υπάρξει διακοπή ρεύματος, προσπαθήστε να μείνετε με κάποιον συγγενή ή φίλο και όχι μόνοι σας στο παγωμένο σπίτι.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε τζάκι, σόμπα ή/και φορητά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Αν, λ.χ., έχετε τζάκι ή σόμπα, ΜΗΝ σφραγίσετε όλες τις διόδους του αέρα. Πρέπει να ανανεώνεται ο αέρας στο σπίτι σας.

Γενικά, να λαμβάνετε όλα τα μέτρα προφύλαξης με τις φορητές θερμαντικές συσκευές.

Υγεία

Γνωρίζετε για το έλαιο κολοκύθας; Ένα 100% φυσικό, εξαιρετικό παρθένο και πρώτης ψυχρής έκθλιψης έλαιο που παράγεται από ακατέργαστο σπόρο κολοκύθας.

Το κολοκυθέλαιο ψυχρής έκθλιψης είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει μια ευχάριστη γεύση σπόρου κολοκύθας.
Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C, Ε, είναι πολύ πλούσιο σε Ωμέγα 3 και Ψευδάργυρο και έχει πολύ χαμηλό επίπεδο κορεσμένων λιπών.

Όπως και το coconut oil (λάδι καρύδας), έτσι και το λάδι από τους σπόρους της κολοκύθας δίνει extra λάμψη στα μαλλιά. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α, Κ και Ε ιχνοστοιχεία και «καλά» λιπαρά δυναμώνουν την τρίχα και βοηθούν στην ανάπτυξη της.
Επίσης με την μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, το έλαιο κολοκύθας βοηθάει στην επαναδόμηση των κυττάρων του δέρματος, διατηρώντας παράλληλα την ενυδάτωση σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτό βοηθάει και ο ψευδάργυρος που περιέχει, καταπολεμώντας έτσι την ακμή, επιταχύνοντας την διαδικασία επούλωσης.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαίου

Το έλαιο από σπόρους κολοκύθας, θεωρείται πλέον ένα superfood και δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν το αποχωρίζονται από την καθημερινότητά τους!

Οι έρευνες έχουν δείξει, πως οι σπόροι της κολοκύθας βοηθούν και στην βελτίωση της διάθεσης. Συγκεκριμένα, οι σπόροι της κολοκύθας είναι στο top 10 των τροφών που μπορούν να αυξήσουν την διάθεση μας. Σε αυτό παίζει ρόλο η τριπτοφάνη, η οποία υπάρχει άφθονη στους σπόρους της κολοκύθας αλλά και η σεροτονίνη, που έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.

Ο ψευδάργυρος έχει την ιδιότητα, επίσης, ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ καταπολεμά και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά την εμμηνόπαυση.

Το έλαιο κολοκύθας προλαμβάνει την τερηδόνα και άλλα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας!
Έχει επίσης αποτοξινωτικές ιδιότητες και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα.

Βοηθά στην εξάλειψη των εντερικών παρασίτων, στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην τόνωση της λειτουργίας των νεφρών.

Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης.


Ενισχύει τη γονιμότητα λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και άλλες ουσίες.

Ανακαλύψτε το Laboratoire Altho – Οργανικό Έλαιο Σπόρων Κολοκύθας με ένα κλικ στο www.organicbrands.gr

https://omorfamystika.gr

Υγεία

Πέτρες στην χολή: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
Από Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι πέτρες στην χολή (χολόλιθοι) είναι επί της ουσίας υπολείμματα πεπτικών υγρών που σκληραίνουν και μπορεί να πάρουν την μορφή μικρών ογκιδίων στην χοληδόχο κύστη σας. Πρόκειται για ένα μικρό, σε σχήμα αχλαδιού όργανο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας, ακριβώς κάτω από το συκώτι σας. Η χοληδόχος κύστη περιέχει το πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή και η οποία απελευθερώνεται στο λεπτό σας έντερο.
Οι πέτρες στην χολή ποικίλουν σε μέγεθος. Μπορεί να είναι όσο ένας κόκκος άμμου και να φτάσουν να είναι μεγαλύτερες και μία ρώγα σταφυλιού. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν απλά μία πέτρα, ενώ άλλοι αναπτύσσουν πολλές πέτρες στη χολή ταυτόχρονα.

 Αίτια
Δεν είναι σαφές το τι προκαλεί τον σχηματισμό πετρών. Οι γιατροί πιστεύουν, ότι οι χολόλιθοι μπορεί να προκύψουν όταν:

Η χολή περιέχει πάρα πολλή χοληστερόλη. Κανονικά, η χολή σας περιέχει αρκετά χημικά για να διαλύσει την χοληστερόλη που εκκρίνεται από το ήπαρ. Αλλά αν το συκώτι σας εκκρίνει περισσότερη χοληστερίνη απ' ότι η χολή σας μπορεί να διαχειριστεί, η περίσσεια χοληστερόλης μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους και, τελικά, πέτρες.
Η χολή σας περιέχει πάρα πολύ χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα σας διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ορισμένες συνθήκες υγείας κάνουν το συκώτι σας να παράγει πάρα πολύ χολερυθρίνη, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος, της λοίμωξης των χοληφόρων οδών και ορισμένων διαταραχών του αίματος. Η περίσσεια χολερυθρίνης συμβάλλει στο σχηματισμό χολόλιθων.
Η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει σωστά. Αν η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει πλήρως ή αρκετά συχνά, τότε η χολή μπορεί να γίνει πολύ συμπυκνωμένη και αυτό συμβάλλει στο σχηματισμό πετρών.
πέτρες στην χολή

Τρόποι αντιμετώπισης
Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). Ο γιατρός, μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σας, σε περίπτωση που ο σχηματισμός πετρών είναι πολύ συχνός. Μόλις αφαιρεθεί, η χολή ρέει κατευθείαν από το συκώτι σας στο λεπτό έντερο, αντί να αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη. Δεν χρειάζεστε την χοληδόχο κύστη για να επιβιώσετε και η αφαίρεσή της δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να αφομοιώσετε τις τροφές, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια, η οποία είναι συνήθως παροδική.

Φάρμακα για τη διάλυση χολολίθων. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στη διάλυση των πετρών. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια θεραπείας. Μερικές φορές, μάλιστα, τα φάρμακα δεν λειτουργούν. Πρόκειται για μία επιλογή που δεν ακολουθείται συχνά και που προορίζεται μόνο για άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το http://www.mayoclinic.org

Υγεία

Έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επισημαίνει τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών για το περιβάλλον

Το να γυρίσουμε την πλάτη στο μοσχαρίσιο κρέας υπέρ άλλων πηγών πρωτεϊνών θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές και να μειώσει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο των αερίων θερμοκηπίου, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Μια έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του WEF από το Oxford Martin School, κατέδειξε ότι το 2,4% των θανάτων που προκαλούνται παγκοσμίως από τη διατροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου.

Στις εύπορες χώρες, όπου η κατανάλωση του μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυξημένη, το ποσοστό των ζωών που θα μπορούσαν να γλυτώσουν ανέρχεται στο 5%, υπογραμμίζει το WEF, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο την ελίτ του επιχειρηματικού κόσμου στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, στην ανατολική Ελβετία.

Η έρευνα δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διατροφικά αίτια, όμως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση του κρέατος από άλλες πρωτεΐνες «θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια μάταιους θανάτους κάθε χρόνο».

Επιπλέον, η ζήτηση για κρέας θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να φθάσει στα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050.

«Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση» προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του WEF Ντόμινικ Γουορέι σε ένα δελτίο τύπου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η καινοτομία στα προϊόντα, η βελτίωση της παραγωγής βόειου, χοιρινού κρέατος και του κρέατος των πουλερικών και οι προσπάθειες εκ μέρους των καταναλωτών να τροποποιήσουν τη διατροφή τους» θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως, ακόμα κι αν δεν απαρνηθούμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν 13 πηγές πρωτεϊνών, μεταξύ αυτών το μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα φασόλια, το τόφου και νέα προϊόντα όπως τα έντομα.

Τα φασόλια, οι μικροπρωτεϊνες (που προέρχονται από ένα μανιτάρι) και τα μπιζέλια δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την υγεία, με το ποσοστό της θνησιμότητας να μειώνεται έως και 7%.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης τις επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Το 2010, υπενθυμίζεται από τους συντάκτες, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αντιπροσώπευε μονάχη της το ¼ όλων των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη διατροφή.

Η κτηνοτροφία συνιστά επίσης μια απειλή για την ατμόσφαιρα της γης, εξαιτίας της έκλυσης από τα βοοειδή τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου και της αύξησης των βοσκότοπων σε βάρος των δασών, που απορροφούν τον άνθρακα.

«Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες, το διατροφικό σύστημά μας πρέπει να μεταμορφωθεί για το καλό του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας» διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Μάρκο Λαμπερτίνι, σε ένα δελτίο τύπου.

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει» τόνισε ο ίδιος.

newsbeast.gr

Υγεία

Το κάλιο αποτελεί ένα από τα κυριότερα ανόργανα συστατικά που απαντώνται στο ανθρώπινο σώμα. Τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και του κοινού λόγω της αναδυόμενης σχέσης της πρόσληψης αυτού με την αρτηριακή πίεση.

Συγκεκριμένα, ποικίλες επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη μιας αντίστροφης σχέσης μεταξύ της πρόσληψης καλίου και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Σε μία μετα-ανάλυση 30 μελετών, φάνηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση καλίου οδηγεί σε σημαντική ελάττωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, με την ομάδα των υπερτασικών και τον ατόμων που κατανάλωναν περισσότερο Να (δηλαδή αλάτι) να ωφελούνται περισσότερο.

Ο μηχανισμός δράσης του καλίου στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης φαίνεται να συντελείται μέσω της ικανότητας του να αυξάνει την απέκκριση νατρίου από τους νεφρούς. Επίσης, μπορεί να προκαλεί χάλαση των λείων μυϊκών ινών των αγγείων και άρα μείωσης της αντίστασης αυτών στη ροή του αίματος μέσω αυτών.

Καλές πηγές καλίου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά όπως η μπανάνα, το δαμάσκηνο, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το σύκο, το πεπόνι, το αβοκάντο, τα σέσκουλα, τα σπαράγγια, τα κολοκύθια, η πατάτα καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και το γάλα.

Η κατανάλωση λοιπόν τροφίμων πλούσιων σε κάλιο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας και πιθανά μεγαλύτερες στα άτομα με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: neadiatrofis.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή