facebook_page_plugin

«Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Όττο» - Κριτική

Ο Tom Hanks παραδίδει μία ακόμα απολαυστική ερμηνεία και πρωταγωνιστεί σε έναν κόντρα ρόλο, υποδυόμενος τον γκρινιάρη και αντιπαθητικό Otto. Ο απροσάρμοστος χαρακτήρας αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό με το best

seller του σουηδού Fredrik Backman (Ένας Άντρας που τον Λένε Ούβε), που συνέχισε την επιτυχία του με την ομότιτλη σουηδική ταινία, υποψήφια για δύο Όσκαρ.

Γλυκόπικρη δραμεντί πάνω στη θλίψη, την απώλεια και τον απάνθρωπα ψυχρό ορθολογισμό, η οποία ολοκληρώνεται με ένα βαριεστημένο, εκβιαστικά συμφιλιωτικό φινάλε. Πιστό ριμέικ του σουηδικού «Ο Κύριος Όβε».

Χρήστος Μήτσης
Η προ επταετίας κριτική του "Αθηνοράματος" για τον "Κύριο Όβε" (2015), τη βασισμένη σε μυθιστόρημα του Φρέντρικ Μπάκμαν σουηδική δραματική κομεντί του Χάνες Χολμ, ξεκινούσε ως εξής: "Ο κύριος Όβε είναι μια απόλυτα γραφική φιγούρα που, αν δεν ήταν Σουηδός, θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε τη μορφή του Τζακ Νίκολσον (στο "Καλύτερα δεν Γίνεται") ή του Γουόλτερ Ματάου (στις περισσότερες από τις ταινίες του)". Επειδή, για διαφορετικούς λόγους, Νίκολσον και Ματάου δεν ήταν διαθέσιμοι για το πιστότατο αμερικανικό ριμέικ του "Κυρίου Όβε", ο Τομ Χανκς ανέλαβε να υποδυθεί τον κύριο Ότο, έναν εσωστρεφή και στριμμένο 65άρη ο οποίος έχει χάσει πριν λίγο καιρό τη γυναίκα του. Σκοπός του είναι "να πάει να τη συναντήσει" άμεσα, αλλά έως τότε σπάει τα νεύρα των γύρω του με αγενείς υποδείξεις για την παραμικρή "αταξία" (από την ανακύκλωση ως το πάρκινγκ) που θα εντοπίσει στη γειτονιά. Μέχρι που η μετακόμιση μιας φασαριόζικης οικογένειας δίπλα του θα του χαλαρώσει περιπετειωδώς τις αντιστάσεις και θα του αλλάξει με απρόοπτο τρόπο τα σχέδια.

Ακολουθώντας μια απόλυτα προβλέψιμη σεναριακή πεπατημένη, ο Ότο μεταφέρει διασκεδαστικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού την συναισθηματικά ψυχρή και προτεσταντικά ορθολογιστική βορειοευρωπαϊκή φιλοσοφία, η οποία οδηγείται σε αυτοκτονικό (κυριολεκτικά) αδιέξοδο λόγω βαθύτατου ψυχολογικού τραύματος. Η αφοπλιστική εξωστρέφεια της Μεξικάνας Μαρισόλ (στον "Κύριο Όβε" ήταν η Ιρανή Παρβανέχ) έρχεται σαν το σταλμένο από τον ουρανό αντίδοτο αισιοδοξίας, με το γλυκόπικρο δράμα του Μαρκ Φόρστερ ("Ο Χορός των Τεράτων", "Quantum of Solace", "Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ") να τοιχογραφεί τη σύγχρονη Αμερική σαν ένα γιγάντιο φρέσκο αντιθέσεων το οποίο ενοποιείται χρωματικά (στην περίπτωση της γειτονιάς του Ότο ιδεολογικά) μέσα από ένα μεταφυσικό ουμανισμό. Αυτόν ο οποίος ως δια μαγείας θα ενώσει τους τσακωμένους γειτόνους ενάντια στην καπιταλιστική αδηφαγία (οι κομπιναδόροι άρπαγες κατοικιών), στην εκβιαστικά συμφιλιωτική "τελευταία στάση" μιας διαδρομής χωρίς πειστικές δραματικές εντάσεις και αυθεντικά ηθικά διλήμματα.

ΗΠΑ, Σουηδία. 2022. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: FEELGOOD

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Mariana Treviño, Manuel Garcia-Rulfo, Rachel Keller, Truman Hanks, Cameron Britton

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.