Μαρτίου 26, 2019

Υγεία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι υπεραιωνόβιοι ανά τον κόσμο θα φτάσουν τα 3,2 εκατομμύρια μέχρι το 2050, ενώ το 2011 ήταν μόλις 316.000.

Θέλετε να μάθετε πώς θα μπείτε κι εσείς σε αυτή την εκλεκτή «ελίτ»; Δείτε ποιες συνήθειες να υιοθετήσετε και ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στην καθημερινότητά σας.

1. Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό: Οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών που μαγειρεύουν στο σπίτι πέντε φορές την εβδομάδα είναι 47% πιο πιθανό να ζήσουν μία επιπλέον δεκαετία σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν συχνά έτοιμα γεύματα.

2. Βγάλτε από τη ζωή σας τα αλλαντικά: Τα λουκάνικα και το μπέικον μικραίνουν τη ζωή, καθώς η συχνή κατανάλωσή τους συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιοπάθεια.


3. Πάρτε παράδειγμα από τους Ιάπωνες: Μελέτη σε 40.500 Ιάπωνες έδειξε ότι όσοι πίνουν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ενώ όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία λαμβάνουν από τα ψάρια, ζουν κατά μέσο όρο 2,2 επιπλέον χρόνια.

4. Κινηθείτε: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα. Αυτή η «δόση» γυμναστικής συνδέεται με περίπου 4 έξτρα χρόνια ζωής.

5. Κάντε συχνά σεξ: Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι οι άντρες που κάνουν σeξ μόλις μία φορά τον μήνα έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους έχουν σeξουαλικές επαφές 2-3 φορές την εβδομάδα.

6. Κοιμηθείτε αρκετά: Οι άντρες που κοιμούνται επί σειρά ετών λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους απολαμβάνουν τις συνιστώμενες 7-9 ώρες.

7. Μη βιαστείτε να πάρετε σύνταξη: Έρευνα του Χάρβαρντ για τη μακροζωία έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν ακόμη και μέχρι τα 70 –αρκεί βέβαια να αγαπούν το επάγγελμα που κάνουν– τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια.

8. Πάρτε κατοικίδιο: Έχει παρατηρηθεί ότι τόσο οι ιδιοκτήτες σκύλου όσο και οι ιδιοκτήτες γάτας ζουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με ανθρώπους που ζουν χωρίς τετράποδη συντροφιά.


πηγή : citypatras.gr

.fumara.gr

Υγεία

Οι στατίνες -η συχνότερα συνταγογραφούμενη διεθνώς κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης- μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως εμφράγματος ή εγκεφαλικού, ακόμη και σε ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Aυτό, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ έως τώρα υπήρχαν σαφέστερα στοιχεία για τα οφέλη των στατινών στους νεότερους από ό,τι στους ηλικιωμένους.

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) επίσης δεν βρήκε παρενέργειες από τη θεραπεία με στατίνες, που να αυξάνουν τον κίνδυνο μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας ή καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας 'Αντονι Κιτς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αξιολόγησαν τα ευρήματα 28 τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινικών δοκιμών, οι οποίες συνολικά αφορούσαν 186.854 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών, από τους οποίους οι 14.483 ήσαν άνω των 75 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, ασχέτως ηλικίας, οι στατίνες -ρίχνοντας την «κακή» χοληστερίνη (LDL)- μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάντος. Η μείωση του κινδύνου είναι ελαφρώς μικρότερη όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία κάποιου και κυμαίνεται από περίπου 30% για τα άτομα κάτω των 55 ετών μέχρι περίπου 20% για τους άνω των 75 ετών.
«Ο κίνδυνος εμφραγμάτων και εγκεφαλικών αυξάνει αισθητά με την ηλικία, παρόλα αυτά οι στατίνες δεν χρησιμοποιούνται εξίσου ευρέως στους ηλικιωμένους, όσο θα έπρεπε», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κόλιν Μπέιτζεντ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, οι στατίνες δεν είναι αποτελεσματικές σε όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή κάνουν αιμοκάθαρση.

iefimerida.gr

Υγεία

Τριπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα οι νεκροί από την γρίπη. Σε λίγο οι επίσημες ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανησυχούν οι ειδικοί αφού ο ιός Η1Ν1 "σκοτώνει" χωρίς διακρίσεις.
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iatropedia.gr, τριπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα οι νεκροί φτάνοντας τους 18, ενώ ανάμεσά τους είναι και τρία παιδιά!

Ο ιός Η1Ν1 φέτος «σκοτώνει» ανθρώπους όλων των ηλικιών με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Που σημαίνει ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών, υπάρχουν στη μακάβρια λίστα που σιγά σιγά δημιουργείται και φέτος το χειμώνα με νεκρούς από τον ιό της γρίπης. Το πανδημικό στέλεχος του χειμώνα 2009-10 έχει άλλωστε αυτό το προφίλ, να πλήττει άτομα που δεν περίμενε κάποιος να κάνουν τόσο σοβαρές επιπλοκές από την γρίπη και να πεθάνουν από αυτές.

Οι πληροφορίες του iatropedia.gr μιλούν και για ανθρώπους που κατέληξαν εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Σε λίγο αναμένεται και η επίσημη έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αλλά σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Ρουμανία λόγω του ιού που βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
Μέχρι στιγμής 61 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρουμανία εξαιτίας της επιδημίας γρίπης που έχει χτυπήσει την χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Την επιδημία ανακοίνωση η υπουργός Υγείας στη Ρουμανία, Σορίνα Πίντερα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως η έξαρση του ιού της γρίπης θα συνεχιστεί όλο τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Υγείας στη Ρουμανία συνιστά στους πολίτες να προμηθεύονται τα κατάλληλα φάρμακα κατά του ιού της γρίπης για τη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων οξείας μορφής και να υπάρχει προληπτική θεραπεία επισκεπτών και γιατρών για τις επαφές με ασθενείς καθώς και εμβολιασμός πολιτών και ιατρικού προσωπικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία

Το σώμα σας σχεδιάστηκε για να είναι υγιές. Δεν θα ‘πρεπε να χρειάζεται φάρμακα ή εγχειρήσεις για να λειτουργεί σωστά. Τότε γιατί έχουμε γίνει τόσο εξαρτημένοι από αυτές τις παρεμβάσεις;

Η απάντηση είναι απλή: Επειδή, το φαγητό που τρώμε μας αρρωσταίνει. Εξετάζοντάς τον από την σκοπιά της ανθρώπινης βιολογίας και εξέλιξης, ο τρόπος που τρώμε σήμερα είναι μια παράξενη ανωμαλία, που δεν μοιάζει καθόλου σε ο,τιδήποτε έτρωγαν οι άνθρωποι τα τελευταία 4 εκατομμύρια χρόνια.

Το αίμα μας, οι αρτηρίες μας και τα κύτταρά μας δεν είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με τόσο μεγάλη ποσότητα λίπους και χοληστερίνης. Τα έντερά μας δεν είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν χωρίς την παρουσία φυτικών ινών. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί χωρίς άφθονες προμήθειες από φυτικά θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά. Με τα κύτταρά μας να «πνίγονται» μέσα στο λίπος, την χοληστερίνη, τις ζωικές πρωτεΐνες και τα τεχνητά χημικά και με το ανοσοποιητικό μας σύστημα στερημένο από όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί τόσο πολλοί από εμάς υποφέρουν από καρκίνο, καρδιακή νόσο, πίεση, διαβήτη, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις σχετικές με την ηλικία.

Στην πραγματικότητα, αποτελεί επίδειξη δύναμης το γεγονός ότι το σώμα μας συνεχίζει να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι τρώμε με αυτόν τον τρόπο. Ο Dr. John McDougall είναι γιατρός με τεράστια εμπειρία στην υγιεινή φυτική διατροφή. Εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια θεραπεύει τους ασθενείς του και τους προσφέρει την ευκαιρία να ζήσουν περισσότερο και πιο ποιοτικά, κάνοντας μόνο μια μικρή αλλά ουσιώδη αλλαγή:

Στην διατροφή τους. Το δωρεάν πρόγραμμά του «The Free McDougall Program» είναι ένας πραγματικός θησαυρός για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία τους. Μέσα σε λίγες σελίδες μπορείτε να μάθετε τι κάναμε λάθος τόσο καιρό, γιατί φτάσαμε σε σημείο να θεωρούμε φυσιολογικό το αφύσικο (και αντίστροφα) και πώς μπορούμε εύκολα και γρήγορα να σταματήσουμε τον κατήφορο, να δούμε την υγεία μας να βελτιώνεται χωρίς φάρμακα, χωρίς επεμβάσεις, χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ.

Ξεκινήστε από εδώ: https://www.drmcdougall.com/health/education/free-mcdougall-program/introduction/diet-not-genes-controls-destiny/ 

Πηγή: https://siniparksi.gr

Υγεία

Σε ποια ηλικία επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και αρχίζεις να παίρνεις βάρος γρηγορότερα -Είναι πιο νωρίς από ό,τι νομίζεις
Όταν ήμασταν παιδιά, μας έλεγαν «φάε να μεγαλώσεις».

Μεγαλώνοντας, όμως, μάθαμε τι πρέπει να τρώμε και τι όχι, τι μας παχαίνει και τι κάνει καλό στην υγεία μας.

Ακόμη, μάθαμε ότι μεγάλο ρόλο στην υγεία και στο σώμα μας, παίζει ο μεταβολισμός μας.

Κάποιοι τυχεροί έχουν αυτό που λέμε «καλό» (δηλαδή γρήγορο) μεταβολισμό, ενώ υπάρχουμε και εμείς οι.... καταραμένοι (και είμαστε πολλοί!) που ο μεταβολισμός μας είναι αργός και δεν καίει γρήγορα θερμίδες.

Από ότι φαίνεται, όμως, από μια ηλικία και μετά ο μεταβολισμός του ανθρώπου επιβραδύνεται και παίρνουμε κιλά πιο εύκολα και γρήγορα.

Συγκεκριμένα, όταν φτάνουμε μια ηλικία, οι θερμίδες του σώματος φτάνουν στην κορυφή και χρειάζεσαι όλο και λιγότερες για να διατηρήσεις το βάρος σου, σύμφωνα με τον στατιστικό του UCLA, Nathan Yau.

Βέβαια, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αν τρέφεσαι σωστά.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μεταβολισμός μας αρχίζει να «πέφτει» στην ηλικία των 25 κατά περίπου 200 θερμίδες.

Οι γυναίκες που είναι πολύ ενεργές χρειάζονται 2.400 θερμίδες, αυτές που είναι μέτρια ενεργές χρειάζονται 2.200 ενώ εκείνες που κάνουν καθιστική ζωή χρειάζονται 2.000 και συνεχίζει να μειώνεται με την ηλικία.

Μετά τα 25 λοιπόν, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο την διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας ενώ πρέπει να ασκούμαστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗ

bovary.gr

Υγεία

Εχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας μέσω της διατροφής.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχονται σε ζυμωμένα τρόφιμα ή σε διατροφικά συμπληρώματα και βοηθούν σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά βακτήρια» που ζουν στο σώμα μας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Βοηθούν επίσης στην άμυνα του οργανισμού από λοιμώξεις που προκαλούνται από εχθρικά βακτήρια ή άλλα μικρόβια.

Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπούν τα προβιοτικά: τους προσφέρουν καλύτερη πέψη, τους χαρίζουν περισσότερη ενέργεια, αποκτούν πιο λείο και καθαρό δέρμα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Εάν δεν θέλεις να καταφύγεις στα συμπληρώματα και επιλέγεις τις πηγές φυσικών προβιοτικών, παρακάτω σου δίνουμε τη λίστα με τις 7 τροφές που θα κάνουν καλό στο έντερό σου:

1. Αγουρες μπανάνες

2. Μαύρη σοκολάτα

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μαύρης σοκολάτας είναι ότι περιέχει περισσότερα προβιοτικά σε σχέση με τις σοκολάτες γάλακτος.

3. Σκόρδο

Ενισχύει την υγιή ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Kimchi (καυτερό λάχανο)

Το kimchi είναι το εθνικό πιάτο της Κορέας. Το λάχανο επικαλύπτεται φύλλο προς φύλλο με ένα γευστικό πικάντικο μίγμα από καυτερό πιπέρι, σκόρδο, σχοινόπρασο, κρεμμύδι και χυμό αχλαδιού. Στη συνέχεια μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να το αφήσετε έξω από το ψυγείο για δύο η τρεις μέρες για να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης.

5. Το ξινολάχανο

Είναι πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus, τα οποία και προωθούν την υγιή χλωρίδα στην εντερική οδό.

6. Κρύες πατάτες

Οι πατάτες που έχουν πλυθεί, μαγειρευτεί και κρυώσει, αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ανθεκτικού αμύλου και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

7. Κεφίρ

Ιδανικό εάν έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, είναι ό,τι πρέπει και για τη σωστή λειτουργία του εντέρου σου.

Υγεία

Κόκκινο, λευκό, ξεθωριασμένο -Τι θέλει να πει για την υγεία σας το χρώμα της γλώσσας
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η γλώσσα μας, μπορεί να είναι ένας αρκετά ακριβής δείκτης της γενικότερης υγείας μας.

Στην κινέζικη ιατρική, η γλώσσα χρησιμοποιείται ως μια σημαντική πηγή για διάγνωση της υγείας.

Ο χρωματισμός που ενδεχομένως να έχει η γλώσσα σας, μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σας.

Για παράδειγμα ένα παθολόγος που εξετάζει έναν ασθενή το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να εξετάσει την γλώσσα του.

Εξετάζει τη γλώσσα, αξιολογώντας διάφορους παράγοντες όπως το σχήμα, την ποιότητα, την υφή, την επίστρωση και το χρώμα της γλώσσας.

Γενικότερα η γλώσσα του ανθρώπου έχει κανονικά ένα ανοιχτό ροζ χρώμα. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει, δηλαδή να αλλάξει χρώμα και υφή, ανάλογα με κάποιο πρόβλημα που ίσως να υπάρχει στον οργανισμό.

Το χρώμα της γλώσσας μπορεί να μαρτυρήσει κάποιες ασθένειες του οργανισμού, τονίζουν οι ειδικοί.

Χρώμα γλώσσας: Λευκό

Οσοι λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να εμφανίσουν λευκά σημάδια στην γλώσσα τους. Επίσης, το λευκό χρώμα μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν βουρτσίζετε τακτικά τη γλώσσα σας. Η συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών, βακτηρίων, νεκρών κυττάρων κλπ. μπορεί να δημιουργήσει αυτό το λευκό επίχρισμα. Η λευκή γλώσσα είναι επίσης ένδειξη αφυδάτωσης. Εκτός όμως από αυτό, το λευκό χρώμα μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση που ονομάζεται στοματική καντιντίαση και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, στα μωρά και στους ηλικιωμένους.

Χρώμα γλώσσας: Σκούρο και Καφέ

Αν μια γλώσσα είναι προς το μωβ ή γενικά έχει σκούρο χρώμα, αυτό υποδεικνύει μια έλλειψη σωστής κυκλοφορίας του αίματος. Αν μια σκληρή γλώσσα συνοδεύεται από ένα μπλε-μωβ χρώμα, αυτό συνήθως υποδεικνύει πιθανώς εγκεφαλικό. Οσο για το καφέ, είναι πιθανό να αποτελεί πρώιμο σημάδι καρκίνου του δέρματος. Μια σκούρα γλώσσα σημαίνει ότι δεν έχετε καθόλου καλή στοματική υγιεινή και μπορεί να οφείλεται επίσης σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Χρώμα γλώσσας: Κίτρινη

Η κίτρινη γλωσσα είναι ένδειξη αφυδάτωσης και ύπαρξης βακτηρίων στην επιφάνεια της γλώσσας. Είναι επίσης πολύ συχνό σε ανθρώπους που φοράνει σιδεράκια. Οταν υπάρχει ένα κίτρινο στρώμα πάνω στη γλώσσα, τότε συνήθως μιλάμε για μυκητίαση.

Χρώμα γλώσσας: Κόκκινη

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης. Η έλλειψη σε φολικό οξύ ή βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα στη γλώσσα. Αν έχει ένα βαθύ κόκκινο ή άλικο χρώμα, μπορεί να δηλώνει εσωτερική πληγή όπως ένα τραύμα για παράδειγμα. Επιπλέον, μια βακτηριακή λοίμωξη όπως η στρεπτοκοκκική μόλυνση μπορεί να κάνει τη γλώσσα να πάρει έντονο κόκκινο χρώμα.

Χρώμα γλώσσας: Χλωμό

Αν μια γλώσσα είναι χλωμή, αυτό δείχνει ότι υπάρχει δυσκολία στη πέψη, στην ενέργεια και στην αιματική ροή.

Σχισμές στην γλώσσα

Είναι ένα από τα φαινόμενα της γήρανσης, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει και πρόβλημα υγείας. Οι σχισμές στη γλώσσα αποτελούν ένδειξη δυσλειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

Να θυμάστε ότι πρέπει να βουρτσίζετε και να καθαρίζετε με επιμέλεια σε καθημερινή βάση την γλώσσα σας. Χρωστικές από υπολείμματα τροφών ή δράση μικροβίων, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις αλλοιώσεις αυτές.

bovary.gr

Υγεία

Αν κάθε λίγο και λιγάκι χρειάζεστε άλλον έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, επειδή έχετε μανία να μαζεύετε όλο και περισσότερες ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, βιβλία και οτιδήποτε άλλο σε ψηφιακή μορφή, τότε ίσως η περίπτωσή της έχει να κάνει με το «σύνδρομο ψηφιακής αποθησαύρισης» ή «ψηφιακής συσσώρευσης».

Αν και δεν έχει ακόμη επίσημα ενταχθεί στις ψυχικές διαταραχές, ακούγονται φωνές ότι αυτό πρέπει να συμβεί.

Ολλανδοί γιατροί, με επικεφαλής την ψυχίατρο δρα Μαρτίν βαν Μπένεκομ του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου, παρουσίασαν στο ιατρικό περιοδικό "BMJ Case Reports" την περίπτωση ενός 47χρονου άνδρα, ο οποίος εμφάνισε ψυχαναγκαστική τάση συσσώρευσης ψηφιακών αντικειμένων στον υπολογιστή του.

Χιλιάδες φωτογραφίες -και όχι μόνο- προστίθεντο κάθε εβδομάδα στη συλλογή του και μετά περνούσε ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα για να τις ταξινομεί σε κατηγορίες. Εκτός από το πάθος για ψηφιακές συλλογές, είχε αντίστοιχη μανία για τη συλλογή φυσικών αντικειμένων. Το αποτέλεσμα ήταν το διαμέρισμά του στο Άμστερνταμ να ξεχειλίζει από διάφορα μικροπράγματα που συνεχώς μάζευε και έτσι ήταν αδύνατο να προσκαλέσει τον οποιονδήποτε στο σπίτι του, σύμφωνα με το Live Science.

Όμως το «φόρτε» του άνδρα -επειδή ακριβώς απαλλασσόταν από τους υλικούς περιορισμούς των τεσσάρων τοίχων και μπορούσε να επεκταθεί στον αχανή ψηφιακό χώρο- ήταν οι ψηφιακές συλλογές, που είχε συγκεντρώσει σε πέντε μεγάλους σκληρούς δίσκους.

Όπως είπαν οι γιατροί, η συνεχής ενασχόληση με όλα αυτά τα ψηφιακά αρχεία, αποτελεί από μόνη της ένα πρόβλημα, καθώς δεν αφήνει κάποιον να κάνει άλλα πράγματα στη ζωή του, όπως να κοιμάται, να καθαρίζει το σπίτι του, να βλέπει φίλους και να βγαίνει για διασκέδαση.

Η όλη διαδικασία αρχικά της συγκέντρωσης και μετά της οργάνωσης των ψηφιακών αρχείων είχε εξελιχθεί από ευχαρίστηση σε πηγή άγχους για τον 47χρονο, ο οποίος πλέον έβλεπε όλη τη ζωή του με πολύ αρνητικό τρόπο.

Οι ψυχίατροι έχουν έως σήμερα αναγνωρίσει το «σύνδρομο αποθησαύρισης» ή «διαταραχή παρασυσσώρευσης» ως σύμπτωμα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, που ωθεί τους ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους, να μαζεύουν συνεχώς άχρηστα πράγματα στο σπίτι τους και να αδυνατούν να πετάξουν το παραμικρό. Συνήθως τα σπίτια τους μετατρέπονται σε «αχούρια» και οι ίδιοι παραμελούν ακόμη και την προσωπική υγιεινή τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ορισμένοι γιατροί προτείνουν τώρα ότι μια υποπερίπτωση αυτού του συνδρόμου θα πρέπει να είναι η ψυχαναγκαστική ψηφιακή αποθησαύριση ή ψηφιακή συσσώρευση ή ψηφιακή συλλεκτομανία. Αυτό θα επέτρεπε στους ψυχολόγους και ψυχίατρους, όπως υποστηρίζουν, να κάνουν πιο εύκολα τη διάγνωση όσων ατόμων έχουν αυτή τη τάση σε βαθμό που έχει εξελιχθεί σε ψυχική διαταραχή, η οποία επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της ζωής των ίδιων, αλλά και των άλλων γύρω τους.

Προς το παρόν, στο επίσημο εγχειρίδιο ψυχιατρικών παθήσεων (το DSM-5) εντάσσεται μόνο η παραδοσιακή αποθησαύριση. Αλλά ίσως είναι θέμα χρόνου να ενταχθεί και η ψηφιακή. Ήδη υπάρχει η σχετική ιστοσελίδα (digital hoarding ή e-hoarding) στη Wikipedia.

Επιστήμονες, πάντως, θεωρούν πρόωρη την επίσημη ένταξη της ψηφιακής αποθησαύρισης στις ψυχικές παθήσεις. Ένα σημείο-κλειδί είναι ότι παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι έχουν μανία να συλλέγουν μόνο ψηφιακά αρχεία, αλλά όχι φυσικά αντικείμενα.

Από την άλλη, δεν θεωρείται ξεχωριστή διαταραχή το να συλλέγει κανείς μανιωδώς μόνο εφημερίδες ή μόνο ρούχα, οπότε δεν είναι σαφές γιατί η μανία συλλογής ψηφιακών αρχείων θα πρέπει να αποτελέσει ξεχωριστή κατηγορία ψυχικής διαταραχής.

Επιπλέον, υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: όχι σπάνια, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς με παραδοσιακή διαταραχή αποθησαύρισης να πάψουν να συλλέγουν φωτογραφίες ή βίντεο ή βιβλία σε φυσική μορφή και να το κάνουν πλέον σε ψηφιακή μορφή, ώστε να αδειάσουν και λίγο χώρο στο σπίτι τους. Αν όμως η ψηφιακή αποθησαύριση θεωρηθεί πάθηση, τότε μια τέτοια ιατρική συμβουλή δεν θα ήταν εύλογη.

Σε ένα πράγμα, πάντως, συμφωνούν λίγο-πολύ οι ειδικοί: ότι αν η συσσώρευση, φυσική ή ψηφιακή, παύει να αποτελεί ευχαρίστηση και μετατρέπεται σε αγχωτικό βραχνά που συνοδεύεται από «παρενέργειες» (όπως αδιαφορία καθαριότητας για το σώμα και το σπίτι), τότε χρειάζεται μια επίσκεψη σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Υγεία

Η εξέταση για τον έρπητα πραγματοποιείται για την αναγνώριση μιας οξείας λοίμωξης από έρπητα ή για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του έρπητα, ένδειξη προηγούμενης έκθεσης στον ιό του έρπητα.

Ο ιός του έρπητα ( HSV ) είναι μια από τις πιο κοινές ιογενείς λοιμώξεις και υπάρχει σε δύο τύπους, HSV -1 και HSV -2. Και οι δύο τύποι είναι λοιμώδεις (μεταδοτικοί) και περιοδικά προκαλούν μικρές φουσκάλες οι οποίες σπάνε για να δημιουργήσουν ανοιχτές πληγές. Ο HSV -1 βασικά προκαλεί φουσκάλες ( cold sores ) γύρω από τη στοματική κοιλότητα και το στόμα, ενώ ο HSV -2 συνήθως προκαλεί φουσκάλες γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο και οι δύο μπορούν να μολύνουν είτε τη στοματική είτε τη γεννητική περιοχή.

Ο ιός του έρπητα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της σωματικής επαφής εφόσον οι πληγές είναι ανοιχτές και επουλώνονται αλλά και μερικές φορές και ασυμπτωματικά ενώ δεν υπάρχουν ορατές αλλοιώσεις. Ο HSV -2 είναι συχνά μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια αλλά και ο HSV -1 μπορεί επίσης να αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα και να βρεθεί στη γεννητική περιοχή. Σύμφωνα με το American Social Health Association και το National Herpes Resource Center , περίπου 50% με 80% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχουν από HSV -1 και περίπου 20% έχουν HSV -2. Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, το 90% αυτών που φέρουν τον HSV -2 μπορεί να μη γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Όταν κάποιος έχει μολυνθεί και η αρχική μόλυνση έχει αντιμετωπισθεί, εξακολουθεί να φέρει τον HSV σε λανθάνουσα μορφή. Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου άγχους ή ασθένειας, ο ιός είναι πιθανό να επανεργοποιηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ξεσπάσματα του HSV είναι μια επίπονη ενόχληση παρά μια απειλή για τη ζωή μας, αλλά ο ιός μπορεί και να προκαλέσει έρπητες σε νεογέννητα (ένα βρέφος μολύνεται από μητέρα με ενεργό γεννητικό έρπητα κατά τον τοκετό) και εγκεφαλίτιδα . Αυτές οι ασθένειες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες ή να προκαλέσουν σοβαρά μόνιμα νευρολογικά προβλήματα σε εκείνους που θα επιζήσουν. Ασθενείς σε συνθήκες οι οποίες προκαλούν καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος, όπως εκείνοι με HIV / AIDS ή εκείνοι που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, μπορεί να έχουν πιο συχνές και σοβαρές εξάρσεις του HSV .

Η εξέταση για HSV ανιχνεύει είτε τον ίδιο τον ιό, το ιϊκό DNA, είτε αντισώματα έναντι του ιού. Κατά τη διάρκεια μιας οξείας πρωτοπαθούς λοίμωξης ή της επανεργοποίησης, ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί με :

Καλλιέργεια Έρπητος.
Με δείγμα από υγρό που συλλέγεται από μια ανοιχτή πληγή ή μια φουσκάλα (το πιο συνηθισμένο δείγμα). Επωάζεται σε θρεπτικό μέσο για να αναπτυχθεί και να απομονωθεί ο ιός. Η εξέταση αυτή είναι ευαίσθητη και ειδική , αλλά χρειάζεται 2 ή περισσότερες μέρες για να ολοκληρωθεί. Νέες φουσκάλες ή πληγές είναι καλύτερες για αυτήν την εξέταση. Καθώς ή παραγωγή ιϊκών σωματιδίων ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Μόλις ο ιός αναπτυχθεί στην καλλιέργεια, μπορούμε πλέον να προσδιορίσουμε αν πρόκειται για τον HSV -1 ή τον HSV -2.

Εξέταση για HSV DNA .
Μπορεί να γίνει για να ανιχνευθεί το γενετικό υλικό του HSV σε δείγμα του ασθενούς. Η μέθοδος αυτή μπορεί να τυποποιήσει και να ποσοτικοποιήσει τον ιό και είναι χρήσιμη σε καταστάσεις στις οποίες ο ιός ανευρίσκεται σε μικρές ποσότητες (όπως στην ιογενή εγκεφαλίτιδα) ή εάν οι φουσκάλες είναι πολλών ημερών. Αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανίχνευση της HSV μηνιγγίτιδας , εγκεφαλίτιδας, ή κερατίτιδας καθώς διαθέτει αυξημένη ευαισθησία και επίσης επειδή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό δεν αποτελεί καλό θρεπτικό μέσο για καλλιέργεια.

Εξέταση για αντισώματα HSV .
Τα αντισώματα του HSV είναι ειδικές πρωτεΐνες που δημιουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός και απελευθερώνονται στο αίμα για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Η παραγωγή του αντισώματος HSV IgM ξεκινάει μερικές μέρες μετά την πρωτοπαθή (αρχική) λοίμωξη HSV και μπορεί να ανιχνεύεται στο αίμα για μερικές εβδομάδες. Η παραγωγή του αντισώματος HSV IgM ξεκινά μετά την παραγωγή του HSV IgM . Οι συγκεντρώσεις στο αίμα αυξάνονται για αρκετές εβδομάδες και στη συνέχεια μειώνονται και σταθεροποιούνται. Άπαξ κάποιος μολυνθεί με HSV , θα συνεχίσει να παράγει μικρές ποσότητες του HSV IgG . Η εξέταση για αντισώματα έναντι HSV μπορεί να ανιχνεύσει και τους δύο τύπους του ιού ( HSV -1 και HSV -2) και τα τεστ που είναι διαθέσιμα μπορούν να ανιχνεύσουν και τα πρώιμα αντισώματα IgM όπως και τα αντισώματα IgG τα οποία παραμένουν για πάντα σε αυτούς που έχουν εκτεθεί στον ιό.

Πώς συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση;
Ο γιατρός σας θα πάρει ένα έκκριμα ή ξέσμα από μια φουσκάλα ή πληγή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ένα δείγμα από εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να συλλεχθεί από τη σπονδυλική στήλη όταν υπάρχει κρούσμα ύποπτο για μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Για την εξέταση αντισωμάτων, συλλέγεται δείγμα αίματος από μια φλέβα στο μπράτσο.

πηγή: labtestsonline.gr

Υγεία

Η τακτική κατανάλωση τηγανητών φαγητών, ιδίως τηγανητού κοτόπουλου και τηγανητών ψαριών, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες, κυρίως ηλικίας 50 έως 65 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γουέι Μπάο του Τμήματος Επιδημιολογίας του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 107.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, από τις οποίες 31.600 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες τηγανητού κοτόπουλου τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 12% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία, σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν καθόλου τηγανητά.
Όσες έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα τηγανητών ψαριών ή θαλασσινών καθημερινά, είχαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία. Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση τηγανητών φαγητών και στην αύξηση κινδύνου για θάνατο από καρκίνο.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι γυναίκες που έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση τηγανητών έτειναν να είναι νεότερες σε ηλικία, λιγότερο μορφωμένες, με χαμηλότερο εισόδημα, καπνίστριες, ασκούνταν λιγότερο και γενικότερα έτρωγαν πιο ανθυγιεινά.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα πολλά τηγανητά με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθεια.
Μετά και τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές συμβούλευσαν η κατανάλωση τηγανητών να γίνεται με μέτρο.

 iefimerida.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή