Μαρτίου 26, 2019

Υγεία

Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την υγεία μας και μας χαρίζει ενέργεια, βοηθά στην απώλεια βάρους και γενικά είναι ένα πολύτιμο στοιχείο για τον οργανισμό μας.

Γιατί η πρωτεΐνη είναι τόσο σημαντική;

Η πρωτεΐνη είναι δομικό στοιχείο του οργανισμού, των μυών, ενισχύει τον μεταβολισμό και τη δυνατότητα καύσης λίπους. Είναι πραγματικά το καύσιμο που ενεργοποιεί και στηρίζει τον οργανισμό στην οικοδόμηση υγιών ιστών και κυττάρων.

Οι πρωτεΐνες είναι μακρές αλυσίδες αμινοξέων, τα οποία λαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Τα αμινοξέα βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά είδη τροφών, ακόμη και λαχανικά, αλλά οι υψηλότερες πηγές πρωτεΐνης βρίσκονται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια – και σε μικρότερο βαθμό σε ορισμένα τρόφιμα όπως φασόλια και σπόροι.

Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται καθημερινά για τη στήριξη του οργανισμού, από το δέρμα και τα μαλλιά μέχρι τα πεπτικά μας ένζυμα και αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ζωτικά όργανα, οι μύες, οι ιστοί ακόμη και ορισμένες ορμόνες προκύπτουν από πρωτεΐνες. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες δημιουργούν αιμοσφαιρίνη και αντισώματα. Οι πρωτεΐνες ελέγχουν σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, από το σακχάρο μέχρι την επούλωση τραυμάτων και την καταπολέμηση των βακτηριδίων.

Με απλά λόγια, χωρίς πρωτεΐνες η ζωή θα ήταν αβέβαιη!


Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά σχεδόν το μισό τους βάρος σε γραμμάρια πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι αθλητές ίσως έχουν ανάγκη από μεγαλύτερες ποσότητας.

Μήπως πάσχετε από ανεπάρκεια πρωτεΐνης;

Ο ερευνητής της κλινικής Mayo Jan van Deursen, Ph.D., ξεκινώντας μια έρευνα σχετικά με τις νεοπλασίες ανακάλυψε ότι ορισμένες πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση.

Σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα, η έλλειψη πρωτεΐνης συγκεκριμένου τύπου BubR1 οδηγούσε ταχύτερα τα πειραματόζωα σε θάνατο. Αυτή η πρωτεΐνη μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, αυτό ισχύει και για το ανθρώπινο σώμα, όπου η ανεπάρκεια πρωτεΐνης οδηγεί σε καταρράκτη, καρδιακά προβλήματα, κύφωση ή μυϊκή ατροφία – ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω συμπτώματα, όπως:

Αργός μεταβολισμός
Δυσκολία απώλειας βάρους
Δυσκολία στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας
Χαμηλά επίπεδα ενέργειας και κόπωση
Κακή συγκέντρωση και μαθησιακές δυσκολίες
Διαταραχές της διάθεσης και της διάθεσης
Μυϊκοί πόνοι, πόνοι στα οστά και τις αρθρώσεις
Αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη
Αργή επούλωση πληγών
Κακό ανοσοποιητικό σύστημα
10 σημάδια που δείχνουν ανεπάρκεια πρωτεΐνης.
Υψηλή χοληστερόλη
Η υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια δεν οφείλονται μόνο στην κατανάλωση λιπαρών τροφών – είναι επίσης αποτέλεσμα αυξημένων επιπέδων φλεγμονής, ορμονικών ανισορροπιών και κακής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εάν έχετε την τάση να αντικαθιστάτε πρωτεϊνικές τροφές με γλυκά σνακ, υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα, η χοληστερόλη σας μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται καθώς το ήπαρ και τα κύτταρα σας παύουν να επεξεργάζονται τα λιπαρά με αποτελεσματικό τρόπο. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη πρωτεΐνών μπορεί να οδηγεί και σε καρδιακές παθήσεις.

Έντονο στρες και κακή διάθεση.
Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν τη διάθεσή σας. Οι πρωτεΐνες βοηθούν τον εγκέφαλο να συνθέσει ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που δημιουργούν θετικά συναισθήματα όπως η ηρεμία, ο ενθουσιασμός και η θετική διάθεση.

Η γυμναστική σας ταλαιπωρεί.
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέας μυϊκής μάζας και για τη διατήρηση της ενέργειας. Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας (ή μυϊκή ατροφία), κόπωση ακόμη και αποθήκευση λίπους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να προπονήστε περισσότερο, αλλά ίσως έχετε λιγότερα αποτελέσματα εάν η διατροφή σας δεν επαρκεί για να υποστηρίξει την αποκατάσταση των ιστών ή τις ενεργειακές σας ανάγκες.

Κακός ύπνος.
Ο κακός ύπνος και η αϋπνία ενίοτε συνδέονται με ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αύξηση της κορτιζόλης και μείωση της παραγωγής σεροτονίνης. Οι μεταβολές του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταφέρονται στη νύχτα. Οι υδατάνθρακες απαιτούν πολύ περισσότερη ινσουλίνη από το λίπος ή την πρωτεΐνη. Η κατανάλωση τροφών με πρωτεΐνη πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τρυπτοφάνης και σεροτονίνης και επιδρούν ελάχιστα στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Υποφέρετε από «ομίχλη εγκεφάλου».
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγιή νευρολογική λειτουργία. Η ομίχλη του εγκεφάλου, η κακή συγκέντρωση, η έλλειψη κινήτρου και η δυσκολία εκμάθησης νέων πληροφοριών μπορεί να είναι ενδείξεις ότι τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών είναι χαμηλά, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, της επινεφρίνης, της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης. Οι νευροδιαβιβαστές συντίθενται στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας αμινοξέα και σύμφωνα με μελέτες η πρωτεΐνη μπορεί να ενισχύει την απόδοση της εργασίας, τη μάθηση και τις κινητικές δεξιότητες.

Δυσπεψία.
Πολλές μεταβολικές και πεπτικές λειτουργίες εξαρτώνται από την πρόσληψη αμινοξέων. Εάν νιώθετε κόπωση, ή ο οργανισμός σας είναι καταβεβλημένος γενικά λόγω έλλειψης πρωτεϊνών, ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε θέματα με την παραγωγή ενζύμων, ή να υποφέρετε από μυϊκές συσπάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα και διαταραχές πέψης, γενικά.

Στενά παντελόνια.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες προκαλούν αυξημένο κορεσμό περισσότερο από υδατάνθρακες ή λίπη, έτσι ώστε να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής και το σνακ και οι υδατάνθρακες που μας φουσκώνουν χωρίς λόγο. Οι πρωτεΐνες βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, επιτρέποντάς τη διατήρηση υγιών μυών, με καλύτερο μεταβολισμό.

Αστάθεια στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι γυναίκες υποφέρουν από ακανόνιστη περίοδο και προβλήματα δυσκολίας σύλληψης είναι μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου για το ΣΠΑ είναι η παχυσαρκία και ο προ-διαβήτης ή ο διαβήτης – στην πραγματικότητα, η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει το 50-70% όλων των γυναικών με ΣΠΑ. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη / υδατάνθρακες συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στην κόπωση, σε φλεγμονές και στην αύξηση βάρους που διαταράσσει τη λεπτή ισορροπία γυναικείων ορμονών.

Αργή επούλωση των τραυμάτων.
Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυϊκής ατροφίας, βραδείας οστικής επούλωσης, οστικής αδυναμίας, καταγμάτων και ακόμη και οστεοπόρωσης. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και βοηθά στον μεταβολισμό των οστών. Σύμφωνα με μελέτες οι ενήλικες με τις μεγαλύτερες οστικές διαταραχές είναι εκείνοι με χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, (περίπου 16-50 γραμμάρια την ημέρα). Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μια δίαιτα υψηλή σε αμινοξέα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της μυϊκής ατροφίας λόγω γήρανσης (σαρκοπενία).

Φθορές στα μαλλιά και τα νύχια.
“Η έλλειψη πρωτεϊνών συχνά αφήνει το σημάδι της στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, τα οποία κατά κύριο λόγο δημιουργούνται από πρωτεΐνες. Η αραίωση μαλλιών, η απώλεια μαλλιών (αλωπεκία) και τα εύθραυστα νύχια είναι επίσης κοινά συμπτώματα (Rushton, Godwin). Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι απίθανο να εμφανιστούν ακόμη κι αν δεν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια στα επίπεδα πρωτεΐνης.

Πόση ποσότητα πρωτεϊνών έχουμε ανάγκη;

Η απαραίτητη ποσότητα διαφέρει ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ατόμου σε πρωτεΐνες. Το σωματικό βάρος, το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας ή άσκησης καθορίζουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης, αν και οι ανάγκες ποικίλουν καθημερινά.

Σύμφωνα με μελέτες, η ελάχιστη Σ.Η.Π. πρωτεϊνών για ενήλικες με μέσο βάρος και επίπεδο δραστηριότητας είναι: 56 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 46 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες.
Ωστόσο, αυτά θεωρούνται ελάχιστα ποσά, επομένως ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλά εάν καταναλώνετε πολλή ενέργεια, βρίσκεστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή νοσείτε.
Αυτές οι ποσότητες είναι ίσες με την κατανάλωση περίπου 0,36 γραμμαρίων πρωτεΐνης για κάθε 500 γρ. του βάρους σας. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεΐνης και στοχεύουν να καταναλώνουν περίπου 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 500 γρ. βάρους.
Οπότε, μια γυναίκα που ζυγίζει περίπου 68 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 75 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα και ένας άνδρας που ζυγίζει περίπου 88 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 90 γραμμάρια.
Αν σας κουράζουν οι αριθμοί, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε περίπου το 20-30% των συνολικών σας θερμίδων από πρωτεϊνικές τροφές.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Όταν πρόκειται για πρωτεΐνες, υπάρχουν μερικές βασικές κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσετε. Κατ΄αρχάς είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς (και οι αγαπημένοι σας) πρέπει να καταναλώνετε πρωτεΐνες σε τακτική βάση. Δεύτερον, πρέπει να τρώτε τα σωστά είδη πρωτεϊνών για να έχετε τα επιθυμητά οφέλη.

Συνολικά, η κατανάλωση ενός συνδυασμού φυτικών και ζωικών επιλογών είναι η καλύτερη προσέγγιση, γι΄αυτό ονομάζεται και ευέλικτη διατροφή. Ενώ τα ζωικά προϊόντα έχουν περισσότερες πρωτεΐνες ανά θερμίδα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών ή αυγών κάθε μέρα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα και έχει τα δικά της μειονεκτήματα.

Οι φυτικές πρωτεΐνες συχνά θεωρούνται ως ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε περισσότερες ίνες, αντιοξειδωτικά, ηλεκτρολύτες και άλλα θρεπτικά συστατικά, γι ‘αυτό προσπαθήστε να τις συμπεριλάβετε στα γεύματά σας συχνά στη θέση του κρέατος.

Οι επιλογές για φυτικές πρωτεΐνες που εξακολουθούν να προσφέρουν πολλά αμινοξέα περιλαμβάνουν: όλα τα είδη φασολιών και όσπρια και φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως αμύγδαλα, λιναρόσπορος, τσάι και κάνναβη, ακατέργαστοι κόκκοι όπως βρώμη, φαγόπυρο, αμάρανθος, farro ή quinoa.
Υπάρχουν και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, όπως σπανάκι, καλαμπόκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και μανιτάρια – και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες.
Όταν πρόκειται για τη χρήση συμπληρώματος σε σκόνη, τα σκευάσματα περιλαμβάνουν πρωτεΐνη μπιζελιού, πρωτεΐνη κρίκετ και επίσης πρωτεΐνη ζωμού οστών. Υπάρχουν πολλά οφέλη στην κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, καθώς προσφέρουν κάτι παραπάνω από απλή πρωτεΐνη – για παράδειγμα, η πρωτεΐνη οστικών ζωοτροφών παρέχει επίσης κολλαγόνο και γλυκοζαμίνη, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, τις αρθρώσεις και το δέρμα.
Όσον αφορά το κρέας, οι καλύτερες μορφές πρωτεΐνης βρίσκονται στο βοδινό κρέας ελευθέρας βοσκής, στο βιολογικό κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και τον άγριο σολομό.
Οφέλη των πρωτεϊνών για την υγεία.

Η πρωτεΐνη είναι πολύ ευεργετική και τα οφέλη περιλαμβάνουν καύση λίπους, αποκατάσταση των μυών και επούλωση τραυμάτων. Είναι επίσης απαραίτητη για:

Καταπολέμηση του διαβήτη
Τη λειτουργία εγκεφάλου
Ό,τι αφορά την κατάθλιψη και θέματα του εγκεφάλου
Χοληστερόλη

Τέλος, είναι σημαντική για την αποκατάσταση των μυών. Έτσι, αν προσπαθείτε να ανακάμψετε από έναν τραυματισμό και θέλετε να βελτιώσετε τη συνολική σας ενέργεια, είναι απαραίτητο να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με πρωτεΐνες.
Εάν αγοράζετε σκευάσματα, φροντίστε να προέρχονται από οργανικές, φυσικές πηγές. Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ότι όλα τα συμβατικά εστιατόρια και παντοπωλεία δεν πωλούν φυτικές οργανικές πρωτεΐνες. Οι συμβατικές πρωτεΐνες, είναι φορτωμένες με ορμόνες, αντιβιοτικά, στεροειδή και άλλα χημικά που θα καταστρέψουν πραγματικά την υγεία σας.

Βάλτε την πρωτεΐνη στη διατροφή σας, με όποιον τρόπο θεωρείτε ότι σας ταιριάζει και δεν θα χάσετε!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Υγεία

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το είχαν θεοποιήσει. Οι εργάτες που έχτισαν τις Πυρα­μίδες έπαιρναν κάθε πρωί μια σκελίδα σκόρδο για τονωτικό και αντιση­πτικό. Για τονωτικό το έπαιρναν στην αρχαία Ελλάδα και οι αθλητές πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Εβραίοι το θεω­ρούσαν πανάκεια.

Το σκόρδο (Allium sativum) είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που χρησιµοποιείται ευρύτατα στη µαγειρική από πολλούς λαούς. Είναι επίσης ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτικά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Θεωρείται πως έχει μια ποικιλία από ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία ενώ η πιο σημαντική παρενέργεια που μπορεί να έχει είναι η αυξημένη αιμορραγία.

Τα τελευταία 10 χρόνια διερευνώνται πιο έντονα οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου. Θεωρείται ότι προάγει την υγεία αλλά οι μηχανισμοί είναι ελάχιστα κατανοητοί. Αυτό που έχει μελετηθεί περισσότερο είναι η επίδρασή του στις καρδιαγγειακές παθήσεις: στη χοληστερίνη, την υπέρταση, τη θρόμβωση και στο σάκχαρο του αίματος. Η πρόσληψη σκόρδου έχει επίσης ερευνηθεί ως προς τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου, ειδικά της γαστρεντερικής οδού (εντέρου και στομαχιού). Άλλες βιολογικές δραστικότητες που περιγράφηκαν περιλαμβάνουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιασθματική δράση. Τέλος, μπορεί να έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και πρεβιοτικά αποτελέσματα.

Το σκόρδο είναι πιο αποτελεσματικό όταν τρώγεται ωμό και σε ικανοποιητική ποσότητα -κάθε σκελίδα ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια. Τα 100 γραμμάρια ωμού σκόρδου περιέχουν 65% νερό, 24-33 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,6-6,1 γραμμάρια πρωτεΐνες και 1,5 γραμμάρια διατροφικές ίνες αποδίδοντας περί τις 150 θερμίδες. Τα κύρια ιχνοστοιχεία είναι το κάλιο (446 mg) και ο φώσφορος (136 mg).

Υπάρχουν περισσότερες από 200 χημικές ενώσεις στο σκόρδο και μερικές από αυτές περιέχουν θείο. Μια βασική ουσία είναι η αλλιίνη. Πρόκειται για ένα θειούχο αμινοξύ που υπάρχει και στο κρεμμύδι. Είναι άοσμη αλλά όταν οι σκελίδες διαταράσσονται μηχανικά (μάσημα, τεμαχισμός, σύνθλιψη), η αλλιίνη μετατρέπεται σε αλλίνη μέσω ενός ενζύμου που λέγεται αλλινάση και στη συνέχεια προκύπτει η αλισίνη η οποία αποτελεί το φυσικό προστάτη του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς, και δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου.

Τα οφέλη του σκόρδου θεωρείται ότι προέρχονται από την αλισίνη η οποία ωστόσο είναι μια ασταθής χημική ένωση. Ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος μειώνουν σημαντικά τα επίπεδά της. Επίσης δεν ανιχνεύεται στο αίμα γιατί μετατρέπεται γρήγορα σε άλλες ουσίες. Αυτό κάνει πολλούς ερευνητές να πιστεύουν ότι δεν είναι η αλισίνη που παρέχει τα πιθανά οφέλη αλλά ουσίες που προκύπτουν από αυτή. Πάντως, όταν το σκόρδο βράζεται, απενεργοποιείται, εν μέρει τουλάχιστον, το ένζυμο αλλινάση και δεν παράγεται η αλισίνη.

Χοληστερίνη
Ορισμένες μελέτες βρήκαν ότι το σκόρδο µειώνει τη ολική χοληστερίνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες είναι αντιφατικές. Ενώ υπάρχουν μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο λειτουργεί καλά για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, άλλες δεν βρήκαν το σκόρδο αποτελεσματικό.

Η πρώτη μετα-ανάλυση για το σκόρδο και τη χοληστερίνη (1993) έδειξε ότι οι χαμηλές δόσεις συμπληρωματικού σκόρδου, που αντιστοιχούν περίπου σε μισή ή μια σκελίδα την ημέρα συνδέονται με μείωση της χοληστερίνης σε άτομα με υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, κατά 9%. Οι θετικές μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων μπορούν να μειωθούν έως και 20 mg/dL στους ανθρώπους.

Μια άλλη όμως, μεταγενέστερη μετα-ανάλυση έδειξε ότι η μείωση της κακής χοληστερίνης, της LDL, ήταν ελάχιστη. Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (της “κακής” χοληστερίνης) μειώθηκαν ελάχιστα ή καθόλου, ενώ η χοληστερόλη HDL (“καλή” χοληστερόλη) δεν επηρεάστηκε από τη χορήγηση σκόρδου.

Αθηροσκλήρωση
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο μειώνει την εναπόθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες και την αθηροσκλήρωση, αν και πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα.

Το σκόρδο μπορεί να επιβραδύνει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας η οποία προκαλεί στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition το 2016. Επιστήμονες από το LA BioMed που υπάγεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 άτομα ηλικίας 40-75 ετών που είχαν μεταβολικό σύνδρομο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας των αρτηριών της καρδιάς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να καταναλώνουν κάθε μέρα εκχύλισμα σκόρδου και από τους άλλους μισούς μία εικονική ουσία. Ένα χρόνο αργότερα, βρήκαν ότι σε όσους κατανάλωναν το εκχύλισμα σκόρδου υπήρξε επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηρωματικής πλάκας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μείωση.

healthyliving.gr

Υγεία

Σε πόσο καιρό θα καθαρίσουν οι πνεύμονες, αν κόψετε σήμερα το κάπνισμα
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Καπνίζατε επί πολλά χρόνια τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα; Ξαφνικά νιώσατε πως η αναπνοή σας δεν σας αρκεί και αποφασίσατε να το κόψετε. 

Ο καθένας ξέρει ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου των πνευμόνων, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων απειλητικών για τη ζωή χρόνιων παθήσεων. Συχνά οι καπνιστές θεωρούν πως, αν κόψουν το κάπνισμα θα μπορέσουν να ανακτήσουν πλήρως την υγεία των πνευμόνων τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια.

Ενώ ορισμένα τμήματα των πνευμόνων μπορεί να θεραπευτούν από την βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα, δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής είναι μόνιμο.

Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες” στους πνεύμονές σας στους ανώτερους αεραγωγούς. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις, είτε ιογενείς είτε βακτηριακές. Αυτό το σύστημα εν γένει, καταστρέφεται από τον καπνό των τσιγάρων και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητά του. Εντούτοις, οι στατιστικές δείχνουν, ότι για τους ανθρώπους που έχουν κόψει το κάπνισμα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Το κάπνισμα όμως, δημιουργεί μόνιμες ζημιές και στις κυψελίδες των πνευμόνων. Έτσι, όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), όπως χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

Ενώ μερικές από τις φλεγμονές που προκαλούνται μπορεί να είναι αναστρέψιμες, τα σημάδια στους πνεύμονες μένουν για πάντα.

Συνεχίζοντας βέβαια το κάπνισμα, μειώνονται και οι όποιες πιθανότητες αναστροφής κάθε βλάβης στους πνεύμονες.

Τι θα συμβεί αφότου κόψετε το κάπνισμα
Οι πρώτες επιδράσεις από την διακοπή του καπνίσματος θα φανούν αμέσως. Λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αρχίσει ήδη να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μετά από δύο ώρες χωρίς τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση θα έχουν φτάσει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα.

Η περιφερική κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Οι άκρες των δακτύλων σας θα αρχίσουν να είναι πιο ζεστές. Τα πρώτα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου από την έλλειψη νικοτίνης συνήθως ξεκινούν περίπου δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο σας. Τα πρώιμα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν: ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα, άγχος, ένταση, απογοήτευση, υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο, αυξημένη όρεξη.
12 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι τοξικό για το σώμα, είναι η ουσία που απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και την εισπνοή του κατά το κάπνισμα.

Επειδή το μονοξειδίου του άνθρακα "αγκυλώνεται" πολύ γερά στα κύτταρα του αίματος, τα αποτρέπει από το να μεταφέρουν οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε μόλις 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα σας μειώνεται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα.

Μετά από 48 ώρες χωρίς τσιγάρο, οι νευρικές απολήξεις σας θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου και η ικανότητά σας σε οσμή και γεύση θα ενισχυθεί.
Τρεις μέρες αφότου κόψετε το κάπνισμα, η νικοτίνη θα έχει φύγει εντελώς έξω από το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης γενικά θα κορυφωθούν περίποτ τότε. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες.

Μετά από 2-3 εβδομάδες, θα είστε σε θέση να ασκήστε και να κάνετε σωματικές δραστηριότητες χωρίς να αισθάνεστε πολύ άβολα και δυσάρεστα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αναγεννητικές διαδικασίες που θα αρχίζουν να εμφανίζονται στο σώμα σας.

Η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων σας θα βελτιωθούν σημαντικά. Μετά από δύο με τρεις εβδομάδες χωρίς κάπνισμα, οι πνεύμονές σας θα είναι λίγο πιο καθαροί και θα αρχίσετε να αναπνέετε πιο εύκολα.
1-9 μήνες αφότου κόψετε το κάπνισμα: Από τον 1ο κιόλας μήνα οι πνεύμονες αρχίζουν να επιδιορθώνονται. Στο εσωτερικό τους, μικροσκοπικές "βλεφαρίδες" που απωθούν την βλέννα, θα αρχίσουν να αυτοεπισκευάζονται να λειτουργούν και πάλι σωστά.

Αυτό θα μειώσει και τον κίνδυνο μόλυνσης. Με την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή σας θα συνεχίσουν να μειώνονται δραματικά.

1 χρόνος χωρίς τσιγάρο: Μετά από ένα χρόνο χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με όταν ακόμη καπνίζατε!

5-15 χρόνια χωρίς τσιγάρο: Ορισμένες από τις ουσίες που απελευθερώνονται από την καύση του μονοξειδίου του άνθρακα, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά από 5 έως 15 χρόνια μακριά από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο ίδιος με κάποιον που δεν καπνίζει καθόλου!
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το http://www.healthline.com

Υγεία

Έρευνα για τον αριθμό σεξουαλικών συντρόφων παγκοσμίως - Πόσους έχουν οι Έλληνες

Ποια είναι η πιο δημοφιλής σεξουαλική στάση παγκοσμίως
Στο... κρεβάτι εισέβαλαν οι ειδικοί για να πάρουν μια γεύση από τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ερωτικών συντρόφων παγκοσμίως. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία είναι η πιο δημοφιλής ερωτική στάση των περισσότερων ανθρώπων: η σκυλίσια... Η γυναίκα στα «τέσσερα», στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια και ο άνδρας βρίσκεται από πίσω της με τον κορμό του είτε σε ευθεία είτε σε επαφή με την πλάτη της.

'Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η έρευνα που διενήργησε η κατασκευάστρια εταιρεία ερωτικών παιχνιδιών «Lelo» σε δείγμα δέκα χιλιάδων ατόμων, επιχείρησε να σκιαγραφήσει την ερωτική ζωή των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης: από το ποια είναι η αγαπημένη τους σεξουαλική στάση μέχρι πόσους σεξουαλικούς συντρόφους έχουν και πόσο συχνά έρχονται σε οργασμό. Οι Έλληνες, οι Βραζιλιάνοι και οι Ελβετοί ιδρώνουν στα σεντόνια καθώς είναι από τους θερμόαιμους στο κρεβάτι.

Ο μέσος όρος των ερωτικών συντρόφων παγκοσμίως κυμαίνεται από 10 έως 20.
Οι Αμερικανοί αλλάζουν δύσκολα ερωτικούς συντρόφους αλλά αποδίδουν εξαιρετικά στο κρεβάτι. Οι Βορειοαμερικανοί βάζουν στο κρεβάτι τους μόνο έναν έως τρεις ερωτικούς συντρόφους κατά μέσο όρο. Οι Έλληνες, οι Ελβετοί και οι Βραζιλιάνοι έχουν κατά μέσο όρο από 15 έως 20 ερωτικούς συντρόφους, ενώ οι Ισπανοί και οι Ιταλοί μοιράζονται το κρεβάτι τους κατά μέσο όρο μόνο με τρεις διαφορετικούς συντρόφους.

Πόσο ευχαριστημένοι είστε από την σεξουαλική σας ζωή;

Σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η σεξουαλική τους ζωή είναι αρκετά καλή και σχεδόν το 5% ότι είναι τέλεια!

Σχεδόν το 20% θέλει να δοκιμάσει κάτι καινούργιο στο κρεβάτι, να πειραματιστεί.

Περίπου το 18,6% των συμμετεχόντων δηλώνει απογοητευμένο από την σεξουαλική τους ζωή επισημαίνοντας ότι είναι ανύπαρκτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας , στα περισσότερα κρεβάτια ακούγεται "Oh-ho" αντί για το "Oh no" - τουλάχιστον στην περίπτωση της ερωτικής κορύφωσης. Το 0,99% υποστηρίζει ότι δεν έφθασε ποτέ σε οργασμό.

Σχεδόν το 60% υποστηρίζει ότι έρχεται σε οργασμό μία έως δύο φορές την εβδομάδα, το 18,23% μία φορά την εβδομάδα, το 12,43 πάνω από μία φορά την ημέρα.

Η «στάση του σκύλου» είναι η πιο δημοφιλής ερωτική στάση παγκοσμίως

Η πιο δημοφιλής σεξουαλική στάση παγκοσμίως είναι η... «σκυλίσια», με ποσοστό 50,41% .

- Η στάση όπου η γυναίκα είναι από πάνω κι έχει τον έλεγχο με ποσοστό 38,24%.
- Με ποσοστό 34,66%, η ιεραποστολική θέση καταλαμβάνει την τρίτη θέση.
- Η στάση «69» ακολουθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό 17,69%!

Ο δολοφόνος της ερωτικής απόλαυσης

Τα τρία πράγματα -δολοφόνοι της ερωτικής ευχαρίστησης είναι:
1. Το στρες με ποσοστό 60% .
2. Τα προβλήματα που έχουμε με το σώμα μας (για το 30%) και
3. Το κουδούνι και το τηλέφωνο όταν χτυπούν διαταράσσουν για το 21% την ερωτική επιθυμία στην κρεβατοκάμαρα.

Τέλος, οι πιο δημοφιλείς τακτικές για να γίνει κάποιος καλός εραστής ή ερωμένη είναι η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών (σχεδόν για το 70%) και ο αυνανισμός για το 60%.

Υγεία

Δεδομένα από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους αποκαλύπτουν πως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ πιθανό να συνδέονται με τα γονίδια
Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα συνδέονται στενά με πολλές ασθένειες και αποτελούν παράγοντες που συντελούν σε πολλούς θανάτους. Για να φωτίσουν περισσότερο τη σύνδεση αυτή, ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους για να πραγματοποιήσουν μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics.

Στη μελέτη ενεπλάκησαν διάφορες ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και μια ομάδα από το Nord-Trøndelag Health Study (HUNT) και το Κέντρο Γενετικής Επιδημιολογίας Κ.Ο. Jebsen.

«Ανακαλύψαμε διάφορα γονίδια που σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Αναζητήσαμε επίσης τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των γονιδίων και του κινδύνου ανάπτυξης διάφορων παθήσεων και διαταραχών», αναφέρει ο καθηγητής Kristian Hveem από το Ερευνητικό Κέντρο HUNT.

Γονίδια και ασθένειες
Οι ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν συνολικά 566 γονιδιακές μεταλλάξεις σε 406 διαφορετικά σημεία του γενετικού υλικού του ανθρώπου, τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται είτε με την κατανάλωση αλκοόλ είτε το κάπνισμα. Τα 150 από αυτά τα σημεία συνδέονται και με τις δύο συνήθειες.

Η κατανάλωση αλκοόλ μετρήθηκε ως προς τον αριθμό των μονάδων αλκοόλ, ενώ το κάπνισμα μετρήθηκε ως προς τον ημερήσιο αριθμό τσιγάρων. Από αυτές τις μετρήσεις, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που είχε γενετική προδιάθεση στο κάπνισμα είχε επίσης γενετική προδιάθεση και σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η ΔΕΠΥ και διάφορες ψυχικές ασθένειες, ενώ ο γενετικός κίνδυνος για το αλκοόλ συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενείας. «Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ βελτιώνει την υγεία, δείχνει, όμως, μια μηχανιστική πολυπλοκότητα που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», σχολιάζει ο Δρ. Hveem

Επιπλέον, βρέθηκαν ενδείξεις για την εμπλοκή πολλών φυσικών σηματοδοτικών μηχανισμών στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα, όπως τα γονίδια που συμμετέχουν στη νικοτινική, ντοπαμινεργική και γλουταμινεργική νευροδιαβίβαση, γεγονός το οποίο – σε κάποιο βαθμό – μπορεί να αποτελέσει μια βιολογική εξήγηση στο γιατί αναζητάμε τεχνητά ερεθίσματα.

Νέα στοιχεία
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν προήλθαν από διάφορες μελέτες και περιελάμβαναν διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, κοινωνίες με διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στη χρήση ναρκωτικών και διαφορετικά μοτίβα κατανάλωσης αλκοόλ και νικοτίνης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συσχέτιση μεταξύ του γενετικού κινδύνου και της ανάπτυξης διαφόρων κατηγοριών ασθενειών δεν διέφερε πολύ μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια γονιδιακή μετάλλαξη που προδιαθέτει ένα άτομο σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν χρειάζεται να είναι «εκφρασμένη» ή βιολογικά ενεργή, πράγμα που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Επίσης, κάποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών γονιδίων και οι κοινωνικές συνθήκες που επίσης επηρεάζουν την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Η έρευνα αυτή, πάντως, δίνει νέα στοιχεία για την πολυπλοκότητα των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που ωθούν ορισμένους από εμάς να πίνουν και να καπνίζουν περισσότερο από άλλους. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ορισμένα από αυτά τα γονίδια που συνδέονται με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, μειώνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

ygeiamou.gr

Υγεία

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο συχνά εξελίσσεται σιωπηρά χωρίς συμπτώματα
Έρευνα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των παραγόντων που πυροδοτούσαν την αρρυθμία είναι εύκολα τροποποιήσιμοι και βασίζονται στην αλλαγή ορισμένων καθημερινών συνηθειών. Τα ευρήματα εξήχθησαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο και δείχνουν πιθανούς τρόπους για την πρόληψη και τη μείωση των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Heart Rhythm.

«Σχεδόν όλες οι μελέτες για την κολπική μαρμαρυγή αξιολογούν τους παράγοντες κινδύνου για την αρχική εμφάνιση και ανάπτυξη της νόσου», ανέφερε ο Gregory Marcus, επικεφαλής στο τμήμα καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο συχνά αποτελεί μία σιωπηρή ασθένεια η οποία δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωσή της θα επέτρεπε τη χρήση αντιπηκτικής θεραπείας για τον μετριασμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων επιπλοκών όπως η άνοια, η νεφρική ανεπάρκεια και η καρδιακή προσβολή.

Στην κολπική μαρμαρυγή, τα ηλεκτρικά σήματα από τις άνω κοιλίες της καρδιάς είναι χαοτικά, προκαλώντας μη φυσιολογικές συσπάσεις στα τοιχώματα των κόλπων τα οποία επηρεάζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ενδεχόμενη δημιουργία θρόμβων. Ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 40 ετών κινδυνεύει από κολπική μαρμαρυγή με τον αριθμό των πασχόντων να αναμένεται να πολλαπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Στη μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν 1295 ασθενείς που έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή με τους πάσχοντες να ερωτώνται εάν είχαν βιώσει κάποιο επεισόδιο το οποίο να οφειλόταν σε κάποιον από τους 11 πυροδότες που διαπιστώθηκε ότι προκαλούν κολπική μαρμαρυγή. Οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν επίσης να αναφέρουν και παράγοντες που πυροδοτούσαν την αρρυθμία τους και είχαν διαπιστώσει οι ίδιοι.

Σχεδόν το 74% (957 εκ των ασθενών) κατέγραψαν τους παράγοντες που πυροδοτούσαν την αρρυθμία τους με πιο κοινούς το αλκοόλ ( 35%), την καφεΐνη (28%), την άσκηση (23%) και την έλλειψη ύπνου (21%).

Ο Gregory Marcus δήλωσε πως η μελέτη αποκάλυψε την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της επίδρασης των παραγόντων που πυροδοτούν τις αρρυθμίες στους πάσχοντες συμπεριλαμβανομένης μίας πιθανής σχέσης που υποδεικνύει γενετικές διαφορές. « Για εκείνους που έχουν οικογενειακό ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής η κατανόηση του γονιδιακού περιβάλλοντος θα μπορούσε να αποκαλύψει νέους μηχανισμούς και τελικά να βοηθήσει στην περίθαλψη των ασθενών βασισμένες στις καλύτερες συνήθειες ζωής» εξηγούν οι ερευνητές.

ygeiamou.gr

Υγεία

Oλοι μας θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι όλα όσα μπορούμε να αγοράσουμε στο σουπερμάρκετ είναι ασφαλή. Και αυτές οι ψιλοκομμένες, έτοιμες σαλάτες λένε ότι είναι προ-πλυμένες και μάλιστα τρεις φορές, σωστά; Αν έχετε παρακολουθήσει διάφορες ειδήσεις και μελέτες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας περίπου, ίσως τουλάχιστον να διστάσετε λίγο πριν βάλετε μερικές σακούλες από τα προσυσκευασμένα μείγματα σαλάτας στο καρότσι σας την επόμενη φορά που θα πάτε στο σουπερμάρκετ. Συχνά, δυσάρεστες λεπτομέρειες των επιδημιών τροφικής δηλητηρίασης που εντοπίστηκαν σε μολυσμένο σπανάκι ή φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι στα πρωτοσέλιδα και τα αποτελέσματα μερικές φορές είναι εκατοντάδες περιπτώσεις ασθένειας και, δυστυχώς, ακόμη και κάποιοι θάνατοι. Στην Ευρώπη τυποποιημένες σαλάτες σε διάφορες χώρες αμφισβητήθηκαν σοβαρά για την ποιότητά τους καθώς περιείχαν υψηλά βακτηριακά φορτία όταν πέρασαν από διάφορες αναλύσεις.

Οι κομμένες σαλάτες είναι πιο ευάλωτες στον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών όπως η σαλμονέλα, το E.Coli και η λιστέρια. Ακόμη κι αν έχουν πλυθεί, είναι πολύ πιθανόν να περιέχουν ακόμη μικρόβια, που πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται κατά τη διαδικασία της κοπής. Πρόσφατα, επιστήμονες από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR) και το Ινστιτούτο Julius Kühn (JKI), ανακάλυψαν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια σε συσκευασμένες, έτοιμες σαλάτες. Οι ερευνητές αγόρασαν 24 συσκευασίες ανάμικτης σαλάτας με ρόκα και κόλιαντρο από κάποια σούπερ μάρκετ στη Γερμανία και σε κάθε μεμονωμένο δείγμα βρήκαν βακτήρια coli ανθεκτικά στο αντιβιοτικό της τετρακυκλίνης. Αν και τα περισσότερα μικρόβια βρέθηκαν σε χαμηλές συγκεντρώσεις, τα ανθεκτικά αυτά γονίδια θα μπορούσαν να μεταφερθούν με την κατανάλωσή τους και σε άλλους μικροοργανισμούς, ακόμα και παθογόνους, στο έντερο προειδοποιεί η επικεφαλής της μελέτης Kornelia Smalla από το Ινστιτούτο Julius Kühn of Braunschweig. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mBio.

"Η κατανάλωση σαλατών, παρά τα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία, αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως πηγή βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ή φέρουν γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά", γράφουν οι ερευνητές. Ως αποδεικτικά στοιχεία, αναφέρουν επιδημίες ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όπως η επιδημία EHEC (enterohemorrhagic Escherichia coli) στη Γερμανία το 2011. Η μόλυνση των σαλατών μπορεί να γίνει μετά τη συγκομιδή ή ακόμα και από τα χωράφια, για παράδειγμα μέσω των οργανικών λιπασμάτων, του εδάφους, του ανέμου, της άρδευσης ή της άγριας πανίδας. Πολλά μικρόβια είναι επίσης ανθεκτικά σε άλλα αντιβιοτικά. Η ομάδα της Smalla αναζήτησε μικρόβια ανθεκτικά στην τετρακυκλίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνοτροφία. Τα ζώα αποβάλλουν τόσο τα ανθεκτικά βακτήρια όσο και το δραστικό συστατικό, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να φτάσει στα χωράφια μέσω της κοπριάς ως λίπασμα. Σε όλα τα δείγματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν κολοβακτηρίδια ανθεκτικά στην τετρακυκλίνη. Πολλά από αυτά τα μικρόβια ήταν επίσης ανθεκτικά και σε άλλες κατηγορίες αντιβιοτικών. Οι σαλάτες μπορεί να είναι ένα πρόσφορο έδαφος για κολοβακτηρίδια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σημειώνουν οι ερευνητές. Αν και τα βακτήρια είναι γενικά αβλαβή, έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους γενετικά συστατικά, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών ειδών. Οι ειδικοί μιλούν για οριζόντια μεταφορά γονιδίων.

Παρόλο που οι σαλάτες περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες βακτηρίων, η Smalla τονίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η συγκέντρωση μπορεί να αυξηθεί σημαντικά γρήγορα, για παράδειγμα όταν αποθηκεύεται σε ένα μη ψυχρό μέρος. Ωστόσο, τα βακτήρια στα φρέσκα προϊόντα δεν είναι βασικά ένα πρόβλημα: μπορείτε να βρείτε από ένα έως δέκα εκατομμύρια βακτήρια ανά γραμμάριο σαλάτας. Τα φυσικά μικροβιοκτόνα είναι σημαντικά για τη γεύση. «Δεν θέλουμε μια απολυμασμένη σαλάτα», αναφέρει η Smalla. Το BfR σχολίασε επίσης: "Αυτές οι ενοχλητικές ενδείξεις για τα λαχανικά έχουν παρόμοια αποτελέσματα και σε άλλα τρόφιμα", εξηγεί ο Πρόεδρος της Andreas Hensel. "Και αυτό είναι τώρα μια προτεραιότητα για τον κίνδυνο της υγείας των καταναλωτών".

Γενικά, τα ωμά φρούτα και λαχανικά και τα φρέσκα βότανα θα πρέπει να πλυθούν καλά με πόσιμο νερό πριν από την κατανάλωση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κατάποσης παθογόνων ή ανθεκτικών βακτηρίων. Βασικά, η BfR συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο λόγω γήρατος, ασθένειας ή φαρμάκων να μην καταναλώνουν προσυσκευασμένες σαλάτες αλλά να προτιμούν να τις προετοιμάζουν και να τις κόβουν μόνοι τους, αφού τις πλύνουν σχολαστικά πριν.

Φωτεινή Πουρνάρα

Υγεία

Όσο περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα περνάει μια ηλικιωμένη γυναίκα καθισμένη ή ξαπλωμένη, χωρίς μάλιστα να σηκώνεται κατά διαλείμματα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Μειώνοντας την καθημερινή ακινησία κατά μόλις μια ώρα, σύμφωνα με τη μελέτη, μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 12%, ενώ ειδικά για την καρδιοπάθεια κατά 26%.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα καρδιαγγειακής επιδημιολογίας Τζον Μπελετιέρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Circulation, μελέτησαν 5.638 γυναίκες 63 έως 97 ετών (σχεδόν οι μισές πάνω από 80), καμία από τις οποίες δεν είχε ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Οι συμμετέχουσες φορούσαν ειδική συσκευή καταγραφής της κινητικότητας τους καθ' όλο το 24ωρο.
Διαπιστώθηκε ότι, σε βάθος πενταετίας, κατά μέσο όρο μια πρόσθετη ώρα συνολικής ακινησίας μέσα στη μέρα σχετιζόταν με 12% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Όταν η ακινησία (καθισιό ή ξάπλωμα) δεν διακοπτόταν καθόλου, ο κίνδυνος ήταν 52% μεγαλύτερος από ό,τι όταν η ακινησία διακοπτόταν κατά διαστήματα.

«Συμβουλεύω όλες τις γυναίκες που είναι άνω των 60 ετών, να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να διακόπτουν το καθισιό τους, με το να σηκώνονται και να κινούνται όσο συχνότερα μπορούν», δήλωσε η δρ Αντρέα ΛαΚρουά, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου.
«Ενθαρρύνοντας τις ηλικιωμένες γυναίκες να κάθονται λιγότερο και για πιο σύντομα χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη από άποψη της δημόσιας υγείας», τόνισε ο Μπελετιέρ.

 iefimerida.gr

Υγεία

Το να τρώμε σχεδόν το ίδιο φαγητό κάθε μέρα ακούγεται κάπως… βαρετό. Συμβαίνει όμως και το κάνουν πολλοί.

Μάλιστα πολλές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα είναι μονοφαγικές. Το να τρώει δηλαδή κανείς το ίδιο φαγητό για αρκετές ημέρες όπως π.χ. μόνο ψάρι ή κοτόπουλο.

Η μονοφαγία αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες δίαιτες για γρήγορο αδυνάτισμα καθώς τις περισσότερες φορές οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους πολύ γρήγορα, λόγω της χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που γυρίζουν την πλάτη τους σε αρκετές ομάδες τροφίμων, απλώς και μόνον επειδή δεν τους αρέσουν, με αποτέλεσμα να τρέφονται μόνο με ζυμαρικά ή μόνο με κρέας κι έτοιμα φαγητά.

Οπως και να έχει, το να τρώει κανείς το ίδιο φαγητό κάθε μέρα βλάπτει σοβαρά την υγεία του.

Η καθημερινή επανάληψη των ίδιων τροφών είναι σχεδον σίγουρος τρόπος να ξέρουμε πως ο οργανισμός μας δεν προσλαμβάνει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

Μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Είναι αναγκαίο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής και ο αποκλεισμός ορισμένων τροφών δεν επιτρέπει αυτόν τον στόχο.

Κάθε κατηγορία τροφίμων προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και οι ειδικοί τονίζουν ότι η μονοφαγία είναι άκρως επικίνδυνη σε βάθος χρόνου.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως οι επιπτώσεις της μονοφαγίας στην υγεία μπορεί να μην είναι αμέσως ορατές, κάνουν όμως την εμφάνισή τους στο άμεσο μέλλον.

Ενα είναι το σίγουρο, η επανάληψη στο φαγητό δεν αποτελεί σωστό πλάνο διατροφής.

Η εμμονή σε συγκεκριμένες τροφές και ο αποκλεισμός άλλων από το καθημερινό τραπέζι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Η ποικιλία στη διατροφή είναι σημαντική και άκρως αναγκαία.

Η μονοφαγική δίαιτα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να οδηγήσει τελικά στο αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα, με συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους. Η μονοφαγία έχει σημαντική επίδραση στο βασικό μεταβολικό ρυθμό του ατόμου.

Ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση συμπτωμάτων ανεπάρκειας για ορισμένα από αυτά.

bovary.gr

Υγεία

Η βιταμίνη D -η οποία ουσιαστικά λειτουργεί ως ορμόνη- έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό επηρεάζοντας το 10% του συνόλου των γονιδίων μας. Είναι µοναδική ανάµεσα στις βιταµίνες διότι εκτός του ότι υπάρχει στις τροφές (με τη μορφή D2) παράγεται επίσης στο δέρμα από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (μορφή D3).

Mέχρι σήμερα δεν είναι απολύτως ξακάθαρο πόση πρέπει να είναι η έκθεση στον ήλιο για να παραχθεί ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τα αντηλιακά μπλοκάρουν την παραγωγή της ενώ ο χρόνος ημιζωής της είναι μόνο 15 μέρες δηλαδή η ποσότητά της στο σώμα μειώνεται στο μισό κάθε 15 μέρες.

Επίσης είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλα τα σημεία του δέρματος την ίδια ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D ενώ η δυνατότητα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας (οι μεσήλικες έχουν το 66% της δυνατότητας που έχουν τα παιδιά). Να σημειωθεί ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει, ειδικά το χειμώνα, ανεπάρκεια βιταμίνης D ακόμα και σε χώρες που έχουν ηλιοφάνεια (αυτό ισχύει και για την Ελλάδα).

Τώρα μια ενδιαφέρουσα μελέτη Ισπανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment υπολόγισε τη διάρκεια της καθημερινής έκθεσης στον ήλιο που απαιτείται για να συνθέσει ο οργανισμός τις απαραίτητες ποσότητες της βιταμίνης D.

Το συμπέρασμα είναι ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι αρκούν 10-20 λεπτά στον ήλιο το μεσημέρι, αλλά το χειμώνα απαιτούνται σχεδόν 2 ώρες. Επομένως, το χειμώνα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να λαμβάνεται η βιταμίνη από τροφές ή διατροφικά συμπληρώματα.

Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου. Η πιο καλή πηγή είναι το μουρουνέλαιο (περιέχει 8.400 διεθνείς μονάδες ανά 100 γραμμάρια ή 1.360 IU σε μια κουταλιά της σούπας). Τα 100 γραμμάρια σολομού (μαγειρεμένος) έχουν 447 IU, τα μανιτάρια πορτομπέλο 446 IU και το σκουμπρί 390 IU. Ένας κρόκος αυγού περιέχει 196 IU, και το εμπλουτισμένο γάλα (ένα φλιτζάνι) 125 IU.

10 λεπτά την ημέρα αρκούν τον Ιούλιο
Η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου συμβάλλει στην ανάπτυξη ερυθήματος (κοκκίνισμα), καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης (φωτογήρανση), ωστόσο η λελογισμένη έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D και για καλή ψυχική διάθεση. Επιπλέον, ο ήλιος συμβάλλει στην υγεία ανεξάρτητα από τη βιταμίνη D, για παράδειγμα αυξάνει την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου και ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή