Μαΐου 27, 2020

Υγεία

Τα συμπληρώματα βιοτίνης ενδέχεται να παρεμβαίνουν στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για την ανίχνευση δεικτών εμφράγματος προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η λήψη συμπληρωμάτων με υψηλά επίπεδα βιοτίνης (βιταμίνη Β7) μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα χαμηλά αποτελέσματα σε εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση δεικτών εμφράγματος (όπως η τροπονίνη), σύμφωνα με προειδοποιήσεις που εξέδωσε o Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) την περασμένη χρονιά.

Τονίζεται ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για τη βιοτίνη είναι τα 0,03 mg, τα οποία προσλαμβάνονται εύκολα μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Πολλές πολυβιταμίνες περιέχουν πολύ περισσότερη βιοτίνη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, ενώ κάποια συμπληρώματα, ειδικά εκείνα που παρουσιάζονται ως μέσα βελτίωσης της υγείας των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, περιέχουν 20 mg, δηλαδή σχεδόν 650 φορές περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Ωστόσο, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ τονίζουν ότι τα υψηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα βιοτίνης μπορεί να παρεμβαίνουν στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως η εξέταση αίματος για τροπονίνη, την οποία χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση της καρδιακής προσβολής. Τα ανακριβή αυτά αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε παράλειψη διαγνώσεων, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, μάλιστα, ένα άτομο που λάμβανε υψηλές δόσεις βιοτίνης πέθανε μετά από ένα λανθασμένο αποτέλεσμα εργαστηριακών εξετάσεων που έδειχνε χαμηλή τροπονίνη.

Αν, λοιπόν, λαμβάνετε συμπληρώματα βιοτίνης, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Όπως καταλήγουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «οι πολυβιταμίνες δεν έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να τις παίρνετε, αν, όμως, το κάνετε φροντίστε να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν μεγαλύτερη δοσολογία βιοτίνης από τη συνιστώμενη».https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Πέτρες στους νεφρούς – Διατροφή: Αυτές οι τροφές σας προστατεύουν – Τι να προσέχετε όμως
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Όποιος έχει βιώσει την ενόχληση και τον πόνο που προκαλούν οι πέτρες στους νεφρούς, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για ένα ένα από τα πιο οδυνηρά πράγματα που έχει περάσει. Μέχρι και το 10% του γενικού πληθυσμού αναπτύσσει πέτρες στους νεφρούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Οι πέτρες στους νεφρούς είναι μικρές, σκληρές αποθέσεις που σχηματίζονται στους νεφρούς, όταν υπάρχει μείωση στα ούρα, ή αύξηση ορισμένων ουσιών, όπως είναι τα μέταλλα και τα άλατα.

Ευτυχώς, ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Τα βασικά: Τι είναι οι πέτρες στους νεφρούς
Όταν τα ούρα μειώνονται και ορισμένα μέταλλα στους νεφρούς βρίσκονται σε υπερβολικές συγκεντρώσεις, τότε αυτά τα μέταλλα κολλούν μεταξύ τους και σχηματίζουν πέτρες.

Μια πέτρα στο νεφρό είναι ένας σχηματισμός από μέταλλα, ο οποίος μπορεί να έχει προκληθεί από μια σειρά διαφόρων αιτιών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πετρών. Τα πιο κοινά είδη από πέτρες στους νεφρούς είναι:

Πέτρες οξαλικού ασβεστίου
Πέτρες φωσφορικού ασβεστίου
Στρώσεις από ρητίνη
Πέτρες ουρικού οξέος
Πέτρες από κυστίνη
Μια σειρά παραγόντων μπορεί να προκαλέσει πέτρες στους νεφρούς, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων διαιτητικών παραγόντων:

Υψηλή πρόσληψη οξαλικού ασβεστίου από ορισμένα τρόφιμα
Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες
Υπερβολικό νάτριο (αλάτι)
Αφυδάτωση, ή χαμηλή πρόσληψη υγρών

Τα υψηλά οξαλικά τρόφιμα, όπως τα καρύδια, οι σπόροι, τα τεύτλα και το αλεύρι από φαγόπυρο, μπορούν να συμβάλουν στις πέτρες οξαλικού ασβεστίου, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας εντελώς. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλλει στον σχηματισμό λίθων φωσφορικού ασβεστίου. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου (αλατιού) και η αφυδάτωση μπορεί να είναι παράγοντες σχηματισμού λίθων ουρικού οξέος και κυστίνης.

Τι είναι η διατροφή για πέτρες στους νεφρούς;
Για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση λίθων στους νεφρούς, ή για να αποφευχθεί η ανάπτυξη τους, πρέπει να πίνετε άφθονο νερό, να περιορίσετε το αλάτι και τις ζωικές πρωτεΐνες, καθώς και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα και να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τη λήψη υπερβολικού ασβεστίου στα συμπληρώματα.

Αν και δεν υπάρχει κάποιο “επίσημο” πλάνο διατροφής για όλους τους τύπους νεφρών, πολλοί διαιτολόγοι και νεφρολόγοι συστήνουν τη διατροφή DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) για άτομα με πέτρες στους νεφρούς. Αυτό το πλάνο διατροφής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στους νεφρούς, καθώς και την αρτηριακής πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου. Η δίαιτα DASH ενθαρρύνει την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ταυτόχρονα, περιορίζει την πρόσληψη νατρίου(αλατιού), ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

Τροφές που μπορούν να αποτρέψουν τις πέτρες στους νεφρούς
Επειδή οι πέτρες στους νεφρούς ποικίλλουν ανάλογα με το από τι είναι φτιαγμένες, οι τροφές, που περιλαμβάνονται σε ένα σχετικό διατροφικό πλάνο, θα διαφέρουν. Ο καθένας πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του για το ποιες τροφές μπορεί να του/της προκαλούν πέτρες, για να τους βοηθήσει ο γιατρός να καθορίσουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε για να αποφύγουν το σχηματισμό λίθων στο μέλλον.

Τα παρακάτω είναι μερικές προτάσεις για το τι πρέπει να συμπεριλάβετε σε μια διατροφή για να μην έχετε ποτέ πέτρες στους νεφρούς.

Τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο
Πρέπει να καταναλώνετε πλούσιες σε ασβέστιο τροφές, ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οξαλικό. Το ασβέστιο και το οξαλικό δεσμεύονται (κολλούν) μαζί στα έντερα, μειώνοντας τον σχηματισμό των λίθων.

Μερικές τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε είναι:

Προϊόντα με βάση το γάλα
Εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα, όπως δημητριακά, ψωμί και χυμοί
Τεύτλα σε σαλάτα σπανάκι με τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Γιαούρτι με μούρα
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος οποιασδήποτε διατροφής. Η αύξηση της ποσότητας των λαχανικών στη διατροφή θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τις πέτρες στους νεφρούς. Τα φρούτα μπορούν να είναι αποξηραμένα, κατεψυγμένα, ή νωπά. Τα φρούτα που είναι πλούσια σε κιτρικό οξύ έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά. Μάθετε ποια είναι τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά και προσπαθήστε να τα περιορίσετε, ή φροντίστε να τα φάτε σε συνδυασμό με πλούσιες σε ασβέστιο τροφές.

Νερό
Το άφθονο νερό στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων από ουρικό οξύ και από κυστίνης. Μπορείτε να συμπεριλάβετε και άλλα υγρά εκτός από το νερό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα νατρίου σε ό,τι πίνετε κάθε φορά.

Φυτική πρωτεΐνη
Με μικρές ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών δεν θα έχετε πρόβλημα. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές πηγές πρωτεϊνών θα σας κάνουν καλό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα μπιζέλια, και τις φακές. Σε κάθε περίπτωση και προτού προβείτε σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας, μιλήστε για τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες με έναν γιατρό, ή με έναν διαιτολόγο, καθώς οι ανάγκες αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Πέτρες στους νεφρούς: Ποιες τροφές να αποφεύγετε
Και πάλι αυτό εξαρτάται από τον τύπο πέτρας που αναπτύσσεται στο σώμα ενός ατόμου.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πάντως κατά κανόνα περιλαμβάνουν:

Νάτριο (αλάτι)
Ζωικές πρωτεΐνες (από αυγά, ψάρια, χοιρινό κρέας, βοδινό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα)
Προσοχή: Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και οι ατομικές ανάγκες και οι διατροφικές απαιτήσεις ποικίλλουν. Ένας διαιτολόγος ή γιατρός μπορεί να σας παρέχει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες διατροφής με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.
Μπορούν οι πέτρες στους νεφρούς να αντιμετωπιστούν μόνο με τη διατροφή;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαιτητικές αλλαγές μπορεί να είναι επαρκείς, για να αποτρέψουν την εμφάνιση λίθων στα νεφρά. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής, για να σπάσουν οι πέτρες στους νεφρούς και να αποβληθούν με τα ούρα, ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com

https://www.iatropedia.gr

Υγεία

Η πέψη είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός διασπά τις τροφές σε μικρότερα σωματίδια, για να τα απορροφήσει στην κυκλοφορία του αίματος.


Η πλήρης πέψη των τροφών διαρκεί από 24 έως 72 ώρες και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο του φαγητού που καταναλώνεται και την παρουσία πεπτικών προβλημάτων. Αυτό το άρθρο εξετάζει την πεπτική διαδικασία και τα πιθανά πεπτικά προβλήματα και συνιστά τρόπους βελτίωσης της πέψης.

Πέψη: Πόσος χρόνος απαιτείται για να αφομοιώσει ο οργανισμός τις τροφές
Σε πολλές περιπτώσεις, το τρόφιμο μετακινείται μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου εντός 6 έως 8 ωρών. Στη συνέχεια περνά στο παχύ έντερο. Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος ποικίλει και εξαρτάται από παράγοντες όπως:

Ποσότητα και τύπος φαγητού: Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιπαρά, όπως το κρέας και τα ψάρια, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από ό,τι οι τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα γλυκά, τα κράκερ και τα αρτοσκευάσματα, είναι από τα ταχύτερα τρόφιμα όσον αφορά την πέψη.
Φύλο: Μια μελέτη της δεκαετίας του 1980 έδειξε, ότι ο χρόνος διέλευσης από το παχύ έντερο ήταν 47 ώρες για τις γυναίκες και 33 ώρες για τους άνδρες.
Η παρουσία πεπτικών προβλημάτων: Η νόσος του Crohn, η εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μερικές από τις παθήσεις που μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη.
Μόλις φθάσει το φαγητό στο παχύ έντερο, μπορεί να παραμείνει εκεί μέχρι και μια ημέρα, ή περισσότερο καθώς υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία.

Πώς λειτουργεί η πέψη
Είναι μια κοινή πεποίθηση ότι η πέψη γίνεται μόνο στο στομάχι. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρία ξεχωριστά στάδια:

Στοματικό στάδιο πέψης
Η μάσηση της τροφής σπάει την τροφή σε μικρότερα κομμάτια και τα αναμιγνύει με το σάλιο. Ένα ένζυμο στο σάλιο, που ονομάζεται αμυλάση, επιδρά στους υδατάνθρακες της τροφής, για να τους διασπάσει. Τα σωματίδια τροφής μπορούν στη συνέχεια να σχηματίσουν μια μαλακή μάζα που είναι εύκολο να την καταπιεί το άτομο.

Γαστρικό στάδιο πέψης
Στο στομάχι, ένα ένζυμο που ονομάζεται πεψίνη βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών σε μικρότερα σωματίδια. Το οξύ του στομάχου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κάθε ασθένειας που μεταδίδεται από τα τρόφιμα, καθώς σκοτώνει οποιαδήποτε βακτήρια, ή ιούς που μπορεί να υπήρχαν στο φαγητό.

Εντερικό στάδιο πέψης
Τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που έχουν απομακρυνθεί από την αφομοιωμένη τροφή περνούν μέσα από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν σε διάφορες περιοχές του σώματος όπου χρησιμοποιούνται για επισκευή και κατασκευή. Το μη απορροφημένο και αβλαβές φαγητό, που παραμένει, στη συνέχεια μετακινείται στο παχύ έντερο. Εδώ, απορροφώνται και άλλα θρεπτικά συστατικά και νερό. Το υπόλοιπο αποθηκεύεται στο ορθό έως ότου εγκαταλείψει το σώμα μέσω της κίνησης του εντέρου.

Συμβουλές για καλύτερη πέψη
Για να έχετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα και για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια, δοκιμάστε τα εξής:

Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή
Τα πλούσια σε ίνες τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των όσπριων και των δημητριακών ολικής αλέσεως, κινούνται ταχύτερα μέσω του πεπτικού συστήματος. Επίσης, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, των βακτηρίων στο έντερο (μικροβίωμα, ή πανίδα εντέρου) και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας, είναι δύσκολο να το χωνέψει ο οργανισμός και έτσι πρέπει να τρώγεται με φειδώ.

Οι επεξεργασμένες τροφές και το «γρήγορο φαγητό» είναι συχνά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθιστώντας τα δύσκολα για την πέψη. Είναι επίσης πλούσια σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Αυτοί οι τύποι τροφίμων περιέχουν επίσης πρόσθετα που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους και να επιφέρουν προβλήματα υγείας.

Μείνετε ενυδατωμένοι
Η κατανάλωση αρκετού νερού και άλλων υγρών, όπως τσάι και χυμοί, μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να βοηθήσει στην κίνηση των τροφών μέσα στο πεπτικό σύστημα.

Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων στο σώμα, μειώνοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. Τα προβιοτικά είναι επίσης διαθέσιμα σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Σωματική άσκηση: Παραμείνετε δραστήριοι
Η καθημερινής άσκηση ωφελεί τον πεπτικό σωλήνα, καθώς και το υπόλοιπο σώμα. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ένας ήπιος περίπατος μετά τα γεύματα μειώνει το φούσκωμα, τα φυσικά αέρια και τη δυσκοιλιότητα.

Διαχείριση άγχους
Το στρες μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να συμβάλει σε συμπτώματα όπως καούρες, κράμπες και φούσκωμα. Ακόμα και μερικές απλές βαθιές αναπνοές πριν φάτε μπορούν να σας βοηθήσουν. Είναι επίσης σημαντικό να κοιμάστε καλά το βράδυ για να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε την πέψη σας.

Οδοντική υγιεινή
Καθώς η πέψη αρχίζει με το μάσημα στο στόμα, τα προβλήματα στα δόντια μπορεί να παρεμποδίσουν αυτό το σημαντικό βήμα. Βουρτσίστε τα δόντια σας καθημερινά και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο.

Πεπτικά ένζυμα
Τα άτομα με χαμηλό οξύ στομάχου, χρόνιο στρες, πεπτικές ασθένειες και άλλες παθήσεις μπορεί να επωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν πεπτικά ένζυμα. Αν και αυτά είναι ελεύθερα διαθέσιμα στην αγορά, είναι σώφρον να το συζητήσετε πρώτα με έναν γιατρό.

Πιθανά πεπτικά προβλήματα
Τα πιθανά πεπτικά προβλήματα περιλαμβάνουν:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Κοιλιοκάκη
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Εκκολπωματίτιδα
Δυσανεξία στην λακτόζη
Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα
Αυτές οι παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την πέψη και να συμβάλλουν σε συμπτώματα όπως καούρα, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Το «μαγικό χάπι» ενός 20λεπτου περπατήματος
Πιο ωφέλιμο κι από το να τρέξουμε μαραθώνιο ή κάνουμε ασκήσεις με βάρη.
.
«Τα ανθρώπινα όντα δεν έχουν σχεδιαστεί για να κάθονται», λέει η ειδική στο fitness και προπονήτρια διασημοτήτων, Ματ Ρόμπερτς. «Μια δραστηριότητα σε σταθερή κατάσταση όπως το ήπιο περπάτημα, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος η οποία αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και ενδορφίνης στο σύστημά μας», συμπληρώνει. «Αυτές είναι οι ορμόνες που σε υψηλά επίπεδα ωθούν τη διάθεση και την ενέργεια, γι′ αυτό κανείς αισθάνεται πάντα καλύτερα μετά από ένα περπάτημα».

Το περπάτημα επίσης μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών ασθενειών, εγκεφαλικού, άνοιας, καρκίνου του στήθους και κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον δρ. Τζέιμς Μπράουν, λέκτορα βιολογίας και βιοϊατρικής επιστήμης της Σχολής Υγείας και Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αστον, το περπάτημα έχει χαιρετιστεί ως «το μαγικό χάπι». Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, το περπάτημα καταπολεμά τα γηρατειά και βοηθά στην αποτροπή πρόωρου θανάτου... «Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τους πόνους στα αρθριτικά στο μισό απ′ ότι τους νιώθετε, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσει την κόπωση», αναφέρει ο ίδιος. «Ολα αυτά δεν είναι εμφανή σ′ ανθρώπους που τρέχουν στον μαραθώνιο, ούτε σ′ εκείνους που σηκώνουν βάρη στο γυμναστήριο και περνούν τέσσερις ώρες στο διάδρομο. Είναι εμφανή σ′ ανθρώπους που περπατούν και περπατούν περίπου για μισή ώρα κάθε μέρα».

΄Οσον αφορά τα παιδιά, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του ΄Εσεξ απέδειξε ότι μόνο πέντε λεπτά παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο βελτιώνει τη διανοητική ευεξία και αυτοπεποίθηση - ένας επίσης καλός λόγος να απομακρυνθούμε από τις οθόνες και να βγούμε έξω - ανεξαρτήτως καιρού.


«Το περπάτημα ”καθαρίζει” το μυαλό μου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», λέει η 34χρονη Λουίζ Ντέιβις, δασκάλα από το βόρειο Λονδίνο. «Οταν επιστρέφω οι μεγαλύτερές μου ανησυχίες έχουν ”τακτοποιηθεί”».

Το περπάτημα, τέλος, μας δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε και με άλλους σύμφωνα με τον Καναδό συγγραφέα του μπεστ σέλερ «In Praise of Slow» (Orion), Καρλ Ονορέ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μας βοηθά να αντιληφθούμε καλύτερα τους ανθρώπους τριγύρω μας και μας κάνει ικανούς να επανασυνδεθούμε μαζί τους ουσιαστικά. Μ′ άλλα λόγια, πιάστε και την κουβέντα όταν περπατάτε...

΄Ερευνες αποδεικνύουν πως η συστηματική άσκηση, όπως το περπάτημα, όταν συνδυάζεται με συνήθειες υγιεινής διατροφής σύντομα θα οδηγήσει σε ρούχα που πλέουν και σε λεπτότερη μέση. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να δοκιμάσετε.

Με πληροφορίες από: HuffPost UK

https://www.huffingtonpost.gr/

Υγεία

Μαγνήσιο: Προσοχή στα σημάδια που δείχνουν έλλειψη – Τι να τρώτε
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται άμεσα με αυξημένη ευερεθιστότητα του νευρικού συστήματος με τετανία (σπασμοί των χεριών και των ποδιών, μυϊκή σύσπαση και κράμπες, σπασμός του λάρυγγα, κ.λπ.).


Μαγνήσιο - Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη ή μειωμένη εντερική απορρόφηση του μαγνησίου. Το χαμηλό επίπεδο μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία) συχνά συνδέεται με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου (υπασβεστιαιμία) και καλίου (υποκαλιαιμία).

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματος. Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα, συμβάλλει στην δόμηση δυνατών οστών και δτην σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού.

Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου είναι 420 mg ανά ημέρα για τους άνδρες και 320 mg ανά ημέρα για τις γυναίκες. Το ανώτερο όριο του μαγνησίου ως συμπλήρωμα διατροφής είναι 350 mg ημερησίως, εκτός από το μαγνήσιο που παίρνετε με φυσικό τρόπο από την τροφή και το νερό.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη μαγνησίου
Ναυτία και έμετος
Τα πρώιμα σημάδια της έλλειψης μαγνησίου μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από μια απώλεια της όρεξης μέχρι ναυτία και έμετο.

Πίεση αίματος
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των επιπέδων μαγνησίου και της αρτηριακής πίεσης. Σε αυτές τις μελέτες, οι εθελοντές με χαμηλό μαγνήσιο ήταν πιο πιθανό να έχουν υπέρταση ή υψηλή πίεση του αίματος.

Προβλήματα ύπνου
Η χρόνια αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου μπορεί να συνδέονται με την ανεπάρκεια μαγνησίου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να παίξουν ρόλο-κλειδί στη ρύθμιση του ύπνου.

Άγχος και κατάθλιψη
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του μαγνησίου και του νευρικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το συγκεκριμένο μέταλλο φαίνεται να έχει μια θετική επίδραση στο στρες, το άγχος και ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Καρδιακά προβλήματα
Παρά το γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα, μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις μπορεί να είναι στην καρδιά. Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη μαγνησίου είναι επιρρεπείς σε αρρυθμία, ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Σε σχετικές μελέτες, τα άτομα με στεφανιαία νόσο είχαν μια υψηλότερη συχνότητα της έλλειψης μαγνησίου από εκείνους χωρίς την πάθηση.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Η αιτία αυτού του συνδρόμου δεν είναι σαφής, αλλά μερικές φορές μπορεί να συνδεθεί με μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση, όπως η έλλειψη μιας βιταμίνης ή η ανεπάρκεια μετάλλων στον οργανισμό, όπως το μαγνήσιο.

Μειωμένη ενέργεια
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη μαγνησίου κάνει το σώμα να εργάζεται πιο σκληρά για να φέρει εις πέρας τις καθημερινές λειτουργίες. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια μιας σωματικής δραστηριότητας, όταν τα επίπεδα μαγνησίου τους ήταν χαμηλά. Δεν έχει σημασία αν ασκείστε πολύ ή όχι. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με χαμηλό μαγνήσιο, ανεξάρτητα από το αν το άτομο είναι δραστήριο ή διάγει καθιστικό βίο.

Μυϊκοί σπασμοί και αδυναμία
Το μαγνήσιο έχει αποδειχτεί ότι σταθεροποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικά τη νευρώδη ίνα που μεταδίδει πληροφορίες από τα νευρικά κύτταρα προς το υπόλοιπο σώμα. Όταν η ποσότητα του μαγνησίου πέφτει, το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική νευρομυϊκή δραστηριότητα, που μπορεί να εκδηλωθεί με μυϊκό τρόμο, σπασμούς και γενικευμένη αδυναμία.

'Ελλειψη μαγνησίου και διατροφή: Σε ποιες τροφές θα βρείτε το μαγνήσιο
Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να παίρνουν περίπου 310 mg μαγνησίου καθημερινά και οι ενήλικες άνδρες 400 mg. Αυτό αυξάνεται στα 320 mg και 420 mg αντίστοιχα μετά την ηλικία των 30 ετών.

Μπορείτε να βρείτε μαγνήσιο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνήθως είναι πλούσιες και σε μαγνήσιο.

Εδώ είναι μερικές καλές πηγές μαγνησίου:
Αμύγδαλα, ψημένα, 30 γραμμάρια: 80 mg
Σπανάκι, βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι: 78 mg
Κάσιους, ψημένα, 30 γραμμάρια: 74 mg
Φιστίκια, καβουρδισμένα, 1/4 φλιτζανιού: 63 mg
Γάλα σόγιας, 1 φλιτζάνι: 61 mg
Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1/2 φλιτζάνι: 60 mg
Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας: 49 mg
Ψωμί, ολικής αλέσεως, 2 φέτες: 46 mg
Αβοκάντο, 1 φλιτζάνι: 44 mg
Πατάτες, ψημένες με τη φλούδα, 85 γραμμάρια: 43 mg
Ρύζι, καφέ, μαγειρεμένο, 1/2 φλιτζάνι: 42 mg
Γιαούρτι, απλό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 225 γραμμάρια: 42 mg
Πηγές: http://www.medicinenet.com και http://www.mnn.com

Υγεία

«Φουμέντο» θα πει Φωτιά. Στην τοπική διάλεκτο των νησιών του Ιονίου, το Φουμέντο ήταν η «θεραπεία με εισπνοή ατμών». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη παραδοσιακή θεραπευτική συνταγή της Κεφαλονιάς, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Το «φουμέντο» καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο, την δύσπνοια και την καταρροή, μέσα σε λίγα λεπτά.

Υλικά για να φτιάξεις το Φουμέντο:

- 2 μέρη τσάι του βουνού

- 1 μέρος κονιάκ

- 4-5 κομάτια κανέλα ξύλο

- 2-3 κουταλιές του γλυκού μέλι

 Οδηγίες

Βράζετε το τσάι με την κανέλα κι όταν βράσει καλά και κοχλάσει, το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κονιάκ και το μέλι. Οσο ακόμη είναι καφτό, βάζετε μία πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και κάνετε βαθιές εισπνοές. Στη συνέχεια, όσο ακόμη είναι ζεστό το ρόφημα, το πίνετε.

Εναλλακτικό φουμέντο – παλιότερη συνταγή

Παλιά, βράζανε νερό σε μία λαβέντζα, και ρίχνανε μέσα αγιασμό, φύλλα διάφνης και μηλοβαγιά. Ύστερα κουκουλώνανε το κεφάλι τους με μία κακούλα και σκύβανε πάνω από τη λαβέντζα και κάνανε εισπνοές.

 * Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας τον κεφαλονίτη Δ/ντη σύνταξης της εφημερίδας «το Ποντίκι» Παναγή Κουτουφά.

Υγεία

Πάρτε για παράδειγμα το εστραγκόν. Μπορεί να είναι μία μοναδική θεραπεία για την περιποίηση των δοντιών. Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να το μασούν όταν είχαν πονόδοντο. Αλλά και ο πονόδοντος να μη μας περάσει τουλάχιστον θα έχουμε καθαρή αναπνοή.

Επιπλέον, η κατανάλωση του εστραγκόν έχει συνδεθεί με αυξημένη παραγωγή χολής, η οποία συμβάλλει με τη σειρά της στην εξάλειψη των τοξινών από το σώμα. Με απλά λόγια, το εστραγκόν έχει τόσες ιδιότητες που μπορεί να μας καθαρίσει εκ των έσω.

Η μέντα από την άλλη δεν είναι μόνο για μοχίτο αλλά και για να απωθεί τα ποντίκια. Τα μικρά αυτά τρωκτικά απεχθάνονται την μυρωδιά της μέντας και την αποφεύγουν ακόμα και αν είναι «κολλημένη» πάνω σε μία φέτα λαχταριστό τυρί.

Η μαντζουράνα είναι ένα φυσικό αρωματικό. Εξάλλου, το γεγονός ότι η Αφροδίτη,σύμφωνα με τη μυθολογία, μασούσε φύλλα μαντζουράνας διακαώς, πρέπει να μας «ψυλλιάζει», ότι κάτι παραπάνω θα ήξερε η θεά του Έρωτα. Εμείς πάλι μπορούμε ντρίψουμε λίγη στο εσωτερικό του αγκώνα ή πίσω από το αυτί.

Και αν ακόμα δεν πειστήκατε, για τις ευεργετικές της ιδιότητες, να θυμάστε ότι η μαντζουράνα προσφέρει το 520% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Κ, καθιστώντας την μία από τις πιο πλούσιες πηγές. Άρα με λίγα λόγια, η μαντζουράνα ενδείκνυται για τη σωστή υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το δενδρολίβανο είναι must ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς είναι «κόκκινο πανί» για τα κουνούπια. Για τους χειμερινούς μήνες πάλι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κατά της τριχόπτωσης και της πιτυρίδας, βράζοντας μία χούφτα από τα φύλλα του σε δύο φλιτζάνια νερό. Αφού κρυώσει το νερό, ξεπλένουμε τα μαλλιά μας με το δεντρολίβανο και αντίο …φαλάκρα.

Η αρωματική ρίγανη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θεραπεία του κρυολογήματος. Το έλαιό της μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, γι’ αυτό καλό θα είναι να τοποθετούμε μερικές σταγόνες κάτω από τη γλώσσα ή 2-3 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό, πριν το πιούμε.

Αλλά η ρίγανη έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να «παλέψουν» το E - Coli, το βακτήριο δηλαδή που είναι υπεύθυνο για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος .
Η θυμόλη, που περιέχεται στο θυμάρι, δρα ως αντισηπτικό και απολυμαντικό. Προσθέτουμε ένα κλαδάκι θυμάρι σε ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι και φτιάχνουμε ένα χαλαρωτικό ρόφημα που αποτρέπει την βρογχίτιδα και καθαρίζει τους πνεύμονες.

Εάν δεν είμαστε άρρωστοι, απλά χρησιμοποιούμε το θυμάρι για να αποτοξινώσουμε το σπίτι μας. Πώς; Ανακατεύουμε το νερό με ένα ελαφρύ σαπούνι και προσθέτουμε λίγο θυμάρι. Οι επιφάνειες στην κουζίνα και το μπάνιο μας θα μας ευγνωμονούν.

Ο βασιλικός, είναι ιδανικός για την αντιμετώπιση της κόπωσης. Μερικές σταγόνες μάλιστα στα ρούχα αρκούν. Βέβαια, το αρωματικό αυτό βότανο είναι η καλύτερη λύση και κατά της ακμής.

Λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιβακτηριακής του δράσης, ο βασιλικός μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή. Η χρήση είναι απλή. Σε βραστό νερό προσθέτουμε φύλλα βασιλικού. Όταν το νερό κρυώσει, εφαρμόζουμε με ένα βαμβάκι στο πρόσωπό μας. Πριν όμως κάνουμε οτιδήποτε ρωτάμε τον δερματολόγο μας.
Ο κόλιανδρος (ή κορίανδρος) θεωρείται θεραπεία για τον πονοκέφαλο και όχι άδικα. Τα φύλλα του απελευθερώνουν χυμούς που ανακουφίζουν από τον έντονο πόνο. Μία καλή τακτική είναι να κοιμηθούμε μάλιστα με ένα φύλλο κόλιανδρου στο προσκεφάλι μας. Ενώ αν καταναλώνουμε κόλιανδρο μπορούμε να πούμε αντίο στις ασθένειες καθώς ενδείκνυνται για να αποκτήσουμε …ανοσία.

Ο καθημερινός….μαϊντανός μπορεί να μας απαλλάξει από τους μαύρους κύκλους και να φωτίσει το δέρμα μας. Απλά θρυμματίζουμε μερικά φύλλα και εφαρμόζουμε την πάστα στο πρόσωπο. Και φυσικά είναι περιττό να αναφέρουμε ότι αν μασήσουμε μερικά φύλλα μαϊντανού, αποκτάμε αυτόματα δροσερή αναπνοή.

Τέλος, ο κρόκος Κοζάνης (ή σαφράν) περιέχει ένα συστατικό, την κροκίνη, η οποία είναι κλειδί για την ενίσχυση της μνήμης, ενώ μπορεί να είναι και η καλύτερη φυτική λύση για να βάψουμε υφάσματα.

https://www.clickatlife.gr

Υγεία

Προστάτης: Πότε και γιατί γίνεται δακτυλική εξέταση
Ρούλα Τσουλέα 
Χρήσιμες πληροφορίες για τη θέση, το μέγεθος και την υφή του προστάτη παρέχει η δακτυλική εξέταση του αδένα, η οποία συνιστάται να γίνεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της κατάστασής του.
Αν και μόνη της η δακτυλική εξέταση του προστάτη δεν επαρκεί για να τεθεί η οριστική διάγνωση του καρκίνου, μπορεί να παράσχει πολύτιμες ενδείξεις για το αν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με εξετάσεις όπως η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία ή η βιοψία.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, πριν αρχίσει η ευρεία χρήση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), η δακτυλική εξέταση αποτελούσε την κύρια εξέταση για προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη. Τη δεκαετία του '90 άρχισαν να εφαρμόζονται συνδυαστικά οι δύο εξετάσεις. Αν η μία από τις δύο είχε παθολογικά ευρήματα, ο ασθενής έκανε βιοψία προστάτη.

Σήμερα, η δακτυλική εξέταση του προστάτη προσφέρεται προαιρετικά κατά περίπτωση, ως τμήμα των ελέγχων που γίνονται:

Για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
Για την παρακολούθηση της πορείας του καρκίνου μετά τη θεραπεία.
Στη διάγνωση...
«Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αρχίζουν από την περιφερειακή ζώνη του αδένα και μπορεί να ανιχνευθούν με τη δακτυλική εξέταση όταν έχουν ικανό όγκο. Θα επαληθευτούν όμως στη συνέχεια με άλλες εξετάσεις», λέει ο κ. Πούλιας. «Μελέτες έχουν δείξει ότι σε σχεδόν δύο στις δέκα περιπτώσεις η δακτυλική εξέταση από έμπειρο εξεταστή μπορεί να εντοπίσει έναν καρκίνο, ανεξάρτητα από το επίπεδο του PSA».

Ειδικά όμως όταν το PSA είναι χαμηλό (κάτω από 2 ng/ml), «τα ύποπτα ευρήματα στην δακτυλική εξέταση έχουν θετική προγνωστική αξία σε ποσοστό έως και 30% των περιστατικών», συνεχίζει. «Έχει επίσης βρεθεί πως η παθολογική δακτυλική εξέταση σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες να έχει ο ασθενής υψηλή βαθμολογία στο Gleason score. Γι' αυτό αποτελεί μία από τις ενδείξεις για βιοψία».

Η βαθμολογία ή σκορ Gleason είναι ένα σύστημα 10 βαθμίδων που δείχνει πόσο έχουν χάσει την δομή τους τα κύτταρα του προστάτη. Όσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος, τόσο πιο ασχημάτιστα (αδιαφοροποίητα) είναι τα κύτταρα και τόσο μεγαλύτερη η βαθμολογία.

Σε αδρές γραμμές, οι τιμές στο Gleason σκορ 3 έως 7 σημαίνουν μικρής και μέτριας επιθετικότητας καρκίνο. Εκείνες πάνω από 8 υποδηλώνουν έναν ιδιαίτερα επιθετικό όγκο. Η βαθμολογία κατά Gleason είναι μία από τις παραμέτρους που λαμβάνεται υπόψη για να καθοριστεί η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη.

…και στη θεραπεία
Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, η δακτυλική εξέταση του προστάτη μπορεί να δώσει μια πρώτη, αδρή εικόνα για το στάδιό του σε ποσοστό έως 50% των περιπτώσεων. Ωστόσο μερικές φορές δείχνει την έκταση του καρκίνου πιο σοβαρή απ' ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Η δακτυλική εξέταση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενεργητικής παρακολούθησης. Η ενεργητική παρακολούθηση είναι μία μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη που προτείνεται σε ασθενείς με καρκίνο ο οποίος:

Είναι αρχικός (στάδιο 1 ή 2)
Έχει χαμηλή κακοήθεια (Gleason score κάτω από 7 για άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά χαμηλότερο για τους νεότερους).
Κατά την ενεργητική παρακολούθηση ο ασθενής κάνει συχνά εξετάσεις για να διαπιστώνεται εάν ο καρκίνος του εξελίσσεται ή είναι στάσιμος. Αν εξελιχθεί, τότε κάνει θεραπεία.

Όσον αφορά τους άνδρες που έχουν κάνει θεραπεία για καρκίνο του προστάτη (π.χ. ριζική προστατεκτομή, ακτινοθεραπεία), η σύσταση είναι να κάνουν τον πρώτο καιρό συχνούς επανελέγχους με PSA και δακτυλική εξέταση, για να εξακριβωθεί αν παρουσιάζουν τοπική υποτροπή της νόσου. Συνήθως συνιστάται να γίνεται ο επανέλεγχος στους τρεις, έξι και 12 μήνες από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ύστερα κάθε 6 μήνες μέχρι να περάσουν τρία χρόνια και στη συνέχεια μία φορά τον χρόνο.

Τακτικός έλεγχος του προστάτη με ψηλάφηση συνιστάται και στους άνδρες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο τους.

Τι δείχνει
Γιατί όμως ελέγχεται ο προστάτης με δακτυλική εξέταση; «Επειδή ο προστάτης είναι ένα εσωτερικό όργανο, δεν έχουμε τρόπο να τον εξετάσουμε απευθείας. Βρίσκεται όμως μπροστά από το τελικό τμήμα του ορθού έντερο, οπότε μπορούμε να τον ψηλαφήσουμε μέσω του τοιχώματος του εντέρου και να εντοπίσουμε αν έχει τυχόν παθολογικά σημεία ή σκληρές περιοχές (σκληρίες)», απαντά ο Δρ. Πούλιας.

Εκτός από την ύπαρξη της σκληρίας, άλλα ύποπτα ευρήματα είναι η ασυμμετρία του αδένα, η διαφορά στην υφή του και τυχόν αλλοίωση σε αυτόν. Αυτού του είδους τα ευρήματα αξιολογούνται σε συνδυασμό με το PSA για να αποφασίσει ο γιατρός αν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

«Η δακτυλική εξέταση δεν γίνεται μία μεμονωμένη φορά, αλλά επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, οι αλλαγές στην υφή του προστάτη με το πέρασμα του χρόνου παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για την ανάγκη παρέμβασης», τονίζει ο ειδικός.

Πόσο συχνά γίνεται δακτυλική εξέταση
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η δακτυλική εξέταση του προστάτη; «Αυτό αποφασίζεται κατά περίπτωση», απαντά ο Δρ. Πούλιας. «Η γενική σύσταση είναι να πραγματοποιείται η εξέταση μαζί με το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Η πρώτη μέτρηση του PSA συνιστάται πλέον να γίνεται σε ηλικία 40-45 ετών για να υπάρχει μια τιμή αναφοράς, με την οποία θα συγκριθούν όλες οι επόμενες».

Και καταλήγει: «Οι επόμενες εξετάσεις και η συχνότητα της επανάληψής τους καθορίζονται σε κάθε άνδρα ξεχωριστά με βάση ορισμένα κριτήρια». Τα κριτήρια αυτά είναι:

Η ηλικία
Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη
Το επίπεδο του PSA
Τα ευρήματα στην δακτυλική εξέταση προστάτη
Ο όγκος του προστατικού αδένα.

https://www.iatropedia.gr

Υγεία

Τα τρόφιμα που αυξάνουν και εκείνα που μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά
Νίκη Ψάλτη .
Μια vegan διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σύμφωνα με νέα έρευνα
Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn διαπίστωσαν ότι η διατροφή που μειώνει τα θειικά αμινοξέα – τα οποία υπάρχουν σε πρωτεινούχα φαγητά όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι καρποί και η σόγια – συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Lancet EClinical Medicine.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι ο μέσος αμερικανός καταναλώνει σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερα αμινοξέα συγκριτικά με την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη.

Τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά υλικά των πρωτεϊνών. Μια υποκατηγορία τους τα θειικά αμινοξέα που περιλαμβάνουν την μεθειονίνη και την κυστείνη παίζουν ποικίλους ρόλους στις διεργασίες του μεταβολισμού και την υγεία.

«Για δεκαετίες γνωρίζαμε ότι η περιορισμένη σε θειικά αμινοξέα διατροφή ήταν ευεργετική όσον αφορά τη μακροβιότητα των πειραματόζωων» σχολίασε ο John Richie, καθηγητής επιστημών δημόσιας υγείας στο Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία. «Αυτή η έρευνα παρέχει τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία ότι η περίσσεια πρόσληψη θειικών αμινοξέων μπορεί να σχετίζεται με χρόνιες νόσους»

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή και τους αιματολογικούς βιοδείκτες περισσότερων από 11,000 συμμετεχόντων από μια εθνική έρευνα και βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τροφές με λιγότερα θειικά αμινοξέα έτειναν να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών νόσων βάσει των αιματολογικών τους εξετάσεων. Οι βιοδείκτες που αξιολογήθηκαν μετά από νηστεία 10-16 ωρών, περιελάμβαναν τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια το σάκχαρο και την ινσουλίνη.

Πρόκειται για βιοδείκτες ενδεικτικούς του ατομικού κινδύνου ασθένειας και του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεαστούν από τις μακροχρόνιες διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου.

Από την έρευνα εξαιρέθηκαν όσοι είχαν καρδιακή ανεπάρκεια, είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή είχαν αλλάξει ήδη τη διατροφή τους λόγω διάγνωσης καρδιαγγειακής νόσου. Εξαιρέθηκαν επίσης όσοι λάμβαναν ελάχιστα θειικά αμινοξέα κάτω από το όριο ημερήσιας πρόσληψης 15 mg/kg/ημέρα.

Οι διαιτολόγοι της έρευνας συνέλεξαν πληροφορίες για τη διατροφή των συμμετεχόντων με τηλεφωνικές κλήσεις όπου κατέγραψαν ό,τι έτρωγαν και στη συνέχεια έκαναν την αντίστοιχη διατροφική ανάλυση.

Διαπίστωσαν ότι η μέση πρόσληψη θειικών αμινοξέων ήταν σχεδόν διόμισι φορές υψηλότερη συγκριτικά με τη εκτιμώμενη μέση ημερήσια πρόσληψη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη θειικών αμινοξέων συσχετίστηκε με υψηλότερο σκορ σύνθετου καρδιομεταβολικού κινδυνου και ότι τα μόνα τρόφιμα που δεν συσχετίζονταν με αύξηση των θειικών αμινοξέων ήταν τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν μερικά από τα ευεργετικά οφέλη υγείας που παρατηρούνται σε όσους ακολουθούν vegan και χορτοφαγική διατροφή» είπε ο Zhen Dong συ-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια μακροχρόνια έρευνα θα επιτρέψει την ανάλυση του κατά πόσο όσοι καταναλώνουν συγκεκριμένου τύπου διατροφή τελικά όντως καταλήγουν να αναπτύξουν τις νόσους που οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες υποδηλώνουν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν.

Υγεία

Σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου, με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως οι θάνατοι από καρκίνο | in.gr

Αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια η επίπτωση του καρκίνου. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 υπολογίζονται σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη, ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως.

Σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου, με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Δείτε επίσης: Αφωνη έμεινε η Φαίη Σκορδά με το μισθό που έπαιρνε η Ελένη Μενεγάκη
Περισσότερο από το 1/3 των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με την ενημέρωση του κοινού και τη συνακόλουθη λήψη μέτρων για την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής, διαβίωσης και διατροφής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του αλκοόλ, η αποφυγή ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και κυρίως της ζάχαρης, με επακόλουθο την ελάττωση της επίπτωσης της παχυσαρκίας και τέλος με την καθημερινή σωματική άσκηση.

Τα παραπάνω αναφέρει η Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας, (ΕΕΧΟ), με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου και προσφέρει την ευκαιρία για μια ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για αυτή τη μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση
Οι σημαντικές εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των περισσότερων μορφών καρκίνου επιτρέπουν τη μακρόχρονη επιβίωση με ικανοποιητική ποιότητα ζωής πολλών καρκινοπαθών ασθενών με συγκεκριμένες εντοπίσεις της νόσου (μαστός, προστάτης, παχύ έντερο, ωοθήκες, κλπ), αλλά ακόμα πολλές φορές και την πλήρη ίαση.

Στη σημερινή εποχή, και εντονότερα στον δυτικό κόσμο, αναφέρει η ΕΕΧΟ, ο καρκίνος αποτελεί ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας, αφενός λόγω της αύξησης της συχνότητάς του, ιδιαίτερα σε εντοπίσεις όπως το ήπαρ, το πάγκρεας, η ουροδόχος κύστη, οι νεφροί και το μελάνωμα, αφετέρου λόγω του ότι εμφανίζεται σε συνεχώς νεότερα άτομα.

Σημειώνει ότι η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων δεκαετιών και η έκρηξη ερευνητικών και θεραπευτικών δυνατοτήτων που έφερε μαζί της, προσέφεραν νέες ιδέες και νέα εφόδια στη μάχη κατά του καρκίνου. Η προσφορά της γενετικής και της μοριακής βιολογίας στη μελέτη του καρκίνου υπήρξε καθοριστική για την κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης των διαφόρων μορφών καρκίνου.

Νέες θεραπείες και διαγνωστικές τεχνικές
Προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές επιτρέπουν την πρώιμη εντόπισή του, ενώ βιολογικοί δείκτες επιτρέπουν να προβλέψουμε τη μελλοντική συμπεριφορά του. Νέες θεραπείες, με τη χρήση σύγχρονων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, αλλά και της προηγμένης ακτινοθεραπείας και πρόσφατα των βιολογικών παραγόντων και της ανοσοθεραπείας, υπόσχονται πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τους καρκινοπαθείς..

Πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ αναδεικνύουν ότι η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια, από καρκίνο του προστάτη κατά 52%, από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 53%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση της θνησιμότητας την τελευταία δεκαετία παρατηρείται στο μελάνωμα του δέρματος, λόγω και της εφαρμογής νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανοσοθεραπείας.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Ιωάννη Καραϊτιανό, στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά «δυστυχώς στη χώρα μας διατίθεται πολύ μικρό ποσοστό (0,5%) της συνολικής δαπάνης για αντιμετώπιση του καρκίνου».

Σε μια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ανεδείχθη ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό «απαράδεκτα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα».

Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από δύο μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή