Ιανουαρίου 17, 2019

Υγεία

Ο κίνδυνος οι εξετάσεις αίματος να δείξουν αυξημένη την χοληστερίνη, τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL), είναι εξαπλάσιος μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού

Αυτό που υποψιαζόσασταν, πράγματι συμβαίνει. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τις τόσες ευκαιρίες για φαγοπότια και τους συναφείς πειρασμούς, έχει ως συνέπεια να ανεβαίνει η χοληστερίνη στην πλειονότητα των ανθρώπων. Μια νέα δανική επιστημονική μελέτη βρήκε ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης μόλις τελειώνουν οι γιορτές, είναι αυξημένα κατά 15% ως 20% σε σχέση με το καλοκαίρι.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με επικεφαλής τη δρα Αν Λάνγκστεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα αθηροσκλήρωσης "Atherosclerosis", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 25.800 άτομα ηλικίας 20 έως 100 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος οι εξετάσεις αίματος να δείξουν αυξημένη την χοληστερίνη, τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL), είναι εξαπλάσιος μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού. Όπως είπε η Λάνγκστεντ, αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη που έχουν τα φαγητά στις γιορτές.

Οι εννέα στους δέκα, από τα άτομα της μελέτης, είχαν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης μετά τα Χριστούγεννα. Γι' αυτό, η περίοδος μέσα ή μετά τις γιορτές, όπως είπαν οι Δανοί επιστήμονες, δεν είναι αντιπροσωπευτική για να κάνει κάποιος εξέταση αίματος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, πρέπει να προσέχουν περισσότερο για να μην παρασυρθούν. Η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί πόνο, οίδημα και ακαμψία στις αρθρώσεις και επηρεάζει κυρίως τα χέρια πόδια και τους καρπούς.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα συχνά βιώνουν περιόδους όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται, αλλά αυτές οι περίοδοι είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Οι ειδικοί λένε ότι η διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος, ή γενικότερα συμπτώματα όπως κόπωση και απώλεια βάρους.

Η διατροφολόγος Cassandra Barns περιγράφει τις πιο σημαντικές τροφές που οφείλουν να αποφεύγουν οι πάσχοντες από αρθρίτιδα:

Κόκκινο κρέας
Τα κόκκινα κρέατα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος ωμέγα-6 (αραχιδονικό οξύ), το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες στο σώμα και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Μια μικρή ποσότητα καλής ποιότητας κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι ευεργετική, παρέχοντας καλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών, όπως ο σίδηρος. Ωστόσο, τα άτομα με αρθρίτιδα μπορεί να επωφεληθούν αν περιοριστούν σε 1-2 μερίδες την εβδομάδα.

Τηγανητές τροφές
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανισμένα τρόφιμα, ειδικά αυτά που τηγανίζονται σε φυτικά έλαια Τα φυτικά έλαια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω. Επίσης τα λιπαρά αυτά παθαίνουν τάγγιση, όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει στο τηγάνισμα.

Δείτε ΕΔΩ μερικές πολύτιμες πληροφορίες για τα καλύτερα λάδια για τηγάνισμα.
Καφές
Ο καφές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της οξύτητας του αίματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε φλεγμονή. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν αποτελεί καλή εναλλακτική λύση καθώς εξακολουθεί να περιέχει ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το σώμα. Επιλέξτε καλύτερα πράσινο τσάι και τσάι από βότανα.

Αναψυκτικά και γλυκά
Όπως ο καφές, έτσι και τα ανθρακούχα ποτά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα του αίματος, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή. Τα καλύτερα ποτά είναι το καθαρό νερό, το τσάι από βότανα και οι χυμοί φρούτων, όταν αραιώνονται μισό και μισό με νερό, αλλά πρέπει να αποφεύγετε τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς μπορεί να είναι πολύ όξινος.

Σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα
Οι τροφικές αλλεργίες, ή δυσανεξίες μπορεί να είναι μια κοινή αιτία στην φλεγμονή, καθώς συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αντιδρά υπερβολικά σε κάποια ουσία που περιέχεται σε τρόφιμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επιδείνωση του πόνου των αρθρώσεων και μπορεί να είναι ένας μεγάλος μπελάς για εκείνους με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι δυσανεξίες στο σιτάρι, ειδικότερα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνές, και ορισμένα άτομα βρίσκουν ότι η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για το σιτάρι και τα τρόφιμα με βάση το σιτάρι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη φλεγμονή και τον πόνο.

Και οι δυσανεξίες στις γαλακτοκομικές τροφές (ειδικά αυτές που προέρχονται από το αγελαδινό γάλα) μπορούν να είναι αίτια για επιδείνωση του πόνου από αρθρίτιδα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν, επίσης αραχιδονικό οξύ, το οποίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες.

Ορισμένα λαχανικά
Κάποια λαχανικά μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή για ορισμένα άτομα με αρθρίτιδα. Τέτοια είναι οι ντομάτες, οι λευκές πατάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Τα περισσότερα άλλα λαχανικά είναι ευεργετικά και πρέπει να αποτελούν το κύριο μέρος των περισσότερων γευμάτων. 

Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

https://www.express.co.uk

Υγεία

Η έλλειψη βιταμίνης Β12, είτε επειδή δεν λαμβάνουμε αρκετή, είτε επειδή δεν την απορροφά ο οργανισμός μας σωστά, προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκολία στη βάδιση, αδυναμία και σύγχυση. Παρακάτω αναφέρονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσουμε έλλειψη της Β12.

Χορτοφαγία ή διατροφή vegan
Η υιοθέτηση ενός τέτοιου είδους διατροφής μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας, αν δεν είναι κανείς προσεκτικός με το πώς τρέφεται. Το σώμα δεν μπορεί από μόνο του να παράγει βιταμίνη Β12 – χρειάζεται να τη λάβουμε από την τροφή μας. Η Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα. Γι’ αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνονται ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Εντερικές διαταραχές
Η βιταμίνη Β12, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, απορροφάται στο έντερο, όπως και με τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Διαταραχές όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος Crohn που προκαλούν φλεγμονές και βλάβες στη λειτουργία του εντέρου προκαλούν και πρόβλημα στην απορρόφηση της Β12.

Αντιόξινα
Συχνά λαμβάνουμε αντιόξινα όταν νιώθουμε μια στομαχική ενόχληση ή για να καταπολεμήσουμε την γαστρική παλινδρόμηση, αλλά αυτή η φαινομενικά αθώα κίνηση μπορεί να αποτελεί μία από τις αιτίες έλλειψης της Β12. Όταν το στομάχι εκκρίνει οξέα, βοηθά και στην απορρόφηση της Β12 από το έντερο. Όταν εμείς περιορίζουμε αρκετά τα όξινα αυτά, η διαδικασία εμποδίζεται.

Κοινά φάρμακα
Και δεν είναι μόνο τα κοινά αντιόξινα που δημιουργούν πρόβλημα στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12, αλλά οι επιστήμονες προσθέτουν και ορισμένα φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη (η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ορισμένων καρκίνων), αλλά επίσης και ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα για τη χοληστερόλη.

Διαβήτης
Έρευνα του 2013 αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2 βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο έλλειψη της Β12. Η μετφορμίνη, ένα κοινό φάρμακο του διαβήτη, φαίνεται να είναι εδώ η σύνδεση.

Αντισυλληπτικά χάπια
Σε έρευνα του 2013, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, συμπέρανε ότι η ορμονική αντισύλληψη μειώνει τα επίπεδα της Β12, αν και η διαφορά δεν ήταν κλινικά σημαντική. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προσθέτουν ότι καθώς αυτά τα χάπια λαμβάνονται για αρκετό χρονικό διάστημα, μπορούν να προκαλέσουν μια συσσωρευμένη στέρηση της Β12.

Ηλικία
Ένας στους 33 ενήλικες άνω των 50 ετών έχει πολύ χαμηλά επίπεδα Β12 και μέχρι και το 20% αυτού του πληθυσμού πέφτει κάτω από το όριο. Πιθανότατα γι’ αυτό να οφείλεται η μείωση της παραγωγής στομαχικών οξέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν ειδικά συμπληρώματα.

Στρες
Υπάρχει κάποια πάθηση που να μη συνδέεται με κάποιο τρόπο με το στρες; Το στρες συχνά προκαλεί έλκος και ενισχύει την παραγωγή στομαχικών οξέων, που με τη σειρά της αυξάνει την κατάχρηση αντιόξινων.

Κακοήθης αναιμία
Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, κατά τα οποίο οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού επιτίθενται στα υγιή κύτταρα στο στομάχι που παράγουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται για να απορροφηθεί η Β12.

enallaktikidrasi.com

Υγεία

6 μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα για καλύτερη υγεία το 2019 -Το σώμα σας θα σας επιβραβεύσει

«Πάντα να ξαναρχίζεις» είχε πει ο Γάλλος ποιητής Πωλ Βαλερύ.

Ίσως αυτή η φράση κλείνει μέσα της την ανάγκη όλων μας τη νέα χρονιά που ξεκινά: μια επανεκκίνηση που θα μας προχωρήσει μπροστά και θα μας βοηθήσει να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Πέρασαν 365 ημέρες με διαφορετικές (θετικές ή μη) συναισθηματικές αποχρώσεις, με μικρές νίκες, δυσκολίες, εμπόδια και ερωτηματικά.

Ομως, είναι ανακουφιστικό να αποφασίζεις να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να χτίσεις ένα νέο μέλλον. Πιστός σύμμαχος: ποιος άλλος; Το σώμα μας.

Ποτέ δεν μας προδίδει, αν δεν το «προδώσουμε» πρώτοι εμείς. Χρειάζεται την αμέριστη προσοχή και αφοσίωσή μας για να μας προστατεύει και να μας υποστηρίζει στην φρενήρη καθημερινότητά μας.

Μπορούμε να καταφέρουμε το αδύνατο με μια μόνο προϋπόθεση: να είμαστε υγιείς.

Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να κόψετε «μαχαίρι», από τη μία ημέρα στην άλλη, κάποιες συνήθειες που δεν βοηθούν το σώμα σας: μπορείτε, όμως, σιγά σιγά να τις αποβάλλετε και να εντάξετε άλλες στις 365 ημέρες που έρχονται.

Οι συμβουλές που ακολουθούν ίσως σας δώσουν έμπνευση να αλλάξετε συνολικά την καθημερινότητά σας προς το καλύτερο.

Το σώμα σας, να είστε σίγουροι ότι θα σας επιβραβεύσει.

1) Aπαλλαγείτε από την ακαταστασία - από περιττά (στρεσογόνα) αντικείμενα, ρούχα που δεν φοράτε: Σταματήστε για λίγο ό,τι κάνετε και παρατηρήστε προσεκτικά τον χώρο που σας περιβάλλει. Είστε σίγουρες ότι όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω σας σάς προκαλούν θετικά συναισθήματα; Αν όχι, απαλλαγείτε από αυτά όσο είναι καιρός. Καθαρίστε τον χώρο και αφήστε μόνο ό,τι σας ηρεμεί, σας χαλαρώνει, σας κάνει να χαμογελάτε.

Ανοίξτε την ντουλάπα σας και αφαιρέστε από αυτή ό,τι δεν είναι στο νούμερό σας, ό,τι είναι φθαρμένο από τον χρόνο, ό,τι είναι συνδεδεμένο με αρνητικές καταστάσεις. Θα δείτε ότι αυτό το ξεκαθάρισμα θα σας απελευθερώσει -και ναι, θα είναι σημαντικό για την υγεία σας.

2) Σώμα σε εγρήγορση: Αν η γυμναστική δεν είναι μέρος της καθημερινότητάς σας, δεν θα σας πούμε την εύκολη λύση: «Γραφτείτε στο γυμναστήριο». Eίναι -σχεδόν- σίγουρο ότι ο υπερβολικός ζήλος για άθληση θα «εξατμιστεί» μετά από λίγο, αν αρχίσετε να κουράζεστε. Σας προτείνουμε να θέτετε συχνά εφικτούς στόχους που ξέρετε ότι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμά σας. Ξεκινήστε το έντονο περπάτημα και περιορίστε -όσο γίνεται- την καθιστική ζωή. Αν κάθεστε όλη μέρα στο γραφείο, μην επιστρέφετε σε μια πολυθρόνα. Περπατήστε και διανύστε μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια (συντροφιά με μουσική).

3) Υγιεινές συνήθειες... με καλή παρέα: Αν θέλετε να υιοθετήσετε μια νέα δραστηριότητα που θα κινητοποιήσει το σώμα σας, προτείνετε σε έναν φίλο-φίλη σας να σας ακολουθήσει. Είτε στο χορό, είτε στη γυμναστική. Η συντροφιά θα ενθαρρύνει την προσπάθειά σας και θα σας κάνει να μην τα παρατήσετε μετά από λίγο.

4) Τροφές που σας κάνουν καλό -στο σώμα και την ψυχολογία σας-: Υπάρχουν τροφές που όχι μόνο δίνουν ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη λειτουργία του σώματος, αλλά παράλληλα βελτιώνουν την διάθεσή μας. Εντάξτε στο διατροφολόγιό σας περισσότερες τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς), αυγά και φρούτα όπως μύρτιλα και θα δείτε ότι θα έχετε καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη -και βέβαια περισσότερη ενέργεια.
Unsplash/ Jonathan Gallegos
Unsplash/ Jonathan Gallegos

5) Μην τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά: Ενοχές, θυμός, παράπονα, απογοήτευση -ακόμα κι αν η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι μέρος της καθημερινότητάς σας, τα αρνητικά συναισθήματα είναι οι τοξίνες που «ροκανίζουν» την καλή σας υγεία. Μην στέκεστε τόσο στις συμπεριφορές των άλλων, μην τα παίρνετε όλα τόσο βαριά. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να τραβάτε τον εαυτό σας προς τα πίσω. Ζήστε με ευγνωμοσύνη και θα δείτε ότι η ζωή αυτομάτως θα γίνει υπέροχη.

6) Επιδιώξτε να μάθετε κάτι καινούριο: Με άλλα λόγια, ακονίστε το μυαλό σας. Βάλτε στη ζωή σας κάτι εντελώς καινούριο: μια νέα γλώσσα, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα. Θα έχετε κάτι καινούριο να περιμένετε στην κάθε σας μέρα. Θα γεμίσετε ενέργεια και ενθουσιασμό - και βέβαια το σώμα σας θα ευχαριστήσει για αυτά τα θετικά συναισθήματα.

bovary.gr

Υγεία

Όποιος χρησιμοποιεί μπλε πιάτα στο φαγητό του, τρώει λιγότερο, λέει ο ψυχολόγος Χάραλντ Μπράεμ.

Ο 74χρονος επιστήμονας εργάστηκε για πολλά χρόνια στη διαφημιστική βιομηχανία, μέχρι το 1981, όταν ήταν υπεύθυνος για την ψυχολογία των χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βισμπάντεν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπλε χρώμα βοηθάει στη χαλάρωση και στην πιο αργή κατανάλωση του φαγητού λέει ο Μπράεμ στην FAZ.

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Γερμανοί αποκαλούν το μπλε το αγαπημένο τους χρώμα. Εάν τρώτε σε μπλε πιάτα, τρώτε πιο αργά και στη συνέχεια γίνετε νιώθετε γρηγορότερα ότι έχετε χορτάσει... Μπορείτε να βάλετε ακόμη λιγότερα τρόφιμα σε μπλε πιάτα παρά σε πιάτα διαφορετικού χρώματος και όμως έχετε την αίσθηση ότι είστε κορεσμένοι, υποστηρίζει ο Γερμανός επιστήμονας.

To μπλε πιάτο χαλαρώνει To μπλε πιάτο χαλαρώνει

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σύμφωνα με τον Μπράεμ, αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορείτε να επωφεληθείτε από μια δίαιτα.
Το κίτρινο και το κόκκινο, από την άλλη πλευρά, είναι χρώματα που αυξάνουν την όρεξη και την κατανάλωση.
Το κόκκινο χρώμα οδηγεί επίσης σε ταχύτερη κατανάλωση, σύμφωνα με τον Μπράεμ, και αυτός είναι ένας λόγος που συχνά τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα.
Υπάρχει το οικονομικό σκέλος σε πρώτο πλάνο, τα εστιατόρια τύπου «Fast Food» θέλουν να κάνουν πωλήσεις, λέει. Στη δεκαετία του 1970, o Μπράεμ ήταν ένας από τους δημιουργούς ιδεών για τα τρόφιμα και με δική του εισήγηση η Milka εισήγαγε τη μοβ αγελάδα.

Η δύναμη των χρωμάτων

Ο Μπράεμ έγραψε πριν 30 χρόνια το βιβλίο «Η δύναμη των χρωμάτων», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: Τα χρώματα είναι πολύ πιο ισχυρά από ότι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Έχουν ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον πολιτισμό οπουδήποτε στον κόσμο, εξηγεί ο Μπράεμ. Αυτή η αίσθηση του χρώματος είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τη θρησκεία και τον πολιτισμό. Παρατηρούνται μόνο μικρές διαφορές, για παράδειγμα, στην Ασία φορούν λευκά στις κηδείες, ενώ στην Ευρώπη μαύρα.

Είναι γενετικές οι αντιδράσεις στα χρώματα

Ο Μπράεμ θεωρεί ότι η αντίδρασή μας στα χρώματα είναι στον γενετικό μας κώδικα: Στο DNA μας έχουμε αρχαίους δίσκους προγραμμάτων που είναι σταθεροί.

Ασυνείδητα, αντιδρούμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αυτές οι δισκέτες προγραμμάτων είναι γεμάτες αρχέτυπα, δηλαδή αρχέγονες έννοιες και πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό ισχύει και με τα χρώματα υποστηρίζει ο Μπράεμ. Για παράδειγμα, το κόκκινο είναι και ήταν το χρώμα της φωτιάς και του αίματος, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αυτό εξακολουθεί να έχει επίπτωση σήμερα: Αν δούμε κόκκινο σε μεγάλη ποσότητα, προκαλεί άγχος και ίσως ακόμη και πανικό. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ενάντια σε αυτό, εξηγεί ο Γερμανός ψυχολόγος.

Πώς το εμπόριο εκμεταλλεύεται τη γνώση σχετικά με τα χρώματα

Στο σούπερ μάρκετ ξέρουν για την επίδραση των χρωμάτων ούτως ή άλλως: Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται στις διαφημίσεις για να κάνει το κρέας να φαίνεται πιο φρέσκο, λέει ο Μπράεμ. Επίσης, σε άλλα τμήματα μπορούν να εξαπατήσουν τις αισθήσεις: Η σκούρα συσκευασία του καφέ θεωρείται πολύ βαρύτερη και ο καφές είναι πολύ ισχυρότερος από ό, τι είναι πραγματικά. Επειδή όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, ο πελάτης έχει την αίσθηση ότι παίρνει περισσότερα για τα χρήματα που δίνει, αν και το ίδιο το προϊόν είναι ακριβότερο λέει.

Η κατανάλωση επίσης, ήταν πάντα ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα σε όλους τους πολιτισμούς. Στο παρελθόν, υπήρχε η εστία γύρω από την οποία συγκεντρωνόταν η κοινότητα. Σήμερα η εστία είναι το μπάρμπεκιου. Αυτό ενισχύει την κοινότητα. Η εικόνα μιας οικογένειας που τρώει μαζί, τη συνδέει πολύ περισσότερο από το να πάει στο εστιατόριο.

Το χρώμα δεν υποκαθιστά την υγιεινή διατροφή

Όπως τονίζουν πάντως Έλληνες διατροφολόγοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν θέλετε μια υγιεινή διατροφή, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στα χρώματα. Φαγητά με πάρα πολλά λιπαρά, η ζάχαρη και η έλλειψη άσκησης αποτελούν μια εντελώς λανθασμένη ιδέα στη διατροφή. Αντί για τα κόλπα με τα χρώματα, θα πρέπει να βλέπετε τα θέματα της υγείας πιο συνειδητά. Και αν τα χρώματα σας υποστηρίζουν, τόσο το καλύτερο...

Πηγή:  iefimerida.gr

Υγεία

Για τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα, η υγεία θεωρείται υπόθεση του σώματος.

Η αποκατάσταση της υγείας αφορά στην απλή απομάκρυνση των συμπτωμάτων και η «θεραπεία» επέρχεται όταν «η τιμή» βρίσκεται στα «φυσιολογικά όρια».

Η αρρώστια αιτιολογείται από τους περισσότερους ανθρώπους με πολλούς τρόπους: φταίει η μοίρα, η άδικη ζωή, ο Θεός, μπορεί ακόμη να πάρει και τη μορφή της τιμωρίας «εξ ουρανού». Σαν να υπάρχει η ανάγκη του ανθρώπου να εναποθέσει την ευθύνη της ασθένειας του τόσο έξω και τόσο μακριά, ώστε η εμφάνιση και η έκβαση της αρρώστιας να μην τον αφορά και να μην ορίζεται από τον ίδιο.

Η «υγεία» στις μέρες μας

Για τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα, η υγεία θεωρείται υπόθεση του σώματος, η αποκατάσταση της υγείας αφορά στην απλή απομάκρυνση των συμπτωμάτων και η «θεραπεία» επέρχεται όταν «η τιμή» βρίσκεται στα «φυσιολογικά όρια».

Γιατί αρρωσταίνουμε;

Η αρρώστια αιτιολογείται από τους περισσότερους ανθρώπους με πολλούς τρόπους: φταίει η μοίρα, η άδικη ζωή, ο Θεός, μπορεί ακόμη να πάρει και τη μορφή της τιμωρίας «εξ ουρανού». Σαν να υπάρχει η ανάγκη του ανθρώπου να εναποθέσει την ευθύνη της ασθένειας του τόσο έξω και τόσο μακριά, ώστε η εμφάνιση και η έκβαση της αρρώστιας να μην τον αφορά και να μην ορίζεται από τον ίδιο.

Εάν όμως ο άνθρωπος δεν φέρει ο ίδιος προσωπική ευθύνη για την ασθένειά του, η θεραπεία θα είναι μόνο προσωρινή. Η προσωπική ευθύνη συνάδει με τις αντιλήψεις και τις στάσεις του έχει διαμορφώσει ο καθένας απέναντι στην υγεία, την ασθένεια και τελικά απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Η «σωτήρια» εμφάνιση της αρρώστιας

Είναι πολλές οι καταστάσεις της ζωής που μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο να έχει την ανάγκη της αρρώστιας και η εμφάνισή της να είναι σωτήρια.

Κάποιες φορές στη ζωή μας είναι τόσο έντονο το αίσθημα του αδιεξόδου και του μάταιου, ώστε αισθανόμαστε την ανάγκη της αρρώστιας ως μιας έστω και προσωρινής διεξόδου. Άλλες φορές τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά μας είναι συνεχή, οι προσπάθειες μας για προχώρημα όλο και πιο δύσκολες και επώδυνες, ο αγώνας διαρκής και χωρίς αποτέλεσμα.

Όλοι οι άνθρωποι έρχονται κάποια στιγμή στη ζωή τους αντιμέτωποι με τέτοια συναισθήματα και τέτοιες καταστάσεις. Η στιγμή αυτή είναι πολύ κρίσιμη, γιατί φέρει τον άνθρωπο μπροστά σε δυο επιλογές: παραίτηση από τη ζωή που συνεπάγεται την ανάγκη της αρρώστιας ή επιθυμία ζωής.

Σε ανθρώπους που αισθάνονται απειλημένοι, ευάλωτοι, κουρασμένοι και αδύναμοι να αντιμετωπίζουν τη ζωή, η αρρώστια προσφέρει ένα πολύτιμο καταφύγιο. Είναι τότε που αναζητούν ένα γερό χαρτί για να παραιτηθούν, για να πάψουν να παλεύουν. Είναι τότε που η αρρώστια ωφελεί τον ασθενή και μπορεί να γίνει σωτηρία.

Ο άρρωστος, του οποίου η επιθυμία για ζωή είναι πολύ αδύνατη σε μια δύσκολη κατάσταση, είναι σχεδόν πάντοτε ένας άνθρωπος που η επιθυμία να ζήσει ήταν αδύνατη και πριν αρρωστήσει. Του είναι πιο εύκολο, οικείο και «ευχάριστο» να μιλά για ανεπίλυτα προβλήματα και για το δύσκολο που ζει καθημερινά χωρίς πολλές φορές να μπορεί να μοιραστεί κάτι όμορφο.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη και επιθυμία ταυτόχρονα να ακούν το ψέμα ότι πάσχουν από κάποια σωματική αρρώστια, γιατί αυτό τους απαλλάσσει από την προσωπική ευθύνη να ορίσουν οι ίδιοι τη ζωή και την ασθένειά του και από την ανάγκη να κάνουν κάποιες αλλαγές στη ζωή τους και στις σχέσεις τους.

Ασθένεια & υγεία


Μια ασθένεια δεν ξεκινά με την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων και δεν τελειώνει με την απομάκρυνσή τους. Η αποκατάσταση της υγείας δεν αντιστοιχεί μόνο στην καλή σωματική υγεία και τις «καθαρές» εξετάσεις.

Η ποιότητα της ζωής, η ποιότητα και ο χαρακτήρας των σχέσεων με τους ανθρώπους, η καλή φροντίδα του εαυτού τηρώντας κάποιους κανόνες συμπεριφοράς σε σχέση με τον ύπνο, την τροφή, την άσκηση και τα φάρμακα, αλλά κυρίως η την επιλογή υγιών αξιών διαμορφώνουν μια γενικότερη αντίληψη και στάση απέναντι στη ζωή, απέναντι στην υγεία, απέναντι στην αρρώστια.

Ασθενείς που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να ορίζονται από τα συμπτώματά τους, τους πόνους τους, τις αρρώστιες τους είναι πολύ πιο υγιείς από ανθρώπους, οι οποίοι δεν υποφέρουν από κάποια σωματική ασθένεια.

Πηγή: kepsy.gr

https://www.thessalonikiartsandculture.gr

Υγεία

Ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 25 ετών παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- κινδυνεύει να πάθει εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Για πρώτη φορά μελέτη εκτιμά τον δια βίου κίνδυνο μετά τα 25 (οι προηγούμενες μελέτες έκαναν εκτίμηση του κινδύνου για εγκεφαλικό μετά την ηλικία των 45 ετών). Στην Ελλάδα ο κίνδυνος αφορά περίπου το 26%, έναντι σχεδόν 25% του μέσου όρου παγκοσμίως.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις του κινδύνου από χώρα σε χώρα.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού για έναν 25χρονο κυμαίνεται από 8% ως 39%, ανάλογα με το πού ζει. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι Κινέζοι και γενικότερα οι κάτοικοι της ανατολικής Ασίας (39%), καθώς επίσης των Βαλκανίων, ενώ τον μικρότερο οι κάτοικοι της υποσαχάριας Αφρικής (12%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γκρέγκορι Ροθ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine» υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο ο δια βίου κίνδυνος εγκεφαλικού διεθνώς μετά τα 25 είναι 24,9% (18,3% για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 8,2% για αιμορραγικό). Το ισχαιμικό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος σε ένα αιμοφόρο αγγείο εμποδίζει την τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα, ενώ το αιμορραγικό όταν συμβαίνει ρήξη κάποιου εγκεφαλικού αγγείου.

Οι δέκα χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού είναι: Κίνα 39,3%, Λετονία 37%, Ρουμανία 36,2%, Μαυροβούνιο 36%, Βοσνία-Ερζεγοβίνη 35,7%, ΠΓΔΜ 35,2%, Σερβία 33,8%, Βουλγαρία 33,4%, Αλβανία 33,4% και Κροατία 33%. Για τους άνδρες ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στην Κίνα (41,1%), ενώ για τις γυναίκες στη Λετονία (41,7%).
Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο μέσος κίνδυνος (και για τα δύο φύλα) μετά την ηλικία των 25 ετών είναι 25,9%, μειωμένος κατά 3,5% έναντι του 1990. Ειδικότερα ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού είναι 10,1% (μείωση 1,8% έναντι του 1990), ενώ ισχαιμικού 18,1% (μείωση 2,1%) σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τους άνδρες στην Ελλάδα ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι 24,6% και για τις γυναίκες 27,3%. Ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού στη χώρα μας είναι 10% στους άνδρες και 10,3% στις γυναίκες, ενώ ισχαιμικού εγκεφαλικού 16,9% στους άνδρες και 19,3% στις γυναίκες.

Στην Ελλάδα το 2016 στις γυναίκες το 65,2% των εγκεφαλικών ήσαν ισχαιμικού τύπου και το 34,8% αιμορραγικού, ενώ στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 63,2% και 36,9%.

Για «συνταρακτικά ευρήματα» έκανε λόγο ο δρ Ροθ και τόνισε ότι «είναι επιτακτικό οι γιατροί να προειδοποιούν πιο έγκαιρα τους ασθενείς τους για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού ή άλλης αγγειακής νόσου. Βρήκαμε υπερβολικά υψηλό δια βίου κίνδυνο εγκεφαλικού και είναι ξεκάθαρο ότι οι νεότεροι ενήλικες πρέπει να έχουν επίγνωση των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία τους, συνεπώς πρέπει να τρώνε πιο υγιεινά, να ασκούνται τακτικά και να αποφεύγουν το κάπνισμα και το αλκοόλ». Οι ερευνητές συμβουλεύουν επίσης να υπάρξει μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

newsbeast.gr

Υγεία

Στην έρευνα συμμετείχει και ένας Έλληνας

Η σωματική άσκηση μπορεί να έχει σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα αντι-υπερτασικά φάρμακα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της που κάνει αυτή τη σύγκριση.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Χουσεΐν Νασί του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine» αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 194 κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τη μείωση της συστολικής πίεσης, καθώς και άλλων 197 μελετών για τις αντίστοιχες επιπτώσεις της άσκησης. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου μελέτες μέχρι σήμερα που να κάνουν απευθείας σύγκριση φαρμάκων και άσκησης, όσον αφορά την υπέρταση.

Η νέα μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι γενικά η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη στους ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα, σε σχέση με όσους ασκούνται (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, γυμναστήριο κ.α.).

Όμως όσον αφορά ειδικότερα όσους έχουν υψηλή πίεση, η άσκηση φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική όσο τα φάρμακα. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της άσκησης στη μείωση της πίεσης είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο πιο ψηλά βάζει κανείς τον «πήχη» για το τι θεωρείται υπέρταση (συστολική πίεση άνω του 140 mm Ηg) μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης- επεσήμαναν ότι διεθνώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συνταγογράφηση φαρμάκων για υπέρταση, μια τάση που αναμένεται να συνεχισθεί, καθώς πολλοί γιατροί κατεβάζουν πλέον το όριο της υπέρτασης για τη συστολική πίεση στα 130 mm Hg.

Παρόλο που η νέα μελέτη δείχνει ότι αρκετοί ασθενείς μπορούν να ασκούνται αντί να παίρνουν φάρμακα, ο Νασί τόνισε ότι «οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τα αντι-υπερτασικά φάρμακά τους», καθώς είναι πρόωρο να συμβουλεύσει κανείς κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας άνθρωπος με υψηλή πίεση θα έχει όφελος, αν ασκηθεί περισσότερο.

Υγεία

Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία - Πολλές οι ευεργετικές του ιδιότητες

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ρόδι αποτελεί «σύμβολο» τύχης και αφθονίας. Παράλληλα όμως, πρόκειται και για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό χειμερινό φρούτο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά.

Ειδικότερα, το ρόδι συγκαταλέγεται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου και φυλλικού οξέος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, με μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού να προσφέρει 3.5 γραμμάρια ινών, ποσότητα που καλύπτει σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.


Από την άλλη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντιοξειδωτικά του συστατικά, καθώς περιέχει υψηλά ποσά πολυφαινολών και ανθοκυανινών, που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την επιβλαβή δράση του οξειδωτικού στρες και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.

Πράγματι, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ροδιού με μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και «κακής» χοληστερόλης, που αποτελούν βασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι πιθανόν να ασκεί αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Υγεία

Παραμείνετε ενυδατωμένοι με αρκετή ποσότητα νερού και ενισχύστε τον οργανισμό σας με λαχανικά και πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας

Αν υπάρχει μία χρονική περίοδος όπου τρώμε χωρίς να το σκεφτόμαστε και το παρακάνουμε χωρίς σε υπολογίζουμε τις συνέπειες, αυτή είναι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων. Αν νιώθετε ήδη στομαχόπονους, καούρες και δυσκολία στη χώνεψη, τότε αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την πέψη. Και οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί.

Χαμηλό στομαχικό οξύ. Τα οξέα του στομάχου είναι απόλυτα ζωτικά για την κατάλληλη πέψη, ειδικά όταν μιλάμε για τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το ψάρι και το κρέας. Η συνηθισμένη άποψη που επικρατεί είναι ότι έχουμε δυσπεψία λόγω των υψηλών επιπέδων οξέων στο στομάχι, ενώ τελικά ισχύει το αντίθετο. Τι μπορούμε να κάνουμε: υπάρχουν τροφές που ενεργοποιούν τα στομαχικά οξέα και βοηθούν πολύ στη διαδικασία της πέψης. Οι πικρές τροφές, όπως ο κουρκουμάς συμβάλουν στην απορρόφηση των λιπών.

Τρώτε πολύ γρήγορα. Μπορεί να μην έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να απολαύσουμε ένα γεύμα όπως θα θέλαμε, αλλά αυτό στέλνει λάθος μήνυμα στον εγκέφαλο. Αντί να παράξει ένζυμα και πεπτικά υγρά, εκλύονται ορμόνες άγχους. Και καταλήγουμε να έχουμε δυσπεψία, φούσκωμα και πρήξιμο. Τι μπορούμε να κάνουμε: εξασκηθείτε στο να τρώτε πιο ήρεμα και αργά. Προτού ξεκινήσετε, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και απολαύστε αυτό που βλέπετε και μυρίζετε.

Τρώτε πολύ αργά μέσα στην ημέρα. Όλα μας τα όργανα έχουν ένα καθημερινό πρόγραμμα που συνήθως είναι πιο δραστήριο μέσα στην ημέρα. Τη νύχτα, το σώμα χρειάζεται να επιδιορθώσει του ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη και ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο να επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες. Αν φάμε αργά και μετά πάμε για ύπνο, η τροφή θα μείνει στο στομάχι μας και δεν θα διασπαστεί καλά, προκαλώντας δυσπεψία. Τι μπορούμε να κάνουμε: δοκιμάστε να πιείτε ένα τσάι που βοηθά στην πέψη. Το χαμομήλι, το τζίντζερ και ο μάραθος είναι μερικές ενδεικτικές προτάσεις.

Δεν μασάτε σωστά. Αντί να μετράτε τις φορές που μασάτε πριν καταπιείτε την τροφή, σκεφτείτε ότι είναι καλό να το μασήσετε μέχρι να πολτοποιηθεί στο στόμα σας, έτσι όπως τρώνε τα μωρά.

Τρώτε παρορμητικά τα πάντα. Και αν δεν το κάνετε τα Χριστούγεννα, πότε θα το κάνετε; Υπάρχουν όμως και οργανισμοί με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα που πρέπει να αποκλείσουν κάποιες τροφές και να μην προκαλέσουν το θυμό του οργανισμού τους. Ή προσπαθήστε να μην φάτε μαζί πικάντικες τροφές, καφέ και εσπεριδοειδή.

Το αλκοόλ. Τα ποτά που έχουν υψηλή ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία. Η μαγιά στην μπύρα και τα θειώδη άλατα στο κρασί δυσκολεύουν το διαδρομή προς τη σωστή πέψη. Τι μπορούμε να κάνουμε: εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια των γιορτών, παραμείνετε ενυδατωμένοι με ίση ποσότητα νερού και ενισχύστε τον οργανισμό σας με λαχανικά και πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.

 vita.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή