facebook_page_plugin

Υγεία

Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ο μόνος χειρισμός που μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξή της. Όλες οι ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην πρώιμη διάγνωση της νόσου.

Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας, αντιπροσωπεύοντας σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που οδηγεί σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η επίπτωση, η νοσηρότητα και η θνητότητα της ΧΑΠ ποικίλει ανάμεσα στις διάφορες χώρες, καθώς και ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες της ίδιας χώρας. Η ΧΑΠ είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου για δεκαετίες.

Συχνά, η επίπτωση της νόσου συνδέεται ευθέως με την επίπτωση της καπνιστικής συνήθειας, αν και σε πολλές χώρες η εξωτερική, επαγγελματική και εσωτερική μόλυνση του αέρα (το τελευταίο αποτελεί αποτέλεσμα της καύσης ξύλου ή άλλων υλικών βιομάζας) αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Η επίπτωση της νόσου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες λόγω της συνεχιζόμενης έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου (κυρίως κάπνισμα) και της γήρανσης του πληθυσμού. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα.
Η επίπτωση της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).
Ορισμός

Η ΧΑΠ, σύμφωνα με τον τελευταίο ορισμό της από την GOLD (Global Initiative on Obstructive Lung Disease), είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, χαρακτηρίζεται από εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτική και σχετίζεται με μια υπερβολική χρόνια φλεγμονώδη απάντηση των αεραγωγών και των πνευμόνων σε βλαπτικά σωματίδια ή αέρια.

Οι παροξύνσεις και οι συνυπάρχουσες παθήσεις συμβάλλουν στη συνολική βαρύτητα της νόσου σε συγκεκριμένους ασθενείς.
Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο με σημαντικές συστηματικές εκδηλώσεις. Μία πολυεθνική μελέτη έδειξε ότι το 35% των ασθενών με ΧΑΠ πεθαίνουν από την ίδια τη νόσο, το 27% από καρδιαγγειακή νόσο, το 21% από καρκίνο ενώ το 17% καταλήγει από άλλα αίτια.
Η εξάπλωση του καπνίσματος δίνει στη νόσο τη μορφή σύγχρονης πανδημίας.

Διάγνωση

Η ΧΑΠ, όπως αναφέρθηκε, είναι μία πολυπαραγοντική νόσος που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια και αυξημένη επίπτωση στο γενικό πληθυσμό. Σήμερα αποτελεί την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κάπνισμα.

Πρόκειται για μία νόσο που μπορεί να διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο με τη βοήθεια της σπιρομέτρησης. Άτομα πάνω από 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος αποτελούν την ομάδα υψηλού κινδύνου. Θα πρέπει να υποβάλλονται σε σπιρομέτρηση με στόχο να προσδιοριστεί το επίπεδο της βλάβης στην αναπνευστική λειτουργία που έχει επιφέρει η συνήθεια του καπνίσματος.

Tα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αυξημένη απόχρεμψη και η δύσπνοια στην κόπωση. Σε πιο προχωρημένα στάδια ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει συριγμό, κυάνωση, καθώς και συστηματικές εκδηλώσεις, όπως καχεξία, μυϊκή αδυναμία, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, αναιμία χρονίας νόσου και σημεία πνευμονικής καρδίας.

Η διάγνωση της ΧΑΠ πρέπει να θεωρείται πιθανή σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει δύσπνοια, χρόνιο βήχα ή απόχρεμψη ή/και έκθεση σε παράγοντες κινδύνου της νόσου.

Απαραίτητος για τη διάγνωση είναι ο λειτουργικός έλεγχος των πνευμόνων (σπιρομέτρηση προ/μετά βρογχοδιαστολή). Η απόφραξη της ροής του αέρα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με ΧΑΠ καταγράφεται στη σπιρομέτρηση. Ο βίαια εκπνεόμενος όγκος αέρα στο 1ο δευτερόλεπτο (FEV1) και η βίαιη ζωτική χωρητικότητα (FVC) καταγράφονται σε απόλυτες τιμές (λίτρα) και σε ποσοστά επί των προβλεπομένων τιμών αναλόγως της ηλικίας, του ύψους, του φύλου και της φυλής.

Η απόφραξη της ροής του αέρα (σπιρομετρική επιβεβαίωση της διάγνωσης ΧΑΠ) ορίζεται ως ελάττωση του FEV1 < 80% της προβλεπόμενης τιμής και του λόγου FEV1 / FVC < 70%.

Εκτίμηση ασθενών με ΧΑΠ

Για την εκτίμηση των ασθενών με ΧΑΠ είναι απαραίτητα στοιχεία
η εκτίμηση των συμπτωμάτων,
η εκτίμηση της απόφραξης των αεραγωγών (σπιρομέτρηση),
η εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης παροξύνσεων και
η εκτίμηση των συνυπαρχουσών παθήσεων.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν αυξημένο κίνδυνο για (α) Καρδιαγγειακές παθήσεις, (β) Οστεοπόρωση, (γ) Λοιμώξεις αναπνευστικού, (δ) Άγχος και Κατάθλιψη, (ε) Σακχαρώδη διαβήτη και (στ) Καρκίνο του πνεύμονα. Οι συνυπάρχουσες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών (θνητότητα, νοσηλείες) και πρέπει να αξιολογούνται τακτικά και να αντιμετωπίζονται κατάλληλα.

 


Γεώργιος Χειλάς, Πνευμονολόγος Επιστημονικός, συνεργάτης Α’ΚΕΘ-ΕΚΠΑ Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε. και ο
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Αν.
Καθηγητής Διευθυντής Α’ΚΕΘ-ΕΚΠΑ Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Υπεύθυνος Ομάδων Εργασίας ΧΑΠ και Άσθματος της Ε.Π.Ε.

iatronet.gr

Δύο σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία και η Σουηδία, θεωρούνται οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να γερνάει ένας άνθρωπος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας Γηρατειών (Global AgeWatch Index) για το 2014, που έδωσε στη δημοσιότητα το διεθνές δίκτυο HelpAge International. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 73η θέση της διεθνούς κατάταξης (μεταξύ των 96 χωρών που περιλαμβάνει η λίστα και για τις οποίες υπήρχαν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία), υποχωρώντας από την 58η θέση που βρισκόταν το 2013.

Την πρώτη δεκάδα των καλύτερων χωρών συμπληρώνουν κατά σειρά οι εξής: Ελβετία, Καναδάς, Γερμανία, Ολλανδία, Ισλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία. Στην τελευταία θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν. Η Κύπρος είναι στην 34η και η Τουρκία στην 77η.

Ο Δείκτης αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών ανά τον πλανήτη, με βάση διάφορα κριτήρια, όπως η εισοδηματική ασφάλεια (σύνταξη κ.α.), η παροχή υπηρεσιών υγείας, το γενικότερο περιβάλλον για την τρίτη ηλικία κλπ. Όπως είναι αναμενόμενο, ο δείκτης δείχνει ότι στις φτωχότερες χώρες η ζωή είναι πιο δύσκολη για τα γηρατειά.

Έως το 2050, το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών στον παγκόσμιο πληθυσμό αναμένεται να φθάσει το 21%, από 12% το 2014. Σήμερα, τα δύο τρίτα των ατόμων άνω των 60 ετών ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα τέσσερα πέμπτα έως το 2050.

Διεθνώς, το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά την τελευταία 50ετία, φθάνοντας πλέον στα 66 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι το μέλλον της Γης είναι «γκρίζο» λόγω της δημογραφικής γήρανσης. Σε μεγάλο βαθμό η επιμήκυνση της ζωής οφείλεται τόσο στην μείωση των παιδικών θανάτων, όσο και στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, σε πλούσιες και φτωχές χώρες εξίσου, ξεπερνούν πλέον την ηλικία των 60 ετών.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει τον Δείκτη, μια 60χρονη γυναίκα στη Γη σήμερα μπορεί να περιμένει ότι θα ζήσει έως τα 82 της, ενώ ένας συνομήλικός της άνδρας έως τα 79.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής που συνέταξε τον Δείκτη, ο καθηγητής Ασγκαρ Ζαϊντί του Κέντρου Ερευνών για τη Γήρανση του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μόνο ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 65 ετών παίρνει σύνταξη (οι γυναίκες ακόμη λιγότερο από τους άνδρες), με συνέπεια οι ολοένα περισσότεροι ηλικιωμένοι του μέλλοντος ναεξαρτιούνται αναγκαστικά από τα παιδιά τους για να επιβιώσουν. Παράλληλα, θα αποτελούν μάλλον βάρος για την κοινωνία τους, ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πιο θετικά, ως ένας ακόμη «πόρος» που βοηθάει στην ανάπτυξη.

Η Ελλάδα

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση-δείκτη, το μέσο προσδόκιμο ζωής για ένα 60χρονο στην Ελλάδα (πόσα χρόνια ακόμη αναμένεται να ζήσει μετά τα 60), είναι 24 χρόνια, ενώ το μέσο προσδόκιμο υγιούς ζωής (πόσα ακόμη χρόνια θα ζήσει με υγεία μετά τα 60) είναι 17,4 χρόνια. Το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών που λαμβάνουν σύνταξη, είναι 77%.

Το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που είναι άνω των 60 ετών, αναμένεται να εμφανίσει συνεχή αύξηση στο μέλλον, από 26% το 2014 (περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι) σε 32,4% το 2030 και 37,9% το 2050. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μετατρεπεται ταχέως σε χώρα ηλικιωμένων.

Το ποσοστό φτωχών ηλικιωμένων στην Ελλάδα (το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχουν εισόδημα μικρότερο του μισού μέσου εισοδήματος της χώρας) υπολογίζεται στο 8,6%. Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων 55 έως 64 ετών βρίσκεται στο 36,4% (περίπου ένας στους τρεις), ενώ το ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών με πτυχίο δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 41%.

Η «σχετική ευημερία» του έλληνα ηλικιωμένου (προκύπτει από το μέσο εισόδημα προς την κατανάλωσή του, ως ποσοστό του μέσου εισοδήματος/κατανάλωση για τον υπόλοιπο πληθυσμό) εκτιμάται στο 103%. Η «σχετική ψυχική/νοητική ευημερία» (το ποσοστό ατόμων άνω των 50 ετών που νιώθουν ότι η ζωή τους έχει νόημα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό ατόμων κάτω των 50 ετών) διαμορφώνεται στο 92,4%.

Αλλοι επιμέρους δείκτες για τους Έλληνες άνω των 50 ετών (μέση και τρίτη ηλικία) δείχνουν ότι το 61% δηλώνουν πως έχουν συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορούν να στηριχθούν σε περίπτωση προβλημάτων (πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 39% δεν έχει τέτοιο στήριγμα), το 48% νιώθουν ασφαλείς όταν περπατάνε μόνοι τους τη νύχτα (συνεπώς η πλειονότητα 52% νιώθει ανασφάλεια), μόνο το 39% αισθάνονται ικανοποιημένοι από την ελευθερία επιλογών στη ζωή τους, ενώ περίπου οι μισοί (53%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή τους.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον δείκτη και ότι υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με το 2013. Από την άλλη, όπως επισημαίνει, η χώρα μας τα πάει καλά στο πεδίο της υγείας (24η), βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της από το 2013. Επίσης, βρίσκεται ψηλά (28η) στον τομέα της εισοδηματικής ασφάλειας για τους ηλικιωμένους, εμφανίζοντας ένα σχετικά υψηλό επίπεδο κοινωνικών παροχών στην περιοχή της, παρά την μείωση του ΑΕΠ ανά κεφαλή λόγω της κρίσης.

Από την άλλη όμως, εμφανίζει υστέρηση (80ή) στο πεδίο των «δυνατοτήτων», κυρίως λόγω της μείωσης σε σχέση με το 2013 του βαθμού απασχόλησης των ατόμων 55 έως 64 ετών.

Η χαμηλότερη επίδοση της χώρας (91η) είναι στη διαμόρφωση ενός γενικότερου περιβάλλοντος που διευκολύνει τους ηλικιωμένους.

news.gr

Νιώθεις συχνά μια έντονη ζάλη, μια ατονία, ένα αίσθημα ταχυκαρδίας; Έχεις αδυναμία συγκέντρωσης; Παρουσιάζεις μειωμένη ικανότητα μνήμης; Κουράζεσαι εύκολα; Χάνεις την αντοχή σου; Έχεις τάσεις λιποθυμίας; Αν παρουσιάζεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε ενδέχεται να έχεις έλλειψη σιδήρου. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας.

Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια.

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η ένταση και το είδος των συμπτωμάτων εξαρτώνται από τον βαθμό της σιδηροπενίας, την ταχύτητα ανάπτυξής της, το «status» υγείας του οργανισμού και το ακριβές αίτιο της σιδηροπενίας (π.χ. σιδηροπενική αναιμία λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου, σιδηροπενική αναιμία λόγω διαταραχής της διάθεσης σιδήρου στον οργανισμό, σιδηροπενική αναιμία λόγω αυξημένης απώλειας σιδήρου).

Τα συνήθη συμπτώματα από τον ελαττωμένο σίδηρο οφείλονται στη δυσλειτουργία του οργανισμού που προκύπτει από την παρακώλυση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας του απαραίτητου για τις καύσεις οξυγόνου και τη δυσλειτουργία σε επίπεδο πολλαπλών βιοχημικών αντιδράσεων.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη νόσο;

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ανακάλυψη του αιτίου που έχει προκαλέσει τη σιδηροπενική αναιμία. Το συνηθέστερο σφάλμα που γίνετε είναι η χορήγηση σιδήρου χωρίς να έχει διερευνηθεί η αιτία της αναιμίας . Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας κατευθύνει ανάλογα με το ιστορικό σας και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις ( αιματολογικές , γαστροσκόπηση , κολονοσκόπηση κ.α. ) . Ακολούθως και στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι αρκετή η αύξηση του σιδήρου της διατροφής με την κατάλληλη επιλογή των τροφών. Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη χορηγούνται πάντα σκευάσματα σιδήρου, εφόσον η διατροφή δεν επαρκεί συνήθως για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Κύριες πηγές σιδήρου:

-Το συκώτι

-Το κόκκινο κρέας και κυρίως το μοσχάρι

-Τα ψάρια

-Τα πουλερικά

-Τα Θαλασσινά

-Οι Ξηροί καρποί

-Τα Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα)

-Το αυγό

-Οι φακές

-Τα φασόλια

-Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο)

-Το μαύρο ψωμί

-Κόκκινο κρέας

Σημειώνουμε: Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και από τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα (χάπια ή διαλύματα σιδήρου).

Star.gr

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια καταστροφική συνήθεια που υιοθετούν αρκετοί από εμάς. Δεν πρόκειται για κάτι που τρώμε ή πίνουμε, ούτε σχετίζεται με τα κιλά και τη γυμναστική.

Χιλιάδες μεσήλικες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, καρδιοπάθειας, καρκίνου και διαβήτη λόγω μιας «σιωπηρής» έλλειψης που συνήθως περνά απαρατήρητη.

Η σχετική μελέτη εστίασε στον αντίκτυπο της έλλειψης βιταμίνης D στην υγεία μας, καταδεικνύοντας πως κατά μέσο όρο 1 στα 10 άτομα ηλικίας 40 έως 80 ετών παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα στον οργανισμό τους επειδή περνούν πολλές ώρες της ημέρας κλεισμένοι στο σπίτι, σε ένα γραφείο και γενικότερα σε κλειστούς χώρους που δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα άτομα που διαθέτουν τις μεγαλύτερες ποσότητες της βιταμίνης στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν και το μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η επονομαζόμενη «βιταμίνη του ήλιου» παίζει βασικό ρόλο σε μεγάλο εύρος χημικών αντιδράσεων που συντελούνται στον οργανισμό μας και οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια και το διαβήτη, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη γονιμότητα.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σε 14.641 άτομα ηλικίας 42 έως 82 ετών. Τα στοιχεία κάλυπταν την περίοδο 1997 με 2012. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το 9% των ανδρών και το 13% των γυναικών διαθέτει πολύ μικρές ποσότητες βιταμίνης D.

Η βασικότερη πηγή βιταμίνης D για τον οργανισμό μας είναι το φως του ήλιου, καθώς παράγεται όταν οι ακτίνες έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα μας. Μπορούμε επίσης να πάρουμε τη βιταμίνη από λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός αλλά και από το γάλα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερες ήταν οι ποσότητες της βιταμίνης τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου. Σημειώνουν πως 20 λεπτά έκθεσης στο φως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αρκετά για να εξασφαλίσουμε επαρκή «αποθέματα» για το χειμώνα.

Θα πρέπει να απολαμβάνουμε το φως του ήλιου για λίγα λεπτά σε κάθε ευκαιρία, ανοίγοντας διάπλατα τα παράθυρα του σπιτιού ή κάνοντας έναν μικρό περίπατο.

onmed.gr

Το γήρας ού γαρ έρχεται μόνο λέει η παράδοση και στην προκειμένη περίπτωση αυτή η ρύση δεν έχει να κάνει μόνο προβλήματα υγείας αλλά και με το σωματικό βάρος και τα κιλά μας. 

Όσο μεγαλώνουμε λοιπόν η βιολογική τάση του οργανισμού αλλά και οι συνθήκες ζωής συνήθως έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού μας βάρους.
Το γεγονός αυτό έχει πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις.

Ας τις δούμε αναλυτικά :

- Μετά τα σαράντα ανά δεκαετία έχουμε μια σταθερή μείωση του βασικού μας μεταβολισμού
Οι σωματικές αλλαγές και η μείωση του μυϊκού μας ιστού όσο μεγαλώνουμε, οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες ιδίως μετά την κλιμακτήριο, αποτελούν αιτίες που επιβραδύνουν το μεταβολισμό και τις καύσεις μας. Για αυτό παχαίνουμε πιο εύκολα ή αδυνατίζουμε πιο δύσκολα

- Όσο μεγαλώνουμε γυμναζόμαστε λιγότερο

Δεν ισχύει για όλους αλλά συνήθως οι αυξανόμενες εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις, οι μειωμένες αντοχές κ.α. έχουν ως άμεσο επακόλουθο τη μείωση του χρόνου που αφιερώνουμε στον εαυτό μας και στη γυμναστική μας.

Αν σε αυτά συμπεριλάβουμε και τυχών αλλοίωση της ποιότητας των διατροφικών μας επιλογών, τότε έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα, που μπορεί να πυροδοτήσει μια διαδικασία αύξησης του σωματικού μας βάρους, όσο τα χρόνια περνούν.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όσο και αν οι υποχρεώσεις αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε, η διατροφή μας θα πρέπει πάντα να είναι προσεγμένη και η άσκηση να αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητάς μας.

Γιατί ο έλεγχος του σωματικού μας βάρους δεν παρέχει μόνο αισθητική ικανοποίηση, αλλά αποτελεί και μια ασπίδα προστασία έναντι προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, μυοσκελετικά προβλήματα κ..α.

neadiatrofis.gr

Σε συγκεκριμένες ουσίες που βρίσκονται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα φρούτα, φαίνεται πως βρίσκεται το μυστικό για μακροημέρευση και υγεία...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο William Paterson, πρόκειται για το ασβέστιο, τις φυτικές ίνες, το φυλλικό οξύ, το σίδηρο, τη νιασίνη, το κάλιο, τις πρωτεΐνες, τη ριβοφλαβίνη, τη θειαμίνη, τον ψευδάργυρο και τις βιταμίνες A, B6, B12, C, D, E και K.

Με αυτό ως δεδομένο βαθμολόγησαν 47 φρούτα και λαχανικά από 0 έως 100.

Ως «σούπερ» θεωρήθηκαν όσα ξεπέρασαν σε βαθμολογία το 10 στα 100.

Όπως δημοσιεύεται επιθεώρηση «Preventing Chronic Disease» για να θεωρηθεί ένα τρόφιμο ότι ξεπερνάει το 10%, θα πρέπει να παρέχει κατά μέσον όρο το 10% ή περισσότερο από την Ημερήσια Συνιστώμενη Δόση των 17 θρεπτικών συστατικών ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Δείτε τη λίστα των σούπερ τροφίμων με τη βαθμολογία τους

Νεροκάρδαμο: 100
Κινέζικο λάχανο: 91,99
Σέσκουλα: 89,27
Φύλλα παντζαριού: 87,08
Σπανάκι: 86,43
Ραδίκια: 73,36
Φυλλώδες μαρούλι: 70,73
Μαϊντανός: 65,59
Μαρούλι: 63,48
Λαχανίδες: 62,49
Φύλλα ρέβας: 62,12
Βρούβες: 61,39
Αντίδια: 60,44
Αγριόπρασο: 54,80
Κατσαρό λάχανο: 49,07
Πικραλίδα: 46,34
Κόκκινη πιπεριά: 41,26
Ρόκα: 37,65
Μπρόκολο: 34,89
Κίτρινη κολοκύθα: 33,82
Λαχανάκια Βρυξελλών: 32,23
Πράσινα κρεμμυδάκια: 27,35
Κραμβολάχανο: 25,92
Κουνουπίδι: 25,13
Λάχανο: 24,51
Καρότο: 22,60
Ντομάτα: 20,37
Λεμόνι: 18,72
Μαρούλι iceberg: 18,28
Φράουλες: 17,59
Ραπανάκι: 16.91
Κολοκύθες (όλες οι ποικιλίες, πλην κίτρινης): 13,89
Πορτοκάλι: 12,91
Λάιμ: 12,23
Γκρέιπφρουτ (ροζ και κόκκινο): 11,64
Γουλί (ρουταμπάγκα): 11,58
Ρέβα: 11,43
Βατόμουρο: 11,39
Πράσο: 10,69
Γλυκοπατάτα: 10,51
Γκρέιπφρουτ λευκό: 10,47

onmed.gr

Ώρα να το κόψεις..Είναι γνωστό ότι οι μη καπνιστές ζουν περισσότερα χρόνια από τους καπνιστές. Αντέχουν περισσότερο στις μολύνσεις, αναρρώνουν πιο γρήγορα όταν αρρωστήσουν, εντέχουν καλύτερα τις χειρουργικές επέμβασεις, αν κάποτε χειρουργηθούν.

Σε γενικές γραμμές, αν καταφέρετε να κόψετε το τσιγάρο θα μεγιστοποιήσετε το προσδόκιμο επιβίωσης ενώ ταυτόχρονα μειώνετε και απομακρύνετε σημαντικά τις πιθανότητες για έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο των πνευμόνων, καρκίνο του λάρυγγα, πνευμονοπάθεια, εμφύσημα. Έχει ανακοινωθεί ότι η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται στο μισό ένα χρόνο μετά την διακοπή του καπνίσματος.

Στοιχεία από την Αμερικάνικη Πνευμονολογική Εταιρεία, την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία και από το Ινστιτούτο Αγωγής Υγείας Ελλάδας και Αμερικής, δίνουν αναλυτικά και βήμα – βήμα, όλα τα στάδια επαναφοράς του οργανισμού μας στο φυσιολογικό, μέσα στα 15 χρόνια που θα μεσολαβήσουν από το τελευταίο τσιγάρο που θα καπνίσετε.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ :

20 λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο

* Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός σφυγμός πέφτουν σε φυσιολογικές τιμές.

* Η θερμοκρασία των άκρων (χεριών / ποδιών) αυξάνει σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

8 ώρες από το τελευταίο τσιγάρο

* Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει σε φυσιολογικές τιμές.

* Τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα αυξάνουν.

 

24 ώρες από το τελευταίο τσιγάρο

* Αρχίζει να μειώνεται ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού επεισοδίου.

 

48 ώρες από το τελευταίο τσιγάρο

* Αρχίζει η αναγέννηση των νευρικών απολήξεων σε μύτη, γλώσσα, στόμα.

* Η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης αρχίζουν να επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

2 εβδομάδες έως και 3 μήνες από το τελευταίο τσιγάρο

* Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος γενικά.

* Βελτιώνεται το περπάτημα, μειώνεται η κόπωση.

* Αυξάνεται κατά 30% η αναπνευστική λειτουργία.

* Αρχίζει το νευρικό σύστημα να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Σπάνιες πια οι έντονες επιθυμίες για τσιγάρο.

 

1 μήνα έως 9 μήνες από το τελευταίο τσιγάρο

* Η συνολική ενέργεια του οργανισμού αυξάνει.

* Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την χρόνια χρήση τσιγάρου μειώνονται (βήχας, καταρροή, συνάχι, κόπωση, λαχάνιασμα).

* Αποκαθίσταται ο φυσιολογικός ιστός της μύτης, του φάρυγγα, του λάρυγγα, των πνευμόνων.

 

1 χρόνο από το τελευταίο τσιγάρο

* Μειώνονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

* Μειώνεται το υπερβολικό ρίσκο για στεφανιαία καρδιοπάθεια στο μισό σε σχέση με τους καπνίζοντες.

 

5 χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο

* Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.

* Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα δημιουργίας καρκίνου του στόματος.

 

10 χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο

* Η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων είναι ίδια με αυτή των μη καπνιστών.

Τα προκαρκινικά κύτταρα έχουν αντικατασταθεί με υγιή.

* Το ρίσκο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ίδιο με αυτό των μη καπνιστών.

* Μειώνεται δραστικά η πιθανότητα καρκίνου του στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, νεφρών και παγκρέατος.

 

15 χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο

* Είναι σαν να μην είχατε καπνίσει ποτέ. Οι πιθανότητες για οποιαδήποτε ασθένεια είναι ίδιες με αυτές των μη καπνιστών

athensmagazine.gr

Σελίδα 341 από 356

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.