Σεπτεμβρίου 27, 2020

Υγεία

Κράμπα στην θάλασσα: Τι κάνουμε αν μας συμβεί όταν κολυμπάμε
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Μια κράμπα είναι μια επώδυνη αλλά όχι επικίνδυνη κατάσταση, όταν είστε στην στεριά. Αλλά, όταν είστε μέσα στο νερό, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για την ζωή σας, αφού σας εμποδίζει να κολυμπήσετε σωστά και αυξάνει την πιθανότητα πνιγμού!
Εκτός από τους αγύμναστους μυς, οι βασικές αιτίες που σας πιάνει κράμπα είναι η θερμοκρασία του νερού (η κρύα θάλασσα “ευνοεί” τις κράμπες), η διατροφή σας και μια πιθανή αφυδάτωση του οργανισμού.

Επίσης, η θέση του πέλματος όταν κολυμπάτε (τεντωμένο πέλμα σε ευθεία με το πόδι) αυξάνει την τάση στους μυς της γάμπας.

Τι να κάνετε αν σας πιάσει κράμπα την ώρα που κολυμπάτε
Αν σας πιάσει κράμπα την στιγμή που κολυμπάτε, μην χάσετε την ψυχραιμία σας.
Θυμηθείτε ότι είναι κάτι παροδικό και ξαπλώστε ανάσκελα στην επιφάνεια του νερού με τα χέρια σε έκταση για καλύτερη άνωση και έλεγχο στις κινήσεις σας.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τεντώσετε τον μυ που έχει κράμπα. Σηκώστε το πέλμα προς τα επάνω σε γωνία 90 μοιρών με το πόδι και ακόμα περισσότερο, αν μπορείτε.
Μόλις έχετε ισορροπία στο νερό (έστω και ανάσκελα), λυγίστε το γόνατο, φέρτε το πόδι κοντά σας και με το χέρι σας κάντε μασάζ στον μυ.
Στην συνέχεια βγείτε στην στεριά χωρίς να κουράζετε το πόδι που πάθατε κράμπα, όσο αυτό είναι δυνατόν. Όταν βγείτε, βρείτε λίγο πάγο, αν υπάρχει, και βάλτε τον στον μυ.
Πηγές: https://www.swim-west.com, http://www.livestrong.com

https://www.newsit.gr/

Υγεία

 Για τους τραυματισμούς του καλοκαιριού και πώς μπορούμε να τους προλάβουμε μιλάει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο φυσικοθεραπευτής, ειδικός μυοσκελετικής και αθλητικής αποκατάστασης Γιάννης Μυσίρης

. Σύμφωνα με τον ειδικό τα συνηθέστερα αθλήματα του καλοκαιριού στην Ελλάδα διακρίνονται σε 2 κατηγορίες. «Η πρώτη, είναι αθλήματα χαμηλού κινδύνου και με μικρό ποσοστό κακώσεων, καθότι είναι κοντά στην ακτή και δεν καταπονούν ιδιαίτερα το σώμα και αυτά είναι η κολύμβηση, το ποδήλατο θαλάσσης, το κανό και παιχνίδια παραλίας όπως το βόλεϊ και οι ρακέτες.

Και η δεύτερη κατηγορία, είναι τα αθλήματα μέσης και ανοικτής θαλάσσης, όπως σκι θαλάσσης, ιστιοσανίδα (windsurfing), και κωπηλασία». Το 65% των τραυματισμών στο κολύμπι αφορά την άρθρωση του ώμου

Η κολύμβηση θεωρείται από τους πλέον ιδανικούς τρόπους άσκησης για το σώμα. Λόγω της άνωσης υπάρχουν λιγότερα φορτία στις αρθρώσεις και τους τένοντες. Ωστόσο ακόμα και στην κολύμβηση, ελλοχεύει ο κίνδυνος του τραυματισμού, λέει ο κ Μυσίρης. «Η υπερβολική άσκηση χωρίς επαρκή ανάπαυση, οι κακές τεχνικές κολύμβησης κι αναπνοής και η περιορισμένη μυϊκή δύναμη του ισχίου, αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες τραυματισμών.

Το 65% των τραυματισμών στο κολύμπι αφορά την άρθρωση του ώμου. Κατά το πρόσθιο και την πεταλούδα, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών οδηγούν σε προβλήματα τενόντων (τενοντίτιδα ή φλεγμονή αυτού) στον ώμο. Το γόνατο είναι η δεύτερη άρθρωση που τραυματίζεται συχνότερα κατά το κολύμπι. Λόγω της πλάγιας κλίσης του γόνατος κατά το πρόσθιο ο έσω πλάγιος σύνδεσμος του γόνατος φορτίζεται διαρκώς και μπορεί να εμφανίσει ευαισθησία και πόνο»

. Η σωστή λαβή στις ρακέτα προφυλάσσει από επικονδυλίτιδα Ο αγκώνας του τενίστα (tennis elbow) ή αλλιώς επικονδυλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία παραπόνων των ανθρώπων που παίζουν ρακέτες. «Αφορά πόνο στην έξω επιφάνεια του αγκώνα.

Αιτία οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των εκτεινόντων του καρπού με λάθος λαβή. Πρόληψη εδώ είναι το κατάλληλο grip (λαβή) της ρακέτας και ο σταδιακός χρόνος παιχνιδιού με αυτές». Μετά το κανό οπωσδήποτε διατάσεις μέσα στη θάλασσα

Στο κανό, σύμφωνα με τον φυσικοθεραπευτή, οι τενοντίτιδες και οι ρήξεις συνδέσμων σε ώμο, αγκώνα και καρπό είναι αυτές που επικρατούν κατά κόρον, ενώ οι μυϊκοί πόνοι στην περιοχή της πλάτης είναι πολύ συχνοί.

«Για το λόγο αυτό η αποθεραπεία μετά το τέλος της βόλτας είναι απαραίτητη με διατάσεις στην πλάτη μέσα στη θάλασσα, αλλά και κολύμπι σε πιο ελεύθερο στυλ για να αποκατασταθεί η κινητικότητα». Τα κατάγματα από το σέρφινγκ αφορούν το 25% των τραυματισμών

Στην ιστιοσανίδα, λέει ο κ. Μυσίρης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης καταγμάτων (καλύπτουν το 25% των τραυματισμών) ενώ είναι πολύ συχνοί οι μυϊκοί τραυματισμοί της μορφής των θλάσεων, σε κοιλιακούς, οπίσθιους μηριαίους και τετρακεφάλους. Κι όπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει λόγω των απότομων θέσεων που παίρνει το σώμα στην προσπάθεια να εξισορροπήσει πάνω στην σανίδα. «Αλλά και στο σκι ο πόνος στη μέση είναι το πιο κλασσικό σύμπτωμα τραυματισμού.

Η οσφυαλγία κυμαίνεται στο 30% στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες στο 20%. Στο θαλάσσιο σκι ο λόγος είναι οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις που δέχεται το σώμα».

Όχι πολλές ώρες σαγιονάρες και ξαπλώστρα

Ωστόσο οι τραυματισμοί τους καλοκαιρινούς μήνες δεν προκαλούνται μόνο από τα σπορ. Κι αυτό γιατί μία κακή συνήθεια του λαού μας είναι ότι φοράει πολλές ώρες σαγιονάρες. Και είναι μία κακή συνήθεια σύμφωνα με τον ειδικό, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με αρκετό περπάτημα.

«Τα πόδια αποτελούν τους θεμέλιους λίθους στο σώμα καθώς είναι τα πρώτα σημεία του σώματος που μεταφέρουν τις φορτίσεις σε όλο το σώμα. Οι σαγιονάρες καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο κατά τις μετακινήσεις στην παραλία, καθώς πολλά επεισόδια πόνου στο γόνατο και την μέση το καλοκαίρι, μπορεί να οφείλονται στην αλλαγή του υποδήματος. Η σαγιονάρα δεν παρέχει την μηχανική υποστήριξη που χρειάζεται το πέλμα μας. Οι flat σαγιονάρες ειδικά όταν φοριούνται από άτομα με πλατυποδία και χαμηλή ποδική καμάρα μπορεί να εντείνουν προβλήματα του πέλματος».

Όσον αφορά την ξαπλώστρα που πολλοί την αγαπούμε με ένα βιβλίο ή ένα κοκτέιλ στο χέρι , ο ειδικός μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

«Μη μένετε πολλές ώρες ξαπλωμένοι.

Ειδικά άτομα με κυφωτική στάση, σύνδρομο στάσης, τη λεγόμενη καμπούρα, δεν πρέπει να είναι πολλές ώρες ξαπλωμένοι μπρούμυτα.

Πρέπει να αλλάζουν στάση.» Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more at: https://parallaximag.gr/life/travmatismoi-tou-kalokairiou-kai-pos-na-tous-prolaveis

Υγεία

Ποιο είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα που θα βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει τις τοξίνες; Εάν νομίζετε ότι είναι η φροντίδα του ήπατος κάνετε λάθος! Ανακαλύψτε πόσο σημαντική είναι η υγεία του εντέρου
Παλαιότερα, η ιδέα της αποτοξίνωσης περιοριζόταν στην ολική νηστεία και στην ελάχιστη κατανάλωση τροφής. Σήμερα, ωστόσο, ξέρουμε καλύτερα. Παρόλο που το σώμα έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει και να αποβάλλει επικίνδυνες τοξίνες, μπορούμε να βοηθήσουμε το δύσκολο έργο του λαμβάνοντας κάποια επιπλέον μέτρα και προσθέτοντας στη διατροφή μας συγκεκριμένες τροφές και θρεπτικές ουσίες.

Για να βελτιώσουμε την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει τις τοξίνες, πρέπει να έχουμε υγιές και λειτουργικό έντερο, να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ήπατος και να ακολουθούμε κάποιες βασικές στρατηγικές αποτοξίνωσης. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν την τήρηση μιας διατροφής αποτοξίνωσης μία με δύο φορές τον χρόνο και την καθημερινή λήψη τροφών και βοτάνων με αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Απαραίτητη η καλή λειτουργία του εντέρου

Ακόμα κι αν το ήπαρ λειτουργεί τέλεια και αποβάλλει τις εξουδετερωμένες τοξίνες στο έντερο, αν το παχύ έντερο δεν λειτουργεί σωστά οι τοξίνες συσσωρεύονται τοπικά και προκαλούν βλάβη. Οπότε πριν ασχοληθείτε με το ήπαρ το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε σωστή απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα είναι να έχετε καλή λειτουργία του εντέρου. Όταν το πετύχετε αυτό, τότε μπορείτε να διορθώσετε τα «φίλτρα» του συστήματός σας, που είναι το ήπαρ, το λεμφικό σύστημα και τα νεφρά.

Το πρώτο βήμα: Αλλάξτε τη διατροφή

Ξεκινήστε με μια αλλαγή στη διατροφή σας. Η διατροφή των περισσότερων ανθρώπων σήμερα είναι φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες και νερό. Αυτό προκαλεί δυσκοιλιότητα. Η βελτίωση της διατροφής λύνει το πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους.

Προσθέστε ίνες

Στα δύο βασικά γεύματά σας προσπαθήστε να γεμίζετε τουλάχιστον το μισό πιάτο με σαλάτες και μαγειρεμένα ή ωμά λαχανικά. Καταναλώνετε περισσότερες ίνες τρώγοντας τη φλούδα των φρούτων και της πατάτας, και επιλέγοντας ψωμί ολικής αλέσεως. Ωστόσο, αν τα φρέσκα προϊόντα δεν είναι βιολογικά καλύτερα να αφαιρείτε τη φλούδα.

Φροντίστε να ενυδατώνεστε

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι περισσότεροι σήμερα έχουν δυσκοιλιότητα είναι η αφυδάτωση. Αλλάξτε την καθημερινή ρουτίνα σας και προσπαθήστε να πίνετε πολύ νερό. Το νερό διεγείρει τη φυσική περισταλτική κίνηση του εντέρου, κάνοντάς το να λειτουργεί φυσιολογικά. Έτσι, απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες και διατηρεί το σώμα ενυδατωμένο.

Προσθέστε σπόρους

Οι μη επεξεργασμένες τροφές, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, και κυρίως οι σπόροι που περιέχουν, έχουν μεγάλη ικανότητα να αιχμαλωτίζουν τις τοξίνες. Οι φράουλες, που είναι γεμάτες σπόρια στην επιφάνειά τους, έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το 90% του υδραργύρου. Επίσης, οι σπόροι των φρούτων γενικά αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικοί στη δέσμευση και την απομάκρυνση του αρσενικού. Σπόροι όπως αυτοί του τσία και του λιναριού κάνουν θαύματα, επιφέροντας φυσιολογική κένωση του εντέρου και καθαρίζοντάς το.

Πηγή: Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών – Οδηγός διατροφής για να μειώσετε ον κίνδυνο του καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική διατροφολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, Εκδόσεις Διόπτρα

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Η σαλμονέλα στα πρώτα της συμπτώματα συχνά μοιάζει με γαστρεντερίτιδα

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αναφέρει το iatropedia.gr η διάρροια που συνδυάζεται με την μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει τόσο ευρεία αφυδάτωση, ώστε να απαιτηθεί η συνδρομή γιατρού και κατάλληλης αγωγής για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν και απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, εάν η νόσος εξαπλωθεί πέρα από το εντερικό σύστημα. Ο κίνδυνος για την μόλυνση από σαλμονέλα είναι μεγαλύτερος αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μέρη με κακές συνθήκες υγιεινής.

Συμπτώματα
Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως και δύο ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.

Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Ναυτία
Εμετός
Κοιλιακές κράμπες/πόνοι
Διάρροια
Πυρετός
Ρίγη
Πονοκέφαλος
Αίμα στα κόπρανα

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό.

Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

.in.gr

Υγεία

Πετάρισμα ματιού: Οι κοινές και οι σοβαρές αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε
Δωροθέα Γαληνού
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό απ’ το να προσπαθεί κανείς να κάνει τις δουλειές του μ’ ένα μάτι που δεν σταματά να «πεταρίζει», δηλαδή με το βλέφαρό του να κάνει επαναλαμβανόμενο, ακούσιο σπασμό κάθε λίγα δευτερόλεπτα.

Το επαναλαμβανόμενο αυτό πετάρισμα, που επιστημονικά λέγεται μυοκυμία, συνήθως διαρκεί ένα ή δύο λεπτά και μετά υποχωρεί. Μερικές φορές όμως επιμένει για αρκετές ημέρες ή μήνες, ενώ άλλες εμφανίζεται διακοπτόμενα για αρκετές ημέρες και ύστερα εξαφανίζεται για εβδομάδες ή μήνες και υποτροπιάζει.

Πού οφείλεται αυτός ο σπασμός του βλεφάρου; Είναι πάντοτε αθώος ή μερικές φορές υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό;

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, η μυοκυμία του βλεφάρου είναι συχνή και συνήθως αβλαβής, ενώ δεν επηρεάζει την όραση.

«Ουσιαστικά πρόκειται για ακούσιες, άρρυθμες συσπάσεις των μυϊκών ινών του σφικτήρα του βλεφάρου, δηλαδή του μυός που είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του ματιού», λέει. «Οι συσπάσεις αυτές στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλούνται από το στρες και την σωματική κόπωση. Άλλες συνηθισμένες αιτίες είναι ο ερεθισμός και η κούραση των ματιών, η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή το κάπνισμα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι αλλεργίες και η ξηροφθαλμία».

Όταν η μυοκυμία του βλεφάρου οφείλεται στο στρες, οι τεχνικές για τη μείωσή του μπορεί να την καταπραΰνουν. Δοκιμάστε γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, επισκέψεις σε φίλους, παιχνίδι με τα παιδιά ή/και το κατοικίδιό σας, οτιδήποτε σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει.

Η σωματική κόπωση μπορεί να προκαλέσει πετάρισμα στο μάτι όταν οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ και να τηρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου.

Όσον αφορά την κόπωση των ματιών, αυτή είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε μυοκυμία του βλεφάρου όταν οφείλεται σε υπερβολική χρήση ψηφιακών μέσων (κομπιούτερ, τάμπλετ, smartphones, λάπτοπ κ.λπ.). Για να ξεκουράσετε τα μάτια σας πρέπει απαραιτήτως κάθε 20 λεπτά να κοιτάτε μακριά από την οθόνη (σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Συζητήστε επίσης με τον οφθαλμίατρό σας το ενδεχόμενο να χρειάζεστε γυαλιά όταν δουλεύετε σε ψηφιακή οθόνη.

Για να περιορίσετε, εξάλλου, την καφεΐνη, δεν αρκεί να μειώσετε την κατανάλωση καφέ ή να αρχίσετε να πίνετε ντεκαφεϊνέ. Καφεΐνη περιέχουν επίσης το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, η σοκολάτα, τα ισοτονικά ροφήματα κ.λπ., επομένως όλα χρειάζονται προσοχή. Την αλλαγή αυτή, όμως, πρέπει να κάνετε για τουλάχιστον μία-δύο εβδομάδες έως ότου δείτε αποτέλεσμα στο πετάρισμα του ματιού σας (εφόσον, βεβαίως, οφείλεται στην καφεΐνη).

Αντίστοιχα, αν το μάτι σας πεταρίζει έπειτα από την κατανάλωση μπύρας, κρασιού ή άλλου ποτού, προσπαθήστε να απέχετε για λίγο καιρό για να δείτε εάν η μυοκυμία σας συσχετίζεται με το αλκοόλ.

Αν, όμως, εκτός από την μυοκυμία βλεφάρου νιώθετε και ξηρότητα στα μάτια σας, πρέπει να αξιολογήσει την ξηρότητα ο οφθαλμίατρος. Η ξηροφθαλμία είναι επίσης πολύ συχνή σε όσους εργάζονται σε κομπιούτερ, σε όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα (ιδίως αντισταμινικά και μερικά αντικαταθλιπτικά), στους χρήστες φακών επαφής κ.λπ. Επομένως πρέπει να βρεθεί η πιθανή αιτία της για να χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή η οποία πιθανώς θα αντιμετωπίσει και το πετάρισμα.

Η συμβουλή του οφθαλμιάτρου είναι απαραίτητη και όταν το πετάρισμα σχετίζεται με οφθαλμική αλλεργία, διότι τα αντισταμινικά για την αλλεργία μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία η οποία, όπως προαναφέρθηκε, επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μυοκυμία βλεφάρου.

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Όταν η μυοκυμία του βλεφάρου επιμένει καλό είναι να συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας!. Το ίδιο και αν παρατηρήσετε ότι, εκτός από το πετάρισμα του ματιού σας, έχετε ακόμα:

Συμπτώματα όπως αδυναμία, πτώση βλεφάρου ή διπλωπία (βλέπετε διπλά είδωλα)
* Κοκκίνισμα του ματιού
* Αίσθημα ότι κάτι υπάρχει στο μάτι ή ευαισθησία στο φως (φωτοευαισθησία)
* Αλλαγές στην όραση
https://www.healthreport.gr/

Υγεία

Ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να συμπεριλάβουν στην καθημερινή τους διατροφή όσοι θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και αυξημένης αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη

 

Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. γάλα, γιαούρτι), και ιδιαίτερα αυτών με πλήρη λιπαρά, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open Diabetes Research & Care.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους προκειμένου να μπορέσουν να αποτρέψουν παθήσεις που περιλαμβάνονται στο μεταβολικό σύνδρομο, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Καθώς, λοιπόν, η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για τις δύο αυτές παθήσεις, η προσαρμογή της σε πιο υγιεινά επίπεδα φαίνεται να αποτελεί μια ελπιδοφόρα προσέγγιση.

Το ενδιαφέρον, μάλιστα, επικεντρώνεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με διάφορες έρευνες στο παρελθόν να δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

Η παρούσα μελέτη, συγκεκριμένα, εξέτασε δεδομένα 147.812 ανθρώπων από 21 χώρες, ηλικίας 35-70 ετών και συμπέρανε, μεταξύ άλλων, ότι η αυξημένη κατανάλωση ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων σχετιζόταν με χαμηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή μιας ποικιλίας συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της έρευνας
Οι ερευνητές μελέτησαν την πρόσληψη τροφής των συμμετεχόντων για ένα χρόνο, καταγράφοντας τις φορές που καταναλώθηκαν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί και διαχωρίζοντάς τα σε ολόπαχα και μειωμένων λιπαρών. Έλαβαν, επίσης, υπόψιν τους πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τις φαρμακευτικές αγωγές, την εκπαίδευση, την αρτηριακή πίεση, την περίμετρο μέσης και τα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών στο αίμα των συμμετεχόντων, στοιχεία σημαντικά για τον προσδιορισμό ενός ανθρώπου ως πάσχων από μεταβολικό σύνδρομο ή διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτέλεσμα, λοιπόν, έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι κατανάλωναν 179 γρ. γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως, δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι (που αντιστοιχούν σε 224 γρ.).

Αναλύοντας τους συσχετισμούς, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων κάθε μέρα σχετιζόταν με 24% χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, σε σχέση με τη μηδενική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, ενώ στην περίπτωση των δύο μερίδων ολόπαχων γαλακτοκομικών ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 28%. Αντιθέτως, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μόνο μειωμένων λιπαρών δεν σχετίστηκε με μείωση στον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Τέλος, η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων οποιουδήποτε γαλακτοκομικού προϊόντος ημερησίως σχετίστηκε με 11-12% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης τόσο διαβήτη όσο και αρτηριακής πίεσης, με τον συσχετισμό να είναι ισχυρότερος στα άτομα που κατανάλωναν ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Τα δύο τρίτα των καταναλωτών εμφανίζονται πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για περιβαλλοντικούς λόγους, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν ότι θα ήθελαν λιγότερη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι,
Δήμητρα Σκούφου

Πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες επιλέγοντας τρόφιμα τα οποία επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον είναι οι δυο στους τρεις καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα τους και οι Έλληνες, με το 60.6% των Ελλήνων μάλιστα να συμφωνεί με την παροχή κινήτρων στους αγρότες για πιο αειφορική παραγωγή τροφίμων. Αυτό είναι το κύριο εύρημα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) μαζί με την ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλα έντεκα μέλη της σε ισάριθμες χώρες της ΕΕ και παρουσιάζουν σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα «ΤΑΝΕΑ».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2019 από το BEUC, (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών), για να διερευνήσει τις απόψεις των καταναλωτών για τα αειφόρα τρόφιμα. Όπως προκύπτει οι καταναλωτές τείνουν να υποτιμούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δικών τους διατροφικών συνηθειών, αν και υπάρχει κάποια συνειδητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο των διατροφικών συνηθειών γενικά. Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά, όσον αφορά τα τρόφιμα, οι καταναλωτές θεωρούν το «βιώσιμο» κυρίως ως συνώνυμο του φιλικού προς το περιβάλλον (δηλαδή χωρίς ΓΤΟ και φυτοφάρμακα) και τοπικής παραγωγής.

Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές δηλώνουν ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα έχουν κάποια επιρροή (42,6%) ή πολλή επιρροή (16,6%) στις διατροφικές τους συνήθειες. Ωστόσο η τιμή των προϊόντων, η έλλειψη πληροφοριών και η πρόκληση του εντοπισμού βιώσιμων επιλογών τροφίμων καθώς και η περιορισμένη διαθεσιμότητά τους είναι τα κύρια εμπόδια για βιώσιμη διατροφή.

Λιγότερη σπάταλη και πιο «φιλικά τρόφιμα»
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο τρίτα των καταναλωτών εμφανίζονται πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για περιβαλλοντικούς λόγους, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν ότι θα ήθελαν λιγότερη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι, να αγοράζουν περισσότερα εποχιακά φρούτα και λαχανικά και να τρώνε περισσότερα φυτικά τρόφιμα. Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων ή η δαπάνη περισσότερων χρημάτων για βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα είναι κάτι περισσότερο από πρόκληση για τους καταναλωτές.

Ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται είναι επίσης ότι περισσότεροι από τους τέσσερις στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι είτε έχουν σταματήσει να τρώνε κόκκινο κρέας είτε ότι το έχουν μειώσει λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Όμως παρόλα αυτά με τα επίπεδα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην ΕΕ να είναι πολύ υψηλότερα από τη συνιστώμενη πρόσληψη για βέλτιστη υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη, και θα πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς αφού ένας στους τρεις δηλώνει πως δεν επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση και να περιορίσει στη διατροφή του το κόκκινο κρέας. Την ίδια ώρα όμως πάνω από το ένα τρίτο των καταναλωτών (38,9%) είναι έτοιμο να υποστηρίξει κανονισμούς που θα υποχρεώνουν τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων να πληρούν πιο αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας ενώ ακόμα περισσότεροι (53%) συμφωνούν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους αγρότες (π.χ. μέσω επιδοτήσεων) για να παράγουν τρόφιμα με πιο βιώσιμο τρόπο.

Ζητούν περισσότερη πληροφόρηση
Σύμφωνα με την έρευνα το βέβαιο είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές (57%) θέλουν οι πληροφορίες βιωσιμότητας να είναι υποχρεωτικές στις ετικέτες τροφίμων αν και η ιδέα της φορολόγησης λιγότερο βιώσιμων τροφίμων δεν είναι πολύ δημοφιλής στους καταναλωτές με μόνο ένα στους τέσσερις να συμφωνεί ότι τα λιγότερο βιώσιμα τρόφιμα θα πρέπει να φορολογούνται περισσότερο. Τέλος, οι καταναλωτές μέσα από τις απαντήσεις τους στην έρευνα φαίνεται να αναμένουν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων ενώ επιθυμούν επίσης την ΕΕ να εμμείνει στους στόχους που έχει θέσει για τη βιωσιμότητα των τροφίμων, ανεξάρτητα από το αν άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο κάνουν το ίδιο ή όχι.

Μάλιστα το 84% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να ενθαρρύνουν ή να προωθήσουν την βιώσιμη κατανάλωση των τροφίμων, όπως δημόσιες εκστρατείες ενημέρωσης, κίνητρα κλπ. Καθώς η πανδημία COVID-19 άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει γρήγορα τις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες , η έρευνά – που διενεργήθηκε μερικούς μήνες πριν από το ξέσπασμά της – δείχνει ότι οι καταναλωτές είχαν ήδη εκφράσει τη διάθεση για πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι τάσεις όπως η μαγειρική στο σπίτι ή η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα τοπικής παραγωγής είναι βέβαιο ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και στην ΕΕ θα πρέπει να επενδύσουν στις τάσεις αυτές αξιοποιώντας τες στις περιπτώσεις που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Άλλωστε οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νοικοκυριών της ΕΕ έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων, ενώ η θέρμανση των κτιρίων και οι μετακινήσεις ακολουθούν, κυρίως με την χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου . Όπως δηλώνει η Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ , του φορέα που συμμετείχε στην Έρευνα από την πλευρά της Ελλάδος, κυρία Ελένη Αλευρίτου “ η ανάγκη αλλαγής του τρόπου παραγωγής τροφίμων και όλης της πορείας τους μέχρι την κατανάλωση, είναι κοινά αποδεκτή. Αλλά, χρειάζεται να συμφωνήσουμε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτός ο μετασχηματισμός.

Είναι σημαντικό το ότι τα 2/3 των ευρωπαίων καταναλωτών είναι πρόθυμα να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για χάρη του περιβάλλοντος. Η έρευνά μας προσδιόρισε προς ποια κατεύθυνση επιθυμούν να γίνουν οι αλλαγές. Τώρα, είναι στο χέρι των εθνικών κυβερνήσεων να ενεργήσουν κατάλληλα ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις επιθυμίες των πολιτών τους, εφαρμόζοντας στο ακέραιο την Στρατηγική ‘από το αγρόκτημα στο πιάτο’. Αλλά δεν θα καταφέρουν μόνοι τους το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει, συνεργασία όλων των συντελεστών παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων… μόνο ‘έτσι θα διαμορφώσουμε εις το διηνεκές, το μέλλον του γένους των ανθρώπων..”

Έξι στους δέκα Έλληνες λένε ναι στην υποχρεωτική αναγραφή πληροφοριών αειφορικού χαρακτήρα στην ετικέτα των τροφίμων
Τι δείχνει όμως η έρευνα για τους Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με αυτούς των υπολοίπων έντεκα χωρών που συμμετείχαν σε αυτή; Αναφορικά με τη υποχρεωτική αναγραφή πληροφοριών αειφορικού χαρακτήρα στην ετικέτα των τροφίμων το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής σημειώνεται στην Αυστρία με 68.0%, ενώ και η χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά με ποσοστό 61.3% με το χαμηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Ολλανδία, με 43,2%.

Στην Ελλάδα το 40,8% συμφωνεί με την επιβολή αυστηρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών στους αγρότες με το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής να σημειώνεται στην Ιταλία με 54.5% .Στη Σλοβακία το ποσοστό είναι στο 39.2% ενώ χαμηλά βρίσκεται το Βέλγιο και η Ολλανδία με ποσοστά αποδοχής 28.9% και 20.9% αντιστοίχως. Η ευαισθησία των ελλήνων καταναλωτών για την βιωσιμότητα των τροφίμων προκύπτει και από το γεγονός ότι το 60.6% συμφωνεί με την παροχή κινήτρων στους αγρότες για πιο αειφορική παραγωγή τροφίμων , με το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής να καταγράφεται στην Σλοβενία με 63.4% και το χαμηλότερο στην Ολλανδία με 37%.

Διαφωνεί με την υψηλότερη φορολόγηση και επομένως την ακριβότερη τιμή των τροφίμων που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον το 60.1% των Ελλήνων, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ιταλία, με 34,5%. Διαφωνεί επίσης με την απόσυρση από τα ράφια των τροφίμων που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον στην Λιθουανία, το 58.6% με το χαμηλότερο ποσοστό να παρουσιάζει η Ιταλία(35.1%), ενώ στη Ελλάδα το ποσοστό των διαφωνούντων είναι στο 40,3%.

Αντί κόκκινου κρέατος
Επίσης δέχεται να αντικαταστήσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως όσπρια, ’ μπιφτέκια’ και άλλα, ελάχιστα επεξεργασμένα ( βραστά, λαδερά, γιαχνί), στην Ιταλία, το 75.1% ενώ στην Ελλάδα το 49.1% και αρνείται να αντικαταστήσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών με όπως έντομα και παράγωγά τους (στην Ελλάδα το 85,7% και στην Ιταλία το 65.5% ), με κρέας παρασκευασμένο στο εργαστήριο – από καλλιέργεια κυττάρων(το υψηλότερο ποσοστό άρνησης σημειώνεται στην Σλοβακία, με 79,3% και το χαμηλότερο στην Ολλανδία, με 54,2%.

Στην Ελλάδα είναι 74,5%), με φυτικά υποκατάστατα κρέατος, παρασκευασμένα μόνο από συστατικά που δεν περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς ( υψηλότερο ποσοστό άρνησης σημειώνεται στην Σλοβακία, με 55.7% και το χαμηλότερο στην Πορτογαλία, με 27%, ενώ Ελλάδα είναι 42.5%), με φυτικά υποκατάστατα του κρέατος, παρασκευασμένα από συστατικά που περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (το υψηλότερο ποσοστό άρνησης σημειώνεται στην Ελλάδα με 82.3% ενώ το χαμηλότερο στην Ολλανδία, με 54.4%)Τέλος διαφωνεί με την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έπρεπε να είναι πιο ενεργητική όσον αφορά τις βιώσιμες πολιτικές για τα τρόφιμα, εκτός εάν άλλες χώρες, όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο, στην Γερμανία το 64.1% ενώ Ολλανδία με 41.1%. Στην χώρα μας το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 57.8%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία) τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2019 από 12 οργανώσεις καταναλωτών με συντονισμό του BEUC: Επιμελητήριο Εργασίας-Αυστρία, Test Achats/Test Aankoop-Βέλγιο, vzbv-Γερμανία, ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕΠΚΑ-Ελλάδα, Altroconsumo- Ιταλία, OCU-Ισπανία Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas-Λιθουανία), Consumentenbond- Ολλανδία, DECO-Πορτογαλία,Spoločnosti ochrany spotrebiteľov-Σλοβακία, Zveza Potrošnikov Slovenije-Σλοβενία). Διενεργήθηκε διαδικτυακά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2019 από εξειδικευμένη εταιρεία σε πάνω από 11.000 καταναλωτές ( 903 στην Ελλάδα, 465 άνδρες, 438 γυναίκες), ηλικίας 18-74 ετών και στους στόχους της ήταν να διερευνήσει τις αντιλήψεις , προτιμήσεις αλλά και τις προσδοκίες των καταναλωτών ως προς την βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων, τα εμπόδια που συναντούν, τα μέτρα που νομίζουν ότι πρέπει να ληφθούν προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η επιλογή τροφίμων που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον

Η έρευνα είναι διαθέσιμη την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2020-042_consumers_and_the_transition_to_sustainable_food.pdf

https://www.in.gr/

Υγεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα. Επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως όμως προσβάλλει τα παιδιά από ενός ως 10 ετών, τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και όσους έχουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV-1, ενώ ο MCV-2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος.

Συμπτώματα

Η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται με μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Είναι στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό, το σωμάτιο της τερμίνθου. Πολλοί γονείς μπερδεύουν τη μολυσματική τέρμινθο με τη µυρµηγκιά ή τον σταφυλόκοκκο.

Αρχικά η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται ως ένα μικρό σπυρί λίγων χιλιοστών (1-10 mm) στο χρώµα του δέρµατος και είναι µαλακό στην αφή. Στη συνέχεια µεγαλώνει και γίνεται πιο σκληρό. Μέσα σε 6-9 µήνες οι βλατίδες υποχωρούν (αυτοΐαση), μερικές φορές όμως επιµένουν για χρόνια. Κάθε σπυράκι ζει περίπου δύο µήνες, αλλά λόγω της µεταδοτικότητας από το ένα σηµείο στο άλλο στο ίδιο άτοµο, η πάθηση µπορεί να διαρκέσει µέχρι και δύο χρόνια. Λόγω της εύκολης µετάδοσης, ειδικά αν ένα παιδί πάσχει από ατοπική δερµατίτιδα, τόσο στο ίδιο το παιδί, όσο και σε άλλα παιδιά, πρέπει να θεραπεύεται.

Η μολυσματική τέρμινθος «αγαπά» τις ζεστές και υγρές περιοχές. Στα παιδιά τα σπυράκια εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. Η ασθένεια τείνει να είναι χειρότερη σε παιδιά με έκζεμα.

Στους ενήλικες τα σπυράκια εμφανίζονται κυρίως γύρω από τα γεννητικά όργανα, στο μέσα μέρος των μηρών, στην περιοχή του πρωκτού, στις μασχάλες και στην κοιλιά. Ο ιός προσβάλλει επίσης και η περιοχή γύρω από τα μάτια (στο εξωτερικό μέρος του οφθαλμού).

Τα σπυράκια εµφανίζονται συνήθως στα σηµεία τριβής µε ρούχα, όπως στον λαιµό, στη µασχάλη και στον κορµό, αλλά και στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια και τα γεννητικά όργανα.

Τα σπυράκια της μολυσματικής τερμίνθου συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός εάν μολυνθούν ή παρουσιάσουν φλεγμονή. Συχνά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα). Σε ένα 10% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί έκζεμα πέριξ των αλλοιώσεων. Μπορεί επίσης στο κέντρο τους να παρουσιάσουν και μικρή αιμορραγία. Η βλάβη περιορίζεται στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας.

Μετάδοση

Η μολυσματική τέρμινθος συνήθως μεταδίδεται με τη δερματική επαφή (συχνά μέσω του σεξ στους ενήλικες) αλλά και με κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες, σεντόνια κ.λπ. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από το βρώμικο νερό και από την άμμο στην οποία ξαπλώνουμε το καλοκαίρι. Εµφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά που αθλούνται σε κολυµβητήρια και γυµναστήρια αλλά και σε παιδιά που πάσχουν από ξηροδερµία.

Επίσης ο ιός μεταδίδεται στο ίδιο άτομο από το ένα σημείο του σώματος σε άλλο με αφή-ξύσιμο, μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοενοφθαλμισμός. Μπορεί να ξεκινήσει από ένα σπυράκι και µε αυτοενοφθαλµισµό να γίνουν πολλά, συνήθως µέχρι και 20, αλλά και περισσότερα.

Αντιμετώπιση

Εάν παρουσιάσετε μολυσματική τέρμινθο, πρέπει να επισκεφθείτε δερματολόγο.

Σε αρκετές περιπτώσεις η θεραπεία δεν είναι αναγκαία, καθώς η νόσος υποχωρεί από μόνη της και δεν αφήνει ουλές (ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα στον ιό). Αν οι κηλίδες αρχίσουν να ερεθίζονται ή να πληγιάζουν, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ελαφρές κρέμες κορτιζόνης. Ορισμένες φορές όμως η νόσος μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, κυρίως σε παιδιά με τάση για έκζεμα ή σε ανοσοκατεσταλμένα.

Η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο είναι αποτελεσματική αλλά προκαλεί πόνο όταν εφαρμόζεται και η υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση και σύνθλιψη των βλαβών με χειρουργική λαβίδα (απόξεση) και στη συνέχεια εφαρμογή βάμματος ιωδίου, αλλά αυτή είναι μια επώδυνη διαδικασία και στα παιδιά συνήθως γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία.

Μια άλλη αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία είναι η χρήση υπερπαλμικού laser αλλά και σε αυτή, επειδή προκαλεί πόνο, εφαρμόζεται τοπική ή γενική αναισθησία.

https://www.onmed.gr/

Υγεία

Τελικά είναι καλές οι ανοιξιάτικες βροχές για όσους πάσχουν από αλλεργίες, με την έννοια ότι ξεπλένουν τις συγκεντρώσεις γύρης από το περιβάλλον; Το αποτέλεσμα έρευνας θα σας εκπλήξει

Παρότι υπάρχει η εντύπωση πως μια καταιγίδα καθαρίζει το αστικό περιβάλλον από τη γύρη και τα αλλεργιογόνα της Άνοιξης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια γύρης μπορούν να παραμείνουν στον αέρα ακόμη και για 11 ώρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις και να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, επιδεινώνοντας τελικώς τις αλλεργίες τους.

Αυτή είναι η εκπληκτική ανακάλυψη που έκαναν οι ερευνητές όταν μέτρησαν τις συγκεντρώσεις γύρης δέντρων κατά τη διάρκεια και μετά από ανοιξιάτικες βροχές ποικίλης έντασης στην Αϊόβα μεταξύ 17 Απριλίου και 31 Μαΐου 2019. Υπήρξαν ελαφριές βροχές, καταιγίδες και μία πιο έντονη που προκάλεσε ανεμοστρόβιλο.

Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι ενώ οι κόκκοι γύρης μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της βροχής, οι μέγιστες συγκεντρώσεις διασπώμενων σωματιδίων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και στη συνέχεια παραμένουν για αρκετές ώρες.

Έτσι, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν πολύ σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, ιδίως καταιγίδων, και για αρκετές ώρες μετά.

Οι άθικτοι κόκκοι γύρης είναι μεγαλύτεροι, συμπαγείς και καθιζάνουν στο έδαφος ενώ τα σωματίδια γύρης που έχουν προέλθει από την έντονη βροχόπτωση είναι μικρότερα και συχνά παραμένουν στον αέρα, για να μεταφερθούν στο έδαφος από την εκ νέου πτώση της βροχής

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Environmental Science & Technology Letters

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Εκστρατεία η οποία επικεντρώνεται στην προστασία της νεολαίας από τον καπνό προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Το φετινό θέμα (2020) είναι η «Προστασία των νέων από την χειραγώγηση της βιομηχανίας και η πρόληψη της χρήσης από αυτούς καπνού και νικοτίνης».

«Καθώς η καπνοβιομηχανία στοχεύει ολοένα και περισσότερο στους νέους ανθρώπους ως μια αναδυόμενη και ευάλωτη αγορά για τα εθιστικά προϊόντα της, αυτό αποτελεί ένα επείγον θέμα και μια πρόκληση για όσους διαμορφώνουν πολιτική ελέγχου του καπνού σε κάθε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, το 17% νεαρών ανθρώπων μεταξύ 15 και 24 χρονών καπνίζουν ανά το παγκόσμιο. Στην ευρωπαϊκή περιοχή, το 11,5% των κοριτσιών και το 13,8% των αγοριών ηλικίας 13 με 15 είναι χρήστες καπνού.

«Παρόλο που το κάπνισμα μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων, ως αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών από την κοινότητα ελέγχου του καπνού, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν αυτές οι ευάλωτες ομάδες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Όπως είναι καλά γνωστό στην καπνοβιομηχανία, ένας άνθρωπος που αρχίζει να καπνίζει προτού κλείσει τα 20 δεν είναι μόνο πιθανόν να εθιστεί αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να ασκήσει έλεγχο πάνω στο κάπνισμα του αργότερα στη ζωή του»

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η βιομηχανία επίτηδες πουλάει μια θανατηφόρα εξάρτηση σε νεαρούς ανθρώπους και με την προστασία των νέων ως το βασικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, 2020, η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές για καταπολέμηση αυτών των προσπαθειών.

Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της να χειραγωγήσει νεαρούς ανθρώπους, η καπνοβιομηχανία έχει καταφέρει να κάνει πιο ελκυστικά τα προϊόντα της προκειμένου να προσελκύουν συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην πρόσφατη έκρηξη ενδιαφέροντος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα.

Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες της βιομηχανίας έχει να κάνει με τις στρατηγικές μάρκετινγκ που αναπτύσσει. Σε όλους τους τομείς, η διαφήμιση μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο και η καπνοβιομηχανία δεν διαφέρει. Οι εταιρείες καπνικών προϊόντων στρέφονται πιο συχνά στην επιρροή των κοινωνικών δικτύων για να προωθήσουν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα. Τέτοιες διαφημίσεις, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, συχνά παρακάμπτουν τους κανόνες παραδοσιακής διαφήμισης και προώθησης του καπνού, καθώς η τοποθέτηση καπνικών προϊόντων δεν σημειώνεται ως διαφήμιση και αντ’ αυτού ενσωματώνεται κρυφά σε άλλο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικών δικτύων. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην περίπτωση νεαρών γυναικών και κοριτσιών που αποτελούν κύριο στόχο για έκθεση στην επιρροή.

Ο ΠΟΥ καλεί όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης για τον έλεγχο του καπνού να προστατέψουν αυτές τις ομάδες μέσα από εκστρατείες και παρεμβάσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια γενιά νέων ανθρώπων κατά του καπνού και να προχωρήσει πιο σταθερά προς την κατεύθυνση ενός μέλλοντος χωρίς καπνό.

Το μήνυμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
«Απελευθερωθείτε από το κάπνισμα». Καμία χαλάρωση και εφησυχασμός, αλλά, αντίθετα, εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος συνιστά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος, με αφορμή την 31η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

H Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες σε σχετικό αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων στην Ευρώπη, αν και τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δείχνουν να εγκαταλείπουν αργά αλλά σταθερά την επικίνδυνη και άκρως βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος, σημειώνει η ΕΚΕ.

Προσθέτει ότι το κάπνισμα κοστίζει στην Ελλάδα από πλευράς υγείας και απώλειας παραγωγικότητας τεράστια ποσά ετησίως. «Στην Ελλάδα, 1 στους 5 θανάτους προκαλείται από τον καπνό. Επομένως το κάπνισμα, μπορούμε να πούμε ότι είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών».

Το κάπνισμα και οι αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το πιο σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοαγγειακής νόσου, βρογχίτιδας, καρκίνου, εμφυσήματος, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ το κάπνισμα προκαλεί περίπου το 90% όλων των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Το κάπνισμα προκαλεί περίπου το 80% όλων των θανάτων από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε άνδρες και γυναίκες.

Κάπνισμα και καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες

Πηγή: https://www.sansimera.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή