Ιουλίου 06, 2020

Υγεία

Η μελέτη δείχνει ότι η τακτική πεζοπορία μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο, κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Χάνσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine, ανέλυσαν 42 μελέτες από 14 χώρες, μελέτες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 2.000 ανθρώπους και εξέτασαν τα οφέλη από τη συμμετοχή σε πεζοπορικούς ομίλους και σχετικές ομάδες που διοργανώνουν τακτικές εξόδους στην ύπαιθρο.


Η ανάλυση δείχνει ότι, χωρίς αμφιβολία, η συμμετοχή κάποιου σε μια τέτοια ομάδα τού προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από οφέλη. Οι συμμετέχοντες σε τέτοιες ομάδες εμφανίζουν, μετά από ένα διάστημα, μείωση της αρτηριακής πίεσης, των παλμών της καρδιάς, της χοληστερίνης και του βάρους τους. Βελτίωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται επίσης στο σάκχαρο.

Ακόμη, όσοι ασχολούνται με την ομαδική πεζοπορία, εμφανίζουν βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων, στη γενική σωματική ευεξία, καθώς και στην ψυχική υγεία τους, ιδίως μειώνοντας αισθητά τυχόν κατάθλιψη που είχαν προτού ξεκινήσουν αυτή τη δραστηριότητα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό -τρία στα τέσσερα άτομα- "κολλάνε" σε τέτοιες ομάδες από τη στιγμή που εντάσσονται σε αυτές, ενώ οι παρενέργειες είναι λίγες, συνήθως κάποιες πτώσεις την ώρα της πεζοπορίας, ιδίως όταν το έδαφος είναι βρεγμένο ή ανώμαλο.

Με δεδομένο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ότι περίπου το 30% των ενηλίκων ασκούνται λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα, ενώ το 10% δεν περπατάει πάνω από πέντε λεπτά κάθε φορά που βγαίνει έξω, η χρησιμότητα της πεζοπορίας για την υγεία είναι ολοφάνερη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν αυτή τη συνήθεια στους ασθενείς τους, γιατί οι τελευταίοι θα ωφεληθούν πολλαπλά.

Η πεζοπορία είναι ωφέλιμη και όταν κάποιος την κάνει μόνος του, όμως όταν γίνεται ομαδικά, για αρκετούς ανθρώπους προστίθεται το πλεονέκτημα της παρέας. "Οι άνθρωποι που περπατάνε σε ομάδες, τείνουν να έχουν πιο θετική στάση απέναντι στη σωματική δραστηριότητα, ενώ νιώθουν και λιγότερο μόνοι".

Οι πεζοπορίες είναι καλές για την υγεία ακόμη και όταν είναι σύντομες, διαρκώντας το πολύ μια ώρα.


onmed.gr

Υγεία

Οι ευεργετικές ιδιότητες του αμύγδαλου
Το αμύγδαλο δεν είναι ένας απλός ξηρός καρπός. Το αμύγδαλο, είναι ένα superfood, που για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ανήκει καν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, καθώς ουσιαστικά είναι ο σπόρος της αμυγδαλιάς, που κρύβεται μέσα στον καρπό της.

Το αμύγδαλο βγαίνει σε δυο εκδοχές, τη γλυκιά και την πικρή έκδοση, από τις οποίες η πρώτη είναι η βρώσιμη και η δεύτερη χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του αμυγδαλέλαιου. Το αμύγδαλο ακόμα επεξεργάζεται και βγαίνει σε διάφορες μορφές, όπως είναι το γάλα από αμύγδαλο, το αλεύρι και το βούτυρο αμυγδάλου.


Τα αμύγδαλα εκτός από πολύ ιδιαίτερη γεύση παρέχουν πλήθος ευεργετικών στοιχείων σε εκείνον που τα καταναλώνει, καθώς είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε, φυτικών ινών και πολλών σημαντικών αμινοξέων. Περιέχουν ακόμα χαλκό, βιταμίνες της ομάδας Β, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υγιή λιπαρά.

Επειδή όμως περιέχουν υψηλές περιεκτικότητες σε μονοακόρεστα λιπαρά και θερμίδες, καλό είναι να διατηρείτε το μέτρο στην κατανάλωσή τους και να περιορίζεστε σε μια χούφτα την ημέρα.


Η θρεπτική τους αξία, λοιπόν, είναι σημαντική και η δράση του απλώνεται σε ένα μεγάλο πεδίο καταστάσεων, από τις οποίες ακολουθούν οι 10 σημαντικότερες.


1. Ρίχνει τη χοληστερίνη
Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων ανεβάζει την καλή χοληστερίνη και ρίχνει την κακή, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά. Τα αποτελέσματα στην κακή χοληστερίνη ωστόσο, εξαρτώνται από τις ποσότητες αμυγδάλου που καταναλώνει κάποιος σε ημερήσια βάση, ενώ τα ιδανικότερα αποτελέσματα ρίχνουν την LDL μέχρι και 15%! Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά, 7 γραμμάρια την ημέρα, ρίχνουν τη χοληστερίνη κατά 1%.


2. Ρυθμίζει το διαβήτη
Τα υγιή λιπαρά των αμυγδάλων, οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα μέταλλα βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης και της επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα, γι” αυτό και είναι πολύ ωφέλιμη τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη, ενώ η διαχείριση που καταφέρνουν, στις εξάρσεις του ζαχάρου στο αίμα, μετά από κάθε μεγάλο γεύμα, προφυλλάσει ακόμα και από την ανάπτυξη του διαβήτη.

Για τη διατήρηση του ζαχάρου σε υγιή επίπεδα, τρώτε μία χούφτα αμύγδαλα πριν από κάθε μεγάλο γεύμα. 

3. Προστατεύει την καρδιά
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και, συνεπώς, του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων, σε όλη την έκταση του σώματος. Αυτή η προσφορά του με τη σειρά της ενισχύει την αρτηριακή πίεση και, εν τέλει, την υγεία της καρδιάς.


Τα αμύγδαλα ακόμα περιέχουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία είναι υγιή για την καρδιά, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονών που εμφανίζονται στις αρτηρίες, προστατεύοντας και με αυτό τον τρόπο το σημαντικότερο μυ του σώματος.

4. Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα αμύγδαλα, τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης.

Επιπλέον, τα ανεβασμένα επίπεδα ψευδάργυρου, προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαπτικές λειτουργίες των ελεύθερων ριζών, η δε βιταμίνη Β6, βοηθάει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, οι οποίες είναι σημαντικές για ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων και, τέλος, η φαινυλαλανίνη εμποδίζει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει την παραγωγή χημικών του εγκεφάλου όπως είναι ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη.


5. Βοηθάει στην απώλεια του βάρους
Η πυκνότητα σε θρεπτικά στοιχεία στα αμύγδαλα, όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα κάνουν πολύ καλή τροφή για τους διαιτούντες, καθώς προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λιγότερες τάσεις για λαιμαργία.

Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε Β βιταμίνες και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για κάτι γλυκό, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην απώλεια κιλών.

6. Προστατεύει το έμβρυο
Οι έγκυες γυναίκες, που καταναλώνουν αμύγδαλα, ενισχύουν την ανάπτυξη των εμβρύων, μέσα από το φολικό οξύ που περιέχεται στον καρπό και το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και το σχηματισμό των ιστών του νεογέννητου.

Το φολικό οξύ, ακόμα, ελαττώνει τις πιθανότητες προβλημάτων στη γέννηση, όπως είναι οι τυχόν ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα, γι” αυτό φροντίστε για την υγεία των βρεφών, εντάσσοντας στη διατροφή σας τα αμύγδαλα.

7. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
Οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων καταπολεμούν, με τη σειρά τους, και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και τα λοιπά εντερικά προβλήματα. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε σχετικά προβλήματα πίνετε πολύ νερό και τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς έτσι προστατεύετε τον εαυτό σας και από την πιθανότητα του καρκίνου του εντέρου. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ανακουφίζουν από τις καούρες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε έλαια, τα οποία απαλύνουν και ουδετεροποιούν το οξύ του στομάχου.

8. Δυναμώνουν τα κόκαλα
Οι πλούσιες ποσότητες σε φώσφορο και ασβέστιο, κάνουν τα αμύγδαλα σημαντική τροφή για την δύναμη και πυκνότητα των οστών. Εκτός αυτών, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο που περιέχουν, επίσης ενισχύουν την υγεία και τη δύναμη των οστών. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ελαττώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δρουν στο σώμα, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεροπόρωσης που έρχεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΑΝ θέλετε να δώσετε γερές βάσεις και στο μωρό σας, κάντε του μασάζ με αμυγδαλέλαιο και θα βοηθήσετε την ανάπτυξη ενός γερού σκελετού.

9. Διατηρεί λαμπερή την επιδερμίδα
Για νεανικό και λαμπερό δέρμα, τα αμύγδαλα είναι ο μεγαλύτερος σας σύμμαχος. Η βιταμίνη Ε, τρέφει το δέρμα και το προστατεύει από την ξηρότητα και την αφυδάτωση, ενώ το μασάζ με αμυγδαλέλαιο προσφέρει σημαντικά σε ένα υγιές δέρμα, αλλά και δρα θεραπευτικά στο ηλιοκαμμένο δέρμα.

Εν αντιθέσει, με άλλα προϊόντα το αμυγδαλέλαιο, δεν αφήνει το δέρμα λιπαρό και δεν φράζει τους πόρους, ενώ οι αντιγηραντικές του ιδιότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και των λεκέδων στο δέρμα, που εμφανίζονται με τα χρόνια

10. Βοηθάει στην υγεία των μαλλιών
Η περιεκτικότητα του αμύγδαλου σε θρεπτικά συστατικά, ενισχυτικά για την υγεία της τρίχας (βιταμίνη Ε, βιοτίνη, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και λιπαρά οξέα) το κάνει ιδανικό για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων της τρίχας, όπως είναι η πιτυρίδα, η τριχόπτωση και το φριζάρισμα των μαλλιών.


Επιπλέον, ο ψευδάργυρος στα αμύγδαλα ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων, δεδομένου ότι η έλλειψη σε αυτό το μέταλλο είναι συχνά η αιτία για τα φαινόμενα αδύναμης τρίχας και τριχόπτωσης. Τρώτε αμύγδαλα και κάνετε μασάζ στο κεφάλι σας, δυο φορές την εβδομάδα, με αμυγδαλέλαιο και θα δείτε διαφορά στην υγεία και εμφάνισης της τρίχας.

 

 clickatlife.gr

Υγεία


Το καλοκαίρι έρχεται και μαζί μ’αυτό οι μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή. Η μυκητιασική κολπίτιδα αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων. Ειδικά το καλοκαίρι, η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η ζέστη και η τοπική υγρασία που αυξάνεται από την έντονη εφίδρωση, είναι παράγοντες που ευνοούν την υπερανάπτυξη των μυκήτων.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα των κολπίτιδων ;

Συνοπτικά, τα βασικότερα συμπτώματα, που πρέπει να κάνουν την γυναίκα να υποπτευθεί φλεγμονή κόλπου, δηλαδή κολπίτιδα, είναι τα ακόλουθα:

Αλλαγή (συνήθως αύξηση), της ποσότητας της κολπικής έκκρισης
Διαφοροποίηση στο χρώμα ή την οσμή των κολπικών υγρών
Αίσθημα καύσης ή κνησμού στην περιοχή του αιδοίου ή του κόλπου
Πού οφείλονται συνήθως οι κολπίτιδες στις νέες γυναίκες;
Κατ’ αρχή πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κόλπος αποικείται από τη λεγόμενη μικροβιακή κολπική χλωρίδα, η οποία είναι ένα σύνολο μικροβίων και μυκήτων που κρατούν το PH, δηλαδή την οξύτητα του κόλπου, σε κάποια συγκεκριμένα επίπεδα, απαραίτητα για την εξασφάλιση της εσωτερικής του ισορροπίας. Οποιοσδήποτε παράγοντας «χαλάει»αυτή την ισορροπία, οδηγεί στην ανάπτυξη κολπίτιδας.

Αίτια, λοιπόν κολπίτιδας μπορεί να είναι:

Μικρόβια, που συνήθως μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, όπως είναι οι τριχομονάδες, ο αιμόφιλος του κόλπου κ.ά.

Βακτήρια της ήδη υπάρχουσας φυσιολογικής χλωρίδας, που υπό ορισμένες συνθήκες υπεραναπτύσσονται, όπως στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, μύκητες κ.ά.
Οι μολύνσεις από μυκητες προκαλούνται συνήθως εξαιτίας ενός στελέχους ζυμομύκητα. Ο Candida albicans είναι το όνομα του μύκητα που προκαλεί αυτό το πρόβλημα.
Η μόλυνση γίνεται στον κόλπο της γυναίκας φυσικά. Ωστόσο, οι μύκητες υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες. Ένα φιλικό βακτήριο γνωστό ως Lactobacillusacidophilus βοηθά στον έλεγχο της μόλυνσης. Ωστόσο μερικές φορές, λόγω της ανισορροπίας των βακτηρίων και των μυκήτων έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση.
Σοβαρού βαθμού φαγούρα και κάψιμο είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της λοίμωξης.

Η μυκητίαση μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και ντροπιαστική λόγω του κνησμού και της αίσθησης καψίματος που βιώνει η γυναικα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρεθεί μια θεραπεία για την ασθένεια το συντομότερο δυνατόν. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της μυκητίασης. Οι παρακάτω είναι 100% φυσικές. Ομως, προσοχή! Μην τις χρησιμοποιήσετε, εάν προηγουμένως δεν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την μυκητίαση:

Ξύδι Μηλίτη

Αυτό είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της μόλυνσης.

Απλά τρίψτε λίγο στην πληγείσα περιοχή. Η φαγούρα μπορεί να σταματήσει με την προσθήκη λίγου σκόρδου στο ξύδι. Το ξύδι μπορεί επίσης να αραιωθεί με νερό.

Υπεροξείδιο του Υδρογόνου

Αναμείξτε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού υπεροξειδίου του υδρογόνου με ένα φλιτζάνι νερό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μείγμα αυτό καθημερινά στις μολυσμένες περιοχές. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το χρησιμοποιήσετε για κολπικές πλύσεις. Χρησιμοποιήστε αυτό το καθαριστικό κόλπου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα μέχρι η αίσθηση του καψίματος και ο κνησμός να υποχωρήσουν.

Βουτυρόγαλα

Πίνοντας τουλάχιστον 2 ποτήρια βουτυρόγαλα θα σας βοηθήσει να παλέψετε μακριά τη μυκητίαση.

Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε τη διαδικασία ακόμη και ΑΝ έχετε θεραπευθεί. Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να είστε υγιείς και να κρατάτε πάντα μακριά τις μολύνσεις.

Διατροφή με Ξινόγαλο

Το ξινόγαλο είναι πολύ σημαντικό γιατί κρατάει όλα τα είδη των λοιμώξεων μακριά από το σώμα σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει το ξινόγαλο, ως αναπόσπαστο μέρος της διατροφής σας. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης μυκητίασης.

Νερό

Να πίνετε πολύ νερό.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κρατιέστε υγιείς και να διώχνετε τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα σας. Αν καταφέρετε να διατηρηθείτε υγιής, θα είστε σε θέση να καταπολεμήσετε την λοίμωξη σε μηδέν χρόνο. Η πρακτική αυτή θα μειώσει επίσης τις πιθανότητες να αναπτύξετε μυκητίαση. Κάντε το νερό αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σας. Να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό. Αυξήστε αυτό το ποσό, αν επιδοθείτε σε κάποιες έντονες δραστηριότητες, όπως η σωματική άσκηση, το τρέξιμο, το υπερβολικό περπάτημα κλπ.

Θεραπεία με Φύλλα Ελιάς

Τα φύλλα της ελιάς είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εκχυλίσματα με σπόρους από γκρέιπφρουτ σε ένα ποτήρι νερό. Αυτό θα χρησιμεύσει ως ένα θαυμάσιο τονωτικό για την μυκητίαση σας.

Χυμός Αλόη Βέρα

Ο χυμός είναι πολύ αποτελεσματικός όταν πρόκειται για τη μολυσμένη περιοχή.

Αυτό θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά την ανακούφιση από τη φαγούρα.

Αιθέρια έλαια

1 σταγόνα tea tree αιθέριο έλαιο (ποσιμο) πάνω σε ένα ταμπόν, το αφήνουμε για ένα βράδυ και αφαιρούμε.

yolife.gr

Υγεία

Τα άτομα με διαταραχή Συναισθηματικής Υπερφαγίας (ΣΥ) καταναλώνουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαγητού το οποίο λειτουργεί αντισταθμιστικά στην υπάρχουσα φόρτιση. Τα επεισόδια γίνονται συνήθως κρυφά και συνοδεύονται από ενοχές ή άγχος.

Παρόλο που η ΣΥ θεωρείται από πολλούς η πιο κοινή διαταραχή πρόσληψης τροφής δεν αποτελεί ακόμα ξεχωριστή διαγνωστική κατηγορία (Diagnostic and STATISTICAL Manual of Mental disorders, DSM-IV, 1994).

Η βιολογική πείνα διαφοροποιείται σε πολλά σημεία από τη συναισθηματική. Η πρώτη συνήθως έρχεται αργά και σταδιακά και δεν χαρακτηρίζεται από επιλεκτικότητα. Στη συναισθηματική πείνα κυριαρχεί ο παρορμητισμός και η έντονη επιθυμία για ένα φαγητό πλούσιο σε λιπαρά όπως κάποιο γλυκό ή junk food, το οποίο και καταναλώνεται γρήγορα με δυσκολία παύσης και απουσία αίσθησης κορεσμού. Η κατανάλωση της τροφής συνδέεται συχνά με δυσάρεστα συναισθήματα που παραμένουν όμως ή επιδεινώνονται εφόσον προστίθενται οι ενοχές ενώ η εκτόνωση είναι παροδική και σύντομη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ΣΥ περιλαμβάνουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού ακόμα κι ΑΝτο άτομο έχει χορτάσει ενώ το αίσθημα του κορεσμού δεν γίνεται αντιληπτό. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων το άτομο τρώει γρήγορα και ανεξέλεγκτα και νιώθει εκτός ελέγχου ακόμα κι αν δεν είναι πεινασμένο. Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους είναι κοινά ενώ η σκέψη περιστρέφεται γύρω από το φαγητό. Δεν είναι σπάνιο η ΣΥ να εμφανίζεται σε άτομα που συχνά κάνουν αυστηρές δίαιτες χωρίς όμως να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα συναισθήματα που ακολουθούν κάποιο επεισόδιο είναι η θλίψη, οι ενοχές και η απέχθεια σχετικά με τον εαυτό αλλά και τον τρόπο σίτισης.

Μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας το άτομο μπορεί να προσπαθήσει να κάνει δίαιτα ή να τραφεί φυσιολογικά. Ωστόσο ο περιορισμός αυτός οδηγεί σε περισσότερα επεισόδια με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός φαύλου κύκλου.

Οι συνέπειες της ΣΥ

Οι συνέπειες μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα και να μειώσουν την ποιότητα ζωής. Κάποιες από αυτές μπορεί να αναπτυχθούν ΑΝ το άτομο είναι υπέρβαρο λόγω των συχνών επεισοδίων. Άλλες συνέπειες όμως οφείλονται στην ασυνέπεια της διατροφής και της εναλλαγής μεταξύ επεισοδίων και στέρησης όπως υψηλή πίεση, διαβήτη τύπου 2, υψηλή χοληστερόλη, καρδιαγγειακά προβλήματα, πεπτικές και αναπνευστικές διαταραχές, μυϊκούς πόνους στις κλειδώσεις και ημικρανίες.

Ποια είναι τα αίτια της ΣΥ;

Τα αίτια της ΣΥ δεν είναι απολύτως γνωστά αλλά ευθύνεται ο συνδυασμός βιολογικών, συναισθηματικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων. Ενώ ερευνητικά δεδομένα κατηγορούν κάποια γονίδια για την ανάπτυξη της, η αλλαγή στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα του υποθαλάμου που σχετίζεται με την όρεξη και την πληρότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της. Επιπρόσθετα η έλλειψη σεροτονίνης επηρεάζει την διάθεση και ενισχύει τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές οδηγώντας σε συμπτώματα υπερφαγίας.

Οικογενειακοί παράγοντες επίσης μπορεί να ευθύνονται για την ανάπτυξη της. Τα άτομα που διαχειρίζονται το φαγητό ως μέσο διευκόλυνσης συναισθημάτων και επίλυσης προβλημάτων ακολουθούν μία μαθημένη συμπεριφορά από την παιδική τους ηλικία όπου το φαγητό χρησιμοποιείται ως μέσο καθησυχασμού ή επιβράβευσης. Συχνά, υπάρχει ιστορικό έντονης ενασχόλησης με το φαγητό, είτε μέσω ακραίων διατροφικών συμπεριφορών, είτε μέσω της ενασχόλησης με το λεπτό ιδεώδες σώμα.

Επίσης, οι οικογένειες αυτές δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη αυτονομίας και ατομικότητας στα μέλη, οπότε οι αυστηρές δίαιτες και η υπερφαγία που τις ακολουθεί αποτελεί μια προσπάθεια του ατόμου να ελέγξει κάτι στην ζωή του. Στην ενήλικη ζωή το φαγητό συνεχίζει να θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης δυσάρεστων κυρίως συναισθημάτων. Γι?αυτό και συχνά τα άτομα με ΣΥ εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολία αποτελεσματικής επίλυσης προβλημάτων όπως επίσης και στον έλεγχο των παρορμητικών συμπεριφορών, της διάθεσης, της ανίας, της ανησυχίας, του άγχους και του θυμού.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τους άντρες ενώ η διαταραχή είναι πιο κοινή στα τέλη της εφηβείας και τις αρχές της ενηλικίωσης. Οι πάσχοντες έχουν συνήθως ένα πλούσιο ιστορικό όσον αφορά προηγούμενες επιτυχημένες και μη, διαιτητικές προσπάθειες κυρίως κατά τη διάρκεια της παιδικής αλλά και της εφηβικής ηλικίας.


Θεραπεία

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επεισοδίων υπερφαγίας επιτυγχάνεται μέσω της αυτοδιαχείρισης με την ενεργή συμμετοχή του ατόμου. Η παρέμβαση αυτή έχει τρία στάδια αλληλοσυνδεόμενα μεταξύ τους: την αυτοπαρατήρηση, αυτοαξιολόγηση και τον αυτοέλεγχο. Αρχικά δίνεται έμφαση στην παρατήρηση και παρακολούθηση της συμπεριφοράς και των συνεπειών της. Το άτομο συνειδητοποιεί και εντοπίζει τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές, τη συχνότητα και την επανάληψη τους. Κατόπιν, μέσω της αυτοαξιολόγησης, ο πελάτης συγκρίνει και αξιολογεί τις επιτεύξεις του προηγούμενου σταδίου. Τέλος μέσω της αυτορρύθμισης ενδυναμώνεται ο προσωπικός ΈΛΕΓΧΟΣ. Το άτομο μαθαίνει να καταγράφει τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές, τις αυτόματες σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα μέσω της αυτοπαρατήρησης.

Πιο αναλυτικά τα στάδια περιλαμβάνουν:

Ψυχοεκπαίδευση γύρω από την παχυσαρκία
Παράγοντες που ενεργοποιούν τα Υπερφαγικά Επεισόδια
Εκμάθηση διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων
Τροποποίηση της αξιολόγησης του εαυτού και του σώματος
Έλεγχο πάνω στην τροφή και μείωση της ποσότητας της
Ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και διεκδικητικής συμπεριφοράς
Η καταγραφή βοηθά αποτελεσματικά στον εντοπισμό των συναισθημάτων που οδηγούν σε υπερφαγία αλλά και το επίπεδο της πείνας. Κάποια άτομα είναι πιο επιρρεπή σε υπερφαγικά επεισόδια λόγω θυμού, άλλα λόγω στεναχώριας ή άγχους. Επίσης η συχνότητα και η ένταση διαφέρουν. Η αντιμετώπιση και διαχείριση των συναισθημάτων μπορεί να επιτευχθεί με πιο υγιείς συμπεριφορές όπως η κοινωνική συναναστροφή με φίλους, η χαλαρωτική μουσική και η φυσική δραστηριότητα.

Η παρορμητική συμπεριφορά περιορίζεται με την εκπαίδευση παρεμβολής μεταξύ της σκέψης και της αντίδρασης. ΑΝ η παρόρμηση για κάποιο φαγητό είναι έντονη, μπορεί η ενασχόληση με κάποια άλλη δραστηριότητα να την μειώσει. Η καταγραφή των τροφών είναι σημαντική στη διαδικασία μείωσης των υπερφαγικών επεισοδίων. Μία πληθώρα ερευνών δείχνουν ότι τα άτομα με ΣΥ μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και γλυκόζης αυξάνουν την ευχαρίστηση και συμβάλλουν στη μείωση του άγχους.

Πολύ σημαντικό ρόλο έχουν και οι συμπεριφορικές τεχνικές όπως η καθυστέρηση αντίδρασης σχετικά με την ΛΉΨΗ τροφής, η τεχνική της αντικατάστασης της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς, η έκθεση και η θετική ενίσχυση.

Δεν υπάρχει ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση βοηθά από μόνη της. Δυστυχώς όμως τα άτομα με υπερφαγία σπάνια αναζητούν βοήθεια. Πολλές φορές αγνοούν τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά κυρίως νιώθουν ντροπή και ενοχές για το πρόβλημα τους.

Δρ.Τέσσα Χριστοδούλου, κλινική και δικαστική ψυχολόγος - νευροψυχολόγος γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας

 

Υγεία

Πολλά προβλήματα και διαταραχές έχουν να κάνουν με το στρες. Το νευρικό μας σύστημα είναι μια πολύ ισορροπημένη δομή και το στρες κατά κάποιο τρόπο το απορρυθμίζει. Κάποιες από τις πιο γνωστές συνέπειες του στρες είναι διάφορες αλλεργίες, η δυσκοιλιότητα, η κατάθλιψη, η υπέρταση, οι ημικρανίες και τα έλκη.

Το στρες, επίσης, κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, ελαττώνοντας το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που φτάνουν στα ζωτικά μας όργανα.

Οι σωματικές και πνευματικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας με ρεφλεξολογία ενισχύουν την ισορροπία του οργανισμού, με θετικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα…

Η θεραπεία με ρεφλεξολογία χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα, επιτρέποντας και στα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στα όργανά μας.
Επιπλέον, βοηθάει το λεμφικό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Το σώμα χαλαρώνει, βοηθώντας μας να παίρνουμε πιο βαθιές αναπνοές, με συνέπεια να μεταφέρεται ακόμα περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρά μας.

Επίσης, η θεραπεία με ρεφλεξολογία είναι πολύ καλή για το ενδοκρινικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της ομοιόστασης.

Απομακρύνει τα μπλοκαρίσματα στην ενέργεια που βρίσκεται στο σώμα και πολλές φορές θα γεμίσει ξανά με ενέργεια ένα άτομο που πάσχει από στρες.

Η ρεφλεξολογία δεν είναι μια μέθοδος για να δούμε γρήγορα, βραχύβια αποτελέσματα, αλλά προωθεί τις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Όσο πιο συχνά ένας ασθενής δέχεται θεραπεία με ρεφλεξολογία, τόσο περισσότερο βελτιώνονται τα θετικά αποτελέσματα.

Το να χαλαρώνουμε το σώμα μας με ρεφλεξολογία είναι πολύ καλό συμπλήρωμα για κάθε άλλη θεραπευτική διαδικασία, καθώς και για την ψυχική μας υγεία.

Μέσα από έρευνες, ανακαλύφθηκε πως η ρεφλεξολογία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και για ασθενείς που πάσχουν από πόνο στις αρθρώσεις και έντονους πονοκέφαλους.

Επιπλέον, μελετήθηκε κατά πόσο η ρεφλεξολογία μπορούσε να ανακουφίσει από τους πόνους ασθενών που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο καρκίνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όχι μόνο υπήρχαν θετικά αποτελέσματα στον πόνο, αλλά πως η θεραπεία πρόσφερε καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Υγεία

Το λέιζερ έχει πολλές και διαφορετικές εφαρμογές στην ιατρική επιστήμη. Μία από αυτές είναι οι θεραπείες που γίνονται προκειμένου να εξαφανιστούν μια για πάντα ορισμένα σημάδια του δέρματος. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πότε γίνονται και τι να περιμένετε με τις θεραπείες λέιζερ για σημάδια του δέρματος

Το λέιζερ χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη θεραπεία των ατελειών του προσώπου με την αφαίρεση στρωμάτων του δέρματος. Οι δύο πιο συχνοί τύποι λέιζερ είναι δυο:

- αυτός που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ρυτίδων, ουλών, κονδυλωμάτων.
- αυτός που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση επιφανειακών σημαδιών και ρυτίδων στο πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό και το στήθος.
Ένας δερματολόγος θα πάρει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας εξετάσει. Κατόπιν, θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του ποιες είναι οι προσδοκίες σας . Για παράδειγμα, ασθενείς που έχουν ακμή σε έξαρση ή πολύ σκούρο δέρμα συνήθως δεν είναι καλοί υποψήφιοι για θεραπείες με λέιζερ.

Το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις εξής καταστάσεις:
- σημάδια ακμής
-σημάδια ηλικίας, ρυτίδες
- το λεγόμενο «πόδι της χήνας» στην περιοχή των ματιών
- πεσμένα βλέφαρα
-χαλάρωση του δέρματος
-ουλές

Αν και η διαδικασία δεν είναι επώδυνη, δίνονται τοπικά αναισθητικά για να επέλθει ένα σχετικό μούδιασμα στις πάσχουσες περιοχές.

Μετά τη θεραπεία μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ορισμένα σημάδια, κυρίως λόγω του παροδικού ερεθισμού. Σε συνεργασία με το γιατρό σας θα σας δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Η επούλωση διαρκεί 3 -10 ημέρες, ανάλογα με το βάθος της θεραπείας και τον τύπο του λέιζερ που χρησιμοποιείται.

iatropedia.gr

 

Υγεία

Συχνά η χοληστερόλη είναι σημαντικό πρόβλημα, και αυτό, ως ένα βαθμό, είναι λογικό, αφού υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, αλλά η χοληστερόλη παίζει ακόμα ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας γενικά.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία, η οποία, μαζί με τα λίπη και τα έλαια, ανήκει στην οικογένεια των λιποειδών. Είναι απαραίτητη σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού και έχει πολύ σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων, καθώς και στον σχηματισμό συγκεκριμένων ορμονών. ΑΝ και μερικά τρόφιμα προσφέρουν ήδη σχηματισμένη χοληστερόλη στον οργανισμό, το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του σώματος παρασκευάζεται από το ήπαρ.

Βάση εκτιμήσεων του Π.Ο.Υ. η μέση τιμή ολικής χοληστερόλης για τους Ευρωπαίους κυμαίνεται στους άνδρες, από 4,5 mmol/l (μιλιμόλ ανά λίτρο) στην Τουρκία ώς 6,2 mmol/l στην Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ για τις γυναίκες από 4,6 mmol/l στην Τουρκία ώς 6,1 mmol/l στην Νορβηγία. Το συνιστώμενο επίπεδο ολικής χοληστερόλης για τα υγιή άτομα είναι <5,0 mmol/l, ενώ για τα άτομα που έχουν εκδηλώσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο, η σύσταση είναι <4,5 mmol/l.

Χοληστερόλη και υγεία

Η αυξημένη τιμή χοληστερόλης πλάσματος (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (low density lipoprotein (LDL)) και αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (high density lipoprotein (HDL)).

Η LDL χοληστερόλη, που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, μεταφέρει το λίπος περιφερικά σε όλο το σώμα. Τα σωματίδια της είναι μεγάλα, αφρώδη και έχουν μεγάλη τάση προσκόλλησης στα τοιχώματα των αγγείων. ΑΝ οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η LDL χοληστερόλη προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα η διάμετρος των αγγείων να στενεύει (μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση). Οι αλλαγές αυτές, με τη σειρά τους, αυξάνουν την τάση ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα. Αν ένας θρόμβος σχηματιστεί και φράξει μια αρτηρία που έχει ήδη στενέψει (θρόμβωση), μπορεί να προκληθεί καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και η LDL χοληστερόλη συντίθεται κανονικά από τον οργανισμό, μερικοί άνθρωποι συνθέτουν αρκετά μεγάλες ποσότητες. Η δίαιτα μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Η HDL χοληστερόλη, ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη, συλλέγει, «καθαρίζει» το λίπος από την περιφέρεια και το μεταφέρει πάλι πίσω στο ήπαρ. Αυξημένη τιμή HDL χοληστερόλης ισοδυναμεί με μείωση του κινδύνου εναπόθεσης σωματιδίων λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυξημένος λόγος HDL:LDL, δηλαδή αυξημένα επίπεδα HDL ως προς αυτά της LDL χοληστερόλης, προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η βελτίωση της ποιότητας του διαιτητικού λίπους μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης.

Δίαιτα, τρόπος ζωής και χοληστερόλη

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης πλάσματος. Η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και τα ικανοποιητικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, συγκεκριμένα, μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ολικής χοληστερόλης.

Η χοληστερόλη της δίαιτας

Μερικά τρόφιμα (αβγά, συκώτι, εντόσθια, γαρίδες) περιέχουν χοληστερόλη από τη φύση τους (διαιτητική χοληστερόλη). Η χοληστερόλη που υπάρχει στα τρόφιμα, τις περισσότερες φορές, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης πλάσματος, τόσο όσο ο τύπος του διαιτητικού λίπους. Παρ’ όλα αυτά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στην αυξημένη διαιτητική πρόσληψη.

Διαιτητικό λίπος

Το διαιτητικό λίπος διακρίνεται σε κορεσμένο και ακόρεστο. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότεροι κορεσμένα λιπαρά οξέα αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης. Κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν στο βούτυρο, στο λαρδί (και σε τρόφιμα που φτιάχνονται από αυτά τα είδη λιπαρών, όπως γλυκίσματα, κέικ, και μπισκότα), στα προϊόντα κρέατος (σαλάμι, λουκάνικα), στις κρέμες, στα τυριά και στα τρόφιμα που περιέχουν λάδι καρύδας ή φοινικέλαια.

Μερικοί τύποι ακόρεστων λιπαρών οξέων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, ενώ σε γενικές γραμμές η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από ακόρεστα είναι καλή ιδέα. Τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα σπορέλαια, τα περισσότερα φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο), τα λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγκα, σκουμπρί), οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Ένας άλλος τύπος λιπαρών, τα τρανς λιπαρά, συχνά υπάρχουν σε τρόφιμα που έχουν μερικώς υδρογονωμένα λίπη (μερικά μπισκότα και αρτοσκευάσματα), παρόλο που αρκετές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν μειώσει τα επίπεδα τρανς λιπαρών στα προϊόντα τους στο ελάχιστο. Τα τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά, τα τρανς μπορούν επιπλέον να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης, αλλά και αύξηση των τριγλυκεριδίων του πλάσματος, καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις για την υγεία μπορεί να εμφανιστούν έπειτα από μακροχρόνια πρόσληψη τρανς λιπαρών (5-10 γρ./ημέρα).

Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας του διαιτητικού λίπους, είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια μείωσης και της συνολικής ποσότητάς του στη διατροφή, με αλλαγή του τρόπου μαγειρέματος των τροφίμων (ψήσιμο, βράσιμο, μαγείρεμα στον ατμό, αντί για τηγάνισμα) και με περιορισμό των πλούσιων σε λίπος τροφίμων. Μία πολύ καλή τακτική αποτελεί η ανάγνωση των διατροφικών πληροφοριών που υπάρχουν στις ετικέτες τροφίμων, για σύγκριση των προϊόντων ως προς την περιεκτικότητα τους στις διάφορες κατηγορίες και τα επίπεδα λίπους, κυρίως του κορεσμένου λίπους.

Ένα πορτοφόλιο τροφίμων

Πέρα από το είδος του λίπους που καταναλώνουμε, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα. Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν διαλυτές διαιτητικές ίνες, (βρώμη, φακές, φασόλια, αρακάς), ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια) και η σόγια μπορούν να φανούν χρήσιμα. Επιπρόσθετα, προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες ή στανόλες, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα που έχουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης και όχι για άτομα με φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Μια ισορροπημένη δίαιτα η οποία συμπεριλαμβάνει τα προαναφερόμενα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επίπεδων χοληστερόλης της τάξεως του 20%.

 

Υγεία

Τα κολπικά υγρά είναι απόλυτα φυσιολογικά και απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία των ευαίσθητων σημείων του αδύναμου φίλου. Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν κάτι δεν πάει καλά.

Τις περισσότερες φορές η ποσότητα, το χρώμα και η οσμή των κολπικών υγρών είναι απόλυτα φυσιολογικά. Όμως αν μια γυναίκα νιώθει στο ευαίσθητο σημείο φαγούρα ή κάψιμο, επιβάλλεται να επισκεφτεί το γυναικολόγο της.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην ισορροπία του κόλπου μπορεί να επηρεάσουν τα κολπικά υγρά.

Oι αιτίες που πυροδοτούν το πρόβλημα είναι:


Αντιβιοτικά
Η βακτηριακή κολπίτιδα
Αντισυλληπτικά χάπια
Ο καρκίνος του τραχήλου
Χλαμύδια ή γονόρροια ( ΣΜΝ )
Διαβήτης
Αρωματικά σαπούνια ή αφρόλουτρα
Πυελική φλεγμονή μετά από εγχείρηση
Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
Τριχομονάδες


Ο γιατρός για να διαγνώσει την ακριβή αιτία θα σας κάνει ένα τεστ Παπανικολάου για τη συλλογή των κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας σας για περαιτέρω εξέταση.

Συμβουλές


Μάθετε τι πρέπει να κάνετε

Κρατήστε τα γενετικά σας όργανα καθαρά. Χρησιμοποιείστε ένα απαλό, ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό.
Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια .
Στο μπάνιο, σκουπίζεστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω για να αποτρέψετε τα βακτηρίδια να μεταφερθούν στον κόλπο και έτσι να προκαλέσουν μια μόλυνση.
Να φοράτε 100% βαμβακερά εσώρουχα και να αποφευγετε τα υπερβολικά στενά
ρούχα.


iatropedia.gr

Υγεία

Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια της νηστείας του Πάσχα όχι μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας, αλλά αντίθετα έχει ευεργετικό αποτέλεσμα σε μια σειρά παραμέτρων , όπως το φυσιολογικό βάρος και τα λιπίδια.Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η μη απότομη μετάβαση από τη φάση της νηστείας σε εκείνην της ελεύθερης διατροφής. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα κατανοήσετε πλήρως πως γίνεται η ασφαλής μετάβαση από τη νηστεία στο κρέας

 

Έρευνες όπως εκείνη του Πανεπιστημίου της Κρήτης έχουν δείξει ότι οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία μας και ειδικά των παιδιών.Ότι προτείνουμε ως γιατροί σε όλους σχετικά με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος ανεξαρτήτως εποχής , συστήνεται ουσιαστικά τις περιόδους νηστείας , με την αποχή από τις ζωικές τροφές κατά τακτά διαστήματα , και δίνει απάντηση στα αυξανόμενα προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και η στεφανιαία νόσος αλλά και ο διαβήτης.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει δείξει ότι οι 180 με 200 ημέρες νηστείας τον χρόνο όχι μόνο δεν εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη όσων παιδιών απέχουν από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων, αλλά βοηθούν και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.Η νηστεία, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας .

Όσοι απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών, και γενικά από την κατανάλωση τροφών που επιβαρύνουν τον οργανισμό, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, καθώς και στις νηστείες των Χριστουγέννων (40 ημέρες- επιτρέπεται το ψάρι) και του Πάσχα (48 ημέρες- επιτρέπεται το ψάρι την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων), των Αγίων Αποστόλων (7 ως 20 ημέρες- επιτρέπεται το ψάρι) και του Δεκαπενταύγουστου (15 ημέρες επιτρέπεται το ψάρι στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) έχουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα στη μελέτη που έγινε υπό τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Αντ. Καφάτο(συνεργάτες Ελιάννα Χρυσοχόου, Μανόλης Λιναρδάκης , Ελπίδα Χατζηαγόρου και Ιωάννης Τσανάκας ).

Ο αποκλεισμός των τροφίμων ζωικής προέλευσης από το διαιτολόγιο όσων ακολουθούν την ορθόδοξη νηστεία δεν εξαντλεί τον οργανισμό. Και αυτό διότι εκείνοι οι οποίοι νηστεύουν καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας ( είναι τα θαλασσινά, το λάδι και το ταχίνι).

Σύμφωνα και με δικές μας παρατηρήσεις όσοι νηστεύουν δεν έχουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ η ολική τους χοληστερόλη είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνους που δεν νηστεύουν οι οποίοι έχουν υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες , που είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Συστήνεται η αποφυγή του τηγανίσματος των θαλασσινών βεβαίως και των μεγάλων ποσοτήτων ψωμιού και υδατανθράκων (πίτες μακαρόνια κλπ) , προτιμούμε το ελαιόλαδο από άλλα έλαια, ενώ η απουσία ζωικών πρωτεϊνών καλύπτεται ικανοποιητικά από τα όσπρια και τα θαλασσινά.

Προσοχή στο πέρασμα από τη νηστεία στην κατανάλωση κρέατος .

Για να μην έχουμε προβλήματα με το πεπτικό σύστημα του τύπου των γαστρεντερικών ενοχλήσεων είναι φρόνιμο να περάσουμε από τη ... μαγειρίτσα που προετοιμάζει τον οργανισμό με πολύ έξυπνο τρόπο για την ήπια προσαρμογή στο πλούσιο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα .

Η λογική κατανάλωση των τροφών που στερηθήκαμε όπως το κρέας , τα τυριά και τα λιπαρά δεν οδηγεί σε ...παρενέργειες τύπου κοιλιακού πόνου , διάρροιας και μετεωρισμού («φούσκωμα κοιλιάς»).

Να μην καταργήσουμε λοιπόν την ευεργετική φυσική αποτοξίνωση της νηστείας με αλλαγές που έχουν κόστος στην υγεία μας .

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια:Το βράδυ της Ανάστασης να περιοριστούμε στην μαγειρίτσα και μια σαλάτα. Ούτε αυγά , ούτε άλλες ζωικές πρωτεΐνες και λίπη που θα μας δυσκολέψουν να χωνέψουμε.

Την Κυριακή του Πάσχα να έχουμε ένα ελαφρύ πρωινό. Κάποιοι συνηθίζουν να πηγαίνουν κατ ‘ ευθείαν στο ...ψητό. Η δεν παίρνουν πρωινό για να χαρούν το αρνάκι και τα ψητά περισσότερο .Είναι λάθος .Ένα τοστ , λίγο γάλα με δημητριακά είναι ότι πρέπει για την ομαλή μετάβαση στο μεσημεριανό φαγητό.

Στο μεσημεριανό φαγητό να αρχίσουμε με τη σαλάτα ακόμα και ΑΝτσιμπολογάμε από τον οβελία κατά διαστήματα. Σε όσους έχουν εξοικείωση το αλκοόλ δεν κάνει κακό .Αν κάποιος έχει δυσκολία σε ένα είδος κρασιού ας πάρει αυτό που ξέρει ότι δεν θα τον πειράξει και πάντα με τη συνοδεία κρέατος η τυριού σε μικρή ποσότητα .Μην ξεχνάμε την ενυδάτωση όταν πίνουμε αλκοόλ. Αυτό σημαίνει συχνή χρήση νερού .

Και κοκορέτσι φυσικά επιτρέπεται με τις ίδιες προϋποθέσεις .Ακόμα και όσοι έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής λόγω προβλημάτων υγείας όπως μια δυσλιπιδαιμία ,αν ακολουθούν τις ΟΔΗΓΙΕΣ για τα φάρμακα που παίρνουν και δεν θα ήταν κακό να συμμετέχουν στο πασχαλινό τραπέζι με μέτρο.

Τέλος για το βραδινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα προτείναμε κάτι ελαφρύ και όχι την συνέχιση της κατανάλωσης του οβελία ως ...κρύο πιάτο. Εξ άλλου δεν θα θυμίζει και πολλά απο το γευστικό και απολαυστικό ψητό του μεσημεριού. Γιαούρτι με φρούτα είναι μια καλή πρόταση.

Ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό μια βόλτα , λίγο περπάτημα ,αντί του να ...σωριαστούμε στον καναπέ μισοκοιμισμένοι θα είναι πολύτιμη συνεισφορά στο έργο του στομάχου .

Όσο για το γλυκό , κι αυτό επιτρέπεται με μέτρο ακόμα και σε όσους θα είχαν λόγο( πχ βάρους η δυσανεξίας στη γλυκόζη ) να το αποφύγουν,πάντα με την προϋπόθεση ότι ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους .θα προτείναμε το πασχαλινό τσουρέκι

Μια τελευταία παρατήρηση που θα μας βοηθήσει για το μετά. Μην ξεχάσουμε αν νηστέψαμε τις καλές πλευρές αυτής της προσπάθειας . Καλό είναι να κρατήσουμε κάποιες μέρες τις καλές συνήθειες .

Αν φάμε όπως είπαμε το Πάσχα δεν θα χρειαστούμε περίοδο αποτοξίνωσης μετά την Κυριακή. Αν όχι ,για λίγες μέρες είναι καλό να ακολουθήσουμε μια σχετική δίαιτα με λιγότερα λιπαρά και κρέας , άπαχα γαλακτοκομικά ,και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Καλό Πάσχα !

Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD

Σοφία Αδαμίδη MD

www.adamidisnet.gr

iatropedia.gr

Υγεία

Ξέρατε ότι οι vegan απέχουν και από αυτές τις 5 τροφές;
Οι vegan απέχουν όχι μόνο από το κρέας, αλλά από κάθε προϊόν ζωικής προέλευσης και από πολλά ακόμη που ίσως να μην είχατε φανταστεί.

Η χορτοφαγία έχει πολλές πλευρές και είδη, με κάποιους να απέχουν μόνο από το κρέας, αλλά να τρώνε ψάρι (θαλασσινο-χορτοφαγία), άλλους να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά όχι κρέας (γαλακτο-χορτοφαγία), άλλους να απέχουν από το κόκκινο κρέας, αλλά να τρώνε κοτόπουλο ή να απέχουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά γενικά, αλλά ενίοτε να τα καταναλώνουν κ.ο.κ. Όταν, όμως, μιλάμε για αυστηρή χορτοφαγία ή βιγκανισμό, τότε τα περιθώρια στενεύουν.

Οι vegan δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν, δεν φορούν γούνες, δέρμα και μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που κάνουν τεστ σε ζώα. Επίσης, δεν καταναλώνουν τα παρακάτω, που ίσως να μην γνωρίζατε:

Κάποια είδη ζάχαρης
Κάποια είδη ζάχαρης που έχουν λευκανθεί με άνθρακα κόκκαλου (π.χ. ζάχαρη καλάμου, αλλά όχι ζάχαρη από τεύτλα), παρ’ όλο που δεν αποτελούν άμεσα ζωϊκά προϊόντα, δεν καταναλώνονται από τους αυστηρούς χορτοφάγους.

Ζελέ, ζαχαρωτά κ.λπ.
Ο λόγος είναι ότι περιέχουν ζελατίνη, η οποία προέρχεται από το κολλαγόνο, το οποίο παράγεται από ζωικά υποπροϊόντα.

Τυρί σόγιας
Οι vegan το αποφεύγουν μόνο όταν περιέχει πρόσθετη καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), ελέγχοντας πάντα προσεκτικά τις ετικέτες.

Πατατάκια
Όχι, δεν είναι απλή πατάτα, αφού πολλά είδη, ειδικά αυτά με γεύση barbecue, περιέχουν λίπος από κοτόπουλο.

Μαργαρίνη
Παρ’ όλο που πολλές μαργαρίνες παρασκευάζονται με φυτικά έλαια αντί για γαλακτοκομικά, μπορεί να περιέχουν ζελατίνη, καζεΐνη και άλλα απαγορευτικά για τους vegan συστατικά.

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή