Μαρτίου 26, 2019

Υγεία

Περισσότερα άσχημα νέα για όσους χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά
Οι επιζήμιες επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών και της ζάχαρης γίνονται και πάλι κεντρικοί τίτλοι στις διατροφικές ειδήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς νέα έρευνα δείχνει τοξικές επιδράσεις στα πεπτικά βακτήρια και υψηλά επίπεδα σακχάρων που είναι κρυμμένα σε "υγιεινά" τρόφιμα.

Η κοινή μελέτη επιστημόνων από το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη καταρρίπτει το μύθο της αθωότητας των τεχνητών γλυκαντικών αφού, ακόμη και εκείνα που έχουν εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όπως και τα αθλητικά συμπληρώματα που τα χρησιμοποιούν, βρέθηκαν τοξικά για τα βακτήρια του ανθρώπινου εντέρου.

Τα εντερικά βακτήρια είναι ένα σημαντικό συστατικό του μικροβιακού οικοσυστήματος στο ανθρώπινο έντερο, το οποίο αποικίζεται από πολλά τρισεκατομμύρια μικροβίων - ακόμη και 10 φορές περισσότερα από τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων στο σώμα.

Σύμφωνα με ερευνητές, τα εντερικά βακτήρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, όπως είναι η παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών, η σύνθεση της βιταμίνης Κ, η υποβοήθηση της πέψης της κυτταρίνης, η προώθηση του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων και η λειτουργία των νεύρων στο γαστρικό σύστημα.

Εντούτοις, μπορούν ταυτόχρονα να είναι δυνητικά επιβλαβή λόγω της αλλαγής της σύνθεσής τους όταν το οικοσύστημα του εντέρου υφίσταται ασυνήθιστες αλλαγές με τη χρήση αντιβιοτικών, ασθενειών, άγχους, γήρανσης, κακών διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής. Όταν καταστρέφονται τα βακτηρίδια του εντέρου, μπορεί να προκύψουν πολλές χρόνιες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο καρκίνος και η παχυσαρκία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών έχουν εμφανιστεί στα πρωτοσέλιδα. Πράγματι, οι κίνδυνοι των τεχνητών γλυκαντικών έχουν μελετηθεί και αμφισβητηθεί εδώ και δεκαετίες.

Η χρήση τους προκαλεί βιοχημικές αλλαγές στο σώμα και στην πραγματικότητα εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να παρακολουθεί πόσες θερμίδες καταναλώνουμε. Αλλά αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει πως τα βακτηρίδια που βρέθηκαν στο πεπτικό σύστημα έγιναν τοξικά όταν εκτέθηκαν σε συγκεντρώσεις μόνο 1 mg./ml των τεχνητών γλυκαντικών ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σακχαρίνη, neotame, advantame και acesulfame potassium-k.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Molecules από ερευνητές του Πανεπιστημίου Benge Gurion του Negev (BGU) στο Ισραήλ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη, εξέτασε τα έξι προαναφερόμενα τεχνητά γλυκαντικά - όλα εγκεκριμένα για χρήση σε τρόφιμα και ποτά στις ΗΠΑ και την ΕΕ – καθώς και δέκα αθλητικά συμπληρώματα που περιέχουν αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα βακτηρίδια που βρέθηκαν στο πεπτικό σύστημα, όπως το Ε. Coli, είχαν τοξική απόκριση όταν εκτέθηκαν σε συγκεντρώσεις ακόμη και μόνο 1 mg /ml των τεχνητών γλυκαντικών. Στη εργαστηριακή δοκιμή, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τα βακτηρίδια Ε. Coli ώστε να φωτοβολούν όταν εκτίθενται σε τοξίνες.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν τα βακτήρια στα τεχνητά γλυκαντικά, προκαλώντας την τοξική απόκριση. "Αυτό αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών επηρεάζει δυσμενώς την εντερική μικροβιακή δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας", δήλωσε ο καθηγητής Ariel Kushmaro, πρόεδρος του τμήματος Βιοτεχνολογίας στο ισραηλινό πανεπιστήμιο.

Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται σε αμέτρητα προϊόντα διατροφής και αναψυκτικά με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αυτό το πρόσθετο συστατικό εν αγνοία τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν επίσης αναγνωριστεί ως νέο-εμφανιζόμενοι περιβαλλοντικοί ρύποι και μπορούν να βρεθούν στα πόσιμα και επιφανειακά ύδατα και στους υδροφόρους ορίζοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

"Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση της σχετικής τοξικότητας των τεχνητών γλυκαντικών και του δυναμικού των αρνητικών επιπτώσεων στην μικροβιακή κοινότητα του εντέρου καθώς και στο περιβάλλον", δήλωσε ο Kushmaro.

Υγεία

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, 1 στους 6 Βρετανούς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος ενώ στις Η.Π.Α., περίπου 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια ψυχική ασθένεια
Η κακή διάθεση συνδέεται με τις φλεγμονές του σώματος | in.gr

Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, ο θυμός και η κατάθλιψη αυξάνουν τα επίπεδα των φλεγμονών στο αίμα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες ψυχικής υγείας που σπάνε τον κύκλο των φλεγμονών και των ασθενειών.

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνια Στέιτ και επικεφαλής ήταν η Δρ. Τζένιφερ Γκράχαμ- Έντζελαντ. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με τις περισσότερες ασθένειες, από το άσθμα και την αρθρίτιδα μέχρι τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο. Αλλά ο ρόλος της στην ψυχική υγεία είναι λιγότερο ξεκάθαρος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, 1 στους 6 Βρετανούς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος ενώ στις Η.Π.Α., περίπου 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια ψυχική ασθένεια.

Οι παλαιότερες έρευνες ερευνούσαν τη σχέση μεταξύ φλεγμονών και ψυχικής υγείας, ρωτώντας τους συμμετέχοντες να θυμηθούν πώς ένιωθαν πολλούς μήνες πριν. Το ζητούμενο των τωρινών ερευνητών ήταν να μετρήσουν τη σύνδεση στο εδώ και τώρα. 220 ενήλικες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε την ψυχική τους υγεία 5 φορές την ημέρα, για δύο συνεχείς εβδομάδες. Κλήθηκαν να απαντήσουν ως προς το μέγεθος που βίωναν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα, μεταξύ αυτών και η κατάθλιψη, ο θυμός και το άγχος.

Μετά το τέλος του πειράματος, πήρανε δείγμα αίματος για να δουν τα επίπεδα φλεγμονών. Αφότου συνυπολόγισαν την ηλικία, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος και τη συνολική υγεία, δεν βρήκαν αρχικά κάποια σύνδεση μεταξύ φλεγμονών και ψυχικής διάθεσης. Ανακάλυψαν όμως μία σχέση την τελευταία εβδομάδα. ‘Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα δώσει υλικό για περαιτέρω μελέτη στη μέτρηση του άγχους σε σχέση με τις φλεγμονές και θα βοηθήσουμε στο να βρεθούν οι μηχανισμοί που το προκαλούν. Αυτό ίσως προάγει καινοτόμες ψυχοκοινωνικές καινοτομίες που θα κάνουν καλό στη συνολική υγεία και θα σπάσουν τον κύκλο των χρόνιων φλεγμονών αλλά και των ασθενειών που έπονται’, συμπλήρωσε η Δρ. Γκράχαμ- Έντζελαντ.

Υγεία

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου και συγκεκριμένα του Μαστιχοφόρου Σχίνου, που καλλιεργείται εκτενώς στη Χίο, στα νότια κυρίως του νησιού σε 24 Μαστιχοχώρια.

Η μαστίχα Χίου βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου, το γνωστό μας Σχίνο ή Σχίνος. Η αρχική της γεύση είναι πικρή, αλλά φεύγει γρήγορα αφήνοντας το ιδιαίτερο άρωμα της μαστίχας.

Το μυστικό στο σχηματισμό της ρητίνης από την οποία παράγεται η μαστίχα Χίου κρύβεται κυρίως στο μικροκλίμα του νοτίου τμήματος του νησιού, με τους ήπιους χειμώνες, τα ξηρά καλοκαίρια, τις ελάχιστες βροχοπτώσεις και τους συνεχείς αέρηδες, σε συνδυασμό με το πλούσιο σε ασβεστόλιθο υπέδαφος. Αυτά επιτρέπουν να κρυσταλλοποιηθεί πολύ σύντομα η ευαίσθητη ρητίνη, πέφτοντας από το δένδρο.

Τα σημαντικότερα χωριά στα νότια της Χίου όπου παράγεται η μαστίχα είναι: Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμι, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι, Άγιος Γεώργιος Συκούσης.

Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμα γνωστή. Μία γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες ιδιότητες.

Xρησιμοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα και τη βιομηχανία. Για την παρασκευή ούζου και λικέρ μαστίχας, της παραδοσιακής τσίχλας, αρωματίζει το αγαπημένο μας γλυκό «υποβρύχιο». Χρησιμοποιείται σε μεγάλο αριθμό από γλυκά, καραμέλες, παγωτά καθώς και στα λουκούμια. Χρησιμεύει στην αρτοποιεία σε συνταγές ψωμιού, παξιμαδιών και μπισκότων. Στον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Σε σαμπουάν, κρέμες προσώπου, λοσιόν, οδοντόκρεμες.

Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις:

– Η μαστίχα θεωρείται ένα εξαιρετικό γιατρικό για τα προβλήματα του στομάχου.

– Μειώνει το αίσθημα της πείνας. Με ποιο τρόπο; Μασάμε μαστίχα 1 με 2 ώρες μετά το μεσημεριανό μας γεύμα. Όχι μόνο θα πεινάμε λιγότερο αλλά θα έχουμε και αισθητά μειωμένη επιθυμία για γλυκό.

– Καταπολεμάει τα συμπτώματα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα πεπτικά έλκη. Η μαστίχα Χίου σε κάψουλες έχει δείξει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι του Ελικοβακτηριδίου.

– Βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με ήπια έως και μέτρια δραστηριότητα της νόσου Crohn, χρόνια φλεγμονώδη πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως το ορθό, μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου σε μορφή καψουλών για τέσσερις εβδομάδες.

– Για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

– Ως καλή πηγή ψευδαργύρου θεωρείται φυσικό διεγερτικό της ανδρικής σεξουαλικότητας. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με τη σεξουαλική λειτουργία και τα χαμηλά επίπεδά του έχουν συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

– Βοηθάει στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και την καταπολέμηση της τερηδόνας, λόγω της αντιμικροβιακής, αντιφλεγμονώδους και αντιτερηδονικής της δράσης. Η μάσηση μαστίχας Χίου για 20 λεπτά μετά το γεύμα ενισχύει την επανασβεστίωση της αδαμαντίνης, πιθανώς μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου. Είναι κατάλληλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας προσφέρει καθαρή αναπνοή και εκλύει την περιττή υγρασία του στόματος. Η προσθήκη φυσικής μαστίχας Χίου σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων, δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων.

– Καταπολεμάει τις μυκητιασικές στοματικές λοιμώξεις δηλαδή, τις στοματίτιδες.

– Παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία, μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL- κακής χοληστερόλης, της λιποπρωτείνης α, ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL χοληστερόλη από οξείδωση που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεί, που δημιουργείται από τηνυπέρταση, την χοληστερόλη, το κάπνισμα και την καθιστική ζωή. Ακόμα και το σάλιο που προέρχεται από τη μάσηση της μαστίχας Χίου αποδείχτηκε ότι μπορεί να συμβάλλει στην αναστολή της οξείδωσης της «κακής» χοληστερόλης.

– Μπορεί να καταπολεμήσει πολλά παθογόνα βακτήρια όπως παράδειγμα, τα Escherichia Coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis, αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida.

Εξωτερική χρήση:

Ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα της μαστίχας στην περιποίηση του δέρματος.

Οι πρώτες αναφορές για τις θεραπευτικές και καλλωπιστικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου έγιναν από τον Ιπποκράτη και συνεχίζονται και στους επόμενους αιώνες από γιατρούς, φαρμακοποιούς και βοτανολόγους – Διοσκουρίδη, Ορειβάσιο, Αέτιο Γαληνό, Πηλινό. Την πρώτη συνταγή για κρέμα προσώπου, η οποία περιείχε ανάμεσα σε άλλα και μαστίχα, κατέγραψε ο προσωπικός γιατρός του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ενώ ήδη από τον 4ο μ.κ.χ. αιώνα η μαστίχα χρησίμευε σαν αντηλιακό και προστάτευε από εγκαύματα που μπορούσε να προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο.

Πρόσωπο και σώμα:

– Βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

– Το μαστιχόνερο είναι ιδανικό για να χρησιμοποιείται ως ενυδατική και τονωτική λοσιόν.

– Το αποσταγμένο νερό με την προσθήκη μαστίχας, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ψεκάσουμε το πρόσωπο μας ή το σώμα μας, σαν λοσιόν, σε κρέμες κτλ. Είναι ιδανικό για καθαρισμό, ενυδάτωση και περιποίηση της επιδερμίδας μας.

– Οι εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο, σαν αιθέριο έλαιο, στην παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου, καθώς αποκαθιστά τις δομές κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας το χρόνο γήρανσής του.

Μαλλιά:

Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυΐας και την προστασία από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής.

Μαστίχα στην κουζίνα:

– Η μαστίχα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων, ενώ στη μαγειρική προσδίδει διακριτικό άρωμα στο κρέας, το τυρί ή και ως μπαχαρικό.

– Στην ποτοποιία, χρησιμεύει στην παρασκευή λικέρ και ούζου, καθώς με την προσθήκη μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμά της και περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης.

– Αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε αυτά, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος.

Χρήσεις:

– Η μαστίχα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσει κρέμες, βασιλόπιτες και διάφορα γλυκίσματα.

– Χρησιμοποιείται για την παρασκευή χωνευτικού λικέρ.

– Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην κοσμετολογία.

– Για την παρασκευή οδοντόκρεμας, σαπουνιών κλπ

– Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων!

Η μαστίχα στην καθημερινότητά μας:

♦ Μετά το δείπνο συνοδευτικό δίπλα σ΄έναν εσπρέσο.

♦ Χτυπάμε 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας μαζί με δέκα φράουλες και μια κουταλιά ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ. Συνοδεύει το παγωτό βανίλια.

♦ Ανοίγουμε στο επάνω μέρος μιας μπάλας σορμπέ λεμόνι ή λάιμ μια τρύπα την οποία γεμίζουμε με λικέρ μαστίχα και φυλλαράκια δυόσμου.

♦ Βάζουμεε ένα σφηνάκι στις φρουτοσαλάτες.

♦ Χρήση στη ζαχαροπλαστική: Θρυμματίζουμε σε γουδί ή μπλέντερ κομματάκια μαστίχας μαζί με ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη.

♦ Χρήση στη μαγειρική: Θρυμματίζουμε σε γουδί ή μπλέντερ κομματάκια μαστίχας μαζί με λίγο αλάτι.

♦ Για να αρωματίσουμε το ελαιόλαδό μας: Ζεσταίνουμε 40γρ. παρθένου ελαιόλαδου με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου μέσα σε ένα μπρίκι, σε χαμηλή φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ακόμη100γρ. ελαιόλαδο. Φυλάμε το μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

♦ Μάσημα μαστίχας σαν τσίχλα: Για την καλή υγεία των δοντιών, των ούλων και του στόματός είναι καλό να συνηθίζουμε να μασάμε κομματάκια μαστίχας.

♦ Στοματικό διάλυμα για πλύσεις: Φτιάχνουμε ένα αφέψημα ρίχνοντας 1 κουταλάκι του γλυκού άνθη καλέντουλας μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε μέσα 10-12 σταγόνες μαστιχέλαιο και κάνουμε πλύσεις, για να προστατεύσουμε τη στοματική μας υγεία.

♦ Ρόφημα με μαστίχα Χίου: Το ρόφημα μπορεί να βοηθήσει ενάντια στο ζάχαρο και τη χοληστερίνη. Σε ένα μπουκάλι χωρητικότητας ενός λίτρου τοποθετούμε 30 γραμμάρια μαστίχα Χίου και γεμίζουμε το υπόλοιπο με νερό, το τοποθετούμε και το φυλάμε στο ψυγείο για 3 ημέρες. Μετά το διάστημα των τριών ημερών μπορούνε να πίνουμε κάθε πρωί 1 ποτήρι με άδειο στομάχι. Συμπληρώνουμε κάθε φορά, το νερό στο μπουκάλι, για διάστημα 10 ημερών. Μετά τις 10 ημέρες ξανά φτιάχνουμε καινούριο μείγμα, φροντίζοντας να αλλάξουμε το νερό και τη μαστίχα.

♦ Για γαστρεντερικά προβλήματα: Σε μισό λίτρο νερό, ρίχνουμε 2-3 μέτρια κομμάτια μαστίχας. Τα αφήνουμε όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα, πίνουμε μέχρι να τελειώσει το νερό. Τα κομματάκια της μαστίχας, μπορούμε να τα μασήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μαστιχόνερο αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για το στομάχι, αλλά και για το έντερο.

Υγεία

Αφυδάτωση: Ο ύπουλος εχθρός και πώς να τον νικήσετε

Στέφανος Τσουλάκης 
Γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν αφυδατωθούμε και γιατί η σωστή ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τη σωματική μας υγεία αλλά και για τη νοητική;

Αν λάβουμε υπόψη πως το σώμα μας αποτελείται κατά 70% με 75% από νερό, τότε η αφυδάτωση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη.

‘Όταν νιώσουμε το αίσθημα της δίψας, είμαστε ήδη αφυδατωμένοι και είναι πιθανόν να αρχίσουμε να εμφανίζουμε μια σειρά συμπτωμάτων. Από πονοκέφαλο μέχρι ευερεθιστότητα και κατάπτωση.

Δεδομένου πως χάνουμε διαρκώς νερό μέσα από τον ιδρώτα και τα ούρα, θα πρέπει να το αναπληρώνουμε συστηματικά και επαρκώς. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον όγκο του αίματος, να εξασφαλίσουμε τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο σώμα και την σωστή αποβολή των τοξινών. Ως γνωστόν οι τοξίνες αφαιρούνται –μεταξύ άλλων- μέσα από τον ιδρώτα που παράγεται από νερό. Με τη σωστή ενυδάτωση αποφεύγουμε και την εκδήλωση υπερθερμίας, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί έπειτα από έντονη άσκηση.

Επιπλέον η σωστή ενυδάτωση εξασφαλίζει νοητική ευεξία και λάμψη του δέρματος. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση λιγότερου νερού από το ενδεδειγμένο επηρεάζει και την θερμοκρασία τους σώματος μας. Επιπροσθέτως η αφυδάτωση προκαλεί την αύξηση της ορμόνης του άγχους, σωματική και νοητική κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση.

Υπάρχουν τρόποι «εποπτείας της ενυδάτωσης» μας λένε οι ειδικοί. Βασικός κανόνας είναι να μην φτάνουμε στο σημείο να νιώσουμε το αίσθημα της δίψας. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση αρκετών υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσο για το πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα; Μια ενδεδειγμένη λήψη νερού είναι 3.7 και 2.7 λίτρα την ημέρα για τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες αντιστοίχως. Το 80% της ημερήσιας κατανάλωσης νερού θα πρέπει να προέρχεται από υγρά και μόνο το 20% από φαγητό, συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες.

Τι σημάδια στέλνει ο οργανισμός σας όταν είναι αφυδατωμένος
Έντονη δίψα, ξηρό και κολλώδες στόμα.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, αν νιώθετε διψασμένοι τότε είστε ήδη αφυδατωμένοι. Δεν είναι και το καλύτερο για τον οργανισμό μας να φτάνει σε αυτό το σημείο. Οπότε η λύση είναι πάρα πολύ απλή. Μπορείτε να πιείτε νερό ή ένα ποτό με ηλεκτρολύτες και να θυμάστε πως πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό αν βρίσκεστε για πολλή ώρα στον ήλιο ή αθλείστε.

Κούραση, σύγχυση, νεύρα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ή ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες. Το φαινόμενο είναι συχνό στους νέους και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να δείχνουν άυπνοι ή αφηρημένοι. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ διαπίστωσε ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μεταβάλει τη διάθεση του ατόμου, την ενεργητικότητα και την ικανότητά του να σκέφτεται καθαρά. Οι ερευνητές όρισαν την ήπια αφυδάτωση ως απώλεια του 1,5% των σωματικών υγρών.

Ξηροφθαλμία ή θολή όραση.
Οποιοδήποτε μέρος του σώματος που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι υγρό μπορεί να αφυδατωθεί και να ερεθιστεί μετά από έντονη σωματική προσπάθεια. Γι αυτό αθλείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδρώνετε και τα επίπεδα των σωματικών υγρών πέφτουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία ή θολή όραση που πάντως μπορεί να περάσει αν ενυδατωθείτε αμέσως.

Πονοκέφαλος ή σύγχυση.
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ημικρανία, ακόμη και παραλήρημα. Παράλληλα μπορεί επίσης να αισθανθείτε αδυναμία, ζάλη ή ναυτία, επειδή το σώμα δεν έχει αρκετά υγρά για να τροφοδοτήσει όλα τα όργανα. Όσοι παρακολουθείτε τον Μαραθώνιο θα έχετε παρατηρήσει, ειδικά στα παλαιότερα χρόνια πως πολλοί δρομείς έφταναν στο σημείο να τρέχουν σε ζιγκ ζαγκ καθώς ήταν αφυδατωμένοι.

Μυϊκές κράμπες.
Από τα πλέον συνηθισμένα για τους αθλητές του σαββατοκύριακου. Οι κράμπες στα πόδια αποτελούν σοβαρό σημάδι αφυδάτωσης καθώς η απώλεια νερού και νατρίου μπορεί επίσης να προκαλέσει σύσφιξη των μυών, που είναι διαφορετικό από τις κράμπες. Για να αποφύγετε τις κράμπες, πίνετε αθλητικά ποτά που περιέχουν νάτριο και τρώτε αλμυρά σνακ ή τυριά με χαμηλά λιπαρά. Το νάτριο βοηθά το σώμα σας να διατηρεί τα υγρά.

Απουσία ιδρώτα.
Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν, καθώς πρόκειται για ένα από τα επικίνδυνα σημάδια αφυδάτωσης με το σώμα σας να φωνάζει πως έχει ανάγκη από νερό ενώ τις ζεστές μέρες μπορεί να αποτελεί και σημάδι θερμοπληξίας. Ενυδατώστε αμέσως τον οργανισμό σας!

Σκουρόχρωμα ούρα.
Τα διαυγή ανοιχτόχρωμα ούρα αποτελούν σημάδι καλής ενυδάτωσης του οργανισμού. Εάν τα ούρα είναι σκουρόχρωμα ή παρατηρείτε κηλίδες αίματος, είναι σημάδι πως πρέπει να σταματήσετε αμέσως την άσκηση. Τα υπερβολικά ανοιχτόχρωμα ούρα από την άλλη, δείχνουν ότι ο οργανισμός σας είναι υπερενυδατωμένος.

Πυρετός.
Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερθερμία και συμπτώματα που σχετίζονται με τον πυρετό (π.χ. ρίγη). Αυτό συμβαίνει γιατί μεταβάλλεται το σημείο αναφοράς της φυσιολογικής σας θερμοκρασίας και κάνει την κατάσταση επικίνδυνη.

Ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα.
Με το μεγαλύτερο ποσοστό του σώματος μας να αποτελείται από νερό, είναι λογικό και οι αντιδράσεις του δέρματός μας να μπορούν να μας προειδοποιήσουν για τυχόν αφυδάτωση του οργανισμού μας. Όταν είμαστε ενυδατωμένοι, το δέρμα δείχνει υγιές και αφράτο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα το δείτε να μην επανέρχεται αμέσως στη θέση του. Εξετάστε τον εαυτό σας

Αν το δέρμα σας είναι ενυδατωμένο, δείχνει υγιές και αφράτο. Όταν είναι αφυδατωμένο στερείται ελαστικότητας και δεν θα επανέρχεται στη θέση του. Κάντε το εξής απλό: πιέστε το δέρμα σας και αν δεν επανέλθει αμέσως στη φυσιολογική του θέση γρήγορα, αυτό είναι σημάδι σοβαρής αφυδάτωσης.

TAGS
#Δημόσια υγεία

Υγεία

Μανιτάρι Reishi: Καταπολεμά τον Καρκίνο, Ενισχύει το Ανοσοποιητικό και Βελτιώνει την Αποτοξίνωση του Ήπατος.

Το κόκκινο μανιτάρι Reishi είναι ένας βρώσιμος τύπος φαρμακευτικού μύκητα που χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ικανότητες χιλιάδες χρόνια και είναι μια πραγματική σούπερ τροφή, γνωστή ως «βασιλιάς των μανιταριών».
Το κόκκινο μανιτάρι reishi θεωρείται προσαρμοστικό βότανο, δηλαδή βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει φλεγμονές, μειωμένα επίπεδα ενέργειας, καρδιαγγειακές καταστάσεις και ορμονικές διαταραχές. Σύμφωνα με μελέτες τα μανιτάρια Reishi έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, σε αυτοάνοσες καταστάσεις, καρδιακές παθήσεις, αλλεργίες, λοιμώξεις κ.α.

Ας δούμε για ποιους λόγους μπορούμε να προσθέσουμε το κόκκινο αυτό μανιτάρι στη διατροφή μας.

Τι είναι το μανιτάρι Reishi;

Είναι ένας τύπος μύκητα που αναπτύσσεται στην ύπαιθρο, είναι εγγενής σε πολλά μέρη της Ασίας, όπως η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία. Ενώ είναι βρώσιμα με πικρή γεύση και σκληρή υφή, συνήθως τα βρίσκουμε σε μορφή συμπληρώματος, βάμματος ή σκόνης.

Τα μανιτάρια Reishi, επίσης γνωστά με την επιστημονική τους ονομασία Ganoderma lucidum χρησιμοποιούνται, αποξηραμένα, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ως θεραπευτικό τσάι, ρόφημα, ή σούπα. Σήμερα, χρησιμοποιείται μια τεχνική επεξεργασίας όπου το μανιτάρι βράζει πολλές φορές σε υψηλή πίεση, επιτρέποντας τα δραστικά συστατικά να εξαχθούν για να σχηματίσουν βάμμα.

Οι συμπυκνωμένες ενώσεις που βρίσκονται σε αυτά τα μανιτάρια χαρίζουν πιθανά οφέλη, όπως πρόληψη καρκινογένεσης, βελτιωμένη ηπατική λειτουργία, καλύτερη καρδιακή υγεία, ενισχυμένο έλεγχο σακχάρου και μειωμένο κίνδυνο άσθματος, αλλεργιών και λοιμώξεων.

Θρεπτικές ουσίες μανιταριών Reishi

Σε μορφή συμπληρώματος, τα μανιτάρια reishi περιέχουν συνήθως λίγες ή καθόλου θερμίδες και ελάχιστη ποσότητα διαιτητικών ινών και πρωτεϊνών. Ωστόσο, τα πραγματικά οφέλη για την υγεία προέρχονται από τα συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στην ετικέτα.

Συγκεκριμένα, τα μανιτάρια Reishi είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις που ενισχύουν την υγεία όπως τα πολυσακχαρίτες και τα τριτερπένια. Αυτές οι ισχυρές ενώσεις διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Πώς λειτουργούν τα μανιτάρια Reishi στην καταπολέμηση της νόσου;

Σύμφωνα με μελέτες στην Ιαπωνία, την Κίνα, τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο τα μανιτάρια reishi προστατεύουν από πολλές καταστάσεις, όπως:

φλεγμονές
κόπωση (και χρόνια κόπωση)
συχνές λοιμώξεις (βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κ.λπ.)
ηπατική νόσο
τροφικές αλλεργίες και άσθμα
πεπτικά προβλήματα, έλκη στομάχου και σύνδρομο διαρροής
ανάπτυξη όγκου και καρκίνο
δερματικές διαταραχές
αυτοάνοσες ασθένειες
διαβήτη
ιούς, γρίπης, HIV/AIDS, ηπατίτιδας
καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη
διαταραχές ύπνου
άγχος και κατάθλιψη

Λειτουργώντας ως «ανοσοποιητής», το μανιτάρι reishi βοηθά στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, επαναφέρει το σώμα στην κατάσταση ομοιόστασης και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό, βοηθώντας στην καταπολέμηση των όγκων και των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με έρευνες τα μανιτάρια reishi δρουν ως κανονικοποιητική ουσία, ρυθμίζοντας διάφορες κυτταρικές λειτουργίες και συστήματα, όπως το ενδοκρινικό (ορμονικό), το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό, το κεντρικό νευρικό και το πεπτικό σύστημα.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των μανιταριών Reishi είναι ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, ενώ είναι πολύ λιγότερο τοξικά από τα παραδοσιακά φάρμακα. Πράγματι, οι περισσότεροι λήπτες αναφέρουν γρήγορη ανανέωση του επιπέδου ενέργειας, καλύτερη ψυχική κατάσταση, βελτιωμένη διάθεση, ανακούφιση από πόνους, αλλεργίες, πεπτικές διαταραχές και λοιμώξεις.

Το μυστικό είναι τα διάφορα δραστικά συστατικά που περιέχει το μανιτάρι reishi, όπως τα σάκχαρα γνωστά ως βήτα-γλυκάνες, φυτικές στερόλες, πολυσακχαρίτες που καταπολεμούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και όξινες ουσίες που ονομάζονται τριτερπένια και απενεργοποιούν την αντίδραση του οργανισμού σε αλλεργίες. (2)

Ας δούμε πώς τα μανιτάρια Reishi ενισχύουν την υγεία μας:

ενεργοποίηση κυτταροτοξικών υποδοχέων (NKG2D / NCR)
αναστολή πολλαπλασιασμού των κυττάρων
καταστολή του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα
αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος
ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης
μετατροπή της περίσσειας τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη:

Πλούσιο σε ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα μανιτάρια Reishi περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, β-γλυκάνες και αμινοξέα. Σύμφωνα με ερευνητές ένα από τα πιο ευεργετικά συστατικά του είναι οι πολυσακχαρίτες του, οι οποίοι είναι υδατοδιαλυτοί τύποι θρεπτικών ουσιών που απαντώνται σε τροφές με υδατάνθρακες που είναι γνωστό ότι έχουν αντικαρκινικές ικανότητες. 

Οι πολυσακχαρίτες είναι ανοσοδιαμορφωτικές ουσίες, προστατεύουν το DNA και εμποδίζουν τις μεταλλάξεις των κυττάρων διατηρώντας τα κύτταρα υγιή. Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα ιαματικά μανιτάρια συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου επειδή οι πολυσακχαρίτες έχουν σημαντικά βιολογικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, νευροπροστατευτικών, ραδιοπροστατευτικών, αντιδιαβητικών και αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων. 

Σύμφωνα με εργαστηριακές εξετάσεις τα τριτερπένια που βρίσκονται στα μανιτάρια Reishi μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Οι ενώσεις τριτερπενίου φαίνεται ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό όγκων και τις μεταστάσεις. Οι β-γλυκάνες βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του σχηματισμού καρκίνου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και αυξάνοντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με μελέτες το μανιτάρι αυτό έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την καταπολέμηση του καρκίνου των μαστών, των ωοθηκών, του προστάτη, του ήπατος και των πνευμόνων σε μελέτες in-vitro, ενίοτε και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Η έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο έχει δείξει ότι το μανιτάρι reishi ανακουφίζει από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και ενισχύει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες 

Βελτιώνει την ηπατική λειτουργία.
Το συκώτι είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση, βοηθά στην επεξεργασία, την αποθήκευση και την κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών ουσιών.

Τα μανιτάρια Reishi αποτρέπουν ηπατικές νόσους, επιτρέποντας στο σώμα να αποβάλλει αποτελεσματικότερα τις τοξίνες και τα βακτηρίδια, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
Τα τριτερπένια που βρίσκονται στο μανιτάρι Reishi καταπολεμούν την υπέρταση, μειώνουν τη χοληστερόλη, ενώ παράλληλα αποκαθιστούν την ορμονική ισορροπία.  Η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη ενδεχομένως να οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, αλλά τα μανιτάρια Reishi βοηθούν στην αποκατάσταση των βέλτιστων ορμονικών επιπέδων για την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Εκτός των άλλων, το εκχύλισμα μανιταριού Reishi μπορεί να βελτιώσει την υγεία του κυκλοφορικού, μειώνοντας τυχόν φλεγμονές που επιδεινώνουν καρδιακά προβλήματα και αποτρέπει τις φραγμένες αρτηρίες διατηρώντας τη χοληστερόλη υπό έλεγχο. 

Εξισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών.
Τα μανιτάρια Reishi βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες πιο αποτελεσματικά και ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών. Αν και η έρευνα περιορίζεται επί του παρόντος σε πειραματόζωα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα μανιταριού reishi ενδεχομένως να εξομαλύνει τα επίπεδα ορμονών με στόχο τη θεραπεία του καρκίνου. 

Σύμφωνα με άλλες μελέτες μπορεί επίσης να προστατεύσει και να επηρεάσει θετικά το ενδοκρινικό σύστημα. 

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου.
Το σάκχαρο μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως κόπωση, απώλεια βάρους και συχνοουρία. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες τα μανιτάρια Reishi διαθέτουν αντιδιαβητικές ιδιότητες, διατηρώντας το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα και βοηθούν σε μια ισορροπημένη λειτουργία της ινσουλίνης 

Καταπολεμά τις αλλεργίες και το άσθμα
Ένα από τα δραστικά συστατικά των μανιταριών reshi τα τριτερπένια, συμβάλλουν στην ανακούφιση από τις αλλεργίες, ή αντιδράσεις που σχετίζονται με το άσθμα και βελτιώνουν την ηπατική λειτουργία. (19) (20)

Προστατεύει από τις λοιμώξεις και τους ιούς
Τα μανιτάρια Reishi θεωρούνται φυσική αντιιική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή ουσία χάρη στις δραστικές ενώσεις που περιέχουν.  Τα μανιτάρια reishi βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν φλεγμονές, αντιμετωπίζουν μολύνσεις, καταπολεμούν την κόπωση και θεραπεία συμπτωμάτων και αιτιών των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, της ηπατίτιδας και ακόμη και του HIV / AIDS. 

Συνταγές με μανιτάρια Reishi.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε το reishi στη διατροφή σας. Ας δούμε μερικές απλές και εύγευστες συνταγές:

Ζωμός Ginger Reishi
Τσάι μανιταριών Reishi
Σούπα μανιταριών Reishi με καρότα
Κακάο Reishi Green Smoothie
Συμπληρώματα μανιταριών Reishi και δοσολογία

Η συνιστώμενη δόση ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του συμπληρώματος. Όταν καταναλώνεται φρέσκο, η δοσολογία κυμαίνεται μεταξύ 25-100 γραμμάρια ημερησίως. Αντίθετα, οι κάψουλες, οι σκόνες και το εκχύλισμα απαιτούν μικρότερη ποσότητα για ίδια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μελέτες 2-9 γραμμάρια σκόνη μανιταριού reishi, κάψουλες ή βάμματα είναι αρκετό για να επηρεάσει θετικά την υγεία Σε κάθε περίπτωση μελετήστε τις οδηγίες για τη δοσολογία.

Προφυλάξεις / παρενέργειες των μανιταριών Reishi

Το Reishi θεωρείται «Κλάση 1: Βότανα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια όταν χρησιμοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο». Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν ήπιες πεπτικές διαταραχές και δερματικά εξανθήματα, αλλά αυτές οι παρενέργειες απομακρύνονται και συνήθως αποτελούν απειλή μόνο σε ευαίσθητα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε. Σύμφωνα με μελέτες, το μανιτάρι Reishi φαίνεται να είναι ασφαλές για ενήλικες όταν λαμβάνεται από το στόμα σε κατάλληλες δόσεις για ένα χρονικό διάστημα. Είναι πιθανό η σκόνη reishi να είναι ισχυρότερη, ή μολυσμένη σε σπάνιες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας, οπότε χρειάζεται προσοχή όταν θα προμηθεύεστε σκόνη reishi.

Εάν παρατηρήσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες του μανιταριού Reishi, διακόψτε τη χρήση αμέσως και επισκεφτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργική αντίδραση ή τοξικές επιπτώσεις ήπατος:

ξηροστομία
ξηρότητα ή φαγούρα στο λαιμό
φαγούρα στη ρινική περιοχή
έντονη δυσπεψία, καούρα ή στομαχικές διαταραχές
αιμορραγίες
εξανθήματα
Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καλύτερα να αποφύγετε τα μανιτάρια reishi, εκτός εάν βρίσκεστε υπό ιατρική επίβλεψη.

Εάν έχετε υποστεί αιμορραγική διαταραχή, χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση, ή αν έχετε λάβει θρομβολυτικά, φάρμακα χημειοθεραπείας ή ανοσοκατασταλτικά ή πάσχετε από προβλήματα πήξης του αίματος, καλύτερα να αποφύγετε τα μανιτάρια Reishi.

Ανακεφαλαιώνοντας….

Το μανιτάρι Reishi είναι ένα ισχυρό φαρμακευτικό μανιτάρι που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.
Μερικά από τα κορυφαία οφέλη περιλαμβάνουν καλύτερη ηπατική και καρδιακή λειτουργία, προστασία από αλλεργίες, άσθμα, λοιμώξεις και πρόληψη του καρκίνου. Τα μανιτάρια Reishi βοηθούν επίσης στην ισορροπία των ορμονικών επιπέδων και να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικές τιμές.
Αν και τα μανιτάρια Reishi είναι βρώσιμα, βρίσκονται κυρίως ως συμπληρώματα με τη μορφή κάψουλας, σκόνης, εκχυλίσματος και βάμματος.
Τα μανιτάρια Reishi θεωρούνται γενικά ασφαλή, αλλά ίσως έχουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να αντενδείκνυνται με κάποια φάρμακα.
Προσθέστε τα μανιτάρια σε σούπες, ροφήματα, καφέ και ζωμούς για έναν γρήγορο και εύγεστο τρόπο ενίσχυσης των θρεπτικών συστατικών της διατροφής σας
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

naturalsoul.gr

Υγεία

Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία συνδέει το παραπανίσιο πάχος, ιδίως γύρω από τη μέση με τον ελαφρώς μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν τόσο μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους-ύψους) όσο και μεγαλύτερη αναλογία μέσης-γοφών, έχουν επίσης μικρότερο όγκο εγκεφάλου κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Χάμερ του Πανεπιστημίου του Λαφμπόροου στο Λέστερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 9.652 ανθρώπους με μέση ηλικία 55 ετών, από τους οποίους ένας στους πέντε (το 19%) ήταν παχύσαρκος, είχε δηλαδή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30.

Αφού μετρήθηκε ο όγκος της φαιάς και της λευκής ουσίας του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής απεικόνισης, συσχετίστηκε με το πάχος και την ποσότητα λίπους στο σώμα των συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε ότι οι 1.291 άνθρωποι με το μεγαλύτερο ΔΜΣ και την μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στη μέση τους, είχαν τον χαμηλότερο μέσο όγκο φαιάς εγκεφαλικής ουσίας (786 κυβικά εκατοστά), ενώ οι 3.025 άνθρωποι κανονικό βάρος είχαν μεγαλύτερο μέσο όγκο φαιάς ουσίας (798 κυβικά εκατοστά). Κάπου ενδιάμεσα (793 κυβικά εκατοστά) βρίσκονταν όσοι είχαν υψηλό ΔΜΣ, αλλά όχι «σαμπρέλα» γύρω από τη μέση τους.

Δεν βρέθηκαν διαφορές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου μεταξύ των παχύσαρκων και των ατόμων με κανονικό βάρος. Η φαιά ουσία περιέχει τους περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου και τα ζωτικά κέντρα (αυτοελέγχου, μυϊκού ελέγχου, αισθητηριακής αντίληψης κ.α.), ενώ η λευκή ουσία περιέχει κυρίως τα βοηθητικά νεύρα που συνδέουν τις περιοχές του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι ασαφές σε ποιο βαθμό η παχυσαρκία οδηγεί σε μικρή συρρίκνωση ενός μέρους του εγκεφάλου ή συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή άτομα με ανωμαλίες στην εγκεφαλική δομή έχουν τάση για παχυσαρκία.

Ο μικρότερος όγκος εγκεφάλου έχει στο παρελθόν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για απώλεια μνήμης και εκδήλωση άνοιας. Το κοιλιακό λίπος έχει, επίσης, συνδεθεί με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, διαβήτη, υπέρταση και κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Υγεία

Πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, το γιαούρτι είναι ο φύλακας άγγελος της καλής λειτουργίας του οργανισμού
Ένα τρόφιμο που βοηθά την υγεία και την ομορφιά, όχι μόνο με την κατανάλωσή τους αλλά και με την εξωτερική του χρήση.

Το γιαούρτι θεωρείται ένα φυσικό καλλυντικό με αντιγηραντική δράση, καθώς το γαλακτικό οξύ συσφίγγει την επιδερμίδα, ενώ τα προβιοτικά που διαθέτει έχουν αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση. Πέρα, όμως, από την υγεία της επιδερμίδας, το γιαούρτι αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για το σύνολο του οργανισμού.

Τα… καλά μικρόβια που βοηθούν τον οργανισμό

Τα γνωστά σε όλους προβιοτικά που ωφελούν την υγεία, δεν είναι τίποτα άλλο μικροοργανισμούς, δηλαδή «καλά μικρόβια». Το γιαούρτι περιέχει πολλούς τέτοιους μικροοργανισμούς, οι οποίοι βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, που μπορεί να προκύψει από τη λήψη αντιβίωσης (οι ουσίες της αντιβίωσης καταστρέφουν αδιακρίτως τόσο τα κακά όσο και τα καλά βακτήρια του βλεννογόνου) και ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, δυσπεψία και ναυτία.

Η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι γιαούρτι πρόβειο ή αγελάδος, θα πρέπει, όμως, να συμβουλευτείτε τον γιατρό μας για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα στην λήψη του φαρμάκου και την κατανάλωση του γιαουρτιού γιατί ορισμένες ουσίες (π.χ. οι τετρακυκλίνες) δεν απορροφώνται από τον οργανισμό όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με γιαούρτι.

Όμως, τα καλά μικρόβια που υπάρχουν στο γιαούρτι δεν είναι απαραίτητα μόνο κατά τη λήψη αντιβίωσης, αλλά και για την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών από τον οργανισμό μας. Το γιαούρτι βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας στην μικροβιακή χλωρίδα του εντερικού βλεννογόνου και αποτρέπει την εμφάνιση δυσάρεστων πεπτικών ενοχλήσεων, καταστρέφοντας την ανάπτυξη των επιβλαβών μικροβίων.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος. Ιδανική επιλογή είναι το γνήσιο παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα, επειδή έχει πυτιά που περιέχει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς ζύμωσης (τους γαλακτοβάκιλους).

Στηρίζει την καλή υγεία, μειώνει τους κινδύνους

Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού, όπως το ασβέστιο, το φώσφορο, το κάλιο, η βιταμίνη Α και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και στη διατήρηση γερών οστών, ενώ η συστηματική κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την μακροζωία. Επιπλέον, το επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension δημοσίευσε μία μελέτη η οποία συνδέει την αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στους πάσχοντες από υπέρταση.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν ότι η συχνή πρόσληψή του (πέντε φορές την εβδομάδα) σχετίζεται με μείωση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης σε γυναίκες, ενώ στο πλαίσιο μιας γενικότερα προσεγμένης διατροφής ο κίνδυνος αυτός μειώνεται κατά 31%.

Υγεία

Νέα έρευνα του American Cancer Society δείχνει πως οι θάνατοι από καρκίνο μειώθηκαν κατά 27% τα τελευταία 25 χρόνια, με αποτέλεσμα 2,6 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους σε αυτήν την περίοδο.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι γενικοί θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν, κυρίως από άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Αλλά από το 1991, η αιτία θανάτου από καρκίνο μειώνεται σταθερά κατά 1,5% ετησίως έως το 2016, κυρίως λόγω των μακροχρόνιων προσπαθειών και δράσεων για τη μείωση του καπνίσματος, καθώς και στην πρόοδο που σημειώθηκε στην ανίχνευση και θεραπεία καρκίνου σε προγενέστερα στάδια.

«Αυτά είναι καλά νέα, δήλωσε ο Noel Weiss, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει η WSJ.

«Υπάρχει όπως ακόμα πολύς δρόμος. Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των Αμερικανών».

Παρά τη σταθερή μείωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας, οι ερευνητές προέβλεπαν επίσης ότι το 2019 αναμένουν 1,76 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και σχεδόν 607.000 θανάτους από καρκίνο στις Η.Π.Α.

Οι άνδρες πεθαίνουν κυρίως από καρκίνο σε πνεύμονα, προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ οι γυναίκες πεθαίνουν κυρίως από τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επίσης σημείωσε διαφορές στον καρκίνο συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας μεταξύ των φύλων.

Οι άνδρες είχαν συνολική μείωση 34% στη θνησιμότητα από καρκίνο, σε σύγκριση με 24% για τις γυναίκες, που έχουν χαμηλότερη στο κάπνισμα.

Η επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται δύο φορές πιο γρήγορα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Electra D. Paskett, καθηγήτρια έρευνας καρκίνου στο Πανεπιστημιακό Αντικαρκινικό Κέντρο στο Οχάιο, τόνισε πως ο αριθμός των υποθέσεων προσπαθεί να εξηγήσει τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου και μπορεί να ποικίλει ανάλογα τον καρκίνο.

Εν μέσω των καλών ειδήσεων σχετικά με τη μείωση του συνόλου του ποσοστού θνησιμότητας, υπάρχουν και κάποιες ενοχλητικές ενδείξεις, στις οποίες οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο καρκίνος της μήτρας έχει αυξηθεί και ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων - περίπου το 60% - αποδίδεται στην παχυσαρκία, σύμφωνα με την Rebecca Siegel, διευθύντρια στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου
και επικεφαλής της έκθεσης.

«Μάλλον βλέπουμε μόνο την άκρη του παγόβουνου σχετικά με την επίδραση της επιδημίας της παχυσαρκίας
στα ποσοστά καρκίνου», δήλωσε η κυρία Siegel, ενώ οι τάσεις στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι «ανησυχητικές, ειδικά εάν συνεχίζουν καθώς οι άνθρωποι γερνούν».

Τα ποσοστά εμφάνισης σε καρκίνους όπως το μελάνωμα, το ήπαρ, ο θυρεοειδής, η μήτρα και το πάγκρεας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Υγεία

H γανοθεραπεία είναι μία εναλλακτική - συμπληρωματική θεραπεία, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ανατολική ιατρική και βασίζεται στο Γανόδερμα, ένα εξαιρετικό προσαρμογόνο βότανο (πρόσφατος ιατρικός όρος, ο οποίος εισήχθη για πρώτη φορά το 1947 από τον Pώσο τοξικολόγο Nikolay Vasilievich Lazarev).

Στο Γανόδερμα αναφέρονται πολλές πηγές (ιατρικές & μη) διότι:

α. συμβάλει σημαντικά σε πολλές σωματικές διαταραχές και παθήσεις γιατί αποτοξινώνει τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο

β. εξισορροπεί τις λειτουργίες των επί μέρους οργάνων γιατί μας εφοδιάζει με 400 θρεπτικά συστατικά εκ των οποίων 150 αντιοξειδωτικά

γ. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

δ. αλκαλοποιεί το pH του σώματος γιατί είναι ιδιαίτερα αλκαλική τροφή

ε. βοηθάει στο αδυνάτισμα γιατί αυξάνει τις καύσεις και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς ενεργεί το Γανόδερμα - τα 5 στάδια

- Στον οργανισμό, όλα τα ενεργά στοιχεία του Γανοδέρματος δρουν συνεργικά (συντονισμός) για να επαναφέρουν τη συνολική υγεία, το οποίο είναι και η βάση της γανοθεραπείας.

- Το Γανόδερμα, όταν καταναλώνεται συχνά, φθάνει σε όλα τα κύτταρα του σώματος λόγω της μοναδικής του ιδιότητας να είναι προσαρμογόνο. Κατόπιν, πέντε στάδια για την βελτίωση της υγείας λαμβάνουν χώρα

A. Σάρωση

1. Αυτό είναι απλώς ένα διαγνωστικό στάδιο που συμβαίνει μέσα σε 6 εβδομάδες από την έναρξη της γανοθεραπείας και διαρκεί 5 με 7 ημέρες

2. τα κύτταρα ελέγχονται για τοξίνες και αδράνεια. Οι περισσότερες από τις κυτταρικές βλάβες υποδεικνύονται από ενδείξεις σε εξωτερικά και εσωτερικά όργανα π.χ. μάτια, ούρα κτλ

3. το RG βοηθάει στο ανίχνευση κρυμμένων ασθενειών και προχωράει στη εξισορρόπηση των σωματικών λειτουργιών

4. από τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο σώμα, μπορούμε να εντοπίσουμε την περιοχή που χρειάζεται θεραπεία. Αυτό είναι γνωστό ως «αποτέλεσμα της σάρωσης» του RG

5. To RG έχει το ευρύτερο πεδίο σάρωσης γιατί περιέχει όλα τα φυσικά στοιχεία που έχει το Γανόδερμα (υδατοδιάλυτα, οργανικά διαλυτά και πτητικά )

Β. Καθαρισμός - Αποτοξίνωση (1 έως 30 εβδομάδες)

1. Το σώμα μέσω του απεκκριτικού συστήματος, το οποίο ενεργοποιείται από το Γανόδερμα, απομακρύνει τα ανεπιθύμητα και βλαβερά τοξίνες (ουρικό οξύ, αυξημένη χοληστερόλη - λίπος και συσσώρευση χημικών). Μεταξύ των βοτάνων, το RG έχει την ισχυρότερη επίδραση στην αφαίρεση αυτών των τοξινών

2. οι τοξίνες απομακρύνονται από το σώμα μας με:

α. την εφίδρωση

β. την ούρηση και τα κόπρανα

γ. Πύον, εξανθήματα, φλέγμα και αποβολή βλέννας

Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, ίσως νιώσετε δίψα και ότι το σώμα σας είναι ζεστό. Αυτό είναι σημάδι ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο νερό για την απομάκρυνση των τοξινών

Γ. Ρύθμιση (1 έως 12 μήνες)

1. Εξισορροπητικό αποτέλεσμα για να αποκατασταθεί η λειτουργία τους σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα

2. πολλές αντιδράσεις μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Μην ανησυχείτε γιατί αυτό είναι σημάδι ότι το σώμα αποθεραπεύεται

3. συνεχίστε να καταναλώνετε το γανόδερμα

4. Έαν η αντίδραση είναι πολύ έντονη, μειώστε τη δοσολογία

5. μετά το πέρας της αντίδρασης, επαναφέρετε την κανονική δοσολογία

6. εάν η αντίδραση επανέλθει, συνεχίστε με την ίδια δοσολογία, μην ελαττώσετε.

Δ. Αναδόμηση (6 έως 24 μήνες)

1. Σε αυτήν την φάση, τα μέρη του σώματος που έχουν υποστεί τραυματισμούς ή ζημιές, επουλώνονται και αναδομούνται.

2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της σωματικής δύναμης, και της ψυχικής ηρεμίας.

3. Eφοδιασμός του σώματος με βασικά στοιχεία π.χ. τριτερπενοειδή για την αποκατάσταση της λειτουργίας του.

Ε. Αναζωογόνηση - ανάπλαση (1 έως 3 έτη)

1. αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της κατανάλωσης του γανοδέρματος.

2. είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο το οποίο έχει αναζωογονητική επίδραση (αποκατάσταση της νεανικής εμφάνισης, σωματικής δύναμης και ηρεμίας του νου).

3. Η οξείδωση των κυττάρων εμποδίζεται και η γήρανση των κυττάρων καθυστερείται. Το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται σε όλα τα επίπεδα.

https://www.gano-therapy.gr/

Υγεία

Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας;

Η παιδική αμνησία όπως την αποκαλούν είναι ένα θέμα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο αυτό. Να μην θυμόμαστε δηλαδή καθόλου, τα πρώτα χρόνια της ζωής μας

Ο πρώτος που προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό ήταν ο Sigmund Freud. Ο Freud μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες επεξήγησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας επειδή εκείνες οι εμπειρίες είναι τρομακτικές για ένα πλασματάκι που μόλις έχει γεννηθεί και ο εγκέφαλος του αν και τις καταγράφει, τις καταχωνιάζει και δεν τις ανασύρει ποτέ.

Αργότερα και όταν η ιατρική προχώρησε οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ανατομικός είναι ο λόγος που δεν θυμόμαστε την πρώιμη παιδική μας ηλικία καθώς το νευρικό σύστημα ενός μωρού δεν είναι ακόμη πλήρως αναπτυγμένο για να μπορεί να δέχεται και να αφομοιώνει μνήμες και ερεθίσματα.

Τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συνειδητή μνήμη, όπως ο Ιππόκαμπος και ο Προμετωπιαίος λωβός, δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένα πριν το 3ο ή 4ο έτος.

Η τελευταία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development έγινε πριν από 3 χρόνια. Εκατόν πενήντα παιδιά από 3 μέχρι 13 ετών έπρεπε να περιγράψουν τις 3 παλαιότερες αναμνήσεις που είχαν στο μυαλό τους. Στη συνέχεια οι γονείς επιβεβαίωσαν τα γεγονότα. Πέρασαν 2 χρόνια και τα ίδια παιδιά που είχαν μεγαλώσει κλήθηκαν πάλι να απαντήσουν στο ίδιο ερώτημα. Οι απαντήσεις τους όμως διέφεραν από τις αρχικές.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα μικρότερα από τα παιδιά (που τώρα είχαν γίνει 5 ετών) μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία από τα μεγαλύτερα να ανακαλέσουν τις αναμνήσεις τους από την πρώιμη παιδική ηλικία. Όσο μεγαλύτερα ήταν τα παιδιά τόσο πιο δύσκολα θυμόνταν. Το συμπέρασμα ήταν ότι η μνήμη είναι κάτι το ζωντανό που αλλάζει και αυξάνεται όσο το παιδί μεγαλώνει.

Οι επιστήμονες επίσης συμφώνησαν ότι αν και δεν θυμούνται την πρώιμη ηλικία τους, τα παιδιά την έχουν καταγεγραμμένη σε ασυνείδητο επίπεδο

 enallaktikidrasi.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή